InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

santaj

(Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Santaj | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Cod ECLI    ECLI:RO:JDBAC:2017:002.000713
Dosar nr. 12160/180/2016
“Operator 3106. Confiden?ial, date cu caracter personal prelucrate in conformitate cu prevederile din Legea nr. 677/2001”

R O M A N I A
JUDECATO

INSTANTA

  Asupra cauzei penale de fata constata ca:
  Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau nr. 9005/P/2015/30.06.2016, inregistrat la Judecatoria Bacau sub nr. 12160/180/28.07.2016, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului DP, pentru savarsirea infractiunii de santaj, prevazuta de art. 207 al. 2 C. pen.
  S-a retinut in sarcina sa ca in perioada 30.10.2015 - 01.11.2015, a amenintat persoana vatamata, ACA, cu postarea pe reteaua de socializare „Facebook”, de imagini si conversatii compromitatoare, in scopul de a o determina pe aceasta sa intretina raporturi sexuale cu el.
  Inculpatul, legal citat, nu s-a prezentat in instanta si nu si-a propus probe, fiind prezent in fata instantei doar avocatul din oficiu. In cursul urmaririi penale, inculpatul a fost audiat si a recunoscut savarsirea faptei. 
  Persoana vatamata minora, legal citata, a fost prezenta in instanta, a sistata de avocat si s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 2000 lei daune morale, fata de suferinta psihica provocata de inculpat prin fapta sa. In sustinerea laturii civile, persoana vatamata a depus la dosar inscrisuri, respectiv adeverinta eliberata de Centrul de prevenire, evaluare, informare si consiliere „Izvorul Tamaduirii” Bacau, caracterizare psihologica, fisa de evaluare emisa de Colegiul „Mihai Eminescu” Bacau
  Din actele si lucrarile dosarului, instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:
  In perioada iunie 2015 – 30 octombrie 2015, intre persoana vatamata minora ACA, in varsta de 16 ani si inculpatul DP, in varsta de 19 ani, a existat o relatie de prietenie cu implicatii de natura sexuala.
In cursul lunii iulie 2015, la insistentele inculpatului, persoana vatamata minora a fost de acord sa-si inceapa viata sexuala, in sensul intretinerii cu acesta de acte sexuale orale. In continuare, in zilele de 26.07.2015, 01.08.2015, 09.08.2015, 11.08.2015 si 16.08.2015, inculpatul si persoana vatamata au intretinut raporturi sexuale orale in mod consimtit. Inculpatul si-a notat in laptopul personal toate detaliile referitoare la relatia pe care o avea cu victima, date care au fost obtinute prin intemediul unei perchezitii informatice. Cu ocazia acestei perchezitii au fost identificate si extrase si alte fotografii si documente ce contineau capturi ale unor conversatii intime cu diferite tinere (inclusiv cu victima), capturi cu diferite persoane de sex feminin in ipostaze intime (posibile prietene), fisiere text cu mentiuni privind nume de persoane, adrese de e-mail, conturi Facebook, parole de acces, date calendaristice etc. (filele 41-58 dosar parchet).
In perioada iulie – august 2015, inculpatul, profitand de naivitatea victimei care in cadrul unei conversatii video purtate prin intermediul unei retele de socializare s-a prezentat intr-o ipostaza topless, a facut o captura de ecran pe care a salvat-o si stocat-o atat pe laptopul personal cat si pe telefonul mobil personal, aspecte confirmate si cu ocazia efectuarii perchezitiei informatice.
Incepand cu luna septembrie 2015 (a doua parte a lunii), inculpatul i-a solicitat victimei, in mod repetat, sa intretina cu acesta raporturi sexuale  neprotejate (act sexual normal). Observand faptul ca nu o poate convinge pe victima sa intretina raport sexual, inculpatul, atat in mod direct dar si prin corespondenta electronica (filele 70-74 in dosarul parchetului) a inceput sa o ameninte pe aceasta ca va posta pe retelele de socializare atat captura cu ea in ipostaze topless cat si alte capturi ale unor conversatii intime purtate de cei doi prin diferite mijloace electronice, conversatii in care victima recunostea intretinerea unor acte sexuale orale cu acesta.
Aceasta atitudine insistenta si agresiva a inculpatului a continuat pana in data de 30.10.2015.
La data de 30.10.2015 inculpatul a renuntat la orice incercare de mascare a comportamentului sau infractional (aspecte care reies din limbajul extrem de vulgar si violent adoptat de acesta si sub amenintarea ca va posta pe retelele de socializare fotografia si conversatiile compromitatoare, a determinat-o pe minora sa accepte ca a doua zi, respectiv la data de 31.10.2015, in jurul orelor 15.00, sa se intalneasca in statia de autobuz din zona „Narcisa”, din mun. Bacau, urmand ca apoi sa se deplaseze impreuna la locuinta inculpatului pentru a intretine raport sexual.
La data de 31.10.2015, dupa ce a discutat telefonic cu inculpatul incercand fara rezultat sa-l determine sa renunte la intentiile sale, in jurul orelor 14.00, victima a plecat de la domiciliu spre zona „Narcisa”, pentru a se intalni cu acesta. In timp ce se deplasa spre locul anterior mentionat, din cauza situatiei in care fusese pusa de inculpat si a starii de temere provocata de acesta, victima a lesinat in strada, fiind imediat transportata cu o ambulanta, chemata de trecatori, la Spitalul de Urgenta Bacau. In urma efectuarii investigatiilor medicale medicii au stabilit urmatorul diagnostic: lipotimie – atac de panica (fila 14-19 dosar parchet).
Constatand ca victima ACA nu s-a prezentat la intanire si nu mai raspunde la telefon, inculpatul a adoptat din nou o atitudine violenta in limbaj si prin intermediu unor SMS-uri a reiterat amenintarile cu darea in vileag a unor fapte compromitatoare (fila 28 dosar parchet). In seara aceleiasi zile inculpatul in cadrul unor conversatii telefonice (mesaje) cu persoana vatamata, a determinat-o pe aceasta prin reiterarea acelorasi amenintari, ca a doua zi sa se intaneasca, in jurul orei 11.00, pentru a intretine raport sexual normal la locuinta lui.
In data de 01.11.2015, dupa ce in prealabil a discutat prin intermediul retelei de socializare „Facebook” cu inculpatul, care a reiterat amenintarile mai-sus-aratate in scopul determinarii victimei de a intretine raport sexual neprotejat cu acesta, numita ACA, cedand presiunii psihice la care a fost supusa, le-a relatat parintilor despre amenintarile repetate adresate de inculpat, acestia din urma sesizand organele de politie.
Pe parcursul urmaririi penale, inculpatul a recunoscut savarsirea faptei care face obiectul prezentei cauze, dupa ce in prealabil negase ca ar fi constrans-o pe victima in vreun fel (fila 84-87 dosar parchet).
Recunoasterea inculpatului, se coroboreaza cu celelalte probe administrate la urmarirea penala, respectiv cu procesul-verbal de examinare telefon mobil persoana vatamata si plasa foto, procesul-verbal de efectuare a perchezitiei informatice, suportul optic ce contine datele extrase cu ocazia efectuarii perchezitiei informatice, suportul optic pus la dispozitie de mama persoanei vatamate, ce contine conversatii purtate intre inculpat si victima prin intermediul retelei de socializare „Facebook” si procesul-verbal de redare a continutului suportului optic mai-sus mentionat, procesul-verbal de examinare si redare a continutului suportului optic inscriptionat BCCO Bacau 5/100/321/2015,  raportul de constatare privind detectia comportamentului simulat, declaratia mamei persoanei vatamate, dovada predare-primire dispozitive electronice.
In drept, faptele inculpatului, constand in aceea constand in aceea ca, in perioada 30.10.2015 - 01.11.2015, a amenintat persoana vatamata, ACA, cu postarea pe reteaua de socializare „Facebook”, de imagini si conversatii compromitatoare, in scopul de a o determina pe aceasta sa intretina raporturi  sexuale cu el, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de santaj, prevazuta de art. 207 alin. 2 C. pen., inculpatul urmand a fi condamnat in consecinta la pedeapsa inchisorii.
  La individualizarea pedepsei, instanta va avea in vedere imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, respectiv asupra unei persoane vatamate minore, in scopul de a o constrange pe aceasta sa intretina raport sexual, in contextul in care, din informatiile culese din dispozitivele electronice ale inculpatului, a rezultat ca acesta isi facuse o practica in acest sens, dar si lipsa antecedentelor penale ale inculpatului si conduita sincera a acestuia pe parcursul procesului, precum si celelalte criterii generale de individualizare prevazute de art. 74 N. C. pen.
Avand in vedere gravitatea faptei, instanta va aplica inculpatului si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 al. 1 lit. a, b, n (cu privire la lit. n, in sensul de a nu se apropia de persoana vatamata ACA si de a nu comunica cu aceasta) C. pen., pe o durata de 3 ani potrivit art. 66 al. 1 C. pen., in conditiile prevazute de art. 68 al. 1 lit. c C. pen., precum si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor a caror exercitare a fost interzisa ca pedeapsa complementara, in conditiile si pe durata prevazute de art. 65 al. 3 C. pen.
  In latura civila, avand in vedere gravitatea intrinseca a faptei de santas, imprejurarile si modalitatea de savarsire (asupra unei persoane vatamate minore, in scopul de a o constrange pe aceasta sa intretina raport sexual), concluziile fisei de evaluare psihologica a partii vatamate, din care rezulta ca aceasta este marcata psihic de faptele inculpatului, este de necontestat ca suferintele psihice au fost intense, motiv pentru care instanta urmeaza a admite cererea acesteia privind daunele morale si - considerand ca suma de 2000 lei este rezonabila in raport cu prejudiciul moral suferit - in temeiul art. 19 cu 397 C. pr. pen. si al art. 1357 C. civ., instanta va obliga inculpatul la plata despagubirilor morale solicitate, catre partea civila ACA.
  Fata de condamnarea inculpatului, acesta va fi obligat in temeiul art. 274 al. 1 N. C. pr. pen., la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
             IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Condamna inculpatul DP, fiul lui - si -, nascut la data de - in -, jud. -, cu domiciliul in sat -, com. -, jud. -, f. f. legale in -, str. - nr. -, jud. -, cetatean roman, necasatorit, studii – 10 clase, fara antecedente penale, CNP -, pentru savarsirea infractiunii de santaj, prevazuta de art. 207 al. 2 C. pen., la pedeapsa de 2 ani inchisoare.
Aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 al. 1 lit. a, b, n (cu privire la lit. n, in sensul de a nu se apropia de persoana vatamata ACA si de a nu comunica cu aceasta) C. pen., pe o durata de 3 ani potrivit art. 66 al. 1 C. pen., in conditiile prevazute de art. 68 al. 1 lit. c C. pen.
 Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor a caror exercitare a fost interzisa ca pedeapsa complementara, in conditiile si pe durata prevazute de art. 65 al. 3 C. pen.
In temeiul art. 19 cu 397 al. 1 C. pr. pen si al art. 1357 C. civ., obliga inculpatul la plata sumei de 2000 lei daune morale, catre persoana vatamata Apostu Carmen-Alexandra.
Ia act ca inculpatul a fost asistat de avocat ales.
In temeiul art. 274 al. 1 C. pr. pen., obliga inculpatul la plata sumei de 700 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care 500 lei catre Ministerul Public si 200 lei catre Ministerul Justitiei.
Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 27.04.2017.


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Santaj

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017