InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Ultraj

(Sentinta penala nr. 1033 din data de 18.05.2009 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Ultraj | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau



JUDECATORIA BACAU
SENTINTA PENALA NR.1033 din  18 mai  2009

   Savarsirea infractiunii  de ultraj contra bunelor moravuri , tulburarea linistii publice si violare de domiciliu,  prev de art. 321 alin 1 Cpen cu aplic. art. 75 lit.a Cpen si art. 37 lit.a Cpen. si art. 192 alin 2 Cpen 


     Prin rechizitoriul Parchetului de pe linga Judecatoria Bacau nr…./P/2007                 din 24.03.2008  inregistrat pe rolul Judecatoriei Bacau sub nr. 5683/180/10.04.2008 s-a dispus punerea in miscare a actiunii  penale si trimiterea in judecata a inculpatilor:IC pentru savarsirea infractiunii  de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev de art. 321 alin 1 Cpen cu aplic. art. 75 lit.a Cpen si art. 37 lit.a Cpen. si a inculpatilor VC, CC, DP si AP  pentru savarsirea infractiunilor  de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice  prev de art. 321 alin 1 Cpen si art. 192 alin 2 Cpen  cu aplic. art. 75 lit.a Cpen si art. 33 lit.a Cpen. 
In fapt , prin actul de sesizare s-a retinut ca in noaptea de 8/9.04.2007 inculpatul IC impreuna cu ceilalti inculpati, in public la caminul cultural din com. … jud. Bacau si in strada in fata locuintei lui IM au savarsit acte si gesture, au proferat expresii prin care s-a dus atingere bunelor moravuri, s-a produs scandal public, tulburandu-se totodata linistea si ordinea publica.
S-a mai retinut ca inculpatii VC, CC, DP si AP , in noptea de 8/9.04.2007 au patruns fara drept in domiciliul partii vatamate IM din com. Rosiori, jud. Bacau iar in public, la caminul cultural din com. Rosiori, jud. Bacau si in strada in fata locuintei lui IM au savarsit acte si gesture, au proferat expresii prin care s-a dus atingere bunelor moravuri, s-a produs scandal public, tulburandu-se totodata linistea si ordinea publica.
In cursul cercetarii judecatoresti in conformitate cu dispozitiile art 323 Cprpen si art 69-74 Cprpen au fost audiati inculpatii, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar.
Potrivit art. 326 Cprpen a fost audiata partea  vatamata care a declarat ca nu se constituie parte civila intrucat a fost despagubita de inculpati
Instanta a procedat la audierea martorilor IA, VM, AM, GM, VL, DM, IF, EA, si GA, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar.
Analizand intregul material probator administrat in cursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In noaptea de 8/9.04.2007, cu ocazia sarbatorilor pascale la caminul cultural din …., jud.Bacau s-a organizat un bal, unde au participat peste 100 de persoane.
Taxa de acces la bal era incasata de VM care astepta participantii la usa de acces in camin.
In jurul orelor 23,00, a venit inculpatul IC insotit de martorul GA care ii conducea autoturismul. S-a produs o altercatie, in principal intre VM  si IC care refuza sa plateasca taxa pentru bal.
S-a folosit un spray paralizant, iar VM a fost taiat la mana. Nu s-a putut stabili exact autorii, insa VM a declarat ca IC l-a taiat la mana  cu un briceag, iar GA a precizat ca VM ar fi utilizat sprayul paralizant.
VM a mers la politie, iar inculpatul IC a parasit caminul cultural, plecind in alta localitate, unde i-a imobilizat pe ceilalti  inculpati, dupa care au venit la caminul din Rosiori, pentru a se razbuna.
Deplasarea au facut-o in autoturismele apartinand inculpatilor IC si VC care sunt frati. Cei cinci inculpate au patruns in caminul cultural unde balul era in desfasurare.
IC il cauta pe VM, dar acesta please acasa din cauza ranii.
De mai multe ori inculpatii au obligat muzicantii sa nu mai cante si au evacuat din cladire toti participantii la bal. Inculpatul IC si DP au izbit usile de acces in camin, distrugand intentionat geamurile. IC l-a lovit pe DM confudandu-l cu fratele sau VM.
Din cauza manifestarilor inculpatilor, balul a fost oprit.
Inculpatul DP? fiind sigurul din grupul inculpatilor din comuna Rosiori si impreuna cu inculpatul Chiriac Ioan coordona activitatea grupului.
Astfel, DP le-a spus ca stie unde il pot gasi pe VM si le-a propus sa mearga la domiciliul partii vatamate IM, tatal lui VM.
In jurul orelor 0,2, cele doua autoturisme au oprit in fata portii vatamate IM. Timp de aproximativ 15 minute, atat din strada cat si din curtea lui IM, inculpatii au tulburat linistea publica prin larma, zgomot amenintari si injurii.
DP a inceput sa strige “mafia afara ca va omoram”, iar IC ii indemna pe ceilalti inculpate sa patrunda in domiciliu sa sechestreze femeile si copii.
Inculpatii VC si CP au patruns fara drept in curte si o parte din ei in bucatarie. Au rupt scandurile de la gard si au lovit cu ele in geamuri, in stolarie, au rastunari mesele aflate in curte au scos poarta din balamale si au aruncat-o in strada, ceilalti inculpati ramanand in strada.
De teama membrii familiei M au parasit locuinta, refugiindu-se in gradina iar la AM s-a urcat in podul casei.
Situatia de fapt retinuta de instanta se probeaza cu:
- proces verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica (fl.5-15 u.p.)
- declaratia partii vatamate Milea Ionel (fl. 16 u.p.)
- declaratii de martori (fl.35-45 u.p.)
- declaratiile inculpatilor (fl.23-34 u.p.)
In drept fapta   inculpatului IC care in noaptea de 8/9.04.2007 impreuna cu ceilalti inculpati, in public la caminul cultural din com. …., jud. Bacau si in strada in fata locuintei lui IM au savarsit acte si gesture, au proferat expresii prin care s-a dus atingere bunelor moravuri, s-a produs scandal public, tulburandu-se totodata linistea si ordinea publica, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev de art. 321 alin 1 Cpen cu aplic. art. 75 lit.a Cpen si art. 37 lit.a Cpen, fapta fiind comisa in stare de recidiva postcondamnatorie in raport de condamnarea suferita prin sentinta penala nr. 3334/19.12.2006 a Judecatoriei Bacau prin care i s-a plicat pedeapsa inchisorii de 1 un an si 6 luni cu aplic. art. 81 Cpen.
Faptele inculpatilor VC si DP care in noptea de 8/9.04.2007 au patruns fara drept in domiciliul partii vatamate IM din com. …, jud. Bacau iar in public, la caminul cultural din com. .., jud. Bacau si in strada in fata locuintei lui IM, impreuna cu ceilalti inculpati  au savarsit acte si gesture, au proferat expresii prin care s-a dus atingere bunelor moravuri, s-a produs scandal public, tulburandu-se totodata linistea si ordinea publica, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice  si violare de domiciliu prev de art. 321 alin 1 Cpen cu aplic. art. 75 lit a Cpen  si art. 192 alin 2 Cpen  comise in concurs real conform art. 33 lit.a Cpen. 
Intrucat in domiciliul partii vatamate a rezultat din probe ca au patruns doar cei doi inculpati, instanta nu va retine la incadrearea juridica a infractiunii de violare de domiciliu agravanta prevazuta de art. 75 lit.a Cpen
Fapta inculpatilor CC si AP care impreuna cu ceilalti inculpati, in noaptea de 8/9.04.2007 , in public la caminul cultural din com. Rosiori, jud. Bacau si in strada in fata locuintei lui IM au savarsit acte si gesture, au proferat expresii prin care s-a dus atingere bunelor moravuri, s-a produs scandal public, tulburandu-se totodata linistea si ordinea publica, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev de art. 321 alin 1 Cpen cu aplic. art. 75 lit.a Cpen
  La individualizarea pedepsei ce se va aplica fiecarui inculpat  instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prev .de art 72 C.pen si anume: gradul de pericol social al faptei, imprejurarile concrete in care a fost comisa fapta, urmarile produse  sau care s-ar fi putut produce.
Instanta va avea in vedere si circumstantele personale ale fiecarui inculpat retinand ca inculpatul IC este recidivist si  nu a recunoscut comiterea faptei  iar ceilati patru inculpati nu sunt cunoscuti cu antecedente penale  au avut o atitudine sincera de recunoastere a faptei, prezentande-se in fata organelor judiciare , imprejurari ce vor fi retinute ca circumstante atenuante cf. art.74-76 C.pen in temeiul carora instanta va aplica o pedeapsa sub minimul special in privinta acestora din urma.
     I.In consecinta instanta in baza art. 321 alin 1 Cpen cu aplic. art. 75 lit. a Cpen si art. 37 lit a Cpen, va condamna inculpatul  IC , la pedeapsa de 1(un) an inchisoare.
     In baza art. 83 Cpen va  revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1(un) si 6 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 3334/19.12.2006 a Judecatoriei Bacau si va  dispune executarea acestei pedepse alaturi de pedeapsa aplicata in cauza.
     PEDEAPSA DE EXECUTAT: 2 ani si 6 luni inchisoare.
     In baza art. 71 Cpen va interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a-II-a si b Cpen pe durata executarii pedepsei principale.
     II. In baza art. 321 alin 1 Cpen cu aplic. art. 75 lit. a Cpen, art. 74 lit.a,c Cpen si art. 76 lit.d Cpen, va  condamna inculpatul  VC  pedeapsa de 8 luni inchisoare.
     In baza art. 192  alin 2 Cpen cu aplic. art. 74 lit.a,c Cpen si art. 76 lit.d Cpen, va condamna acelasi inculpat  VC la pedeapsa de 1(un) an si 6 luni inchisoare.
     In baza art. 33 lit.a si art. 34 lit.b Cpen inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea.
     PEDEAPSA DE EXECUTAT: 1 an si 6 luni inchisoare.
III. In baza art. 321 alin 1 Cpen cu aplic. art. 75 lit. a Cpen, art. 74 lit.a,c Cpen si art. 76 lit.d Cpen, va condamna inculpatul  DP, la pedeapsa de 8 luni inchisoare.
     In baza art. 192  alin 2 Cpen cu aplic. art. 74 lit.a,c Cpen si art. 76 lit.d Cpen, va condamna acelasi inculpat  DP ,la pedeapsa de 1(un) an si 6 luni inchisoare.
     In baza art. 33 lit.a si art. 34 lit.b Cpen inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea.
     PEDEAPSA DE EXECUTAT: 1 an si 6 luni inchisoare.
IV. In baza art. 321 alin 1 Cpen cu aplic. art. 75 lit. a Cpen, art. 74 lit.a,c Cpen si art. 76 lit.d Cpen, va  condamna inculpatul  AP, la pedeapsa de 8 luni inchisoare.
     V. In baza art. 321 alin 1 Cpen cu aplic. art. 75 lit. a Cpen, art. 74 lit.a,c Cpen si art. 76 lit.d Cpen, va condamna inculpatul CC,  la pedeapsa de 8 luni inchisoare.
In baza art. 71 alin 2 Cpen va interzice inculpatilor de pct.II-V  drepturile prevazute  de art.64 lit. a teza a II-a,b Cpen pe durata executarii pedepsei principale.
     Apreciind ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia, in baza art. 81 Cpen va suspenda conditionat executarea acesteia pe o durata de 3 ani si 6 luni pentru inculpatii VC si DP si 2 ani si 8 luni pentru inculpatii CC si AP, termene de incercare stabilite in conditiile art. 82 Cpen.
     Pentru aplicarea acestei masuri, instanta a avut in vedere comportarea sincera a inculpatilor in cursul procesului penal, faptul ca nu sunt cunoscuti cu antecedente penale.
     In consecinta, savarsirea infractiunii are un caracter accidental , astfel incat indreptarea inculpatilor , in sensul conformarii dispozitiilor legii penale , se poate realiza si fara privare de libertate.
     In baza art. 359 Cprpen va atrage atentia fiecarui inculpat asupra dispozitiilor art. 83 Cpen a caror nerespectare are drept urmare revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
     Instanta constata ca prin Legea nr. 278/04.07.2006 a fost introdus un nou aliniat la art. 71 Cpen respective alin 5, potrivit caruia” pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii (…), se suspenda si executarea pedepselor accesorii”.
     Prin introducerea dispozitiei legale mentionate, legiuitorul a clarificat unele aspecte, in sensul ca pedepsele accesorii pot insoti si o pedeapsa suspendata conditionat, insa, in acest caz , si executarea acestora este suspendata, pe toata durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
     O interpretare contrara in sensul ca s-ar impune doar suspendarea executarii pedepselor accesorii, automat , in virtutea alineatului 5 al art. 71 Cpen, fara ca in prealabil instanta sa-l fi aplicat, nu poate fi primita , intrucat nu se poate dispune suspendarea unor pedepse care anterior nu au fost aplicate.
     In consecinta, instanta va dispune aplicare pedepselor accesorii, urmand ca ulterior sa dispuna suspendarea executarii acestora, avand in vedere ca si executarea pedepsei principale a fost suspendata conditiont.
     Aplicarea pedepselor accesorii inculpatilor trebuie realizata atat in baza art. 71 si art. 64 Cpen., cat si prin prisma Conventiei Europene a Drepturilor Omului , a Protocoalelor aditionale si a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului care, in conformitate cu dispozitiile art. 11 alin 2 si art. 20 din Constitutia Romaniei, fac parte din dreptul intern ca urmare a ratificarii acestei Conventii de catre Romania prin Legea nr.30/1994.
     Asfel, in cauza Hirst c. Marii Britanii ( hotararea din 30 martie 2004), Curtea a analizat chestiunea interzicerii legale automate a dreptului de vot persoanelor detinute aflate in executarea unei pedepse, constatand ca in legislatia britanica “interzicerea dreptului de a vota se aplica tuturor detinutilor condamnati, indiferent de durata condamnarii sau natura ori gravitatea infractiunii” (aceiasi conceptie a legiuitorului reflectandu-se si in legislatia romana actuala,n.inst). Curtea a acceptat “ca exista o marja nationala de apreciere a legiuitorului in determinarea faptului daca restrangerea dreptului de vot al detinutilor poate fi justificata in timpurile moderne si a modului de mentinere a justului echilibru”, insa a concluzionat ca articolul 3 din Primul Protocol aditional a fost incalcat, intrucat “legislatia nationala nu analizeaza importanta intereselor in conflict sau proportionalitatea si nu poate accepta ca o interzicere absoluta a dreptului de vot, pentru orice detinut, in orice imprejurare, intra in marja nationala de apreciere; reclamantul din prezenta cauza si-a pierdut dreptul de vot ca rezultat al unei restrictii automate impuse detinutilor condamnati si se poate pretinde victima a acestei masuri”.
     In consecinta, o aplicare automata , in temeiul legii, a pedepsei accesorii a interzicerii dreptului de a vota, care nu lasa nici o marja de apreciere judecatorului national in vederea analizarii temeiurilor care ar determina luarea acestei masuri, incalca art. 3 din Primul Protocol aditional.
     Prin urmare, in aplicarea jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului , instanta nu va plica in mod automat, ope legis, pedeapsa accesorie prev. de art. 64 lit,a reza I, ci va analiza in ce masura, in prezenta cauza , acesasta se impune fata de natura si gravitatea infractiunii savarsite sau de comportamentul inculpatului,
     Astfel, circumstantele  personale ale inculpatilor si lipsa antecedentelor  penale determina instanta a aprecia ca aplicare acestei pedepse accesorii nu se impune, si in consecinta, in baza art. 71 Cpen si art. 3 din  Protocolul nr. 1 aditional CEDO, va interzice fiecarui  inculpat dreptirile prev. de art. 64 lit.a teza a II-a, b Cpen.
     In baza art. 71 alin 5 Cpen va suspenda executare pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
     In baza art. 11 pct. 2 lit.a rap la art. 10 lit.c Cprpen va achita inculpatii AP si  CC pentru  infractiunea de violare de domiciliu prev. de art. 192  alin 2 Cpen cu aplic. art. 75 lit.a Cpen intrucat fapta nu a fost savarsita de inculpati, asa cum rezulta din declaratiile inculpatilor VC, CP care se coroboreaza cu declaratiile inculpatilor CC si AP dar si cu declaratiile partii vatamate IM.
     Existand un dubiu cu privire la participarea inculpatilor la comiterea infractiunii de violare de domiciliu instanta dand eficienta principiului „in dubio pro reo” va dispune achitarea celor doi inculpati.
In baza art. 14 si art. 346 alin 1 Cprpen va lua act ca partea vatamata IM nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
        
     
??

??

??

??




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ultraj

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017