InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Viol

(Sentinta penala nr. 1018 din data de 15.05.2009 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Viol | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

JUDECATORIA BACAU
SENTINTA PENALA Nr. 1018/15.05.2009

Infractiune de viol, fapta prevazuta de art. 197 al. 1 Cp.

     Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau nr. 7678/P/2008 din 3.11.2008 inregistrat pe rolul Judecatoriei Bacau sub nr. 15859/180/3.11.2008 s-a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatului CID pentru savarsirea infractiunii de viol, fapta prevazuta de art. 197 al. 1 Cp.
     In fapt, prin actul de sesizare s-a retinut ca la data de 07.10.2008, in jurul orelor 11,30, prin folosirea de acte de violenta si amenintare, a constrans partea vatamata AC sa intretina doua raporturi sexuale normale si un act sexual oral cu acesta.
     Prin incheierea din data de 9.10.2008 pronuntata de Judecatoria Bacau in dosarul 14708/180/2008 s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe o durata de 29 de zile, masura mentinuta de instanta in baza art. 300 ind. 1 si 300 ind. 2 Cpp.
     In cursul cercetarii judecatoresti, in conformitate cu dispozitiile art. 323 Cpp si art. 69-74 Cp a fost audiat inculpatul care a precizat ca a cunoscut-o pe partea vatamata la locuinta numitului SL fara a exercita acte de amenintare si ca aceasta a fost de acord sa intretina raporturi sexuale.
     Potrivit art. 326 Cpp a fost audiata partea vatamata care a declarat ca se constituie parte civila cu suma de 57000 lei din care 7000 lei daune materiale si , contravaloarea tratamentului, analize medicale si 50000 lei daune morale.
     Instanta a procedat la audierea martorilor AC si EC, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar..
     S-a constatat imposibilitatea audierii martorului SL, astfel incat instanta a facut  aplicarea dispozitiilor art. 327 al. 3 Cpp si a dat citire depozitiei data de acesta in cursul urmaririi penale.
     Analizand intregul material probator administrat in cursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
     La data de 07.10.2008, in jurul orelor 11,00, partea vatamata AC, in varsta de 21  de ani, studenta la Facultatea de Inginerie Mecanica a Universitatii Bacau, a iesit de la cursuri si s-a indreptat inspre locuinta sa, situata in Mun. Bacau, str. Milcov 20/A/3. Ajungand pe strada Stadionului, partea vatamata  a fost acostata de inculpatul DC, pe care il cunostea de mai multa vreme, cei doi locuind in acelasi cartier.
     Inculpatul, aflat sub influenta bauturilor alcoolice si tinand in mana o sticla de votca, i-a propus partii vatamate AC sa il insoteasca la locuinta sa pentru a-l ajuta sa faca curatenie, insa a fost refuzat de aceasta intrucat in decursul timpului incercase de mai multe ori sa o determine sa intretina raporturi sexuale cu el, fara a avea succes.
     Refuzul partii vatamate l-a infuriat pe inculpatul DC care, amenintand-o pe numita AC ca o va lovi cu sticla pe care o tinea in mana, a condus-o fortat la locuinta martorului SL, situata pe str. Alecu Russo, . Amenintarea inculpatului a fost de natura sa infranga rezistenta partii vatamate intrucat aceasta sufera de afectiunea „lupus eritematos sistemic cu determinari articulare, cutanate, hematologice”, boala ce se manifesta prin imposibilitatea realizarii hemostazei fara ajutor de specialitate in cazul unei plagi deschise, aspect confirmat si de biletul de externare aflat la fila 17 d.u.p.
     Dupa ce au intrat in apartamentul situat pe str. Alecu Russo, inculpatul l-a trimis pe martorul SL sa cumpere tigari si bauturi alcoolice, dupa care s-a incuiat cu partea vatamata intr-o camera si, prin exercitarea de amenintari si violente, a constrans-o sa intretina doua raporturi sexuale normale si un act sexual oral. Ulterior inculpatul DC a condus-o pe partea vatamata pana in preajma locuintei acesteia, cerandu-i sa nu relateze nimanui cele intamplate.
     Existenta raportului sexual dintre victima si inculpat a fost confirmata prin raportul medico-legal  intocmit de Serviciul Judetean de Medicina Legala, care a  constatat „prezenta spermatozoizilor in lamele de secretie vaginala recoltata de la partea vatamata”, fiind recunoscut si de numitul DC, care a precizat insa ca raportul sexual a fost consimtit de numita AC.
     Desi inculpatul nu a recunoscut actele de violenta exercitate asupra victimei in scopul de a o determina sa intretina acte sexuale, acestea sunt dovedite prin declaratia partii vatamate AC care se coroboreaza cu concluziile raportului de constatare medico-legal prin care s-a constatat „existenta unui edem evident al labiilor, in special labiile mici, cu excoriatii superficiale”, precum si o „tumefactie si echimoza  ce s-au putut produce prin lovire cu un corp dur si pot data din 7.10.2008, sugerand agresiunea sexuala”.
     Consideram declaratiile inculpatului DC ca fiind neconcludente , in conditiile in care nu se coroboreaza cu nici un alt mijloc de proba administrat in cauza si sunt contradictorii intre ele (la 08.10.2008 inculpatul a aratat ca in perioada critica se afla la domiciliul sau – a se vedea declaratia de la fila 43 d.u.p. – iar ulterior, la data de 09.10.2008 inculpatul a recunoscut ca a intretinut un singur raport sexual cu partea vatamata, sustinand ca a avut consimtamantul acesteia – declaratia de la fila 52 d.u.p. Consideram ca si declaratia inculpatului data la 31.10.2008 (fl. 48 verso d.u.p.) prin care a refuzat sa se supuna testului poligraf constituie un indiciu suplimentar in sensul nesinceritatii acestuia.
     Situatia de fapt retinuta de instanta se probeaza cu: plangerea si declaratiile partii vatamate (fl. 3-15 d.u.p.), declaratiile inculpatului (fl. 43-45, 48 d.u.p.), rapoarte constatare medico-legala (fl. 16,37 d.u.p.), bilet externare din 10.09.2008 (fl. 17 d.u.p.), declaratii martori AC (fl. 29 d.u.p.), ST (fl. 31 d.u.p.), EC, proces-verbal de conducere in teren .
     In drept, fapta inculpatului care la data de 7.10.2008, prin folosirea de acte de violenta si amenintare, a constrans partea vatamata AC sa intretina doua raporturi sexuale normale si un act sexual oral cu acesta, provocandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 2-3 zile ingrijiri medicale, avand reprezentare ca actiunile sale vor produce rezultatul socialmente periculos, pe care l-a urmarit prin savarsirea faptei intruneste elementele constitutive ale infractiunii de viol, prev. de art. 197 al. 1 Cp, astfel incat urmeaza sa respinga cererea de schimbare a incadrarii juridice in infractiunea prev. de art. 197 al. 2 lit. c Cp intrucat nu exista probe certe privind  existenta legaturii de cauzalitate intre fapta comisa si agravarea starii de sanatate a partii vatamate.
     In temeiul art. 345 Cpp, avand in vedere ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de catre inculpat cu forma de vinovatie prevazuta de lege, urmeaza sa dispuna condamnarea acestuia.
     La individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prev. de art. 72 Cp si anume: gradul de pericol social al faptei (valorile sociale privind libertate sexuala si integritatea corporala a persoanei), imprejurarile concrete in care a fost comisa fapta (acostarea partii vatamate intr-un loc public, pe strada, in mijlocul zilei, intretinerea de raporturi sexuale cu partea vatamata prezentand corp strain ovalar in regiunea peniana), urmarile produse sau care s-ar fi putut produce (2-3 zile ingrijiri medicale, posibilitatea agravarii afectiunii „lupus eritematos sistemic cu determinari articulare, cutanate, hematologice” de care sufera partea vatamata).
     Instanta va avea in vedere si circumstantele personale ale inculpatului care este cunoscut cu multiple antecedente penale in perioada minoritatii si care nu a recunoscut savarsirea faptei.
     In baza acestor criterii, instanta apreciaza ca o pedeapsa de 7 ani inchisoare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a si b Cp este apta sa raspunda scopurilor prevazute de art. 52 Cp.
     In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta retine ca natura faptei savarsite, persistenta infractionala, ansamblul circumstantelor personale ale inculpatului duc la concluzia existentei unei nedemnitati in exercitarea drepturilor electorale prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si b Cp, respectiv dreptul de a fi ales in autoritati publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, motiv pentru care exercitiul acestora va fi interzis pe durata executarii pedepsei principale.
     Avand in vedere pedeapsa aplicata precum si modalitatea de executare, in baza art. 350 Cpp va mentine starea de arest preventiv a inculpatului.
     In baza art. 88 Cp va deduce din pedeapsa durata retinerii si arestarii preventive de la 8.10.2008 ora 15,00 la zi.
     Instanta constatand indeplinite in mod cumulativ conditiile raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, respectiv fapta ilicita prezentata mai sus, raportul de cauzalitate intre aceasta si prejudiciul produs, existenta prejudiciului si culpa inculpatului, in baza art. 14, 346 Cpp rap la art. 998 si urm. C.civ. va obliga inculpatul la recuperarea prejudiciului moral si material produs partii vatamate.
     In ceea ce priveste cuantumul daunelor morale, instanta retine ca in mod cert prin savarsirea faptei, partii vatamate i s-au cauza suferinte fizice si psihice in urma carora partea vatamata a fost nevoita sa se supuna unor controale medicale, consilierea psihologica, astfel incat suma de 50000 lei este justificata.
     In ceea ce priveste cuantumul daunelor materiale, instanta apreciaza ca acestea au fost dovedite pana la concurenta sumei de 450,77 lei (chitante – fl. 70,71, bilete de transport, bonuri fiscale – fl. 36-38).
     Sustinerea martorului EC ca s-a cheltuit suma de 5000 lei pentru analize la Spitalul Cantacuzino din Bucuresti nu poate fi retinuta, intrucat nu este sustinuta de inscrisuri care sa dovedeasca acest fapt.
     De asemenea, ordinele de plata (fl. 40 – 42) fac dovada ca partea vatamata a primit sume de bani, nu si ca au fost folosite pentru plata cheltuielilor medicale.

??

??

??

??




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017