InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Restituire indemnizatie de somaj. Conditii.

(Hotarare nr. 1484 din data de 20.04.2015 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Somaj | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

Restituire indemnizatie de somaj. Conditii.


              Curtea retine ca incetarea platii indemnizatiei de somaj in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii intervine daca acestea au realizat venituri lunare mai mari decat limita prevazuta de lege, venituri lunare care, in lipsa de stipulatie expresa nu se determina prin raportarea venitului impozabil, certificat de catre organele fiscale teritoriale subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la numarul de luni aferente unui an fiscal (acest mod de determinare a veniturilor lunare se aplica doar veniturilor prevazute la art. 17 alin. (1) lit. f) si la art. 34 alin. (1) lit. b) si alin. (3) lit. b) din lege, aspect care rezulta din art. 6 al HG nr.174/2002).
Or, in speta, s-a dovedit faptul ca reclamanta a realizat in luna noiembrie 2011 din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare si ca aceasta nu si-a indeplinit obligatia legala de a comunica agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care este inregistrata aceasta situatie.

 Sectia de contencios administrativ si fiscal – Decizia nr. 1484/20 aprilie 2015

       Prin sentinta administrativa nr.../CAF/2014 a Tribunalului Alba – Sectia de contencios administrativ, fiscal si de insolventa a fost admisa actiunea in contencios administrativ formulata de reclamanta C.V.D. in contradictoriu cu parata AGENTIA JUDETEANA PENTRU OCUPAREA FORTEI DE MUNCA A.
S-a dispus anularea deciziei nr…/31.07.2014 emisa de parata.
Impotriva hotararii instantei de fond a declarat recurs parata Agentia Judeteana Pentru Ocuparea Fortei De Munca A.  solicitand admiterea recursului si casarea sentintei atacate, in sensul respingerii actiunii.
In cererea de recurs parata a invocat urmatoarele motive de casare:
• asa cum a retinut instanta de fond dreptul la indemnizatia de somaj s-a stabilit tinand cont de conditiile necesare pentru obtinerea indemnizatiei la data solicitarii dreptului, data la care reclamanta a indeplinit conditiile pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj tinand cont de documentele justificative prezentate la data depunerii cererii;
• potrivit art. 41, alin. 1, lit. a si b din Legea nr.76/2002 persoanele beneficiare ale indemnizatiei de somaj au obligatia de a comunica Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca la care sunt inregistrate, in termen de 3 zile, orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea drepturilor; aceasta prevedere se coroboreaza cu dispozitiile art. 44, lit. b conform carora indemnizatia de somaj inceteaza la data cand beneficiarul realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
• la data stabilirii indemnizatiei de somaj singura modalitate de verificare a veniturilor pe care le realiza reclamanta din activitati independente era adeverinta emisa de ANAF cu privire la venitul estimat;
• in speta, ne aflam in situatia in care persoana beneficiara a realizat venituri mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta dupa acordarea dreptului la indemnizatie de somaj;
• reclamanta a realizat in luna noiembrie un venit lunar in suma de 1353,62 lei, astfel ca au devenit incidente dispozitiile art.44, lit. b din Legea nr.76/2002;
• in aceasta situatie incetarea platii indemnizatiei de somaj se face cu data de intai a lunii in care beneficiarul indemnizatiei a realizat venituri mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, astfel ca in mod corect a procedat parata, actul emis fiind conform dispozitiilor legale.
In drept, s-au invocat dispozitiile Legii nr.76/2002, H.G. nr.174/2002 si Ordinului nr.85/2002.
Reclamanta-intimata C.V.D. a depus intampinare prin care a solicitat respingerea recursului si mentinerea hotararii atacate.
In motivarea intampinarii se arata ca hotararea instantei de fond este conforma prevederilor legale aplicabile deoarece venitul realizat se raporteaza la cel global impozabil pentru anul respectiv, si nu se calculeaza fragmentat pentru fiecare luna in curs.
In drept, intampinarea nu este motivata.
In recurs nu au fost administrate probe noi.
Recurentul-parat a invocat motivul de casare prevazut de art. 488, alin. 1, pct. 8 NCPC, respectiv: hotararea a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a normelor de drept material.
Prin decizia atacata s-a dispus recuperarea sumei de 4535 lei, reprezentand indemnizatie de somaj incasata in perioada 01.11.2011-12.05.2012, ca urmare a realizarii din activitati autorizate potrivit legii, de venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare conform art. 44, lit. b din Legea nr.76/2002.
La baza emiterii acestei decizii a stat registrul-jurnal de incasari si plati din care rezulta ca in luna noiembrie 2011 reclamanta a realizat venituri din activitati independente in suma de 1353,62 lei.
Instanta de fond a apreciat ca, avand in vedere ca din adeverinta de venit pe anul 2011, eliberata de Serviciul Fiscal Orasenesc C.  in data de 20.08.2014  rezulta ca in anul 2011 reclamanta nu a realizat venituri impozabile nu este relevant faptul ca in luna noiembrie aceasta a realizat venitul mentionat anterior deoarece prin raportare la intregul an fiscal 2011 veniturile lunare ale reclamantei nu au fost mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta de 500 de lei.
S-a apreciat astfel, ca decizia atacata nu a fost legal emisa.
Punctul de vedere al Tribunalului nu poate fi primit avand in vedere urmatoarele:
Art.34, alin.3,  lit.b  din  Legea nr.76/2002 prevede ca somerii prevazuti la art. 17 alin.2 beneficiaza de indemnizatii de somaj daca indeplinesc cumulativ mai multe conditii, una dintre ele fiind aceea de a nu realiza venituri sau de a realiza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare.
Art. 41, alin. 1, lit. b din acelasi act normativ instituie in sarcina persoanei care beneficiaza de indemnizatie de somaj obligatia de a comunica agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care este inregistrata orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea drepturilor in termen de 3 zile de la aparitia modificarii.
Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare (art.44, lit. b).
Acest articol este aplicabil persoanelor care detineau autorizatia de functionare sau certificatul de inmatriculare al unei societati comerciale anterior datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj, aspect care rezulta din dispozitiile art. 24 din H.G.  nr.174/2002
Curtea mai retine ca potrivit art. 24,  alin. 2 din acelasi act normativ incetarea platii indemnizatiilor de somaj pentru motivul mentionat anterior se face cu data de intai a lunii in care beneficiarul a realizat venituri mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.
Coroborand aceste dispozitii legale Curtea retine ca incetarea platii indemnizatiei de somaj in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii intervine daca acestea au realizat venituri lunare mai mari decat limita prevazuta de lege, venituri lunare care, in lipsa de stipulatie expresa nu se determina prin raportarea venitului impozabil, certificat de catre organele fiscale teritoriale subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la numarul de luni aferente unui an fiscal (acest mod de determinare a veniturilor lunare se aplica doar veniturilor prevazute la art. 17 alin. (1) lit.f) si la art.34 alin.(1) lit.b) si alin.(3) lit. b) din lege, aspect care rezulta din art.6 al  H.G.  nr.174/2002).
Or, in speta, s-a dovedit faptul ca reclamanta a realizat in luna noiembrie 2011 din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare si ca aceasta nu si-a indeplinit obligatia legala de a comunica agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care este inregistrata aceasta situatie.
In aceste conditii in mod corect a fost emisa de catre parata decizia nr… (neatacata de catre reclamanta) privind incetarea platii indemnizatiei de somaj si decizia atacata in prezentul litigiu prin care s-a dispus recuperarea sumelor incasate necuvenit, fiind fara relevanta, in speta, adeverinta de venit pe anul 2011 emisa de Serviciul Fiscal Orasenesc C.
Fata de considerentele expuse anterior, Curtea in temeiul art. 498 alin. 1 NCPC  a admis recursul paratei, a casat in tot sentinta atacata si a respins actiunea reclamantei ca neintemeiata.


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Somaj

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017
Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017