InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Succesiune

(Sentinta civila nr. 5301 din data de 15.06.2011 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Obiect: succesiune

1.Obiectul actiunii
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Bacau la data de ….     sub nr. …., reclamantele MC si DG au chemat in judecata paratii  CV si DA, solicitand instantei pronuntarea unei hotarari prin care sa dispuna iesirea partilor din indiviziune cu privire la bunurile ramase dupa defunctii SA si SL , sa se constate ca contractele de vanzare cumparare incheiate intre defuncti si paratii CA si CL. sunt donatii deghizate  si in consecinta urmeaza a fi raportate .    
In motivarea cererii, reclamantele au aratat ca prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr …. prin care s-a vandut o parte din imobilul situat in …. si anume 2 camere despartite de glazvant, o terasa si o baie situate in partea de est a imobilului , un garaj si o camera din magazie si suprafata de teren de 570 mp ; prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr …. prin care s-a vandut o parte din imobilul situat in com …. si anume 4 camere , hol , veranda ,in suprafata construita de 64 mp impreuna cu suprafata de 152 mp teren exclusiv la casa , un garaj construit separat din caramida , acoperit cu tabla impreuna cu suprafata de tern de 32 mp ; contractantii au avut in mod echivoc intentia frauduloasa de a vatama interesele lor ; ei au locuit in imobilele pe care le-au instrainat ; pretul acestor imobile nu a fost platit niciodata ; partile au ascuns adevarata natura a intelegerii , fiind vorba despre o deghizare totala a donatiei in contractul aparent de vanzare cumparare .
 In drept, au fost invocate dispozitiile art.6731 C.pr.civ si art728 si urm c civ ; art 1175 c civ .
 In sedinta publica din data de …. , reclamantele si-au completat cererea solicitand reductiunea liberalitatilor excesive a actelor simulate .
2. Apararile formulate
Paratii au formulat in termen legal intampinare  prin care a aratat ca vanzarile au fost reale , pretul s-a achitat integral , iar vanzarea nu s-a efectuat cu rezerva uzufructului viager sau cu clauza de intretinere ; nu se pune problema unor donatii deghizate , acest capat de cere fiind inadmisibil atata vreme cat nu se invoca existenta unui contrainscris .
3.Probatoriiul administrat
Instanta a administrat in cauza proba cu inscrisuri, proba cu interogatoriul paratilor si testimoniala cu martorii …. si … , declaratiile acestora fiind atasate la dosar.
4 .Incidente procedurale
Prin incheierea de sedinta din data de ….. s-a dispus disjungerea actiunii in simulatie de actiunea de partaj , raportul donatiilor si reductiunea liberalitatilor excesive  , prezenta cauza avand ca obiect in continuare doar actiunea in simulatie .
5Legislatie relevanta
Potrivit art. 1175 c.civ., actul secret, care modifica un act public, nu poate avea putere decat intre partile contractante si succesorii lor universali; un asemenea act nu poate avea nici un efect in contra altor persoane.
6 .Situatia de fapt
Prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. …. defunctii SA  si SL au vandut  paratilor CD si CA o parte din imobilul situat in .... si anume 2 camere despartite de glazvant , o terasa si o baie situate in partea de est a imobilului , un garaj si o camera din magazie si suprafata de teren de 570 mp .
Prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr …. defunctii SA si SL au vandut  paratilor CV si CA o parte din imobilul situat in …. si anume 4 camere , hol , veranda ,in suprafata construita de 64 mp impreuna cu suprafata de 152 mp teren exclusiv la casa , un garaj construit separat din caramida , acoperit cu tabla  in suprafata construita de 34 mp impreuna cu suprafata de tern de 34 mp.
7.Rezolvarea exceptiei
Analizand cu prioritate exceptia inadmisibilitatii instanta constata ca este admisibila exercitarea actiunii in declararea simulatiei , fiind vorba in speta despre o actiune in constatare reglementata de art 111 c pr civ, avand drept scop constatarea existentei actului secret , dar real si inexistenta actului public , aparent . Acest gen de actiune transpune principiul potrivit caruia aparenta in drept poate fi inlaturata, actul simulat nefiind susceptibil de consolidare prin trecerea timpului .  Reclamantele  beneficiaza de dreptul de acces la justitie, potrivit art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, fiind vorba despre o acuzatie in materie civila, conform domeniului de aplicabilitate ce rezulta din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului existand calea procedurala a exercitarii actiunii in declararea simulatiei . Pentru aceste considerente urmeaza a  respinge exceptia inadmisibilitatii
8 . Solutia adoptata
Simulatia poate sa imbrace mai multe forme:
- contractul aparent poate fi fictiv : partile disimuleaza total realitatea creand aparenta existentei unui contract care in realitate nu exista .
- contractul poate fi deghizat total sau partial
- o alta forma este simulatia prin interpunere de persoane
Reclamantele pretind ca actele autentice  au fost simulate, fiind in realitate donatii deghizate , fiind vorba despre o deghizare totala , acestea  precizand ca la incheierea cele doua contracte de vanzare cumparare  , partile au avut in vedere doua clauze de uzufruct si de intretinere   , fiind aplicabil art 845 c civ .
Din coroborarea art 1174 c civ si art 1198 c civ rezulta ca actul public are forta probanta pana la inscrierea in fals , in ceea ce priveste constatarile directe ale notarului public si respectiv pana la proba contrarie , vizand declaratiile facute de parti si consemnate in act .Pentru ca sa existe simulatie  este suficient ca actul secret sa fie precedat actului aparent ori sa fi fost simultan cu el , chiar daca inscrisul in care s-a consemnat actul secret a fost redactat ulterior savarsirii actului aparent.
Prin act secret in sensul art 1175 c civ nu trebuie sa se inteleaga inscrisul doveditor , ci conventia partilor care trebuie sa fie anterioara sau concomitenta actului aparent .Conventia secreta poate fi dovedita in conditiile legii chiar si impotriva actului public autentic , nu numai prin inscrisuri , ci si prin martori , in situatiile in care exista o imposibilitate fizica ori morala de preconstituire a inscrisului .
Aceasta este si situatia in prezenta cauza partile contractante fiind in raporturi de rudenie (parinti –descendent de gradul 1 si afin )care poate fi apreciata ca fiind de natura sa constituie o imposibilitate morala pentru intocmirea unui inscris , astfel ca proba testimoniala este admisibila . Astfel , instanta nu poate retine apararea paratilor cum ca reclamantii sunt succesorii in drepturi ai partilor contractante fiind fiicele defunctilor  si ca simulatia nu poate fi dovedita intre partile contractante si succesorii lor in drepturi decat printr-un contrainscris .
Analizand sustinerea reclamantelor cum ca partile au avut in vedere doua clauze de uzufruct si de intretinere  , instanta apreciaza ca din depozitia martorilor audiati  in prezenta cauza rezulta ca atat paratii cat si reclamantele participau la intretinerea defunctului SA Astfel , martora JD arata ca” batranul SA locuia in partea dreapta fata … batranul lua masa o luna la familia C , o luna la fam D… reclamanta M a ajutat la ingrijirea batranului .”Martorul FP precizeaza ca „  defunctul SA locuia cand la fam D , cand la fam C ”. Rezulta ca intretinerea defunctului era prestata nu ca o obligatie contractuala subinteleasa privind uzufructul , ci in baza obligatiei legale si morale de intretinere intre parinti si copii ,normale in cadrul unei vieti de familie .
Cu privire la predarea efectiva a imobilelor , cu privire la imobilul din R. nimic din probatoriul existent nu duce la credinta instantei ca acesta  nu a fost predat in anul 2001 (anul contractarii , fiind vorba si de o instrainare partiala ) .
In privinta imobilului din B. , instanta constata ca ambii parati au recunoscut in cadrul interogatoriului administrat ca defunctii SA si L au stapanit in fapt partea de imobil instrainata pana la sfarsitul vietii lor , intrucat au preferat sa stea in casa veche , desi ei le-au spus ca se pot muta in casa noua . Paratii au aratat ca au continuat sa foloseasca imobilul impreuna , nu s-au separat .
Avand in vedere ca obiectul contractului autentificat sub nr. …. viza doar o parte din imobilul situat in ….  , si nu intregul imobil , instanta nu poate desprinde concluzia ca contractul de vanzare cumparare a avut  ca si cauza pastrarea dreptului de uzufruct  de catre defuncti .Pastrarea folosintei bunului se inscrie mai degraba  in respectarea obligatiei de intretinere intre parinti si copii . Astfel nu poate fi retinuta incidenta dispozitiilor art 845 c civ .
Cu privire la  conventia secreta , instanta retine ca paratul  CV recunoaste  ca a incheiat in 1991 o conventie orala anterioara cu socrii sai , au inceput lucrarile de construire si in anul 1993 i-au facut actele .Marturisirea paratului  CV releva existenta unei conventii anterioare , verbale care privea imobilul din … . Pentru a fi valabil si opozabil actul secret, acesta trebuie sa indeplineasca toate conditiile legale, or in cauza de fata forma actului secret , care este o conditie de valabilitate a contractului de donatie, nu este respectata, acesta fiind o conventie verbala, desi trebuia sa fie inscris autentic.
Mai mult instanta retine faptul ca „actul” pe care au vrut partile sa-l incheie nu trebuie sa fi fost o donatie , ci putea la fel de bine sa fie si  un contract de vanzare cumparare .
Nici catimea redusa a pretului de 99.000 lei nu duce la convingerea instantei ca vointa reala a partilor a fost sa incheie o donatie , cata vreme vanzatorii nu au ales sa instraineze oricui partile din imobil , ci in cadrul familiei . Neplata pretului sau nepredarea bunului semnifica neexecutarea contractelor de vanzare cumparare care pune la indemana partilor exercitarea altor actiuni judiciare si nu semnifica ascunderea naturii adevarate a contractului .
Mai mult depozitiile martorilor nu au relevat niciun aspect semnificativ cu privire la natura actelor incheiate intre parti . Fata de probele administrate in cauza, instanta apreciaza ca nu s-a facut dovada simulatiei contractului de vanzare cumparare.
Pentru aceste considerente, instanta apreciaza ca actul public corespunde intentiei reale a partilor de la momentul incheierii actului, astfel incat cererea reclamantilor  apare ca nejustificata, urmand a fi respinsa ca neintemeiata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017