InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 241 din data de 12.01.2011 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau


Deliberand in secret in Camera de Consiliu, conform art. 256 C.pr.civ., asupra cauzei civile de fata, retine urmatoarele:
Prin cererea formulata de contestatorul INSPECTORATUL DE POLITIE JUDETEAN C. in contradictoriu cu intimatii Primaria Municipiului B.-Directia Economica-Biroul de Executare Silita prin primar si FF, inregistrata pe rolul Judecatoriei Bacau la data de …., sub nr. de dosar ….. s-a solicitat instantei obligarea intimatei Primaria Municipiului B-Directia Economica-Biroul de Executare Silita la punerea in executare a titlului executoriu PA ….. si intimata FF.
Cererea este legal scutita de plata taxelor de timbru potrivit art. 17 din Legea 146/1997 coroborat cu art. 1 alin. 2 din OG 32/1995.
In motivare, contestatorul a mentionat faptul ca a inaintat cu adresa, intimatei Primaria Municipiului B., procesul verbal de contraventie devenit titlu executoriu in vederea punerii in executare.
Mai precizeaza contestatorul ca Primaria municipiului B. a restituit procesul verbal de contraventie, cu motivarea ca executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul verbal de contraventie nu a fost comunicat contravenientului in termen de 1 luna de la data aplicarii sanctiunii.
Arata contestatorul ca procesul verbal de contraventie a fost transmis contravenientei prin posta in termenul de o luna, cu confirmare de primire, insa destinatara nu s-a prezentat la oficiul postal pentru a-si ridica corespondenta. Precizeaza contestatorul ca nu i se poate imputa faptul ca a expirat termenul de pastrare a corespondentei, iar destinatara nu s-a prezentat la oficiul postal, nefiind un motiv pentru nepunerea in executare a titlurilor executorii. Precizeaza contestatorul ca a fost in imposibilitate de a comunica prin afisare procesul verbal intrucat Posta Romana l-a retinut pana cand a expirat termenul de o luna de zile de la data intocmirii  pentru comunicarea procesului verbal. Mai arata ca organele de executare nu pot constata din oficiu prescriptia executarii sanctiunii pentru necomunicarea catre contravenienti a proceselor verbale in termenul prevazut de lege, contravenienta avand posibilitatea sa invoce in cadrul contestatiei la executare prescriptia executarii sanctiunii contraventionale.
In drept contestatorul si-a intemeiat actiunea pe dispozitiile art. 39 alin. 3 si 4 din OG 2/2001, si art. 172 din OG 92/2003.
In dovedirea contestatiei s-au depus la dosar inscrisuri.
Intimata Primaria Municipiului B. -Directia Economica-Biroul de Executare Silita, prin primar a formulat intampinare prin care a invocat exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a sa aratand ca potrivit dispozitiilor art. 21 alin. 1 din Legea 215/2001, doar unitatile administrativ teritoriale au personalitate juridica, si nu Primaria care este o structura functionala.
La termenul de judecata din data de …. contestatorul si-a precizat actiunea in sensul in care in judecata intelege sa cheme pe Municipiul B. Directia Economica-Biroul de Executare Silita, prin primar.
La termenul de judecata din data de …. intimata FF formuleaza intampinare prin care solicita instantei respingerea actiunii ca fiind prescrisa din culpa contestatorului. mai arata intimata faptul ca nu i s-a adus la cunostinta titlul executoriu emis. Precizeaza ca dat fiind faptul ca nu i s-a adus la cunostinta despre presupusa fapta savarsita nu a putut lua masurile legale in termenele legale, prin necomunicare luandu-i-se un drept al sau.
Prin incheierea de sedinta din data de ….. instanta a luat act de cererea de renuntare la judecata in contradictoriu cu Primaria B. Directia Economica-Biroul de Executare Silita si a introdus in cauza Municipiului B.-Directia Economica-Biroul de Executare Silita, prin primar.
La termenul de judecata din data de …. instanta a respins in sedinta publica exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a intimatei Primaria Municipiului B-Directia Economica-Biroul de Executare Silita, prin primar, ca fiind ramasa fara obiect cu motivarea aratata in practica.
La termenul de judecata din data de ….. instanta a calificat exceptia prescriptie invocata de intimata FF ca fiind o aparare de fond.

Analizand actele si lucrarile depuse la dosarul cauzei, instanta retine urmatoarele:
Potrivit dispozitiilor articolului 172 Cod procedura fiscala persoana interesata are posibilitatea de a sesiza instanta de executare si in cazul in care organul de executare refuza sa indeplineasca un act de executare in conditiile legii.
Neregularitatile invocate de contestator privesc refuzul organului de executare de a pune in executare procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, devenit titlu executoriu si faptul ca organul de executare nu ar putea opune din oficiu prescriptia executarii sanctiunii pentru necomunicarea catre contravenienti a proceselor verbale in termenul prevazut de lege.
 Potrivit prevederilor pct. 107.1 din Normele metodologice de aplicare a Codului de procedura fiscala, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1050/2004, titlul de creanta este actul prin care, potrivit legii, se stabileste si se individualizeaza obligatia de plata privind creantele fiscale, intocmit de organele competente sau de alte persoane indreptatite potrivit legii.
In speta, titlul de creanta fiscala este reprezentat de procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei …..nr. ….. (inscris prevazut expres la pct. 107.1 lit. f) din Normele aprobate prin HG nr. 1050/2004).
Din inscrisurile depuse instanta constata ca procesul verbal nr. ….. a fost comunicat contravenientei FF prin posta, cu confirmare de primire la data de  …., iar la data de …. a expirat termenul de pastrare, asa cum rezulta din stampila aplicata pe plicul trimis(fl. 8-11 ds.).
Instanta retine ca la fila 23 din dosar se regaseste procesul verbal de comunicare prin afisare a procesului verbal de contraventie, comunicare indeplinita la data de ….., iar la fila 21 dosar se regaseste refuzul organului de executare de aduce la indeplinirea sanctiunea amenzii aplicate prin procesul verbal de contraventie.
Potrivit dispozitiilor art. 26 alin. 3 din OG 2/2001 in cazul in care contravenientul nu este prezent  sau desi prezent refuza sa semneze, comunicarea procesului verbal de contraventie se face in cel mult o luna de la data incheierii, iar potrivit dispozitiilor art. 27 din acelasi act normativ, comunicarea se face prin posta cu aviz de primire sau prin afisare la domiciliul contravenientului.
Astfel potrivit normelor legale enuntate obligatia de comunicare a procesului verbal de contraventie incumba organului din care face parte organul constatator, iar in cazul in care pentru scrisoarea trimisa prin posta cu confirmare a expirat termenul de pastrare, agentul constatator are la indemana comunicarea actului prin afisare inauntrul termenului de o luna de la data stabilirii contraventiei. Or fata de data la care s-a incheiat procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei respectiv ….. si pana la data de  ….., data comunicarii prin afisare a procesului verbal de contraventie a trecut mai mult de o luna, fiind depasit termenul stabilit de legiuitor pentru comunicare. Faptul ca scrisorii trimise prin confirmare de primire i-a expirat termenul de pastrare nu poate fi considerata ca fiind comunicat, si nici nu ii poate fi imputat contravenientei faptul ca nu s-a prezentat la oficiul postal pentru ridicarea corespondentei si astfel neluarea la cunostinta de procesul verbal de contraventie intrucat obligatie de comunicare nu ii revine contravenientei ci ii revine organului din care face parte organul constatator.
Este adevarat ca in aceasta situatie, contestatorul s-ar fi lovit de imposibilitatea de a putea comunica destinatarului procesul verbal de contraventie, care nu isi ridica corespondenta in termenul legal de pastrare al acesteia, de un viciu procedural permanent.
Insa pentru a se evita o astfel de tergiversare legiuitorul a prevazut in procedura de comunicare a procesului verbal de contraventie si posibilitatea comunicarii acestuia prin publicitate, care se face prin afisarea la domiciliul contravenientului, operatiunea de afisare trebuind consemnata intr-un proces verbal care trebuie semnat de cel putin un martor.
Potrivit dispozitiilor art. 14 din OG 2/2002: „(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.”
Astfel daca procesul-verbal nu a fost atacat in termenul prevazut de lege, potrivit art. 17 din actul normativ enuntat anterior, constituie titlu executoriu fara vreo alta formalitate, conditionat de faptul ca el sa fi fost comunicat in prealabil contravenientului in termenul de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
Din inscrisurile depuse la dosar cu privire la procesul verbal de contraventie …. nr. ….. instanta apreciaza ca acesta nu a fost comunicat intimatei FF in termenul stabilit de legiuitor. In aceasta situatie este evident ca procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei nefiind comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii contraventiei, atrage prescrierea executarii sanctiunii amenzii contraventionale.
Astfel procesul verbal de contraventie ce se doreste a fi pus in executare de intimata Municipiul B. -Directia Economica-Biroul de Executare Silita nu reprezinta titlu executoriu in sensul dispozitiilor art. 17 din OG nr. 2/2001, iar potrivit dispozitiilor articolului 24 C. pr. fiscala „creantele fiscale se sting prin incasare, compensare, executare silita, scutire, anulare, prescriptie, si prin alte modalitati prevazute de lege.” , instanta apreciind ca intimata in mod legal a refuzat punerea in executare a unui inscris care nu reprezinta titlu executoriu intrucat a intervenit prescriptia punerii in executare.
Fata de argumentele expuse, avand in vedere dispozitiile art. 14, art.26, art. 27 din OG 2/2001 si art. 24 C. pr. fiscala instanta va respinge contestatia la executare ce fiind neintemeiata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017