InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Vatamare corporala grava, prev de art 182 alin 1 Cp.

(Sentinta penala nr. 36 din data de 17.01.2013 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau


     Obiect: vatamare corporala grava, prev de art 182 alin 1 Cp.




     Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau nr.   4748/P/2009     s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului CF, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava, prev de art 182 alin 1 Cp.
     In motivarea actului de sesizare se afirma ca in data de 20.05.2009 a exercitat asupra partii vatamate AP violente , cauzandu-i leziuni pentru vindecarea carora au fost necesare un numar de 65-70 zile de ingrijiri medicale.
     Pentru dovedirea situatiei de fapt au fost propuse spre administrare urmatoarele mijloace de proba:
     -plangerea si delcaratiile partii vatamate AP,
     -certificatemedico-legale nr 879/2009 si 1168/2009,
     -raport expertiza medico-legala nr 19150/2009,
     -declaratii martori
     - declaratii inculpat.
     Inculpatul a negat savarsirea faptei pentru care a fost trimis in judecata,
     In aparare inculpatul a propus proba cu declaratiile martorilor RN si DI
I.SOLUTIONAREA ACTIUNII PENALE
     Prin coroborarea probelor administrate, instanta retine ca  intre inculpatul CF si partea vatamata PA, exista relatii de afinitate, insa cele doua parti se afla in stare conflictuala de mai multa vreme. Pe fondul acesteia, la data de 29.05.2009 intalnindu-se pe un izlaz din localitatea de domiciliu, intre parti a izbucnit o altercatie verbala, ce a degenerat in conflict fizic, partea vatamata PA incercand sa se apere de agresiunea inculpatului cu o furca ce o avea asupra sa , in aceste conditii inculpatul i-a rasucit partii vatamate bratul drept si a trantit-o la pamant.
     In urma cestor lovituri, partea vatamata a suferit o luxatie cap humeral drept si fractura cominutiva 1/2 proximala humerus stang, leziuni ce au necesitat pentru vindecare 45-50 zile de ingrijiri medicale si internarea sa in Spitalul Judetean -Sectia Ortopedie in perioada 29.05-01-06-2009 ( certificat medico-legal nr 879/A din 01.06.2009 emis de SML Bacau). Partea vatamata a fost reexaminata de medici la data de 07.07.2009, constatandu-se ca leziunile suferite necesita pentru vindecare un numar de 65-70 zile de ingrijiri medicale cu incapacitate totala de munca pe aceasta perioada( certificat medico-legal nr 1168/A/2009).
Declaratia inculpatului prin care nu recunoaste savarsirea faptei necoroborata cu alte probe nu poate forma convingerea instantei asupra existentei altei situatii de fapt decat cea care a fost retinuta si expusa pe larg  mai sus.
Martorii RN si DI. Propusi de inculpat in apararea sa, au precizat ca au fost rugati de inculpat sa declare ca partea vatamata s-a autoaccidentat anterior conflictului, insa au refuzat.
     La retinerea situatiei de fapt instanta a avut in vedere urmatoarele mijloace de proba:
     -plangerea si delcaratiile partii vatamate PA,
     -certificatemedico-legale nr 879/2009 si 1168/2009,
     -raport expertiza medico-legala nr 19150/2009,
     -declaratii martori
     - declaratii inculpat.
     In drept, fapta inculpatului, intruneste continutul constitutiv al infractiunii de vatamare corporala grava, prev de art 182 alin 1 Cp.                          
     In temeiul art.345 C.p.p. avand in vedere ca fapta exista, constituie infractiune si ca a fost savarsita de catre inculpat, urmeaza a dispune condamnarea acestuia.
     La individualizarea judiciara a pedepsei, instanta va tine seama de criteriile generale prev.de art.72 C.p. respectiv dispozitiile partii generale ale C.p., limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptei savarsite, persoana inculpatului si imprejurarile care atenueaza raspunderea penala prev de art 74 lit  a  Cp, respectiv  buna conduita anterioara.
     Avand in vedere ca pedeapsa aplicata este mai mica de 3 ani, ca inculpatul, nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, si ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executare, instanta constatand intrunite conditiile prevazute de art.81 C.p., urmeaza a dispune suspendarea conditionata a executarii acesteia, va stabili termenul de incercare pe durata prev.de art.82 C.p. si va atrage atentia inculpatului asupra prev.art.83 C.p.
     In temeiul art.71 al.1,2 C.p.instanta va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza II si b C.p.
     In temeiul art.71 al.5 C.p.instanta va suspenda executarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II si b C.p. pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
     II.SOLUTIONAREA ACTIUNII CIVILE
     Partea vatamata PA s-a constituit parte civila si a solicitat obligarea inculpatului la lata sumelor de 1000 lei cu titlu de daune materiale si 20 000 Euro cu titlu de daune morale.
     Pe timpul procesului penal a intervenit decesul partii civile PA
     Instanta a dispus introducerea in cauza a mostenitorilor PT,PC,PV , primul in calitate de sot supraveghetor si ceilalti doi in calitate de descendenti.
     In etapa cercetarii judecatoresti a intervenit decesul sotului  supravietuitor al partii civile respectiv PT
     Pentru dovedirea pretentiilor succesorii partii civile PC si PV  au propus ascultarea martorilor MI, MP si SC.
     Spitalul Judetean s-a constituit parte civila  si a cerut instantei obligarea inculpatului la plata sumei de 425,28 lei reprezentand pretul serviciilor medicale furnizate partii vatamate PA pe durata spitalizarii.
     Examinand pretentiile partilor civile prin prisma probelor administrate, instanta va retine elementele de fapt si imprejurarile care vor fi expuse in continuare
     Cu privire la actiunea inculpatului ( fapta ilicita ) rezultatul socialmente periculos generator de prejudicii  in patrimoniul   partii civile PA legatura de cauzalitate intre actiunea inculpatului si rezultatul generator de prejudicii  si culpa acestuia , instanta va avea in vedere aceeasi situatie de fapt asa cum a fost expusa in mod detaliat la solutionarea actiunii penale.
     Partea civila PA a fost internata la Spitalul Judetean in scopul vindecarii vatamarilor suferite ca rezultat al savarsirii infractiunii.   
     Valoarea serviciilor medicale prestate de catre unitatea sanitara.. a fost estimata la  425,28 lei .
     Pentru restabilirea starii de sanatate  partea civila PA a fost ingrijita ambulatoriu la domiciliu , efectuand cheltuieli suplimentare estimate la  valoarea de   3000 lei   determinate de alimentatie speciala   si medicamente .
     Partea civila  pe timpul ingrijirilor medicale a efectuat cheltuieli suplimentare pentru plata altor persoane care sa efectueze muncile gospodaresti obisnuite .
     Partii civile  PA   i-a  fost adusa atingere dreptului personal nepatrimonial, la integritatea fizica.
     La retinerea situatiei de fapt , instanta a avut in vedere probele retinute la solutionarea actiunii penale si declaratiile martorului MI.
     Potrivit art. 14 alin.1-3 din Codul de procedura penala, ,, actiunea civila are ca obiect tragerea la raspundere civila a inculpatului, precum si a partii responsabile civilmente, ea poate fi alaturata actiunii penale in cadrul procesului penal, prin constituirea persoanei vatamate ca parte civila, iar recuperarea pagubei se face potrivit dispozitiilor legii civile”.
Prin art. 998 din Codul civil, care constituie temeiul raspunderii civile delictuale, se prevede ca orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara si potrivit art. 6 paragraful 1 din CEDO, orice persoana are dreptul la judecarea, in mod echitabil si intr-un termen rezonabil, de catre o instanta care sa hotarasca nu numai cu privire la temeinicia acuzatiei penale, ci si asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor cu caracter civil.
     Repararea prejudiciului moral este tot atat de legitima ca si repararea prejudiciului patrimonial, iar despagubirile acordate partii vatamate trebuie sa constituie intotdeauna o justa si integrala reparatie a daunelor morale suferite si pot fi stabilite dupa principiile dreptului civil, intr-o suma globala corecta si fara exagerari.
     Instanta apreciaza ca la cuantificarea prejudiciului moral, criteriile de acordare a daunelor morale sunt subordonate conditiei aprecierii rezonabile, pe o baza echitabila, corespunzatoare prejudiciului real si efectiv produs partii civile.
     Importanta valorilor lezate, masura in care au fost lezate aceste valori, intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, masura in care i-a fost afectata situatia familiala si sociala, partii civile,  impun  netagaduit acordarea de daune morale, dar cuantumul ce se impune a fi  acordat trebuie sa il constituie o suma rezonabila si echitabila in raport de prejudiciul nepatrimonial efectiv suferit.
     In temeiul art.14 C.p.p., art.346 C.p.p, art.998 C.civ , instanta constatand indeplinite in mod cumulativ conditiile raspunderii civile delictuale subiective pentru fapta proprie respectiv fapta ilicita prezentata mai sus, raportul de cauzalitate intre aceasta si prejudiciul produs, existenta prejudiciului si culpa inculpatului, urmeaza a dispune obligarea acestuia la repararea pagubei produsa partii civile PA  ca rezultat al savarsirii infractiunii.
     Instanta va cuantifica prejudiciul produs partii civile PA  in echitate, sprijinandu-si convingerea pe criteriile duratei ingrijirilor medicale, felului si gravitatii vatamarilor suferite, intensitatii suferintelor fizice si psihice, duratei si amplitudinii diminuarii capacitatii de munca, cheltuielilor suplimentare efectuate incepand cu data savarsirii delictului si pana la insanatosire.
La stabilirea valorii despagubirilor cuvenite partii civile Spitalul Judetean
instanta va avea in vedere contravaloarea serviciilor medicale acordate partii vatamate pe durata spitalizarii.
     In temeiul art.189 C.p.p. instanta va dispune plata din fondurile M.J.
a onorariului pentru aparatorul desemnat din oficiu.
     In temeiul art.191 al 1 C.p.p. instanta constatand culpa procesuala a
inculpatului, urmeaza a dispune obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat.
     In temeiul art.193 C.p.p. , va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare efectuate de catre partea civila,




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017