InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Plangere contraventionala

(Sentinta civila nr. 10216 din data de 21.12.2012 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Contraventii. Inchisoare contraventionala | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Plangere contraventionala


1. Obiectul actiunii si sustinerile petentului
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 26.09.2012, petentul a formulat plangere contraventionala impotriva procesului-verbal de contraventie, prin care a solicitat anularea procesului – verbal.
In motivarea cererii, petentul a recunoscut ca la momentul in care el a iesit din sensul giratoriu, un pieton s-a angajat in traversarea trecerii de pietoni, insa a invocat ca fapta nu a fost corect incadrata de agentul de politie, deoarece petentul nu a determinat modificarea brusca a directiei de deplasare a pietonului, a vitezei ori oprirea sa, asa cum prevede art. 6 pct. 1 din OUG 195/2002.
2. Apararile formulate
 Organul din care face parte agentul constatator a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea plangerii, mentinerea procesului-verbal si a sanctiunilor aplicate. A precizat, in esenta, urmatoarele:
a) fapta a fost constatata cu propriile simturi de catre agentul constatator, potrivit art. 109 alin.1 din OUG 195/2002
b) procesul-verbal respecta toate conditiile prevazute de art. 17 din OG 2/2001, iar agentul constatator a incadrat fapta si a aplicat in mod corespunzator si corect prevederile legii.
3. Probatoriul administrat
Au fost incuviintate si administrate urmatoarele mijloace de proba:
-proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei -fila 4,
-raportul agentului constatator din 06.11.2012 - fila 29,
-plansa foto – filele 30-31
- atestat operator Autovision pentru Agent- sef F R- fila 32
- buletin de verificare metrologica din 05.04.2012, pentru aparatul radar montat pe Dacia Logan MCV - fila 33
- inregistrare video pe suport CD – fila 34 .
4. Situatia de fapt
A. In procesul-verbal s-a retinut ca in data de 22.09.2012, ora 10:10, pe trecerea de pietoni de la sensul giratoriu format la strada I.L.Caragiale cu Bdul Unirii, petentul a condus autoturismul Toyota si nu a oprit autovehiculul pentru a acorda prioritate de trecere pietonilor angajati in traversarea strazii dinspre partea dreapta a sa, pe sensul de mers al autovehiculului, atunci cand pietonul traversa pe marcajul rutier pietonal regulamentar. Abaterea a fost filmata cu aparatul radar autovision montat pe auto
S-a retinut ca fapta este prevazuta de art. 135 lit. h din HG 1391/2006 si sanctionata de art. 100 alin.3 lit. b din OUG 195/2002.
Au fost stabilite urmatoarele sanctiuni: 4 puncte-amenda, respectiv 280 de lei si retinerea permisului de conducere. Petentul a semnat procesul-verbal si a facut urmatoarea obiectiune: „Pietonul s-a angajat in traversare concomitent cu mine cand eram pe trecerea de pietoni si nu l-am incurcat”.
B. Din raportul agentului constatator FR reiese ca soferul autoturismului era C CA.
5.Reglementari incidente
A. HG 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice
    ART. 135
    Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si in urmatoarele situatii:
    h) pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat si semnalizat corespunzator ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci cand acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului.
OUG 195/ 2002 privind circulatia pe drumurile publice
ART. 6
    In sensul prezentei ordonante de urgenta, expresiile si termenii de mai jos au urmatorul inteles:
    1. acordare a prioritatii - obligatia oricarui participant la trafic de a nu isi continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin acestea ii obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa isi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca;
ART. 100
    (3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni (4 sau 5 puncte-amenda) si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
    b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
ART. 109
    (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier, iar in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, de catre politistii de frontiera.
C.OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor
ART. 16
    (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate;
ART. 21
(3) Sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal.
ART. 34
    (1) Instanta competenta sa solutioneze plangerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa in termen, asculta pe cel care a facut-o si pe celelalte persoane citate, daca acestia s-au prezentat, administreaza orice alte probe prevazute de lege, necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului-verbal, si hotaraste asupra sanctiunii, despagubirii stabilite, precum si asupra masurii confiscarii.  
 (2) Daca prin lege nu se prevede altfel, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la sectia contencios administrativ a tribunalului. Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi sustinute si oral in fata instantei. Recursul suspenda executarea hotararii.
6. Motivarea solutiei
A. Cu privire la legalitatea si temeinicia procesului-verbal
In ceea ce priveste situatia de fapt, instanta constata ca din inregistrarea video reiese ca pietonul a mers normal pe trecerea de pietoni si nu a fost nevoit sa isi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca. Prin urmare, petentului nu ii poate fi imputata fapta de a nu acorda prioritate de trecere, in sensul dat de legiuitor acestei notiuni conform art. 6 pct.1 din OUG195/2002.
Avand in vedere situatia de fapt retinuta si ca elementul material al contraventiei prevazuta de art. 100 alin.3 lit.b din OUG 195/2002 consta in neacordarea prioritatii de trecere pietonilor, instanta apreciaza ca plangerea formulata de petent este intemeiata si ca procesul-verbal de contraventie nu corespunde adevarului, urmand a fi anulat. In consecinta, instanta va anula sanctiunile aplicate prin procesul-verbal contestat, respectiv amenda de 280 de lei si cele 4 puncte de penalizare. 
B. Cu privire la retinerea permisului de conducere
In baza art. 34 alin.1 din OG 2/2001, instanta trebuie sa verifice atat legalitatea si temeinicia procesului-verbal, cat si sanctiunea aplicata – cea principala si cea complementara.
    ART. 109 din OUG 195/2002 stabileste regula conform careia constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier.
    ART. 111 alin (1) lit. c) din OUG 195/2002 prevede ca permisul de conducere sau dovada inlocuitoare a acestuia se retine la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art. 100 alin. (3).
    ART. 180 alin.1 din HG 1391/2006 stabileste ca in cazul in care constata incalcari ale normelor rutiere, agentul constatator incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 1A, care va cuprinde in mod obligatoriu: … numarul punctelor-amenda aplicate si valoarea acestora, … sanctiunea contraventionala complementara aplicata si/sau masura tehnico-administrativa dispusa… .
    Conform ART. 96 din OUG 195/2002, (1) Sanctiunile contraventionale complementare au ca scop inlaturarea unei stari de pericol si preintampinarea savarsirii altor fapte interzise de lege si se aplica prin acelasi proces-verbal prin care se aplica si sanctiunea principala a amenzii sau avertismentului.
    (2) Sanctiunile contraventionale complementare sunt urmatoarele:
    a) aplicarea punctelor de penalizare;
    b) suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, pe timp limitat…
Din dispozitiile legale mentionate anterior, rezulta ca sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, pe timp limitat, se aplica prin acelasi proces-verbal prin care se aplica si sanctiunea principala a amenzii sau avertismentului.
Instanta constata ca in procesul-verbal seria nu se face nicio referire cu privire la suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, nefiind aplicata aceasta sanctiune. Singura mentiune se face in intampinare, unde se precizeaza ca s-a luat si masura tehnico-administrativa de retinere a permisului de conducere in vederea suspendarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
Avand in vedere ca prin procesul-verbal nu s-a aplicat sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce si ca aceasta sanctiune nu poate fi aplicata ulterior, masura tehnico-administrativa a retinerii permisului de conducere ramane fara obiect, neavand nicio finalitate. Prin urmare, instanta va dispune anularea masurii tehnico-administrative a retinerii permisului de conducere.
7.Calea de atac
Conform art. 34 alin. 2 din OG2/2001, prezenta sentinta poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contraventii. Inchisoare contraventionala

Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017
furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017