InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Partaj judiciar

(Hotarare nr. 1033 din data de 13.02.2015 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

          Deliberand asupra cauzei de fata, constata urmatoarele:
          Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Bacau la data de ............sub nr. .......... reclamantul  X,  a solicitat acestei instante in contradictoriu cu paratii A, B, C, D si E,  pronuntarea unei hotarari prin care sa se dispuna iesirea din indiviziune a partilor dupa defunctii Y si Z .
In motivarea actiunii s-a aratat ca partile sunt mostenitorii legali ai celor doi defuncti , masa succesorala dupa cei doi defuncti  fiind compusa din casa  si terenuri inscrise in TP nr. ......... . Arata ca casa si terenul aferent trebui sa ii fie atribuit in natura .
Au fost depuse in sustinere acte de proprietate , acte de stare civila, incheiere verificare evidente susccesorale , incheiere de verificare a evidentelor succesorale , certificat de atestare fiscala , anexa 24
In drept au fost invocate dispozitiile art. 728 C.civ.
          Actiunea a fost legal timbrata.
Parata E , legal citata depus intampinare prin care a aratat ca a avut grija de parintii sai  solicitand  pe calea cererii reconventionale formulate restituirea cheltuielilor de inmormantare si a cheltuielilor efectuate cu ingrijirea parintilor sai  .
          In sprijinul acesteia a depus : chitante de plata a taxelor si impozitelor locale .
          La termenul din data de ............ parata si –a precizat cererea reconventionala in sensul ca pretentiile solicitate sunt in valoare de ......... lei .
          Parata  C a depus precizari in sensul ca parata E a beneficiat de ajutoarele de inmormantare pe care si le-a insusit , parintii sai netrebuind sa fie intretinuti atat timp cat avea pensii . Arata ca este de acord ca casa si terenurile sa fie atribuite reclamantului .
         Paratul D a depus intampinare prin care arata ca cheltuielile de inmormantare au fost suportate din pensiile defunctilor   si ajutorul de inmormantare . Arata ca este de acord ca casa si terenurile sa fie atribuite reclamantului .
         Parata A a depus intampinare prin care arata ca cheltuielile de inmormantare au fost suportate din pensiile defunctilor   si ajutorul de inmormantare . Arata ca este de acord ca casa si terenurile sa fie atribuite reclamantului .
        Paratul B  depus intampinare prin care arata ca cheltuielile de inmormantare au fost suportate din pensiile defunctilor   si ajutorul de inmormantare . Arata ca este de acord ca casa si terenurile sa fie atribuite reclamantului .
        Instanta a incuviintat si a administrat proba cu inscrisuri, proba cu expertiza topo-cadastrala , expertiza constructii  , toate acestea  fiind utile, concludente si pertinente solutionarii  cauzei.
        Incidente procesuale
        La termenul din data  de ………… cererea reconventionala a fost anulata pentru lipsa taxei de timbru .
       Analizand si coroborand probele administrate in cauza instanta retine urmatoarele:
       Din actele de stare civila de la dosar instanta retine ca la data de ......... a decedat numita Y , cu ultimul domiciliu in .............
       Potrivit art. 651 Cod civil care prevede ca data deschiderii succesiunii coincide cu momentul mortii celui care lasa mostenirea, instanta va constata deschisa succesiunea defunctei Y  in data de ............., cu ultimul domiciliu in ...............
    Conform dispozitiilor legale in materie, in alcatuirea patrimoniului succesoral intra numai drepturile patrimoniale existente la data succesiunii, indiferent de natura lor – drepturi reale, acesorii sau drepturi de creanta.
      Analizand sustinerile partilor coroborate cu inscrisurile existente la dosar –certificat de atestare fiscala ,  extras de din registrul agricol precum si cu expertiza constructii  efectuate in cauza , instanta retine ca masa succesorala a bunurilor de impartit se compune  din cota de ½ casa cu anexe gospodaresti – grajd, sopron si bucatarie identificate conform raportului de expertiza  in valoare de ½ din   ...........= ............lei.
Conform art. 659 Cod civil succesiunile sunt deferite copiilor si descendentilor defunctului, ascendentilor si rudelor sale colaterale, in ordinea si dupa regulile mai jos determinate.
       Din actele de stare civila depuse la dosar, instanta retine ca reclamantul
 X in calitate de descendent de gradul I , parata A in calitate de descendent de gr.I; paratul B in calitate de descendent de gr.I, parata C in calitate de descendent de gr.I, paratul D in calitate de descendent de gr.I, parata E  in calitate de descendent de gr.I si defunctul Z in calitate de sot supravetuitor .
           Potrivit principiilor devolutiunii legale, instanta retine ca au vocatie succesorala concreta : reclamantul X in calitate de descendent de gradul I cu o cota de 3/24 din mostenire; parata A in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 3/24 din mostenire ;paratul B in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 3/24 din mostenire, parata C in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 3/24 din mostenire, paratul D in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 3/24 din mostenire, parata E in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 3/24 din mostenire si defunctul Z in calitate de sot supravetuitor cu o cota de ¼ din mostenire.
            Fata de acestea , instanta  constata ca : descendentilor de gradul I X, A, B, C, D si E  , le revin o cota de 3/24 x ½ = 3/48  din masa succesorala , iar sotului supravietuitor ii revine o cota de ¼ x ½ = 1/8 din masa succesorala.
Din actele de stare civila de la dosar instanta retine ca la data de ........... a decedat numitul Z  , cu ultimul domiciliu in ................
            Potrivit art. 651 Cod civil care prevede ca data deschiderii succesiunii coincide cu momentul mortii celui care lasa mostenirea, instanta va constata deschisa succesiunea defunctului Z  in data de ..........., cu ultimul domiciliu in ................
         Conform dispozitiilor legale in materie, in alcatuirea patrimoniului succesoral intra numai drepturile patrimoniale existente la data succesiunii, indiferent de natura lor – drepturi reale, acesorii sau drepturi de creanta.
          Analizand sustinerile partilor coroborate cu inscrisurile existente la dosar –certificat de atestare fiscala ,  extras de din registrul agricol precum si cu expertiza constructii  efectuate in cauza , instanta retine ca masa succesorala a bunurilor de impartit se compune  din cota de ½ +1/8= 5/8  din casa cu anexe gospodaresti – grajd, sopron si bucatarie identificate conform raportului de expertiza  in valoare de ½ din   ...... lei = ....... lei la  care se adauga cota de 1/1 din terenuri in suprafata de 1ha si 5200 m.p. situati in ............., inscrisa in TP nr..............
          Conform art. 659 Cod civil succesiunile sunt deferite copiilor si descendentilor defunctului, ascendentilor si rudelor sale colaterale, in ordinea si dupa regulile mai jos determinate.
     Din actele de stare civila depuse la dosar, instanta retine ca X in calitate
de descendent de gradul I , A in calitate de descendent de gr.I; B in calitate de descendent de gr.I, C in calitate de descendent de gr.I, D in calitate de descendent de gr.I, E in calitate de descendent de gr.I .
         Potrivit principiilor devolutiunii legale, instanta retine ca au vocatie succesorala concreta : X in calitate de descendent de gradul I cu o cota de 1/6 din mostenire; A in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 1/6 din mostenire ; B in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 1/6 din mostenire, C  in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 1/6 din mostenire, D  in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 1/6 din mostenire, E  in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 1/6 din mostenire .
          In final, adunand cotele succesorale ale descendentilor de gr.I  asupra imobilului casa (3/48 + 5/8 x 1/6) rezulta o cota de 1/6 pentru fiecare mostenitor din aceasta si cota de 1/6 din terenuri.
          In final va constata  ca masa succesorala dupa cei doi defuncti Y si Z  este in valoare totala  de 41.141 lei (compusa din 28.500 lei casa si 12641 lei terenuri) astfel incat valoarea pe fiecare tulpina este 41.141 lei x 6 = 6856,833 lei.
         Pentru formarea si atribuirea loturilor catre mostenitori, instanta va avea in vedere dispozitiile art. 673 9 C.pr. civ, care prevede drept criterii, acordul partilor, marimea cotei-parti ce se cuvine fiecaruia ori masa bunurilor de impartit, natura bunurilor, domiciliul si ocupatia partilor, faptul ca unii dintre coproprietari, inainte de a se cere imparteala, au facut constructii, imbunatatiri.
         De asemenea, au fost avute in vedere de instanta si dispozitiile art. 741 C civ., in conformitate cu care fiecare parte trebuie sa primeasca, pe cat se poate, aceeasi cantitate de mobile, de imobile, de drepturi sau de creante de aceeasi natura si valoare, tinandu-se cont si de evitarea imbucatirii peste masura a imobilelor.
        Raportat la aceste dispozitii legale , instanta retine ca paratii A, B, C, D  sunt de acord ca casa si terenurile sa fie atribuite in lotul reclamantului .Mai mult , acestia au prezentat instantei si o propunere de tranzactie in care nu mai aveau pretentie nici la sulta , in aceasta propunere partile  fiind de acord ca in mod rezonabil numita E  sa primeasca o parte din teren precum si sulta .
        In consecinta , instanta va dispune iesirea din indiviziune a partilor potrivit propunerilor din raportul de expertiza intocmit de experti astfel:
1) Atribuie lotul nr.1 cumpus din casa si anexe gospodaresti  - sopron, grajd, bucatarie precum si 850 m.p. teren, T11, p 560+ p558, 1650 m.p., T81, p2433/2, 1500 m.p., T81, p2431/1, 1000 m.p., T81, p2432/1, terenuri situate in ........... in valoare totala de 35.837 lei reclamantului X.
Obliga reclamantul X  sa plateasca  paratilor A, B , C , D , E suma de 57,96,033 lei reprezentand sulta pentru egalizarea valorii loturilor.
2) Atribuie lotul nr.2 compus din teren in suprafata de 4600 m.p. T9, p 87/12 situat in .......... in valoare de 2392 lei paratei A.
Pentru egalizarea valorii loturilor, parata A va primi sulta in valoare de 4464,833 de la reclamantul X.
3) Atribuie  lotul nr.3 compus din sulta in valoare de 6856,833 lei paratului B.
Obliga reclamantul X la plata sumei de 6856,833 lei reprezentand sulta catre paratul B pentru egalizarea valorii loturilor.
4) Atribuie lotul nr.4 compus din sulta in valoare de 6856,833 lei paratului C.
Obliga reclamantului X la plata sumei de 6856,833 lei reprezentand sulta catre paratul C in vederea egalizarii loturilor.
 5) Atribuie lotul nr.5 compus din sulta in valoare de 6856,833 lei paratului
Varlan Nicolae.
Obliga reclamantul Varlan Gheorghe la plata sumei de 6856,833 lei
reprezentand sulta catre paratul Varlan Nicolae in vederea egalizarii loturilor.
 6) Atribuie lotul nr.6 compus din teren in suprafata de 5600 m.p., T75,
p1997/13/1 teren situat in com.Orbeni, jud.Bacau in valoare de 2912 lei paratei Tudorache Maria.
       Pentru egalizarea valorii loturilor ,va primi sulta de la reclamantul Varlan
Gheorghe suma de 3944,833 lei.
          Obliga reclamantul Varlan Gheorghe la plata sumei de 3944,833 lei catre parata Tudorache Maria.
     Vazand si prevederile art. 277 din vechiul Cod de procedura civila , precum si cererea expresa a reclamantului precum ca nu solicita cheltuieli de judecata de la paratii DIMOFTE AURICA, VARLAN ION, PETRACHE LEONORA,  VARLAN NICOLAE, instanta urmeaza sa oblige doar parata Tudorache Maria la plata sumei de 892,833 lei cheltuieli de judecata catre reclamantul Varlan Gheorghe , aceasta suma fiind calculata proportional cu cota sa  succesorala de 1/6 . In aceasta suma nu a fost inclusa taxa de timbru pentru repunerea pe rol deoerece suspendarea cauzei a fost din vina reclamantului , motiv pentru care parata nu este tinuta sa suporte aceasta taxa .
           De asemenea avand in vedere ca onorariul de expert achitat de reclamantul Varlan Gheorghe in cuantum de 350 lei achitat cu chitanta nr.6589977/1/03.11.2014 nu este datorat , acesta fiind platit din eroare de doua ori , instanta urmeaza sa admita si aceasta cerere a reclamntului , acestuia urmand sa i se elibereze in original chitanta nr.6589977/1/03.11.2014 .

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

           Admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamantul      VARLAN GHEORGHE , domiciliat in com.Magura, jud.Bacau si cu domiciliul ales la Cabinet Avocat “ Finica Ciprian” din Bacau, str.Pasajul Revolutiei, nr.5, et.1, jud.Bacau, prin procurator VARLAN GINA MIHAELA, domiciliata in Bacau, str.Nufarului, nr.2/A/1, jud.Bacau, in contradictoriu cu paratii DIMOFTE AURICA domiciliata in com.Valea Seaca, jud.Bacau, VARLAN ION domiciliat in Bucuresti, str.Calea Calarasilor, nr.176, bl.59, sc.B, ap.30, sector 3, VARLAN NICOLAE domiciliat in Bacau, str.Nordului, nr.5/B/19, jud.Bacau, TUDORACHE MARIA domiciliata in com.Orbeni, jud.Bacau, PETRACHE LEONORA domiciliata in Onesti, str.Pajura, nr.6, bl.5, ap.74, jud.Bacau, paratii Dimofte Aurica, Varlan Neculai si Petrache Leonora prin reprezentant conventional Varlan Ion domiciliat in Bucuresti, str.Calea Calarasilor, nr.176, bl.59, sc.B, ap.30, sector 3, avand ca obiect partaj succesoral.
1. Constata deschisa mostenirea defunctei VARLAN IRINA, decedata la data de 26.05.2002 cu ultimul domiciliu  in com.Orbeni, jud.Bacau.
     Constata ca au calitatea de mostenitori legali ai defunctei : X  in calitate
de descendent de gradul I cu o cota de 3/24 din mostenire; A in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 3/24 din mostenire ; B in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 3/24 din mostenire, C in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 3/24 din mostenire, D  in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 3/24 din mostenire, E  in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 3/24 din mostenire si Z  in calitate de sot supravetuitor cu o cota de ¼ din mostenire.
      Constata ca masa succesorala se cuprinde din cota de ½ casa cu anexe
gospodaresti – grajd, sopron si bucatarie identificate conform raportului de expertiza  in valoare de ½ -  28.500 lei = 14250 lei, astfel incat descendentilor de gradul I – X, A, B. C, D, E , le revin o cota de 3/24 x ½ = 3/48, iar sotului supravietuitor ii revine o cota de ¼ x ½ = 1/8 din masa succesorala.
2. Constata deschisa mostenirea defunctului Z decedat la data de ........... cu ultimul domiciliu in .....................
      Constata ca au calitatea de mostenitori legali ai defunctului : X  in calitate
 de descendent de gradul I cu o cota de 1/6 din mostenire; A in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 1/6 din mostenire ; B  in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 1/6 din mostenire, C  in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 1/6 din mostenire, D  in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 1/6 din mostenire, E  in calitate de descendent de gr.I cu o cota de 1/6 din mostenire.
   Constata ca masa succesorala se cuprinde din 5/8 (1/2 x 1/8) din casa cu
anexe gospodaresti – grajd, sopron, bucatarie – identificate conform raportului de expertiza si din terenuri in suprafata de 1ha si 5200 m.p. situati in..........., inscrisa in TP nr.......................
        In final, adunand cotele succesorale ale descendentilor de gr.I  asupra imobilului casa (3/48 + 5/8 x 1/6) rezulta o cota de 1/6 pentru fiecare mostenitor din aceasta si cota de 1/6 din terenuri.
       Constata ca masa succesorala dupa cei doi defuncti Y si Z este in valoare de 41.141 lei (compusa din 28.500 lei casa si 12641 lei terenuri) astfel incat valoarea pe fiecare tulpina este 41.141 lei x 6 = 6856,833 lei.
       Va dispune iesirea din indiviziune a partilor astfel :
3) Atribuie lotul nr.1 cumpus din casa si anexe gospodaresti  - sopron, grajd,
bucatarie precum si 850 m.p. teren, T11, p 560+ p558, 1650 m.p., T81, p2433/2, 1500 m.p., T81, p2431/1, 1000 m.p., T81, p2432/1, terenuri situate in ............. in valoare totala de 35.837 lei reclamantului X.
Obliga reclamantul X sa plateasca  paratilor A, B, C, D ,E  suma de
57,96,033 lei reprezentand sulta pentru egalizarea valorii loturilor.
4) Atribuie lotul nr.2 compus din teren in suprafata de 4600 m.p. T9, p
87/12 situat in ........... in valoare de 2392 lei paratei A.
Pentru egalizarea valorii loturilor, parata A va primi sulta in valoare de 4464,833 de la reclamantul X.
3) Atribuie  lotul nr.3 compus din sulta in valoare de 6856,833 lei paratului B.
Obliga reclamantul X la plata sumei de 6856,833 lei reprezentand sulta catre paratul B pentru egalizarea valorii loturilor.
4) Atribuie lotul nr.4 compus din sulta in valoare de 6856,833 lei paratului C.
Obliga reclamantului X la plata sumei de 6856,833 lei reprezentand sulta catre paratul C in vederea egalizarii loturilor.
5) Atribuie lotul nr.5 compus din sulta in valoare de 6856,833 lei paratului D.
Obliga reclamantul X la plata sumei de 6856,833 lei reprezentand sulta catre paratul D in vederea egalizarii loturilor.
 6) Atribuie lotul nr.6 compus din teren in suprafata de 5600 m.p., T75,
p1997/13/1 teren situat in ............... in valoare de 2912 lei paratei E.
Pentru egalizarea valorii loturilor ,va primi sulta de la reclamantul X  suma de 3944,833 lei.
       Obliga reclamantul X la plata sumei de 3944,833 lei catre parata E.
       Ia act ca reclamantul X nu a solicitat cheltuieli de judecata in privinta paratilor A, B, C, D.
       Obliga parata E  la plata sumei de 892,833 lei cheltuieli de judecata catre reclamantul X.
        Dispune restituirea onorariului de expert achitat de reclamantul X in cuantum de 350 lei achitat cu chitanta nr........... in acest sens eliberandu-se chitanta in original  cu pastrarea unei copii la dosarul cauzei.
        Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare .
        Pronuntata in sedinta publica, azi..................
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017