InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 4804 din data de 27.07.2016 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Prin cerere inregistrata pe rolul Judecatoriei Bacau la data de .. sub nr … contestatoarea O M a formulat in contradictoriu cu intimata  S A S contestatie la executare prin care a solicitat anularea  incheierii din camera de consiliul din .. din dosarul nr .., anularea executarii silite din dosarul de executare nr .. al SCPEJ Ciobanu si Asociatii cu anularea tuturor formelor de executare, respectiv incheierea nr .. de stabilire a cheltuielilor de executare, somatia din .. si orice alte acte de executare ce s-ar emite pana la solutionarea contestatiei, suspendarea provizorie a executarii silite, suspendarea executarii pana la solutionarea contestatiei. Totodata a solicitat cheltuieli de judecata.
In motivare, contestatoarea  a aratat ca intre creditorul din cauza, in calitate de locator si SC R. SRL s-a incheiat contractul de inchiriere din …, contract sub semnatura privata, iar la data de .. s-a incheiat actul aditional nr 1 prin care contractul de locatiune a fost cesionat de SC R. SRL catre debitoarea   OM, cesiunea asumata de locator. A mai aratat ca la data de 05.01.2016  SC A. SRL a depus la ANAF Bacau declaratia nr .. de inregistrare a actului aditional, la rubrica b "modificari ale contractului de locatiune"-Act aditional nr 1 din .. creditoarea facand mentiunea expresa "prelungire de la … pana la ....", insa in pofida recunoasterii exprese a prelungirii duratei contractului, la data de .. SC A. SRL i-a comunicat o notificare de incetare a raporturilor contractuale intemeiata pe art 3 alin 2 din contract, clauza care nu prevede posibilitatea incetarii intempestive si inainte de termen a contractului.
Contestatoarea a sustinut ca ulterior, desi pe de o parte contractul de locatiune nu constituie titlu executoriu, iar pe de alta parte, obligatia de parasire a spatiului nu este exigibila, intimata s-a adresat executorului judecatoresc, care sesizezaza instanta si obtine incuviintarea executarii silite.
A invederat contestatoarea ca in raport de dispozitiile art 666 alin 6 coroborate cu art 712 C.proc.civ incheierea de incuviintare a executarii silite pentru predarea bunului din .. este nelegala si netemeinica intrucat instanta a considerat ca in speta contractul de locatiune ar constitui titlu executoriu in baza art 120 din OUG 99/2006. A mai aratat ca potrivit art 1809 C.civ pentru ca un contract de locatiune incheiat sub semnatura privata sa constituie titlu executoriu in privinta obligatiei de restituire a bunului, trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa fi fost inregistrat la organul fiscal competent si sa fi expirat termenul pentru care a fost incheiat, moment in care devine exigibila obligatia de restituire, or prin declaratia inregistrata la ANAF, avuta in vedere de instanta, contractul a fost prelungit pana la ..  astfel ca nefiind expirat termenul pentru care a fost incheiat, iar obligatia nu e exigibila,  contractul de locatiune nu este titlu executoriu.
Contestatoarea a aratat ca invoca aceleasi argumente si in ceea ce priveste anularea executarii silite insasi.
Cu privire la cererile de suspendare a executarii silite a sustinut ca prin somatia emisa la .. si comunicata la .... i s-a pus in vedere sa predea spatiul ce formeaza obiectul locatiunii, or in masura in care pana la solutionarea contestatiei s-ar ajunge la evecuarea din spatiu, situatia ar fi de natura sa perturbe grav activitatea  societatii, al carei obiect de activitate  il constituie servicii de optometrie, consultatii oftalmologice.
Contestatoarea a solicitat instantei sa dispuna suspendarea fara cautiune intrucat executarea silita se face fara titlu executoriu.
In probatiune a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri si interogatoriu.
La cerere a anexat inscrisuri.
Cererea a fost timbrata cu taxa judiciara de timbru de 100 lei pentru contestatia la executare, 50 lei pentru cererea de suspendare provizorie a executarii si 50 lei pentru cererea de suspendare a executarii silite.
Contestatoarea a achitat cautiune in cuantum de 1000 lei.
La solicitarea instantei a fost depus dosarul de executare nr 239/2016 al SCPEJ Ciobanu si Asociatii.
Prin incheierea din data de 22.06.2016 instanta a admis cererea de suspendare provizorie a executarii silite si a dispus suspendarea provizorie a executarii silite pana la solutionarea cererii de suspendare  din dosarul nr ...
Intimata a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea contestatiei si obligarea contestatoarei la plata cheltuielilor de judecata.
In aparare a aratat ca la data de .. a incheiat cu SC R. SRL un contract de inchiriere  pana la data de .. cu posibilitatea prelungirii si intrucat, potrivit prevederilor contractuale de la art 3 alin 2, pana la .. nici una dintre parti nu si-a manifestat intentia de incetare a contractului, acesta s-a prelungit pana la data de ... Intimata a sustinut ca prin actul aditional nr 1 din .. SC R. SRL a cesiont catre contestatoarea contractul de inchiriere a caror clauze au ramas nemodificate inclusiv in ceea ce priveste durata contractului.
A mai aratat ca prin notificarea nr 6 din .. a facut cunoscut debitoarei incetarea la termen a contractului, cu respectarea art 3 alin 2 din contract ce a incetat prin expirarea termenului la .., la aceeasi data luand nastere obligatia de predare a spatiului.
Intimata a sustinut ca Noul Cod civil consacra caracterul de titlu executoriu al contractelor de inchiriere incheiate in forma autentica si al celor incheiate prin inscris sub semnatura privata, dar inregistrate la organele fiscale in ceea ce priveste obligatia de plata a chiriei conform art 1798 N.C.civ si obligatia de restituire a bunului conform art 1809 alin 2, 3 C.civ, art 1816 alin 3 N.C.civ, consecintele reglementarii fiind importante intrucat locatorul nu mai trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca pe fondul pretentiei, ci poate porni direct executarea silita impotriva debitorului chirias de rea-credinta.
Intimata a aratat ca a respectat dispozitiile art 1809 alin 2 si 3 N.C.civ din care rezulta cu claritate ca titlul executoriu este contractul de locatiune ca atare  si nu declaratia de inregistrare a acestuia la organul fiscal competent, eroare materiala comisa cu prilejul completarii declaratiei de inregistrare, care este un formular tipizat este irelevanta, nefiind in masura sa modifice continutul contractului si nici caracterul executoriu.
In drept a invocat prevederile art 205 C.proc.civ.
In probatiune a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri.
Prin incheierea din data de .. instanta a incuviintat pentru parti proba cu inscrisuri si a luat act de renuntarea contestatoarei la proba cu interogatoriu.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In baza cererii intimatei creditoare SC A. SRL, inregistrata la SCPEJ Ciobanu si Asociatii la .., a fost demarata procedura executarii silite impotriva contestatoarei debitoare O M in baza contractului de inchiriere inregistrat la .. din .. in vederea predarii spatiului comercial situat in ..r, in suprafata de 38 mp si recuperarea cheltuielilor de executare.
Prin incheierea din 01.06.2016 a fost admisa cererea intimatei, s-a dispus inregistrarea cererii de executare silita si deschiderea dosarului de executare nr ...
Prin incheierea din data de .. din dosarul nr ..  al Judecatoriei Bacau s-a incuviintat executarea silita, la cererea creditorului SC A. SRL, a obligatiilor cuprinse in titlul executoriu reprezentat de contractul de inchiriere inregistrat la .. impotriva debitorului SC O. M. SRL, pentru predarea spatiului comercial situat in mun. Bacau, st…
Prin incheierea din .. s-a stabilit suma de 6260 lei cu titlu de cheltuieli de executare.
La data de .. s-a emis somatia nr ..  prin care i s-a pus in vedere contestatoarei ca in termen de 8 zile de la primire sau lasarea la sediu sa predea spatiul comercial situat in mun. Bacau, .., .., in suprafata de 38 m.p. si in termen de o zi sa achite suma de 6260 lei.
Somatia a fost comunicata contestatoarei la ... 
Intre SC A. SRL, in calitate de locator si SC R. SRL, in calitate de locatar a intervenit contractul de inchiriere din .. avand ca obiect spatiul comercial situat in mun. Bacau, … in suprafata de 38 m.p.   Contractul a fost incheiat incepand cu data de .. pana la .., cu posibilitatea prelungirii automate, in fiecare an, de la un an calendaristic la un alt an calendaristic, daca pana cel mai tarziu la 31 martie a fiecarui an calendaristic in curs (doua luni calendaristice inainte de expirarea contractului) una din parti nu isi exprima printr-o notificare scrisa intentia de incetare a contractului, conform art 3 din contract.
Prin actul aditional nr 1 din … SC R. SRL a cesiont catre contestatoarea  O M contractul de inchiriere mentionat anterior.
Contractul de locatiune a fost inregistrat la ANAF-AFP Bacau sub nr …la rubrica "modificari ale contractului de locatiune" fiind mentionat actul aditional nr …, fiind totodata indicata perioada de prelungire a contractului de la … pana la ….
Conform art 712 alin 1 C.proc.civ impotriva executarii silite, a incheierilor date de executorul judecatoresc, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare. De asemenea, se poate face contestatie la executare si in cazul in care executorul judecatoresc refuza sa efectueze o executare silita sau sa indeplineasca un act de executare silita in conditiile legii. Potrivit alin 2  daca nu s-a utilizat procedura prevazuta la art. 443, se poate face contestatie si in cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu. Conform alin 3  de asemenea, dupa inceperea executarii silite, cei interesati sau vatamati pot cere, pe calea contestatiei la executare, si anularea incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, daca a fost data fara indeplinirea conditiilor legale.
Art 666 alin 5 C.proc.civ  instanta poate respinge cererea de incuviintare a executarii silite numai daca:
    1. cererea de executare silita este de competenta altui organ de executare decat cel sesizat;
    2. hotararea sau, dupa caz, inscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;
    3. inscrisul, altul decat o hotarare judecatoreasca, nu intruneste toate conditiile de forma cerute de lege sau alte cerinte in cazurile anume prevazute de lege;
    4. creanta nu este certa, lichida si exigibila;
    5. debitorul se bucura de imunitate de executare;
    6. titlul cuprinde dispozitii care nu se pot aduce la indeplinire prin executare silita;
    7. exista alte impedimente prevazute de lege.
   Potrivit alin 6 incheierea prin care instanta admite cererea de incuviintare a executarii silite nu este supusa niciunei cai de atac, insa poate fi cenzurata in cadrul contestatiei la executare silita, introdusa in conditiile prevazute de lege. Dispozitiile art. 712 alin. (3) raman aplicabile.
  Art 632 alin 1 C.proc.civ prevede ca executarea silita se poate efectua numai in temeiul unui titlu executoriu.
In speta, contractul de inchiriere ce sta la baza executarii silite nu reprezinta titlu executoriu.
Conform art . 1798 C.civ  contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata care au fost inregistrate la organele fiscale, precum si cele incheiate in forma autentica constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege.
     Potrivit art. 1809 alin 2 in privinta obligatiei de restituire a bunului dat in locatiune, contractul incheiat pe durata determinata si constatat prin inscris autentic constituie, in conditiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului. Conform alin 3 dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator si contractului incheiat pe perioada determinata prin inscris sub semnatura privata si inregistrat la organul fiscal competent.
Astfel, instanta retine ca un contract de locatiune incheiat sub semnatura privata constituie titlu executoriu in ceea ce priveste obligatia de restituire a bunului daca indeplineste cumulativ, doua conditii: este inregistrat la organul fiscal competent si a expirat termenul pentru care a fost incheiat.
Contractul de inchiriere este inregistrat la organul financiar, insa nu a expirat termenul  pentru care a fost incheiat. Contractul initial a fost incheiat incepand cu data de .. pana la …, fiind cesionat la data … prin actul aditional nr 1 catre contestatoare, efectele cesiunii fiind reglementate de art 1808 C.civ. potrivit carora prin cesiunea contractului de locatiune de catre locatar, cesionarul dobandeste drepturile si este tinut de obligatiile locatarului izvorate din contractul de locatiune. In cuprinsul actului aditional nu exista mentiuni privind perioada contractuala, insa conform declaratiei de inregistrare, contractul  modificat prin actul aditional a fost prelungit de la .. pana la .., mentiune facuta de insasi intimata creditoare. Or, aceasta imprejurare referitoare la perioada contracuala nu poate fi apreciata drept o eroare materiala, fiind vorba de mentiuni care produc consecinte juridice si nu pot fi negate. In orice caz, intimata ar fi avut posibilitatea rectificarii  declaratiei de inregistrare a contractului de locatiune daca s-ar fi strecurat o eroare materiala. Instanta retine ca simplul contract de locatiune incheiat sub semnatura privata nu reprezinta titlu executoriu in sine, ci doar daca este inregistrat la Administratia Finantelor Publice, mentiunile din formularul de inregistrare si cele din conventie fiind indisolubil legate, neputand fi disociate.  Declaratia este un formular tipizat in ceea ce priveste forma, insa continutul este completat de declarant, in speta intimata.
In acest context, notificarea  nr 5 din .. prin care intimata a pus in vedere contestatoarei sa predea spatiul la data de .. conform art 3 din contract nu are relevanta, data incetarii contractului prin expirarea termenului fiind 17.11.2016.
In acest context, executarea silita a fost demarata inainte de expirarea termenului, contractul neavand caracterul de titlu executoriu la acest moment. Or, aceasta imprejurare afecteaza valabilitatea actelor de executare din dosarul de executare nr … respectiv incheierea nr .. de stabilire a cheltuielilor de executare silita si somatia din .., dar si incheierea din data de .. pronuntata de Judecatoria Bacau in dosarul nr .. de  incuviintare a executarii silite, executarea silita avand la baza un inscris ce nu reprezinta titlu executoriu.
Referitor la sustinerile contestatoarei respectiv ca in cuprinsul incheierii de incuviintare a executarii silite s-a indicat in cuprinsul acesteia ca in speta contractul de locatiune reprezinta titlu executoriu in baza art 120 din OUG 99/2006, nu reprezinta un motiv de nelegalitate, fiind vorba de o eroare materiala ce poate fi indreptata in baza art 442 C.proc.civ.
In ceea ce priveste cererea de suspendare a executarii silite, fata de prevederile art 719 C.proc.civ, instanta apreciaza  ca aceasta a ramas fara obiect, urmand a fi respinsa cu aceasta motivare, dat fiind ca prin prezenta hotarare instanta a solutionat contestatia la executare, in sensul admiterii si anularii executarii silite.
Cu privire la cererea de obligarea a intimatei la plata cheltuielilor de judecata reprezentand taxa judiciara de timbru conform art 453 rap la art 451 C.proc.civ, instanta retine ca potrivit art 45 alin 1 lit f din OUG 80/2014 sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, dupa caz, integral, partial sau proportional, la cererea petitionarului, cand contestatia la executare a fost admisa, iar hotararea a ramas definitiva, astfel ca aceste sume nu pot fi acordate cu titlu de cheltuieli de judecata, motiv pentru care va respinge cererea ca neintemeiata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017