InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 1

contestatie la executare – desfiintarea titlului executoriu in calea de atac

(Hotarare nr. 5815 din data de 05.04.2016 pronuntata de Judecatoria Sectorului 1)

Domeniu | Dosare Judecatoria Sectorului 1 | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 1

INSTANTA,

Deliberand asupra prezentei cauzei, constata urmatoarele:
Prin cererea de chemare in judecata inregistrata la data de 19.10.2015 pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, sub numarul 104650/299/2015, contestatoarea S.R.T.V., in contradictoriu cu intimatul C.M.I., a formulat contestatie la executare, solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta, sa se dispuna anularea in parte a actelor de executare emise in dosarul de executare nr. 2532/2015 al Biroului Executorilor Judecatoresti Asociati D.G.L.G.M.P., pentru suma de 2.953,28 lei debit principal, reprezentand diferenta neta dintre debitul stabilit prin raportul de expertiza contabila intocmit de catre expert in faza de executare silita si suma care se cuvine in realitate creditorului-intimat, anularea incheierii din data de 02.10.2015 de stabilire a cheltuielilor de executare emisa in dosarul de executare nr. 2532/2015, precum si intoarcerea executarii silite si, pe cale de consecinta, obligarea intimatului sa restituie contestatoarei sumele nedatorate si executate silit, sume ce urmeaza a fi actualizate cu indicele de inflatie pana la data platii efective, cu cheltuieli de judecata.
In motivare, contestatoarea a aratat ca, executarea silita contestata in cauza a fost demarata de intimatul C.M.I. in baza titlului executoriu reprezentat de sentinta civila nr. ... pronuntata de Tribunalul Bucuresti-Sectia a-VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale in dosarul nr. ..., definitiva si executorie de drept, executarea silita fiind realizata integral asupra sumei de 7.927,61 lei, din care suma de 5.328 lei reprezinta debit, stabilit prin raportul de expertiza contabila intocmit de catre expert in faza de executare silita si suma de 2.599,61 lei reprezinta cheltuieli de executare conform incheierii din data de 02.10.2015 de stabilire a cheltuielilor de executare emisa in dosarul de executare nr. 2532/2015 al Biroului Executorilor  Judecatoresti Asociati D.G.L.G.M.P.
Contestatoarea a aratat ca suma stabilita prin raportul de expertiza intocmit in faza de executare silita nu a fost corect calculata, ca acest calcul nu respecta dispozitivul titlului executoriu, ca nu a fost convocata in vederea efectuarii raportului de expertiza pentru a depune inscrisuri care erau necesare pentru intocmirea acestuia si ca nu a fost avuta in vedere situatia fiecarui salariat in parte si, in speta, a intimatului din prezenta cauza, al carui salariu a fost modificat in perioada de referinta a titlului executoriu prin mai multe acte aditionale, la alte nivele decat cele avute in vedere de catre expertul contabil din dosarul de executare silita. Astfel, contestatoarea sustine ca suma corecta care se cuvine creditorului este de 4.974,33 lei. Prin urmare, sustine contestatoarea, intrucat debitul nu a fost corect calculat, se impune calcularea onorariului executorului judecatoresc in raport de debitul corect. Astfel, sustine contestatoarea onorariul executorului nu este corect calculat si de asemenea se contesta si cuantumul onorariului avocatului pentru faza de executare silita, contestatoarea apreciind ca acesta este nejustificat de mare in raport de munca depusa de un avocat in cadrul unei proceduri de executare silita. In fine, se mai sustine ca nu au fost dovedite nici cheltuielile necesare desfasurarii executarii silite stabilite de catre executor.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 711 si urmatoarele NCPC si art.162 alin. 2 C.muncii.
In probatiune, contestatoarea a solicitat incuviintarea probei cu inscrisurile depuse si a probei cu expertiza contabila judiciara.
Contestatia la executare a fost legal timbrata cu taxa de timbru in suma de 501 lei iar cererea de intoarcere a executarii silite a fost legal timbrata cu taxa de timbru in suma de 50 lei (f. 9-10).
La data de 04.11.2015 contestatoarea a depus cerere completatoare (f. 34), solicitand anularea intregii executari silite, avand in vedere ca titlul executoriu reprezentat de sentinta civila nr. ... pronuntata de Tribunalul Bucuresti a fost desfiintat prin Decizia nr. ... a Curtii de Apel Bucuresti. A precizat ca valoarea pentru care se solicita intoarcerea executarii silite este de 7.927,61 lei.
Prin intampinarea depusa la data de 11.11.2015, intimata a solicitat respingerea contestatiei ca neintemeiata, motivat de faptul ca suma a fost calculata in dosarul de executare silita pe baza inscrisurilor depuse de catre contestatoare, cheltuielile de executare fiind stabilite corect si proportional.
In probatiune, intimatul a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri.
La solicitarea instantei a fost depus si dosarul de executare nr. 2532/2015 al Biroului Executorilor  Judecatoresti Asociati D.G.L.G.M.P..
Instanta a incuviintat pentru ambele parti proba cu inscrisurile depuse la dosar, iar la solicitarea contestatoarei si proba cu expertiza de specialitate contabila, raportul de expertiza fiind depus la dosar la data de 01.03.2016 si atasat la f. 103-121.
Analizand probele administrate in vederea solutionarii contestatiei la executare, instanta constata urmatoarele:
Executarea silita contestata in prezenta cauza a fost demarata de intimat in baza titlului executoriu reprezentat de sentinta civila nr. ... pronuntata de Tribunalul Bucuresti-Sectia a-VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale in dosarul nr. …, executorie de drept, prin care contestatoarea (parata in cauza respectiva) a fost obligata fata de mai multe persoane, printre care si intimatul din prezenta cauza (reclamant in cauza respectiva), la majorarea salariilor de baza incepand cu data de 07.04.2012, cu indicii preturilor de consum comunicati de INS aferenti anilor 2008-2011 si primul trimestru al anului 2012 conform art.102 alin.1 lit. d din C.C.M. incheiat la nivel de SRTV pe anii 2010-2012 si la plata catre reclamanti a diferentelor salariale rezultate in urma majorarii salariilor de baza cu indicii preturilor de consum comunicati de INS aferenti anilor 2008-2011 si primul trimestru al anului 2012, conform art.102 alin.1 lit. d din C.C.M. incheiat la nivel de SRTV pe anii 2010-2012, pana la ramanerea definitiva a hotararii.
Intimatul, reprezentat de Cabinet de Avocat S.N., a sesizat BEJA D.G.L.G.M.P. pentru executarea silita a titlului executoriu reprezentat de Sentinta nr. ... pronuntata de Tribunalul Bucuresti-Sectia a-VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale in dosarul nr. .... Executorul judecatoresc a deschis Dosarul de executare avand numarul 2532/2015, iar prin adresele din data de 30.09.2015 comunicate tertilor popriti a dispus infiintarea popririi executorii asupra contului debitoarei contestatoare pentru suma de 7.927,61 lei, reprezentand creanta si cheltuieli de executare.
Prin Decizia civila nr. ... pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti in Dosarul nr. ..., s-a admis recursul formulat debitoarea-contestatoare impotriva Sentintei civile nr. ... pronuntata de Tribunalul Bucuresti, care a fost modificata in tot in sensul ca s-a respins ca neintemeiata actiunea formulata de intimatul din prezenta cauza.
In solutionarea prezentei cauze sunt incidente prevederile art. 712, 713, 720 si 723 Cod procedura civila.
Raportand textele legale la situatia de fapt retinuta, instanta constata ca actiunea avand ca obiect contestatie la executare este intemeiata pentru urmatoarele motive:
Contestatia la executare este o cale speciala de atac aplicabila in faza executarii silite prin care se poate obtine anularea intregii executari silite sau a actelor de executare efectuate cu incalcarea dispozitiilor legale. In speta, intreaga executare silita a fost efectuata cu incalcarea art. 632, intrucat dispozitiile executorii din titlul executoriu reprezentat de Sentinta nr. ... pronuntata de Tribunalul Bucuresti-Sectia a-VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale in dosarul nr. ... au fost desfiintate ca urmare a admiterii apelului prin Decizia civila nr. ... pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti.
Desfiintarea sentintei care a reprezentat titlul executoriu produce efect retroactiv, astfel incat se socoteste ca dispozitiile modificate din titlul pus in executare nu au existat niciodata. In consecinta, toate actele de executare care s-au efectuat in temeiul acestor dispozitii sunt lovite de nulitate, fiind subsecvente unui act care nu este valabil, si sunt desfiintate de drept, potrivit art. 643 Cod procedura civila: „Daca s-a desfiintat titlul executoriu, toate actele de executare efectuate in baza acestuia sunt desfiintate de drept, daca prin lege nu se prevede altfel. In acest caz, sunt aplicabile dispozitiile privitoare la intoarcerea executarii”.
Pentru aceste motive, instanta va admite contestatia la executare si, in conformitate cu prevederile art. 703 alin. 1 pct. 4 Cod procedura civila, va constata ca executarea silita ce face obiectul dosarului de executare nr. 2532/2015 constituit la BEJA D.G.L.G.M.P. a incetat, iar actele de executare efectuate sunt desfiintate de drept, conform art. 643 Cod procedura civila, ca urmare a desfiintarii titlului executoriu.
Avand in vedere ca acest motiv este suficient pentru admiterea contestatiei la executare, instanta nu va mai analiza celelalte motive referitoare la incuviintarea executarii silite, respectiv certitudinea si lichiditatea creantei puse in executare.
In ceea ce priveste cererea de intoarcere a executarii silite, instanta retine ca, potrivit art. 723 Cod procedura civila, in toate cazurile in care se desfiinteaza titlul executoriu sau insasi executarea silita, cel interesat are dreptul la intoarcerea executarii, prin restabilirea situatiei anterioare acesteia.
In afara de conditia desfiintarii titlului executoriu sau a executarii silite, o conditie esentiala pentru intoarcerea executarii este aceea ca in timpul executarii sa se fi modificat situatia juridica existenta intre parti, prin trecerea unor sume de bani sau a altor bunuri din patrimoniul debitorului in cel al creditorului. In speta, contestatoarea-debitoare a solicitat intoarcerea executarii silite, dovedind ca, urmare a infiintarii popririi, suma totala de 7.927,61 lei a fost consemnata la dispozitia executorului judecatoresc care, prin adresa din data de 08.10.2015 (f. 143) a dispus eliberarea sa cu titlul de onorariu avocat (532,80 lei), debit principal (4.795,20 lei), onorariu avocat (1.000 lei), onorariu expert (300 lei), 1.299,61 lei (onorariu executor judecatoresc).
In consecinta, retinand ca suma de 7.927,61 lei a fost efectiv indisponibilizata din conturile debitoarei contestatoare si virata in contul intimatului, respectiv al executorului judecatoresc, instanta constata ca si acest capat de cerere este intemeiat, motiv pentru care va dispune intoarcerea executarii silite si restituirea de catre intimat catre contestatoare a sumei de 7.927,61 lei, executata silit in dosarul de executare silita nr. 2532/2015.
In temeiul art. 453 C.proc.civ., avand in vedere faptul ca intimatul se afla in culpa procesuala, instanta il va obliga pe acesta sa achite contestatoarei cheltuieli de judecata in cuantum de 1.546 lei, reprezentand taxa judiciara de timbru aferenta capatului de cerere avand ca obiect intoarcerea executarii silite (50 lei), onorariu expert (1.000 lei-f. 97) si onorariu avocat (496 lei, achitat conform dovezii de la f. 85-86). Cu privire la taxa de timbru aferenta contestatiei la executare, instanta retine ca societatea contestatoare are posibilitatea de a solicita restituirea acesteia, in temeiul art. 45 lit. f din OUG nr. 80/2013.
De asemenea, instanta va obliga intimatul sa achite suma de 165 lei + TVA in contul BEJA D.G.L.G.M.P., aferenta contravalorii transmiterii la instanta a dosarului de executare nr. 2532/2015, in temeiul art. 717 alin. 2 C.proc.civ.
In temeiul art. 720 alin. 4 C.proc.civ., prezenta hotarare, dupa ramanerea definitiva, se va comunica din oficiu si de indata catre BEJA D.G.L.G.M.P..

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:

Admite cererea privind pe contestatoarea S.R.T.V. cu sediul ales in …. si pe intimatul C.M.I. cu domiciliul ales …..
Anuleaza executarea silita si toate actele de executare efectuate in dosarul de executare nr. 2532/2015 al BEJA D.G.L.G.M.P..
Dispune intoarcerea executarii silite si restituirea de catre intimat catre contestatoare a sumei de 7.927,61 lei, executata silit in dosarul de executare silita nr. 2532/2015.
Obliga intimatul sa achite catre BEJA D.G.L.G.M.P. suma de 165 lei+TVA, reprezentand costul fotocopierii dosarului de executare nr. 2532/2015. 
Obliga intimatul sa achite catre contestatoare suma de 1.546 lei, reprezentand  cheltuieli de judecata.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare, cererea de apel urmand a fi depusa la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.
Pronuntata in sedinta publica, astazi, 05.04.2016.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016