InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 1

Obligatia de a nu face. Cerere de obligare a paratilor sa nu procedeze la suspendarea masurii de sistare a energiei electrice fata de reclamant si sa emita o solutie economica si tehnica favorabila pentru imobil.

(Hotarare nr. 22160 din data de 20.11.2015 pronuntata de Judecatoria Sectorului 1)

Domeniu | Dosare Judecatoria Sectorului 1 | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 1

In drept, potrivit art.2 alin.4 din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public aprobat prin Ordinul ANRE nr.59/2013, avizul tehnic de racordare, emis de operatorul de retea in conditiile prevazute de prezentul regulament, contine conditiile tehnico-economice de racordare la retea a unui loc de consum si/sau de producere. 
In ceea ce priveste etapele procesului de racordare la retelele electrice, potrivit art.9 din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public aprobat prin Ordinul ANRE nr.59/2013, „Pentru realizarea racordarii instalatiilor unui utilizator la reteaua electrica de interes public se parcurg, dupa caz, urmatoarele etape, in ordine cronologica: a) etapa preliminara de documentare si informare a utilizatorului; b) depunerea de catre utilizator a cererii de racordare la operatorul de retea si a documentatiei aferente pentru obtinerea avizului tehnic de racordare; c) stabilirea solutiei de racordare la reteaua electrica si emiterea de catre operatorul de retea a avizului tehnic de racordare, ca oferta de racordare; (...)”.
Conform art. 19 alin.(1) si alin.(2) din acelasi regulament, „(1) Operatorul de retea are obligatia de a colabora cu utilizatorul pentru stabilirea solutiei de racordare la reteaua electrica cea mai avantajoasa pentru utilizator din punct de vedere tehnic si economic, tinand seama de:    a) interesele justificate ale utilizatorului care solicita racordarea; b) cerintele tehnice privind utilizarea, functionarea si siguranta retelei electrice;  c) necesitatea mentinerii calitatii serviciului de transport sau de distributie prestat pentru toti utilizatorii din zona. (2) Un utilizator nu poate fi racordat la o anumita tensiune nominala sau intr-un anumit punct al retelei, considerate de utilizator a fi cele mai avantajoase din punct de vedere economic, daca acest lucru afecteaza siguranta sistemului electroenergetic national prin nerespectarea normelor tehnice sau a standardelor de performanta privind calitatea serviciului de transport/distributie al/a energiei electrice.” 
Potrivit pct.9.1. si pct.9.2. din Anexa nr.2 la Ordinul ANRE nr.59/2013, „ 9.1. Este interzisa alimentarea cu energie electrica a clientilor finali casnici individuali din ansamblu utilizand instalatiile electrice realizate pentru racordarea organizarii de santier necesare construirii blocurilor si/sau locuintelor; 9.2. Operatorul de distributie concesionar are obligatia sa verifice daca sunt respectate prevederile de la punctul 9.1 si, in situatia in care constata incalcarea acestora, sa procedeze la deconectarea instalatiei de racordare a organizarii de santier, cu informarea imediata a autoritatii competente.” 
Cat priveste conditiile in care se incheie contractul de furnizare a energiei eletrice, potrivit art.35 din HG nr.1007/2004, contractul de furnizare se incheie in conditiile stabilite prin avizul tehnic de racordare, ce constituie parte integranta din acesta. In situatiile in care la locul de consum respectiv exista un aviz tehnic de racordare de la un contract anterior, acesta se poate prelua in cadrul unui nou contract, in conditiile prevazute in Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public. 
Conform art.44 alin.1 din H.G. nr.1007/2004, pentru fiecare loc de consum, contractul de furnizare a energiei electrice se incheie pe o durata nedeterminata sau convenita de parti, durata mai mica sau cel mult egala cu cea prevazuta in avizul tehnic de racordare.
In speta, in legatura cu petitul nr.2 al cererii introductive de instanta, avand in vedere faptul ca reclamantul a formulat cerere de racordare la reteaua electrica a unui imobil compus din 11 apartamente si parti comune, instanta apreciaza ca reclamantul nu este indreptatit sa invoce dispozitiile Anexei nr.2 la Regulamentul aprobat prin Ordinul ANRE nr.59/2013, inclusiv art.2.1., intrucat aceasta anexa se refera doar la racordarea unei locuinte individuale la reteaua eletrica de distributie, iar nu si la racordarea la reteaua eletrica a unui ansamblu de locuinte.
Conditiile speciale de racordare a unui ansamblu de locuinte sunt prevazute in Anexa nr.3 al Ordinului ANRE nr.59/2013.
Prin urmare, reclamantului ii revine obligatia de a achita toate costurile necesare racordarii imobilului situat in Bucuresti, str. - la reteaua de energie electrica.
Cat  priveste obiectiunile reclamantului referitoare la solutia tehnica propusa de operatorul de retea pentru imobilul din str. - sector 3, instanta a observat ca anterior formularii cererii de chemare in judecata reclamantul a prezentat operatorului de retea date nereale privind caracteristicile tehnice ale locului de consum, in sensul ca a omis sa aduca la cunostinta faptul ca imobilul este compus din 11 apartamente si parti comune („FDCP–8”) (f.16).
Tinand seama de considerentele raportului de expertiza intocmit de expert tehnic judiciar Cretu Nicoleta-Corina, de cuprinsul avizului tehnic de racordare nr.92271655/20.12.2013, prin care reclamantul a declarat ca puterea maxim simultan absorbita a locului de consum este de doar 3,26 kVa/3 kW, pentru ca prin cererea din 12.03.2014 sa declare ca puterea maxim simultan absorbita a locului de consum – imobil locuinte tip Ds+P+3E+Pod din str. Marului nr.71 este de 60 kW/65,22 kVa (5 kW pentru fiecare apartament si spatiu comun), instanta constata ca, in speta, cererea de racordare la reteaua de energie electrica formulata de - a nesocotit si dispozitiile art.13 lit.f) din Ordinul ANRE nr.59/2013.
Instanta constata ca abia prin cererea formulata in vederea obtinerii avizului tehnic de racordare nr.132255390/12.03.2014, reclamantul a adus la cunostinta operatorului de retea situatia reala a imobilului, precum si puterea maxim simultan absorbita (60 kW/65,22kVa) (f.108).
Avand in vedere faptul ca masurarea energiei eletrice se realizeaza prin contor monofazat, precum si imprejurarea ca reclamantul nu a solicitat emiterea avizului tehnic de racordare cu luarea in considerare si a bransamentului trifazic, instanta va inlatura ca neintemeiate obiectiunile formulate de reclamant impotriva raportului de expertiza sub acest aspect.
Fata de cele mai sus expuse, tinand seama de concluziile raportului de expertiza judiciara intocmit de expert Cretu Nicoleta-Corina, prin care s-a stabilit ca solutia de racordare a imobilului situat in Bucuresti, str. - la reteaua de distributie a energiei eletrice de joasa tensiune, si anume la stalpul aflat la 10m fata de imobilul sus-mentionat nu respecta cerintele tehnice prevazute de art.19 din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public aprobat prin Ordinul ANRE nr.59/2013, precum si imprejurarea ca de la bun inceput cererea de racordare la reteaua de energie eletrica a fost formulata cu incalcarea dispozitiilor art.13 si art.14 din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public aprobat prin Ordinul ANRE nr.59/2013, instanta apreciaza nejustificata solicitarea reclamantului de obligare a operatorului de retea de a emite o solutie tehnica cu privire la acest punct al retelei.
Referitor la capatul de cerere nr.1, avand in vedere faptul ca, pe de o parte, prin Avizul tehnic de racordare nr.20210286 din 01.06.2012 s-a aprobat racorarea la reteaua eletrica a obiectivului aviz temporar prelungire care era valabil pana la data de 01.09.2012 (f.66), iar, pe de alta parte, faptul ca in baza art.35 din H.G. nr.1007/2004 acest aviz constituie parte integranta a Contractului de furnizare a energiei electrice la consumatori finali nr.1984391211 din 06.06.2012, care putea fi incheiat pe o durata cel mult egala cu cea prevazuta in avizul tehnic de racordare (art.44 H.G. nr.1007/2004), instanta apreciaza ca dupa expirarea avizului tehnic de racordare reclamantul nu este indreptatit sa solicite obligarea furnizorului de energie eletrica de a nu intrerupe furnizarea energiei electrice in baza acestui contract.
Ca atare, in speta, sistarea furnizarii energiei electrice se putea efectua de furnizorul de energie electrica si in baza art.9.1 din Anexa nr.3 la Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public aprobat prin Ordinul ANRE nr.59/2013, precum si in considerarea faptului ca reclamantul a omis sa formuleze cerere de reactualizare a avizului tehnic de racordare.
Fata de cele mai sus retinute, instanta va respinge in rest cererea, ca neintemeiata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016