InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

(Sentinta comerciala nr. 971 din data de 07.05.2010 pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti)

Domeniu Liberare conditionata | Dosare Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

DOSAR NR. ............................

      ROMANIA
     JUDECATORIA SECTORULUI ...............................
      SENTINTA PENALA NR. ........................................
      SEDINTA PUBLICA DIN DATA DE: .......................................
      INSTANTA  CONSTITUITA DIN:
      PRESEDINTE – ...........................................
      GREFIER – ..................................

      Ministerul Public a fost reprezentat de procuror .................................
      Pe rol solutionarea cauzei penale privind pe petentul condamnat ......................................., avand ca obiect liberare conditionata.
      La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns petentul, personal si asistat de aparator din oficiu ..............................., conform delegatiei avocatiale depusa la dosar.
      Procedura legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza instantei faptul ca prin serviciul registratura au sosit relatiile solicitate de la Penitenciarul ............................................
      Petentul, prin aparator, depune la dosar un set de acte si arata ca isi mentine prezenta cerere.
      Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
      Aparatorul din oficiu al petentului solicita admiterea cererii, astfel cum a fost formulata.
      Petentul, personal, solicita admiterea cererii.
      Reprezentanta Ministerului Public, in raport de actele aflate la dosar, pune concluzii de respingere a cererii formulata de petent, ca prematura.
      
I N S T A N T A,

     Deliberand constata ca prin cererea inregistrata pe rolul instantei la data de .............................., petentul condamnat ........................, detinut in ................................., a formulat cerere de liberare conditionata.
     In motivarea cererii acesta a aratat ca solicita liberarea conditionata pentru fractia prev. persoanelor care se afla in imposibilitatea de a munci din cauza bolilor de care sufera.
     La solicitarea instantei, administratia locului de detentie a comunicat un referat privind situatia executarii pedepsei si o caracterizare a petentului condamnat.
     Analizand prevederile legale in vigoare in materia liberarii conditionate, instanta retine ca, potrivit art. 60 alin.1 Cod penal, poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractia de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege in art. 59 alin. 1 C. pen., este disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele sale penale.
     Din referatul comunicat de PRMS Spital Bucuresti ...........................cu adresa nr. H ......................................., rezulta ca petentul se afla in executarea pedepsei de ............ ani si ........................... luni inchisoare aplicata de JS .....................................................
Executarea pedepsei a inceput la data de .............................. si urmeaza sa expire in termen la data de .........................................
Pentru a deveni propozabil in vederea liberarii conditionate, condamnatul trebuie sa execute fractia de ............................. din pedeapsa, reprezentand ..................... zile, fiind propozabil in vederea discutarii in Comisia de Propuneri in vederea liberarii conditionate la data de .............................................................
Problema invocata de catre petentul condamnat, respectiv aplicarea unei alte fractii de pedeapsa ce trebuie executata de catre persoanele bolnave care nu pot fi folosite la munca din acest motiv, a fost solutionata de catre .............................. prin recursul in interesul legii nr. .........................................
Astfel, liberarea conditionata constituie un mijloc de individualizare a pedepsei inchisorii in faza executarii acesteia, a carei reglementare se regaseste atat in dispozitiile art. 59-61 din Codul penal, art. 450 din Codul de procedura penala, cat si in cuprinsul art. 75-77 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
    In continutul prevederilor art. 59 din Codul penal referitoare la liberarea conditionata si, respectiv, ale art. 591 din acelasi cod privind liberarea conditionata in cazul infractiunii savarsite din culpa, legiuitorul a prevazut in mod accesibil si previzibil conditiile in care poate fi acordata liberarea conditionata unei persoane condamnate inainte de executarea in intregime a pedepsei privative de libertate, aceasta reprezentand un beneficiu legal, si nicidecum un drept absolut al condamnatului.
    Astfel, liberarea conditionata se poate acorda ca urmare a constatarii indeplinirii unor conditii, pe de-o parte, fractiunile de pedeapsa pe care condamnatul trebuie sa le execute, acestea, la randul lor, diferentiindu-se in raport cu doua criterii, primul vizand forma de vinovatie, ce presupune distinctia dintre infractiunile intentionate si infractiunile de culpa, si cel de-al doilea privind un cuantum legal de pedeapsa, respectiv cele care nu depasesc 10 ani si cele care depasesc aceasta limita, iar pe de alta parte, conditiile referitoare la comportarea condamnatului pe timpul executarii pedepsei, la randul lor, expres concretizate, si anume staruinta in munca si disciplina, sa dea dovezi temeinice de indreptare, antecedentele penale ale acestuia.
    Legiuitorul a prevazut in dispozitiile art. 60 din Codul penal cazuri speciale in care poate fi acordata liberarea conditionata.
    Astfel, la alin. 1 al normei mai sus mentionate a fost reglementat cazul condamnatului care, din cauza starii sanatatii sau din alte cauze, nu a fost niciodata folosit la munca ori nu mai este folosit, ipoteza in care acesta poate fi liberat dupa executarea fractiunilor de pedeapsa mentionate la art. 59 sau, dupa caz, la art. 591, daca da dovezi temeinice de disciplina si de indreptare.
    In ipoteza mai sus mentionata rezulta ca prin vointa legiuitorului a fost inlaturata de la examinarea posibilitatii acordarii beneficiului liberarii conditionate numai conditia staruintei in munca, aceasta fiind justificata prin particularitatea situatiilor care pot interveni, si anume a condamnatilor care nu au fost niciodata folositi la munca sau a celor care, desi au fost folositi la munca, nu mai pot continua, indiferent de durata perioadei in care au fost folositi si indiferent de motivele (subiective, obiective, imputabile, neimputabile) pentru care nu mai este posibila continuarea muncii.
    Inexistenta conditiei staruintei in munca in cazul mai sus precizat exclude considerarea ca executata, pe baza muncii prestate, a unei parti din pedeapsa, consecinta fiind aceea ca persoana condamnata trebuie sa execute fractiunea intreaga corespunzatoare pedepsei, in conditiile art. 59 alin. 1, respectiv ale art. 591 alin. 1 din acelasi cod.
    Astfel, nu le sunt aplicabile condamnatilor care nu mai pot fi folositi la munca din cauza starii de sanatate dispozitiile art. 59 alin. 2 fraza a II-a din Codul penal si, respectiv, ale art. 591 alin. 2 teza a II-a din acelasi cod, in care se specifica in mod concret fractiunile reduse pe care trebuie sa le execute efectiv, fata de cuantumul pedepsei ce nu depaseste 10 ani si, respectiv, cand pedeapsa este mai mare de 10 ani, in raport cu partea din durata pedepsei care poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate.
    De altfel, din perspectiva tehnicii legislative folosite in reglementarea dispozitiilor art. 60 alin. 1 din Codul penal, legiuitorul nu a intentionat sa micsoreze cuantumul pedepsei pe care persoana condamnata aflata in cazul special aratat o are de executat, ca urmare a reducerii fractiei, intrucat lipseste orice mentiune expresa in acest sens.
    Dimpotriva, cand vointa legiuitorului a fost de a acorda un beneficiu mai mare altor categorii de persoane condamnate, a prevazut in mod concret, accesibil si previzibil o reducere a fractiei, asa cum a procedat in situatia condamnatilor minori care implinesc 18 ani si a celor trecuti de 60 de ani, pentru barbati, respectiv 55 de ani, pentru femei.
    Conditia referitoare la executarea in intregime a fractiunilor de pedeapsa prevazute la art. 59 alin. 1, respectiv la art. 591 alin. 1 din Codul penal, in cazul persoanelor condamnate aflate in ipotezele mentionate la art. 60 alin. 1 din acelasi cod, nu creeaza inechitati in acordarea beneficiului liberarii conditionate, intrucat, prin vointa sa, legiuitorul a inteles sa prevada regimuri diferite. Principiul egalitatii in drepturi nu inseamna eo ipso aplicarea aceluiasi regim juridic unor situatii care, prin specificul lor, sunt diferite.
    De altfel, chiar Curtea Constitutionala in Decizia nr. 141 din 13 iulie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 508 din 17 octombrie 2000, a retinut ca: "Este firesc si echitabil ca legiuitorul sa ii stimuleze pe condamnatii care desfasoara o munca utila, sunt staruitori in munca si dau dovada prin aceasta ca s-au indreptat. Cei care satisfac aceste conditii se bucura de acest tratament fara discriminari, dupa cum cei care nu presteaza munca, indiferent din ce cauza, sunt supusi altui tratament, tot fara discriminari. Este atributul exclusiv al legiuitorului de a stabili conditiile in care poate fi acordata liberarea conditionata, mijloacele de stimulare a condamnatilor in vederea indeplinirii scopurilor pedepsei etc."
    In consecinta, pentru a putea beneficia de liberare conditionata, condamnatul care nu a fost sau nu mai este folosit la munca din cauza starii sanatatii sau din alte cauze trebuie sa execute efectiv fractia intreaga prevazuta la art. 59 alin. 1, respectiv la art. 591 alin. 1 din Codul penal.
Fata de cele mentionate mai sus instanta in baza art. 450 alin. 2 C.p.p. va respinge cererea petentului condamnat de liberare conditionata ca prematur formulata.
     Instanta va fixa termen de reiterare la data de ...................................., data ce poate fi devansata ca urmare a zilelor castigate.
     De asemenea starea de sanatate a acestuia, dovedita la dosarul cauzei cu actele medicale depuse, poate constitui eventual temei pentru o intrerupere medicala a executarii pedepsei daca, evident, vor fi indeplinite si conditiile cumulative ale art. 455 C.p.p. rap. la art. 453 lit. a C.p.p.
Constatand culpa procesuala a petentului condamnat, si vazand dispozitiile exprese ale articolului 192 alin.2 Cod procedura penala, instanta urmeaza sa il oblige pe acesta la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
     Onorariul aparatorului din oficiu care a asigurat asistenta juridica a petentului condamnat se va vira din fondul MJLC catre Baroul Bucuresti.
 
      PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE :

  In baza art. 450 C.pr.pen., respinge cererea de liberare conditionata formulata de petentul condamnat ..............................., fiul lui ........................ si ......................., nascut la data de ....................., in prezent detinut in Penitenciarul ......................, ca prematur introdusa.
Fixeaza termen de reiterare a cererii la data de ......................., data ce poate fi devansata ca urmare a zilelor castigate.
      In baza art. 192 alin. 2 C.pr.pen., obliga petentul la plata sumei de ............................ lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat.
     Onorariul aparatorului din oficiu care a asigurat asistenta juridica a petentului condamnat se va vira din fondul MJLC catre Baroul Bucuresti.
       Cu drept de recurs in termen de 3 zile de la pronuntare pentru procuror si de la comunicare pentru petentul condamnat.
       Pronuntata in sedinta publica, azi, ..................................


     PRESEDINTE,                                                                 GREFIER,                                                                                                              

                            





1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Liberare conditionata

Liberare conditionata - Decizie nr. 247 din data de 15.12.2016
Liberare conditionata - Decizie nr. 237 din data de 08.12.2016
Masura educativa a libertatii supravegheate - Decizie nr. 454/R din data de 19.10.2004
Recurs, liberare conditionata. - Sentinta penala nr. 12/R din data de 14.01.2011
Mentinerea beneficiului liberarii conditionate in cazul condamnarii inculpatului la pedeapsa inchisorii - Decizie nr. 409 din data de 21.08.2008
Revocarea beneficiului liberarii conditionate - Decizie nr. 563 din data de 26.09.2006
Omisiunea instantei de a se pronunta cu privire la liberarea conditionata in temeiul art. 61 cod penal. - Decizie nr. 138/A din data de 11.04.2006
anulare act - Hotarare nr. **** din data de 25.06.2015
ordonanta presedintiala exercitare autorit parinteasca si stabilire locuinta minori - Hotarare nr. **** din data de 25.02.2015
ordonanta presedintiala modificare program vizita si obligatie de a face - Hotarare nr. **** din data de 06.02.2015
partaj bunuri comune - Hotarare nr. **** din data de 12.10.2015
plangere contraventionala - circulatie - Hotarare nr. **** din data de 18.05.2015
act in constatare clauze abuzive, lipsa calitatii procesuale pasive, prescriptie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
actiune in constatare - Hotarare nr. **** din data de 02.03.2014
actiune in constatare nulitate absoluta exceptia lipsei calitatii procesuale active - Hotarare nr. **** din data de 02.10.2014
anulare proces verbal - Hotarare nr. **** din data de 16.12.2014
cererea de acordare a statutului de refugiat si acordare protectie subsidiara cu privire la petent - Hotarare nr. **** din data de 14.08.2014
contestatie la executare drepturi banesti plati compensatorii - Hotarare nr. **** din data de 05.05.2014
obligatie de a face - demoleze acoperis constructie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
plangere contraventionala exceptie de nelegalitate, dispozitie de ridicare auto - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014