InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Indemnizatia pentru cresterea copilului. Conditia stagiului de cotizare asimilat.

(Decizie nr. 2293 din data de 13.09.2011 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Indemnizatii | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

Indemnizatia pentru cresterea copilului. Conditia stagiului de cotizare asimilat.

Instanta de fond a facut o interpretare corecta a textelor legale atunci cand a retinut ca pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului sub aspectul stagiului de cotizare asimilat, conditiile sunt ca 12 luni din ultimul an anterior nasterii, titularul cererii sa fi urmat cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, frecventate fara intrerupere.
Din aceste doua conditii, reclamanta, care este eleva la seral cu frecventa zilnica, nu indeplineste decat conditia frecventei neintrerupte.
O.U.G. nr.148/2005 in textul sau si in normele metodologice de aplicare prevede expres cand se considera indeplinita cerinta stagiului asimilat – cand persoana care a dat nastere unui copil a frecventat cursurile de zi ale invatamantului, ceea ce nu este echivalentul cursurilor zilnice in care s-ar incadra si cele la seral cu frecventa neintrerupta.

Sectia de contencios administrativ si fiscal - Decizia nr. 2293/13 septembrie  2011

Constata ca la data de 03.08.2010 s-a inregistrat Tribunalul Sibiu cu nr. 3191/85/2010 actiunea in contencios administrativ formulata de reclamanta C.T.E. in contradictoriu cu A.J.P.S. Sibiu solicitand ca prin sentinta ce va fi pronuntata, sa se dispuna anularea deciziei nr. 10 din 18.05.2010 si a deciziei nr. 4505/14.07.2010 emise de intimata si recunoasterea dreptului de a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului din luna martie si obligarea intimatei la plata indemnizatiei.
In motivarea cererii se precizeaza in fapt ca la data de 25.02.2010  reclamanta a solicitat acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in conformitate cu O.U.G. nr.148/2005, motivat  de faptul ca este eleva la seral in clasa a XIII cursuri cu frecventa zilnica la Liceul Independenta Sibiu. Aceasta cerere a fost respinsa motivat de faptul ca   reclamanta nu a realizat venituri in ultimul an anterior nasterii copilului si totodata ca urmeaza cursuri preuniversitare forma seral si nu de zi.
In drept se invoca disp. O.U.G. nr.148/2005 mod. prin H.G. nr.1016/09.09.2009, Legea nr. 84/1995.
Intimata a formulat intampinare prin care solicita respingerea actiunii ca nefondata, motivat in esenta de faptul ca reclamanta nu poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani, atata vreme cat urmeaza cursuri preuniversitare serale, invocandu-se prevederile art. 1 alin. 1, art. 1 alin.2 lit. m din O.U.G. nr.148/2005, art. 41 alin. 1 din normele metodologice ale O.U.G. nr.148/2005 art. 15 alin. 10 din Legea nr. 84/1995.
Prin Sentinta nr.153/CA/2011 Tribunalul Sibiu a respins  contestatia formulata de reclamanta C.T.E. in contradictoriu cu intimata A.J.P.S. SIBIU.
Pentru a pronunta aceasta solutie instanta a retinut ca reclamanta a nascut la data de 25.02.2010 un copil, la data respectiva aceasta fiind inscrisa in clasa a XIII, anul scolar 2009-2010, la invatamant seral, cu frecventa zilnica, in cadrul Colegiului Tehnic „Independenta” Sibiu.
Conform art.1alin. 1) din O.U.G. nr.148/2005, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara, cele 12 luni putand fi constituite integral si din perioadele in care persoana indreptatita urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, frecventate fara intrerupere, conform art.1 alin. 2)  lit. m din Ordonanta mentionata.
Din continutul dispozitiilor normative mentionate rezulta ca pentru a beneficia de aceasta indemnizatie, persoana care o solicita, trebuie sa indeplineasca cumulativ doua conditii: cursurile pe care la urmeaza trebuie sa fie „cursuri de zi” si frecventa trebuie sa fie „fara intrerupere”.
         De altfel, conform art. 41 alin. 1), din Normele metodologice de aplicare a  O.U.G. nr.148/2005,  aprobate prin HG nr.1025/2006, in aplicarea art. 1 alin. (2) lit. m) din ordonanta de urgenta, prin persoana care frecventeaza cursurile preuniversitare se intelege orice persoana care a dat nastere unui copil si care frecventeaza cursurile de zi ale invatamantului primar, secundar sau postliceal, definit si organizat potrivit Legii invatamantului nr.84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, iar art.15, alin.10 din Legea invatamantului defineste formele de organizare a invatamantului - in invatamant de zi, seral, cu frecventa redusa, la distanta, etc., neexistand similitudine, in intelesul legii, intre „cursurile de zi” si „cursurile serale cu frecventa zilnica”.
In speta, reclamanta, urmeaza cursuri serale cu frecventa zilnica, conform adeverintei nr.785 din 14.10.2010, eliberata de Colegiul „Independenta” Sibiu, neincadrandu-se astfel in categoria persoanelor care pot beneficia in baza dispozitiilor de mai sus, de indemnizatia pentru cresterea minorului.
Impotriva hotararii a declarat recurs reclamanta solicitand a se dispune modificarea acesteia in sensul admiterii actiunii sale asa cum a fost formulata.
In motivarea recursului reclamanta sustine ca instanta a interpretat gresit prevederile legale incidente in cauza si a calificat gresit actul juridic dedus judecatii, considerand ca nu exista similitudine intre cursurile de zi si cursurile serale cu frecventa zilnica ,neluand in considerare faptul ca forma de invatamant seral este organizata la randul ei in forma zilnica, forma fara frecventa si la distanta.
Prin intampinare intimata parata solicita respingerea recursului reclamantei sustinand ca instanta de fond a interpretat corect cerintele legale de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului, considerandu-se stagiu de cotizare asimilat doar perioada cat s-a frecventat fara intrerupere cursurile de zi si nu de seral ale invatamantului preuniversitar.
Curtea, a constat ca recursul reclamantei este nefondat pentru urmatoarele considerente:
Instanta de fond a identificat corect prevederile legale incidente cauzei – art. 1 alineatul 1 din O.U.G. nr.148/2005, art.1 alin.2 lit. m din aceeasi ordonanta si art. 4 ind. 1 alin. 1 din H.G. nr.1025/2006 – normele metodologice de aplicare a ordonantei.
Totodata instanta de fond a facut o interpretare corecta a textelor legale de mai sus, atunci cand a retinut ca pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului sub aspectul stagiului de cotizare asimilat, conditiile sunt ca 12 luni din ultimul an anterior nasterii, titularul cererii sa fi urmat cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, frecventate fara intrerupere.
Din aceste doua conditii, reclamanta, care este eleva la seral cu frecventa zilnica, nu indeplineste decat conditia frecventei neintrerupte.
In opinia reclamantei, legea nu face distinctie intre cursurile de zi si seral, daca acestea sunt cu frecventa zilnica, ori nici sensul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 si nici al Legii invatamantului nr.84/1995 art. 15 al.4 si 10 nu este acesta.
In legislatia mentionata, cursurile liceale sunt cursuri de zi, care nu pot fi decat cu frecventa zilnica si cursuri serale, care pot fi cu frecventa neintrerupta sau cu frecventa redusa .
Pentru a indeplini conditia privind stagiul asimilat de cotizare, reclamanta ar fi trebuit sa urmeze 12 luni in anul anterior nasterii cursurile de zi ale liceului si nu cele serale, chiar cu frecventa neintrerupta.
Instanta nu poate interpreta prevederea legala in sensul pretins de reclamanta, nici daca s-ar cauta dincolo de sensul literal al legii si s-ar cerceta spiritul acesteia.
Aceasta, deoarece, cursurile liceale la seral sunt rezervate in general persoanelor care sunt in prima parte a zilei angajate si doresc sa urmeze si cursurile liceale, dupa-masa, ori in aceasta ipoteza cerinta privind stagiul de cotizare ar fi indeplinita sub forma realizarii timp de 12 luni a unor venituri profesionale supuse impozitului pe venit conform Codului fiscal, nemaifiind necesar sa se apeleze la conditia stagiului de cotizare asimilat .
Mai mult, ordonanta, in textul sau si in normele metodologice de aplicare prevede expres cand se considera indeplinita cerinta stagiului asimilat – cand persoana care a dat nastere unui copil a frecventat cursurile de zi ale invatamantului, ceea ce nu este echivalentul cursurilor zilnice in care s-ar incadra si cele la seral cu frecventa neintrerupta.
Prin urmare, instanta de recurs constata ca in cauza hotararea atacata este legala si temeinica, fundamentata pe o corecta interpretare si aplicare a legii, a actelor deduse judecatii, astfel ca, in temeiul art. 312 al. 1 Cod procedura civila, nefiind incidente motivele invocate de reclamanta conform art. 304 pct. 8 si 9 Cod procedura civila si art. 304 ind. 1 Cod procedura civila, a fost respins, ca nefondat recursul reclamantei.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Indemnizatii

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017
Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017