InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Drept civil. Nulitatea clauzei penale din titlul executoriu. Neindeplinirea cerintelor constatarii nulitatii actelor de executare si a incheierii de intabulare a acestora.

(Decizie nr. 97 din data de 09.10.2014 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Licitatii | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

Drept civil. Nulitatea  clauzei penale din titlul executoriu. Neindeplinirea cerintelor constatarii nulitatii actelor de executare si a incheierii de intabulare a acestora.

Pentru anularea  procesului verbal de vanzare la licitatie si a actului de adjudecare era necesar ca instanta sa indice motive de nulitate care sa afecteze actele de executare intocmite de executorul judecatoresc, motive care nu au fost invocate si care nu exista.

   Sectia I civila - Decizia  civila  nr. 97/09  octombrie   2014

Prin actiunea civila inregistrata pe rolul Tribunalului Sibiu  sub numarul 284/787/2013, ca urmare a declinarii  competentei de solutionare a cauzei prin sentinta civila nr. 316/2013 pronuntata de Judecatoria Avrig,  reclamantul C.N.  a solicitat in contradictoriu cu paratii B.C.  si Biroul Executorului judecatoresc M.D.:
- sa  se constate  nulitatea absoluta a  clauzei penale  privind penalitatile de 0,4 % pe zi de intarziere din contractul de imprumut autentificat sub nr. 769/4 iulie 2008 de BNP C.E.;
- sa se  constatate  nulitatea absoluta a procesului-verbal de vanzare la licitatie  din data de 16.05.2012 si  a actului de adjudecare  din data de 07.06.2012 ;
- sa  se constatate  nulitatea absoluta a incheierii de  intabulare nr. 6527/25.06.2012  din CF 101213 Talmaciu si sa se dispuna revenirea la situatia anterioara de carte funciara;
- obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca prin contractul de imprumut autentificat sub nr. 769/4 iulie 2008 de BNP C.E., a imprumutat  suma de 15.000 Euro de la intimatul B.C., intelegerea fiind de a inapoia suma de 25.000 Euro sau un apartament ce era in constructie,  executat de reclamant.
Suma stabilita  prin actele de executare  ca debit restant  respectiv 25.000 Euro plus 121.00 Euro penalitati de intarziere conform clauzei  mai sus mentionate  este nereala  si nelegala, executarea  efectuata prin adjudecarea imobilului la  suma de 82.500 Euro fiind fara fundament  legal, bazata  pe un debit  abuziv si inexistent intrucat  este lovita de nulitate absoluta  clauza prin care s-au stabilit penalitati de intarziere de 0,4% pe zi.
Cum clauza este lovita de nulitate absoluta,  si suma de executat este lipsita de temei legal  si faptic  astfel incat toate actele de executare  incheiate sunt lovite de nulitate absoluta in ceea ce priveste  executarea penalitatilor de intarziere.
Pe cale de consecinta si procesul verbal de licitatie cat si actul de adjudecare  a imobilului pentru suma de  82.500 Euro precum si incheierea de  intabulare a acestor acte sunt lovite de nulitate absoluta.
Se mai arata ca partile s-au mai judecat in cadrul unei contestatii la executare  respinsa ca tardiva  si in care instanta de fond a constatat nulitatea  acestei clauze penale insa Tribunalul Sibiu a decis ca in cadrul contestatiei la executare nu se poate solutiona  petitul  privind  constatarea nulitatii unor clauze  din contract.
La cererea instantei reclamantul si-a precizat actiunea   aratand ca isi intemeiaza cererea pe dispozitiile dreptului comun invocand art. 5 alin 1 si 2 din O.G. nr.13/24.08.2011 si  dispozitiile legale privind nulitatea absoluta a actelor juridice si a actelor subsecvente unui act nul absolut.
Paratul B.C. a formulat intampinare  prin care a invocat exceptia  autoritatii de lucru judecat, exceptia insuficientei timbrari, exceptia necompetentei materiale si a inadmisibilitatii cererii.
Prin sentinta   civila nr. 873/2014 Tribunalul Sibiu a admis in parte actiunea formulata de reclamantul C.N. si in consecinta:
- a constatat nulitatea clauzei penale  privind penalitatile de 0,4 % pe zi de intarziere din contractul de imprumut autentificat sub nr. 769/4 iulie 2008 de BNP C.E.;
- a constatat  nulitatea absoluta a procesului verbal de vanzare la licitatie  din data de 16.05.2012 si  a actului de adjudecare  din data de 07.06.2012 al  Biroului executorului judecatoresc M.D.;
- a constatat  nulitatea absoluta a incheierii de  intabulare nr. 6527/25.06.2012  din CF 101213 Talmaciu si  a dispus restabilirea  situatiei anterioare de carte funciara cu privire la imobil.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, Tribunalul a retinut ca prin contractul de imprumut  autentificat sub nr.769/2008 de BNP C.E.,  paratul B.C. a imprumutat reclamantului suma de 25.000 Euro   avand termen de restituire  data de 20.12.2008, urmand ca  in cazul in care  la termenul stabilit nu va fi restituita suma,  debitorul sa achite, pana la restituirea  intregii sume,   penalitati de intarziere de 0,4%pe zi .
Deoarece  suma imprumutata nu a fost restituita B.C. a solicitat executarea silita a reclamantului C.N.
Contractul de imprumut fiind incheiat in anul 2008 dobanda penalizatoare era reglementata de O.G. nr.9/2000. In contract  s-a stipulat o clauza penala in sensul ca in cazul cand  obligatia  debitorului de a restitui la scadenta suma imprumutata  nu este executata la termen, debitorul este obligat la „plata unei penalitati de 0,4% pe zi de intarziere." Aceasta clauza este nelegala si, ca atare, este nula absolut. Astfel art. 1 din O.G.  nr. 9/2000 prevede  ca  partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti. Acest text trebuie corelat cu art. 5 potrivit caruia in raporturile civile dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an. Dobanda din contractul analizat depaseste in mod evident, de  foarte multe ori, dobanda legala si ca urmare se aplica dispozitiile din art.9 ce prevad ca in raporturile civile obligatia de a plati o dobanda mai mare decat cea stabilita prin Ordonanta, este nula de drept.
In legatura cu valabilitatea unei asemenea clauze penale in contractele de imprumut s-a pronuntat, in recurs in  interesul legii si  Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia nr. XI din 24 octombrie 2005, publicata in Monitorul  Oficial  al Romaniei nr.123 din 09 februarie 2006, concluzia fiind ca  in raporturile civile privind obligatiile banesti exista temei legal pentru stabilirea conventionala de dobanzi moratorii (datorate in caz de intarziere in executarea obligatiei) limitate la posibilitatea de a depasi dobanda  legala cu cel mult 50% pe an, dobanzile moratorii care depasesc acest plafon legal   reprezentand  clauza penala interzisa, nula absolut pentru cauza ilicita, in raport cu dispozitiile art. 5 din Ordonanta  ?i ale art. 968 Cod civil.
 Paratul s-a aparat invocand faptul ca aceasta nulitate nu mai poate fi solicitata intrucat contractul a incetat odata cu executarea lui. Aceasta aparare nu a fost  primita deoarece  nicio  dispozitie legala nu limiteaza introducerea actiunii in nulitate la perioada anterioara executarii contractului. Executarea contractului nu transforma acest act intr-unul inexistent, iar nulitatea absoluta poate fi invocata oricand.
Urmare a nulitatii clauzei penale s-a  constatat ca executarea silita a pornit si s-a desfasurat pentru o suma nedatorata de 121000 euro, cu efecte dezastruoase asupra debitorului deoarece daca nu ar fi existat un asemenea debit de executat ar fi fost probabil  ca debitorul sa plateasca suma datorata care era mult mai mica. Desi  anularea actului de adjudecare este deschisa pe calea dreptului comun doar tertilor, partile avand deschisa calea contestatiei la executare, in situatii de natura celei din speta, cand debitorul nu a putut invoca din motive obiective cauza de nulitate in termenul pentru atacarea actului de executare  pe calea contestatiei, Tribunalul a considerat ca trebuie recunoscut si acestuia dreptul de a formula in justitie o actiune in nulitate pe dreptul comun. Ca urmare, in baza principiului potrivit caruia nulitatea actului principal duce la desfiintarea actelor subsecvente, s-a  constatat nulitatea actelor de executare aratate prin actiune.
Actiunea a fost  respinsa fata de Biroului Executorului Judecatoresc, acesta nefiind parte in contractul atacat si deci neavand calitate procesuala pasiva, aceeasi fiind situatia si in ceea ce priveste anularea actelor de executare si rectificarea de carte funciara.
Prin decizia civila nr. 97/9.10.2014 pronuntata in dosar 284/787/2013 Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul declarat de  paratul B.C.  impotriva sentintei pronuntate de Tribunalul Sibiu, a schimbat in tot  sentinta atacata si rejudecand cauza a admis in parte actiunea civila formulata de  reclamant si a constatat nulitatea absoluta a clauzei penale privind penalitatile de 0,4% pe zi de intarziere din contractul de imprumut.
  S-au respins  celelalte capete de cerere formulate de reclamant in contradictoriu cu paratul B.C.
Pentru a decide astfel Curtea a retinut urmatoarele:
In ceea ce priveste nulitatea clauzei penale din titlul executoriu contractul de imprumut nr.765/2008, s-a constatat ca hotararea instantei de fond este temeinica  si legala, clauza fiind nula absolut, in temeiul art. 9 din O.G.  nr.9/2000. Conform acestei clauze, daca debitorul nu restituie  la scadenta suma imprumutata este obligat la plata unei penalitati de 0,4% pe zi de intarziere, ceea ce depaseste  dobanda legala  prevazuta de art.1 si 5 din O.G.  nr.9/2000, astfel ca in mod corect Tribunalul a constatat  nulitatea  acestei clauze.
S-a constatat ca apelul  paratului este intemeiat insa in ceea ce priveste admiterea  capetelor de cerere  referitoare la  nulitatea absoluta a procesului verbal de vanzare la licitatie din 16.05.2012 si a actului de adjudecare din data de 7.06.2012 precum si  nulitatea incheierii de intabulare  nr.6527/2012 din CF 101213 Talmaciu.
Pentru anularea celor doua acte emise de executorul judecatoresc M.D.  era necesar ca instanta sa indice motive de nulitate  care sa afecteze actele de executare  intocmite de executorul judecatoresc, motive care nu au fost invocate si care nici nu exista.
Procesul verbal de vanzare  la licitatie a fost incheiat cu respectarea disp. art. 511 Cod procedura  civila, acesta avand toate mentiunile   cerute de legiuitor, retinerea instantei ca  executarea silita  a pornit si s-a desfasurat  pentru o suma nedatorata este eronata, intrucat nu a fost desfiintat titlul executoriu, ci doar o clauza  din cuprinsul acestuia.
Pe de alta parte, actul de adjudecare  este titlu de proprietate  si poate fi inscris in cartea funciara, iar pentru adjudecatar constituie  titlu executoriu impotriva debitorului, anularea actului de adjudecare putand fi ceruta numai de terti, pentru motive prevazute expres de legiuitor. Conform art. 518 Cod procedura  civila prin actul de adjudecare proprietatea imobilului se transmite de la debitor la adjudecatar, iar prin  intabulare  adjudecatarul dobandeste dreptul de a dispune de  imobilul cumparat.
Prin urmare,  atata timp cat nu exista  niciun motiv de  anulare a actului de adjudecare, ca act final al executarii silite imobiliare,  in mod  corect si in temeiul art.516  pct. 8 si art.518 Cod pr. civila, a fost  inscris dreptul de proprietate  al paratului  B.C. in cartea funciara, in baza incheierii de intabulare nr. 6527/25.06.2012.
In consecinta, s-a retinut ca nu sunt indeplinite dispozitiile art.908 alin. 1 pct.1 NCC pentru a se dispune revenirea la situatia anterioara de carte funciara si in mod gresit a fost anulata incheierea de intabulare a paratului in cartea funciara.



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Licitatii

ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017