InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Angajarea raspunderii solidare a administratorului asociat in temeiul art. 27 alin. 2 lit. c si d Cod procedura fiscala. Conditia relei - credinte.

(Decizie nr. 2693 din data de 21.09.2015 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Acte ale autoritatilor publice | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

Angajarea raspunderii solidare a administratorului asociat in temeiul art. 27 alin. 2 lit. c si d Cod procedura fiscala. Conditia relei - credinte.


            Pentru a putea fi antrenata raspunderea solidara a administratorului societatii este necesar ca acesta sa nu-si fi indeplinit obligatiile constand in  a solicita instantei competente deschiderea procedurii insolventei si in neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale cu rea credinta.
             In raport de imprejurarile cauzei, in conditiile in care nu au fost determinate imprejurari concrete de natura a contura intentia administratorului de a se sustrage obligatiilor de plata (ex. existenta surselor financiare necesare pentru plata obligatiilor, instrainarea unor bunuri apartinand societatii in vederea sustragerii de la executare silita)  nu se poate prezuma ca acesta a actionat cu rea-credinta.
         
 Sectia de contencios administrativ si fiscal – Decizia nr. 2693/21 septembrie 2015. In acelasi sens, decizia nr. 2817/28 septembrie 2015.


            Prin sentinta nr. 19/CA/2015 a Tribunalului Sibiu – Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal a fost admisa  in parte  actiunea in contencios administrativ formulata de reclamantul  S.P.C.  in contradictoriu cu parata  ADMINISTRATIA JUDETEANA A FINANTELOR PUBLICE S.
Au fost anulate deciziile nr… din 22.10.2013 privind angajarea raspunderii solidare a administratorului asociat si nr…/17.12.2013 privind solutionarea contestatiei formulate de reclamant.
A fost obligata parata sa restituie reclamantului sumele incasate in baza deciziei nr… din 22.10.2013 privind angajarea raspunderii solidare a administratorului asociat.
A fost respinsa cererea de suspendare a executarii  actului administrativ fiscal.
Impotriva hotararii instantei de fond a declarat recurs parata ADMINISTRATIA JUDETEANA A FINANTELOR PUBLICE S. solicitand admiterea recursului, casarea hotararii atacate si respingerea actiunii reclamantului.
Parata a invocat motivul de casare prevazut de art. 488, pct.8 Noul Cod de procedura  civila.
In dezvoltarea motivului de recurs se arata ca instanta de fond a retinut in mod nelegal faptul ca reclamantul nu a putut sa solicite deschiderea procedurii insolventei intrucat ar fi inregistrat obligatii fiscale restante in cuantum de 37.532 lei, sub valoarea prag de 45.000 lei prevazuta de art. 3 din Legea nr.85/2006.
Prevederile legale avute in vedere de instanta de judecata nu sunt aplicabile in cazul cererilor de deschidere a procedurii insolventei formulate de catre debitori. Aceste prevederi sunt aplicabile doar in cazul formularii cererilor de deschidere a procedurii de catre creditori, ceea ce nu este cazul in speta prezenta.
Asadar, societatea debitoare putea sa solicite deschiderea procedurii insolventei avand o creanta chiar si sub valoarea prag, cu conditia ca aceasta sa fie scadenta de cel putin 90 de zile.
Or, in acest context, in care societatea, prin reprezentantul ei, nu a solicitat deschiderea procedurii insolventei, desi indeplinea toate conditiile legale, apreciaza ca in mod netemeinic si nelegal a retinut instanta de fond ca nu exista rea-credinta.
Reaua credinta a reclamantului rezulta si din faptul ca organele de executare silita desi s-au deplasat la sediul social declarat al societatii in vederea luarii legaturii cu reprezentantii legali, acestia nu au fost de gasit, astfel incat, considera ca in mod corect a fost angajata raspunderea solidara.
Se observa practic faptul ca, reprezentantii societatilor comerciale actioneaza si sunt de gasit doar in momentul in care actele administrativ-fiscale vizeaza propriul lor patrimoniu, ramanand in pasivitate cand este vorba de acte administrativ-fiscale emise pe numele societatilor comerciale.
In acest context, apreciaza ca in mod corect s-a considerat ca reclamantul este de rea-credinta, dispunandu-se angajarea raspunderii solidare a acestuia pentru obligatiile fiscale restante ale debitoarei SC C.&C.  SRL, astfel ca, in mod netemeinic si nelegal instanta de fond a admis actiunea reclamantului.
In drept, se invoca dispozitiile art.27 alin. 2, lit. c si d si art. 205 din O.G. nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si art.205 Noul Cod de  procedura  civila.
Reclamantul S.P.C. a depus intampinare prin care a solicitat respingerea recursului.
In motivarea intampinarii se arata ca desi art.488 pct.8 Cod  procedura civila se refera la pronuntarea hotararii cu incalcarea sau aplicarea gresita a normelor de drept material, recurenta nu arata care sunt normele legale incalcate sau aplicate gresit.
Critica adusa hotararii atacate se refera la aprecierea gresita de catre instanta de fond a starii de fapt, precum si a probelor administrate in cauza. Dar o astfel de situatie ar putea viza netemeinicia hotararii si nu nelegalitatea acesteia, imprejurare fata de care apreciaza ca motivul de casare nu subzista.
Se mai mentioneaza ca prima instanta a retinut in mod corect ca din documentatia depusa la dosar de autoritatea fiscala parata nu rezulta indeplinirea conditiilor art.3 pct.1 din Legea nr.85/2006 pentru a exista obligatia in sarcina reclamantului de a solicita deschiderea procedurii insolventei ca reclamantul in calitatea sa de administrator si asociat nu este cel care a determinat neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale, ca reclamantul a facut demersuri in anul 2009 pentru a suspenda temporar activitatea firmei unde era asociat si administrator, urmand ca, dupa trecerea crizei economice, sa reia activitatea si sa achite datoriile restante, ca acesta nu a actionat cu rea-credinta in neindeplinirea obligatiilor prevazute de art. 27 alin. 2 lit. c si d din O.G. nr. 92/2003.
In drept, se invoca dispozitiile art.205 si 453 alin.1 Noul Cod de procedura civila.
Recursul este neintemeiat avand in vedere urmatoarele:
Din decizia atacata rezulta ca atragerea raspunderii reclamantului, in calitate de administrator al SC C. & C. SRL a avut loc in temeiul art.27, alin. 2, lit. c si d Cod procedura fiscala.
Prin sentinta atacata a fost admisa actiunea reclamantului, fiind anulate deciziile nr… /22.10.2013 privind angajarea raspunderii solidare a administratorului asociat si nr…/17.12.2013 privind solutionarea contestatiei formulate de reclamant, Tribunalul retinand ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 27, alin. 2, lit. c si d Cod procedura fiscala, nefiind dovedita reaua-credinta a reclamantului.
  Parata apreciaza ca reaua-credinta a reclamantului a fost dovedita, concluzia instantei de fond fiind gresita.
Sustinerea paratei nu poate fi primita.
Potrivit art.27, alin. 2 Cod procedura fiscala pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil, raspund solidar cu acesta urmatoarele persoane:
• administratorii care, in perioada exercitarii mandatului, cu rea credinta, nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei competente deschiderea procedurii insolventei, pentru obligatiile fiscale aferente perioadei respective si ramase neachitate la data declararii starii de insolvabilitate (lit. c);
• administratorii sau orice alte persoane care, cu rea credinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale (lit. d).
Asadar, asa cum a retinut si instanta de fond pentru a putea fi antrenata raspunderea solidara a administratorului societatii este necesar ca acesta sa nu-si fi indeplinit obligatiile mentionate anterior (de a solicita instantei competente deschiderea procedurii insolventei si neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale) cu rea credinta.
Parata a apreciat ca reaua credinta a reclamantului rezulta din urmatoarele imprejurari: neonorarea invitatiei nr…/25.11.2010, legal comunicata, prin care administratorul a fost invitat la sediul organului fiscal in vederea stabilirii de masuri care sa duca la stingerea creantelor fiscale ale societatii si constatarea cuprinsa in nota nr…/21.10.2013 potrivit careia societatea SC C. & C. SRL nu exista si nu functioneaza la sediul social declarat, nefiind gasit nici un reprezentant al societatii la respectiva adresa.
Aceste aspecte sunt reale, insa in conditiile in care nu au fost determinate imprejurari concrete de natura a contura intentia administratorului de a se sustrage obligatiilor de plata (ex. existenta surselor financiare necesare pentru plata obligatiilor, instrainarea unor bunuri apartinand societatii in vederea sustragerii de la executare silita)  nu se poate prezuma ca acesta a actionat cu rea-credinta.
De asemenea, elementele identificate de parata nu demonstreaza ca neformularea unei cereri de deschidere a procedurii insolventei chiar daca erau indeplinite conditiile prevazute de lege, este rezultatul relei credinte a acestuia.
Este cunoscut ca buna credinta se prezuma, iar cel care doreste rasturnarea acestei prezumtii legale si relative are sarcina de a dovedi reaua credinta.
Or, parata nu a probat reaua credinta a reclamantului, astfel ca solutia Tribunalului de anulare a celor doua decizii atacate este corecta.
In consecinta, fata de considerentele de fapt si de drept anterior expuse, in temeiul art. 496, alin.1 Cod procedura civila, Curtea a respins recursul declarat de parata, ca nefondat.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Acte ale autoritatilor publice

SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017