InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Principiul contributivitatii. Valorificarea la recalcularea pensiei a primelor, primelor de vacanta si altor venituri impozabile.

(Decizie nr. 1214 din data de 22.09.2016 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Pensii | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

Principiul contributivitatii. Valorificarea la recalcularea pensiei a primelor, primelor  de vacanta si altor venituri impozabile.

Din adeverinta emisa de BCR S.A nu rezulta ca angajatorul reclamantei a calculat si virat CAS  la  veniturile ce se cer a fi valorificate.
In cuprinsul adeverintei se specifica faptul ca s-a retinut si virat cota de CAS, conform legislatiei in vigoare, ori, potrivit dispozitiilor art. 2 din Decretul 389/1972 - Contributia pentru asigurarile sociale de stat nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand: (….); premiile acordate de unitatile economice din beneficiile realizate.

Sec?ia I civila – Decizia  civila nr.1214/22 septembrie 2016

Prin  actiunea inregistrata la Tribunalul Hunedoara sub nr…/…/2015  reclamanta B.M. a solicitat in contradictoriu cu parata CASA JUDETEANA DE PENSII H., desfiintarea deciziei  nr…/26.06.2015 prin care i s-a respins cererea de recalculare  a pensiei, admiterea cererii de recalculare prin valorificarea primelor si a altor venituri prevazute in adeverinta nr. DRV… din  04.02.2015 emisa de BCR S.A iar in caz de opunere la admiterea actiunii, solicita si obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata.
Prin sentinta civila nr…/2016 pronuntata de Tribunalul Hunedoara in dosar …/…/2015 s-a respins actiunea de asigurari sociale formulata de reclamanta.
Nu s-au acordat cheltuieli de judecata .
In considerentele sentintei s-au retinut urmatoarele:
Reclamanta a fost pensionata anticipat la data  prin decizia nr…/26.08.2014,cu drepturi de pensie diminuate cu 45%  in cuantum de 1.017 lei  incepand cu data de 07.07.2014.
La data  25.05.2015 de reclamanta a solicitat paratei valorificarea adeverintei nr.  …/04.02.2015 emisa de BCR S.A , cerere care a fost solutionata prin decizia  nr. …/24.06.2015.
Impotriva acestei decizii reclamanta a formulat contestatie la data de  16.07.2015, care nu a fost solutionata in termenul legal de 45 de zile de catre Comisia Centrala de Contestatii Pensii din cadrul CNPP.
In acest context si in lumina deciziei Curtii Constitutionale nr. 956/2012 , apararile paratei privind exceptiile inadmisibilitatii si  prematuritatii  s-au apreciat a fi nefondate.
Pe fondul cauzei, pretentiile reclamantei au fost apreciate ca nefondate din urmatoarele considerente :
Adeverinta  nr…/04.02.2015 eliberata de BCR S.A cuprinde mentiuni referitoare la veniturile  acordate de angajator sub forma de prime ,prime de vacanta si alte venituri impozabile ,pentru care s-a calculat retinut si virat contributia la asigurari sociale si pensie suplimentara, in temeiul Decretului nr. 389/1972 si a Legii nr. 49/1992.
Fostul angajator i-a eliberat in completarea adeverintei nr…/2015 ,o noua adeverinta sub nr…/23.09.2015 in care a mentionat temeiurile  in baza carora au fost acordate drepturile salariale reclamantei cat si anexa nr.1la adeverinta nr…/07.01.2016  privind baza de calcul a contributiei de asigurari sociale conform legislatiei in vigoare.
Potrivit Art. 134 din HG nr 257/2011 - (1) Pensia poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
    (2) Pensia pentru limita de varsta poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea stagiilor de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie.
    (3) La recalcularea pensiilor pentru limita de varsta, stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se utilizeaza stagiul complet de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei.
    (4) La recalcularea pensiilor anticipate si anticipate partiale in conditiile alin. (1), stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se calculeaza punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adaugate potrivit legii si se mentine procentul de diminuare, luat in calcul la stabilirea pensiei anticipate partiale.
    (5) La recalcularea pensiilor de invaliditate in conditiile alin. (1), stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se calculeaza punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adaugate potrivit legii, iar punctajul aferent stagiului potential se determina cu respectarea conditiilor si modalitatii de calcul de la ultima decizie de stabilire/modificare a drepturilor de pensie.
    (6) Pensia poate fi recalculata, la cerere, in cazul depunerii unor declaratii rectificative, de natura a modifica veniturile si/sau stagiile de cotizare valorificate initial la stabilirea acesteia.
    (7) Drepturile recalculate potrivit alin. (1) - (6) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
In cuprinsul anexei 15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se mentioneaza ca  nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
    •  premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
     • recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
In raport de dispozitiile legale anterior invocate a rezultat indubitabil ca nu exista temei legal de valorificare a sumelor incasate de catre reclamanta cu titlu de prime, prime de vacanta si alte titluri impozabile .
In alta ordine de idei , s-a retinut si ca in adeverinta nr…/2015 sunt indicate venituri obtinute de reclamanta in perioada ianuarie 1991-martie 2001 ,sume pentru care fostul angajator BCR S.A sustine ca a fost obligat sa vireze contributia de 15% asupra castigului brut realizat de angajati indiferent de forma in care s-au realizat aceste venituri ,respectiv o contributie de 25% asupra castigului brut realizat de celelalte categorii de angajati, altele decat cei din grupele I si a II a de munca.
Or, potrivit art.165 alin 1 lit.c  din Legea nr. 263/2010  la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 01.04.2001, se utilizeaza salariile brute, incepand cu data de 01.01.1991.
Dupa cum se poate observa si din anexa nr. 1 la adeverinta  nr…/01.01.2016  eliberata de fostul angajator reclamantei , in baza de calcul al asigurarilor sociale (coloana 16) nu au fost incluse si sumele pe care reclamanta le-a incasat cu titlu de prime,prime de vacanta sau alte venituri impozabile(respectiv coloanele 11,12,13) ,sumele indicate in coloana 16 fiind aceleasi cu totalul drepturilor lunare mentionate in coloana 9 din adeverinta.
Fata de cele de mai sus  pretentiile reclamantei au fost respinse ca neintemeiate.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel reclamanta B.M., solicitand admiterea lui, schimbarea hotararii atacate si admiterea actiunii asa cum a fost formulata.
In expunerea de motive arata ca hotararea instantei de fond este nelegala si netemeinica intrucat incalca principiul contributivitatii in raport cu toate veniturile realizate asupra carora s-a platit CAS, prima instanta nefacand referire in nici un fel la practica obligatorie a ICCJ si legislatia europeana.
Invoca astfel Decizia nr.19/2012 a ICCJ si solicita a se face aplicatiunea disp. art. 517 alin. 4 CPC.
In drept, invoca art.480 alin. 2 CPC.
Prin intampinare, intimata CJP H.  a solicitat respingerea apelului ca nefondat si mentinerea sentintei atacate ca legala si temeinica.
Curtea, verificand, in limitele cererii de apel, stabilirea situatiei de fapt si aplicarea legii de catre prima instanta, potrivit art. 479 alin. 1 CPC, a retinut urmatoarele:
Apelul este nefondat.
In mod corect prima instanta a retinut ca  adeverinta prezentata de reclamanta nu poate sta la baza recalcularii pensiei.
Reclamanta invoca drept temei al recalcularii pensiei principiul contributivitatii, principiu avut in vedere si de ICCJ in motivarea Deciziei nr. 19/2012, care presupune luarea in calcul la determinarea cuantumului pensiei a tuturor sumelor asupra carora s-a calculat si platit contributia la fondul asigurarilor de stat.
Cu toate acestea, in cazul de fata, din adeverinta depusa, nu rezulta ca angajatorul reclamantei a calculat si virat CAS la  veniturile ce se cer a fi valorificate.
In cuprinsul adeverintei se specifica faptul ca s-a retinut si virat cota de CAS, conform legislatiei in vigoare, or, potrivit dispozitiilor art.2 din Decretul nr.389/1972 - Contributia pentru asigurarile sociale de stat nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand: (….); premiile acordate de unitatile economice din beneficiile realizate.
Mai mult decat atat, pentru clarificarea si eliminarea oricarui dubiu, instanta de apel a solicitat explicatii suplimentare in ceea ce priveste sumele achitate reclamantei cu titlu de „prime de vacanta, prime, alte venituri”, sume evidentiate in Adeverinta nr. DRU …/04.02.2015, iar prin raspunsul nr…/17.06.2016 emis de BCR B. s-a confirmat faptul ca aceste sume nu au fost incluse in salariul brut, cel pentru care se retine si se vireaza CAS. De altfel, acest aspect rezulta cu prisosinta si din anexele la adeverintele depuse la dosar, coloanele 15 si 16 din care reiese in mod clar care este venitul brut realizat si care este baza de calcul a asigurarilor sociale retinute si platite, baza in care nu au fost incluse si sumele primite cu titlu prime, prime de vacanta si alte venituri impozabile.
Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 480 Cod procedura civila, Curtea a respins apelul si a mentinut ca legala si temeinica hotararea instantei de fond.



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pensii

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017
Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017