InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Brasov

Constituire de parte civila a asiguratorului

(Decizie nr. 456/Ap din data de 02.10.2014 pronuntata de Curtea de Apel Brasov)

Domeniu | Dosare Curtea de Apel Brasov | Jurisprudenta Curtea de Apel Brasov

            In mod corect a retinut instanta de fond ca cererea de constituire a partii civile, care a avut calitatea de asigurator, a fost formulata dupa citirea actului de sesizare. In aceste conditii, cererea acesteia este tardiv formulata, avand in vedere ca, potrivit art. 20 alin. 1 Cod procedura penala constituirea de parte civila se poate face pana la inceperea cercetarii judecatoresti.
            Chiar daca cererea nu ar fi fost tardiva, ea ar fi fost inadmisibila, deoarece in procesul penal se pot constitui parti civile doar persoanele care au suferit un prejudiciu direct din savarsirea infractiunii. Or, in cauza asiguratorul nu a suferit un astfel de prejudiciu, ci aceasta doreste sa solicite, in cadrul procesului penal, prejudiciul platit in baza contractului de asigurare.
             Constata ca, prin sentinta penala nr. 74/04.06.2014 a Judecatoriei Targu Secuiesc,             s-au obligat  coinculpati B.C. – […]; B.C.L. – […]; respectiv B.I.L. – [… ]toti cu domiciliul ales in vederea comunicarii actelor de procedura in municipiul T.S., […], in solidar, la plata urmatoarelor sume catre partea civila  S.M.T.S., cu sediul in municipiul T.S., […], dupa cum urmeaza:
Suma de 216,28 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare ale victimei P.A., plus dobanda legala aferenta sumei de mai sus, calculata la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, diminuat cu 20%, incepand cu data ramanerii definitive a prezentei hotarari si pana la plata integrala a debitului; 
Suma de 216,28 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare ale victimei T.M.C., plus dobanda legala aferenta sumei de mai sus, calculata la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, diminuat cu 20%, incepand cu data ramanerii definitive a prezentei hotarari si pana la plata integrala a debitului; 
Suma de 216,28 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare ale victimei S.N.I., plus dobanda legala aferenta sumei de mai sus, calculata la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, diminuat cu 20%, incepand cu data ramanerii definitive a prezentei hotarari si pana la plata integrala a debitului;  respectiv,
Suma de 216,28 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare ale victimei A.N., plus dobanda legala aferenta sumei de mai sus, calculata la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, diminuat cu 20%, incepand cu data ramanerii definitive a prezentei hotarari si pana la plata integrala a debitului. 
Totodata, s-au respins, ca nedovedite, pretentiile partii civile S.C. P.P.T. S.R.L., cu sediul in municipiul B., […], reprezentata in calitate de administrator de numitul  M.A.A., avand ca obiect obligarea co–inculpatilor la plata despagubirilor civile.
S-a respins cererea formulata de catre  partea civila S.C. P.P.T. S.R.L., avand ca obiect introducerea in cauza in calitate de  parte responsabila civilmente a numitei G.A. S.A.
S-a respins cererea de constituire ca parte civila in prezentul proces penal a numitei G.A.S.A., cu sediul in municipiul B., [...], cu sediul ales in municipiul B., [...].
S-au admis in parte pretentiile partii civile P.A., domiciliat in municipiul V., [...], si drept consecinta:
S-au obligat coinculpatii B.C., B.C.L., respectiv B.I.L., in solidar, la plata sumei de 788 lei, cu titlu de despagubiri civile.
S-au admis pretentiile partii civile A.N., domiciliat in municipiul B., [...], si drept consecinta:
S-au obligat coinculpatii B.C., B.C.L., respectiv B.I.L., in solidar, la plata sumei de 38 lei, cu titlu de despagubiri civile.
S-a admis  in parte pretentiile partii civile S.N.I., domiciliat in orasul T., […] si drept consecinta:
S-au obligat coinculpatii B.C., B.C.L. respectiv B.I.L., in solidar, la plata sumei de 63 lei, cu titlu de despagubiri civile.
S-au admis in parte pretentiile partii civile T.M.C., domiciliat in municipiul S., [...], si drept consecinta:
S-au obligat coinculpatii B.C., B.C.L., respectiv B.I.L., in solidar, la plata sumei de 63 lei, cu titlu de despagubiri civile.
S-au respins, ca nedovedite, celelalte pretentii ale partilor civile P.A., A.N., T.M.C., respectiv S.N.I..
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut ca prin sentinta penala nr. 86 din data de 29 mai 2013 a Judecatoriei Targu Secuiesc, pronuntata in dosarul penal              nr. 629/322/2013, definitiva prin Decizia penala nr. 40/R din data de 16 octombrie 2013, pentru savarsirea, in concurs real si in coautorat, a infractiunii de distrugere, prevazuta si pedepsita de art. 217 alin. 1 Cod penal din anul 1969, cu aplicarea dispozitiilor art. 75  alin. 1 lit. ”a”  Cod penal din anul 1969, cu aplicarea si a dispozitiilor art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala, in forma anterioara, respectiv pentru savarsirea unui numar de 4 (patru) infractiuni de lovire, prevazute si pedepsite de art. 180 alin. 2 Cod penal din anul 1969, cu aplicarea  dispozitiilor art. 75  alin. 1 lit. ”a” Cod penal din anul 1969, cu aplicarea si a dispozitiilor art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala, in forma anterioara, instanta a condamnat pe coinculpatii B.C., B.C.L. si B.I.L., actiunea penala pentru infractiunea de lovire, prevazuta si pedepsita de art. 180 alin. 2 Cod penal din anul 1969, fiind pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanelor vatamate T.C.M., P.A., A.N. si  S.N.I., la data de 12 februarie 2011.
  In sarcina inculpatilor, prin actul de inculpare s-a retinut faptul ca acestia, la data de 09 februarie 2011, in jurul orelor 17,00, au provocat, cu intentie, pagube materiale autoturismului, marca DACIA LOGAN cu numarul de inmatriculare [...], proprietatea persoanei vatamate S.C. P.P.T. S.R.L., cu sediul in municipiul B., [...], constand in spargerea parbrizului, a geamurilor laterale si avarierea caroseriei, ocazie cu care co–inculpatii au lovit pe persoanele vatamate T.C.M., P.A., A.N. si S.N.I., carora le-au cauzat leziuni care au necesitat pentru vindecare intre 4 – 16 zile ingrijiri medicale.
In  baza dispozitiilor art. 262 alin. 2 lit. a Cod procedura penala raportat la art. 11 pct. 1 lit. b si art. 10 lit. b1 Cod procedura penala, si la art. 181 Cod penal si art. 91 lit. c Cod penal, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitei M.A., care la aceeasi data a sustras un telefon mobil apartinand persoanei vatamate A.N., in valoare de 500 lei, prejudiciu acoperit integral in natura, prin restituirea telefonului mobil sustras si aplicarea sanctiunii amenzii in cuantum de 300 lei.
Cu privire la urmarile faptelor inculpatilor, s-au depus la dosar urmatoarele:
Certificatul MEDICO–LEGAL nr. 274/A2/59 din data de 14 februarie 2011, intocmit de catre  Serviciul de Medicina Legala C., din cuprinsul caruia rezulta  faptul ca persoana vatamata P.A. a fost internata la Spitalul Municipal T.S., in perioada 09 februarie 2011-10 februarie 2011, cu diagnosticul „traumatism cranio – cerebral inchis, prin agresiune fizica. Contuzie forte ochi stang. Contuzie toraco-abdominala. Plagi multiple intepate spate, brat stang, gamba stanga. Comotie cerebrala usoara”, aceasta suferind leziuni traumatice si anume latero-deviatie dreapta piramida nazala,  echimoze la nivelul fetei, la nivelul posterior si anterior hemitorace stang inferior, leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur si corp dur alungit, posibil prajina, leziuni care au necesitat  circa 6-7 zile ingrijiri medicale de la producere.
Certificatul MEDICO–LEGAL nr. 275/A2/60 din data de 14 februarie 2011, intocmit de catre  Serviciul de Medicina Legala C., din cuprinsul caruia rezulta  faptul ca persoana vatamata T.M.C., a fost internata la Spitalul Municipal T.S., in perioada 09 februarie 2011-10 februarie 2011, cu diagnosticul „traumatism cranio–cerebral inchis, prin agresiune fizica. Contuzie forte nas. Comotie cerebrala usoara. Contuzie pavilion auricular drept”, aceasta suferind leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur, leziuni care au necesitat circa 14-16 zile ingrijiri medicale de la producere.
Certificatul MEDICO–LEGAL nr. 273/A2/58 din data de 14 februarie 2011, intocmit de catre  Serviciul de Medicina Legala C., din cuprinsul caruia rezulta  faptul ca persoana vatamata A.N. a fost internata la Spitalul Municipal T.S., in perioada 09 februarie 2011-10 februarie 2011, cu diagnosticul „contuzie bazin prin agresiune fizica. Contuzie brat si ante-brat drept”, aceasta suferind leziuni traumatice  care s-au putut produce prin lovire cu corp dur, leziuni care au necesitat circa 4-5  zile ingrijiri medicale de la producere.
Certificatul MEDICO–LEGAL nr. 276/A2/61 din data de 14 februarie 2011, intocmit de catre Serviciul de Medicina Legala C., din cuprinsul caruia rezulta faptul ca persoana vatamata  S.N.I. a fost internata la Spitalul Municipal T.S., in perioada 09 februarie 2011-10 februarie 2011, cu diagnosticul „traumatism cranio–cerebral inchis, prin agresiune fizica. Contuzie cerebrala usoara”, aceasta suferind  leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur, leziuni care au necesitat  circa 14-16 zile ingrijiri medicale de la producere.
In cursul urmaririi penale, persoanele vatamate P.A., T.M.C., A.N. si S. N.I. nu s-au constituit parti civile, acestea aratand ca se vor constitui parte civila, in fata instantei de judecata.
Persoana vatamata S.C. P.P.T. S.R.L., cu sediul in municipiul B., [...], reprezentata in calitate de administrator de numitul M.A.A., s-a constituit parte civila in cursul urmaririi penale cu urmatoarele sume: suma de 19.440,65 lei, reprezentand contravaloarea repararii autoturismului distrus, suma de 386,99 lei, reprezentand contravaloarea telefonului mobil sustras.
In fata instantei de judecata, partea civila S.C. P.P.T. S.R.L.,  si-a majorat pretentiile si cu suma de 20.000 lei, reprezentand folos de tras nerealizat, in urma imposibilitatii utilizarii autoturismului distrus  de catre co–inculpati.
Din cuprinsul procesului–verbal de evaluare depus la dosar, instanta de fond a retinut faptul ca telefonul marca NOKIA X 3 este in contravaloare de 500 lei, telefon restituit   numitului A.N., conform  dovezii depusa la dosar.
Spitalul Municipal T.S., pentru cheltuielile de spitalizare ale victimelor  P.A., T.M.C., A.N. si S.N.I., pe perioada 09 februarie 2011-10 februarie 2011, s-a constituit  parte civila cu suma de 865,12 lei, cate 216,28 lei, pentru fiecare victima in parte.
Cu ocazia dezbaterii pe fond a cauzei, in sedinta publica din data de 22 mai 2013, in baza dispozitiilor art. 347 Cod procedura penala in forma anterioara, s-a dispus disjungerea actiunii civile, deoarece rezolvarea pretentiilor civile datorita pozitiei partii civile                          S.C. P.P.T. S.R.L., respectiv a persoanelor vatamate P.A., T.M.C., A.N. si S.N.I. ar fi durat mai mult, sens in care s-a format dosarul penal nr. 962/322/2013.
  Cu privire la pretentiile partii civile SPITALUL MUNICIPAL T.S.,  reprezentand cheltuieli de spitalizare ale victimelor pe perioada 09 februarie 2011-10 februarie 2011, avand in vedere ca fapta exista, s-a cauzat o paguba prin actiunea ilicita a  co-inculpatilor, existand o legatura de cauzalitate intre actiunea lor si paguba, instanta de fond, in baza dispozitiilor art. 14, alin. 1, alin. 2 si alin. 3 lit. ”b” Cod procedura penala, in forma anterioara, cu referire si la dispozitiile art. 14, raportat la art. 19 alin. 1 Cod procedura penala, combinat si cu dispozitiile art. 1381 si art.1382 din noul Cod Civil, a obligat pe  co-inculpatii B.C., B.C.L. si B.I.L., in solidar, la plata sumelor de cate 216,28 lei, plus dobanda legala aferenta sumei de mai sus, calculata la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, diminuat cu 20%, incepand cu data ramanerii definitive a prezentei hotarari si pana la plata integrala a debitului, reprezentand cheltuieli de spitalizare ale victimelor P.A., T.M.C., A.N. si S.N.I..
Persoana vatamata P.A., domiciliata in municipiul V., [...], s-a prezentat dupa inchiderea dezbaterilor in sedinta publica din data de 11 septembrie 2013, primul termen de judecata in dosarul penal nr. 962/322/2013 si in conformitate cu prevederile art. 14, raportat la art. 15 Cod procedura penala in forma anterioara, s-a constituit parte civila cu suma de 5000 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare, medicamente, consult stomatologic, precum si alte cheltuieli efectuate in urma agresiunii coinculpatilor din data de 09 februarie 2011.
Persoana vatamata A.N., domiciliata in municipiul B., [...], s-a prezentat dupa inchiderea dezbaterilor in sedinta publica din data de 11 septembrie 2013, primul termen de judecata in dosarul penal nr. 962/322/2013 si in conformitate cu prevederile art. 14, raportat la art. 15 Cod procedura penala in forma anterioara, s-a constituit parte civila cu suma de 5000 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare, medicamente, consult stomatologic, precum si alte cheltuieli efectuate in urma agresiunii coinculpatilor din data de 09 februarie 2011.
Persoana vatamata S.N.I., domiciliata in orasul T., [...], s-a prezentat dupa inchiderea dezbaterilor in sedinta publica din data de 11 septembrie 2013, primul termen de judecata in dosarul penal nr. 962/322/2013 si in conformitate cu prevederile art. 14, raportat la art. 15 Cod procedura penala, in forma anterioara, s-a constituit parte civila cu suma de 1000 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare, medicamente, consult stomatologic, precum si alte cheltuieli efectuate in urma agresiunii coinculpatilor din data de 09 februarie 2011.
Cu privire la persoana vatamata T.M.C., domiciliata in municipiul S., [...], pentru termenul de judecata din data de 11 septembrie 2013, procedura de citare nu a fost legal indeplinita, insa prin actul depus la dosar la fila nr. 330 pentru termenul de judecata din data de 09 aprilie 2013, acesta a depus la dosar copie de pe Certificatul  MEDICO–LEGAL nr. 275/A2/60 din data de 14 februarie 2011, intocmit de catre Serviciul de Medicina Legala C., pentru a dovedi ca a achitat examinarea sa, plus o alta chitanta (filele 344-345 dosar Judecatorie), instanta de fond conchizand ca intentia persoanei vatamate este de a se constitui parte civila cu aceste sume platite de ea, in total 63 lei.
Partile civile P.A., A.N. si S.N.I.,  in afara de contravaloarea examinarii medico-legale, prin actele depuse la dosar la filele nr. 334, 338, 339, 340, 341, 349 si 350 dosar Judecatorie, au dovedit si justificat in mod partial pretentiile civile solicitate.
In acest context, pentru considerentele mai sus aratate, instanta de fond a admis in parte pretentiile partilor civile P.A., A.N., S.N.I. si T.M.C., motiv pentru care, a obligat pe coinculpatii B.C., B.C.L., respectiv B.I.L., in solidar, la plata sumelor de 788 lei, 38 lei, 63 lei si 63 lei, cu titlu de despagubiri civile, catre partile civile.
Totodata, s-au respins, ca nedovedite, celelalte pretentii ale partilor civile P.A., A.N., T.M.C., respectiv S.N.I..
Cu privire la pretentiile partii civile S.C. P.P.T. S.R.L., reprezentand contravaloarea repararii autoturismului distrus marca DACIA LOGAN  cu numarul de inmatriculare [...] in suma de 19.440, 65 lei; suma de 20.000 lei, reprezentand folos de tras nerealizat, in urma imposibilitatii utilizarii autoturismului distrus  de catre co–inculpati, desi instanta de fond i-a pus in vedere sa faca dovada pretentiilor, atat cu privire la contravaloarea autovehiculului, avand in vedere si faptul ca inculpatii prin aparator ales au solicitat efectuarea unei expertize auto prin care sa stabileasca valoarea pagubei, cat si cu privire la folosul de tras nerealizat, aceasta nu si-a dovedit pretentiile si nu a propus nicio proba.
  Totodata, cu privire la suma de 386,99 lei, reprezentand contravaloarea telefonului mobil sustras, acest telefon marca NOKIA X 3, in contravaloare de 500 lei, a fost restituit in cursul urmaririi penale, motiv pentru care, a respins, ca nedovedite, pretentiile partii civile S.C. P.P.T. S.R.L., cu sediul in municipiul B., [...], reprezentata in calitate de administrator de numitul M.A.A., avand ca obiect obligarea  co–inculpatilor la plata despagubirilor civile.
Instanta de fond a retinut faptul ca pentru autoturismul, marca DACIA LOGAN  cu numarul de inmatriculare [...] exista incheiat Contract de asigurare facultativa a autovehiculelor pe perioada 16 septembrie 2010-15 septembrie 2011, incheiat intre S.C. P.P.T. S.R.L. si G.A. S.A., cu sediul in municipiul B., [...] (depus in copie la fila nr. 326 dosar Judecatorie).
  Prin actul depus la fila nr. 277 dosar Judecatorie, pentru termenul de judecata din data de 26 februarie 2014, partea civila S.C. P.P.T. S.R.L., in baza Contractului de asigurare facultativa a autovehiculelor a solicitat introducerea in cauza in calitate de parte responsabila civilmente (fost asigurator de raspundere civila auto obligatorie) a G.A. S.A.
In drept, potrivit dispozitiilor art. 16 Cod procedura penala in forma anterioara, coroborat cu dispozitiile art. 21 alin. 1, si art. 20 alin. 1 Cod procedura penala, introducerea in procesul penal a persoanei responsabile civilmente poate avea loc la cererea partii civile pana la citirea actului de sesizare, respectiv pana la inceperea cercetarii judecatoresti, care au avut loc in dosarul penal nr. 629/322/2013 in sedinta publica din data de 22 mai 2013 si raportat la data formularii cererii si anume 26 februarie 2014, instanta de fond a respins, ca tardiv formulata, cererea formulata de catre  partea civila S.C. P.P.T. S.R.L., avand ca obiect introducerea in cauza in calitate de  parte responsabila civilmente a numitei G.A. S.A.
Prin actul depus la dosar la fila nr. 282 dosar Judecatorie, pentru termenul de judecata urmator din data de 09 aprilie 2014, G.A. S.A., cu sediul in municipiul B., […], cu sediul ales in municipiul B., […], s-a constituit parte civila cu suma de 17.167,40 lei, cu titlu de despagubiri civile de la coinculpati, reprezentand despagubiri civile acordate asiguratului S.C. P.P.T. S.R.L., in baza Contractului de asigurare facultativa a autovehiculelor, pentru avarierea autoturismului marca DACIA LOGAN cu numarul de inmatriculare […], suma platita prin Ordinul de plata nr. 123044 din data de 09 mai 2011 (depus in copie la fila nr. 287 dosar Judecatorie) si conform procesului-verbal de constatare a daunelor (depus in copie la filele nr. 283-286 dosar Judecatorie).
  Avand in vedere faptul ca, potrivit dispozitiilor art. 15 alin. 2 Cod procedura penala in forma anterioara, coroborat cu dispozitiile art. 20 alin. 1 Cod procedura penala, constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare, respectiv pana la inceperea cercetarii judecatoresti, care au avut loc in dosarul penal nr. 629/322/2013 in sedinta publica din data de 22 mai 2013 si raportat la data formularii cererii si anume 07 aprilie 2014, instanta de fond a respins, ca tardiv formulata, cererea  de constituire ca parte civila in prezentul proces penal a numitei G.A. S.A., aceasta avand posibilitatea ca pe calea unei actiuni civile de drept comun sa recupereze prejudiciul de la coinculpati.
Impotriva acestei sentinte a formulat apel partea civila G.A. S.A.
Apelanta parte civila G.A. S.A., solicita admiterea apelului declarat impotriva sentintei penale nr. 74 din 04 iunie 2014, pronuntata de Judecatoria Targu Secuiesc in dosarul penal nr. 962/322/2013, astfel cum acesta a fost formulat. Arata ca in cauza s-a invocat tardivitatea constituirii de parte civila, insa solicita a se observa cu privire la acest aspect faptul ca din dosar rezulta ca societatea de asigurari G.A. S.A., cea care a suportat prejudiciul in urma faptelor de distrugere comise de inculpati, a fost citata in prezentul dosar in luna martie 2014, la al patrulea sau al cincilea termen de judecata, moment in care societatea de asigurari a si depus la dosar cererea de constituire de parte civila. A se avea in vedere faptul ca aceste comunicari nu s-au facut unde societatea de asigurari G.A. S.A. si-a ales sediul pentru corespondenta si acte de procedura, respectiv in B. la Reprezentanta Regionala B., ci la Bucuresti, cu toate ca in cererea de constituire de parte civila s-a specificat in mod expres sediul din B.. Subliniaza ca in momentul in care G.A. S.A. a fost instiintata de acest dosar penal si obiectul acestuia, a luat cunostinta de faptul ca se poate constitui parte civila, sens in care ea, in calitate de consilier juridic, a si depus la dosar documentele in urma citatiei primite de la Judecatoria Targu Secuiesc. Asadar, in luna martie 2014 s-a comunicat G.A. S.A. citatia emisa de Judecatoria Targu Secuiesc iar la termenul de judecata din data de 09 aprilie 2014, existau deja la dosar cererea de constituire de parte civila precum si documentele justificative prin care G.A. S.A. a dovedit faptul ca s-a subrogat din momentul platii despagubirilor in drepturile asiguratului, persoana vatamata in prezenta cauza. Fata de aceste considerente, solicita admiterea apelului declarat de partea civila G.A. S.A. impotriva sentintei penale nr. 74 din 04 iunie 2014 pronuntata de Judecatoria Targu Secuiesc in dosarul penal nr. 962/322/2013.
Analizand actele si lucrarile dosarului, Curtea constata ca apelul asiguratorului nu este intemeiat, urmand a fi respins, pentru urmatoarele motive:
In mod corect a retinut instanta de fond ca cererea de constituire a partii civile G.A. a fost formulata dupa citirea actului de sesizare, care a avut loc in dosarul penal nr. 629/322/2013, in sedinta publica din data de 22 mai 2013. In aceste conditii, cererea acesteia este tardiv formulata, avand in vedere ca, potrivit art. 20 alin. 1 Cod procedura penala constituirea de parte civila se poate face pana la inceperea cercetarii judecatoresti. Acest text de lege are ca obiect asigurarea celeritatii desfasurarii procesului penal, astfel incat constituirile ulterioare de parte civila sa nu conduca la intarzierea nejustificata a solutionarii cauzei penale. Aceasta nu inseamna ca persoanele vatamate nu-si pot valorifica pretentiile pe calea actiunii civile separate, adresata instantei civile, insa aceasta nu se mai poate constitui parte civila in procesul penal.
Chiar daca cererea nu ar fi fost tardiva, ea ar fi fost inadmisibila, deoarece in procesul penal se pot constitui parti civile doar persoanele care au suferit un prejudiciu direct din savarsirea infractiunii. Or, in cauza G.A. nu a suferit un astfel de prejudiciu, ci aceasta doreste sa solicite, in cadrul procesului penal, prejudiciul platit in baza contractului de asigurare. Aceasta a avut calitatea de parte responsabila civilmente in cauza, neputand sa cumuleze totodata si calitatea de parte civila. Calitatea de parte responsabila civilmente, pe care o are asiguratorul in cadrul procesului penal, face imposibila constituirea sa ca parte civila, in acelasi dosar, pentru recuperarea prejudiciului achitat persoanei vatamate, in numele inculpatului.
Asadar, apelanta nu are la indemana decat calea unei actiuni civile separate, iar nu a unei actiuni civile formulate in procesul penal.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016