InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Podu Turcului

divort

(Sentinta civila nr. 36 din data de 28.01.2009 pronuntata de Judecatoria Podu Turcului)

Domeniu Abandon de familie | Dosare Judecatoria Podu Turcului | Jurisprudenta Judecatoria Podu Turcului

Dosar nr.929/829/2008


R O M A N I A
JUDECATORIA PODU TURCULUI, JUDETUL BACAU
SENTINTA CIVILA NR. 36/2009
SEDINTA PUBLICA DIN DATA DE: 28.01.2009
COMPLET FORMAT DIN:
PRESEDINTE : X
Cu participare:
GREFIER : Y

     Pe rol fiind judecarea cauzei civile avand ca obiect ”divort” formulata de reclamanta F. C. M., in contradictoriu cu paratul F.N..
     La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamanta F.C.M, asistata de avocat A. E. in substituire pentru avocat U. C., lipsa fiind autoritatea tutelara Consiliul Local al comunei R. si paratul F.N..
      Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul oral asupra cauzei de catre grefierul de sedinta, invederand instantei ca procedura de citare este legal indeplinita dupa care: Avocat A.E., avand cuvantul, arata ca o substituie pe avocat U. C., reprezentantul reclamantei F.C. M. si depune in acest sens delegatia de substituire. Totodata face dovada indeplinirii procedurii de citare prin publicitate largita cu paratul F. N., prin ziarul Adevarul din data de 12.01.2009, pe care-l depune la dosar impreuna cu Certificatul Fiscal nr. 390/27.01.2009 emis de Primaria R. pe numele paratului F.N..
     S-a procedat la audierea minorilor L. I. si  A. P. in camera de consiliu.
S-a procedat la audierea martorilor H.V. si S.N., sub prestare de juramant, a caror depozitie a fost consemnata in scris si atasata la dosarul cauzei.
     Avocat A.E., in substituire pentru avocat U.C., reprezentantul reclamantei, arata ca nu mai are alte cereri de formulat.
     Nemaifiind alte cereri de formulat si alte probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
     Reclamanta F. C. M. prin aparator, solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratului, incredintarea minorilor spre crestere si educare in favoarea reclamantei, obligarea paratului la plata pensiei de intretinere in favoarea minorilor si revenirea reclamantei la numele avut anterior casatoriei acela de „H”. Totodata solicita cheltuieli de judecata si depune in acest sens chitanta seria BC WLJ nr.  7108141 01.
     S-au declarat dezbaterile inchise, trecandu-se la deliberare.
     
I N S T A N T A,
- deliberand –

     Deliberand  asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea formulata si inregistrata pe rolul Judecatoriei Podu Turcului sub nr.929 /20.11.2008 reclamanta F. C. M. a chemat in judecata pe paratul  F. N. solicitand instantei  in contradictoriu cu Autoritatea Tutelara R. desfacerea casatoriei partilor din culpa exclusiva a paratului, revenirea la numele avut inainte de casatorie acela de „H” si incredintarea catre reclamanta a  minorilor  F. L.I. si F. A.P.  rezultati din casatoria cu paratul.
     In motivarea cererii reclamanta a aratat ca  a parasit domiciliul comun  din luna martie  a anului trecut.
     A mai aratat reclamanta ca paratul a manifestat in timpul casatoriei un comportament agresiv fata de persoana sa .
In sustinerea cererii reclamanta a depus la dosar copie a certificatului de casatorie si certificatele de nastere ale minorilor.
     S-a administrat de catre instanta la cererea reclamantei proba cu martori, in cauza fiind audiati martorii :H. V. si S.. N..
      Legal citat paratul nu s-a prezentat in instanta.
      Din ansamblul probelor administrate in cauza instanta retine urmatoarele:
     Partile s-au casatorit la data de 10.11.1990 (certificat casatorie aflat la fila 7 din dosar) iar din casatoria acestora au rezultat minorii  F. L. I. nascut la data de -  in mun B.  si F. A. P. - nascuta la data de - in com P. T.
     Din mijloacele de proba administrate in cauza, respectiv din declaratia martorilor  audiati aflata la filele 26,27 din dosar, instanta retine ca de mai multe luni relatia dintre soti nu mai este una normala, de familie, sotii despartindu-se in fapt prin parasirea de catre  reclamanta a domiciliului comun si plecarea paratului in Italia.
     Acest fapt a determinat ruptura dintre soti si destramarea definitiva a relatiilor de familie cei doi ducand  vieti separate.
     Lipsa unui domiciliu comun si lipsa unor preocupari si a traiului in comun a facut ca relatia de casatorie sa nu mai poata continua.
     Din depozitia celor doi martori rezulta ca paratul a manifestat dezinteres fata de familie de la plecarea sa  in Italia  unde are o alta relatie.
     Prin urmare instanta apreciaza ca find dovedite de catre reclamanta a imprejurarilor prevazute de art. 38 alin 1 din Codul Familiei pentru desfacerea casatoriei astfel ca va admite cererea si va dispune desfacerea casatoriei retinand culpa exclusiva a paratului.
      Cu privire la cererile accesorii divortului, instanta urmeaza sa dispuna in conformitate cu dispozitiile art  42 Codul Familiei incredintarea minorilor F.L.I.-  nascut la data de -  in mun B. si F. A. P. nascuta la data de -  in com P.T. catre reclamanta.
           In luarea acestei masuri instanta a avut in vedere ca in  urma audierii  minorilor  , declaratii consemnate la filele 24-25 din dosar rezulta ca acestia  doresc sa ramana la mama lor si a apreciat ca este mai potrivit cu dezvoltarea si varsta minoriilor ca acestia sa fie incredintati catre reclamanta.
           Instanta urmeaza sa dispuna obligarea paratului la plata pensiei de intretinere in favoarea  celor doi minori de la data promovarii actiunii si pana la data majoratului acestora la nivelul salariului minim net pe economie actual in cuantum de 200 lei lunar motivat de faptul ca paratul nu realizeaza venituri.        
             In baza art  40 alin 3 Codul Familiei instanta va dispune revenirea reclamantei la numele avut anterior casatoriei acela de „H.”.
          In baza art 274 Cod Procedura Civila  instanta va obliga  paratul la plata catre reclamanta a cheltuielilor de judecata in cuantum de  742 lei constand in taxa de timbru si timbru judiciar precum si onorariu avocat.
     
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

     Admite cererea formulata de reclamanta F. C. M., domiciliata in com. R., judetul B., in contradictoriu cu paratul F. N., la fam. F. S. din com. R., jud. B.
Declara desfacuta casatoria incheiata intre F. C. si F.N., casatorie incheiata la data de -   si inregistrata sub nr. 32 la Starea Civila a comunei R., judetul -, din culpa exclusiva a paratului.
Incredinteaza spre crestere si educare minorul F. L. I. nascut la data de - si minora F. A. P., nascuta la data de -, catre reclamanta.
In baza art. 42 Codul Familiei obliga paratul la plata catre reclamanta in favoarea minorilor a pensiei alimentare in cuantum de 200 lei lunar la nivelul de 1/3 din venitul minim net pe economie de la data promovarii actiunii si pana la majoratul acestora.
In baza art. 40 Codul Familiei  dispune ca reclamanta  sa revina la numele avut anterior casatoriei acela de " - ".
In baza art. 274 Cod Procedura civila obliga paratul la plata catre reclamanta a cheltuielilor de judecata in cuantum de 742 lei.
  Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica astazi 28.01.2009.

        PRESEDINTE,                                                                GREFIER,


x/y
11.02./12.02.2009
Ex. 5


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Abandon de familie

abandon de familie - Sentinta penala nr. 769 din data de 30.12.2013
Incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatului ca urmarea a retragerii plangerii partii vatamate. Anularea formelor de executare. - Decizie nr. 25 din data de 05.03.2012
Suspendarea condi?ionata a executarii pedepsei. - Sentinta penala nr. 50 din data de 25.01.2012
Consecinta neplatii cu rea credinta a pensiei de intretinere. Individualizarea proportionala a pedepsei. - Decizie nr. 78 din data de 14.03.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 575 din data de 20.06.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Plangere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata - Sentinta penala nr. 80 din data de 16.08.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012