InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Podu Turcului

Pensie intretinere

(Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009 pronuntata de Judecatoria Podu Turcului)

Domeniu Abandon de familie | Dosare Judecatoria Podu Turcului | Jurisprudenta Judecatoria Podu Turcului

Dosar nr. 262/829/2009
R O M A N I A
JUDECATORIA PODU TURCULUI JUDETUL BACAU
SENTINTA CIVILA NR.429
Sedinta publica de la 07.10.2009
Completul compus din:
PRESEDINTE : X
                                                  Cu participare:
     Grefier : Y
     
     Pe rol judecarea cauzei avand ca obiect „pensie de intretinere” formulata de reclamanta I. O. in contradictoriu cu paratul I.L..
     La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamanta I. O., asistata de aparator B. A. S., paratul I.L. si minorele I. C. O., si I. L. A..
?????Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza instantei ca  procedura de citare cu partile este legal indeplinita,dupa care:
     S-a procedat la audierea minorele I. C. O., si I. L. A. in camera de consiliu, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei.
     Avocat Bouros Angela Serafina pentru reclamanta depune la dosar adeverinte scolare pentru cele doua minore si taxa timbru, in valoare de 8 lei cu chitanta nr.9779 din 07.10.2009, avand in vedere ca la un termen anterior si-a modificat cererea de chemare in judecata in sensul ca a solicitat desfacerea casatoriei.
     Paratul prezent in instanta arata ca este de acord cu desfacerea casatoriei si depune la dosar adeverinta de venit nr.1628 din 23.06.2009.
La intrebarea instantei partile arata ca nu mai au cereri de formulat in cauza.
Nemaifiind alte cereri de formulat si alte probe de administrat in cauza, instanta constata cauza in stare de judecata, si acorda cuvantul pe fond.
     Avocat Bouros Angela Serafina, pentru reclamanta avand cuvantul pe fond, solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratului, sa-i fie incredintate spre crestere si educare cele doua minore reclamantei, reluarea numelui avut anterior casatoriei acela de „ Damoc”, cu obligarea paratului la plata catre reclamanta a unei pensii de intretiunere pentru cele doua minore si la plata cheltuielilor de judecata, motivat de faptul ca reclamanta a incercat sa salveze casatoria dar datorita comportamentul agresiv al paratului aceasta nu a reusit.
     Paratul, avand cuvantul pe fond arata ca este de acord cu desfacerea casatoriei si solicita sa-i fie incredintate cele doua minore.
     S-au declarat dezbaterile inchise, trecandu-se la deliberare
     
     I N S T A N T A,
              - deliberand -

     Deliberand  asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea formulata si inregistrata pe rolul Judecatoriei Podu Turcului sub nr.262 /1.04.2009 reclamanta  I. O. a chemat in judecata pe paratul  I. L. solicitand instantei desfacerea casatoriei partilor din culpa exclusiva a paratului,incredintarea celor doua minore I. C. O. si I. L. A. catre reclamanta  si revenirea acesteia la numele avut inainte de casatorie acela de „Damoc”
     In motivarea cererii reclamana a aratat ca  paratul a alungat-o de la domiciliul comun impreuna cu cei doi minori. Locuind de circa sase luni la domiciliul paraintilor.
           In sustinerea cererii reclamanta a depus la dosar copie a certificatului de casatorie(fila 7 )din dosar si copie a certificatelor de nastere ale minorelor .
     S-a administrat de catre instanta la cererea reclamantei proba cu martori, in cauza fiind audiati martorii : D.M. si I. C.(filele 25,26 din dosar).
     A fost efectuata si atasata la dosar ancheta sociala  privind conditiile de crestere si educare ale minorelor
      Legal citat paratul s-a prezentat in instanta si a declarat ca este de acord cu desfacerea casatoriei.
     Din ansamblul probelor administrate in cauza instanta retine urmatoarele:
     Partile s-au casatorit la data de 22.04.1995(certificat casatorie aflat la fila 7 din dosar)
     Din mijloacele de proba administrate in cauza, respectiv din declaratia martorilor  audiati aflata la filele 25-26 din dosar, instanta retine ca de o perioada lunga de timp relatia dintre soti nu mai este una normala, de familie, sotii despartindu-se in fapt prin alungarea reclamantei de la domiciliu comun.
     Acest fapt a determinat ruptura dintre soti si destramarea definitiva a relatiilor de familie cei doi ducand  vieti separate.
     Lipsa unui domiciliu comun si lipsa unor preocupari si a traiului in comun a facut ca relatia de casatorie sa nu mai poata continua.
     Instanta a retinut ca din casatoria partilor au rezultat minorele I. C. O.nascuta la data de  in com Podu Turcului si I. L. A. nascuta la data de - in aceeasi comuna.
     Prin urmare instanta apreciaza ca find dovedite de catre reclamanta a imprejurarilor prevazute de art. 38 alin 1 din Codul Familiei pentru desfacerea casatoriei astfel ca va admite cererea si va dispune desfacerea casatoriei retinand culpa exclusiva a paratului.
     In baza art 42 Codul Familiei va incredinta spre crestere si educare reclamantei cele doua minore si va obliga paratul la plata in favoarea acestora de la data promovarii actiunii pe rolul instantei si pana la data majoratului a unei pensii de intretinere lunare de 150 lei la nivelul venitului minim net  pe economie.
     In luarea acestei masuri instanta a avut in vedere faptul ca cele doua minore sunt mai atasate de mama , ca tatal lor nu contribuie la intretinerea acestora si ca este in interesul minorelor sa ramana la mama.
     Acest aspect rezulta si din declaratiile minorelor atasate la filele 38,39 din dosar.
       In baza art  40 alin 3 Codul Familiei instanta va dispune revenirea reclamantei la numele avut anterior casatoriei acela de „Damoc”.
     In baza art 274 Cod Procedura Civila va obliga parata la plata catre reclamant a sumei  de 308 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
          
                                           PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

     Admite cererea formulata de reclamanta I. O., domiciliata in comuna -, sat -, judetul - in contradictoriu cu paratul I. L., domiciliat in comuna -, sat -, judetul - .
     Declara desfacuta casatoria partilor incheiata la data de - si trecuta sub nr.7 in Registrul de Stare Civila al comunei -, judetul - din culpa exclusiva a paratului.
     Incredinteaza spre crestere si educare reclamantei minorele I.C. O., nascuta la data de - in comuna - si I.L.A., nascuta la data de - in aceeasi localitate.
     Obliga paratul la plata pensiei de intretinere catre reclamanta in favoarea celor doua minore in cuantum de 150 lei lunar la nivelul venitului minim net pe economie de la data introducerii actiunii si pana la majoratul acestora.
     Dispune ca parata sa revina la numele avut anterior de casatorie acela de " -".
     Obliga paratul la plata catre reclamanta a sumei de 308 lei constand in cheltuieli de judecata.
     Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica, astazi 7.10.2009.
     
                PRESEDINTE,                                               GREFIER,
     Red. X/Y
     Ex.4; 20/20.10.2009

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Abandon de familie

abandon de familie - Sentinta penala nr. 769 din data de 30.12.2013
Incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatului ca urmarea a retragerii plangerii partii vatamate. Anularea formelor de executare. - Decizie nr. 25 din data de 05.03.2012
Suspendarea condi?ionata a executarii pedepsei. - Sentinta penala nr. 50 din data de 25.01.2012
Consecinta neplatii cu rea credinta a pensiei de intretinere. Individualizarea proportionala a pedepsei. - Decizie nr. 78 din data de 14.03.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 575 din data de 20.06.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Plangere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata - Sentinta penala nr. 80 din data de 16.08.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012