Incetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale. Solutionarea laturii civile.
(Decizie nr. 42 din data de 22.02.2010 pronuntata de Tribunalul Sibiu)Constata ca prin sentinta penala nr. 376/2009 Judecatoria Sibiu i-a condamnat pe inculpatii:
- D. C. la o pedeapsa rezultanta de 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru savarsirea infractiunii de incaierare prev. de art. 322 alin. 1,2,3 si distrugere ( staulul de oi) prev. de art. 217 alin. 1 Cod penal;
- G. A. C. la o pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de incaierare prev. de art. 322 alin. 1,2,3 Cod procedura penala si distrugere prev. de art. 217 alin. 1 Cod penal;
- G. V. S. la o pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare cu executarea pentru savarsirea infractiunii de incaierare si 2 infractiuni de distrugere;
- C. C. I. la o pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de incaierare si distrugere;
- V. D.J. la o pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de incaierare si distrugere;
- N. C., la o pedeapsa de 3 luni inchisoare pentru infractiunea de distrugere;
- C. M., la o pedeapsa de 3 luni inchisoare pentru infractiunea de distrugere, fiind revocata o liberare conditionata, urmand ca inculpatul sa execute in final 1028 zile;
- P.V. la o pedeapsa cu amenda penala de 1500 lei pentru infractiunea de incaierare prev. de art. 322 alin. 1 C.p.prin schimbarea incadrarii juridice din 322 alin. 1,2,3 Cod penal;
- I. P. la o pedeapsa de 1500 lei amenda penala pentru infractiunea de incaierare prev. de art. 322 alin. 1 C.p. prin schimbarea incadrarii juridice din 322 alin. 1,2,3 Cod penal;
Toti inculpatii, fiind trimisi in judecata si pentru infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art. 321 alin. 1 C.p., au fost achitati.
Inculpatii D. C, G. A. , G. V. S ,C. C. I., trimisi in judecata si pentru inca o infractiune de distrugere (a masinii Nissan) au fost achitati.
Instanta de fond, anterior a respins 2 cereri de schimbare a incadrarii juridice: din infractiunea de incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C. penal in infractiunea de omor calificat sub forma tentativei prev. si ped. de art.20 rap. la art.174, art.175 lit. i C. penal in privinta inculpatului D. C., cerere formulata de inculpatul - parte vatamata I. P. prin aparatorul sau ales si din infractiunea de incaierare prev. si ped.de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C. penal in infractiunea de vatamare corporala prev. si ped. de art.181 C. penal in privinta inculpatilor G. V. S., D. C., G. A. C., C.C. D. si V .D. J., cerere formulata de inculpatul-parte vatamata P. V. prin aparatorul sau ales.
Pentru a pronunta aceasta solutie Judecatoria Sibiu a retinut ca familiile P. si D. se ocupa de cresterea oilor, iar in data de 14.02.2002, inculpatul P. a instalat staulul de oi pe o tarla pentru care nu avea aprobarea Consiliului Local al Comunei Moldovenesti si au pasunat oile pe terenul inchiriat de D. C. In acest context in dimineata zilei de 14.04.2002, intre numitul D. C. si inculpatul P. V. a avut loc o discutie aprinsa, in barul situat in satul Bogata, de fata fiind si martorul S. D.
Ulterior, in aceeasi zi, dupa amiaza, inculpatul P. V. s-a deplasat la terenul folosit de D. C. si i-a cerut numitului G. I. – angajat ca cioban de D. - sa plece de pe teren. Acesta i-a comunicat telefonic cele intamplate numitului D. C., care se afla cu fiul sau la stana de oi.
In aceste imprejurari, inculpatul D. C. s-a deplasat intr-un bar din satul Bogata si l-a rugat pe inculpatul G. V. S. sa mearga cu el si cu mai multi prieteni sa-l ajute sa scoata oile lui P. V. de pe terenul sau. La randul sau, inculpatul G. V. S. le-a cerut inculpatilor G. A. C., V. D. J., N. C., C. M. si C. C. sa il insoteasca la terenul folosit de P. V. pentru a scoate oile acestuia de acolo.
In jurul orelor 18.00, inculpatii G. V. S., G. A. C.,V. D. J., N.C., C. M. si C. C. l-au insotit pe inculpatul D. C. si pe tatal acestuia, deplasandu-se toti cu autoturismul acestuia-marca ARO-la staulul lui P. V., unde, inarmati cu bate, cei sapte inculpati au demolat staulul de oi prin scoaterea fortata a parilor din sol si demontarea portilor, rupand parti din materialul lemnos, consecinta fiind ca staulul nu a mai putut fi folosit.
Inculpatii au luat asupra lor o parte din parii din lemn pe tare i-au depozitat in autoturismul marca ARO, si o ranga metalica utilizata pentru saparea de gropi. La parasirea zonei de pasunat, inculpatii s-au intalnit cu ciobanii I. P., G. C. si G. L. D.. Inculpatul D. C. le cerut acestora sa paraseasca pasunea, iar inculpatul D. C.n 1-a lovit pe inculpatul I. P. cu un par peste spate.
Numitul D. C.n i-a amenintat pe ciobani ca daca nu vor pleca de pe pasune, va veni „in aceeasi formatie peste ei , in aceea noapte si „se vor intampla necazuri mari" . In jurul orelor 22.00, inculpatul P. V. s-a deplasat la tarlaua 43 unde a constatat distrugerea staulului de oi, inculpatul I. P. si numitii G. C., G. L. D. si S. I. relatandu-i cele intamplate, inclusiv amenintarile proferate de numitul D. C. si faptul ca fiul acestuia - inculpatul D.C. l-a lovit pe inculpatul I.P.
Fata de acestea, inculpatii P. V. si I. P. insotiti de numitul S. I. au plecat cu autoturismul marca Nissan Patrol cu numarul de inmatriculare CJ…, oprind la Barul situat in incinta statiei le benzina Axello amplasata pe DN E60, la iesirea din municipiul Turda spre municipiul Aiud, pentru a consuma bere.
In bar se aflau inculpatii D. C., G.V. S. , G. A. C., V. D. J., N. C., C. M. si C. C., iar autoturismul ARO era oprit in parcarea din incinta statiei de benzina. Inculpatul I. P. si numitul S.I., avand bate ciobanesti in maini, s-au postat la intrarea in bar, iar inculpatul P. V. a intrat in local si i-a solicitat inculpatului D. C. sa iasa din local.
Numitul H. A. - care era angajat ca ospatar al localului. le-a cerut inculpatilor sa paraseasca barul, de teama sa nu faca scandal si acestia s-au conformat. In fata barului, langa autoturismul marca Nissan Patrol, s-a produs o incaierare intre grupul format din inculpatii P. V., I. P. si numitul S. I. si grupul format din inculpatii D. C., G. A. C., G. V. S., C. C. D. si V. D. J. .Astfel, inculpatul P. V. s-a inarmat si el cu bata ciobaneasca pe care o avea in autoturism, iar inculpatii D. C., G. A.C., G. V. S., C. C. D. si V. D. J. au luat din autoturismul ARO parii din lemn si ranga metalica pe care le luasera cu ocazia distrugerii staulului de oi. Inculpatii s-au atacat cu bate ciobanesti, pari din lemn, ranga metalica, sticle de bere, pumni, actiunile participantilor fiind greu de delimitat in totalitate.
In imprejurarile date, inculpatul G. V. S. a lovit cu o bata autoturismul Nissan Patrol aflat in posesia inculpatului P. V., distrugand, prin spargere, geamul din partea stanga spate a acestuia.
Incidentul a luat sfarsit prin parasirea locului faptei de catre inculpatii D. C., Goia A. C., G. V. S., C. C. D. si V. D. J., care au fugit cand au auzit ca urmeaza sa vina organele de politie.
In urma acestei incaierari au suferit leziuni corporale inculpatii I. P., P. V., D. C., V. D. J., G. V. S. si G. A.C., precum si numitul S. I. Inculpatul I. P. a suferit leziuni traumatice cranio - cerebrale grave, prin lovirea capului, in mod repetat, cu corpuri dure alungite, avand greutate si energie cinetica mare, fiind initial considerat decedat de catre cadrele medicale sosite la fata locului.
Instanta de fond retine din raportul de constatare medico-legala nr. 2414/II/a/103 din 16.05.2002, intocmit de Institutul de Medicina Legala Cluj Napoca, ca inculpatul I. P. prezenta leziuni corporale care s-au putut produce prin loviri multiple cu corpuri dure ( par, baston), leziuni care au pus in primejdie viata acestuia si care ar necesita un numar de 90-120 zile de ingrijiri medicale.
Potrivit raportului de noua expertiza medico - legala nr. A 5/7889/2003 intocmit la data de 16 februarie 2004 de catre Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici" Bucuresti si avizat de Comisia Superioara Medico - Legala din cadrul Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici" Bucuresti, in sedinta din 19 februarie 2004, leziunile traumatice suferite de inculpatul I. P. la 15 aprilie 2002, au fost produse prin loviri repetate cu corp dur alungit, avand greutate si energie cinetica mare, au pus in primejdie viata victimei si prin complicatiile survenite ulterior au necesitat ingrijiri medicale de 250 de zile si o infirmitate fizica si neuropsihica cu caracter permanent. S-a retinut ca, la momentul examinarii medico - legale, inculpatul I. P. a avut o capacitate de munca pierduta cel putin pe jumatate, fiind incadrabil in gradul III (trei) de invaliditate, consecinta a sechelelor post traumatice cranio - cerebrale si a deficientei globale medie prin tulburari in hemodinamica cerebrala si tulburarile de personalitate cu incapacitate adaptativa 60% (vol. II al dosarului nr.6071/2002 filele 129-136).
In ceea ce il priveste pe inculpatul P. V., prin raportul de constatare medico-legala nr. 2035/II/a/80 din 27.04.2002, intocmit de Institutul de Medicina Legala Cluj Napoca, s-a retinut ca acesta prezinta leziuni corporale ce s-au putut produce prin lovire cu corp dur de forma alungita, leziuni ce necesita 14-16 zile de ingrijiri medicale. Prin completarea la acest raport, din 4.07.2002, s-a retinut ca inculpatul P. V. a prezentat un numar de 4 plagi la nivelul extremitatii cefalice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur de forma alungita ( ex. bat, par), leziuni care nu au pus in primejdie viata acestuia si au necesitat in totalitate un numar de 30-35 de zile de ingrijiri medicale. S-a mentionat de asemenea faptul ca inculpatul prezinta o incapacitate de munca de 15-20 % neincadrabila in vreun grad de invaliditate, incapacitate constand in deficienta auditiva medie.
Potrivit raportului de expertiza medico-legala nr. A 5/7888/2003 efectuat la 21.03.2005 de Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici" Bucuresti si avizat de Comisia Superioara Medico - Legala din cadrul Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici" Bucuresti, in sedinta din 31 martie 2005 (vol. II filele 319 – 326), inculpatul P. V. a suferit leziuni traumatice vindecabile in 14-16 zile, cu precizarea ca in evolutia posttraumatica nu au survenit complicatii de natura celor prevazute de art.182 C. penal ,iar celelalte leziuni mentionate in diferitele acte medicale –respectiv fractura cu infundare parietal dreapta sau fracturi frontoparietale dreapta fara denivelare care nu pot fi retinute in mod obiectiv in lipsa filmelor radiografice si hipoacuzia mixta nu pot fi retinute ca avand legatura de cauzalitate cu traumatismul care a determinat internarea lui P. V. la data de 15.04.2002.
S-a mai aratat ca inculpatul prezinta o diminuare a auzului si nu surditate, apreciindu-se ca aceasta este de natura patologica si nu traumatica (vol. II fila 319 - 326 - raportul de expertiza medico-legal privind pe P. V.).
Inculpatul D. C. a suferit o escoriatie frontala dreapta, care s-a produs prin zgaraiere si care nu a necesitat ingrijiri medicale, asa cum rezulta din raportul de constatare medico-legala nr. 2038/II/a/83 din 25 aprilie 2002, intocmit de Institutul de Medicina Legala Cluj Napoca (vol. I,filele 41-42 ).
Inculpatul V. D. J. a suferit leziuni traumatice care s-au produs prin lovire cu un corp dur de forma alungita si cadere, care au necesitat 1-2 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, asa cum rezulta din raportul de constatare medico-legala nr. 2042/II/a/87 din 25 aprilie 2002, intocmit de Institutul de Medicina Legala Cluj Napoca (vol. I, filele 43-44 )
Inculpatul G. V. S. a suferit leziuni traumatice produse prin lovire cu un corp dur si zgariere care au necesitat 1-2 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, asa cum rezulta din raportul de constatare medico-legala nr. 2040/II/a/85 din 25 aprilie 2002 (vol. I filele 45-46).
Inculpatul G. A.C. a suferit leziuni traumatice care s-au produs prin lovire cu un corp dur si care au necesitat 1-2 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, asa cum rezulta din raportul de constatare medico-legala nr. 2039/II/a/84 din 28 aprilie 2002, intocmit de Institutul de Medicina Legala Cluj - Napoca (vol. I,filele 47-48).
Analizand declaratiile martorilor oculari si ale inculpatilor, in special cele din cursul urmarii penale, pe care instanta de fond le-a apreciat ca reflectand cel mai bine adevarul, fiind cele mai aproape de data incidentului, s-a retinut ca acestia nu au putut preciza cine pe cine a lovit, insa martorul N. M. F. a precizat ca a vazut cand, inculpatul D. si tinerii din grupul lui l-au lovit pe I. P., coroborate cu concluziile rapoartelor expertizei medico – legale, instanta apreciind ca nu se poate stabili cu certitudine cine a cauzat leziunile suferite de I. P. si respectiv nici daca au fost cauzate exclusiv de catre inculpatul D. C., declaratiile celorlalti inculpati facand referire la o singura lovitura aplicata cu parul de catre acesta.
Or, potrivit rapoartelor de constatare si de expertiza medico-legala privind pe I. P. leziuni corporale s-au putut produce prin loviri multiple cu corpuri dure (par,baston), respectiv prin loviri repetate cu corp dur alungit, avand greutate si energie cinetica mare.
In ceea ce priveste leziunile suferite de inculpatul P. V. instanta a avut in vedere concluziile raportului de expertiza medico-legala enuntate mai sus, respectiv faptul ca acesta a suferit leziuni traumatice vindecabile in 14-16 zile, acest raport fiind avizat din nou de Comisia Superioara Medico - Legala din cadrul Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici" Bucuresti in sedinta din 23.10.2008 (vol. III filele 393-394 din dosarul nr. 6030/306/2007), intrucat potrivit acestui raport celelalte leziuni mentionate in diferitele acte medicale – respectiv fractura cu infundare parietal dreapta sau fracturi frontoparietale dreapta fara denivelare si hipoacuzia mixta nu pot fi retinute ca avand legatura de cauzalitate cu traumatismul care a determinat internarea lui P. V. la data de 15.04.2002,iar diminuarea auzului este de natura patologica si nu traumatica.
De asemenea, din declaratiile martorilor oculari si ale inculpatilor nu rezulta cu exactitate care dintre inculpatii din grupul lui D. C. au provocat aceste leziuni, unii dintre acestia mentionand ca si D. C. „batranul” l-a lovit pe P. V. (declaratiile martorilor N. M. F. si O. V. din 8.07.2002).
Declaratia inculpatului D. C. in sensul ca nu ar fi participat la savarsirea faptei, nu a fost avuta in vedere de instanta atata vreme cat celelalte probe ale cauzei contrazic cele declarate.
Intrucat din probele cauze nu s-a putut stabili care din inculpati a cauzat leziunile suferite de inculpatul I. P., contributia lui D.C. nefiind singulara, instanta de fond a apreciat ca in cauza sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de incaierare prev. de art. 322 alin. 1,2,3 in ce-i priveste pe inculpatii D. C., G. A.C., G. V. S., C. C. D., V. D. J.. Si N.C..
In ce-i priveste, pe inculpatii I. si P., instanta considerand ca leziunile suferite de I. nu pot fi imputate acestora , a schimbat incadrarea juridica pentru cei doi, din infractiunea prev. de art. 322 alin. 1,2,3 in infractiunea prev. de art. 322 alin. 1 Cod penal.
In ce priveste, cererea de schimbare a incadrarii juridice formulata de inculpatul I. P. din infractiunea de incaierare in cea de tentativa de omor cu privire la inculpatii D. C. instanta a respins-o motivat de aceea ca pozitia psihica a inculpatului D. nu a fost cea caracteristica savarsirii infractiunii de omor ci infractiunii de incaierare.
In ce priveste infractiunea de distrugere a autoturismului Nissan, instanta a retinut din declaratiile inculpatului V. D. ( fila 135 voII) si ale inculpatului G. V. S. ( fila 158 vol.I), ca acesta din urma a fost cel care a spart geamul de la masina lui P. V., intentionand de fapt sa loveasca pe unul dintre ciobani. De asemenea, din fotografiile efectuate la fata locului, imediat dupa incident (filele 4-15) se poate observa ca autoturismul are geamul lateral stanga spate si un stop din stanga fata spart.
Avand in vedere ca martorii prezenti la incident au precizat ca in timpul incaierarii a fost lovit si autoturismul Nissan Patrol, fara a se putea preciza cine a facut acest lucru, din probele administrate, in aprecierea instantei, rezultand cu certitudine doar faptul ca inculpatul G.V.S. a fost cel care a spart geamul de la masina, intentionand sa loveasca pe unul dintre ciobani, s-a retinut doar in sarcina acestuia savarsirea, cu intentie indirecta, prin devierea actiunii sale, a infractiunii de distrugere prev. de art.217 alin.1 C. penal.
In baza art.11 pct.2 lit. a rap. la art.10 lit.c C.proc.pen au fost achitati inculpatii D. C., G. A. C., C. C. D., V. D. J. pentru savarsirea in noaptea de 14/15.04.2002 a infractiunii de distrugere prev. art. 217 alin. 1 Cod penal, instanta apreciind ca din probele administrate nu rezulta ca acestia au savarsit infractiunea.
Cu privire la infractiunea prevazuta de art. 321 alin. 1 Cod penal instanta a apreciat ca „scandalul public” presupune indignare, revolta a unei intregi comunitati fata de o fapta invita.
Fata de imprejurarea ca incaierarea s-a produs in benzinaria Axello ( afara) martorii nemanifestandu-si indignarea fata de cele intamplate, s-a constatat ca la dosarul cauzei nu exista dovada producerii scandalului public, asa incat toti inculpatii trimisi in judecata pentru aceasta fapta au fost achitati in baza art. 10 lit. d Cod procedura penala.
La individualizarea pedepselor instanta a avut in vedere contributia majora a inculpatului D. C. la savarsirea faptelor din 14.04.2002 si 14/15.04.2002, atitudinea nesincera a acestuia, faptul ca inculpatii G. A. C., G. V. S., C. M., V. D. J., N. C. si C. C. s-au sustras atat de la urmarirea penala efectuata dupa restituirea dosarului cat si de la judecata, urmarea produsa si leziunile cauzate partilor vatamate si imprejurarile in care au fost comise faptele.
In ceea ce il priveste pe inculpatul P. V., instanta a retinut circumstanta atenuanta a provocarii, acesta aflandu-se sub stapanirea unei emotii puternice cauzate de distrugerea staulului de oi de catre cei sapte inculpati.
Inculpatul I. P. s-a prezentat la toate termenele de judecata stabilite in cauza, nu are antecedente penale si a avut o atitudine relativ sincera si cooperanta pe parcursul procesului penal.
Instanta de fond a mai retinut ca, din fisele de cazier ale inculpatilor rezulta ca N. C. si C. M. au antecedente penale, savarsind faptele in stare de recidiva postcondamnatorie, respectiv postexecutorie.
Sub aspectul civil au fost admise actiunile civile ale spitalelor: Spitalul Municipal Turda, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea si au fost obligatia inculpatii G.V. S., D. C., G. A. C., C. C. D. si V. D. J., in solidar, la despagubiri civile in favoarea acestor unitati spitalicesti in cuantum de:
- 265,13 lei reprezentand contravaloarea cheltuielilor de spitalizare privind pe partile vatamate S. I. si P. V., precum si dobanzi si penalitati de intarziere aferente acestei sume, pana la data achitarii efective a debitului,calculate potrivit dispozitiilor O.G.nr.92/2003.
- 6724,02 lei reprezentand contravaloarea cheltuielilor de spitalizare privind pe partile vatamate O. P. si P. V. ,precum si dobanzi si penalitati de intarziere aferente acestei sume , pana la data achitarii efective a debitului,calculate potrivit dispozitiilor O.G.nr.92/2003.
- 1032,70 lei reprezentand contravaloarea cheltuielilor de spitalizare privind pe partea vatamata I. P., precum si dobanzi si penalitati de intarziere aferente acestei sume , pana la data achitarii efective a debitului,calculate potrivit dispozitiilor O.G.nr.92/2003.
Actiunea civila formulata de P. V. a fost admisa in parte si a fost obligat inculpatul G. V. S. sa plateasca partii civile contravaloarea in lei la cursul B.N.R. din ziua efectiva a platii a sumei de 189,21 euro cu titlu de despagubiri materiale, si obligati, in solidar, inculpatii G. V. S., D.C., G. A. C., C. C. D. si V. D. J. sa-i plateasca partii civile contravaloarea in lei la cursul B.N.R. din ziua efectiva a platii a sumei de 2000 euro lei cu titlu de daune morale .
In baza art.14, art.15, si art.346 C.proc.pen., coroborate cu art.998, art.999 si art.1003 C. civil a fost admisa in parte actiunea civila formulata de partea civila I. P. si, in consecinta, au fost obligati, in solidar, inculpatii G.V. S., D. C., G. A. C., C. C. D. si V. D. J. sa-i plateasca acestuia suma de 5303,65 lei, reprezentand veniturile nerealizate pentru perioada 15.04.2002-7.07.2009, suma de 15000 lei reprezentand contravaloarea medicamentelor necesare tratamentului partii vatamate si suma de 150000 lei cu titlu de daune morale. Au fost obligati aceiasi inculpati, in solidar, sa-i plateasca partii civile I.P., cu titlu de despagubiri periodice, suma de 663 lei lunar, incepand cu data de 8.07.2009 si pana la modificarea starii de infirmitate a partii civile.
Au fost respinse celelalte pretentii formulate in cauza.
In ce priveste pretentiile formulate de P. V. instanta a retinut ca nu s-a dovedit ca in timpul incaierarii acestuia i-au disparut 200 dolari si un ceas, nici cuantumul prejudiciului incercat ca urmare a distrugerii staulului de oi.
Referitor la solicitarea partii civile, privind obligarea inculpatilor la plata contravalorii productiei de lapte si branza pe 1 an de zile de la 1000 capete de oi, instanta a retinut ca martorii audiati in cauza au precizat ca dupa incident partea civila a fost internata in spital si nu au mai putut fi angajati ciobani care sa lucreze pentru acesta, intrucat au fost amenintati de familia D.. Instanta de fond a apreciat ca, pretentiile partii civile constituie un prejudiciu eventual si care nu are legatura de cauzalitate cu faptele din 14/15.04.2002, atata timp cat partea civila a fost spitalizat cateva saptamani, perioada in care nu se poate retine ca s-ar fi pierdut productia de lapte si branza pe 1 an de zile de la 1000 capete de oi.
Or, pierderea productiei nu a avut drept cauza infractiunea de incaierare savarsita in noaptea de 14/15.04.2002, iar faptul ca, dupa incident, unii angajati ai a lui P.V. nu au mai lucrat pentru acesta, a fost cauzat eventual de amenintarile proferate ulterior de catre familia D. asupra angajatilor lui P. V. si nu au legatura de cauzalitate cu faptele din 14/15.04.2002.
Nu s-a dovedit de altfel nici cuantumul prejudiciului pretins ca suferit, intrucat, in lipsa unei expertize de specialitate nu s-a putu retine in mod cert productia care s-ar putea realiza de la 1000 de oi.
In ceea ce priveste autoturismul marca Nissan Patrol instanta a mai retinut ca, din probele administrate a rezultat doar avarierea geamului din stanga spate si a unui stop din stanga fata. Instanta a constatat ca este dovedita ca prejudiciu cert si actual contravaloarea sumei de 159 euro +T.V.A. pentru geamul din stanga spate, celelalte avarii nefiind cuprinse in procesul-verbal de cercetare la fata locului si nefiind vizibile in fotografiile efectuate cu aceasta ocazie, iar reparatiile au fost efectuate dupa 3 luni de la incident, nefiind cert ca toate avariile au fost cauzate la data de 14/15.04.2002
In ceea ce priveste daunele morale solicitate de partea civila, fata de suferintele cauzate acesteia prin faptele inculpatilor, de numarul de zile de ingrijiri medicale ce au necesitat pentru vindecare, instanta a apreciat ca se justifica acordarea unor despagubiri civile cu titlu de daune morale, insa cuantumul solicitat de partea civila a fost apreciat ca exagerat, raportat si la imprejurarile in care au fost produse aceste leziuni si la faptul ca partea civila a participat la incaierare.
Cu privire la actiunea partii civile I. P., instanta a retinut ca nu exista legatura de cauzalitate intre pierderea orilor reclamate de Iorga si incidentul din 14/15.04.2002 , atata timp cat oile au fost lasate in custodia lui P. si doar acesta putea fi raspunzator de pierderea lor si a productiei de lana, lapte, miei.
Dar, fata de faptul ca s-a dovedit ca partea civila desfasurand timp de 10 luni o activitate ( cioban ) pentru care, realiza venituri de 200 dolari/luna, fata de faptul ca rezulta din expertiza efectuata ca si-a pierdut capacitatea de munca, instanta, i-a acordat despagubiri periodice de 663 lei, ( la cursul leu/dolar de la momentul incidentului) si 5303,65 lei - venit nerealizat pe perioada 15.04.2002 – 07.07.2009. S-au mai acordat 15.000 lei, contravaloarea medicamentelor, desi s-a probat mai mult, dar instanta nu a putut acorda mai mult decat s-a cerut.
Pretentiile constand in productia agricola nerealizata - cca 5000 lei, cheltuieli cu efectuarea treburilor in gospodarie - 5000 lei si cheltuieli de transport - 5000 lei, au fost respinse ca nedovedite atat in ceea ce priveste cuantumul acestora, cat si in privinta existentei unui asemenea prejudiciu.
In ce priveste daunele morale s-a retinut ca, prin suferintele fizice si psihice cauzate de loviturile primite, prin internarile si tratamentele indelungate, prin pierderea capacitatii de munca si transformarea partii civile intr-o persoana lipsita de putere de munca, acesteia i s-au cauzat un grav prejudiciu moral, justificandu-se astfel acordarea unor sume cu titlu de daune morale. Martorii audiati in cauza au declarat ca inainte de incident, partea civila era apreciat ca un om linistit, serios,muncitor, insa in prezent, din cauza leziunilor suferite la cap, de multe ori este greu sa te mai intelegi cu acesta. Fata de acestea, instanta a apreciat ca se justifica acordarea cu titlu de daune morale a sumei de 150.000 lei.
Impotriva acestei sentinte au formulat apel Parchetul si inculpatii D.C., G. A. C., G. V. S., C. C. D., V. D. J., N. C., C. M., P. V. si I.P., solicitand dupa cum urmeaza:
Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu a solicitat, admiterea apelului, casarea sentintei si pronuntarea unei solutii de condamnare a inculpatului P. V., pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 322 alin. 1,2,3 Cod penal, condamnarea inculpatilor D.C., G. A., C. C. si V. D. pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 217 alin. 1 Cod penal ( asupra autoturismului Nissan Patrol) si condamnarea tuturor inculpatilor pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal.
Sentinta a mai fost criticata si sub aspectul cuantumului pedepselor ce a fost apreciat ca netemeinic in privinta cuantumului si modalitatii de executare fata de gravitatea rezultatului ( 250 zile si o infirmitate fizica si psihica cauzate inculpatului I. P.).
Inculpatii G. V. S., V. D. J., G.A. C., C. C. D.l si C. M., desi initial au solicitat reducerea pedepselor si aplicarea dispozitiilor art. 81 Cod penal si pe latura civila acordarea daunelor morale mai mici in favoarea lui Iorga ( filele 59, 63, ulterior – fila 162), au solicitat sa fie incetat procesul penal pornit impotriva lor, pentru toate infractiunile intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale.
Inculpatul D. ( fila 165 ) a solicitat in principal, sa se dispuna achitarea acestuia, intrucat nu se face vinovat de savarsirea nici uneia din infractiunile pentru care a fost condamnat, in subsidiar, sa se constate ca a intervenit prescriptia raspunderii penale pentru toate infractiunile pentru care a fost trimis in judecata si, pe cale de consecinta, sa se dispuna incetarea procesului penal in temeiul dispozitiilor art. 11 alin. 2 lit. b raportat la art. 10 alin. 1 lit. g Cod procedura penala.
In subsidiar sub aspectul civil s-a solicitat reducerea prestatiilor periodice la 1/2 , proportional cu pierderea capacitatii de munca, respingerea chitantelor reprezentand medicamente , pentru ca ele au fost acordate doar pe baza declaratiilor martorilor, iar suma de 150.000 lei cu titlu de daune morale este exagerata.
Inculpatii P. V.si I.P.au solicitat pe latura penala in principal sa se dispuna schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1,2 si 3 Cod penal, retinuta in sarcina inculpatilor D. C., G. A. C., G. V.S., C. C. D., V. D. J. in tentativa la infractiunea de omor calificat prev. si ped. de art. 20 raportat la art. 174 coroborat cu art. 175 lit. i Cod penal, retinuta in sarcina inculpatului D.C. in ceea ce privesc faptele savarsite impotriva inculpatului I. P. si in infractiunea de vatamare corporala prev. si ped. de art.181 alin. 1 Cod penal, retinuta in sarcina inculpatilor D. C., G. A. C., G. V. S., C. C. D., V. D. J., in ceea ce priveste faptele savarsite impotriva subsemnatului P. V.. De asemenea sa se dispuna achitarea inculpatilor P. V. si I. P. in baza dispozitiilor art. 11 alin. 2 lit. a raportat la art. 10 alin. 1 lit. d Cod procedura penala, pentru infractiunea de incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1 retinuta in sarcina acelorasi inculpati de prima instanta. In subsidiar s-a solicitat ca, in cazul in care se va considera ca subzista incadrarea de incaierare, in baza dispozitiilor art. 11 alin. 2 lit. b raportat la art. 10 alin. 1 lit. g si i1 Cod procedura penala. Sa se retina noua incadrare data de prima instanta si sa se dispuna incetarea procesului penal fata de inculpatii P. V. si I. P. pentru intervenirea prescriptiei. De asemenea sa se dispuna incetarea procesului penal fata de inculpatii P. V. si I. P. pentru cauza de nepedepsire prevazuta de art. 322 alin. 4 Cod penal..
Sub aspect civil s-a solicitat majorarea cuantumului despagubirilor civile la nivelul solicitat.
In motivarea apelului s-a sustinut ca din probele administrate in cauza rezulta fara nici un fel de dubiu ca inculpatul D. C. junior este cel care, avand intentia manifestata de a-l ucide pe I.P., i-a aplicat acestuia mai multe lovituri cu un obiect contodent, intr-o zona vitala, cauzandu-i acestuia leziuni, care i-au pus in primejdie viata si care au necesitat 250 zile de ingrijiri medicale, vatamari care au determinat o infirmitate cu caracter permanent si capacitate de munca redusa. De asemenea s-a putut determina si identifica contributia agresorilor din grupul D. la vatamarile pe care le-a suferit P. V., la care s-a alaturat ulterior si D. C. junior ( care intre timp il doborase pe I.) si i-au aplicat acestuia, cu intentie multiple lovituri cu corpuri dure, fara ca P. V. sa riposteze in vreun fel, agresiunii care i-au provocat vatamari ce au necesitat 30 – 35 zile de ingrijiri medicale si i-au determinat o incapacitate de munca de 15 – 20 %.
Sub aspect civil in ce-l priveste pe I. P., cererea s-a argumentat prin aceea ca datorita actelor de violenta la care acesta a fost supus, i s-a montat in calota craniana o placa de argint, are pierderi de memorie, iar capacitatea de munca se rezuma la mici indeletniciri casnice, in prezent fiind parasit si de sotie, fiind intretinut de parintii sai. S-a mai sustinut ca s-a facut dovada ca el avut 70 de oi care s-au pierdut pentru ca nu s-a ocupat nimeni de ele.
P.V. a sustinut ca datorita vatamarilor ce au necesitat 30 – 35 zile ingrijiri medicale, activitatea la stana a fost paralizata, ceea ce a dus la pierderi mari ale veniturilor in perioada urmatoare.
S-a sustinut deci ca apelantul P.V.a pierdut 1000 – 1200 de ori iar apelantul I. P. 70 de capete pierdere la care se adauga si pierderile de branza suferite pe un an de zile, iar instanta de fond in mod gresit nu a acordat despagubiri pentru acestia desi erau probate.
Examinand apelurile formulate in cauza, instanta apreciaza ca acestea sunt fondate urmand a fi admise si sentinta atacata partial desfiintata dupa cum urmeaza:
Starea de fapt a fost retinuta de instanta pe baza materialului probator al cauzei. Instanta de fond a realizat in mod judicios toate probele cauzei inlaturand motivat declaratiile care nu se coroborau cu intreg ansamblu probator si nu puteau reflecta realitatea asa cum este declaratia inculpatului D..
Reanalizand intregul material probator, Tribunalul apreciaza ca incadrarea juridica a faptei a fost corect facuta de instanta: este vorba de sesizarea infractiunii de incaierare si nu de tentativa la infractiunea de omor, asa cum a solicitat inculpatul I. in ce-l priveste pe inculpatul D. C.. Nu a rezultat din probele cauzei ca intentia inculpatului D. ar fi fost aceea de a suprima viata inculpatului I. P., ci este specifica infractiunii de incaierare.
Intrucat atat din declaratiile inculpatului cat si declaratiile martorilor oculari H. A.( filele 66,67,68 din dosarul nr.6071/2002-vol.I), N. M. F. (fila 70 din dosarul nr.6071/2002-vol.I,respectiv filele 93-94 din vol. V al dosarului de urmarire penala si fila 357 vol.III din prezentul dosar), I. L. – in prezent S. L. ( filele 64-65 din dosarul nr.6071/2002-vol.I, respectiv filele 96-99 din vol. V al dosarului de urmarire penala si filele 974-975 din dosarul nr.6030/306/2007), R. O. (filele 56-57 din dosarul nr.6071/2002-vol.I si fila nr.358 din dosarul nr. 6030/306/2007 –vol. III), A. R. (filele 58-559din dosarul nr.6071/2002-vol.I , filele 710-711 din prezentul dosar, vol.III), L. A. (filele 60-61 din dosarul nr.6071/2002-vol.I ), P. C. Z. ( filele 62-63 din dosarul nr.6071/2002-vol.I respectiv fila 322 din vol. II al dosarului 6030/306/2007) si O.V. ( fila 71 din dosarul nr.6071/2002-vol.I) rezulta ca „s-a produs o incaierare” iar cele doua grupuri se bateau,”toti erau stransi la gramada intr-un loc si se bateau” ,fara ca martorii sa poata preciza cine a lovit primul. Evident ca nu s-a putut identifica faptul ca vatamarea grava suferita de I. P. a fost cauzata de inculpatul D.C..
Avand in vedere probele cauzei si starea de fapt retinuta, apreciem ca incadrarea juridica corecta este aceea de incaierare prev. de art. 322 alin. 1,2,3 Cod penal in ce-i priveste pe inculpatii D. C., G. A. C., G. V. S., C. C. D., V. D. J.. Evident ca nu poate fi retinuta agravanta prev. de art. 322 alin. 2,3 Cod penal si in ce-i priveste pe inculpatii I. P. si P. V. fata de numarul de zile de ingrijiri medicale ale inculpatilor din tabara adversa. Apare ca fiind corect considerentul instantei de fond in sensul ca in sarcina inculpatului P. V. nu se poate retine agravanta art. 322 Cod penal, fiind evident ca nu-i pot fi lui imputate leziunile grave ale lui I. P..
Cu privire la retinerea infractiunii prev. de art. 181 Cod penal, fata de inculpatii D.C., G. A. C., G. V. S., C. C. D., V. D. J., solicitata de inculpatul P. V.. in apel, sustinerea ca potrivit raportului de expertiza medico – legala efectuata de Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici, rezulta ca partea vatamata a suferit leziuni traumatice vindecabile in 14-16 zile, intrucat celelalte leziuni mentionate in diferitele acte medicale –respectiv fractura cu infundare parietal dreapta sau fracturi frontoparietale dreapta fara denivelare si hipoacuzia mixta nu pot fi retinute ca avand legatura de cauzalitate cu traumatismul care a determinat internarea lui P. V. la data de 15.04.2002,iar diminuarea auzului este de natura patologica si nu traumatica. Prin urmare, fata de urmarea produsa, in cauza nu sunt aplicabile dispozitiile art.181 C.penal. Prin urmare in mod corect a respins instanta de fond aceasta cerere de schimbare a incadrarii juridice.
In ce priveste achitarea, pronuntata de instanta de fond pentru infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal si de distrugere prev. de art. 217 alin. 1, suferite la autoturismul Nissan retinem ca solutia nu este bazata pe probele cauzei, instanta ignorand declaratiile martorilor, date in cursul urmarii penale. Astfel din declaratiile martorilor D. C. junior ( fila 49 si urmatoarele dosar vol. V, dupa restituire ) rezulta ca al doilea moment al incaierarii la care au participat inculpatii G. A., G. V., V. D., N. C., C. C., a avut loc in fata restaurantului din pompa de benzina in jurul autoturismului Nissan, declaratie care se coroboreaza cu depozitia martorei I. L., ( fila 98 dosar urmarire penala vol. V) „arat ca inculpatii D. C. si V. D. au luat batele din ARO si le-au dat si celorlalti inculpati care s-au inarmat si s-a produs incaierarea. Am vazut ca se lovea in timpul incaierarii si autoturismul Nissan de catre inculpati” ( fila 99, autoturismul avea un geam spart, bara si capota lovita, nu doar geamul spart cum gresit a retinut instanta. Toate aceste declaratii se coroboreaza si cu cea a martorului S. I. din timpul urmarii penale ( fila 91 – dosar 607/02). „Tinerii respectivi au venit cu bate, au dat in mine, in P., in I. si in masina. A.R.: ( fila 58 – 59 dosar penal 1297/P/2002, era invalmaseala mare practic se vedeau numai bate lovind. Eram in apropierea autoturismului lui P.”.
Cu privire la tulburarea linistii publice din declaratiile martorei I. L., (fila 98 dosar urmarire penala – dupa redeschiderea si reluarea urmaririi penale) rezulta ca a avut loc un scandal „H. A. si cei 3 – 4 consumatori care se aflau in bar au iesit datorita scandalului produs… Toti erau speriati de incaierarea care s-a produs, ( fila 99)”. Fata de probele administrate consideram ca fapta inculpatilor intruneste elementele constitutive ale in fractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal chiar si in sensul vechii incriminari asa cum a inteles instanta sa o incadreze, faptele savarsite de inculpati producand scandal public care i-a indignat pe cei prezenti asa cum a reiesit din declaratia expresa a martorilor audiati N. M. F. ( fila 93 – 95, I. L., fila 96 – 100 vol. V ).
Sub aceste aspecte apelul Parchetului se impune a fi admis, insa instanta de apel urmeaza a constata ca in cauza a fost implinit termenul de prescriptie special al raspunderii penale.
Fata de dispozitiile art. 122 lit. d si art. 124 Cod penal, termenul de prescriptie este de 7 ani si 6 luni de la data savarsirii faptelor si el s-a implinit la 14.10.2009 pentru toate infractiunile pentru care inculpatii au fost trimisi in judecata sau condamnati de prima instanta, deci atat pentru infractiunea prev. de art. 322 alin. 1,2,3 cat si pentru infractiunea de distrugere prev, de art. 217 alin. 1 Cod penal, ce a fost retinuta de instanta de apel, in sarcina lor. Prin urmare, urmeaza a se inceta procesul penal in baza art. 11 pct. 2 lit. b Cod procedura penala raportat la art. 10 lit. e Cod procedura penala.
Apelul inculpatului D.C. apare ca fiind fondat doar in ceea ce priveste subsidiarul lui ( intervenirea prescriptiei) existand suficiente probe ( declaratii martori, coinculpati) care il indica pe apelant lovindu-l pe I. P., in incercarea de a-l lovi pe P. V.. Astfel din declaratia martorului S.I., data la urmarirea penala si in confruntare, rezulta ca D. l-a lovit cu bata pe el, pe I. si pe P.; inculpatul P.V. a afirmat ca a fost lovit in cap de catre „D. batranul” si ca I. P. s-a bagat in fata lui D. ( fara a preciza daca tatal sau fiul), moment in care acesta l-a lovit pe Iorga in cap ( fila 128 vol.I).
Inculpatul C. C. a declarat ca a vazut cand G. si D. il loveau pe celalalt cioban care ulterior a cazut la pamant si ca a vazut pe D. cand l-a lovit cu bata in cap pe acest cioban ( filele 130-131 vol.I). Inculpatul N. C.a confirmat si el ca inculpatul D. C. a luat parul de jos, s-a dus direct la I., i-a dat cu parul in cap si acesta a cazut jos ( fila 132 vol.I). Inculpatul V. D. a precizat ca, dupa incident, D. C. a afirmat ca i-a placut cum l-a lovit pe ciobanul mai mic care a cazut la pamant.
Si inculpatul C. M. a declarat ca l-a vazut pe D. C. lovindu-l pe I. P. cu bata. Pe cale de consecinta nu poate fi primita cererea apelantului D. de achitare a sa, fiind facuta pe deplin dovada ca infractiunea pentru care a fost condamnat: incaierare, distrugere a staulului de oi, plus art. 321 alin. 1 si art.217 alin. 1 C.p.retinute in sarcina sa de instanta de apel.
Sub aspect civil au formulat apeluri in cauza inculpatii P. V. si I. P. pentru majorarea despagubirilor acordate de instanta de fond iar ceilalti inculpati pentru reducerea daunelor morale acordate inculpatului I.. Retinem ca partea vatamata P. V. s-a constituit parte civila in cauza( fila 250 vol.I) ,solicitand obligarea inculpatilor la plata urmatoarelor sume:
-350 dolari americani –suma ce i-a disparut in timpul agresiunii
-200 dolari americani –contravaloarea ceasului disparut in timpul agresiunii
-10000 lei contravaloarea staulului de oi
-1100 euro - distrugerea autoturismului Nissan Patrol
- contravaloarea productiei de lapte si branza pe 1 an de zile de la 1000 capete de oi
-70000 euro daune morale
Partea vatamata I. P. s-a constituit parte civila in cauza( fila 251 vol.I) , solicitand obligarea inculpatilor la plata urmatoarelor sume:
- 30000 lei contravaloarea cheltuielilor de spitalizare
- renta viagera in cuantum de 1500 lei lunar din veniturile realizate de inculpati
-150000 lei contravaloarea a 50 oi,miei,branza si lana ( 50x300)
-100000 euro cu titlu de daune morale
La termenul din 21.04.2008 instanta a pus in vedere partilor civile sa-si precizeze pretentiile formulate in cauza .
Fata de acestea, inculpatul I. P. a precizat si completat actiunea civila aratand ca suma de 150.000 lei reprezentand daune materiale se compune din productia de animale nerealizata in perioada 2002-2008, inclusiv oile pierdute la data agresiunii – cca 30.000 lei, veniturile nerealizate ca cioban pentru perioada 2002-2008 cca 60.000 lei , productia agricola nerealizata - cca 5.000 lei, cheltuieli cu efectuarea treburilor in gospodarie-5.000 lei, cheltuieli cu tratamentul si recuperarea ulterioara – 15.000 lei, cheltuieli cu transportul 5.000 lei.
- suma de 200.000 lei reprezinta daune morale
- acordarea de despagubiri periodice lunare in cuantum de 1.000 lei reprezentand diferenta dintre veniturile pe care le-ar fi putut realiza si veniturile actuale si 700 lei lunar reprezentand efortul suplimentar pe care trebuie sa-l depuna in desfasurarea activitatilor curente
Partea civila P. V. a precizat ca valoarea totala a productiei de branza pentru 1000 capete de oi este de 20000 lei , respectiv 10 kg branza/ cap de oaie, la valoarea de 20 lei kg de branza( fila 107 vol.II).
Actiunea civila a partii vatamate P. V. a fost corect solutionata de instanta de fond, in sensul ca nu exista legatura de cauzalitate intre incidentul, incaierarea petrecuta in 14/15.04.2002 si pierderea orilor si productiei de lapte. Pentru aceleasi considerente a lipsei legaturii de cauzalitate si a faptului ca nu s-a facut dovada cu certitudine a oilor existente si a celor pierdute, a fost in mod corect respinsa, cererea similara formulata de apelantul parte vatamata I. P..
In ce-l priveste pe acesta, retinem insa ca despagubirile materiale nu au fost corect stabilite. Astfel instanta retinand, in mod corect ca din probe a rezultat un venit lunar de 200 dolari ca cioban pentru I. P., timp de 10 luni pe an, si s-a stabilit valoarea de referinta, cursul leu/dolar de la data incidentului ( fila 1061 dosar fond) a stabilit pentru perioada 15.04.2002 – 07.07.2009 doar suma de 5.303,65 lei. Apreciem ca este o eroare de calcul, suma corecta fiind 53.484 lei ( 80 luni in perioada 15.04.2002 pana la pronuntarea prezentei sentinte 22.02.2010 X 200 dolari/luna la cursul de 3,31 leu /dolar). Aceasta suma va fi acordata cu titlu de despagubiri periodice , intrucat s-a facut dovada fara putinta de tagada cu acte medicale, filele 129 – 136 vol. II, ca inculpatul are capacitatea de munca pierduta cu ˝ fiind incadrat in gradul III de invaliditate. In continuare se vor acorda lunar despagubiri periodice reprezentand venitul de care inculpatul este lipsit datorita faptului ca nu mai poate practica munca de cioban, pentru care s-a dovedit ca a fost platit cu 200 dolari pe luna.
S-a mai cerut suma de 700 lei lunar reprezentand efortul suplimentar depus de partea vatamata la munca insa acordarea acesteia nu se mai justifica, intrucat aceasta despagubire fost acordata chiar integral si se regaseste in suma de 663 lei lunar ( venit nerealizat).
S-a mai solicitat suma de 1000 lei lunar ca diferenta intre veniturile realizate si ceea ce ar fi putut realiza. Fata de cele anterior expuse: ca partea vatamata I. P., realiza 200 dolari suma care s-a si acordat, si, pentru ca nu s-a facut dovada ca in prezent, daca partea vatamata ar mai lucra ca cioban, ar putea realiza o suma mai mare, aceasta despagubire periodica de 1000 lei nu poate fi acordata in cuantumul cerut. Cheltuielile de transport au fost respinse de instanta de fond dar s-a facut dovada efectuarii lor in apel ( fila 264-306), motiv pentru care vor fi acordate in cuantumul solicitat – 5000 lei.
In ce priveste daunele morale acestea au fost corect apreciate de instanta de fond fata de urmarile deosebit de grave suferite de partea vatamata I. P. ( infirmitate fizica si psihica), de numarul mare de ingrijiri medicale, de suferintele psihice si fizice inerente numeroaselor tratamente si internari medicale.
Concluzionand fata de cele anterior expuse apelul Parchetului va fi admis in ceea ce priveste gresita achitare a infractiunii de distrugere pentru autoturismul Nissan si pentru infractiunea prev. de art. 321 alin. 1 C.p., dar este neintemeiat in ce priveste gresita incadrare a infractiunii de incaierare in ce-l priveste pe inculpatul P. V., incadrarea corecta fiind cea data de instanta de fond.
Apelurile inculpatilor G. A., G. V. S., C. C. D., V. D. J., N. C. si C. M. vor fi admise, asa cum au fost precizate si in concluziile scrise, sub aspectul intervenirii prescriptiei raspunderii penale, si respinse sub aspectul gratierii in ce-i priveste pe inculpatii C. M. si N. C., ei fiind recidivisti. Apelurile lor nu vor fi admise sub aspectul diminuarii daunelor civile acordate inculpatilor P. V. si I. P..
Apelul inculpatului D. va fi admis in ceea ce priveste subsidiarul in sensul ca se va face aplicabilitatea dispozitiilor privind intervenirea prescriptiei raspunderii penal, dar dupa cum s-a expus anterior, este neintemeiat in ceea ce priveste principalul, in sensul achitarii apelantului.
Apelul inculpatilor P. si I. vor fi admise doar in ceea ce priveste latura civila ( a lui Io. P.) si respectiv intervenirea prescriptiei, ele fiind nefondate cu privire la cererea de schimbare a incadrarii juridice.
Prin urmare, in baza art. 379 pct. 1 lit. b) C.p.p. vor fi admise toate apelurile formulate in cauza, sentinta penala 376/2009 partial desfiintata, iar Tribunalul procedand la o noua judecata, va inceta in baza art. 11 pct. 2 lit. b) C.p.p. raportat la art. 10 lit. g) C.p.p. procesul penal impotriva inculpatului D. C., fiul lui C. si D., nascut .. in satul Poiana Sibiului, judetul Sibiu, cetatean roman, cu studii ., conducator auto la SC „D. T."S.R..L. Poiana Sibiului, necasatorit, cu stagiul militar satisfacut, domiciliat in comuna Poiana Sibiului, sat .. nr.., judetul Sibiu, CNP .., fara antecedente penale pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p. ( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b C.p.p. rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului G. A.C. fiul lui D. si M. nascut la .. in municipiul Turda, judetul Cluj, , CNP ., cetatean roman, cu studii ., stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie , necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat . nr. ., judetul Cluj, fara antecedente penale: penale pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 C. p. (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1 C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului G.V. S., fiul lui I. si M., nascut la . in municipiul Turda, judetul Cluj, cetatean roman, , CNP.., cu studii .. clase,cu stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie,necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat .. nr. .., judetul Cluj, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului C. C. D., fiul lui L. si V., nascut la .. in municipiul Turda, judetul Cluj, CNP ., cetatean roman,cu studii ., cu stagiul militar satisfacut, fara ocupatie, necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi sat . bloc . ap. ., jud.Cluj, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului V. D. J., fiul lui G. si J., nascut la . in orasul Agnita, judetul Sibiu, CNP ., cetatean roman, nescolarizat, cu stagiul militar nesatisfacut, necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna .., judetul Mures si cu resedinta in comuna Calarasi, sat .., nr. ., judetul Cluj, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului N. C., fiul lui G. si V. nascut la .. in municipiul Turda, judetul Cluj, CNP ., cetatean roman, cu studii .. clase,cu stagiul militar satisfacut, fara ocupatie, necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat .., nr. .., judetul Cluj, recidivist, pentru savarsirea infractiunii de :
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P.V..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului C. M., fiul lui I. si M., nascut la .in comuna B., judetul Cluj, CNP .., cetatean roman, cu studii .. clase,cu stagiul militar satisfacut, fara ocupatie, casatorit, avand doi copii minori, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat . nr. ., judetul Cluj, recidivist, pentru savarsirea infractiunii de :
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului P. V., fiul lui N si A , nascut la ..in municipiul Turda, judetul Cluj, CNP ., cetatean roman, cu studii .. clase, cioban,cu stagiul militar satisfacut, casatorit, domiciliat in municipiul Turda, str. .. nr. ..judetul Cluj,cu antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1 C.p.,
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului I. P., fiul V. si E. nascut la . in orasul Calimanesti, judetul Valcea, CNP .., cetatean roman, cu studii .. clase, cioban, cu stagiul militar satisfacut, divortat, avand in intretinere un copil minor, domiciliat in comuna B , sat .., judetul Valcea, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1 C.p.,
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p..
In baza art.14,art.15, si art.346 C.proc.pen., coroborate cu art.998, art.999 si art.1003 C.civil vor fi majorate despagubirile materiale acordate in favoarea partii civile I. P. de la suma de 5.303,65 lei, la suma de 53.484 lei, reprezentand veniturile nerealizate pentru perioada 15.04.2002 - 22.02.2010. Vor fi obligati inculpatii G. V. S., C. C. D., V. D. J., D. C., G. A.C., in solidar sa-i plateasca partii civile I. P. suma de 5000 lei cu titlu de cheltuieli de transport.
Vor fi obligati aceiasi inculpati, in solidar, sa-i plateasca partii civile I. P., suma de 663 lei, lunar cu titlu de despagubiri periodice, incepand cu data de 23.02.2010 si pana la modificarea starii de infirmitate a partii civile sau alte dispozitii ale instantei.
Vor fi mentinute celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate.
In baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat in apel vor ramane in sarcina acestuia.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
D E C I D E:
Admite apelurile formulate de Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, inculpatii D. C., G. A. C., G. V. S., C. C. D., V. D. J., N. C., C. M., P. V. si I.P., formulat impotriva sentintei penale nr. 376/07.07.2009, a Judecatoriei Sibiu, pe care o desfiinteaza in parte si judecand in fond:
In baza art. 11 pct. 2 lit. b C.p.p. rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului D. C., fiul lui C. si D., nascut ..in satul Poiana Sibiului, judetul Sibiu, cetatean roman, cu studii .. clase, conducator auto la SC „D. T."S.R..L. Poiana Sibiului, necasatorit, cu stagiul militar satisfacut, domiciliat in comuna Poiana Sibiului, sat .. nr. ., judetul Sibiu, CNP., fara antecedente penale pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p. ( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b C.p.p. rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului G. A. C. fiul lui D. si M. nascut la . in municipiul Turda, judetul Cluj, , CNP ., cetatean roman, cu studii . clase, stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie , necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat . nr. ., judetul Cluj ,fara antecedente penale: penale pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 C. p. (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P.V..,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1 C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului G.V. S., fiul lui I. si M., nascut la . in municipiul Turda, judetul Cluj, cetatean roman, , CNP .., cu studii . clase,cu stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie,necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat . nr. ., judetul Cluj, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P.V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului C. C. D., fiul lui L. si V., nascut la . in municipiul Turda, judetul Cluj, CNP ., cetatean roman,cu studii . clase, cu stagiul militar satisfacut, fara ocupatie, necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi sat .bloc . ap. ., jud.Cluj, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului V. D. J., fiul lui G. si J., nascut la . in orasul Agnita, judetul Sibiu, CNP ., cetatean roman, nescolarizat, cu stagiul militar nesatisfacut, necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna ., judetul Mures si cu resedinta in comuna Calarasi, sat ., nr. ., judetul Cluj, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului N. C., fiul lui G. si V. nascut la . in municipiul Turda, judetul Cluj, CNP ., cetatean roman, cu studii . clase,cu stagiul militar satisfacut, fara ocupatie, necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat ., nr. ., judetul Cluj, recidivist, pentru savarsirea infractiunii de :
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P.V..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului C. M., fiul lui I. si M., nascut la . in comuna .., judetul Cluj, CNP ., cetatean roman, cu studii . clase,cu stagiul militar satisfacut, fara ocupatie, casatorit, avand doi copii minori, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat .nr.., judetul Cluj, recidivist, pentru savarsirea infractiunii de :
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P.V..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului P.V.. fiul lui N. si A., nascut la 16 iulie 1947 in municipiul Turda, judetul Cluj, CNP ., cetatean roman, cu studii . clase, cioban,cu stagiul militar satisfacut, casatorit, domiciliat in municipiul ., str. . nr. . judetul Cluj, cu antecedente penale, , pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1 C.p.,
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului I. P., fiul V. si E. nascut la . in orasul Calimanesti, judetul Valcea, CNP ., cetatean roman, cu studii . clase, cioban, cu stagiul militar satisfacut, divortat, avand in intretinere un copil minor, domiciliat in comuna ., sat ., judetul Valcea, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1 C.p.,
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p..
In baza art.14,art.15, si art.346 C.proc.pen., coroborate cu art.998, art.999 si art.1003 C.civil majoreaza despagubirile materiale acordate in favoarea partii civile .P. de la suma de 5.303,65 lei, la suma de 53.484 lei, reprezentand veniturile nerealizate pentru perioada 15.04.2002 - 22.02.2010. Obliga inculpatii G. V. S., C. C.D., V. D. J., D.C., G. A. C., in solidar sa-i plateasca partii civile I. P. suma de 5000 lei cu titlu de cheltuieli de transport.
Obliga pe aceiasi inculpati, in solidar, sa-i plateasca partii civile I.P., suma de 663 lei, lunar cu titlu de despagubiri periodice, incepand cu data de 23.02.2010 si pana la modificarea starii de infirmitate a partii civile sau alte dispozitii ale instantei.
Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate.
In baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat in apel raman in sarcina acestuia.
Cu recurs in 10 zile de la pronuntare pentru inculpatii I. P. si P. V. si de la comunicare pentru celelalte parti.
Pronuntata in sedinta publica, azi 22.02.2010.
- D. C. la o pedeapsa rezultanta de 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru savarsirea infractiunii de incaierare prev. de art. 322 alin. 1,2,3 si distrugere ( staulul de oi) prev. de art. 217 alin. 1 Cod penal;
- G. A. C. la o pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de incaierare prev. de art. 322 alin. 1,2,3 Cod procedura penala si distrugere prev. de art. 217 alin. 1 Cod penal;
- G. V. S. la o pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare cu executarea pentru savarsirea infractiunii de incaierare si 2 infractiuni de distrugere;
- C. C. I. la o pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de incaierare si distrugere;
- V. D.J. la o pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de incaierare si distrugere;
- N. C., la o pedeapsa de 3 luni inchisoare pentru infractiunea de distrugere;
- C. M., la o pedeapsa de 3 luni inchisoare pentru infractiunea de distrugere, fiind revocata o liberare conditionata, urmand ca inculpatul sa execute in final 1028 zile;
- P.V. la o pedeapsa cu amenda penala de 1500 lei pentru infractiunea de incaierare prev. de art. 322 alin. 1 C.p.prin schimbarea incadrarii juridice din 322 alin. 1,2,3 Cod penal;
- I. P. la o pedeapsa de 1500 lei amenda penala pentru infractiunea de incaierare prev. de art. 322 alin. 1 C.p. prin schimbarea incadrarii juridice din 322 alin. 1,2,3 Cod penal;
Toti inculpatii, fiind trimisi in judecata si pentru infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art. 321 alin. 1 C.p., au fost achitati.
Inculpatii D. C, G. A. , G. V. S ,C. C. I., trimisi in judecata si pentru inca o infractiune de distrugere (a masinii Nissan) au fost achitati.
Instanta de fond, anterior a respins 2 cereri de schimbare a incadrarii juridice: din infractiunea de incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C. penal in infractiunea de omor calificat sub forma tentativei prev. si ped. de art.20 rap. la art.174, art.175 lit. i C. penal in privinta inculpatului D. C., cerere formulata de inculpatul - parte vatamata I. P. prin aparatorul sau ales si din infractiunea de incaierare prev. si ped.de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C. penal in infractiunea de vatamare corporala prev. si ped. de art.181 C. penal in privinta inculpatilor G. V. S., D. C., G. A. C., C.C. D. si V .D. J., cerere formulata de inculpatul-parte vatamata P. V. prin aparatorul sau ales.
Pentru a pronunta aceasta solutie Judecatoria Sibiu a retinut ca familiile P. si D. se ocupa de cresterea oilor, iar in data de 14.02.2002, inculpatul P. a instalat staulul de oi pe o tarla pentru care nu avea aprobarea Consiliului Local al Comunei Moldovenesti si au pasunat oile pe terenul inchiriat de D. C. In acest context in dimineata zilei de 14.04.2002, intre numitul D. C. si inculpatul P. V. a avut loc o discutie aprinsa, in barul situat in satul Bogata, de fata fiind si martorul S. D.
Ulterior, in aceeasi zi, dupa amiaza, inculpatul P. V. s-a deplasat la terenul folosit de D. C. si i-a cerut numitului G. I. – angajat ca cioban de D. - sa plece de pe teren. Acesta i-a comunicat telefonic cele intamplate numitului D. C., care se afla cu fiul sau la stana de oi.
In aceste imprejurari, inculpatul D. C. s-a deplasat intr-un bar din satul Bogata si l-a rugat pe inculpatul G. V. S. sa mearga cu el si cu mai multi prieteni sa-l ajute sa scoata oile lui P. V. de pe terenul sau. La randul sau, inculpatul G. V. S. le-a cerut inculpatilor G. A. C., V. D. J., N. C., C. M. si C. C. sa il insoteasca la terenul folosit de P. V. pentru a scoate oile acestuia de acolo.
In jurul orelor 18.00, inculpatii G. V. S., G. A. C.,V. D. J., N.C., C. M. si C. C. l-au insotit pe inculpatul D. C. si pe tatal acestuia, deplasandu-se toti cu autoturismul acestuia-marca ARO-la staulul lui P. V., unde, inarmati cu bate, cei sapte inculpati au demolat staulul de oi prin scoaterea fortata a parilor din sol si demontarea portilor, rupand parti din materialul lemnos, consecinta fiind ca staulul nu a mai putut fi folosit.
Inculpatii au luat asupra lor o parte din parii din lemn pe tare i-au depozitat in autoturismul marca ARO, si o ranga metalica utilizata pentru saparea de gropi. La parasirea zonei de pasunat, inculpatii s-au intalnit cu ciobanii I. P., G. C. si G. L. D.. Inculpatul D. C. le cerut acestora sa paraseasca pasunea, iar inculpatul D. C.n 1-a lovit pe inculpatul I. P. cu un par peste spate.
Numitul D. C.n i-a amenintat pe ciobani ca daca nu vor pleca de pe pasune, va veni „in aceeasi formatie peste ei , in aceea noapte si „se vor intampla necazuri mari" . In jurul orelor 22.00, inculpatul P. V. s-a deplasat la tarlaua 43 unde a constatat distrugerea staulului de oi, inculpatul I. P. si numitii G. C., G. L. D. si S. I. relatandu-i cele intamplate, inclusiv amenintarile proferate de numitul D. C. si faptul ca fiul acestuia - inculpatul D.C. l-a lovit pe inculpatul I.P.
Fata de acestea, inculpatii P. V. si I. P. insotiti de numitul S. I. au plecat cu autoturismul marca Nissan Patrol cu numarul de inmatriculare CJ…, oprind la Barul situat in incinta statiei le benzina Axello amplasata pe DN E60, la iesirea din municipiul Turda spre municipiul Aiud, pentru a consuma bere.
In bar se aflau inculpatii D. C., G.V. S. , G. A. C., V. D. J., N. C., C. M. si C. C., iar autoturismul ARO era oprit in parcarea din incinta statiei de benzina. Inculpatul I. P. si numitul S.I., avand bate ciobanesti in maini, s-au postat la intrarea in bar, iar inculpatul P. V. a intrat in local si i-a solicitat inculpatului D. C. sa iasa din local.
Numitul H. A. - care era angajat ca ospatar al localului. le-a cerut inculpatilor sa paraseasca barul, de teama sa nu faca scandal si acestia s-au conformat. In fata barului, langa autoturismul marca Nissan Patrol, s-a produs o incaierare intre grupul format din inculpatii P. V., I. P. si numitul S. I. si grupul format din inculpatii D. C., G. A. C., G. V. S., C. C. D. si V. D. J. .Astfel, inculpatul P. V. s-a inarmat si el cu bata ciobaneasca pe care o avea in autoturism, iar inculpatii D. C., G. A.C., G. V. S., C. C. D. si V. D. J. au luat din autoturismul ARO parii din lemn si ranga metalica pe care le luasera cu ocazia distrugerii staulului de oi. Inculpatii s-au atacat cu bate ciobanesti, pari din lemn, ranga metalica, sticle de bere, pumni, actiunile participantilor fiind greu de delimitat in totalitate.
In imprejurarile date, inculpatul G. V. S. a lovit cu o bata autoturismul Nissan Patrol aflat in posesia inculpatului P. V., distrugand, prin spargere, geamul din partea stanga spate a acestuia.
Incidentul a luat sfarsit prin parasirea locului faptei de catre inculpatii D. C., Goia A. C., G. V. S., C. C. D. si V. D. J., care au fugit cand au auzit ca urmeaza sa vina organele de politie.
In urma acestei incaierari au suferit leziuni corporale inculpatii I. P., P. V., D. C., V. D. J., G. V. S. si G. A.C., precum si numitul S. I. Inculpatul I. P. a suferit leziuni traumatice cranio - cerebrale grave, prin lovirea capului, in mod repetat, cu corpuri dure alungite, avand greutate si energie cinetica mare, fiind initial considerat decedat de catre cadrele medicale sosite la fata locului.
Instanta de fond retine din raportul de constatare medico-legala nr. 2414/II/a/103 din 16.05.2002, intocmit de Institutul de Medicina Legala Cluj Napoca, ca inculpatul I. P. prezenta leziuni corporale care s-au putut produce prin loviri multiple cu corpuri dure ( par, baston), leziuni care au pus in primejdie viata acestuia si care ar necesita un numar de 90-120 zile de ingrijiri medicale.
Potrivit raportului de noua expertiza medico - legala nr. A 5/7889/2003 intocmit la data de 16 februarie 2004 de catre Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici" Bucuresti si avizat de Comisia Superioara Medico - Legala din cadrul Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici" Bucuresti, in sedinta din 19 februarie 2004, leziunile traumatice suferite de inculpatul I. P. la 15 aprilie 2002, au fost produse prin loviri repetate cu corp dur alungit, avand greutate si energie cinetica mare, au pus in primejdie viata victimei si prin complicatiile survenite ulterior au necesitat ingrijiri medicale de 250 de zile si o infirmitate fizica si neuropsihica cu caracter permanent. S-a retinut ca, la momentul examinarii medico - legale, inculpatul I. P. a avut o capacitate de munca pierduta cel putin pe jumatate, fiind incadrabil in gradul III (trei) de invaliditate, consecinta a sechelelor post traumatice cranio - cerebrale si a deficientei globale medie prin tulburari in hemodinamica cerebrala si tulburarile de personalitate cu incapacitate adaptativa 60% (vol. II al dosarului nr.6071/2002 filele 129-136).
In ceea ce il priveste pe inculpatul P. V., prin raportul de constatare medico-legala nr. 2035/II/a/80 din 27.04.2002, intocmit de Institutul de Medicina Legala Cluj Napoca, s-a retinut ca acesta prezinta leziuni corporale ce s-au putut produce prin lovire cu corp dur de forma alungita, leziuni ce necesita 14-16 zile de ingrijiri medicale. Prin completarea la acest raport, din 4.07.2002, s-a retinut ca inculpatul P. V. a prezentat un numar de 4 plagi la nivelul extremitatii cefalice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur de forma alungita ( ex. bat, par), leziuni care nu au pus in primejdie viata acestuia si au necesitat in totalitate un numar de 30-35 de zile de ingrijiri medicale. S-a mentionat de asemenea faptul ca inculpatul prezinta o incapacitate de munca de 15-20 % neincadrabila in vreun grad de invaliditate, incapacitate constand in deficienta auditiva medie.
Potrivit raportului de expertiza medico-legala nr. A 5/7888/2003 efectuat la 21.03.2005 de Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici" Bucuresti si avizat de Comisia Superioara Medico - Legala din cadrul Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici" Bucuresti, in sedinta din 31 martie 2005 (vol. II filele 319 – 326), inculpatul P. V. a suferit leziuni traumatice vindecabile in 14-16 zile, cu precizarea ca in evolutia posttraumatica nu au survenit complicatii de natura celor prevazute de art.182 C. penal ,iar celelalte leziuni mentionate in diferitele acte medicale –respectiv fractura cu infundare parietal dreapta sau fracturi frontoparietale dreapta fara denivelare care nu pot fi retinute in mod obiectiv in lipsa filmelor radiografice si hipoacuzia mixta nu pot fi retinute ca avand legatura de cauzalitate cu traumatismul care a determinat internarea lui P. V. la data de 15.04.2002.
S-a mai aratat ca inculpatul prezinta o diminuare a auzului si nu surditate, apreciindu-se ca aceasta este de natura patologica si nu traumatica (vol. II fila 319 - 326 - raportul de expertiza medico-legal privind pe P. V.).
Inculpatul D. C. a suferit o escoriatie frontala dreapta, care s-a produs prin zgaraiere si care nu a necesitat ingrijiri medicale, asa cum rezulta din raportul de constatare medico-legala nr. 2038/II/a/83 din 25 aprilie 2002, intocmit de Institutul de Medicina Legala Cluj Napoca (vol. I,filele 41-42 ).
Inculpatul V. D. J. a suferit leziuni traumatice care s-au produs prin lovire cu un corp dur de forma alungita si cadere, care au necesitat 1-2 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, asa cum rezulta din raportul de constatare medico-legala nr. 2042/II/a/87 din 25 aprilie 2002, intocmit de Institutul de Medicina Legala Cluj Napoca (vol. I, filele 43-44 )
Inculpatul G. V. S. a suferit leziuni traumatice produse prin lovire cu un corp dur si zgariere care au necesitat 1-2 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, asa cum rezulta din raportul de constatare medico-legala nr. 2040/II/a/85 din 25 aprilie 2002 (vol. I filele 45-46).
Inculpatul G. A.C. a suferit leziuni traumatice care s-au produs prin lovire cu un corp dur si care au necesitat 1-2 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, asa cum rezulta din raportul de constatare medico-legala nr. 2039/II/a/84 din 28 aprilie 2002, intocmit de Institutul de Medicina Legala Cluj - Napoca (vol. I,filele 47-48).
Analizand declaratiile martorilor oculari si ale inculpatilor, in special cele din cursul urmarii penale, pe care instanta de fond le-a apreciat ca reflectand cel mai bine adevarul, fiind cele mai aproape de data incidentului, s-a retinut ca acestia nu au putut preciza cine pe cine a lovit, insa martorul N. M. F. a precizat ca a vazut cand, inculpatul D. si tinerii din grupul lui l-au lovit pe I. P., coroborate cu concluziile rapoartelor expertizei medico – legale, instanta apreciind ca nu se poate stabili cu certitudine cine a cauzat leziunile suferite de I. P. si respectiv nici daca au fost cauzate exclusiv de catre inculpatul D. C., declaratiile celorlalti inculpati facand referire la o singura lovitura aplicata cu parul de catre acesta.
Or, potrivit rapoartelor de constatare si de expertiza medico-legala privind pe I. P. leziuni corporale s-au putut produce prin loviri multiple cu corpuri dure (par,baston), respectiv prin loviri repetate cu corp dur alungit, avand greutate si energie cinetica mare.
In ceea ce priveste leziunile suferite de inculpatul P. V. instanta a avut in vedere concluziile raportului de expertiza medico-legala enuntate mai sus, respectiv faptul ca acesta a suferit leziuni traumatice vindecabile in 14-16 zile, acest raport fiind avizat din nou de Comisia Superioara Medico - Legala din cadrul Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici" Bucuresti in sedinta din 23.10.2008 (vol. III filele 393-394 din dosarul nr. 6030/306/2007), intrucat potrivit acestui raport celelalte leziuni mentionate in diferitele acte medicale – respectiv fractura cu infundare parietal dreapta sau fracturi frontoparietale dreapta fara denivelare si hipoacuzia mixta nu pot fi retinute ca avand legatura de cauzalitate cu traumatismul care a determinat internarea lui P. V. la data de 15.04.2002,iar diminuarea auzului este de natura patologica si nu traumatica.
De asemenea, din declaratiile martorilor oculari si ale inculpatilor nu rezulta cu exactitate care dintre inculpatii din grupul lui D. C. au provocat aceste leziuni, unii dintre acestia mentionand ca si D. C. „batranul” l-a lovit pe P. V. (declaratiile martorilor N. M. F. si O. V. din 8.07.2002).
Declaratia inculpatului D. C. in sensul ca nu ar fi participat la savarsirea faptei, nu a fost avuta in vedere de instanta atata vreme cat celelalte probe ale cauzei contrazic cele declarate.
Intrucat din probele cauze nu s-a putut stabili care din inculpati a cauzat leziunile suferite de inculpatul I. P., contributia lui D.C. nefiind singulara, instanta de fond a apreciat ca in cauza sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de incaierare prev. de art. 322 alin. 1,2,3 in ce-i priveste pe inculpatii D. C., G. A.C., G. V. S., C. C. D., V. D. J.. Si N.C..
In ce-i priveste, pe inculpatii I. si P., instanta considerand ca leziunile suferite de I. nu pot fi imputate acestora , a schimbat incadrarea juridica pentru cei doi, din infractiunea prev. de art. 322 alin. 1,2,3 in infractiunea prev. de art. 322 alin. 1 Cod penal.
In ce priveste, cererea de schimbare a incadrarii juridice formulata de inculpatul I. P. din infractiunea de incaierare in cea de tentativa de omor cu privire la inculpatii D. C. instanta a respins-o motivat de aceea ca pozitia psihica a inculpatului D. nu a fost cea caracteristica savarsirii infractiunii de omor ci infractiunii de incaierare.
In ce priveste infractiunea de distrugere a autoturismului Nissan, instanta a retinut din declaratiile inculpatului V. D. ( fila 135 voII) si ale inculpatului G. V. S. ( fila 158 vol.I), ca acesta din urma a fost cel care a spart geamul de la masina lui P. V., intentionand de fapt sa loveasca pe unul dintre ciobani. De asemenea, din fotografiile efectuate la fata locului, imediat dupa incident (filele 4-15) se poate observa ca autoturismul are geamul lateral stanga spate si un stop din stanga fata spart.
Avand in vedere ca martorii prezenti la incident au precizat ca in timpul incaierarii a fost lovit si autoturismul Nissan Patrol, fara a se putea preciza cine a facut acest lucru, din probele administrate, in aprecierea instantei, rezultand cu certitudine doar faptul ca inculpatul G.V.S. a fost cel care a spart geamul de la masina, intentionand sa loveasca pe unul dintre ciobani, s-a retinut doar in sarcina acestuia savarsirea, cu intentie indirecta, prin devierea actiunii sale, a infractiunii de distrugere prev. de art.217 alin.1 C. penal.
In baza art.11 pct.2 lit. a rap. la art.10 lit.c C.proc.pen au fost achitati inculpatii D. C., G. A. C., C. C. D., V. D. J. pentru savarsirea in noaptea de 14/15.04.2002 a infractiunii de distrugere prev. art. 217 alin. 1 Cod penal, instanta apreciind ca din probele administrate nu rezulta ca acestia au savarsit infractiunea.
Cu privire la infractiunea prevazuta de art. 321 alin. 1 Cod penal instanta a apreciat ca „scandalul public” presupune indignare, revolta a unei intregi comunitati fata de o fapta invita.
Fata de imprejurarea ca incaierarea s-a produs in benzinaria Axello ( afara) martorii nemanifestandu-si indignarea fata de cele intamplate, s-a constatat ca la dosarul cauzei nu exista dovada producerii scandalului public, asa incat toti inculpatii trimisi in judecata pentru aceasta fapta au fost achitati in baza art. 10 lit. d Cod procedura penala.
La individualizarea pedepselor instanta a avut in vedere contributia majora a inculpatului D. C. la savarsirea faptelor din 14.04.2002 si 14/15.04.2002, atitudinea nesincera a acestuia, faptul ca inculpatii G. A. C., G. V. S., C. M., V. D. J., N. C. si C. C. s-au sustras atat de la urmarirea penala efectuata dupa restituirea dosarului cat si de la judecata, urmarea produsa si leziunile cauzate partilor vatamate si imprejurarile in care au fost comise faptele.
In ceea ce il priveste pe inculpatul P. V., instanta a retinut circumstanta atenuanta a provocarii, acesta aflandu-se sub stapanirea unei emotii puternice cauzate de distrugerea staulului de oi de catre cei sapte inculpati.
Inculpatul I. P. s-a prezentat la toate termenele de judecata stabilite in cauza, nu are antecedente penale si a avut o atitudine relativ sincera si cooperanta pe parcursul procesului penal.
Instanta de fond a mai retinut ca, din fisele de cazier ale inculpatilor rezulta ca N. C. si C. M. au antecedente penale, savarsind faptele in stare de recidiva postcondamnatorie, respectiv postexecutorie.
Sub aspectul civil au fost admise actiunile civile ale spitalelor: Spitalul Municipal Turda, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea si au fost obligatia inculpatii G.V. S., D. C., G. A. C., C. C. D. si V. D. J., in solidar, la despagubiri civile in favoarea acestor unitati spitalicesti in cuantum de:
- 265,13 lei reprezentand contravaloarea cheltuielilor de spitalizare privind pe partile vatamate S. I. si P. V., precum si dobanzi si penalitati de intarziere aferente acestei sume, pana la data achitarii efective a debitului,calculate potrivit dispozitiilor O.G.nr.92/2003.
- 6724,02 lei reprezentand contravaloarea cheltuielilor de spitalizare privind pe partile vatamate O. P. si P. V. ,precum si dobanzi si penalitati de intarziere aferente acestei sume , pana la data achitarii efective a debitului,calculate potrivit dispozitiilor O.G.nr.92/2003.
- 1032,70 lei reprezentand contravaloarea cheltuielilor de spitalizare privind pe partea vatamata I. P., precum si dobanzi si penalitati de intarziere aferente acestei sume , pana la data achitarii efective a debitului,calculate potrivit dispozitiilor O.G.nr.92/2003.
Actiunea civila formulata de P. V. a fost admisa in parte si a fost obligat inculpatul G. V. S. sa plateasca partii civile contravaloarea in lei la cursul B.N.R. din ziua efectiva a platii a sumei de 189,21 euro cu titlu de despagubiri materiale, si obligati, in solidar, inculpatii G. V. S., D.C., G. A. C., C. C. D. si V. D. J. sa-i plateasca partii civile contravaloarea in lei la cursul B.N.R. din ziua efectiva a platii a sumei de 2000 euro lei cu titlu de daune morale .
In baza art.14, art.15, si art.346 C.proc.pen., coroborate cu art.998, art.999 si art.1003 C. civil a fost admisa in parte actiunea civila formulata de partea civila I. P. si, in consecinta, au fost obligati, in solidar, inculpatii G.V. S., D. C., G. A. C., C. C. D. si V. D. J. sa-i plateasca acestuia suma de 5303,65 lei, reprezentand veniturile nerealizate pentru perioada 15.04.2002-7.07.2009, suma de 15000 lei reprezentand contravaloarea medicamentelor necesare tratamentului partii vatamate si suma de 150000 lei cu titlu de daune morale. Au fost obligati aceiasi inculpati, in solidar, sa-i plateasca partii civile I.P., cu titlu de despagubiri periodice, suma de 663 lei lunar, incepand cu data de 8.07.2009 si pana la modificarea starii de infirmitate a partii civile.
Au fost respinse celelalte pretentii formulate in cauza.
In ce priveste pretentiile formulate de P. V. instanta a retinut ca nu s-a dovedit ca in timpul incaierarii acestuia i-au disparut 200 dolari si un ceas, nici cuantumul prejudiciului incercat ca urmare a distrugerii staulului de oi.
Referitor la solicitarea partii civile, privind obligarea inculpatilor la plata contravalorii productiei de lapte si branza pe 1 an de zile de la 1000 capete de oi, instanta a retinut ca martorii audiati in cauza au precizat ca dupa incident partea civila a fost internata in spital si nu au mai putut fi angajati ciobani care sa lucreze pentru acesta, intrucat au fost amenintati de familia D.. Instanta de fond a apreciat ca, pretentiile partii civile constituie un prejudiciu eventual si care nu are legatura de cauzalitate cu faptele din 14/15.04.2002, atata timp cat partea civila a fost spitalizat cateva saptamani, perioada in care nu se poate retine ca s-ar fi pierdut productia de lapte si branza pe 1 an de zile de la 1000 capete de oi.
Or, pierderea productiei nu a avut drept cauza infractiunea de incaierare savarsita in noaptea de 14/15.04.2002, iar faptul ca, dupa incident, unii angajati ai a lui P.V. nu au mai lucrat pentru acesta, a fost cauzat eventual de amenintarile proferate ulterior de catre familia D. asupra angajatilor lui P. V. si nu au legatura de cauzalitate cu faptele din 14/15.04.2002.
Nu s-a dovedit de altfel nici cuantumul prejudiciului pretins ca suferit, intrucat, in lipsa unei expertize de specialitate nu s-a putu retine in mod cert productia care s-ar putea realiza de la 1000 de oi.
In ceea ce priveste autoturismul marca Nissan Patrol instanta a mai retinut ca, din probele administrate a rezultat doar avarierea geamului din stanga spate si a unui stop din stanga fata. Instanta a constatat ca este dovedita ca prejudiciu cert si actual contravaloarea sumei de 159 euro +T.V.A. pentru geamul din stanga spate, celelalte avarii nefiind cuprinse in procesul-verbal de cercetare la fata locului si nefiind vizibile in fotografiile efectuate cu aceasta ocazie, iar reparatiile au fost efectuate dupa 3 luni de la incident, nefiind cert ca toate avariile au fost cauzate la data de 14/15.04.2002
In ceea ce priveste daunele morale solicitate de partea civila, fata de suferintele cauzate acesteia prin faptele inculpatilor, de numarul de zile de ingrijiri medicale ce au necesitat pentru vindecare, instanta a apreciat ca se justifica acordarea unor despagubiri civile cu titlu de daune morale, insa cuantumul solicitat de partea civila a fost apreciat ca exagerat, raportat si la imprejurarile in care au fost produse aceste leziuni si la faptul ca partea civila a participat la incaierare.
Cu privire la actiunea partii civile I. P., instanta a retinut ca nu exista legatura de cauzalitate intre pierderea orilor reclamate de Iorga si incidentul din 14/15.04.2002 , atata timp cat oile au fost lasate in custodia lui P. si doar acesta putea fi raspunzator de pierderea lor si a productiei de lana, lapte, miei.
Dar, fata de faptul ca s-a dovedit ca partea civila desfasurand timp de 10 luni o activitate ( cioban ) pentru care, realiza venituri de 200 dolari/luna, fata de faptul ca rezulta din expertiza efectuata ca si-a pierdut capacitatea de munca, instanta, i-a acordat despagubiri periodice de 663 lei, ( la cursul leu/dolar de la momentul incidentului) si 5303,65 lei - venit nerealizat pe perioada 15.04.2002 – 07.07.2009. S-au mai acordat 15.000 lei, contravaloarea medicamentelor, desi s-a probat mai mult, dar instanta nu a putut acorda mai mult decat s-a cerut.
Pretentiile constand in productia agricola nerealizata - cca 5000 lei, cheltuieli cu efectuarea treburilor in gospodarie - 5000 lei si cheltuieli de transport - 5000 lei, au fost respinse ca nedovedite atat in ceea ce priveste cuantumul acestora, cat si in privinta existentei unui asemenea prejudiciu.
In ce priveste daunele morale s-a retinut ca, prin suferintele fizice si psihice cauzate de loviturile primite, prin internarile si tratamentele indelungate, prin pierderea capacitatii de munca si transformarea partii civile intr-o persoana lipsita de putere de munca, acesteia i s-au cauzat un grav prejudiciu moral, justificandu-se astfel acordarea unor sume cu titlu de daune morale. Martorii audiati in cauza au declarat ca inainte de incident, partea civila era apreciat ca un om linistit, serios,muncitor, insa in prezent, din cauza leziunilor suferite la cap, de multe ori este greu sa te mai intelegi cu acesta. Fata de acestea, instanta a apreciat ca se justifica acordarea cu titlu de daune morale a sumei de 150.000 lei.
Impotriva acestei sentinte au formulat apel Parchetul si inculpatii D.C., G. A. C., G. V. S., C. C. D., V. D. J., N. C., C. M., P. V. si I.P., solicitand dupa cum urmeaza:
Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu a solicitat, admiterea apelului, casarea sentintei si pronuntarea unei solutii de condamnare a inculpatului P. V., pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 322 alin. 1,2,3 Cod penal, condamnarea inculpatilor D.C., G. A., C. C. si V. D. pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 217 alin. 1 Cod penal ( asupra autoturismului Nissan Patrol) si condamnarea tuturor inculpatilor pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal.
Sentinta a mai fost criticata si sub aspectul cuantumului pedepselor ce a fost apreciat ca netemeinic in privinta cuantumului si modalitatii de executare fata de gravitatea rezultatului ( 250 zile si o infirmitate fizica si psihica cauzate inculpatului I. P.).
Inculpatii G. V. S., V. D. J., G.A. C., C. C. D.l si C. M., desi initial au solicitat reducerea pedepselor si aplicarea dispozitiilor art. 81 Cod penal si pe latura civila acordarea daunelor morale mai mici in favoarea lui Iorga ( filele 59, 63, ulterior – fila 162), au solicitat sa fie incetat procesul penal pornit impotriva lor, pentru toate infractiunile intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale.
Inculpatul D. ( fila 165 ) a solicitat in principal, sa se dispuna achitarea acestuia, intrucat nu se face vinovat de savarsirea nici uneia din infractiunile pentru care a fost condamnat, in subsidiar, sa se constate ca a intervenit prescriptia raspunderii penale pentru toate infractiunile pentru care a fost trimis in judecata si, pe cale de consecinta, sa se dispuna incetarea procesului penal in temeiul dispozitiilor art. 11 alin. 2 lit. b raportat la art. 10 alin. 1 lit. g Cod procedura penala.
In subsidiar sub aspectul civil s-a solicitat reducerea prestatiilor periodice la 1/2 , proportional cu pierderea capacitatii de munca, respingerea chitantelor reprezentand medicamente , pentru ca ele au fost acordate doar pe baza declaratiilor martorilor, iar suma de 150.000 lei cu titlu de daune morale este exagerata.
Inculpatii P. V.si I.P.au solicitat pe latura penala in principal sa se dispuna schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1,2 si 3 Cod penal, retinuta in sarcina inculpatilor D. C., G. A. C., G. V.S., C. C. D., V. D. J. in tentativa la infractiunea de omor calificat prev. si ped. de art. 20 raportat la art. 174 coroborat cu art. 175 lit. i Cod penal, retinuta in sarcina inculpatului D.C. in ceea ce privesc faptele savarsite impotriva inculpatului I. P. si in infractiunea de vatamare corporala prev. si ped. de art.181 alin. 1 Cod penal, retinuta in sarcina inculpatilor D. C., G. A. C., G. V. S., C. C. D., V. D. J., in ceea ce priveste faptele savarsite impotriva subsemnatului P. V.. De asemenea sa se dispuna achitarea inculpatilor P. V. si I. P. in baza dispozitiilor art. 11 alin. 2 lit. a raportat la art. 10 alin. 1 lit. d Cod procedura penala, pentru infractiunea de incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1 retinuta in sarcina acelorasi inculpati de prima instanta. In subsidiar s-a solicitat ca, in cazul in care se va considera ca subzista incadrarea de incaierare, in baza dispozitiilor art. 11 alin. 2 lit. b raportat la art. 10 alin. 1 lit. g si i1 Cod procedura penala. Sa se retina noua incadrare data de prima instanta si sa se dispuna incetarea procesului penal fata de inculpatii P. V. si I. P. pentru intervenirea prescriptiei. De asemenea sa se dispuna incetarea procesului penal fata de inculpatii P. V. si I. P. pentru cauza de nepedepsire prevazuta de art. 322 alin. 4 Cod penal..
Sub aspect civil s-a solicitat majorarea cuantumului despagubirilor civile la nivelul solicitat.
In motivarea apelului s-a sustinut ca din probele administrate in cauza rezulta fara nici un fel de dubiu ca inculpatul D. C. junior este cel care, avand intentia manifestata de a-l ucide pe I.P., i-a aplicat acestuia mai multe lovituri cu un obiect contodent, intr-o zona vitala, cauzandu-i acestuia leziuni, care i-au pus in primejdie viata si care au necesitat 250 zile de ingrijiri medicale, vatamari care au determinat o infirmitate cu caracter permanent si capacitate de munca redusa. De asemenea s-a putut determina si identifica contributia agresorilor din grupul D. la vatamarile pe care le-a suferit P. V., la care s-a alaturat ulterior si D. C. junior ( care intre timp il doborase pe I.) si i-au aplicat acestuia, cu intentie multiple lovituri cu corpuri dure, fara ca P. V. sa riposteze in vreun fel, agresiunii care i-au provocat vatamari ce au necesitat 30 – 35 zile de ingrijiri medicale si i-au determinat o incapacitate de munca de 15 – 20 %.
Sub aspect civil in ce-l priveste pe I. P., cererea s-a argumentat prin aceea ca datorita actelor de violenta la care acesta a fost supus, i s-a montat in calota craniana o placa de argint, are pierderi de memorie, iar capacitatea de munca se rezuma la mici indeletniciri casnice, in prezent fiind parasit si de sotie, fiind intretinut de parintii sai. S-a mai sustinut ca s-a facut dovada ca el avut 70 de oi care s-au pierdut pentru ca nu s-a ocupat nimeni de ele.
P.V. a sustinut ca datorita vatamarilor ce au necesitat 30 – 35 zile ingrijiri medicale, activitatea la stana a fost paralizata, ceea ce a dus la pierderi mari ale veniturilor in perioada urmatoare.
S-a sustinut deci ca apelantul P.V.a pierdut 1000 – 1200 de ori iar apelantul I. P. 70 de capete pierdere la care se adauga si pierderile de branza suferite pe un an de zile, iar instanta de fond in mod gresit nu a acordat despagubiri pentru acestia desi erau probate.
Examinand apelurile formulate in cauza, instanta apreciaza ca acestea sunt fondate urmand a fi admise si sentinta atacata partial desfiintata dupa cum urmeaza:
Starea de fapt a fost retinuta de instanta pe baza materialului probator al cauzei. Instanta de fond a realizat in mod judicios toate probele cauzei inlaturand motivat declaratiile care nu se coroborau cu intreg ansamblu probator si nu puteau reflecta realitatea asa cum este declaratia inculpatului D..
Reanalizand intregul material probator, Tribunalul apreciaza ca incadrarea juridica a faptei a fost corect facuta de instanta: este vorba de sesizarea infractiunii de incaierare si nu de tentativa la infractiunea de omor, asa cum a solicitat inculpatul I. in ce-l priveste pe inculpatul D. C.. Nu a rezultat din probele cauzei ca intentia inculpatului D. ar fi fost aceea de a suprima viata inculpatului I. P., ci este specifica infractiunii de incaierare.
Intrucat atat din declaratiile inculpatului cat si declaratiile martorilor oculari H. A.( filele 66,67,68 din dosarul nr.6071/2002-vol.I), N. M. F. (fila 70 din dosarul nr.6071/2002-vol.I,respectiv filele 93-94 din vol. V al dosarului de urmarire penala si fila 357 vol.III din prezentul dosar), I. L. – in prezent S. L. ( filele 64-65 din dosarul nr.6071/2002-vol.I, respectiv filele 96-99 din vol. V al dosarului de urmarire penala si filele 974-975 din dosarul nr.6030/306/2007), R. O. (filele 56-57 din dosarul nr.6071/2002-vol.I si fila nr.358 din dosarul nr. 6030/306/2007 –vol. III), A. R. (filele 58-559din dosarul nr.6071/2002-vol.I , filele 710-711 din prezentul dosar, vol.III), L. A. (filele 60-61 din dosarul nr.6071/2002-vol.I ), P. C. Z. ( filele 62-63 din dosarul nr.6071/2002-vol.I respectiv fila 322 din vol. II al dosarului 6030/306/2007) si O.V. ( fila 71 din dosarul nr.6071/2002-vol.I) rezulta ca „s-a produs o incaierare” iar cele doua grupuri se bateau,”toti erau stransi la gramada intr-un loc si se bateau” ,fara ca martorii sa poata preciza cine a lovit primul. Evident ca nu s-a putut identifica faptul ca vatamarea grava suferita de I. P. a fost cauzata de inculpatul D.C..
Avand in vedere probele cauzei si starea de fapt retinuta, apreciem ca incadrarea juridica corecta este aceea de incaierare prev. de art. 322 alin. 1,2,3 Cod penal in ce-i priveste pe inculpatii D. C., G. A. C., G. V. S., C. C. D., V. D. J.. Evident ca nu poate fi retinuta agravanta prev. de art. 322 alin. 2,3 Cod penal si in ce-i priveste pe inculpatii I. P. si P. V. fata de numarul de zile de ingrijiri medicale ale inculpatilor din tabara adversa. Apare ca fiind corect considerentul instantei de fond in sensul ca in sarcina inculpatului P. V. nu se poate retine agravanta art. 322 Cod penal, fiind evident ca nu-i pot fi lui imputate leziunile grave ale lui I. P..
Cu privire la retinerea infractiunii prev. de art. 181 Cod penal, fata de inculpatii D.C., G. A. C., G. V. S., C. C. D., V. D. J., solicitata de inculpatul P. V.. in apel, sustinerea ca potrivit raportului de expertiza medico – legala efectuata de Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici, rezulta ca partea vatamata a suferit leziuni traumatice vindecabile in 14-16 zile, intrucat celelalte leziuni mentionate in diferitele acte medicale –respectiv fractura cu infundare parietal dreapta sau fracturi frontoparietale dreapta fara denivelare si hipoacuzia mixta nu pot fi retinute ca avand legatura de cauzalitate cu traumatismul care a determinat internarea lui P. V. la data de 15.04.2002,iar diminuarea auzului este de natura patologica si nu traumatica. Prin urmare, fata de urmarea produsa, in cauza nu sunt aplicabile dispozitiile art.181 C.penal. Prin urmare in mod corect a respins instanta de fond aceasta cerere de schimbare a incadrarii juridice.
In ce priveste achitarea, pronuntata de instanta de fond pentru infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal si de distrugere prev. de art. 217 alin. 1, suferite la autoturismul Nissan retinem ca solutia nu este bazata pe probele cauzei, instanta ignorand declaratiile martorilor, date in cursul urmarii penale. Astfel din declaratiile martorilor D. C. junior ( fila 49 si urmatoarele dosar vol. V, dupa restituire ) rezulta ca al doilea moment al incaierarii la care au participat inculpatii G. A., G. V., V. D., N. C., C. C., a avut loc in fata restaurantului din pompa de benzina in jurul autoturismului Nissan, declaratie care se coroboreaza cu depozitia martorei I. L., ( fila 98 dosar urmarire penala vol. V) „arat ca inculpatii D. C. si V. D. au luat batele din ARO si le-au dat si celorlalti inculpati care s-au inarmat si s-a produs incaierarea. Am vazut ca se lovea in timpul incaierarii si autoturismul Nissan de catre inculpati” ( fila 99, autoturismul avea un geam spart, bara si capota lovita, nu doar geamul spart cum gresit a retinut instanta. Toate aceste declaratii se coroboreaza si cu cea a martorului S. I. din timpul urmarii penale ( fila 91 – dosar 607/02). „Tinerii respectivi au venit cu bate, au dat in mine, in P., in I. si in masina. A.R.: ( fila 58 – 59 dosar penal 1297/P/2002, era invalmaseala mare practic se vedeau numai bate lovind. Eram in apropierea autoturismului lui P.”.
Cu privire la tulburarea linistii publice din declaratiile martorei I. L., (fila 98 dosar urmarire penala – dupa redeschiderea si reluarea urmaririi penale) rezulta ca a avut loc un scandal „H. A. si cei 3 – 4 consumatori care se aflau in bar au iesit datorita scandalului produs… Toti erau speriati de incaierarea care s-a produs, ( fila 99)”. Fata de probele administrate consideram ca fapta inculpatilor intruneste elementele constitutive ale in fractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal chiar si in sensul vechii incriminari asa cum a inteles instanta sa o incadreze, faptele savarsite de inculpati producand scandal public care i-a indignat pe cei prezenti asa cum a reiesit din declaratia expresa a martorilor audiati N. M. F. ( fila 93 – 95, I. L., fila 96 – 100 vol. V ).
Sub aceste aspecte apelul Parchetului se impune a fi admis, insa instanta de apel urmeaza a constata ca in cauza a fost implinit termenul de prescriptie special al raspunderii penale.
Fata de dispozitiile art. 122 lit. d si art. 124 Cod penal, termenul de prescriptie este de 7 ani si 6 luni de la data savarsirii faptelor si el s-a implinit la 14.10.2009 pentru toate infractiunile pentru care inculpatii au fost trimisi in judecata sau condamnati de prima instanta, deci atat pentru infractiunea prev. de art. 322 alin. 1,2,3 cat si pentru infractiunea de distrugere prev, de art. 217 alin. 1 Cod penal, ce a fost retinuta de instanta de apel, in sarcina lor. Prin urmare, urmeaza a se inceta procesul penal in baza art. 11 pct. 2 lit. b Cod procedura penala raportat la art. 10 lit. e Cod procedura penala.
Apelul inculpatului D.C. apare ca fiind fondat doar in ceea ce priveste subsidiarul lui ( intervenirea prescriptiei) existand suficiente probe ( declaratii martori, coinculpati) care il indica pe apelant lovindu-l pe I. P., in incercarea de a-l lovi pe P. V.. Astfel din declaratia martorului S.I., data la urmarirea penala si in confruntare, rezulta ca D. l-a lovit cu bata pe el, pe I. si pe P.; inculpatul P.V. a afirmat ca a fost lovit in cap de catre „D. batranul” si ca I. P. s-a bagat in fata lui D. ( fara a preciza daca tatal sau fiul), moment in care acesta l-a lovit pe Iorga in cap ( fila 128 vol.I).
Inculpatul C. C. a declarat ca a vazut cand G. si D. il loveau pe celalalt cioban care ulterior a cazut la pamant si ca a vazut pe D. cand l-a lovit cu bata in cap pe acest cioban ( filele 130-131 vol.I). Inculpatul N. C.a confirmat si el ca inculpatul D. C. a luat parul de jos, s-a dus direct la I., i-a dat cu parul in cap si acesta a cazut jos ( fila 132 vol.I). Inculpatul V. D. a precizat ca, dupa incident, D. C. a afirmat ca i-a placut cum l-a lovit pe ciobanul mai mic care a cazut la pamant.
Si inculpatul C. M. a declarat ca l-a vazut pe D. C. lovindu-l pe I. P. cu bata. Pe cale de consecinta nu poate fi primita cererea apelantului D. de achitare a sa, fiind facuta pe deplin dovada ca infractiunea pentru care a fost condamnat: incaierare, distrugere a staulului de oi, plus art. 321 alin. 1 si art.217 alin. 1 C.p.retinute in sarcina sa de instanta de apel.
Sub aspect civil au formulat apeluri in cauza inculpatii P. V. si I. P. pentru majorarea despagubirilor acordate de instanta de fond iar ceilalti inculpati pentru reducerea daunelor morale acordate inculpatului I.. Retinem ca partea vatamata P. V. s-a constituit parte civila in cauza( fila 250 vol.I) ,solicitand obligarea inculpatilor la plata urmatoarelor sume:
-350 dolari americani –suma ce i-a disparut in timpul agresiunii
-200 dolari americani –contravaloarea ceasului disparut in timpul agresiunii
-10000 lei contravaloarea staulului de oi
-1100 euro - distrugerea autoturismului Nissan Patrol
- contravaloarea productiei de lapte si branza pe 1 an de zile de la 1000 capete de oi
-70000 euro daune morale
Partea vatamata I. P. s-a constituit parte civila in cauza( fila 251 vol.I) , solicitand obligarea inculpatilor la plata urmatoarelor sume:
- 30000 lei contravaloarea cheltuielilor de spitalizare
- renta viagera in cuantum de 1500 lei lunar din veniturile realizate de inculpati
-150000 lei contravaloarea a 50 oi,miei,branza si lana ( 50x300)
-100000 euro cu titlu de daune morale
La termenul din 21.04.2008 instanta a pus in vedere partilor civile sa-si precizeze pretentiile formulate in cauza .
Fata de acestea, inculpatul I. P. a precizat si completat actiunea civila aratand ca suma de 150.000 lei reprezentand daune materiale se compune din productia de animale nerealizata in perioada 2002-2008, inclusiv oile pierdute la data agresiunii – cca 30.000 lei, veniturile nerealizate ca cioban pentru perioada 2002-2008 cca 60.000 lei , productia agricola nerealizata - cca 5.000 lei, cheltuieli cu efectuarea treburilor in gospodarie-5.000 lei, cheltuieli cu tratamentul si recuperarea ulterioara – 15.000 lei, cheltuieli cu transportul 5.000 lei.
- suma de 200.000 lei reprezinta daune morale
- acordarea de despagubiri periodice lunare in cuantum de 1.000 lei reprezentand diferenta dintre veniturile pe care le-ar fi putut realiza si veniturile actuale si 700 lei lunar reprezentand efortul suplimentar pe care trebuie sa-l depuna in desfasurarea activitatilor curente
Partea civila P. V. a precizat ca valoarea totala a productiei de branza pentru 1000 capete de oi este de 20000 lei , respectiv 10 kg branza/ cap de oaie, la valoarea de 20 lei kg de branza( fila 107 vol.II).
Actiunea civila a partii vatamate P. V. a fost corect solutionata de instanta de fond, in sensul ca nu exista legatura de cauzalitate intre incidentul, incaierarea petrecuta in 14/15.04.2002 si pierderea orilor si productiei de lapte. Pentru aceleasi considerente a lipsei legaturii de cauzalitate si a faptului ca nu s-a facut dovada cu certitudine a oilor existente si a celor pierdute, a fost in mod corect respinsa, cererea similara formulata de apelantul parte vatamata I. P..
In ce-l priveste pe acesta, retinem insa ca despagubirile materiale nu au fost corect stabilite. Astfel instanta retinand, in mod corect ca din probe a rezultat un venit lunar de 200 dolari ca cioban pentru I. P., timp de 10 luni pe an, si s-a stabilit valoarea de referinta, cursul leu/dolar de la data incidentului ( fila 1061 dosar fond) a stabilit pentru perioada 15.04.2002 – 07.07.2009 doar suma de 5.303,65 lei. Apreciem ca este o eroare de calcul, suma corecta fiind 53.484 lei ( 80 luni in perioada 15.04.2002 pana la pronuntarea prezentei sentinte 22.02.2010 X 200 dolari/luna la cursul de 3,31 leu /dolar). Aceasta suma va fi acordata cu titlu de despagubiri periodice , intrucat s-a facut dovada fara putinta de tagada cu acte medicale, filele 129 – 136 vol. II, ca inculpatul are capacitatea de munca pierduta cu ˝ fiind incadrat in gradul III de invaliditate. In continuare se vor acorda lunar despagubiri periodice reprezentand venitul de care inculpatul este lipsit datorita faptului ca nu mai poate practica munca de cioban, pentru care s-a dovedit ca a fost platit cu 200 dolari pe luna.
S-a mai cerut suma de 700 lei lunar reprezentand efortul suplimentar depus de partea vatamata la munca insa acordarea acesteia nu se mai justifica, intrucat aceasta despagubire fost acordata chiar integral si se regaseste in suma de 663 lei lunar ( venit nerealizat).
S-a mai solicitat suma de 1000 lei lunar ca diferenta intre veniturile realizate si ceea ce ar fi putut realiza. Fata de cele anterior expuse: ca partea vatamata I. P., realiza 200 dolari suma care s-a si acordat, si, pentru ca nu s-a facut dovada ca in prezent, daca partea vatamata ar mai lucra ca cioban, ar putea realiza o suma mai mare, aceasta despagubire periodica de 1000 lei nu poate fi acordata in cuantumul cerut. Cheltuielile de transport au fost respinse de instanta de fond dar s-a facut dovada efectuarii lor in apel ( fila 264-306), motiv pentru care vor fi acordate in cuantumul solicitat – 5000 lei.
In ce priveste daunele morale acestea au fost corect apreciate de instanta de fond fata de urmarile deosebit de grave suferite de partea vatamata I. P. ( infirmitate fizica si psihica), de numarul mare de ingrijiri medicale, de suferintele psihice si fizice inerente numeroaselor tratamente si internari medicale.
Concluzionand fata de cele anterior expuse apelul Parchetului va fi admis in ceea ce priveste gresita achitare a infractiunii de distrugere pentru autoturismul Nissan si pentru infractiunea prev. de art. 321 alin. 1 C.p., dar este neintemeiat in ce priveste gresita incadrare a infractiunii de incaierare in ce-l priveste pe inculpatul P. V., incadrarea corecta fiind cea data de instanta de fond.
Apelurile inculpatilor G. A., G. V. S., C. C. D., V. D. J., N. C. si C. M. vor fi admise, asa cum au fost precizate si in concluziile scrise, sub aspectul intervenirii prescriptiei raspunderii penale, si respinse sub aspectul gratierii in ce-i priveste pe inculpatii C. M. si N. C., ei fiind recidivisti. Apelurile lor nu vor fi admise sub aspectul diminuarii daunelor civile acordate inculpatilor P. V. si I. P..
Apelul inculpatului D. va fi admis in ceea ce priveste subsidiarul in sensul ca se va face aplicabilitatea dispozitiilor privind intervenirea prescriptiei raspunderii penal, dar dupa cum s-a expus anterior, este neintemeiat in ceea ce priveste principalul, in sensul achitarii apelantului.
Apelul inculpatilor P. si I. vor fi admise doar in ceea ce priveste latura civila ( a lui Io. P.) si respectiv intervenirea prescriptiei, ele fiind nefondate cu privire la cererea de schimbare a incadrarii juridice.
Prin urmare, in baza art. 379 pct. 1 lit. b) C.p.p. vor fi admise toate apelurile formulate in cauza, sentinta penala 376/2009 partial desfiintata, iar Tribunalul procedand la o noua judecata, va inceta in baza art. 11 pct. 2 lit. b) C.p.p. raportat la art. 10 lit. g) C.p.p. procesul penal impotriva inculpatului D. C., fiul lui C. si D., nascut .. in satul Poiana Sibiului, judetul Sibiu, cetatean roman, cu studii ., conducator auto la SC „D. T."S.R..L. Poiana Sibiului, necasatorit, cu stagiul militar satisfacut, domiciliat in comuna Poiana Sibiului, sat .. nr.., judetul Sibiu, CNP .., fara antecedente penale pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p. ( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b C.p.p. rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului G. A.C. fiul lui D. si M. nascut la .. in municipiul Turda, judetul Cluj, , CNP ., cetatean roman, cu studii ., stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie , necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat . nr. ., judetul Cluj, fara antecedente penale: penale pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 C. p. (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1 C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului G.V. S., fiul lui I. si M., nascut la . in municipiul Turda, judetul Cluj, cetatean roman, , CNP.., cu studii .. clase,cu stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie,necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat .. nr. .., judetul Cluj, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului C. C. D., fiul lui L. si V., nascut la .. in municipiul Turda, judetul Cluj, CNP ., cetatean roman,cu studii ., cu stagiul militar satisfacut, fara ocupatie, necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi sat . bloc . ap. ., jud.Cluj, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului V. D. J., fiul lui G. si J., nascut la . in orasul Agnita, judetul Sibiu, CNP ., cetatean roman, nescolarizat, cu stagiul militar nesatisfacut, necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna .., judetul Mures si cu resedinta in comuna Calarasi, sat .., nr. ., judetul Cluj, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului N. C., fiul lui G. si V. nascut la .. in municipiul Turda, judetul Cluj, CNP ., cetatean roman, cu studii .. clase,cu stagiul militar satisfacut, fara ocupatie, necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat .., nr. .., judetul Cluj, recidivist, pentru savarsirea infractiunii de :
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P.V..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului C. M., fiul lui I. si M., nascut la .in comuna B., judetul Cluj, CNP .., cetatean roman, cu studii .. clase,cu stagiul militar satisfacut, fara ocupatie, casatorit, avand doi copii minori, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat . nr. ., judetul Cluj, recidivist, pentru savarsirea infractiunii de :
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului P. V., fiul lui N si A , nascut la ..in municipiul Turda, judetul Cluj, CNP ., cetatean roman, cu studii .. clase, cioban,cu stagiul militar satisfacut, casatorit, domiciliat in municipiul Turda, str. .. nr. ..judetul Cluj,cu antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1 C.p.,
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. va inceta procesul penal pornit impotriva inculpatului I. P., fiul V. si E. nascut la . in orasul Calimanesti, judetul Valcea, CNP .., cetatean roman, cu studii .. clase, cioban, cu stagiul militar satisfacut, divortat, avand in intretinere un copil minor, domiciliat in comuna B , sat .., judetul Valcea, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1 C.p.,
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p..
In baza art.14,art.15, si art.346 C.proc.pen., coroborate cu art.998, art.999 si art.1003 C.civil vor fi majorate despagubirile materiale acordate in favoarea partii civile I. P. de la suma de 5.303,65 lei, la suma de 53.484 lei, reprezentand veniturile nerealizate pentru perioada 15.04.2002 - 22.02.2010. Vor fi obligati inculpatii G. V. S., C. C. D., V. D. J., D. C., G. A.C., in solidar sa-i plateasca partii civile I. P. suma de 5000 lei cu titlu de cheltuieli de transport.
Vor fi obligati aceiasi inculpati, in solidar, sa-i plateasca partii civile I. P., suma de 663 lei, lunar cu titlu de despagubiri periodice, incepand cu data de 23.02.2010 si pana la modificarea starii de infirmitate a partii civile sau alte dispozitii ale instantei.
Vor fi mentinute celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate.
In baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat in apel vor ramane in sarcina acestuia.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
D E C I D E:
Admite apelurile formulate de Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, inculpatii D. C., G. A. C., G. V. S., C. C. D., V. D. J., N. C., C. M., P. V. si I.P., formulat impotriva sentintei penale nr. 376/07.07.2009, a Judecatoriei Sibiu, pe care o desfiinteaza in parte si judecand in fond:
In baza art. 11 pct. 2 lit. b C.p.p. rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului D. C., fiul lui C. si D., nascut ..in satul Poiana Sibiului, judetul Sibiu, cetatean roman, cu studii .. clase, conducator auto la SC „D. T."S.R..L. Poiana Sibiului, necasatorit, cu stagiul militar satisfacut, domiciliat in comuna Poiana Sibiului, sat .. nr. ., judetul Sibiu, CNP., fara antecedente penale pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p. ( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b C.p.p. rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului G. A. C. fiul lui D. si M. nascut la . in municipiul Turda, judetul Cluj, , CNP ., cetatean roman, cu studii . clase, stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie , necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat . nr. ., judetul Cluj ,fara antecedente penale: penale pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 C. p. (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P.V..,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1 C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului G.V. S., fiul lui I. si M., nascut la . in municipiul Turda, judetul Cluj, cetatean roman, , CNP .., cu studii . clase,cu stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie,necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat . nr. ., judetul Cluj, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P.V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului C. C. D., fiul lui L. si V., nascut la . in municipiul Turda, judetul Cluj, CNP ., cetatean roman,cu studii . clase, cu stagiul militar satisfacut, fara ocupatie, necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi sat .bloc . ap. ., jud.Cluj, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p.
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului V. D. J., fiul lui G. si J., nascut la . in orasul Agnita, judetul Sibiu, CNP ., cetatean roman, nescolarizat, cu stagiul militar nesatisfacut, necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna ., judetul Mures si cu resedinta in comuna Calarasi, sat ., nr. ., judetul Cluj, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1, 2 si 3 C.penal,
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P. V.,
- distrugere prev. de art. 217 alin. 1C.p.( referitoare la autoturismul Nissan),
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului N. C., fiul lui G. si V. nascut la . in municipiul Turda, judetul Cluj, CNP ., cetatean roman, cu studii . clase,cu stagiul militar satisfacut, fara ocupatie, necasatorit, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat ., nr. ., judetul Cluj, recidivist, pentru savarsirea infractiunii de :
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P.V..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului C. M., fiul lui I. si M., nascut la . in comuna .., judetul Cluj, CNP ., cetatean roman, cu studii . clase,cu stagiul militar satisfacut, fara ocupatie, casatorit, avand doi copii minori, cu ultimul domiciliu cunoscut in comuna Calarasi, sat .nr.., judetul Cluj, recidivist, pentru savarsirea infractiunii de :
- distrugere prev. si ped. de art. 217 alin. 1 Cod penal (referitor la distrugerea staulului de oi),in dauna partii vatamate P.V..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului P.V.. fiul lui N. si A., nascut la 16 iulie 1947 in municipiul Turda, judetul Cluj, CNP ., cetatean roman, cu studii . clase, cioban,cu stagiul militar satisfacut, casatorit, domiciliat in municipiul ., str. . nr. . judetul Cluj, cu antecedente penale, , pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1 C.p.,
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p..
In baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g C.p.p. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului I. P., fiul V. si E. nascut la . in orasul Calimanesti, judetul Valcea, CNP ., cetatean roman, cu studii . clase, cioban, cu stagiul militar satisfacut, divortat, avand in intretinere un copil minor, domiciliat in comuna ., sat ., judetul Valcea, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de :
- incaierare prev. si ped. de art. 322 alin. 1 C.p.,
- ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice prev. de art 321 alin. 1 C.p..
In baza art.14,art.15, si art.346 C.proc.pen., coroborate cu art.998, art.999 si art.1003 C.civil majoreaza despagubirile materiale acordate in favoarea partii civile .P. de la suma de 5.303,65 lei, la suma de 53.484 lei, reprezentand veniturile nerealizate pentru perioada 15.04.2002 - 22.02.2010. Obliga inculpatii G. V. S., C. C.D., V. D. J., D.C., G. A. C., in solidar sa-i plateasca partii civile I. P. suma de 5000 lei cu titlu de cheltuieli de transport.
Obliga pe aceiasi inculpati, in solidar, sa-i plateasca partii civile I.P., suma de 663 lei, lunar cu titlu de despagubiri periodice, incepand cu data de 23.02.2010 si pana la modificarea starii de infirmitate a partii civile sau alte dispozitii ale instantei.
Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate.
In baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat in apel raman in sarcina acestuia.
Cu recurs in 10 zile de la pronuntare pentru inculpatii I. P. si P. V. si de la comunicare pentru celelalte parti.
Pronuntata in sedinta publica, azi 22.02.2010.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Incetarea procesului penal. Situatii
Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
Incuviintare executare silita formulata de executorul judecatoresc. Amenda aplicata de I.S.C.T.R. - Decizie nr. 366 din data de 20.04.2017