InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Neretinerea cauzelor care inlatura caracterul penal al faptei

(Sentinta penala nr. 23 din data de 03.03.2010 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Omor | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului V T T pentru savarsirea infractiunii de omor prevazuta de art. 174 alin. 1 Cod penal.
In fapt s-a retinut ca inculpatul a avut calitatea de ofiter de infanterie in armata romana, calitate pe carte a pierdut-o din cauza consumului de alcool, acesta fiind si motivul principal al desfacerii casatoriei sale. Dupa desfacerea casatoriei inculpatul a locuit in aparatamentul situat in municipiul S, si a intrat in anturajul unor persoane fara ocupatie, cu viciul betiei.
In luna martie 2009 fiind, lipsit de orice mijloc financiar din care sa-si asigure existenta, inculpatul a inchiriat o camera din apartament sau victimei M N si martorului F A, persoane fara ocupatie si consumatoare de alcool, in compania carora, inculpatul presta activitati ocazionale, ori cauta diverse lucruri in containerele de depozitare a gunoiului de pe teritoriul municipiului S
Pe fondul consumului de alcool relatia dintre inculpat si chiriasul sau victima M N, a fost tensionata, marcata de amenintari si loviri reciproce.
In data de 29 aprilie 2009 in jurul orei 1430 dupa ce inculpatul si cei doi chiriasi ai sai au consumat bauturi alcoolice in locuinta motorului M M,  intre inculpat si M N s-a produs o altercatie care a degenerat, pe parcursul careia, printre altele inculpatul l-a amenintat pe acesta din urma ca in ziua respectiva il va ucide cu cutitul. Cearta celor doi a continuat si in locuinta inculpatului, dupa ora 1600, asa incat inculpatul s-a inarmat cu doua cutite cu care i-a aplicat lui M N, lovituri repetate si de intensitate sporita, in zoana toracelui, abdomenului si membrelor superioare, cauzandu-i leziuni traumatice grave, respectiv plagi toracice penetrante cu lezarea de plaman drept si a venei cave superioare, in urma carora victima a decedat.
Desi a realizat ca in urma loviturilor pe care i le-a aplicat, starea de sanatate a victimei s-a depreciat dramatic si ca necesita ingrijiri medicale urgente pentru salvarea vietii, inculpatul a ramas impasibil, s-a intins in patul langa care era cazuta victima si a asistat fara orice resentiment de regret la moartea acestuia.
Numai dupa ce martorii F A si M M au intrat in apartament, inculpatul le-a cerut acestora sa-l ajute, astfel ca cei doi martori, au anuntat telefonic politia.
Autopsia efectuata victimei a conchis ca moartea acesteia a fost de natura violenta in legatura cauzala directa cu actele de violenta exercitate de inculpat asupra sa, datorandu-se hemoragiei interne si externe consecutiva unor plagi taiate-intepate penetrate, cu lezarea plamanului drept si vena cava superioara, cu hemotorax drept si hemopericard  consecutiv, leziuni produse prin loviri repetate, cu corpi taietor-intepator, la data de 29 aprilie 2009.
In dovedirea starii de fapt retinute prin rechizitoriu s-au administrat urmatoarele mijlocele de proba: cercetarea la fata locului, proces-verbal de ridicare a obiectelor de imbracaminte purtate de inculpat in timpul savarsirii faptei, ce prezinta urme de sange uman, avand grupa sangvina pe care o prezinta victima, raportul de constatare medico-legala de autopsiere a victimei, raportul de expertiza medico-legala serologica, procesele-verbale de sanctionarea a inculpatului precum si a victimei, declaratiile martorilor  M M, F A, R N, V T, V I-A.
Partea vatamata M I, fratele victimei s-a constituit parte civila, solicitand suma de 3300 lei daune materiale reprezentand contravaloarea cheltuielilor de inmormantare, precum si daune morale in cuantum de 50.000 lei.
In cursul cercetarilor judecatoresti, s-a luat declaratie inculpatului, au fost audiati martorii M M, F A, R N, V T , V I-A, , F I-I, SI  F I-S
Din analiza probelor administrate in cauza, Tribunalul a constatat ca inculpatul, pe fondul consumului de alcool a intrat in anturajul unor persoane care au acelasi viciu si intrucat nu lucreaza, pentru a-si asigura un venit, inculpatul a inchiriat o camera din apartamentul sau victimei M Ni si martorului F A.
In compania acestora, inculpatul a continuat sa consume bauturi alcoolice, tot impreuna cei trei efectuau diverse activitati ocazionale, la diverse persoane. Pe fondul consumului de alcool intre cei trei aveau loc in mod frecvent discutii si certuri, dar mai ales certurile aveau loc intre inculpat si victima. Consumul obisnuit de alcool si atitudinea conflictuala a celor trei este confirmata prin mai multe procese-verbale de contraventie:  prin care inculaptul, victima precum si martorii Fl A si M M, au fost sanctionati contraventional.
Relatia conflictuala dintre inculpat si victima este confirmata de martorii M M, F A si R N care fac parte din anturajul inculpatului si al victimei, toti afirmand ca i-au vazut de mai multe ori pe cei doi certandu-se. De asemenea, martorul F A, arata ca inculpatul mai primea cate o palma de la victima, precum ca toti trei consumau zilnic alcool, in timp ce martorii V I-A- sora inculpatului si V T – tatal inculpatului au declarat ca inculpatul li se plangea de atitudinea violenta a victimei. Din acest motiv, inculaptul le-a cerut sprijinul celor doi martori, pentru a-l ajuta sa-l evacueze pe M N si in acest sens cei doi l-au insotit pe inculpat la apartamentul sau, undea au discutat cu victima, acesta promitand ca isi va achita chiria restanta precum si ca va parasi locuinta inculpatului in termene de o saptamana. Dupa cateva zile desi victima si martorul F A i-au predat cheia locuintei surorii inculpatului, au continuat sa vina in vizita la inculpat.
Asa s-a intamplat si in ziua savarsirii infractiunii, cand victima, martorii F A si M M au mers impreuna pentru a confectiona un gard. Dupa ce au executat lucrarea acestia au consumat rachiu si vin si au mers la domiciliul inculpatului unde au continuat sa consume alcool. La un moment dat martorii M M si F A au plecat la domiciliul martorei R N pentru a servi masa, in timp ce inculpatul si victima au ramas in apartament.
Ramasi singuri intre victima si inculpat a avut loc un conflict, in timpul caruia inculpatul cu ajutorul a doua cutite i-a aplicat mai multe lovituri victimei care s-a prabusit pe podea. Dupa aceea inculpatul s-a asezat pe patul din aceeasi camera pentru a privi la televizor, fara a verifica stare victimei.
Dupa cateva ore au venit si martorii M M si F A, care l-au gasit pe inculpat pe pat, iar victima decedata.
Dupa constatare decesului victimei de catre cei doi martori, inculpatul care nu a putut sa dea martorilor nici o explicatie, cu privire la ce s-a intamplat, solicitandu-le martorilor sa-l ajute. Martorii l-au sfatuit pe inculpat sa anunte politia, astfel ca acestia s-au deplasat la un telefon public si au anuntat organele de politie.
In declaratiile date, atat in cursul urmaririi penale cat si in faza cercetarii judecatoresti, inculpatul a recunoscut ca i-a aplicat victimei mai multe lovituri de cutit, justificandu-si fapta cu imprejurarea ca a fost determinat de victima, sa se apere intrucat acesta de regula il lovea si il sicana.
Intreaga aparare a inculpatului s-a structurat pe imprejurarea ca victima prin atitudinea sa violenta l-a determinat sa comita fapta.
Din starea de fapt retinuta conform probelor administrate, tribunalul a  constatat ca in parte afirmatiile inculpatului sunt reale. Martorii au confirmat ca intre inculpat si victima existau conflicte spontane, inculpatul imputand victimei ca il sicaneaza, intrucat il lovea uneori fara motiv si ii pretindea acestuia sa mearga sa adune resturi de alimente din tomberoanele de gunoi.
In drept, fapta inculpatului de a-i aplica victimei mai multe lovituri de cutit consecutiv, lovituri ce au fost aplicate conform constatarii medico-legala prin aplicarea dinaintea-inapoia victimei, din pozitii variabile, determinand moartea victimei  a intrunit elementele constitutive ale infractiunii de omor prevazuta de art. 174 Cod penal.
Apararea invocata de inculpat nu a  putut fi incadrata in niciuna din cauzele care inlatura caracterul penale al faptei, intrucat inculpatul nu a fost victima unui atac care sa-i puna grav persoana in pericol, si nici nu s-a aflat intr-o asemenea stare de tulburare sau temere care sa-l fi determinat sa depaseasca limitele unei aparari proportionale.
De asemenea, in cauza, nu s-a dovedit ca victima i-ar fi periclitat in mod iminent viata, integritatea corporala sau sanatatea, pericol ce nu ar fi putut fi inlaturat altfel, dupa cum nu s-a putut retine nici existenta unei constrangeri fizice careia inculaptul nu i-a putut  rezista, astfel ca in cauza nu sunt aplicabile dispozitiile art. 45, art. 46 Cod penal.
Dimpotriva, tribunalul a apreciat ca, savarsirea faptei de catre inculpat a fost determinata de consumul de alcool, de modul de viata dezorganizat, promiscuu in care s-a complacut inculaptul.
Pentru considerentele expuse in baza art. 174 alin. 1 Cod penal s-a dispus condamnarea inculpatului la o pedeapsa de 10 ani inchisoare.
La individualizare judiciara a pedepsi instanta a avut in vedere criteriile generale de individualizare a pedepselor prevazute de lege, gradul de pericol social major pe care il prezinta infractiunea de omor, precum si scopul pedepsei de a asigura prevenirea savarsirii de noi infractiuni.
  De asemenea, instanta a avut in vedere si persoana inculpatului aflat la prima confruntare cu legea penala, atitudinea de regret a faptei savarsite, colaborarea cu organele judiciare, ceea ce a formulat convingerea instantei ca inculpatul a constientizat gravitatea faptei savarsite, precum si consecintele savarsirii unor astfel de fapte, fata de ordinea de drept si regulile de convietuire sociala.
In raport de criteriile expuse s-a aplicat inculpatului pedeapsa minima prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita, respectiv pedeapsa de 10 ani inchisoare, iar in temeiul art. 65 alin. 2 Cod penal s-a  aplicat inculpatului pedeapsa complimentara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera a teza a II-a, lit. b Cod penal, pedeapsa a carei aplicare s-a justificat fata de gradul de pericol social ridicat al faptei.
In cauza s-a constituit parte civila fratele inculpatului solicitand atat daune materiale reprezentand contravaloarea cheltuielilor de inmormantare, cat si daune morale.
In conformitate cu dispozitiile art. 14, 346 C.p.p., art. 998-999 Cod civil, s-a  admis actiunea civila si s-au  acordat daune materiale in masura in care au fost dovedite potrivit chitantelor si facturilor depuse la dosar  respectiv in cuantum de 1218 lei.
La stabilirea cuantumului daunelor morale, instanta a avut in vedere relatia de rudenie relatia de rudenie dinte victima si partea vatamata Muica Iulian, acestia fiind frati dar si imprejurarea ca intre cei doi nu a exist o relatie forate apropiata, asa chiar cum partea civila a declarat legaturile dintre cei doi erau sporadice intrucat partea civila s-a stabilit din anul 1990 in Italia, astfel ca nu s-au mai vizitat.
In consecinta instanta a  apreciat ca echitabila acordarea cu titlu de daune morale a unei sume de 20.000 lei.
In baza art. 118 lit. b Cod penal s-au  confiscat de la inculpat cele 2 cutite de care s-a folosit la savarsirea faptei.
In baza art. 350 C.p.p., s-a  mentinut starea de arest preventiv a inculpatului, iar in baza art. 88 Cod penal s-a  dedus din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestului preventiv. S-au  aplicat dispozitiile art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind prelevarea de probe biologice de la inculpat in vederea introducerii profilului genetic in baza SNDGJ.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009