InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Omor deosebit de grav si viol

(Sentinta penala nr. 20 din data de 04.02.2009 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Omor; Viol | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu din 04.07.2008, dosar de urmarire penala nr. 311/P/2008, inregistrat la acesta instanta cu nr. 2657 din 07.07.2008, a fost trimis in judecata inculpatul F. R.-C.  pentru savarsire infractiunii de omor calificat si deosebit de grav, fapta prev. si ped. de art. 174 alin. 1, combinat cu art. 175 alin. 1 lit. d si h si art. 176 alin. 1, lit. a Cod penal  si infractiunea de viol, fapta prev. de art.197 al.1 si 3  C.p. cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.
In fapt, s-a retinut in actul de sesizare ca la data de 11 mai 2008, in jurul orei 1530 inculpatul, aflat in stare de ebrietate a luat-o pe minora D. A. care se juca in fata imobilului in care locuia si  dus-o in locuinta proprie, cu intentia de a intretine raporturi sexuale cu ea.
Dupa ce a intrat in casa, cu ajutorul unui ciocan de zidarie a aplicat fetitei lovituri ridicate si de intensitate ridicata in zona fetei si craniului, aducand-o in stare de inconstienta, dupa care a intretinut raport sexual anal cu acesta.
Dupa ce a constata ca victima a decedat, inculpatul a infasurat cadavrul in lenjeria patului, i-a ascuns imbracamintea si incaltamintea in soba si dupa lasarea intunericului, in jurul orelor 2130, si inculpatul a introdus coletul in care se afla corpul fetitei intr-un butoi de tabla, aruncandu-l in raul S.
 Cadavrul minorei si una din paturile in care a fost infasurat, au fost gasite, la circa 5 km aval de locul in care inculpatul le-a aruncat, iar obiectele de imbracaminte si incaltaminte si jucaria pe care o avea asupra ei in momentul in care inculpatul a luat-o din strada, au fost gasite in locuinta folosita de inculpat, in care au fost savarsite infractiunile.
Constatarea medico-legala a stabilit ca moartea minorei a fost violenta, fiind evidente de asemenea leziuni traumatice, in zona genito-anala produse printr-o actiune mecanica in cursul unui raport sexual anal.
Probele retinute in faza de urmarire penala sunt procesele verbale de cercetarea la locul in care inculpatul a intretinut raporturi sexuale, la locul unde a fost gasit cadavrul minorei si la locuinta parintilor minorei, rapoartele de constatare medico-legala, de expertiza ADN, de expertiza medico-legala psihiatrica, declaratiile partii civile D. I., declaratiile martorilor D. M., U. M., F.I., H. M., M. Ni., D. C., L. I. si declaratia inculpatului F. R.-C., in care recunoaste faptele savarsite.
Administrand probatoriul administrat in cauza instanta retine in fond urmatoarele:
La data de 11 mai 2008 era ziua de nastere a inculpatului, acesta implinind 18 ani, prilej cu care a consumat bauturi alcoolice.
Fiind in stare de ebrietate, inculpatul a vazut-o pe minora D. A. in varsta de 5 ani si 6 luni, care se juca in fata casei in care locuieste si a dorit sa intretina raport sexual cu aceasta.
Intentia afirmata a inculpatului era sa ia minora cu el, sa o omoare si apoi sa intretina raport sexual cu ea, pentru ca acesta sa nu poata spune nimanui ce s-a intamplat.
Dupa ce luat minora, sub pretextul ca doreste sa ii arate ceva, a convins-o sa intre in locuinta lui si imediat dupa ce a intrat i-a aplicat cu un ciocan lovituri in zona capului.
In momentul in care victima era inconstienta inculpatul a intretinut raport sexual anal consumat.
Dupa savarsirea faptelor inculpatul s-a hotarat sa ascunda cadavrul si in acest sens a luat un butoi de tabla, a introdus corpul fetitei in acesta, iar cand s-a intunecat, in jurul orelor 2130  a luat butoiul si l-a transportat, cateva sute de metri prin localitatea S., initial pe umar, ulterior prin rasucirea acestuia pe partea inferioara iar in final pe un carucior pe care l-a imprumutat de la martorul M.N.
Inculpatul a aruncat butoiul in apa si s-a intors la domiciliu.
Din raportul de constatare medico-legala efectuat de Serviciu de Medicina Legala Sibiu la data de 3 iulie 2008, rezulta ca moartea minorei D. A. a fost violenta, datorandu-se hemoragiei meningo-cerebrale consecutiva unui traumatism cranio-facial cu multiple fracturi eschiloase ale neuro si viscero craniului care s-au putut produce prin lovire repetate cu un corp dur.
La autopsie s-au mai constat leziuni traumatice la nivelul membrului superior drept si membrelor inferioare, care s-au putut produce prin compresiune cu mana, posibil in cadrul unor tentative de raport sexual.
De asemenea, se mentioneaza ca prezenta spermatozoizilor in continutul anal atesta consumarea unor raporturi sexuale complete care pot data din 11 mai 2008 si data fiind morfologia leziunilor traumatice din zona genito-anala, se apreciaza ca raportul sau raporturile sexuale anale au avut loc mai posibil in perioada de agonie.
Totodata din raportul de expertiza ADN nr. 757636 din 27.05.2008 efectuat de I.G.P. – Institutul de Criminalistica (fila 159-170 ) rezulta ca pe chilotul purtat de inculpat la data comiterii faptei erau prezente urme de sange provenite de la victima iar pe pantalonii victimei se afla un fir de par cu profil genetic identic cu probele biologice preluate de la inculpat.
Inculpatul a recunoscut savarsirea faptelor iar cu ocazia expertizei medico-legala psihiatrica rezulta ca in data de 11.05.2008 inculpatul a savarsit faptele imputate cu discernamant.
Starea de fapt asa cum a fost retinuta de catre instanta, a fost probata, asa cum am evidentiat prin rapoartele de constatare si de expertiza medico-legala efectuate, procesul verbal de cercetare a locului in care inculpatul a intretinut raporturi sexuale cu minora si  a omorat-o, unde au fost ridicate obiecte de imbracaminte, incaltaminte si jucaria minorei, ciocanul folosit si mai multe urme de sange si par, procesul verbal de cercetate a locului in care a fost gasit cadavrul, declaratiile tatalui minorei D. I., declaratiile martorilor D. M., U. M., F. I., care l-au vazut pe inculpat cu un butoi de tabla, declaratiile martorilor H. M. si M. N., audiati atat in faza de urmarire penala cat si in cea de judecata care l-au vazut pe inculpat transportand un butoi, respectiv i-a imprumutat acestuia un carucior in vederea transportarii butoiului de tabla.
Faptele asa cum au fost descrise intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de omor deosebit de grav si de viol pentru care inculpatul va fi condamnat dupa cum urmeaza :
-22 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de omor calificat si deosebit de grav si interzicerea drepturilor civile prev. de art.64 lit.a,b si e C.p. ca pedeapsa complementara pe o durata de 5 ani dupa executarea pedepsei inchisorii.
In baza art.197 al.1 si 3 C.pen. va fi condamnat acelasi inculpat la :
- 22 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de viol, si vor fi  interzise drepturilor civile prev. de art.64 lit.a,b si e C.p. ca pedeapsa complementara pe o durata de 5 ani dupa executarea pedepsei inchisorii.
In baza art.33 lit.a, 34 lit.b C.pen. si art.35 al.3 C.pen. inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 22 ani inchisoare, sporita la 23 ani inchisoare, la care se va adauga pedeapsa complementara cea mai grea de 5 ani, interzicerea drepturilor civile prev. de art. 64 lit.a, b si e C.p. dupa executarea pedepsei inchisorii.
In baza art.71 C.pen. vor fi interzise inculpatului exercitiul drepturilor civile prev. de art.64 lit.a, b si e C.pen. ca pedeapsa accesorie pe durata pedepsei inchisorii aplicate.
La individualizarea pedepsei s-a tinut cont de dispozitiile art. 52 si 72 Cod penal, de modalitatea atroce cu care a fost savarsite faptele, care denota o cruzime deosebita a inculpatului, o lipsa totala de umanitate si de sentimente firesti de ocrotire a unor persoane vulnerabile cum sunt copiii, pe care in general orice fiinta umana le are.
Fapta inculpatului este cu atat mai reprobabila cu cat acesta a profitat de increderea pe care a avut-o copilul in el, ca persoana pe care o cunostea si care trebuia sa-i confere un sentiment de siguranta si ocrotire, pe care orice adult trebuie sa il insufle unui copil.
Faptul ca instanta nu a acordat maximul de pedeapsa prevazut de lege se datoreaza aspectului ca inculpatul se afla la prima confruntare cu legea penala, este o persoana foarte tanara, a savarsit faptele chiar in ziua in care a implinit 18 ani, deci la granita majoratului, a recunoscut savarsirea faptelor, pe care le regreta.
Parintii victimei si fratii acesteia s-au constituit parti civile, solicitand daune morale, reprezentand cuantumul suferintei produsa de decesul copilului.
Este evidenta suferinta pe care o provoaca parintelui, pierderea unui copil, cu atat mai mult in circumstantele mentionate, orice suma solicitata, oricat de mare, putand justifica, in principiu, ca fiind echivalentul prejudiciului moral suferit.
Instanta va acorda cuantumurile reduse partial dupa cum urmeaza:
partilor civile D. I. si R. G., ambii dom. in com.S., cate 50.000 lei pentru fiecare cu titlu de daune morale si cate 2.500 lei pentru fiecare cu titlu de despagubiri civile, iar catre partile civile D. I. M., D. N., D. C., M. S. S., M.  S., si D. A., cate 10.000 lei pentru fiecare cu titlu de daune morale, in considerarea pe de-o parte a posibilitatii efective ca acestea sa fie acoperite de inculpat, iar pe de alta parte si raportat la nivelul  suferintelor psihice dovedite prin declaratiile martorilor M. E. si D. M..
In ce priveste despagubirile civile reprezentand cheltuieli de inmormantare, pomeniri si parastase, dovedite cu acte si martori, acestea se vor acorda parintilor victimei, care au suportat aceste cheltuieli.
In baza art.350 C.pr.pen. va fi mentinuta starea de arest a inculpatului si in baza art.88 C.pen. se va deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestului preventiv incepand cu data de 12 mai 2008 pana la zi.
In baza art.118 lit.b C.pen. se va dispune confiscarea speciala a ciocanului folosit de inculpat pentru uciderea victimei, proprietatea acestuia.
In baza art.191 C.pr.pen. va fi obligat inculpatul sa plateasca statului suma de 2.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care 2.000 lei in faza de urmarire penala.
Onorariul avocatului din oficiu se  va plati din fondurile Ministerului Justitiei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor; Viol

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
Incuviintare executare silita formulata de executorul judecatoresc. Amenda aplicata de I.S.C.T.R. - Decizie nr. 366 din data de 20.04.2017