InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Vatamare corporala. Impacarea par?ilor, cauza care inlatura raspunderea penala. Incetarea procesului penal

(Hotarare nr. 51 din data de 31.12.2013 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Incetarea procesului penal. Situatii | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu


Constata ca, prin S.P. a Judecatoriei Saliste s-a dispus, in baza  art.181 alin.1 C.P., condamnarea inculpatului C M, la o pedeapsa de 6 luni  inchisoare, pentru comiterea infractiunii de vatamare corporala.
In temeiul art.71 alin.2 C.P., pe durata executarii pedepsei s-au interzis inculpatului exercitiul drepturilor civile prevazute in art.64 alin.1 lit.a-teza a doua si lit. b C.P.
In baza art.81 si 82 C.P.s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului, pe o durata de 2 ani si 6 luni care constituie termen de incercare.
In temeiul art.83 C.P. si art. 359 C.P.P., s-a atras atentia inculpatului asupra cauzelor care conduc la revocarea beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In baza art.71 alin.5 C.P., s-a suspendat executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In baza art.181 alin.1 C.P., cu aplicarea art. 37 lit. b CP a fost condamnata  inculpata C E la o pedeapsa de 8 luni  inchisoare, pentru comiterea infractiunii de vatamare corporala.
In temeiul art.71 alin.2 C.P., pe durata executarii pedepsei s-au interzis inculpatei exercitiul drepturilor civile prevazute in art.64 alin.1 lit.a-teza a doua si lit.b C.P.
In temeiul art.313 din Legea nr.95/2006, modificata prin OUG nr.72/2006, a fost  admisa actiunea civila formulata in cauza de partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu si in consecinta au fost obligati inculpatii, in solidar, sa plateasca acesteia suma de 53 lei, plus dobanda legala calculata pana la data platii, cu titlu de despagubiri civile.
In temeiul art.14 si 346 C.P.P., cu aplicarea art.998-999 C.civ., a fost admisa in parte actiunea civila formulata de partea civila F M T, si in consecinta au fost obligati  inculpatii, in solidar, sa plateasca acesteia suma de 600 de lei, cu titlu de daune morale.
Au fost respinse restul pretentiilor civile formulate de catre partea civila F M T.
In temeiul art.4 si 7 din legea nr.76/2008, s-a dispus prelevarea probelor biologice de la inculpati, dupa ramanerea definitiva a prezentei.
In temeiul art.5 alin.5 din aceeasi lege, au fost  informati inculpatii cu privire la faptul ca probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obtinerea si stocarea in S.N.D.G.J. a profilului genetic.
In baza art.191 C.P.P., au fost obligati inculpatii, in solidar, sa plateasca 140 de lei cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 50 de lei reprezinta cheltuieli judiciare in faza de urmarire penala.
In baza art.193 C.P.P., au fost obligati inculpatii, in solidar sa plateasca 800 de lei cheltuieli judiciare catre partea civila  F M T.
Din analiza probelor administrate in cauza, instanta a constatat ca declaratiile martorilor audiati in cauza coroborate cu declaratiile partii vatamate, au confirmat intocmai starea de fapt retinuta prin rechizitoriu. Pentru aceasta, instanta de fond a inlaturat declaratiile inculpatilor, ca fiind nesincere, in primul rand pentru ca nu se coroboreaza cu nici un alt mijloc de proba administrat in cauza si pentru ca s-a facut proba faptului ca intre parti, respectiv intre familiile C si F exista o mai veche stare conflictuala, desi inculpatii au negat si acest fapt. In aceste conditii, instanta de fond a  constatat ca inculpatii sunt cei care au exercitat violente asupra partii vatamate, producandu-i leziuni vindecabile, potrivit actelor medico-legale, in 25-30 de zile.
Sub aspectul vinovatiei s-a retinut ca ambii inculpati au savarsit faptele cu intentie directa, prevazand si urmarind rezultatul produs si anume vatamarea corporala a partii vatamate.
 In drept, s-a constatat ca fapta inculpatului C M de a exercita, cu intentie, actiuni de violenta asupra partii vatamate, producand acesteia leziuni care au necesitat pentru vindecare 25-30 de zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 181 al.1 CP pentru care instanta i-a aplicat o pedeapsa de 6 luni  inchisoare.
Fapta inculpatei C E de a exercita, cu intentie, actiuni de violenta asupra partii vatamate, producand acesteia leziuni care au necesitat pentru vindecare 25-30 de zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 181 al.1 CP cu aplic. art- 37 lit. b CP, pentru care instanta i-a aplicat o pedeapsa de 8 luni  inchisoare.
 La individualizarea pedepsei aplicate inculpatului C M, instanta a avut in vedere scopul si functiile pedepsei, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a codului penal, gradul crescut de pericol social al faptelor avand in vedere faptul ca s-a adus atingere rela?iilor sociale privitoare la integritatea fizica a persoanelor, persoana infractorului - care are studii 10 clase, este fara ocupatie, necasatorit, are stagiul militar satisfacut, este fara antecedente penale, a recunoscut savarsirea faptei dar a fost doar partial sincer in privinta celor intamplate.
La individualizarea pedepsei aplicate inculpatului C E, instanta a avut in vedere scopul si functiile pedepsei, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a codului penal, gradul crescut de pericol social al faptelor avand in vedere faptul ca s-a adus atingere rela?iilor sociale privitoare la integritatea fizica a persoanelor, persoana inculpatei - care are studii 4 clase, este muncitoare, casatorita, are stagiul militar satisfacut, recidivista, nu a recunoscut savarsirea faptei.
In temeiul art. 71 al.3 CP, coroborat cu art. 34 al. 2 din Constitutia Romaniei, instanta a interzis inculpatului C M exercitiul drepturilor civile prevazute in art.64 alin.1 lit.a-teza a doua si lit. b C.P, pentru a-l indeparta astfel, pe timp limitat, dupa executarea pedepsei inchisorii, din viata politica, sub forma posibilitatii de a participa la alegeri pentru autoritatile publice la toate nivelurile si de a fi ales in structurile acestora, cat si functii elective de stat sau in alte functii elective.
In temeiul art. 71 al.2 CP, coroborat cu art. 34 al. 2 din Constitutia Romaniei, instanta a interzis inculpatei C E exercitiul drepturilor civile prevazute in art.64 alin.1 lit.a-teza a doua si lit. b C.P, pentru a o indeparta astfel, pe timp limitat, dupa executarea pedepsei inchisorii, din viata politica, sub forma posibilitatii de a participa la alegeri pentru autoritatile publice la toate nivelurile si de a fi ales in structurile acestora, cat si functii elective de stat sau in alte functii elective.
 In ceea ce priveste individualizarea judiciara a modului de executare al pedepsei aplicate inculpatului C M, instanta a avut in vedere natura si cuantumul pedepsei aplicate, antecedenta penala a inculpatului care nu are antecedente penale si a apreciat ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea ei, raportat mai ales la circumstantele reale si personale ale inculpatului care, inca din cursul procesului a dovedit ca a inteles gravitatea faptelor savarsite si regreta cele intamplate. 
Ca urmare, in temeiul art.81 si 82 C.P., instanta a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului, pe o durata de 2 ani si 6 luni ani care constituie termen de incercare.
In temeiul art.83 C.P. si art.359 C.P.P., a atras atentia inculpatului asupra cauzelor care conduc la revocarea beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepsei,
In baza art.71 alin.5 C.P., a dispus si suspendarea executarii pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In ceea ce priveste individualizarea judiciara a modului de executare al pedepsei aplicate inculpatului C E instanta a avut in vedere natura si cuantumul pedepsei rezultante aplicate infractiunii savarsite in stare de recidiva postexecutorie, antecedenta penala a inculpatei (care a mai fost condamnata la o pedeapsa de 2 ani inchisoare, prin sent. pen. nr. 217/2004 a Curtii de Apel Alba Iulia, pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 174 al. 1,2 CP, cu aplic. art. 37 lit. a CP, fapta din prezenta cauza fiind savarsita dupa implinirea restului de pedeapsa de 339 de zile ramas neexecutat la liberarea conditionata, dar inainte de implinirea termenului de reabilitare), urmand ca inculpata sa execute pedeapsa in regim de detentie.
Impotriva acestei hotarari au formulat recurs inculpatii si partea vatamata, fara a motiva recursurile formulate in scris. 
La termenul de judecata din 20.05.2013 partile, prezente in instanta, au aratat ca s-au impacat.
Intrucat infractiunea pentru care au fost condamnati inculpatii face parte din categoria infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala, potrivit dispozitiilor art. 181 alin. 3 c.p.p. tribunalul, in baza art. 38515pct.2 lit. b c.p.p. a admis recursurile formulate de inculpatii si partea civila impotriva sentintei penale nr. 1 din data de 09.01.2013 pronuntata de Judecatoria Saliste in dosarul nr. 356/294/2012 pe care a casat-o si, rejudecand:
In baza art. 11 pct. 2 lit. b C.p.p. raportat la art. 10 lit. h C.p.p. a incetat procesul penal pornit impotriva inculpatilor pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala prevazuta de art. 181 alin. 1 C.p., ca urmare a impacarii partilor.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Incetarea procesului penal. Situatii

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
Incuviintare executare silita formulata de executorul judecatoresc. Amenda aplicata de I.S.C.T.R. - Decizie nr. 366 din data de 20.04.2017