InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Suceava

Cauza temeinica de impiedicare in exercitarea caii de atac.

(Decizie nr. 20 din data de 13.01.2010 pronuntata de Curtea de Apel Suceava)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Suceava | Jurisprudenta Curtea de Apel Suceava

      Prin sentinta penala nr. 268 din 27.05.2009 a Judecatoriei Suceava s-a dispus, in baza art.180 alin.2 Cod penal cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal,  condamnarea inculpatului BN la o pedeapsa de 4 (patru) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, in baza art.192 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal,  condamnarea inculpatului la o pedeapsa de 6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu, in baza art.193 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal,  condamnarea inculpatului la o pedeapsa de 3 (trei) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de amenintare si in baza art.11 din Legea nr. 61/1991 cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal,  condamnarea inculpatului la o pedeapsa de 3 (trei) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de port fara drept de obiecte taietoare in public.
      In baza art.33 lit. a Cod penal si art. 34 lit. b Cod penal, s-au contopit pedepsele stabilite si s-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de  6 (sase) luni inchisoare.
      In baza art. 81 alin.1, 2 Cod penal, s-a suspendat conditionat executarea pedepsei pe un termen de incercare de 2 (doi) ani si 6(sase) luni calculat conform art. 82 Cod penal.
      In baza art. 359 alin. 1 Cod procedura penala, s-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal referitoare la revocarea suspendarii conditionate si executarea pedepsei aplicate in regim de detentie in cazul savarsirii unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare. 
      In baza art. 71 alin.1 Cod penal, s-au interzis inculpatului drepturile prevazute de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal.
S-a facut aplicarea art.71 alin.5 Cod penal.
      In baza art.14 Cod procedura penala  raportat la art.346 Cod procedura penala  combinat cu art. 998 si art.999 Cod civil, s-a admis actiunea civila formulata de partea civila PM si a fost obligat inculpatul la plata in favoarea acesteia a sumei de 388 lei reprezentand daune materiale si a sumei de 1.000 lei reprezentand daune morale.
      In baza art.14 Cod procedura penala  raportat la art.346 Cod procedura penala combinat cu art. 998 si art.999 Cod civil, s-a admis actiunea civila formulata de partea civila ZN si a fost obligat inculpatul la plata in favoarea acesteia a sumei de 1.000 lei reprezentand daune morale.
      Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut, in esenta, ca in ziua de 19.03.2007, in jurul orei 08.00, BN a patruns fara drept in curtea locuintei partii vatamate ZN situata in localitatea M, unde i-a aplicat lovituri partii vatamate PM ce a suferit leziuni ce au necesitat 3-4 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare. In aceeasi zi, in jurul orei 13.00, avand asupra sa, in loc public, un topor, a adresat amenintari cu acte de violenta primei victime mentionate si rudelor sale apropiate, de natura sa o alarmeze. 
      Impotriva acestei sentinte a declarat apel inculpatul BN, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, aratand ca este nevinovat de comiterea infractiunilor retinute in sarcina sa.
      Analizand apelul, Tribunalul Suceava a  constatat ca apelul este tardiv si  l-a respins ca atare, retinand urmatoarele:
      Potrivit art. 363 Cod procedura penala, termenul de apel este de 10 zile daca legea nu dispune altfel si curge, de la pronuntare, pentru partile prezente la dezbateri sau la pronuntare si de la comunicarea copiei de pe dispozitiv, pentru partile care au lipsit ori pentru inculpatul detinut.  
      Din procesul-verbal de indeplinire a procedurii de comunicare rezulta ca dispozitivul i-a fost comunicat inculpatului la domiciliul din comuna D, nr. 716, la data de 02.06.2009, acesta declarand apel abia la data de 16.06.2009, data de pe cererea de apel ce a fost inregistrata la arhiva Tribunalului Suceava, deci dupa termenul de 10 zile prevazut de lege.
      Tribunalul apreciaza ca este adevarat ca in dispozitivul sentintei penale se mentioneaza ca aceasta poate fi atacata cu apel in termen de 15 zile, insa necunoasterea legii nu poate constitui o cauza temeinica de impiedicare, astfel cum prevad disp. art. 364 Cod procedura penala. 
    Impotriva acestei decizii penale a declarat recurs inculpatul BN aratand ca in extrasul sentintei penale comunicate de catre Judecatoria Suceava se mentioneaza ca termenul de apel este de 15 zile de la comunicare, pentru cei lipsa, astfel incat, in raport de aceasta mentiune, a declarat calea de atac in termen. Din aceste considerente a solicitat trimiterea cauzei pentru rejudecarea apelului la Tribunalul Suceava.
      Curtea a constatat ca acesta este fondat, pentru urmatoarele considerente:
      In procedura penala, termenul de apel, conform art. 363 Cod procedura penala, este de 10 zile, daca legea nu dispune altfel si curge de la pronuntare, pentru partile prezente la dezbateri sau la pronuntare si de la comunicare, pentru partile lipsa.
      Tribunalul Suceava a retinut ca declararea de catre inculpat, la data de 16.06.2009 a apelului, in conditiile in care dispozitivul hotararii de fond i-a fost comunicat inculpatului la data de 02.06.2009, s-a realizat cu depasirea termenului de 10 zile, mentionat mai sus.
      In raport de sustinerile inculpatului, vizand mentiunile referitoare la termenul de apel din cuprinsul comunicarii dispozitivului hotararii de fond, Tribunalul a constatat in mod gresit ca nu sunt incidente cerintele prevazute de art. 364 Cod procedura penala, text legal ce reglementeaza institutia repunerii in termen a apelului.
      De plano, necunoasterea legii nu poate constitui o cauza temeinica de impiedicare a declararii apelului in termenul legal.
      Insa, notiunea de lege, in acceptiunea jurisprudentei CEDO, cuprinde mai ales acceptiunea ei "materiala" si nu formala, incluzand pe langa legile organice si textele de rang infralegislativ sau dreptul nescris, important fiind ca toate acestea sa indeplineasca cele doua calitati obligatorii, accesibilitatea si previzibilitatea. Din perspectiva acestor elemente, Curtea constata ca mentiunea din dispozitivul hotararii de fond, comunicat inculpatului, relativ la termenul de 15 zile pentru declararea apelului, reprezinta o furnizare oficiala de informatii procedurale catre parti, care contureaza existenta si continutul normelor juridice aplicabile in cazul determinat pentru exercitarea caii de atac.
      Eroarea vizand termenul de apel de 15 zile, in loc de 10 zile, se regaseste in dispozitivul hotararii comunicate si nu poate fi translata, cu efecte potrivnice, partii care a respectat conditiile din comunicare, conferindu-i astfel credibilitatea ce deriva din natura actului primit, raportat si la institutia emitenta.
      Asadar, inculpatul si-a reglat conduita procesuala la conditiile ce au fost inscrise in comunicarea oficiala emisa de judecatorie.
      Cauza temeinica de impiedicare este definita de I.C.C.J. in decizia nr. 3180/2006, prin care s-a stabilit ca aceasta echivaleaza cu cazul fortuit, forta majora sau alta cauza care l-a pus pe inculpat in situatia de a nu putea actiona asa cum ii cereau interesele si in lipsa careia ar fi actionat in conformitate cu aceste interese.
      Ultima teza a acestei definitii este incidenta in cauza, deoarece comunicarea hotararii de fond, cu mentiunea gresita a posibilitatii declararii apelului in 15 zile, prin natura acesteia, emitentul ei, l-a determinat pe inculpat sa actioneze in consecinta, contrar intereselor sale juridice.
      Astfel, Curtea constata ca sunt indeplinite cele doua conditii cumulative prevazute de art. 364 Cod procedura penala, fiind incident cazul de casare prev. de art. 3859 pct. 171 Cod procedura penala, deoarece s-a facut o gresita aplicare a legii, motiv pentru care va admite recursul inculpatului si va casa integral decizia penala trimitand cauza Tribunalului Suceava pentru judecarea apelului.
      

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012