Plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata. Trimiterea cauzei procurorului in vederea redeschiderii urmarii penale
(Decizie nr. 1772 R din data de 26.06.2009 pronuntata de Tribunalul Botosani)Plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata. Trimiterea cauzei procurorului in vederea redeschiderii urmarii penale
Procedura civila si penala
Decizia nr. 1772 R/26 iunie 2009
Examinand actele si lucrarile dosarului de fond se constata ca prin cererea adresata Judecatoriei Saveni la data de 21.10.2008 petenta B.S. a solicitat desfiintarea ordonantei de scoatere de sub urmarire penala data in dosarul nr. 470/P/2006 al Parchetului de pe langa Judecatoria Saveni si a ordonantei de respingere a plangerii nr. 183/II/2 din 22.09.2008 data de prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Saveni si a trimiterea cauzei la parchet in vederea inceperii urmaririi penale si sesizarii instantei prin rechizitoriu cu trimiterea in judecata a intimatilor B.C., B.V. si I.V., pentru savarsirea infractiunilor prev. si ped. de art. 215 al. 2 si 3 Cod penal, art 291, 292 si 290 Cod penal, iar in subsidiar admiterea plangerii, anularea ordonantelor sus enuntate si retinerea cauzei spre judecare, cu motivarea ca procurorul a facut o gresita aplicare a legii penale, dand o interpretare incorecta probelor din dosar si nesolutionand dosarul cu privire la infractiunile prev. si ped. de art. 290, 291 si 292 Cod penal, savarsite de invinuiti si nici cu privire la infractiunea prev. si ped. de art. 215 al. 2 si 3 Cod penal.
Investita cu solutionarea plangerii, Judecatoria Saveni, prin sentinta penala nr. 80 din 19.02.2009 a respins ca neintemeiata plangerea formulata de petenta B.S., domiciliata in satul Podriga, com. Draguseni, jud. Botosani, impotriva Ordonantei de scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ din 28 iulie 2008, data in dosarul nr. 470/P/2006 al Parchetului de pe langa Judecatoria Saveni si a Ordonantei de respingere a plangerii nr. 183/II/2 din 22 septembrie 2008 data de prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Saveni, privind pe intimatii I.V., I.I., ambii cu domiciliul in satul Podriga, com. Draguseni, jud. Botosani, B.C., B. V., ambii domiciliati in Roman, str. X nr. Y, jud. Neamt, D.I.C., domiciliata in satul Dolhesti, com. Pipirig, jud. Neamt, I. C. N., S. E., ambii domiciliati in sat Podriga, com. Draguseni, jud. Botosani V. A.-B. si V. D.-N., ambii domiciliati in mun. Botosani, str. X nr. Y, bl. Z, ap. T, jud. Botosani.
A obligat petenta sa plateasca statului suma de 180 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.
Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut ca prin ordonanta din 28.07.2008 Parchetul de pe langa Judecatoria Saveni a dispus scoaterea de sub urmarire penala pentru faptele prev. de art. 291, 292 si 290 Cod penal a invinuitilor B.C., B. V., I.V. si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ in suma de 1000 lei pentru invinuitul B.C., 700 lei pentru invinuitul B. V., 400 lei pentru invinuitul I.V., scoaterea de sub urmarire penala pentru fapta prev. de art. 215 al. 1 si 3 Cod penal a invinuitului B.C., neinceperea urmaririi penale fata de numitii I. I., I. C. N., D.I.C., pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 290 Cod penal si neinceperea urmaririi penale fata de numitii B.S., I. I., I.V. si S. E., pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 215 al. 3 si 292 Cod penal.
Aceasta ordonanta a fost mentinuta prin ordonanta nr. 183 din 22.09.2008 a prim procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Saveni care a respins plangerea formulata de catre petenta.
Verificand solutia parchetului in raport de actele de cercetare, materialele si lucrarile din dosarul cauzei, prima instanta a apreciat ca aceasta a fost adoptata in urma unei evaluari corecte a probatoriului, solutia data fiind legala si temeinica.
Astfel a reiesit din ansamblul cercetarilor efectuate ca la data de 13.06.2006 petenta B.S. a formulat plangere penala impotriva invinuitilor B.C., I.V., I. C. , I. I., acuzandu-i de savarsirea infractiunilor prev. de art. 290, 291, 292 si 215 Cod penal, anularea inscrisurilor sub semnatura privata intocmite in fals cat si a contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. 2004 din 27.09.2005 autentificat de B.N.P. "XY".
In urma cercetarilor efectuate de catre organele de cercetare penala s-a constatat petenta B.S. a mostenit impreuna cu S. E., I. I. si I.V. bunurile ramase de la decesul lui N. I. , printre care si un apartament situat in municipiul Roman, jud. Neamt si unul in mun. Botosani. Astfel S. E. a mostenit 1/3, B.S. 1/3, I.I. si I.V. cate 1/2din cota de 1/3, conform art. 672 Cod civil.
La data de 09.05.2005 petenta B. S. accepta propunerea comostenitorilor de a-l imputernici pe invinuitul B.C., acesta fiind fiul mostenitoarei S. E. , ca pentru ei si in numele lor sa vanda cui crede de cuviinta drepturile indivize din apartamentele din mun. Roman si mun. Botosani. In acest sens comostenitorii intocmesc procura speciala autentificata de B.N.P."YZ "din mun. Roman, jud. Neamt.
In calitate de mandatar invinuitul B.C. incheie un contract de promisiune bilaterala de vanzare cumparare cu sotii V.D.N.si V. A.-B. pentru apartamentul situat in mun. Botosani, str. X bl. Y la data de 12.05.2005 pentru suma de 52.000 lei din care 18.800 fiind achitata in avans iar restul sumei urmand sa fie platita la incheierea contractului de vanzare cumparare, printr-un credit ipotecar, contract ce a fost legalizat la Notariatul Public "AB".
S-a stabilit ca termen pentru perfectarea contractului data de 12.06.2005, timp ce era necesar pentru obtinerea de catre promitatorul vanzator a actelor necesare instrainarii imobilului, liber de sarcini si cu taxele achitate la zi.
Vanzarea nu s-a putut realiza la termenul stabilit intrucat imobilul nu era inscris in cartea funciara si era grevat de doua ipoteci si un comandament inscrise in Registrul de Transcriptiuni inainte de dobandirea de catre defunct a imobilului, intervenita la data de 4.09.2002.
Suma necesara inscrierii imobilului in cartea funciara si pentru radierea sarcinilor de 5765 lei a fost avansata de beneficiarii promisiunii iar incheierea contractului s-a putut realiza la 27.09.2005 cand cumparatorii au achitat si restul de pret.
La data de 30 iunie 2005, dupa incheierea promisiunii de vanzare cumparare petenta B.S. a revocat mandatul dat intimatului B.C., notificandu-i aceasta la data de 6.07.2005.
La data de 27.09.2005 invinuitul B.C. desi cunostea ca procura speciala fusese revocata de petenta inca din 30.06.2005, incheie contractul de vanzare cumparare cu numitii V. D.-N. si V.A. - B., declarand in fata notarului ca este mandatarul numitilor S. E., B. S. , I.V. si I. I..
Petenta a promovat o actiune la Judecatoria Botosani care a facut obiectul dosarului 601/2006 prin care a solicitat constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat intre invinuitul B.C. si familia Viziteu.
Invinuitul B.C. a depus la dosar doua inscrisuri sub semnatura privata pentru a demonstra sa petenta a primit sumele de bani ce i se cuveneau din vanzarea apartamentului din mun. Botosani.
Instanta de judecata a respins cererea petentei de anulare partiala a contractului de vanzare cumparare apreciind asupra fondului si nu asupra eventualelor sume de bani primite de aceasta.
Avand in vedere ca faptele, prin continutul lor concret, rezultatele si imprejurarile in care s-au comis, s-au putut produce pe fondul unor divergente intre comostenitori aparute in decursul lichidarii unei mase succesorale, si nemultumirii din neexecutarea unui contract de mandat au adus o atingere minima valorilor sociale ocrotite de legea penala, neprezentand gradul de pericol social al unei infractiuni, prima instanta a apreciat ca solutia parchetului de scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ intimatilor B.C., B. V., I.V., sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art. 290, 291, 292 Cod penal, in conformitate cu disp. art. 10 lit. b1 Cod proc. penala sunt legale si temeinice.
S-a apreciat de asemenea ca in ce priveste savarsirea infractiunii prev. de art. 215 al. 1 si 3 Cod penal de catre invinuitul B.C., prin incheierea contractului de vanzare cumparare cu sotii V. nu s-a produs nici un prejudiciu in cauza.
Impotriva acestei sentinte, in termen legal, a declarat recurs petenta B.S., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie. Recurenta a solicitat anularea ordonantei procurorului si trimiterea cauzei in vederea inceperii urmaririi penale impotriva intimatilor B.C., B. V. si I.V. pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 215 alin. 2 si 3, art. 291, art. 292 si art. 290 Cod penal. In subsidiar recurenta a solicitat casarea sentintei cu trimitere spre rejudecare aceleiasi instante pentru a se pronunta in sensul admiterii plangerii si judecarii pe fond a cauzei.
In motivarea recursului petenta face o noua descriere a situatiei de fapt si arata ca solutiile procurorului si sentinta atacata ii provoaca prejudicii deoarece, prin modul fraudulos in care au actionat, intimatii au indus in eroare notarul si cumparatorii pentru a incheia contractul, a incasa pretul vanzarii si a pretinde ca i-ar fi platit pretul pentru cota sa 1/3 din apartament.
Expertizele grafologice efectuate in cauza au constatat ca semnatura din dreptul numelui petentei nu a fost executata de aceasta, ca nici celelalte semnaturi nu apartin numitilor I. si ca au fost folosite pixuri cu nuante diferite pentru scriere. Desi intimatul B. trebuia sa-i prezinte petentei o chitanta descarcatoare si sa-i plateasca pretul cuvenit, nu a facut acest lucru.
Mai arata petenta ca nu a fost stabilit prejudiciul pe care l-a suferit, avandu-se in vedere si ca suma trecuta in antecontract ca avans nu corespunde cu cea trecuta in contract.
Petenta concluzioneaza ca parchetul a lasat nesolutionata latura civila, nu a anulat actele false si nu a stabilit vinovatia inculpatilor. Parchetul, in virtutea rolului activ, trebuia sa dispuna o contraexpertiza criminalistica pentru a se stabili cu certitudine cine a semnat declaratia din 12 mai 2005.
Recursul este fondat.
Pentru stabilirea persoanelor care au semnat pe inscrisul denumit "Declaratie" din data de 12 mai 2005 la pozitiile I. I., I.V. si B.S. s-au efectuat un o constatare tehnico-stiintifica si o expertiza criminalistica. In urma primei lucrari s-a concluzionat ca semnatura din dreptul numelui B.S. nu a fost executata de aceasta, ca semnaturile din dreptul numelor I. I. si I.V. nu a fost executate de titulari si ca semnatura din dreptul numelui I.V. putea fi executata de numitul I. C. N.. Raportul de expertiza concluzioneaza ca inscrisul respectiv a fost scris de catre numita B. V., semnatura corespunzatoare numelui I. I. a fost executata de numita I. I. C., semnatura corespunzatoare numelui I.V. a fost executata de numitul I. C. N. si ca nu se poate stabili daca semnatura corespunzatoare numelui B.S. apartine titularei.
Se observa neconcordanta dintre concluziile celor doua lucrari criminalistice, dupa cum se observa si ca raportul de expertiza nu face trimitere la concluziile si lucrarile raportului de constatare. In atare imprejurari se impunea efectuarea unei noi expertize criminalistice care sa stabileasca cu certitudine persoanele care au intocmit si semnat inscrisul din data de 12 mai 2005.
Analizand plangerea penala formulata de petenta se constata ca aceasta se refera si la un inscris intitulat "Declaratie", semnat la data de 1 februarie 2006 de catre I. C. si I.V. si care, de asemenea, ar fi intocmit in fals. Din cuprinsul ordonantei de scoatere de sub urmarire penala nu reiese ca s-ar fi efectuat cercetari si cu privire la aceste fapte, procurorul referindu-se motivat doar la inscrisul din data de 12 mai 2005.
Prin urmare se impune redeschiderea urmarii penale pentru efectuarea unei noi expertize criminalistice in legatura cu infractiunea prev. de art. 290 Cod penal reclamata in sarcina numitilor I. I., I. C. N.; D.I.C. si B.V. (inscrisul din 12 mai 2005), pentru efectuarea de cercetari fata de numitii I. C. N. si I.V. sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 290 Cod penal (inscrisul din 1 februarie 2006), precum si fata de numitul B. C. sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 291 Cod penal, petenta reclamand ca acesta s-ar fi folosit in instanta de cele doua inscrisuri falsificate.
In ce priveste infractiunea de inselaciune imputata numitului B.C., in mod corect s-a apreciat ca fapta comisa de acesta nu intruneste elementele constitutive ale acestei infractiuni. Desi motivarea procurorului este sumara, probatoriul administrat confirma ca eroarea in care s-au aflat cumparatorii cu privirea la calitatea de mandatar a numitului B.C. nu i-a prejudiciat pe acestia. In ce priveste nerespectarea obligatiilor impuse de executarea contractului de mandat sunt aplicabile regulile raspunderii civile contractuale, petenta avand posibilitatea sa se prevaleze de dispozitiile din aceasta materie pentru a obtine repararea unui eventual prejudiciu.
Pentru aceste considerente, in temeiul art. 38515 pct. 2 lit. d Cod procedura penala va fi admis recursul, casata sentinta si, in rejudecare, va fi admisa plangerea formulata de petenta. In temeiul art. 2781 alin. 8 lit. b Cod procedura penala va fi desfiintata in parte ordonanta nr. 470/P/2006 din 28 iulie 2008 si trimisa cauza procurorului in vederea redeschiderii urmaririi penale fata de numitii I. I., I. C. N., D.I.C. si B. V. sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 290 Cod penal, fata de numitii I. C. N. si I.V. sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 290 Cod penal si fata de numitul B.C. sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 291 Cod penal.
Va fi efectuata o noua expertiza criminalistica a inscrisului din data de 12.05.2005 pentru stabilirea cu certitudine a persoanelor care au intocmit si semnat inscrisul.
Se vor efectua cercetari cu privire la faptele imputate numitilor I. C. N., I.V. si B.C. in legatura cu inscrisul din 1.02.2006 (asa cum se solicita expres in plangerea penala formulata de B.S.).
Tinandu-se seama de rezultatul cercetarilor sus aratate, vor fi administrate orice alte probe ce vor aparea ca necesare pentru lamurirea imprejurarilor cauzei si stabilirea pericolului social concret al faptelor retinute.
Vor fi mentinute celelalte dispozitii ale ordonantei.
Cheltuielile din prima instanta si din recurs vor ramane in sarcina statului.
Va fi respinsa cererea intimatilor B.C. si B. V. de obligare a petentei la plata cheltuielilor judiciare constand in onorariul aparatorului angajat.
Vazand si dispozitiile art. 192 alin. 3 Cod proc. penala,
6
Procedura civila si penala
Decizia nr. 1772 R/26 iunie 2009
Examinand actele si lucrarile dosarului de fond se constata ca prin cererea adresata Judecatoriei Saveni la data de 21.10.2008 petenta B.S. a solicitat desfiintarea ordonantei de scoatere de sub urmarire penala data in dosarul nr. 470/P/2006 al Parchetului de pe langa Judecatoria Saveni si a ordonantei de respingere a plangerii nr. 183/II/2 din 22.09.2008 data de prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Saveni si a trimiterea cauzei la parchet in vederea inceperii urmaririi penale si sesizarii instantei prin rechizitoriu cu trimiterea in judecata a intimatilor B.C., B.V. si I.V., pentru savarsirea infractiunilor prev. si ped. de art. 215 al. 2 si 3 Cod penal, art 291, 292 si 290 Cod penal, iar in subsidiar admiterea plangerii, anularea ordonantelor sus enuntate si retinerea cauzei spre judecare, cu motivarea ca procurorul a facut o gresita aplicare a legii penale, dand o interpretare incorecta probelor din dosar si nesolutionand dosarul cu privire la infractiunile prev. si ped. de art. 290, 291 si 292 Cod penal, savarsite de invinuiti si nici cu privire la infractiunea prev. si ped. de art. 215 al. 2 si 3 Cod penal.
Investita cu solutionarea plangerii, Judecatoria Saveni, prin sentinta penala nr. 80 din 19.02.2009 a respins ca neintemeiata plangerea formulata de petenta B.S., domiciliata in satul Podriga, com. Draguseni, jud. Botosani, impotriva Ordonantei de scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ din 28 iulie 2008, data in dosarul nr. 470/P/2006 al Parchetului de pe langa Judecatoria Saveni si a Ordonantei de respingere a plangerii nr. 183/II/2 din 22 septembrie 2008 data de prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Saveni, privind pe intimatii I.V., I.I., ambii cu domiciliul in satul Podriga, com. Draguseni, jud. Botosani, B.C., B. V., ambii domiciliati in Roman, str. X nr. Y, jud. Neamt, D.I.C., domiciliata in satul Dolhesti, com. Pipirig, jud. Neamt, I. C. N., S. E., ambii domiciliati in sat Podriga, com. Draguseni, jud. Botosani V. A.-B. si V. D.-N., ambii domiciliati in mun. Botosani, str. X nr. Y, bl. Z, ap. T, jud. Botosani.
A obligat petenta sa plateasca statului suma de 180 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.
Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut ca prin ordonanta din 28.07.2008 Parchetul de pe langa Judecatoria Saveni a dispus scoaterea de sub urmarire penala pentru faptele prev. de art. 291, 292 si 290 Cod penal a invinuitilor B.C., B. V., I.V. si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ in suma de 1000 lei pentru invinuitul B.C., 700 lei pentru invinuitul B. V., 400 lei pentru invinuitul I.V., scoaterea de sub urmarire penala pentru fapta prev. de art. 215 al. 1 si 3 Cod penal a invinuitului B.C., neinceperea urmaririi penale fata de numitii I. I., I. C. N., D.I.C., pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 290 Cod penal si neinceperea urmaririi penale fata de numitii B.S., I. I., I.V. si S. E., pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 215 al. 3 si 292 Cod penal.
Aceasta ordonanta a fost mentinuta prin ordonanta nr. 183 din 22.09.2008 a prim procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Saveni care a respins plangerea formulata de catre petenta.
Verificand solutia parchetului in raport de actele de cercetare, materialele si lucrarile din dosarul cauzei, prima instanta a apreciat ca aceasta a fost adoptata in urma unei evaluari corecte a probatoriului, solutia data fiind legala si temeinica.
Astfel a reiesit din ansamblul cercetarilor efectuate ca la data de 13.06.2006 petenta B.S. a formulat plangere penala impotriva invinuitilor B.C., I.V., I. C. , I. I., acuzandu-i de savarsirea infractiunilor prev. de art. 290, 291, 292 si 215 Cod penal, anularea inscrisurilor sub semnatura privata intocmite in fals cat si a contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. 2004 din 27.09.2005 autentificat de B.N.P. "XY".
In urma cercetarilor efectuate de catre organele de cercetare penala s-a constatat petenta B.S. a mostenit impreuna cu S. E., I. I. si I.V. bunurile ramase de la decesul lui N. I. , printre care si un apartament situat in municipiul Roman, jud. Neamt si unul in mun. Botosani. Astfel S. E. a mostenit 1/3, B.S. 1/3, I.I. si I.V. cate 1/2din cota de 1/3, conform art. 672 Cod civil.
La data de 09.05.2005 petenta B. S. accepta propunerea comostenitorilor de a-l imputernici pe invinuitul B.C., acesta fiind fiul mostenitoarei S. E. , ca pentru ei si in numele lor sa vanda cui crede de cuviinta drepturile indivize din apartamentele din mun. Roman si mun. Botosani. In acest sens comostenitorii intocmesc procura speciala autentificata de B.N.P."YZ "din mun. Roman, jud. Neamt.
In calitate de mandatar invinuitul B.C. incheie un contract de promisiune bilaterala de vanzare cumparare cu sotii V.D.N.si V. A.-B. pentru apartamentul situat in mun. Botosani, str. X bl. Y la data de 12.05.2005 pentru suma de 52.000 lei din care 18.800 fiind achitata in avans iar restul sumei urmand sa fie platita la incheierea contractului de vanzare cumparare, printr-un credit ipotecar, contract ce a fost legalizat la Notariatul Public "AB".
S-a stabilit ca termen pentru perfectarea contractului data de 12.06.2005, timp ce era necesar pentru obtinerea de catre promitatorul vanzator a actelor necesare instrainarii imobilului, liber de sarcini si cu taxele achitate la zi.
Vanzarea nu s-a putut realiza la termenul stabilit intrucat imobilul nu era inscris in cartea funciara si era grevat de doua ipoteci si un comandament inscrise in Registrul de Transcriptiuni inainte de dobandirea de catre defunct a imobilului, intervenita la data de 4.09.2002.
Suma necesara inscrierii imobilului in cartea funciara si pentru radierea sarcinilor de 5765 lei a fost avansata de beneficiarii promisiunii iar incheierea contractului s-a putut realiza la 27.09.2005 cand cumparatorii au achitat si restul de pret.
La data de 30 iunie 2005, dupa incheierea promisiunii de vanzare cumparare petenta B.S. a revocat mandatul dat intimatului B.C., notificandu-i aceasta la data de 6.07.2005.
La data de 27.09.2005 invinuitul B.C. desi cunostea ca procura speciala fusese revocata de petenta inca din 30.06.2005, incheie contractul de vanzare cumparare cu numitii V. D.-N. si V.A. - B., declarand in fata notarului ca este mandatarul numitilor S. E., B. S. , I.V. si I. I..
Petenta a promovat o actiune la Judecatoria Botosani care a facut obiectul dosarului 601/2006 prin care a solicitat constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat intre invinuitul B.C. si familia Viziteu.
Invinuitul B.C. a depus la dosar doua inscrisuri sub semnatura privata pentru a demonstra sa petenta a primit sumele de bani ce i se cuveneau din vanzarea apartamentului din mun. Botosani.
Instanta de judecata a respins cererea petentei de anulare partiala a contractului de vanzare cumparare apreciind asupra fondului si nu asupra eventualelor sume de bani primite de aceasta.
Avand in vedere ca faptele, prin continutul lor concret, rezultatele si imprejurarile in care s-au comis, s-au putut produce pe fondul unor divergente intre comostenitori aparute in decursul lichidarii unei mase succesorale, si nemultumirii din neexecutarea unui contract de mandat au adus o atingere minima valorilor sociale ocrotite de legea penala, neprezentand gradul de pericol social al unei infractiuni, prima instanta a apreciat ca solutia parchetului de scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ intimatilor B.C., B. V., I.V., sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art. 290, 291, 292 Cod penal, in conformitate cu disp. art. 10 lit. b1 Cod proc. penala sunt legale si temeinice.
S-a apreciat de asemenea ca in ce priveste savarsirea infractiunii prev. de art. 215 al. 1 si 3 Cod penal de catre invinuitul B.C., prin incheierea contractului de vanzare cumparare cu sotii V. nu s-a produs nici un prejudiciu in cauza.
Impotriva acestei sentinte, in termen legal, a declarat recurs petenta B.S., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie. Recurenta a solicitat anularea ordonantei procurorului si trimiterea cauzei in vederea inceperii urmaririi penale impotriva intimatilor B.C., B. V. si I.V. pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 215 alin. 2 si 3, art. 291, art. 292 si art. 290 Cod penal. In subsidiar recurenta a solicitat casarea sentintei cu trimitere spre rejudecare aceleiasi instante pentru a se pronunta in sensul admiterii plangerii si judecarii pe fond a cauzei.
In motivarea recursului petenta face o noua descriere a situatiei de fapt si arata ca solutiile procurorului si sentinta atacata ii provoaca prejudicii deoarece, prin modul fraudulos in care au actionat, intimatii au indus in eroare notarul si cumparatorii pentru a incheia contractul, a incasa pretul vanzarii si a pretinde ca i-ar fi platit pretul pentru cota sa 1/3 din apartament.
Expertizele grafologice efectuate in cauza au constatat ca semnatura din dreptul numelui petentei nu a fost executata de aceasta, ca nici celelalte semnaturi nu apartin numitilor I. si ca au fost folosite pixuri cu nuante diferite pentru scriere. Desi intimatul B. trebuia sa-i prezinte petentei o chitanta descarcatoare si sa-i plateasca pretul cuvenit, nu a facut acest lucru.
Mai arata petenta ca nu a fost stabilit prejudiciul pe care l-a suferit, avandu-se in vedere si ca suma trecuta in antecontract ca avans nu corespunde cu cea trecuta in contract.
Petenta concluzioneaza ca parchetul a lasat nesolutionata latura civila, nu a anulat actele false si nu a stabilit vinovatia inculpatilor. Parchetul, in virtutea rolului activ, trebuia sa dispuna o contraexpertiza criminalistica pentru a se stabili cu certitudine cine a semnat declaratia din 12 mai 2005.
Recursul este fondat.
Pentru stabilirea persoanelor care au semnat pe inscrisul denumit "Declaratie" din data de 12 mai 2005 la pozitiile I. I., I.V. si B.S. s-au efectuat un o constatare tehnico-stiintifica si o expertiza criminalistica. In urma primei lucrari s-a concluzionat ca semnatura din dreptul numelui B.S. nu a fost executata de aceasta, ca semnaturile din dreptul numelor I. I. si I.V. nu a fost executate de titulari si ca semnatura din dreptul numelui I.V. putea fi executata de numitul I. C. N.. Raportul de expertiza concluzioneaza ca inscrisul respectiv a fost scris de catre numita B. V., semnatura corespunzatoare numelui I. I. a fost executata de numita I. I. C., semnatura corespunzatoare numelui I.V. a fost executata de numitul I. C. N. si ca nu se poate stabili daca semnatura corespunzatoare numelui B.S. apartine titularei.
Se observa neconcordanta dintre concluziile celor doua lucrari criminalistice, dupa cum se observa si ca raportul de expertiza nu face trimitere la concluziile si lucrarile raportului de constatare. In atare imprejurari se impunea efectuarea unei noi expertize criminalistice care sa stabileasca cu certitudine persoanele care au intocmit si semnat inscrisul din data de 12 mai 2005.
Analizand plangerea penala formulata de petenta se constata ca aceasta se refera si la un inscris intitulat "Declaratie", semnat la data de 1 februarie 2006 de catre I. C. si I.V. si care, de asemenea, ar fi intocmit in fals. Din cuprinsul ordonantei de scoatere de sub urmarire penala nu reiese ca s-ar fi efectuat cercetari si cu privire la aceste fapte, procurorul referindu-se motivat doar la inscrisul din data de 12 mai 2005.
Prin urmare se impune redeschiderea urmarii penale pentru efectuarea unei noi expertize criminalistice in legatura cu infractiunea prev. de art. 290 Cod penal reclamata in sarcina numitilor I. I., I. C. N.; D.I.C. si B.V. (inscrisul din 12 mai 2005), pentru efectuarea de cercetari fata de numitii I. C. N. si I.V. sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 290 Cod penal (inscrisul din 1 februarie 2006), precum si fata de numitul B. C. sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 291 Cod penal, petenta reclamand ca acesta s-ar fi folosit in instanta de cele doua inscrisuri falsificate.
In ce priveste infractiunea de inselaciune imputata numitului B.C., in mod corect s-a apreciat ca fapta comisa de acesta nu intruneste elementele constitutive ale acestei infractiuni. Desi motivarea procurorului este sumara, probatoriul administrat confirma ca eroarea in care s-au aflat cumparatorii cu privirea la calitatea de mandatar a numitului B.C. nu i-a prejudiciat pe acestia. In ce priveste nerespectarea obligatiilor impuse de executarea contractului de mandat sunt aplicabile regulile raspunderii civile contractuale, petenta avand posibilitatea sa se prevaleze de dispozitiile din aceasta materie pentru a obtine repararea unui eventual prejudiciu.
Pentru aceste considerente, in temeiul art. 38515 pct. 2 lit. d Cod procedura penala va fi admis recursul, casata sentinta si, in rejudecare, va fi admisa plangerea formulata de petenta. In temeiul art. 2781 alin. 8 lit. b Cod procedura penala va fi desfiintata in parte ordonanta nr. 470/P/2006 din 28 iulie 2008 si trimisa cauza procurorului in vederea redeschiderii urmaririi penale fata de numitii I. I., I. C. N., D.I.C. si B. V. sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 290 Cod penal, fata de numitii I. C. N. si I.V. sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 290 Cod penal si fata de numitul B.C. sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 291 Cod penal.
Va fi efectuata o noua expertiza criminalistica a inscrisului din data de 12.05.2005 pentru stabilirea cu certitudine a persoanelor care au intocmit si semnat inscrisul.
Se vor efectua cercetari cu privire la faptele imputate numitilor I. C. N., I.V. si B.C. in legatura cu inscrisul din 1.02.2006 (asa cum se solicita expres in plangerea penala formulata de B.S.).
Tinandu-se seama de rezultatul cercetarilor sus aratate, vor fi administrate orice alte probe ce vor aparea ca necesare pentru lamurirea imprejurarilor cauzei si stabilirea pericolului social concret al faptelor retinute.
Vor fi mentinute celelalte dispozitii ale ordonantei.
Cheltuielile din prima instanta si din recurs vor ramane in sarcina statului.
Va fi respinsa cererea intimatilor B.C. si B. V. de obligare a petentei la plata cheltuielilor judiciare constand in onorariul aparatorului angajat.
Vazand si dispozitiile art. 192 alin. 3 Cod proc. penala,
6
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)
Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila � regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie � art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 � redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ � Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 � efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012