InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov

Contestatie hotarare adunare creditori in procedura insolventei

(Sentinta civila nr. 232/cc din data de 23.12.2011 pronuntata de Tribunalul Brasov)

Domeniu Activitati economice (infractiuni privind regimul lor) | Dosare Tribunalul Brasov | Jurisprudenta Tribunalul Brasov

                                                                                                                 
R O M A N I A
TRIBUNALUL BRASOV
SECTIA A II-A CIVILA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL
SENTINTA CIVILA NR.232/CC
Sedinta camerei de consiliu din 23 decembrie 2011
Completul compus din:
      JUDECATOR SINDIC : A. R. A.
Grefier D. D.

       Pe rol fiind amanata pronuntarea cu privire la solutionarea contestatiei formulata de creditorul SC P. B. R. SA, impotriva hotararii adunarii creditorilor din 11 octombrie 2011, in cadrul procedurii generale de insolventa deschisa impotriva debitorului SC  H. of W. SRL cu sediul in Z., str.B., nr.X, judetul Brasov, CUI 16454216, J08/1165/2004, potrivit Legii nr.85/2006 .
        La apelul nominal facut in sedinta camerei de consiliu la pronuntare, se constata lipsa partilor.
       Procedura legal indeplinita.
       S-a facut referatul cauzei dupa care:
       Dezbaterile in cauza de fata au avut loc in sedinta camerei de consiliu din 15 decembrie 2011, cand partile prezente au pus concluzii in sensul celor mentionate in incheierea de sedinta din acea zi care face parte integranta din prezenta, iar instanta, pentru a da posibilitate partilor sa depuna concluzii scrise, a amanat pronuntarea pentru data de 21 decembrie 2011, apoi pentru data de 23 decembrie 2011. 
       
JUDECATORUL SINDIC Constata ca la data de 21 10 2011 creditorul SC P. B. R. SA a inregistrat la grefa instantei o contestatie impotriva hotararii adunarii creditorilor debitorului SC H. OF W. SRL - in insolventa, cuprinsa in procesul verbal intocmit de administratorul judiciar C. SPRL la data de 11 10 2011.
Prin contestatia formulata contestatorul a solicitat desfiintarea partiala a procesului verbal din 11 10 2011 pentru urmatoarele argumente:
Pe ordinea de zi propusa de administratorul judiciar pentru adunarea creditorilor s-a stabilit si desemnarea unui comitet al creditorilor debitorului.
In adunarea creditorilor debitorului contestatorul a propus desemnare unui comitet al creditorilor debitorului compus trei creditorii dintre urmatorii creditori: SC P. B. R. SA, SC B. I. R. SPA - SUC. BUCURESTI si SC  B. GSG SA.
In adunarea creditorilor administratorul judiciar a propus desemnarea unui comitet al creditorilor compus din cinci creditori dintre urmatorii creditori: SC P. B. R. SA, UAT Z., SC B. R. SPA - SUC. BUCURESTI, SC E. SA, DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE BRASOV si SC V. N. D.SRL.
In procesul verbal din 11 10 2011 administratorul judiciar a consemnat caci compunerea comitetului creditorilor debitorului este urmatoarea: SC P. B. R.SA, UAT Z., SC BANCA I. R. SPA - SUC. BUCURESTI, SC E. SA, DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE BRASOV si SC V. N.D. SRL.
Contestatorul arata ca detine 60,70% din totalul creantelor debitorului inscrise in tabelul creditorilor debitorului, astfel incat propunerea sa referitoare la comitetul creditorilor debitorului trebuia sa fie considerata votata.
In drept au fost invocate prevederile art.14 alin.7 raportat la art.15 alin.1 si art.16 alin.4 din Legea nr.85/2006.
Contestatia a fost corespunzator timbrata cu taxa judiciara de timbru si timbru judiciar.
Procesul verbal al adunarii creditorilor a fost contestat numai in parte, iar la adunarea creditorilor din 11 10 2011 s-a votat si confirmarea unui alt practician in insolventa, raportat la cel desemnat provizoriu de catre judecatorul sindic, in calitate de administrator judiciar, respectiv RVA I. S. SPRL.
Administratorul judiciar RVA I. S. SPRL  a depus la dosarul cauzei un punct de vedere referitor la contestatia creditorului.
Prin punctul de vedere s-a aratat caci creditorii: DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE BRASOV, SC B.B. T. SRL, contestatorul si SC E.SA si-au exprimat intentia de a face parte din comitetul creditorilor.
Nici un creditor nu poate fi obligat, impotriva vointei sale sa faca parte din comitetul creditorilor unui debitor - in insolventa.
Prin punctul de vedere administratorul judiciar a solicitat ca judecatorul sindic sa desemneze un comitet al creditorilor debitorului compus  creditorii care si-au exprimat aceasta intentie.
Analizand actele si lucrarile dosarului judecatorul sindic retine urmatoarele:
Contestatia formulata de catre contestator este intemeiata pentru urmatoarele considerente:
Creditorul contestator detine o creanta care depaseste jumatate din totalul creantelor inscrise in tabelul creditorilor debitorului.
La adunarea creditorilor debitorului administratorul judiciar a propus desemnarea unui comitet al creditorilor care sa fie format din 5 creditori si a propus compunerea acestuia, dintre creditorii garantati, bugetari si chirografari, care detin creantele cele mai mari in categoria din care fac parte, potrivit art.16 alin.4 din Legea nr.85/2006.
Contestatorul a propus desemnarea unui comitet al creditorilor compus din 3 creditori din categoria creantelor garantate.
Adunarea creditorilor din 11 10 2011 a fost prima adunare a creditorilor debitorului, iar aceasta a fost convocata si organizata, conform prevederilor art.62 alin.1 lit.c din Legea nr.85/2006 si potrivit celor stabilite prin hotararea de deschidere a procedurii generale a insolventei debitorului.
Judecatorul sindic retine ca adunarile creditorilor sunt convocate de catre administratorul judiciar. Acesta propune ordinea de zi pe care o supune aprobarii si intocmeste procesul verbal de sedinta conform art.13 si 20 din Legea nr.85/2006.
In consecinta, propunerea contestatorului pentru desemnarea unui comitet al creditorilor pe care il propune, nu face parte din ordinea de zi a adunarii creditorilor din 11 10 2011 si deci nu face obiectul deliberarii.
Creditorul majoritar nu poate stabili compunerea comitetului creditorilor. In cazul in care adunarea creditorilor debitorului nu poate desemna un comitet al creditorilor, judecatorul sindic va putea desemna un comitet al creditorilor din oficiu, conform art.16 alin.1 din Legea nr.85/2006.
Administratorul judiciar provizoriu a propus un comitet al creditorilor desemnat din 5 creditori, iar fata de pozitia contestatorului s-ar desprinde concluzia ca votul sau a fost impotriva.
Se constata ca si administratorul judiciar confirmat propune un comitet al creditorilor debitorului compus din 5 membrii.
In consecinta, administratorul judiciar provizoriu, data fiind valoarea creantei creditorului contestator, nu putea sa stabileasca ca fiind votata componenta comitetului creditorilor, asa cum s-a consemnat in procesul verbal din 11 10 2011.
De asemenea se constata ca o parte din creditorii propusi de administratorul nu si-au exprimat intentia de a face parte din comitetul creditorilor debitorului.
Judecatorul sindic apreciaza, pentru aceste argumente, ca procesul verbal din 11 10 2011 este nelegal in ceea ce priveste desemnarea comitetului creditorilor debitorului.
Fata de cele prezentate, constatand ca potrivit art.14 alin.7 si 8 din Legea nr.85/2006, hotararile adunarilor creditorilor pot fi desfiintate pentru motive de nelegalitate, se va admite contestatia creditorului contestator si se va desfiinta in partea hotararea adunarii creditorilor din 11 10 2011.
In consecinta, avand in vedere ca judecatorul sindic nu se poate substitui vointei adunarii creditorilor si deci atata timp cat hotararea primei adunari a creditorilor debitorului este partial nelegala, nu poate desemna din oficiu un comitet al creditorilor debitorului, va dispune reconvocarea adunarii creditorilor debitorului de catre administratorul judiciar avand ca ordine de zi desemnarea comitetului creditorilor.
Administratorul judiciar va propune desemnarea unui comitet al creditorilor debitorului compus din 5 membrii, avand in vedere numarul creditorilor, categoriile din care acestia fac parte si complexitatea cauzei,  care sa faca parte dintre creditorii garantati, bugetari si chirografari cu creante insemnate si care isi manifeste intentia de a face parte din comitetul creditorilor debitorului.
Se constata ca in cauza nu s-au solicitat cheltuieli de judecata conform art.274 din codul de procedura civila.

       PENTRU ACESTE MOTIVE
      IN NUMELE LEGII
      H O T A R A S T E: Admite contestatia formulata de catre creditorul SC P. B. R. SA, inregistrata la grefa instantei la data de 21 10 2011 impotriva hotararii adunarii creditorilor debitorului SC H.OF W. SRL - in insolventa din data de 11 10 2011.
Desfiinteaza in parte hotararea adunarii creditorilor debitorului SC H. SRL - in insolventa din data de 11 10 2011, in ceea ce priveste punctul nr.2 de pe ordinea de zi a administratorului judiciar.
Dispune reconvocarea adunarii creditorilor debitorului de catre administratorul judiciar RVA I. S. SPRL  avand ca ordine de zi desemnarea comitetului creditorilor debitorului.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de recurs in termen de 7 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 23 12 2011.       JUDECATOR SINDIC,                                           GREFIER,
      A. R. A.                               D.D.

Redactat RA 23.01.2012
Dact DD 25.01.2012
2 ex.

   

1
   

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Activitati economice (infractiuni privind regimul lor)

refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
Incadrarea juridica data faptelor de producere de produse accizabile ce intra sub incidenta regimului de antrepozitare in afara unui antrepozit fiscal - Sentinta penala nr. 67 din data de 06.05.2014
Inadmisibilitatea aplicarii dispozitiilor O.U.G. nr.51/1998 si 95/2003, referitoare la valorificarea creantelor bugetare preluate de A.V.A.S., in cadrul procedurii de reorganizare si lichidare judiciara - Decizie nr. 110/R din data de 02.03.2006
Cerere de autorizare a comitetului creditorilor de a introduce actiunea in anularea actelor frauduloase-art.62 din Legea nr.64/l995. Titularul cererii si termenul de formulare a cererii. - Decizie nr. 52/R din data de 07.02.2006
Propunere arestare preventiva – respingere - Sentinta penala nr. I N C H E I E R E A NR. 4 din data de 30.01.2013
Esalonare amenda penala art. 425 alin.2 din Codul de procedura penala - Sentinta penala nr. 93/S din data de 28.03.2012
REVIZUIRE, ART. 3201 Cod Procedura Penala, INADMISIBILITATE - Sentinta penala nr. 76/S din data de 19.03.2013
Fals si uz de fals - Sentinta penala nr. 154/S din data de 04.06.2013
OMOR DEOSEBIT DE GRAV - CONDAMNARE - Sentinta penala nr. 96/S din data de 01.04.2013
Inselaciune rejudecare 5221 Cod procedura penala - Sentinta penala nr. 138/S din data de 24.05.2013
LIBERARE PROVIZORIE SUB CONTROL JUDICIARE - ADMITERE - Sentinta penala nr. IN C H E I E R E din data de 24.05.2013
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
INFRACTIUNEA DE OMOR, SOLUTIE DE CONDAMNARE - Sentinta penala nr. 81/S din data de 19.03.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Contracte - Decizie nr. 212/R din data de 23.03.2012
Contractul de concesiune - Decizie nr. 517/R din data de 08.06.2012
Contestatie la tabelul preliminar de creante - Sentinta civila nr. 105/sind din data de 24.01.2012
Tabelului preliminar rectificativ al creantelor debitoarei - Sentinta civila nr. 856/sind din data de 10.04.2012
Creditori-debitori - Sentinta civila nr. 40/CC din data de 21.02.2012
Creante - Sentinta civila nr. 384/SIND din data de 21.02.2012