Incredintare minor
(Hotarare nr. 258 din data de 28.10.2010 pronuntata de Tribunalul Mures)Pe rol fiind judecarea apelului declarat de paratul P.Z.B., impotriva sentintei civile nr.8698/25.11.2009 pronuntata de Judecatoria Tg.Mures in dosar nr. 8413/320/2008.
La apelul nominal facut in sedinta publica se constata lipsa partilor.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei dupa care:
Mersul dezbaterilor si sustinerile pe fond ale partilor au fost consemnate in incheierea de sedinta din data de 21 octombrie 2010, incheiere care face parte integranta din prezenta hotarare si cand s-a amanat pronuntarea pentru data de azi.
INSTANTA
Prin sentinta civila nr. 8698/ 25 noiembrie 2009 a Judecatoriei tg. Mures , pronuntata in dosarul nr. 8413/320/2008 a fost admisa cererea formulata de reclamanta S.E.M., in contradictoriu cu paratul P.Z.B., a fost respinsa cererea reconventionala formulata de paratul reclamant reconventional Porkolab Zsolt- Bela in contradictoriu cu reclamanta parata reconventional Suto Edith- Mona, ca neintemeiata ; s-a dispus incredintarea mamei reclamante, parata- reconventional, spre crestere si educare pe minora Porkolab Zsofia- Stefania, nascuta la data de 14.07.2001 ; s-a dispus obligarea paratului- reclamant reconventional la plata sumei de 166,39 lei, cu titlu de obligatie de intretinere catre reclamanta parata reconventional , in favoarea minorei Porkolab Zsofia- Stefania, nascuta la data de 14.07.2001, incepand cu data pronuntarii hotararii si pana la majoratul acesteia si obligarea paratului - reclamant reconventional la plata sumei de 1506,30 lei cheltuieli de judecata catre reclamanta- parata reconventional .
Pentru a pronunta aceasta hotarare , instanta de fond a retinut ca din relatia de concubinaj dintre reclamanta S.E.M. si paratul P.Z.B. a rezultat minora Porkolab Zsofia Stefania, nascuta la data de 14.07.2001 . Dupa despartirea partilor , in luna septembrie 2004, potrivit intelegerii acestora , minora a locuit 3 zile pe saptamana la mama iar 4 zile pe saptamana la tata si pentru vacante programul a fost de asemenea impartit intre cei doi parinti ; acest program a fost flexibil si ambii parinti s-au ocupat corespunzator de minora pe perioada cat aceasta era sub ingrijirea lor.
Din probele administrate in cauza a reiesit ca minora este legata afectiv atat de reclamanta cat si de parat , de asemeni ca ambii parinti se preocupa de cresterea si educarea minorei, participand financiar, fiecare dupa posibilitatile materiale.
A mai reiesit totodata ca minora are conditii mai bune de locuit la parat si ca acesta are posibilitati financiare mai mari decat mama reclamanta , insa potrivit adeverintelor de venituri depuse la dosarul cauzei s-a constatat ca diferenta de venit este in medie de aproximativ trei sute de lei pe luna in favoarea paratului, diferenta pe care instanta a apreciat-o ca fiind nesemnificativa in conditiile in care acesta mai are in intretinere inca o minora, de varsta foarte frageda de sub 1 an, a carei ingrijire necesita eforturi financiare mari.
S-a retinut ca ambii parinti se preocupa de activitatea scolara si extrascolara a minorei, dar ca tatal fiind profesor chiar la scoala unde aceasta frecventeaza cursurile, o supravegheaza mai mult si se implica mai mult decat mama reclamanta, fapt confirmat in declaratiile invatatoarelor minorei ; instanta a cenzurat insa declaratia uneia dintre aceste martore , privitor la comportamentul anormal al minorei in primavara lui 2009 si la afirmatiile facute ca minora s-a prezentat la clasa in repetate randuri fara teme facute si cu lipsa caiete, cand venea de la mama, intrucat acestea nu sunt sustinute si de cea de-a doua invatatoare , care in schimba relatat ca de situatia scolara a minorei s-a preocupat si mama, aceasta luand legatura cu ea si participand la sedintele cu parintii din clasa I.
Instanta a mai retinut ca , potrivit declaratiilor a doua martore , paratul a avut asupra minorei, inainte de despartirea partilor un comportament violent, respectiv a lovit-o peste fata.
Fata de acest incident si fata de constatarea pe care instanta a facut-o cu privire la atitudinea intransigenta pe care paratul a avut-o de a refuza sa-i dea mamei acceptul in decembrie 2008, pentru plecarea cu minora in vacanta in strainatate, cu motivarea acestuia ca reclamanta promovase prezenta cerere de chemare in judecata, prejudiciind astfel pe minora, s-a format convingerea instantei paratul este o persoana impulsiva care nu are in vedere intotdeauna interesul minorei ; in schimba constatat ca mama reclamanta este atenta fata de nevoile minorei, si-a dat acceptul fara nici o retinere ca aceasta sa mearga in strainatate cu paratul, atunci cand acesta l-a solicitat.
Instanta a cenzurat declaratiile martorilor referitoare la faptul ca tatal nu si-a dorit nasterea fiicei si cele privind comportamentul mamei in prezenta minorei, prin convietuirea cu un barbat , constatand ca paratul prin comportamentul lui ulterior a dovedit afectiune catre minora iar la mama este firesc sa aiba o relatie cu un barbat, asa cum a existat si la parat anterior casatoriei cu actuala sotie, relatie la care a fost partasa in mod nemijlocit minora, asa cum rezulta de fotografiile depuse in dosar.
Desi minora a fost audiata in camera de consiliu si si-a exprimat dorinta de a fi incredintata tatalui, instanta nu s-a pronuntat in sensul optiunii exprimate de minora , considerand ca varsta minorei de 7 ani este prea mica pentru ca aceasta sa nu poata fie influentata in optiunea ei de unul sau altul dintre parinti si ca sa aiba o reprezentare a ceea ce se intampla in situatia data.
In raport de varsta frageda a minorei si tinand cont de faptul ca mama s-a preocupat in permanenta de minora, cu toate ca nu a avut posibilitati financiare la fel de mari ca paratul la un moment dat, instanta a constatat ca este in interesul superior al minorei sa fie incredintata spre crestere si educare mamei , ceea ce insa nu-l impiedica pe tata de a se ocupa in continuare de instructia scolara a acesteia, de a o sustine in activitatea ei extrascolara si financiar , de a o implica in viata familiei sale.
Instanta a precizat ca nu poate contesta faptul ca tatal este legat afectiv de minora si ca s-a implicat activ in viata acesteia, dar avand in vedere ca si mama a fost la fel de activa iar minora are o varsta la care are nevoie in mod neindoielnic de prezenta mamei si tinand cont si de faptul ca tatal mai are la acest moment responsabilitati si fata de copilul rezultat din casatorie, care este foarte mic si care necesita o atentie deosebita, a ales sa incredinteze minora reclamantei .
Potrivit art. 86 Codul Familiei, instanta de fond a dispus obligarea paratului la plata unei pensiei de intretinere in favoarea minorei in suma de 166,39 lei lunar de la data pronuntarii hotararii si pana la majoratul acesteia , avand in vedere veniturile pe care paratul le obtine ca si faptul ca acesta mai are un minor in intretinere. . .
Instanta a facut aplicarea prevederilor art. 274 Cod de procedura civila.
Impotriva acestei hotarari a declarat apel paratul reclamant reconventional Porkolab Zsolt- Bela , solicitand admiterea apelului , schimbarea in tot a sentintei atacate in sensul respingerii actiunii introductive formulate de reclamanta Suto Edith- Mona , admiterea cererii reconventionale , incredintarea minorei Porkolab Zsofia Stefania spre crestere si educare catre apelant , obligarea paratei reconventionale la plata unei pensii de intretinere in favoare minorei , cu obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecata .
Se sustine in motivarea apelului ca instanta de fond a apreciat gresit probele administrate in cauza si astfel a pronuntat o hotarare care nu este in interesul minorei . In acest sens se arata ca s-a apreciat gresit faptul ca mama a fost la fel de active implicata in viata minorei ca si tatal , retinandu-se in mod simplist ca factor decisiv in privinta incredintarii faptul ca minora are o varsta la care are nevoie in mod neindoielnic de prezenta mamei .
Apelantul arata ca instanta de fond nu a acordat importanta cuvenita faptului ca mama reclamanta nu are o locuinta stabila , in schimb la domiciliul apelantului aceasta beneficiaza e o camera proprie unde se poate juca si invata in cele mai bune conditii . Se arata ca , in locuinta unde mama pretinde ca locuieste , fetita a fost constransa sa imparta camera cu alti adulti , lucru care poate avea efecte negative asupra ei .
Se mai arata ca instanta nu a atribuit importanta cuvenita mediului in care minora urmeaza sa traiasca - respective ca in locuinta mamei locuiesc persoane fumatoare ( mai ales avand in vedere ca minora sufera de bronsita) , in schimb in locuinta apelantului nu se fumeaza , iar acesta a depus eforturi constante in a o trata pe minora , ducand-o in mod regulat la tratament la Salina Praid si la mare .
Apelantul sustine ca nu s-a avut in vedere faptul ca acesta , impreuna cu sotia sa se ocupa mai mult de activitatea scolara si extrascolara a minorei .
De asemeni , se mai arata ca in mod gresit instanta de fond a concluzionat ca ambii parinti participa financiar dupa propriile posibilitati materiale la cresterea fetitei , intrucat inca de cand aceasta a inceput sa frecventeze gradinita cu program prelungit , toate cheltuielile aferente au fost suportate exclusive de catre tata , acesta fiind unicul contribuitor la cheltuielile legate de excursii si alte activitati extrascolare , la acestea adaugandu-se si drumetiile , taberele si perioadele de tratament in vederea imbunatatirii afectiunii respiratorii de care sufera minora .
Referitor la diferenta de venituri a partilor , se arata ca instanta de fond a omis faptul ca , desi apelantul mai are un minor in intretinere, in fapt veniturile familiei acestuia sunt intregite cu cele ale sotiei sale ; totodata instanta de fond a omis sa observe caracterul instabil , temporar al situatiei veniturilor mamei , care la varsta de 30 de ani nu a reusit sa aiba un loc de munca stabil .
In ceea ce priveste cenzurarea declaratiei martorei P.G., una dintre invatatoarele minorei , privitor la comportamentul minorei in primavara anului 2009 , nu se justifica , in conditiile in care desi declaratia celeilalte invatatoare este putin diferita , reiese si din declaratia acesteia din urma ca in acea perioada minora a avut un comportament mai dificil . Se precizeaza ca apelantul a fost cel care a luat masurile necesare in vederea imbunatatirii situatiei , inclusiv ducand-o pe minora la psihologul scolii .
Concluzia instantei de fond referitoare la faptul ca apelantul ar fi o persoana impulsiva este gresita si se bazeaza pe faptul ca a refuzat sa-si dea acceptul ca minora sa plece in strainatate cu minora , insa nu s-au luat in considerare imprejurarile in care a avut loc acest refuz , respectiv dupa initierea de catre intimata a prezentului proces , in conditiile in care la acel moment reclamanta intimata avea o relatie de concubinaj cu un cetatean maghiar care locuieste la Budapesta ; de asemeni , se arata ca anterior in doua cazuri precedente , apelantul si-a dat acordul scris , la notariat , permitand ca minora sa calatoreasca cu mama in strainatate ; in fine se arata ca solicitarea reclamantei de a-si da acordul a ajuns prea tarziu pentru ca apelantul sa-si poata exprima acest acord in forma autentica .
Se arata ca instanta de fond a apreciat ca este firesc ca mama reclamanta sa aiba o relatie cu un barbat , asa cum a existat si la apelant , anterior casatoriei acestuia , insa situatiile nu sunt similare . Se precizeaza ca relatia apelantului cu actuala sa sotie dateaza din anul 2004 , este vorba de o relatie stabila, minora avand intotdeauna un loc privilegiat in familia apelantului , fiind iubita la fel de mult atat de catre apelant cat si de sotia acestuia , situatie care nu s-a schimbat dupa nasterea celui de-al doilea copil al apelantului . Instanta de fond nu a acordat importanta cuvenita faptului ca mama reclamanta nu a avut o relatie stabila si constanta , din contra , aceasta a schimbat foarte multi parteneri , fapt care cu certitudine reprezinta un model negativ si are un impact negative asupra minorei , aflata in perioada prepubertatii .
Se arata ca , desi minora audiata in camera de consiliu , neinfluentata de nimeni , si-a exprimat dorinta de a fi incredintata apelantului , instanta nu a tinut cont de aceasta optiune , desi la momentul audierii minora avea aproape 8 ani , iar cum ani la rand a fost martora diferentelor din toate punctele de vedere ale modului de viata al celor doi parinti , e clar ca decizia ei nu a fost luata printr-o decizie emotiva de moment .
Referitor la argumentarea finala a instantei de incredintare a minorei, se sustine ca nu s-a tinut cont de modul diferit in care cei doi parinti au luat si iau parte la cresterea si educarea minorei si nici de garantiile morale si materiale pe care ci doi parinti le ofera , dar cel mai grav , s-a desconsiderat total optiunea minorei . Se sustine ca aceasta argumentare a instantei este o desconsiderare a activitatii apelantului , care in mod efectiv si dovedit a contribuit intr-o masura mai mare la crestere asi educarea potrivita a minorei . Se arata ca minora , intr-adevar a ajuns la o varsta la care are mai mare nevoie de un model de mama constant si echilibrat in viata , insa acest model este sotia apelantului ,cu care are de altfel o legatura de afectiune puternica . Mama reclamanta in schimb nu ofera garantii morale , prin modul ei de viata promiscuu , haotic si parazitar , astfel incat incredintarea minorei catre aceasta ar fi o greseala fatala pentru evolutia psihologica si fizica a acesteia .
In fine , se arata ca motivul real de promovare al actiunii nu il reprezinta dorinta mamei de a obtine incredintarea minorei , in conditiile in care a fost de acord cu impartirea timpului de crestere a fetitei si cu faptul ca apelantul aproape in exclusivitate contribuia la eforturile financiare legate de cresterea minorei , ci in fapt este vorba de o razbunare a acesteia , la momentul aflarii faptului ca apelantul va mai avea un copil .
In drept au fost invocate prevederile art. 282 si urm. Cod de procedura civila .
Prin intampinare , intimata a invocat exceptia tardivitatii apelului iar pe fond a solicitat respingerea apelului , cu obligarea apelantului la cheltuieli de judecata .
Cu privire la exceptia invocata se arata ca sentinta atacata a fost comunicata paratului reclamant reconventional la data de 26.02.2010 , iar potrivit stampilei cu data postei reiese ca apelul a fost depus la data de 15.03.2010 , prin urmare la o zi dupa expirarea termenului de apel .
Referitor la fondul cauzei se arata in primul rand ca s-a dovedit de catre intimata in fata instantei de apel ca are o locuinta stabila : dupa destramarea relatiei cu apelantul a locuit la parintii ei , si pe toata durata perioadei in care a locuit la acestia a asigurat minorei conditii bune de locuit , intr-un apartament de doua camere , din care una era amenajata pentru minor si mama , minora avand amenajat un spatiu propriu de studio , mama ajutand-o la lectii . Totodata se sustine ca prezenta bunicilor materni a fost in permanenta un lucru pozitiv in viata minorei . Intimata arata ca din luna 2009 a �imprumutat spre folosinta" un apartament compus din doua camere , unde minora are amenajat propriul spatiu , unde are toata intimitatea necesara si cele mai bune conditii pentru invatatura si joaca .
Referitor la mediul in care minora traieste , se arata ca parintii intimatei nu sunt fumatori , iar aceasta fumeaza doar ocazional si niciodata in prezenta minorei . De asemeni , se mai precizeaza ca intr-adevar apelantul a dus-o pe minora la Salina Praid , insa in conditiile in care acesta la randul sau sufera de bronsita si prin urmare si-a tratat si propria boala , astfel incat nu era necesar ca si mama intimata s-o duca pe minora la salina , in schimba mergand in vacanta in alte locuri de odihna .
Intimata nu contesta ca apelantul si sotia acestuia se preocupa de activitatea scolara si extrascolara a minorei , insa asa cum a reiesit din probele administrate, la randul ei a participat la sedintele cu parintii , la serbarile scolare , de asemeni a aratat ca o duce pe minora la cursuri de actorie la Fundatia Talentum, la cursuri de echitatie la Clubul de echitatie Scorillo , astfel incat este evident ca ambii parinti s-au ocupat de minora , semnificativ fiind insa interesul minorei , sens in care se arata ca aceasta s-a plans ca nu mai doreste sa mearga la cursuri de dans dar trebuie sa o faca pentru ca tatal ei ii impune acest lucru .
Se sustine ca instanta de fond a retinut in mod corect ca ambii parinti participa material , dupa posibilitati , la crestere si educarea minorei , insa aceasta nu inseamna numai participarea la cheltuielile legate de masa de la gradinita , donatii pentru fondul clasei , etc. Se arata ca minora a frecventat gradinita si apoi scoala cu program prelungit pentru ca asa a vrut tatal , desi intimata ar fi avut posibilitatea de a o scoate pe minora la pranz ( fiind ajutata de parintii ei) ; pe de alta parte , se arata ca apelantul a fost cel care a cerut colegei sale , invatatoarea Palias Gyongy sa nu primeasca bani de la intimata atunci cand aceasta vrea sa plateasca abonamentul pentru masa de pranz . Pe toata perioada in care minora sta la mama , aceasta ii asigura alimente de calitate si un meniu echilibrat , de asemeni a dus-o pe fetita in excursii , insa atunci cand s-a ivit posibilitatea de a participa in strainatate la o tabara de echitatie , tatal apelant s-a opus .
Diferenta de venituri dintre cei doi parinti nu este relevanta in ceea ce priveste incredintarea minorei . Chiar daca si sotia apelantului are un loc de munca si realizeaza venituri , aceste se impart intre cei patru membrii ai familiei ; pe de alta parte , intimata s-a casatorit intre timp , astfel incat pot fi luate in considerare si veniturile pe care le obtine sotul ei . Sustinerile apelantului referitoare la faptul ca intimata nu are un loc de munca stabil sunt apreciate ca fiind nefondate . Intimata a precizat ca a urmat cursuri universitare , perioada in care a desfasurat activitati remunerate potrivit cu timpul efectiv de care dispunea ,iar ulterior a fost implicata in diverse activitati legate de politica . In ceea ce priveste faptul ca a avut mai multe locuri de munca , arata ca aceasta s-a intamplat pentru ca a manifestat flexibilitate , aspectul important fiind acela ca sa poti asigura familiei mijloacele necesare unui trai decent
Se mai arata ca in mod corect a cenzurat instanta de fond declaratiile martorei P.G.i , avand in vedere ca acestea au fost infirmate de declaratiile celeilalte invatatoare a minorei ; intimata mai precizeaza ca in acea perioada a dus minora la psiholog , iar acesta nu a constatat tulburari comportamentale de natura celor mentionate de martora .
Intimata apreciaza ca , concluzia instantei de fond potrivit careia apelantul este o fire impulsiva este corecta si fundamentata pe probele administrate ; totodata este corecta aprecierea ca si mama reclamanta sa aiba o relatie cu un barbat , relatie care de altfel s-a concretizat prin casatoria pe care intimata a incheiat-o la data de 29 mai 2010 , nefiind reale sustinerile apelantului referitoare la faptul ca mama intimata isi schimba partenerii foarte des .
In ceea ce priveste optiunea minorei exprimata in camera de consiliu, se arata ca minora a fost audiata dupa ce a petrecut cateva zile cu tatal , si probabil a facut alegerea sub imperiul fricii de tatal sau ; totodata , vazand si prevederile art. 24 din Legea nr. 272/2004 , se impune a fi avuta in vedere varsta si gradul de maturitate la copilului . Sub acest aspect se mai arata ca minora a fost supusa unei evaluari psihologice , in urma careia s-a concluzionat ca aceasta nu are capacitatea de abstractizare care sa-i permita sa inteleaga relatiile cauzale in situatii de viata mai complexe .
Intimata considera ca in pronuntarea hotararii , prima instanta nu a dat dovada de subiectivism , asa cum critica apelantul , iar afirmatiile acestuia potrivit carora modul ei de viata ar fi �promiscuu , haotic si parazitat" sunt acuzatii calomnioase grave , de altfel o dovada a caracterului sau impulsive .
In ceea ce priveste motivul promovarii cererii de incredintare a minorei , se arata ca in opinia intimatei se impunea ca aceasta sa aiba un loc stabil, sa constientizeze locul unde este casa ei ; fetita a crescut si incepe sa simta nevoia de intimitate si de mai multa apropiere fata de mama .
Desi programul minorei a fost stabilit astfel incat aceasta sa petreaca in mod egal timpul cu fiecare dintre parinti , in vara anului 2008 intre parinti au inceput sa apara neintelegeri , in contextul in care apelantul a dus-o pe minora in concediu in Grecia , fara a aduce acest lucru la cunostinta intimatei ; de asemeni au existat discutii legate de scoala la care minora va fi inscrisa ( scoala pe care acum o frecventeaza este departe de locuinta ambilor parinti si au fost desfiintate cursurile �step by step" ) , apelantul opunandu-se ca minora sa frecventeze o scoala mai apropiata de casa , de asemeni faptul ca apelantul a refuzat sa o consulte pe intimata atunci cand minora urma sa mearga intr-o excursie .
Intimata a solicitat instantei de apel sa aiba in vedere varsta minorei, faptul ca aceasta fiind de sex feminin are nevoie de prezenta mamei naturale , de faptul ca tatal si-a intemeiat o noua familie si are un nou copil care necesita toata atentia , faptul ca minora este singurul copil reclamantei si ca aceasta este dispusa sa-si petreaca timpul si sa se dedice cresterii si educarii minorei ; de asemeni se arata ca minora este foarte atasata de mama , ca intimata este o mama buna , are loc de munca si conditii bune de locuit ; nu in ultimul rand se solicita a se avea in vedere ca apelantul nu si-a dorit copilul , intimata asumandu-si toata responsabilitatea , ca apelantul este o fire agresiva si impulsiva si ca acesta se opune ca mama sa aiba legaturi personale firesti cu minora .
La termenul de judecata din data de 17 iunie 2010 intimata a aratat ca nu mai intelege sa sustina exceptia tardivitatii invocata prin intampinare.
In fata instantei de apel a fost audiata in camera de consiliu minora P.Z.S. .
Ambele parti au formulat concluzii scrise .
Analizand hotararea atacata in raport de efectul devolutiv al caii de atac , consacrat de art. 292 , 295 Cod de procedura civila si in raport de sustinerile apelantului si apararile formulate de intimata prin intampinare , tribunalul retine urmatoarele:
Minora P.Z.S. s-a nascut la data de 14 iulie 2001 , din relatia de concubinaj a partilor litigante , iar dupa ce aceasta relatie a luat sfarsit , parintii s-au ocupat in continuare impreuna de cresterea si educare fetitei .
In prezenta cauza , fiecare dintre parinti a solicitat incredintarea minorei , in conditiile in care, dupa cum a retinut si prima instanta , din probatoriul administrat a reiesit ca ambii parinti se preocupa si o ingrijesc corespunzator pe minora , de asemeni si faptul ca minora este legata afectiv de ambii parinti .
Fata de criticile aduse hotararii pronuntate de catre prima instanta , care a apreciat ca se justifica incredintarea minorei spre creste si educare mamei reclamante , tribunalul are in vedere ca , in ceea ce priveste criteriul dupa care se va calauzi instanta pentru a decide cu privire la incredintarea copilului este interesul acestuia , in determinarea interesului urmand a fi avute in vedere o serie de criterii ( posibilitatile de dezvoltare fizica , morala si intelectuala pe care copii le pot gasi la unul dintre parinti , legaturile de afectiune stabilite intre copii si familie , complexul de imprejurari privind varsta si sexul copilului , etc ) , criterii ce nu pot fi privite decat interdependent.
S-a sustinut de catre apelant ca instanta de fond nu a avut in vedre faptul ca mama reclamanta nu a dovedit faptul ca are o locuinta stabila, iar conditiile locative pe care aceasta le poate oferii la domiciliul parintilor ei sunt precare . Este adevarat ca in considerentele hotararii instanta de fond a retinut ca minora are conditii mai bune de locuit la tatal parat , insa din ancheta sociala efectuata de autoritatea tutelara (filele 24-25) , a reiesit ca apartamentul in care locuia la acel moment reclamanta ( proprietate a parintilor sai ), este ingrijit corespunzator , poseda toate utilitatile necesare si ofera conditii corespunzatoare de locuit , iar pe de alta parte , desi s-a mai sustinut prin declaratia de apel ca in respectiva locuinta minora nu a beneficiat de un spatiul al ei fiind constransa sa imparta camera cu alti adulti , tribunalul constata ca probele administrate nu au relevat faptul ca , chiar in situatia in care ( dupa cum a aratat mama ) minora sta in aceeasi camera cu reclamanta , acest lucru poate avea consecinte negative asupra dezvoltarii sale .
Chiar daca , dupa cum s-a probat , in locuinta paratului apelant minora beneficiaza de o camera amenajata pentru ea , tribunalul arata ca acest criteriu , al spatiului locativ , trebuie privit in ansamblul criteriilor prin prisma carora se apreciaza interesul superior al minorei .
Pe de alta parte , in cursul judecarii caii de atac , reclamanta intimata a facut dovada faptului ca in baza unui contract de comodat detine o locuinta ,care , potrivit anchetei sociale ( fila 30 ) este corespunzatoare si in care mama a amenajat o camera proprie , mobilata si dotata potrivit nevoilor si cerintelor minorei
Referitor la mediul in care ar urma sa traiasca minora incredintata mamei , tribunalul retine ca desi mama reclamanta nu a negat ca fumeaza si nu a contesta faptul ca tatal apelant este cel care a dus-o in mod regulat pe minora pentru tratament la salina Praid , nu s-a dovedit in cauza ca mama fumeaza in prezenta minorei , iar in ceea ce priveste tratamentul minorei , nu reiese ca mama ar fi fost dezinteresata de acest aspect , in mod just aceasta aratand ca nu se impunea a relua si ea acest tratament , in conditiile in care minora l-a efectuat in compania tatalui .
Referitor la preocuparea partilor pentru pregatirea scolara a minorei , tribunalul considera ca in mod corect prima instanta a constatat ca ambii parinti participa la serbarile si concursurile scolare si se intereseaza de situatia scolara a minorei . Cele doua invatatoare ale fetitei , audiate in cauza au confirmat acest lucru ; sub acest aspect instanta de fond a avut in vedere si faptul ca paratul apelant fiind cadru didactic in cadrul unitatii de invatamant la care este inscrisa fiica sa , avea posibilitatea de a se implica mai mult in aceste activitati ( avand in vedere si faptul ca , dupa cum a relatat martora P.G. - fila 128 dosar fond- accesul in scoala pentru parinti nu este permis , martora intalnindu-se cu paratul la serviciu ) ca si faptul ca atunci cand mama lipsea de la sedintele cu parintii o contacta telefonic pe invatatoare ( declarati aceleiasi martore) . Desi apelantul a contestat sustinerile privitoare la faptul ca si mama participa la activitati extrascolare impreuna cu minora, tribunalul constata ca , chiar martora P.G. a confirmat faptul ca mama este cea care o duce pe minora la cursurile de calarie .
S-a mai criticat prin declaratia de apel faptul ca instanta de fond a concluzionat ca ambii parinti participa financiar , dupa propriile posibilitati materiale la intretinerea fetitei . Martorele P.G. si Gabor Lizetta ( invatatoarele minorei ) au relatat ca intr-adevar tatal a fost cel care platea pentru masa minori si achitat bani pentru materialele scolare , insa aceasta nu exclude participarea reclamantei intimate la intretinerea minorei , intrucat participarea la cresterea minorei nu se limiteaza la suportarea acestor cheltuieli ; pe de alta parte, tribunalul are in vedere declaratia martorei Czego Ilona ( fila 115 dosar fond ) , referitoare la faptul ca zilele de nastere ale fetitei au fost sarbatorite de mama , intr-un mod modest , intrucat aceasta nu are posibilitati materiale mari ca si la faptul ca mama a dus-o pe fetita in excursii . Dupa cum a aratat si prima instanta ,tatal apelant are posibilitati financiare mai mari decat mama , insa apelantul a interpretat gresit concluzia primei instante ,care nu a avut in vedere o contributie egala a parintilor la suportarea cheltuielilor legate de cresterea minorei , ci in moc corect a aratat ca aceste cheltuieli au fost suportate in functie de posibilitatile materiale ale fiecaruia . Sub acelasi aspect , al posibilitatilor financiare de care dispun partile , s-a criticat aprecierea facuta de prima instanta cu privire la veniturile partilor , critica ce nu este fondata prin prisma probelor administrate ( adeverintele de venituri) . Chiar daca mama la data judecarii cererii de catre prima instanta era angajata de putina vreme la o firma , acesta nu este un aspect are sa denote faptul ca aceasta este incapabila de as gasi un loc de munca , iar faptul ca a schimbat mai multe locuri de munca anterior ( in actualul context soci- economic ) nu este un aspect relevant . In aceasta privinta , tribunalul mai arata ca , evident , in situatia in care unul dintre parinti dispune de mijloace materiale superioare celuilalt , are de asemeni posibilitatea de a oferi mai multe copilului , din punct de vedere material , insa a absolutiza un astfel de criteriu ar echivala cu o "cumparare " a copilului , intrucat copii nu au nevoie doar de bunuri materiale ci in primul rand de afectiune si intelegere din partea parintilor .
Critica privitoare la cenzurarea declaratiei martorei P.G. de catre prima instanta este de asemenea nefondata , in contextul in care afirmatiile acesteia referitoare la faptul ca fetita se prezenta la scoala fara a avea lectiile facute atunci cand statea la mama , nu au fost confirmate de catre cea de-a doua invatatoare - cu atat mai mult cu cat aceasta din urma a aratat ( fila 130 dosar fond ) ca in cadrul conlucrarii profesionale cu colega sa isi aduceau reciproc la cunostinta sanctiunile si calificativele acordate elevilor . Totodata , in ceea ce priveste faptul ca in perioada 2007 -2009 minora ar fi avut un comportament anormal , dupa cum a aratat martora nu se poate sustine ca acestea afirmatii sunt confirmate de cele relatate de cea de-a doua invatatoare ,- care a relatat doar ca minora era mofturoasa , intrucat a fi mofturos nu poate echivala cu un comportament anormal . Considerentele retinute de instanta cu privire la subiectivismul acestei martore sunt pertinente , avand in vedere ca aceasta a recunoscut faptul ca paratul a avut calitatea de meditator al fiului ei , subiectivism care se manifesta si in atitudinea martorei care, desi contactata telefonic de reclamanta intimata , nu a raspuns .
Prin declaratia de apel s-a mai sustinut ca este gresita concluzia instantei de fond cu privire la caracterul impulsiv al apelantului ,prin prisma faptului ca acesta a refuzat sa-si dea acordul pentru ca minora sa plece din tara cum mama ei , al un concurs de echitatie . In fapt , instanta nu a aratat ca paratul este impulsiv , ci intransigent , concluzie pe care tribunalul o apreciaza ca justa , cu atat mai mult cu cat , desi la interogatoriu luat in fata instantei paratul a recunoscut ca nu si-a dat acordul intrucat deja fusese promovat prezentul litigiu ( fila 34 dosar fond ) , in motivele de apel face referire la temerea ca minore ar fi putut fi scoasa definitiv din tara ( afirmatie nedovedita ) si ca cererea pentru a-si da acceptul a ajuns prea tarziu ( de asemenea nedovedita ) .
Nu poate fi ignorat in acest context nici faptul ca , dupa cum s-a probat in cauza , tatal apelant a lovit-o pe minora , chiar daca a fost doar un incident izolat.
In ceea ce priveste criticile referitoare la faptul ca intimata in cauza ar reprezenta un model negativ pentru minora , prin prisma faptului ca aceasta nu a avut o legatura constanta si stabila , asemeni unei familii functionale ( precum cea a paratului apelant ) , tribunalul retine ca sustinerile apelantului cu privire la modul de viata al reclamantei intimate nu au fost dovedite ,( afirmatiile martorului Kendi -Szakacs Huba - fila 43 dosar fond - in acest sens fiind doar relatari indirecte , din spusele altor persoane ) , iar pe de alta parte , in fata instantei de apel , intimata a facut dovada ca si-a intemeiat o familie , prin casatorie .
In fine , in ceea ce priveste optiunea minorei ( audiata atat in fata instantei de fond cat si in fata instantei de apel ) , tribunalul arata ca , potrivit prevederilor art. 24 alin.4 din Legea nr. 272/2004 , opiniile copilului ascultat vor fi luate in considerare si li se va da importanta cuvenita, in raport cu varsta si cu gradul de maturizare al copilului. De altfel, este evident ca aceasta a fost ratiunea pentru care legiuitorul a prevazut prin disp. art. 24 al.2 din lege , obligativitatea pentru instanta de a asculta copilul care a implinit varsta de 10 ani, in orice procedura judiciara sau administrativa care il priveste si posibilitatea de a fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani, daca autoritatea competenta apreciaza ca audierea lui este necesara pentru solutionarea cauzei, considerandu-se ca aceasta varsta este caracterizata de un anumit grad de maturitate, ce poate convinge instanta de importanta si pertinenta unei asemenea declaratii) . In aceste context , raportat la varsta la care minora a fost audiata ( 7 si respectiv 9 ani ) tribunalul apreciaza ca dorinta minorei exprimata cu ocazia audierii in camera de consiliul - in sensul de a fi incredintat tatalui - nu poate constitui un criteriu exclusivist in determinarea masurii de incredintare , acesta nefiind la varsta la care poate face o apreciere pertinenta cu privire la interesul sau .
In consecinta ,tribunalul considera ca sunt corecte ratiunile pentru care instanta de fond a dispus incredintarea minorei catre mama .
Avand in vedere toate considerentele mai sus expuse , tribunalul apreciaza ca nu sunt fondate criticile aduse de apelant hotararii primei instante , ca sentinta atacata este legala si temeinica ,astfel incat , in temeiul prevederilor art. 296 Cod de procedura civila ,va respinge apelul ca nefondat .
Apelantul fiind in culpa procesuala ,in temeiul prevederilor art. 274 Cod de procedura civila ,urmeaza a fi obligat in favoarea intimatei la plata sumei de 2000 lei , cu titlu de cheltuieli de judecata ,constand in onorariu avocatial .
PENTRU ACESTE MOTIVE, IN NUMELE LEGII HOTARASTE
Respinge ca nefondat apelul formulat de paratul P.Z.B., domiciliat in Tg.Mures, str. Sarguintei, nr.31, ap.3, jud.Mures, impotriva sentintei civile nr.8698/25.11.2009 pronuntata de Judecatoria Tg.Mures in dosar nr. 8413/320/2008.
Obliga apelantul la plata sumei de 2.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata in favoarea intimatei S.E.M. cu domiciliul in Tg.Mures, B-dul 1 Decembrie 1918, nr.243, ap.27, jud.Mures.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica de la 28 Octombrie 2010.
Cu opinie separata, in sensul admiterii apelului.
Motivarea opiniei separate:
Diferit de opinia majoritara consideram ca apelul paratului se impunea a fi admis si a se dispune incredintarea minorei P.Z.S. nascuta la data de 14 iulie 2001 tatalui apelant.
In prezenta cauza, fiecare dintre parinti a solicitat incredintarea minorei. Pentru aceasta trebuie avute in vedere o serie de criterii ( posibilitatile de dezvoltare fizica , morala si intelectuala pe care copii le pot gasi la unul dintre parinti, legaturile de afectiune stabilite intre copii si familie, complexul de imprejurari privind varsta si sexul copilului etc ), criterii ce nu pot fi privite decat interdependent.
In ceea ce priveste conditiile asigurate minorei se observa ca in locuinta paratului apelant minora beneficiaza de o camera amenajata pentru ea, si de un mediu stabil in timp ce reclamanta intimata a schimbat pana in prezent 3 locuinte pe parcursul unui an ceea ce creeaza o instabilitate pentru minora (schimbari de trasee dese spre scoala, acomodarea intr-un nou loc etc.).
Privitor la mediul in care ar urma sa traiasca minora incredintata mamei, mama reclamanta nu a negat ca fumeaza si nu a contestat faptul ca tatal apelant este cel care a dus-o in mod regulat pe minora pentru tratament la salina Praid .
Referitor la preocuparea partilor pentru pregatirea scolara a minorei, in mod corect prima instanta a constatat ca ambii parinti participa la serbarile si concursurile scolare si se intereseaza de situatia scolara a minorei. Cele doua invatatoare ale fetitei , audiate in cauza au confirmat acest lucru; sub acest aspect instanta de fond a avut in vedere si faptul ca paratul apelant fiind cadru didactic in cadrul unitatii de invatamant la care este inscrisa fiica sa , avea posibilitatea de a se implica mai mult.
Critica privitoare la cenzurarea declaratiei martorei P.G. de catre prima instanta este credem noi fondata , in contextul in care afirmatiile acesteia se refera la faptul ca fetita se prezenta la scoala fara a avea lectiile facute atunci cand statea la mama. Totodata , in ceea ce priveste faptul ca in perioada 2007 -2009 minora ar fi avut un comportament anormal , dupa cum a aratat martora se poate sustine ca acestea afirmatii sunt confirmate de cele relatate de cea de-a doua invatatoare.
Ar fi trebuit sa se mai aiba in vedere si modul de viata al reclamantei intimate probate prin declaratia martorului Kendi -Szakacs Huba - fila 43 dosar fond, minora fiind pusa in situatia sa doarma impreuna cu mama ei si cu alti barbati.
In aceste context , raportat la varsta la care minora a fost audiata ( 7 si respectiv 9 ani ) si consecventa acesteia demonstreaza dorinta ferma a fetitei in a sta cu tatal ei, ea avand deja un grad de maturitate dezvoltat dupa cum rezulta din scrisoarea medicala (f.45 prima instanta) din care rezulta ca minora are un nivel intelectual foarte bun si o autoincredere dezvoltata, cunoscandu-si deci propriul interes.
De altfel si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, intr-o speta asemanatoare, Sommerfeld c.Germania, din 8 iulie 2003, a considerat ca in aprecierea interesului copilului, trebuie sa se tina seama si de dorinta acestuia si ca trebuie sa se ia in calcul interesele tuturor persoanelor vizate si, in special, interesul superior al copiilor. (a se vedea inter alia si hotararea din cauza Glaser c.Marea Britanie, din 19 septembrie 2000)
Fata de cele aratate apreciem ca se impunea admiterea apelului si incredintarea minorei tatalui ei.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Partaj
Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009