InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Valoarea despagubirii acordata societatii privatizate in temeiul art. 32 4 alin. 2 din OUG nr. 88/1997 modificata si completata, ca urmare a restituirii unui imobil ce a facut parte din patrimoniul societatii comerciale catre fostii proprietari treb...

(Decizie nr. 581 din data de 29.11.2010 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Bunuri si valori imobiliare | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

       Valoarea despagubirii acordata societatii privatizate in temeiul art. 32 4  alin. 2 din OUG nr. 88/1997 modificata si completata, ca urmare a restituirii unui imobil ce a facut parte din patrimoniul societatii comerciale catre fostii proprietari trebuie calculata in functie de valoarea de circulatie a bunului imobil, iar nu de valoarea contabila a imobilului
- OUG nr. 88/1997 modificata si completata, art. 324
- C. civil, art. 1337
-
(Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a V a Comerciala
       decizia comerciala nr. 581/29.11.2010)
       
  Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Comercial Arges la data de 25.02.2008, reclamanta S.C. P. S.A., reprezentata prin lichidator judiciar S.C.P. A.E. S.P.R.L., a chemat in judecata pe parata AVAS, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligata parata sa-i plateasca suma de 98.000 lei RON, reprezentand contravaloarea activului MOARA BASCOVELE si a suprafetei de teren de 956,33 mp situate in comuna Cotmeana, sat Ursoaia, jud. Arges, activ iesit din patrimoniul reclamantei in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
Prin sentinta comerciala nr. 7621/30.06.2010 incheierile de sedinta pronuntate de Tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala, in dosarul nr. 47016/3/2009, fost admisa cererea de chemare in judecata formulata de catre reclamanta S.C P. S.A., societate aflata in procedura insolventei, prin lichidator in contradictoriu cu parata  AVAS, a fost obligata parata la plata catre reclamanta a sumei de 179.430 lei cu titlu de despagubiri, a fost admisa, in parte, cererea reclamantei de obligare a paratei la plata cheltuielilor de judecata. Parata a fost obligata la plata catre reclamanta a sumei de 4650 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
Pentru a se pronunta astfel, tribunalul a retinut urmatoarele:
I.    Prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni nr. Ag 21 din 15.06.2000 FPS - in calitate de asociat majoritar al P S.A. la data aceea - a vandut lui P.G. - reprezentant al reclamantei, pachetul majoritar de actiuni, adica un numar de 317.211 actiuni, reprezentand 90,19% din valoarea capitalului subscris al acesteia.
Prin Sentinta civila nr. 3620/14.03.2003 pronuntata de Judecatoria Pitesti, s-a dispus restituirea in natura a Morii Bascovele si a suprafetei de teren aferente de 956,33 mp catre fostii proprietari.
In baza acestei sentinte, fostii proprietari au intrat in posesia activului sus mentionat prin procesul-verbal intocmit la data de 10.06.2006.
  In drept, cadrul legal incident spetei este dat de dispozitiile Ordonantei de Urgenta nr.88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, in varianta sa aflata in vigoare urmare modificarilor aduse prin Legea 99/1999.
Potrivit dispozitiilor art. 324 din OUG 88/1997, modificata si completata, "(1) Institutiile publice implicate asigura repararea prejudiciilor cauzate societatilor comerciale privatizate sau in curs de privatizare prin restituirea catre fostii proprietari a bunurilor imobile preluate de stat.
(2) Institutiile publice implicate vor plati societatilor comerciale prevazute la alin.(l) o despagubire care sa reprezinte echivalentul banesc al prejudiciului cauzat prin restituirea in natura a imobilelor detinute de societatea comerciala catre fostii proprietari prin efectul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
(3) Despagubirea prevazuta la alin. (2) se stabileste de comun acord cu societatile comerciale, iar in caz de divergenta, prin justitie.
(6) Statul garanteaza indeplinirea de catre institutiile publice implicate a obligatiilor prevazute in prezentul articol."
Se sustine de catre parata ca nu exista nici o mentiune in art. 324 din O.U.G. nr. 88/1997, aprobata prin Legea nr. 99/1999, privind faptul ca despagubirile se acorda la nivelul valorii de piata a activului.
Argumentele paratei A.V.A.S. Bucuresti in legatura cu determinarea despagubirilor la valoarea contabila a bunurilor restituite nu au fost retinute de tribunal deoarece in lipsa unor criterii de despagubire, chiar daca obligatia de despagubire s-a prevazut intr-o lege a privatizarii si nu in legea prin care se stabileste restituirea in natura a imobilelor catre fostii proprietari, cum sustine aceasta, despagubirea se raporteaza la valoarea de circulatie a imobilului retrocedat.
In acest sens, mai retine tribunalul, art. 324 alin. (1) si 3 din O.U.G. nr. 88/1997 stabileste obligatia institutiilor publice implicate de a plati societatilor comerciale, care au suferit un prejudiciu in urma restituirii imobilelor catre fostii proprietari, o despagubire care sa reprezinte echivalentul banesc al prejudiciului cauzat prin restituirea in natura a imobilelor detinute de societatea comerciala catre fostii proprietari. Aceasta despagubire se poate stabili de institutiile publice implicate de comun acord cu societatile comerciale iar in caz de divergenta, prin justitie.
In lipsa unor dispozitii care sa limiteze reparatia aceasta trebuie sa fie pe masura prejudiciului suferit.
A retinut instanta ca valoarea contabila nu ar asigura o justa despagubire si dispozitiile art. 324 din O.U.G. nr. 88/1997, aplicabile in speta, statuand asupra cuantumului despagubirilor, care nu este limitat la valoarea imobilului restituit, inscrisa in evidenta contabila a societatii, raspunderea paratei avandu-si izvorul in dreptul de garantie specific dreptului comun, reglementat si prin legea speciala.
In plus, legiuitorul a facut distinctie intre despagubiri si contravaloarea imobilului chiar in textul art. 324, invocat ca temei al actiunii, ceea ce inseamna ca este evident ca echivalentul banesc al prejudiciului cauzat prin restituirea in natura a imobilului reprezinta o despagubire echitabila si indestulatoare.
Un alt argument retinut de tribunal consta in faptul ca legiuitorul foloseste termenul "despagubiri" si nu acela de "valoare contabila a activelor" si ca nici nu ar fi avut sens oferirea posibilitatii stabilirii sumei pe cale amiabila.
Imprejurarea ca prin contractul de vanzare - cumparare actiuni, A.V.A.S. (prin antecesorul sau legal), in calitate de institutie publica implicata, a vandut actiuni reprezentand 90,19% din capitalul social si nu 100% din capital, nu este de natura sa limiteze cuantumul despagubirii la procentul de actiuni vandute, deoarece repararea prejudiciului instituita in sarcina institutiei implicate vizeaza pierderea bunurilor imobile aflate in proprietate si in patrimoniul societatii si nu a actiunilor vandute, detinute de actionari si care au un alt regim juridic.
Se sustine de catre parata ca chiar si in situatia in care ar fi indeplinit toate conditiile pentru acordarea de despagubiri, institutia publica implicata nu ar putea fi obligata la o valoare peste limita de 50% din pretul incasat de catre aceasta din vanzarea pachetului de actiuni sens in care sunt invocate dispozitiile art. 30 din Legea nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, care modifica cadrul stabilit de O.U.G. nr. 88/1997, completata de Legea nr. 99/1999, dispozitii prin care se arata ca, in toate cazurile, valoarea despagubirilor acordate nu va putea depasi cumulat 50% din pretul efectiv platit de cumparator.
A retinut Tribunalul ca prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 137/2002, invocate de recurenta si care se refera la reducerea valorii despagubirilor acordate potrivit dispozitiilor art. 27 - art. 29 din lege, pana la limita de 50%, cumulat din pretul efectiv platit de cumparator, sunt inaplicabile raportului juridic dedus judecatii, intrucat, potrivit art. 30 alin. (3) din acelasi act normativ, prevederile art. 324 din O.U.G. nr. 88/1997, aprobata prin Legea nr. 44/1998, raman aplicabile numai pentru contractele de vanzare - cumparare de actiuni incheiate inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi, respectiv Legea nr. 137/2002. Ori, in cazul dedus judecatii, contractul a fost incheiat in 15.06.2000.
Fata de aceasta precizare a legii inseamna ca modul de determinare a cuantumului despagubirilor stabilit de Legea nr. 137/2002, nu-i este aplicabil acestui litigiu, intrucat privatizarea concretizata prin incheierea contractului de vanzare - cumparare de actiuni a avut loc inainte de intrarea sa in vigoare.
A mai retinut Tribunalul ca se cuvine o dreapta despagubire si pe considerentul ca intimata a suferit o veritabila expropriere fiind incidente atat dispozitiile art. 44 alin. (3) din Constitutie, cat si dispozitiile art. 1 din Primul Protocol Aditional la Conventia Europeana pentru Drepturile si Libertatile Fundamentale ale Omului.
In ceea ce priveste pretinsa imbogatire fara just temei, tribunalul considera ca se cuvine a preciza ca aceasta presupune faptul juridic prin care patrimoniul unei persoane este marit pe seama patrimoniului altei persoane, fara ca pentru aceasta sa existe un temei juridic. In cauza, insa, rezulta ca despagubirile solicitate de intimata au ca temei juridic atat dispozitiile art. 324 din Legea nr. 99/1999, cat si actul juridic care-l reprezinta contractul de vanzare - cumparare de actiuni incheiat intre parti la 19 februarie 1999.
Teoria imbogatirii fara just temei invocata de recurenta nu isi gaseste aplicarea in cauza, deoarece niciuna din cele trei conditii ale actiunii "de in rem verso" nu este indeplinita.
Cat priveste valoarea despagubirilor cuvenite reclamantei la care parata, ca institutie publica implicata in procesul de privatizare (succesoare legala a Fondului Proprietatii de Stat urmeaza sa fie obligata, instanta urmeaza sa retina ca acordul privind despagubirile nu a fost realizat in conditiile art.323 si 14 din Legea 99/1999, iar reclamanta a fost nevoita sa apeleze la justitie, unde prin expertizele intocmite de cei doi experti, s-a stabilit ca valoarea de circulatie a activului MOARA BASCOVELE, impreuna cu bunurile mobile aflate in aceasta la data retrocedarii si cu terenul aferent este in suma totala de 179.430 lei.
In concluzie, pentru motivele de fapt si de drept sus mentionate, instanta a dispus obligarea paratei la plata sume de 179.430 lei cu titlu de despagubiri.
II.  In ceea ce priveste cererea de acordare a cheltuielilor de judecata, instanta a retinut ca parata se afla in culpa in ceea ce priveste declansarea prezentului proces astfel incat, in temeiul art. 274 C.pr. civ. raportat la disp. art. 998 - 999 C.civ. a admis in parte cererea si a obligat parata la plata catre reclamanta a sumei de 4650 lei cu titlu de cheltuieli de judecata constand in : onorariu de expert bunuri mobile in suma de 700  lei, onorariu de expert evaluare constructii si teren in suma de 1000 lei, onorariu de avocat in primul ciclu procesual in apel in suma de 450 lei , in recurs ( 700 lei) si in prezenta cauza de 1800 de lei.
Instanta nu a acordat onorariul de avocat din primul ciclu procesual la fond ( Tribunalul Arges) in suma de 1800 de lei, deoarece reclamanta a depus, prin avocat 2 facturi emise de societatea de avocatura insa nu a facut dovada conform art. 1169 din C.civ a platii acestui onorariu prin chitanta, extras de cont sau vreun alt inscris doveditor.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel parata AVAS si reclamanta SC P SA - prin lichidator judiciar..
Apelanta - parata a solicitat o data cu apelul si suspendarea executarii sentintei apelate pana la solutionarea apelului.
I. In motivarea apelului sau, AVAS  critica sentinta pentru urmatoarele motive:
Considera ca prin admiterea actiunii, respectiv obligarea institutiei la plata sumei de 179.430 lei, reprezentand despagubiri si la 4.650 lei, cheltuieli de judecata, se prejudiciaza bugetul statului.
  De asemenea, intelege sa invoce exceptia prescriptiei dreptului la actiune, exceptie invocata prin intampinarea depusa in faza judecarii fondului in celalalt ciclu procesual, exceptie respinsa prin incheierea din 26.04.2010, incheiere pe care intelege sa o critice prim motivele prezentului apel:
  Un prim aspect, neretinut de instanta de fond in respingerea exceptiei prescriptiei dreptului material la actiune, il reprezinta data la care s-a nascut dreptul societarii sa pretinda despagubirile potrivit art.324 din O.U.G. nr.8/1997 modificata.
  Cum data nasterii dreptului o reprezinta momentul in care a ramas irevocabila hotararea judecatoreasca de restituire in natura invocata de reclamanta, actiunea formulata de aceasta este prescrisa.
  In mod nelegal a fost respinsa exceptia formulata de apelanta, neretinandu-se ca data nasterii dreptului la actiune o reprezinta data ramanerii definitive si irevocabile a hotararilor de restituire, desi prevederile art. 324 din OUG nr.88/1997 prevad expres acest lucru.
  In plus, chiar si intimata-reclamanta recunoaste ca "imobilul a iesit din patrimoniul sau in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile", fapt ce denota in plus ca data la care s-a nascut dreptul acesteia sa solicite despagubiri o reprezinta momentul ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de restituire.
  Sustine ca este nelegala respingerea exceptiei prescriptiei speciale prevazute atat de dispozitiile art. 39 din Legea nr.137/2002 modificata - de o luna, cat si cea prevazuta de art.3228 din OUG nr.88/1997 modificata - de 3 luni.
  Cum, asa cum a mentionat mai sus, data nasterii dreptului o reprezinta momentul in care au ramas irevocabile hotararile judecatoresti invocate de reclamanta, apelanta considera ca actiunea formulata de aceasta este prescrisa, raportat la ambele texte legale mentionate mai sus.
  Astfel cum reiese din dispozitiile textelor normative susmentionate, termenul special de prescriptie se aplica in cazul in care se valorifica un drept prevazut de actele normative din domeniul privatizarii (in speta O.U.G. nr.88/1997-art.324).
  Prin cererea de chemare in judecata formulata de SC P. SA impotriva AVAS nu se solicita altceva decat valorificarea unui drept prevazut de acest act normativ, respectiv repararea prejudiciilor cauzate prin restituirea catre fostii proprietari a bunurilor imobile preluate de stat, reparare care cade in sarcina institutiei publice implicate in procesul de privatizare.
  Fata de motivele invocate mai sus considera ca se impune admiterea apelului, admiterea acestei exceptii si respingerea cererii de chemare in judecata ca prescrisa.
        De asemenea, avand in vedere termenul general de prescriptie prevazut de art. 3 alin.1 din Decretul nr.167/1958, raportat la momentul nasterii dreptului material al reclamantei la actiune, aceasta este, de asemenea prescrisa.
Pe fondul cauzei, apelanta sustine ca in mod nelegal instanta a obligat institutia la plata despagubirilor pentru imobilul moara si teren in litigiu, avand in vedere urmatoarele:
  In mod nelegal nu a retinut instanta de fond sustinerile depuse de apelanta referitoare la introducerea in capitalul social al societatii privatizate a imobilelor restituite fostilor proprietari.
  Mentioneaza ca din actele existente la dosar, respectiv extras din dosarul de prezentare al societatii privatizate, intocmit in vederea privatizarii, terenul pentru care solicita despagubiri nu figureaza la Capitolul 1, sectiunea 1.2. - Date privind situatia patrimoniala pct.1.2.1. - Terenurile.
  In acest sens rezulta ca pentru acest imobil nu pot fi solicitate despagubiri, deoarece acesta nu a fost introdus in capitalul social la momentul privatizarii si nu a fost avut in vedere la stabilirea pretului actiunilor din contractul de vanzare-cumparare de actiuni nr. AG21/2000.
  Un alt aspect pe care il invedereaza instantei de apel, care in mod nelegal nu a fost retinut de instanta de fond, il reprezinta faptul ca prin Sentinta civila nr.3260/14.10.2003 (invocata in sustinerea cererii de chemare in judecata), intimata - reclamanta a fost obligata la "predarea imobilului reclamantilor ... ", fara ca din actele depuse sa rezulte care sunt imobilele restituite.
  Despagubirea ce ar urma sa fie acordata ar trebui raporta la acea moara si terenul aferent, insa nu la suprafata de 956,33 mp, cum a fost solicitat prin cererea de chemare in judecata.
  Un alt aspect neretinut de instanta de fond, sustinut in aparerile de fond referitor la faptul ca pentru activele constructii si utilaje aferente morii, AVAS nu poate datora despagubiri, deoarece valoarea lor s-a amortizat integral.
  Astfel, nu pot fi solicitate despagubiri pentru mijloacele fixe intrate in patrimoniu pana in anul 1964, si amortizate in 10 ani, adica cu mult inainte de data privatizarii.
  In mod nelegal au fost inlaturate sustinerile paratei referitoare la valoarea prejudiciului, deoarece nu exista nici o mentiune in art.324 din Legea nr.99/1999 privind faptul ca despagubirile se acorda la nivelul valorii de circulatie a activelor.
  Referitor la practica in domeniu, AVAS mentioneaza Decizia nr.1074/2003 data de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr.7381/2001 care a stabilit ca despagubirea cuvenita in temeiul art.324 din Legea nr.99/1999 modificata si completata, trebuie sa aiba ca punct de plecare valoarea din contabilitate a bunului.
  Astfel, prejudiciul suferit de SC P. SA, urmare a restituirii in natura a bunurilor imobile trebuie limitat la valoarea contabila a acelor bunuri imobile inregistrate in registrele contabile ale societarii la data cand societatea a fost privatizata si nu la valoarea "de circulatie", deoarece aceeasi valoare s-a regasit si in capitalul social la data privatizarii.
In caz contrar, societatea ce urmeaza a fi despagubita se va imbogati fara justa cauza, prejudiciind statul prin stabilirea unei valori a bunurilor imobile cu mult mai mare decat cea existenta in registrele contabile ale societarii si avuta in vedere in situatia patrimoniala a societatii la data privatizarii.
  Prin contractul de vanzare cumparare de actiuni nr. AG 21 din 15.06.2000 AVAS a vandut 90,19 % din valoarea capitalului social al S.C. P. SA cu un pret de 7.930.275.000 ROL respectiv 793.027,5 lei si nu este posibil ca pentru un singur activ Moara Bascov, situata in comuna Cotmeana, sat Ursoaica, jud. Arges si terenul in suprafata de 956,33 mp, sa fie obligata sa plateasca suma de 179.430 lei catre societate cu caracter de despagubire.
  Potrivit rationamentului instantei de fond, in cazul in care s-ar solicita despagubiri pentru toate imobilele detinute si restituite fostilor proprietari (impotriva SC P. SA existand si alte litigii avand ca obiect revendicare), Statul va fi obligat sa plateasca despagubiri mai mari decat a incasat in urma privatizarii acestei societati pentru activele SC P. SA.
  Faptul ca se acorda o despagubire trebuie sa reprezinte efectiv acoperirea unui prejudiciu cert, real si nu o cale de imbogatire pentru societate.
  Precizeaza ca legiuitorul a urmarit sa acorde despagubiri societatilor pentru situatii speciale si nu ca acestea sa se imbogateasca fara justa cauza in detrimentul statului, in conditiile in care AVAS nu are nici o culpa.
  Este nefiresc si inechitabil ca AVAS sa suporte repararea unui prejudiciu pentru care nu numai ca nu este raspunzatoare, dar are o valoare exagerata prin raportare la valoarea contractului de privatizare.
  Considera ca repararea prejudiciului creat societatii trebuie apreciata raportat la valoarea cu care se reduce capitalul social al societarii ca urmare a diminuarii patrimoniului, respectiv la valoarea contabila a acestuia, astfel cum aceasta a fost mentionata in dosarul de privatizare al societarii comerciale reclamante.
  De asemenea, din valoarea contabila a imobilului restituit s-ar cuveni  despagubiri in proportie de 90,19% intrucat prin contractul de vanzare-umarare de actiuni nr. AG 21/2000, invocat de reclamanta ca temei al despagubirii A.V.A.S. prin antecesorul sau legal a vandut actiuni reprezentand numai 90,19 din capitalul social al S.C. P. S.A.
  De asemenea, potrivit art. 30 alin.1 din Legea nr.137/2002, legiuitorul a limitat despagubirile la maximum 50% din pretul platit de cumparator pentru valoarea actiunilor.
  In mod gresit nu a retinut instanta valoarea pretului de vanzare al actiunilor, in sustinerea probatoriului intimatei-reclamante existand contractul de vanzare-cumparare de actiuni nr.21/2000, din care rezulta foarte clar, la clauza 2.1. din contract, pretul achitat de cumparator.
  In concluzie, in cazul in care instanta de apel ar respinge exceptiile invocate de AVAS si ar mentine obligarea paratei la plata de despagubiri, in baza principiului imbogatirii fara justa cauza, aceasta despagubire trebuie limitata la valoarea contabila existenta in registrele societatii la momentul privatizarii, din care sa se scada amortizarea pe perioada in care reclamanta a exercitat atributele dreptului de proprietate, valoare asupra careia se va aplica indicele de inflatie din momentul in care a incetat sa exercite aceste atribute.
  In consecinta, raportat la toate motivele invocate in prezentul apel solicita, in conformitate cu dispozitiile art. 296 Cod pr. civ., admiterea apelului AVAS, schimbarea in tot a sentintei comerciale nr. 7621/30.06.2010, cu admiterea exceptiei prescriptiei dreptului material la actiune si pe fond respingerea cererii de chemare in judecata fata de AVAS ca neintemeiata.
In drept, invoca articolele 282, 284,296  Cod procedura civila , OUG nr. 88/1997, modificata si completata prin Titlul I al Legii nr. 99/199, Legea nr. 137/2002 modificata si alte dispozitii legale prezentate in text.
II. In motivarea apelului sau, SC P. SA - prin lichidator judiciar SCP A.E. SPRL  critica sentinta atacata doar in ceea ce priveste cuantumul cheltuielilor de judecata, aratand urmatoarele:
  Societatea a solicitat Tribunalului Bucuresti obligarea paratei AVAS la plata sumei de 179.430 lei reprezentand despagubiri si la plata sumei de 6.450 lei reprezentand cheltuieli de judecata, cheltuieli efectuate atat in primul ciclu procesual, cat si la Tribunalul Bucuresti.
  Instanta de judecata a admis in parte cererea sa privind obligarea paratei AVAS la plata cheltuielilor de judecata, respectiv a obligat parata doar la plata sumei de 4.650 lei.
Pentru a se pronunta in acest fel instanta de judecata a retinut ca societatea nu a facut dovada platii onorariului avocat din primul ciclu pocesual la fond - Tribunalul Comercial Arges.
Hotararea pronuntata este netemeinica si nelegala.
La Tribunalul Comercial Arges cauza a fost inregistrata sub nr. 165/1259/2008. La fond, societatea a depus facturile fiscale emise de Societatea Civila de Avocati " F.&C. ", respectiv Societatea Civila de Avocati " F.& Asociatii" dupa modificarea denumirii reprezentand onorariu avocat, respectiv factura fiscala nr. FC 047/12.06.2008 insotita de Anexa - Situatie onorarii achitate la data de 12.06 2008. In aceasta situatie la pozitia 16 este dosarul nr. 165/1259/2008 pentru un onorariu de 720 lei.
  Pentru plata contravalorii facturii fiscale nr. FC 047/12.06.2008 apelanta - reclamanta depune ordinul de plata emis de SC P.SA, care include si plata onorariului pentru dosarul nr.165/1259/2008 (in prezent 47016/3/2009), ordin de plata emis la data de 12.06.2008.
  Pentru diferenta de onorariu avocat in cuantum de 1.080 lei a fost emisa factura fiscala nr. FC 098/19.11.2008, factura fiscala care a fost achitata cu ordinul de plata din data de 20.11.2008, ordin de plata prin care au fost achitate mai multe facturi fiscale emise de Societatea Civila de Avocati " F.& Asociatii", respectiv au fost achitate facturile nr. 078; 079; 082; 085; 087 - 099; 101-109. Se solicita astfel sa se constate ca factura fiscala nr. 098/19.11.2008 a fost achitata cu ordinul de plata emis de reclamanta la data de 20.11.2008.
Fata de aceste motive, apelanta-reclamanta solicita instantei de apel sa dispuna admiterea apelului, modificarea in parte a sentintei apelate in sensul admiterii in totalitate a cererii de obligare a paratei AVAS la plata cheltuielilor de judecata in cuantum total de 6450 lei.
In ce priveste cererea de suspendare a executarii sentintei apelate, Curtea, la termenul de judecata din 29.11.2010, care a constituit si primul termen de judecata, a pus in discutie exceptia ramanerii fara obiect a cererii, constatand ca apelul este in stare de judecata. Prin urmare, neexistand o perioada de timp in care sentinta apelata sa poata fi pusa in executare intre momentul discutarii cererii si cel al solutionarii apelului, Curtea in temeiul art. 137 alin. 1 rap. la art. 280 din C.pr. civ. va respinge cererea de suspendare a executarii ca ramasa fara obiect.
I. Analizand apelul declarat de parata AVAS, prin prisma criticilor invocate, a probelor administrate in cauza si a dispozitiilor legale aplicabile, Curtea a apreciat ca acesta este nefondat  si a fost respins ca atare, pentru urmatoarele considerente:
Prima critica invocata de apelanta - parata, referitoare la gresita solutionare a exceptiei prescriptiei dreptului la actiune, este nefondata, deoarece in mod corect s-a apreciat de catre tribunal ca dreptul ca actiunea in despagubiri intemeiata pe obligatia AVAS de a garanta pentru orice evictiune rezultata din restituirea imobilelor nationalizate catre fostii proprietari este supus termenului de prescriptie general de 3 ani, prevazut de art. 3 alin. 1 rap. la art. 1 alin. 1 din Decretul nr. 167/1957, iar nu termenului special de prescriptie de 3 luni reglementat de dispozitiile art. 3228 din OUG nr. 88/1997, acesta din urma aplicandu-se doar categoriei de actiuni expres si limitativ reglementate de acesta, neputand fi extins si la actiunea reglementata de art. 32 4 din OUG nr. 88/1997 modificata si completata prin Legea nr. 99/1999. Cu atat mai putin, Curtea retine ca nu se aplica nici termenul de prescriptie de o luna reglementat de dispozitiile art. 39 din Legea nr. 137/2002, deoarece actiunea de fata nu se circumscrie categoriilor de actiuni reglementate de acest act normativ.
Pe de alta parte, asa cum retine si tribunalul, momentul de la care se calculeaza termenul de prescriptie, este acela al predarii efective catre fostii proprietari, adica acela al deposedarii societatii de bunul imobil ( care s-a produs la data de 10.06.2006 - a se vedea procesul verbal de predare primire incheiat intre reprezentantul societatii reclamante si Doamna I.F., deoarece la acea data s-a produs efectiv prejudiciul ca urmare a evictiunii. De altfel, actiunea in despagubiri reglementata de dispozitiile art. 324 din OUG nr. 88/1997 modificata si completata, nu este altceva decat o varietate a obligatiei de garantie pentru evictiune reglementata de dispozitiile art. 1337 si urmatoarele din C.civil, cu caracter special, reglementata de dispozitii speciale, care insa se completeaza cu normele generale in materia prescriptiei.
Asadar, data la care s-a pronuntat hotararea irevocabila de restituire nu constituie intotdeauna momentul de la care se calculeaza termenul de prescriptie, deoarece numai la momentul deposedarii de bunul restituit, se poate sustine ca s-a produs prejudiciul efectiv, constand, intre altele, in lipsirea societatii comerciale de folosinta bunului.
Cum cererea de chemare in judecata a fost inregistrata pe rolul Tribunalului Comercial Arges la data de 25.02.2008 ( la un an si 8 luni de la data deposedarii efective de imobil), in mod corect s-a apreciat de tribunal ca exceptia prescriptiei nu poate fi primita.
Ca atare, incheierea tribunalului pronuntata la data de 26.04.2010 ( fila 37 din dosarul Tribunalului) prin care s-a respins exceptia prescriptiei dreptului la actiune este legala si temeinica, iar critica referitoare la aceasta este nefondata.
In ce priveste critica apelantei - parate cu privire la stabilirea gresita a contravalorii despagubirii prin includerea si a terenului pe care se afla Moara, aceasta este de asemenea nefondata, deoarece dispozitiile art. 324  alin. 2 din OUG nr. 88/1997 modificata si completata stabilesc ca repararea prejudiciului se raporteaza la echivalentul banesc al prejudiciului cauzat prin restituirea in natura a imobilelor " detinute" de societatea comerciala privatizata, asa incat, consideram ca daca imobilul se compune din teren si constructie, asa cum este in cauza de fata, atunci valoarea despagubirii trebuie sa cuprinda si valoarea terenului, indiferent daca acesta a figurat in caietul de sarcini intocmit cu prilejul vanzarii actiunilor de catre FPS.
Referitor la critica privind includerea valorii constructiilor si a utilajelor aferente morii ( activului) si aceasta este nefondata, sustinerea privind " amortizarea " integrala a acestora, este neavenita in raport cu dispozitiile art. 324 din OUG nr. 88/1997 modificata si completata, deoarece aceste dispozitii nu fac nicio distinctie dupa cum unele componente ale imobilului ar fi fost utilizate sau amortizate din punct de vedere contabil, o atare constructie parand a fi de rea- credinta din partea apelantei - parate.
       Dimpotriva, consideram ca legiuitorul, prin sintagma "Statul garanteaza indeplinirea de catre institutiile publice implicate a obligatiilor prevazute de prezentul articol" ( art. 324 alin. 6) , fara a distinge dupa cum unele sau altele dintre imobile sau componente mobile din cadrul acestora [ care oricum capata caracter imobiliar prin destinatie sau prin obiectul la care se aplica ( art. 462 din C.civil)], s-au amortizat sau nu,  a subliniat necesitatea obligarii institutiei implicate in privatizare la plata despagubirilor pentru prejudiciul cauzat prin restituirea imobilului catre fostii proprietari.
Cu alte cuvinte, daca art. 324 din ordonanta stabileste obligatia pentru institutia implicata in privatizare de a acoperi integral prejudiciul cauzat prin restituirea in natura a imobilelor detinute de societate ( intrate in patrimoniul acestora ca efect al cumpararii actiunilor ), fara vreo alta distinctie, consideram ca in mod corect, legal si temeinic, tribunalul a avut in vedere valoarea de circulatie a imobilului.
Pentru aceleasi considerente, Curtea apreciaza ca este nefondata si critica in sensul ca despagubirile ar fi trebuit calculate la valoarea contabila, iar nu la valoarea de circulatie. In plus, pentru aceasta avem in vedere si faptul ca ceea ce societatea a pierdut o data cu restituirea bunului catre fostii proprietari, este insusi bunul imobil, iar nu doar valoarea sa contabila, iar pentru acoperirea integrala a prejudiciului suferit prin deposedarea de acesta, valoarea de circulatie este singura suficienta si actuala pentru a se face aplicarea corecta si in spiritul lor, a dispozitiilor art. 324 din OUG nr. 88/1997 modificata si completata.
Valoarea contabila nu ar asigura nicidecum o justa despagubire, cu atat mai mult cu cat dispozitiile art. 324 din OUG nr. 88/1997, aplicabile in cauza, statueaza asupra despagubirilor care nu sunt limitate la valoarea imobilului inscrisa in contabilitatea societatii, raspunderea paratei avandu-si izvorul, asa cum am mai aratat, intr-un drept de garantie specific dreptului comun, dar reglementat si prin legea speciala.
Nici limitarea despagubirilor la un procent de 90,19 % din capitalul social al societatii nu poate fi primita de instanta de apel, deoarece asa cum reglementeaza dispozitiile art. 324 din OUG nr. 88/1997, prejudiciul este raportat la pierderea bunului imobil de catre societatea comerciala ce avusese calitatea de proprietar, iar nu a actiunilor vandute - cumparate prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni, care apartin actionarilor si au alt regim juridic.
Sustinerea apelantei privind aplicarea Legii nr. 137/2002 este nefondata si in acest context pentru acelasi argument potrivit caruia o atare lege nu se aplica actiunii in despagubiri reglementate de dispozitiile art. 32 4 din OUG nr. 88/1997.
De aceea, apelul  formulat de AVAS a fost apreciat ca nefondat.
II. In ce priveste apelul declarat de parata SC P.SA - prin lichidator judiciar SCP A.E. SPRL, insa, Curtea a constatat ca acesta este intemeiat si a fost admis pentru urmatoarele considerente:
       Potrivit art. 274 alin. 1 din C.pr. civ. "Partea cere cade in pretentii va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata". Sintagma utilizata de legiuitor "cade in pretentii" a fost explicata in doctrina si practica judiciara ca fiind expresia culpei procesuale imputata partii care pierde procesul (indiferent de obiectul acestuia).
       Prima instanta a considerat ca factura fiscala emisa de Societatea Civila de Avocati si situatia achitarii onorariilor de avocat semnata atat de reclamanta cat si de Societatea de Avocati nu sunt suficiente pentru a proba faptul efectiv al platii onorariului.
       Curtea a considerat ca dimpotriva aceste inscrisuri fac dovada platii onorariilor cuprinse in facturile fiscale, deoarece in contractul de asistenta juridica incheiat intre client si avocat, acestea doua parti sunt singurele in masura sa afirme si sa certifice executarea unei obligatii. Prin urmare, instanta de apel apreciaza ca s-a facut dovada platii onorariilor avocatiale in toate etapele procesuale parcurse de litigiul de fata, astfel ca apelul reclamantei va fi admis, cu consecinta schimbarii in  parte a sentintei in sensul obligarii paratei si la plata sumei de 1800 lei cu titlu de cheltuieli de judecata ( diferenta neacordata de catre prima instanta).
       De asemenea, intrucat apelanta AVAS se afla in culpa procesuala si in faza de judecata a apelului, fata de respingerea apelului sau, iar apelanta - parata a  fost nevoita sa avanseze plata unor cheltuieli de judecata, atat pentru sustinerea propriului apel ( ce s-a dovedit a fi fondat) cat si pentru a se apara in raport cu apelul paratei, in temeiul art. 298 rap. la art. 274 din C.pr. civ., Curtea va obliga apelanta - parata la plata cheltuielilor de judecata efectuate in apel de reclamanta.
Pentru toate aceste considerente, Curtea, in temeiul art. 296 din C.pr. civ. va admite apelul declarat de reclamanta, sub aspectul cheltuielilor de judecata si va respinge apelul declarat de parata, schimband in parte sentinta, in sensul aratat mai sus, mentinand celelalte dispozitii ale acesteia, respectiv cele referitoare la admiterea  cererii de chemare in judecata, la obligarea paratei la plata sumei de 179.430 lei cu titlu de despagubiri, la admiterea in parte a cererii privind cheltuielile de judecata. ( E.R.).

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Bunuri si valori imobiliare

Recurs inadmisibil - incheiere premergatoare - Decizie nr. 2115 din data de 25.01.2010
Contract de vanzare-cumparare anulat. Evacuarea fostilor proprietari - Decizie nr. 654 din data de 28.11.2014
Bunuri si valori imobiliare - Decizie nr. 520 din data de 28.06.2010
Imbogatire fara just temei - Decizie nr. 19 din data de 25.01.2010
Obligarea autoritatii publice locale la incheierea unui contract de inchiriere in vederea asigurarii serviciului public - Decizie nr. 141/R din data de 23.02.2010
Nulitatea absoluta a actelor de instrainare a bunurilor, efectuate de debitor dupa deschiderea procedurii insolventei nu poate fi inlaturata de buna – credinta a dobanditorului. - Decizie nr. 431/R din data de 20.09.2007
Schimbare destinatie imobil prin hotararea consiliului judetean - Decizie nr. 103/R din data de 17.04.2007
Contencios fiscal - Posibilitatea deducerii TVA conform art. 145 alin. 3 din Legea nr. 571/2003 – bunuri si servicii destinate utilizarii in folosul operatiunilor sale taxabile. - Decizie nr. 93/R din data de 18.04.2006
Contract de locutiune. Exceptia de neexecutare a contractului . Daune interese - Decizie nr. 53/Ap din data de 02.05.2006
Masuri asiguratorii. Sechestru asigurator. Disproportie intre valoarea creantei si valoarea bunului indisponibilizat. Cuantumul cautiunii raportat la valoarea creantei. - Decizie nr. 89/R din data de 24.02.2006
Actiune in evacuare. Obligativitatea exercitarii actiunii de catre toti coindivizarii, in conditiile in care nu s-a efectuat partajarea fizica a bunului imobil in care se regasesc mai multe apartamente. - Decizie nr. 34/R din data de 31.01.2006
Art. 17 pct. B lit. a din O.U.G. Nr. 17/2000.Taxa pe valoarea adaugata - cota zero, la exportul de bunuri, transportul si prestarile de servicii legate direct de exportul bunurilor - conditii de aplicare. - Decizie nr. 222/R din data de 11.10.2005
Neobligativitatea formularii cererii reconventionale pentru completarea masei succesorale - Decizie nr. 702/R din data de 21.11.2005
Paratj succesoral. Momentul ramanerii definitive a hotararii judecatore?ti de partaj al bunurilor comune. - Decizie nr. 213/A din data de 03.10.2011
Inadmisibilitatea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune de catre detentor precar. - Decizie nr. 1366/R din data de 10.11.2011
Contestatie impotriva Dispozitiei emisa in temeiul Legii nr. 10/2001 formulata de un tert. Competenta de solutionare a cererii apartine instantei competente potrivit dreptului comun. - Decizie nr. 106 din data de 01.03.2012
Legea nr. 10/2001. Constatarea nulitatii dispozitiei de retrocedare in natura a unui imobil. Reclamanti care au calitatea de persoane indreptatite la masura reparatorie. Competenta. - Decizie nr. 16 din data de 12.03.2004
Imobil revendicat in conditiile Legii nr.10/2001. Unitate detinatoare. Instanta competenta teritorial. - Decizie nr. 1973/A din data de 17.12.2004
Cult religios. Imobil preluat de stat. Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil in baza Legii nr. 112/1995 si a Legii nr.85/1992. - Decizie nr. 1487/A din data de 07.10.2004
Aur confiscat abuziv. Notiunea de “obiect de aur”. Restituire in temeiul OUG nr.190/2000. - Decizie nr. 1484/A din data de 07.10.2004