InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Babadag

Constatare dobandire titlu de proprietate. Conditii de admisibilitate

(Sentinta civila nr. 997 din data de 11.12.2008 pronuntata de Judecatoria Babadag)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Babadag | Jurisprudenta Judecatoria Babadag

         Dosar nr.967/179/2008
         Domeniu alocat : contracte
         Tip speta : sentinta civila
      Data spetei : s.c. nr. 997/11.12.2008
         Titlu: Constatare dobandire titlu de proprietate. Conditii de admisibilitate
            
            
                                            J U D E C A T A
            Asupra actiunii civile de fata ,
            Prin cererea adresata acestei instante la data de  02 septembrie 2008 si inregistrata sub nr. 967/179/2008  reclamantii F.I si F.E., soti ,  au formulat cerere de chemare in judecata  a paratei  COMUNA JURILOVCA  , prin PRIMAR  pentru  a se constata  dobandirea dreptului de proprietate  prin uzucapiunea de 30 de ani , asupra terenului  in suprafata de 3076 mp.  situata in sat Salcioara , comuna Jurilovca , judet Tulcea , teren  care se   invecineaza la Nord -cu  teren primarie , aferent locuintei M.P. , la  Sud  cu teren de stat  aferent locuintei de stat P.I. , la est - balta si la Vest cu drum stradal , apreciindu-se ca  valoarea acestui teren  in suprafata de 3076 mp. este  de 1.500 lei .
            In motivarea cererii reclamantii au aratat ca parintii si respectiv socrii lor  , F.T. si F.  au detinut  o casa de locuit pe terenul   in suprafata de  3076 mp.  , teren situat in  comuna Jurilovca , sat Salcioara , judet Tulcea , cu vecinatatile :  Nord - teren  primarie  , aferent locuinta M.P.  , la Sud cu teren aferent locuintei  M.P.  , la sud cu teren de stat aferent locuintei de stat  P.I. , la Est - balta si la Vest cu drum stradal .
            Au mai aratat  reclamantii  ca F.T. a decedat  prin  anul 1940 , iar F.F. prin anul 1960, iar dupa decesul acestora casa de locuit s-a deteriorat  ,   in anul 1965 prabusindu-se .
            Au sustinut  reclamantii ca terenul in suprafata de aproximativ 3000 m.p.  fiind peste strada ,  vis-a vis de locuinta  pe care  o detin in satul Salcioara ,   l-au lucrat ei   ,  iar  inainte  de 1989 acest teren  le-a fost lasat ca lot in folosinta  de catre CAP .
            La aparitia  legilor fondului  funciar  au mers la primarie sa solicite titlu de proprietate  dar primarul le-a cerut sa prezinte acte doveditoare , astfel ca au cautat pe la Arhivele Statului   si  intrucat nu au gasit actul de vanzare al casei , nu au solicitat niciodata acest teren  in conditiile  legilor proprietatii - Legea nr.18/1991.
            Au  precizat reclamantii ca au exercitat posesia asupra acestui teren  in mod continuu , neintrerupt , pasnic , nefiind revendicat  si nici tulburati  in  exercitarea posesiei de nici o persoana  , tot satul  stiind ca le apartine acest teren , sens in care pe cale de consecinta  au solicitat admiterea actiunii asa cum a fost formulata .
            In drept ,  actiunea a fost formulata pe dispozitiile art.1890  si urm. cod civil.
            In dovedirea actiunii reclamantii au aratat ca inteleg sa se foloseasca de proba cu martori  , inscrisuri , interogatoriu si eventual efectuarea unei expertize imobiliare  si au depus la dosar copii de pe urmatoarele inscrisuri: adresa nr. C/397/17.03.2007  eliberata de Arhivele Nationale Directia Judeteana Tulcea , copie de pe Tablou de evacuati din Cadrilater definitivati in centrul  V.Bratianu , jud.Tulcea  fond oficiul de Cadastru dos.379/1947 , certificat de casatorie  F.I. cu  C.E.  , iar la termenul de judecata din  data de  18.09.2008  au depus adresa  nr.4106/27.08.2008 eliberata de Primaria comunei Jurilovca.
            In cauza a fost administrata proba testimoniala cu martorii  M.C.  si B.Ghe .
            Procedandu-se la audierea celor doi martori la termenul de judecata din data de 09 octombrie 2008  martorul M.C. a declarat  instantei  ca ii cunoaste pe F.I. si E. ,  intrucat si el este nascut tot in localitatea Salcioara , localitate  in care a locuit  in anul 1972 , locuind la a treia casa de  reclamanti  intrucat familiile acestora  aveau casele fata in fata , fiind vecin  atat  cu reclamantii  cat si cu mama reclamantului F.I.   , care locuia intr-o casuta de doua camere , situata  pe un teren  de peste  3000 m.p.  casa care  s-a daramat in urma cu  circa 30 de ani  .Nici  mama reclamantului si nici reclamantii nu au fost deranjati in posesia terenului , nici o persoana nu l-a revendicat ,   mama  reclamantului  era proprietara pe casa in care locuia si implicit pe terenul aferent casei .
            Martorul a mai declarat ca terenul respectiv  s-a invecinat si se invecineaza  pe o latura cu balta si cu terenul  lui M.P. , astfel ca vecinii terenului  sunt : balta  la Est , la Nord M , la Vest - drum comunal si la Sud P.C. .El este nascut in anul 1949 in Salcioara  si are cunostinta ca  mama reclamantului F.I.  locuia in Salcioara  si detinea aceasta suprafata de peste 3000 m.p. pe care o solicita a-i fi atribuita prin uzucapiune  .Dupa moartea batranei terenul a fost lucrat si este lucrat si in    prezent  de reclamanti , iar pe mama reclamantului a apucat-o in Salcioara cand s-a nascut  si crede ca era venita  impreuna cu sotul ei din Bulgaria.
            B.Ghe. ce-l de-al doilea martor  propus de reclamanti a declarat instantei  ca i-i cunoaste pe  F.I. si E.intrucat  acestia  locuiesc in localitatea Salcioara  , localitate in care s-a nascut si  locuieste si el  .
            A mai declarat martorul ca locuieste la aproximativ 100 metri de familia F. si stie ca  pe terenul pe care il  solicita  reclamantii prin uzucapiune  a existat o casa  unde a locuit mama reclamantului  si de fapt intreaga familie F. , iar actualmente pe acest teren  in suprafata de circa 3000 - 3500 m.p. nu mai este nici un imobil casa de locuit .Terenul se invecineaza la Nord -  cu familia M., spre est cu Helesteul , spre sud familia P. si la vest strada Locala . Terenul a fost lucrat initial de mama reclamantului si ulterior a fost lucrat de F.I.si E. , iar in prezent este lucrat tot de ei  si nu au fost deranjati in nici o modalitate  in stapanirea terenului , nici o alta persoana  nu l-a revendicat , ei lucrandu-l nestingheriti .
            Fata de sustinerea reclamantilor  ca au lucrat si lucreaza suprafata de 3076 m.p. teren  in cauza , la solicitarea acestora , Primariei comunei Jurilovca  i s-a cerut  sa comunice instantei modalitatea  in care Consiliul Local  Jurilovca  administreaza suprafata de 3076 m.p. teren  ,  in ce conditii este inscrisa aceasta suprafata  de teren  in domeniul privat si sa comunice Hotararea Consiliului Local  Jurilovca nr.23/25 mai 2004 , deasemenea  sa comunice daca sunt de acord  cu reconstituirea in favoarea reclamantilor a dreptului de proprietate prin uzucapiune pentru suprafata de teren de 3076 m.p. situata in intravilanul localitatii Salcioara , judet Tulcea .
            Cu adresa nr. 5022/16 octombrie 2008 Primaria comunei Jurilovca  a facut cunoscut  ca potrivit Registrului cadastral al parcelelor  din anul 1989- intravilan ( 6 Martie )  Salcioara , pagina 50 , terenul in cauza in suprafata de 3076 m.p.  (  suprafata reala urmand a fi stabilita in urma masuratorilor ) se identifica ca fiind situat  in T.37 , parcela nr.1273 , avand  categoria  de folosinta : arabil , in posesia Cooperativei Agricole de productie ( 6 Martie ) Salcioara .
            S-a mai aratat   ca suprafata de teren susmentionata figureaza inscrisa  in inventarul  bunurilor ce apartin  domeniului privat al comunei Jurilovca  , judetul Tulcea , aprobat prin Hotararea Consiliului Local Jurilovca , nr.23/25.05.2004  , fiind inaintata o copie de pe aceasta hotarare  , iar potrivit evidentelor Primariei comunei Jurilovca , judetul Tulcea  din perioada 1990 -2008 : Registre agricole , registrul cadastral al parcelelor  , registrul cadastral al posesorilor  si situatiile fiscale , terenul in cauza  nu figureaza ca fiind in posesia sau proprietatea familiei F.I.si E., situatie in care lasa  instanta sa hotarasca constatarea dreptului de proprietate  prin  uzucapiunea de 30 ani in favoarea numitilor  F.I.si F.E..
            La termenul de judecata din  data de 23 octombrie  2008  la solicitarea reclamantilor  instanta a incuviintat  proba cu expertiza  avand ca obiective : individualizarea imobilului casa de locuit  si teren aferent cu vecinatati  , regimul juridic , daca este liber de sarcini  , fiind desemnata sa efectueze expertiza expert  M.R.  .
            Procedand la efectuarea raportului de expertiza expert M.R. a concluzionat ca  imobilul in litigiu - teren   in suprafata de 3076 mp. este amplasat in intravilanul satului Salcioara ( 6 Martie ) , in Tarlaua 37 , Parcela 1273 , avand urmatoarele vecinatati : la limita  dinspre Nord  - teren  Primarie aferent locuintei M.P. , la limita dinspre Sud - teren de stat aferent locuintei P.I. pe o lungime  de 92,23 ml., la limita dinspre est - Balta , pe o lungime de 28,50 ml. , la limita dinspre Vest  - drum stradal , pe o lungime de 38,25 ml.
            Pe terenul in litigiu  nu se mai regaseste nici o casa deoarece aceasta s-a daramat in timp , dupa cum au declarat  reclamantii prezenti la fata locului  , in prezent , terenul in litigiu face parte din domeniul privat al Comunei Jurilovca , fiind administrat de Consiliul Local al comunei Jurilovca , in baza Hotararii Consiliului Local nr. 23/25 mai 2004  ,  este liber de  sarcini  , nu este ocupat cu constructii sau culturi si nici nu a fost atribuit  altei persoane.
            Reclamantii nu au formulat obiectiuni  la raportul de  expertiza efectuat  de expert M.R. .
            Din materialul probator administrat in cauza instanta retine urmatoarele : 
         Potrivit art.1890 cod civil toate actiunile atat reale cat si personale, pe care legea nu le-a declarat neprescriptibile si pentru care n-a definit un termen de prescriptie, se vor prescrie prin treizeci de ani, fara ca cel ce invoca aceasta prescriptie sa fie obligat a produce vreun titlu, si fara sa i se poata opune reaua-credinta.
         Articolele 1837 , 1846 , 1847 cod civil , stipuleaza ca prescriptia este un mijloc de a dobandi proprietatea fiind fondata pe faptul posesiunii , iar posesiunea este detinerea unui lucru , sau folosirea de un drept , exercitata , una sau alta , de noi insine sau de altul , netulburata , publica si sub nume de proprietar , iar  art.1860 cod civil , prevede ca orice posesor posterior are facultatea spre a putea opune prescriptia , sa uneasca posesiunea sa  cu posesiunea  autorului sau.
         Altfel spus , prescriptia achizitiva sau uzucapiunea este un mod de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru prin posedarea neintrerupta a acestui lucru in tot timpul fixat de lege , iar ca efect al posesiei  uzucapiunea presupune neaparat  o posesie utila , adica neatinsa de nici unul dintre viciile posesiei.
         Pentru dobandirea proprietatii prin uzucapiune se cere doar ca posesia  sa se exercite public  si sa indeplineasca totodata celelalte conditii prevazute de art.1847 cod civil.
         Din probele administrate in cauza , instanta constata ca F.T.si F., socrii reclamantilor si ulterior reclamantii , dupa decesul mamei reclamantului  , au stapanit  imobilul  situat in localitatea Salcioara , comuna Jurilovca , judet Tulcea  , in mod continuu , sub nume de proprietar si fara a fi deranjati in exercitarea prerogativelor de proprietari  , de peste 30 de ani.
            Pe cale de consecinta instanta va admite actiunea si va constata ca reclamantii au dobandit dreptul  de proprietate  in baza uzucapiunii  de 30  ani  asupra imobilului teren  in suprafata  de 3076 m.p. situat in intravilanul  localitatii  Salcioara , judet Tulcea  , in tarlaua 37 , parcela  1273 asa cum a fost individualizat in raportul  de expertiza M.R. .
Urmeaza a lua act ca reclamantii nu au solicitat cheltuieli de
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011