InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Babadag

Constatare dobandire titlu de proprietate. Conditii de admisibilitate

(Sentinta civila nr. 158 din data de 27.03.2008 pronuntata de Judecatoria Babadag)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Babadag | Jurisprudenta Judecatoria Babadag

         Dosar nr.48/179/2008
         Domeniu alocat : contracte
         Tip speta : sentinta civila
      Data spetei : s.c. nr. 158/27.03.2008
         Titlu: Constatare dobandire titlu de proprietate. Conditii de admisibilitate
           
            
           Prin cererea adresata acestei instante si inregistrata sub nr.  48/179/2008 din 21.01.2008 , reclamantele  C.E. si C.D.  au chemat in judecata Consiliul local al comunei Ceamurlia de Jos prin Primar , solicitand ca pe cale de hotarare judecatoreasca sa se constate  ca sunt proprietarele imobilului din satul Lunca , comuna Ceamurlia de Jos , judet Tulcea , compus din 4783,83 mp teren si o locuinta construita din chirpici  acoperita cu tigla , cu 4 camere , bucatarie , magazie si anexe gospodaresti , ca au dobandit dreptul de proprietate asupra imobilului-teren si constructii - prin uzucapiune , pentru teren si prin accesiune reala imobiliara pentru constructii , fara cheltuieli de judecata.
           In motivarea actiunii reclamantele au aratat ca  C.A.   ( decedat la 24.11.1987) si C.E., soti , nelocalnici la acea data , au intrat in anul 1961 in posesia unui  teren de 4783,83 mp la adresa din actiune , pe care au construit o  locuinta din chirpici , acoperita cu tigla , cu patru camere , bucatarie ,  magazie si anexe gospodaresti in intravilanul satului Lunca.
           De atunci C.A.si E. au avut o posesie neintrerupta  publica si sub nume de proprietar pana in anul 1987.
           Dupa acea data , decedand C.A. , C.E. a avut posesia impreuna cu fiica sa C.E., pana azi.
           S-a mai motivat faptul ca ceilalti mostenitori ai sotilor C.A.si E. , respectiv I. , C., D. , S., D. , S.si D. , au renuntat la mostenire conform certificatului de mostenitor nr.143/30.07.2007 , recunoscand implicit  ca ei au ramas in posesia imobilului in litigiu asa  cum s-a intamplat .
           Au mai aratat reclamantele ca pretind ca au avut posesia utila pentru a  uzucapa in privinta terenului de 4783,83 mp si ca impreuna cu autorul lor C.A., ai carui mostenitori sunt , au construit imobilul in litigiu.
           In drept , isi intemeiaza cererea pe disp.art.1860 , 1846 si urmatoarele din codul civil.
           Pentru probatiune reclamantele  propun proba cu expertiza tehnica imobiliara pentru identificarea in teren a imobilului , cu vecinatati , suprafata , caracteristici constructie si evaluare , proba cu doi martori , vecini pentru a demonstra posesia continua publica si sub nume de proprietar dupa 1961 a familiei C. asupra imobilului in litigiu , cat si asupra faptului edificarii constructiei de catre C.A.si E..
           In sustinea actiunii au depus la dosarul cauzei  in copie , adeverinta nr.3433/17 oct.1007 emisa de Primaria comunei Ceamurlia de Jos, certificatul de mostenitor nr.143 din 30 iulie 2007 , emis in dosarul succesoral nr.185/2007 de BNP D.S.-Babadag si plan de amplasament si delimitare a corpului de proprietate .
         Examinand cererea instanta retine urmatoarele :
         Reclamantele C.E. si C. D. au solicitat sa se constate ca sunt proprietarele imobilului  din satul Lunca , comuna Ceamurlia de Jos , judet Tulcea , compus din 4783,83 mp teren si o locuinta din chirpici acoperita cu tigla , formata din 4 camere , bucatarie , magazie si anexe gospodaresti , ca au dobandit dreptul de proprietate asupra imobilului teren si constructii-prin uzucapiune , pentru teren si prin accesiune reala imobiliara pentru constructii.
         In dovedirea sustinerilor  au administrat proba testimoniala cu martorii T.V. si  T.D. , precum si proba cu expertiza tehnica avand ca obiective :individualizarea terenului , cu vecinatati , situatia juridica a acestuia  si evaluarea imobilului casa de locuit si teren aferent.
         Din depozitia martorului  T.V. , instanta retine ca  le cunoaste pe reclamante intrucat este din aceeasi localitate cu ele  , fiind si vecini si cunoaste ca acestea stapanesc un teren de 3000-4000 mp dar  nu stie cu exactitate suprafata, din anul 1961 , iar pe acest teren exista si o casa  tot din acelasi an.
         A mai declarat martorul ca  ulterior s-au construit langa aceasta casa niste anexe ca sa stea vara. Initial terenul a  fost posedat de catre C.E. si sotul acesteia , iar in prezent intrucat C.A.a decedat , terenul este stapanit in continuare de C.E. si fiica sa C.D..
         Casa si terenul se afla in localitatea Lunca , iar reclamantele sunt cunoscute in localitate ca proprietarele casei . Configurarea terenului nu s-a schimbat din anul 1961 si pana in prezent , fiind acelasi teren cu aceleasi dimensiuni.
         Din declaratia  martorului T.D. instanta retine ca este vecin cu reclamantele din anul 1962 .Initial terenul si casa au fost posedate si stapanite de catre C.E. cu sotul sau , iar in prezent cum  acesta este decedat in casa locuieste C.E. cu fiica sa care stapanesc si  terenul aferent casei.
         A mai declarat martorul ca el crede ca este aceeasi suprafata de teren de circa 4000 mp , pentru ca este o curte  mare , iar configurarea terenului este aceeasi si in prezent ca si cea din anul 1962.
         Martorul mai arata ca reclamantele sunt cunoscute in localitate ca proprietare ale terenului si nu au fost deranjate pe tot parcursul vietii si nici sotul defunct C.A. , in exercitarea dreptului de  posedare si stapanire a acestui teren , casa respectiva fiind formata din patru camere , bucatarie si anexe  construite ulterior.
         Depozitiile martorilor se coroboreaza si cu adresa nr.3433 din 17 octombrie 2007 , eliberata de Primaria comunei Ceamurlia de Jos , din care rezulta ca  in registrul agricol la pozitia 21 vol. V. - Lunca , figureaza locuitoarea C.E., cu imobil casa de locuit si terenul aferent acesteia in  suprafata totala de 4470 mp cu urmatorii vecini ; la N- T.V. ; I.Ghe.; E- P.C. si C.I.; V- I.L. ; T.22 , P.995 , 995/1.
           Reclamantele C.E.si C.D. , prin aparator, au solicitat  proba cu expertiza tehnica  , avand ca obiective , individualizarea terenului cu vecinatati , situatia juridica a acestuia si evaluarea imobilului casa de locuit si teren aferent.
             Expertiza tehnica efectuata in cauza de catre expert M.R.  a stabilit ca  imobilul in discutie este amplasat in satul Lunca , comuna Ceamurlia de Jos , in T.22 , P.995,996 , avand  urmatoarele vecinatati la N- proprietate T.V.; la S- proprietatea I.Ghe. ; la E -  proprietatea P.C. si  C.I.si la V - drum acces si proprietatea G.L. , iar imobilul este format din casa de locuit , magazie si teren aferent in suprafata totala de 4.783,83 mp.
         Raportul de expertiza a fost comunicat si  paratilor care nu au formulat obiectiuni  , per a contrario  se deduce ca acestia au fost de acord cu expertiza.
         Potrivit art.1890 cod civil toate actiunile atat reale cat si personale, pe care legea nu le-a declarat neprescriptibile si pentru care n-a defipt un termen de prescriptie, se vor prescrie prin treizeci de ani, fara ca cel ce invoca aceasta prescriptie sa fie obligat a produce vreun titlu, si fara sa i se poata opune reaua-credinta.
         Articolele 1837 , 1846 , 1847 cod civil , stipuleaza ca prescriptia este un mijloc de a dobandi proprietatea fiind fondata pe faptul posesiunii , iar posesiunea este detinerea unui lucru , sau folosirea de un drept , exercitata , una sau alta , de noi insine sau de altul , netulburata , publica si sub nume de proprietar , iar  art.1860 cod civil , prevede ca orice posesor posterior are facultatea spre a putea opune prescriptia , sa uneasca posesiunea sa  cu posesiunea  autorului sau.
         Altfel spus , prescriptia achizitiva sau uzucapiunea este un mod de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru prin posedarea neintrerupta a acestui lucru in tot timpul fixat de lege , iar ca efect al posesiei  uzucapiunea presupune neaparat  o posesie utila , adica neatinsa de nici unul dintre viciile posesiei.
         Pentru dobandirea proprietatii prin uzucapiune se cere doar ca posesia  sa se exercite public  si sa indeplineasca totodata celelalte conditii prevazute de art.1847 cod civil.
         Din probele administrate in cauza , instanta constata ca  reclamanta C.E. , a stapanit  imobilul  situat in localitatea Lunca , comuna Ceamurlia de Jos , judet Tulcea  , in mod continuu , sub nume de proprietar si fara a fi deranjata in exercitarea prerogativelor de proprietari  , de peste 30 de ani , iar reclamanta C.D. in calitate de mostenitoare a defunctului sau tata  C.A., a continuat sa stapaneasca imobilul sus mentionat  , dupa moartea tatalui sau ,avand loc o jonctiune a posesiilor , fiind indeplinite  cele doua conditii  pentru a fi posibila jonctiunea , posesia  propriu-zisa , iar cel ce invoca jonctiunea sa fie un succesor in drepturi al autorului.
         Pe cale de consecinta instanta va admite actiunea si va constata ca  reclamantele au dobandit  dreptul de proprietate in baza uzucapiunii de 30  ani asupra imobilului casa de locuit , magazie si teren aferent in suprafata de 4783,83 mp avand ca vecinatati : la N- T.V. ; la E- P.C. si C.I.; la S-I.Ghe.si la V- G.L.si  drum acces , imobil situat  in satul Lunca  , comuna Ceamurlia de Jos , judet Tulcea.
         Urmeaza a lua act ca reclamantele nu au solicitat  cheltuieli de judecata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011