InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Costesti

Partaj judiciar

(Sentinta civila nr. 421 din data de 09.04.2012 pronuntata de Judecatoria Costesti)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Costesti | Jurisprudenta Judecatoria Costesti

Dosar nr. 1730/214/2007 R O M A N I A
JUDECATORIA COSTESTI SENTINTA CIVILA Nr. 421
PRESEDINTE Sonia Ionela Tintu Pe rol se afla  judecarea cauzei civile privind pe reclamanta-parata VV si pe paratul-reclamant  D L, avand ca obiect "partaj judiciar". INSTANTA           Deliberand asupra cauzei civile de fata,constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 11.12.2007 sub nr.  1730/214/2007, reclamanta V V a chemat in judecata pe paratul D L, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna iesirea din indiviziune asupra bunurilor ramase de pe urma autoarei D G, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca autoarea a decedat la data de 31.05.2001, mostenitori fiind partile procesului, iar componenta masei succesorale a fost constatata prin incheierea de admitere in principiu pronuntata in data de 1.07.2002 de Judecatoria Costesti, definitiva si irevocabila.
Pe langa acele bunuri, din masa succesorala a autoarei mai fac parte si alte terenuri, pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate in baza legii fondului funciar..
In drept, s-au invocat disp.art.728 C.civ., art. 6731-67314 C.p.c.
In dovedirea cererii, reclamanta a solicitat incuviintarea probei cu acte, martori, interogatoriu, expertiza tehnica.
Actiunea a fost legal timbrata cf. art.3 lit.c L 146/97 prin chitanta nr.18675/11.12.2007 (f.3).
La data de 21.02.2008, paratul a depus la dosar intampinare si cerere reconventionala, prin care a solicitat ca la partaj sa se aiba in vedere si bunurile mentionate in incheierea de admitere in principiu pronuntata in dosar nr.338/2002 deoarece aceasta nu se bucura de autoritate de lucru judecat.
In sustinerea cererii reconventionale, paratul-reclamant a solicitat incuviintarea probei cu interogatoriu, acte, martori si expertiza.
Cererea reconventionala a fost legal timbrata cf. art.3 lit.c. L 146/1997 prin chitanta nr.25934/11.02.2008 ( f.39) si prin chitanta nr.4698217/2.06.2008 ( f.68).
La data de 21.04.2008, reclamanta - parata a depus la dosar cerere  de completare  a actiunii, prin care a precizat si alte bunuri-terenuri ce fac parte din masa succesorala a autoarei D G.
Instanta a incuviintat si administrat urmatoarele mijloace de proba: inscrisuri, interogatoriu partilor, fiind atasat si dosarul nr.338/2002 al Judecatoriei Costesti.
Prin incheierea pronuntata la data de 30.06.2008 ( filele 74-75) instanta a admis in principiu actiunea formulata de reclamanta-parata V V , astfel cum a fost completata , a respins cererea reconventionala ca inadmisibila si a constatat ca din masa  succesorala ramasa de pe urma  defunctei D Ga, decedata la data de 31.05.2001 fac parte si alte bunuri imobile-terenuri situate pe raza comunei Sapata, Judetul  Arges, pe langa bunurile  retinute prin incheierea de admitere in principiu din data de 01.07.2002.
Pentru identificarea bunurilor succesorale, evaluarea acestora si intocmirea propunerilor de lotizare in mai multe variante au fost desemnati experti in specialitatile constructii , in persoana domnului expert Iacob Andy Lorel si agronomie, in persoana d-nei Dumitrascu Navara Maria careia i s-a stabilit  ca obiectiv si efectuarea lotizarii finale.
Dupa depunerea lucrarilor de expertiza de catre cei doi experti desemnati si retinerea cauzei spre  solutionare, instanta a dispus la data de 11.05.2009 repunerea cauzei pe rol pentru refacerea rapoartelor de expertiza.
Prin cererea  depusa  la termenul de judecata din data de 30.01.2012 ( fila 361) reclamanta - parata a solicitat completarea masei succesorale ramase de pe urma defunctei D G cu suprafata de 15800 mp, teren arabil extravilan, inscris in procesele - verbale de punere in posesie existente la dosar si identificat si evidentiat in schite de catre d-na expert Dumitrascu Navara cu ocazia  lotizarii bunurilor, neretinerea acestei suprafete la masa partajabila datorandu-se unei erori de calcul.
Cererea nu a fost intemeiata pe dispozitii legale.
Aceasta cerere completatoare a fost admisa in principiu de catre instanta prin incheierea pronuntata la  data de 20.02.2012.
Potrivit dispozitivului acestei incheieri de admitere in principiu suplimentare, din masa partajabila ramasa de pe urma defunctei D G mai fac parte si terenul padure salcam in suprafata de 10000 mp inscris in procesul verbal de punere in posesie nr 1548/19.12.2000, precum si terenurile categoria padure in suprafata de 2800 mp si 3000 mp, ambele inscrise in procesul verbal de punere in posesie nr 1543/15.05.2008.
La data de 26.03.2012 ( filele 376- 384   ) a fost depus la dosar raportul de expertiza continand  variantele finale de lotizare propuse de expert Dumitrascu Navara Maria.
Paratul-reclamant  a criticat acest raport sub aspectul afirmatiei doamnei expert privind  deplasarea la fata locului pentru identificarea  terenurilor, sustinand ca nici nu a fost convocat de catre doamna expert pentru a fi prezent la efectuarea masuratorilor.
Instanta a respins  aceasta obiectie, constatand ca la fila 147 se afla depuse dovezile de convocare a ambelor parti si retinand,in lipsa altor probe, ca fiind  reala sustinerea doamnei expert privind deplasarea sa la fata locului.
Reclamanta-parata nu a formulat obiectiuni la raportul de expertiza si si-a exprimat optiunea pentru  omologarea variantei a II-a din raportul de expertiza refacut intocmit de expert Dumitrascu Navara Maria(filele 376-384).
Comparand cele doua propuneri de lotizare care se gasesc expuse in cuprinsul  acestui raport de expertiza sub aspectul modalitatii de partajare a terenurilor , cu exceptia terenului  intravilan, instanta constata ca acestea sunt identice ,in sensul ca si in prima si in a doua varianta de lotizare , loturile partilor cuprind  aceleasi suprafete de teren situate in extravilan.
Nici in privinta modalitatii in care au fost  atribuite constructiile retinute la masa partajabila nu se constata existenta vreunei diferente  intre cele doua variante de lotizare.
O prima diferenta intre aceste propuneri de atribuire a bunurilor ramase de pe urma defunctei DG se refera la modul in care  paratul-reclamant   isi poate realiza accesul la constructiile incluse in lotul sau.
Astfel, daca in prima varianta, acest acces urmeaza a se face dinspre ulita comunala, iar nu dinspre drumul comunal unde exista in prezent portile de acces, in a doua varianta  , accesul urmeaza a se face pe o cale de acces comuna cu intrare dinspre drumul comunal.
Argumentul invocat de reclamanta-parata pentru a justifica preferinta sa pentru  aceasta a II-a  varianta de lotizare a fost acela ca in niciun caz paratul-reclamant nu o sa foloseasca o alta cale de acces decat cea care este uzitata si in prezent, respectiv aceea dinspre drumul comunal.
Instanta constata ca spre deosebire de aceasta cale de acces care este deja  amenajata, cea pe care o presupune prima varianta de lotizare ar necesita efectuarea unor lucrari de amenajare de catre paratul-reclamant.
In raport de varsta inaintata a acestuia, efectuarea acestor lucrari ar reprezenta o operatiune costisitoare si chiar impovaratoare pe care paratul-reclamant nu si-a asumat-o.
In plus , se cuvine a fi retinut si faptul ca paratul-reclamant a locuit in aceasta gospodarie in mod permanent si efectiv in timpul casatoriei sale cu autoarea Diaconescu Gherghina , in timp ce reclamanta -parata s-a stabilit ulterior in aceasta gospodarie astfel cum a sustinut paratul-reclamant..
Omologarea  variantei de lotizare in care paratul-reclamant isi poate asigura accesul la bunurile ce i-au fost atribuite prin folosirea vechii cai de acces este impusa  in aceste  conditii si de considerente de ordin  moral pe care reclamanta-parata a inteles sa le accepte, optand pentru aceasta varianta de lotizare.
Pentru aspectele mai sus retinute ,varianta I de lotizare, desi ar presupune ca lotul paratului-reclamant sa cuprinda o suprafata mai mare de teren din categoria curti-constructii decat in cazul variantei a II-a  apare ca fiind  devantajoasa pentru paratul-reclamant.
De asemenea, prima dintre propunerile de lotizare , astfel cum acestea au fost intocmite de expert Dumitrascu Navara Maria implica si o  faramitare a terenului curti-constructii de natura a-i scadea valoarea economica in conditiile in care acea gospodarie  de sine statatoare ce ar alcatui lotul paratului-reclamant nu ar avea  asigurat accesul din drumul principal, ci dintr-o ulita comunala.
Pentru toate aceste considerente, in temeiul art 6735 teza a II-a a raportat la art 728 Cod civil, instanta va admite actiunea principala astfel cum a fost completata , va sista starea de  indiviziune  a partilor prin omologarea raportului de expertiza intocmit de expert Dumitrascu Navara Maria in varianta a II-a de lotizare.
Pentru a inlatura  dezechilibru valoric dintre cele doua loturi, reclamanta-parata  va fi obligata  sa plateasca paratului-reclamant cu titlu de sulta suma de 993,25 lei.
La stabilirea acestei sulte, instanta a retinut  evaluarile facute de doamna expert in cuprinsul raportului de expertiza refacut, cu singura diferenta ca in privinta terenului  in suprafata de 10000 mp   inscris in adeverinta nr. 2049/05.12.2007  evaluat de doamna expert cu 0,1 lei/mp , valoarea totala avuta in vedere este de  1000  lei, iar nu de 500  lei asa cum s-a mentionat in raportul de expertiza, in care s-a produs o eroare de calcul.
In privinta cheltuielilor de judecata efectuate de parti, avand in vedere  cuantumul acestora, respectiv suma de 2429,3 lei cheltuita de reclamanta-parata potrivit dovezilor de la filele 3,64,77 ,79,233 si 350  si suma de 600  lei cheltuita de paratul - reclamant potrivit chitantei de la fila 177, precum si cota de mostenire retinuta in sarcina fiecarei parti, in temeiul dispozitiilor art 276 C.pr.civ., paratul - reclamant va fi obligat sa plateasca reclamantei-parate cu acest titlu suma de 607, 32 lei,dupa compensare.
 

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Admite actiunea astfel cum a fost completata, formulata de reclamanta-parata V V impotriva paratului-reclamant DL.
Sisteaza starea de indiviziune a partilor.
Omologheaza raportul de expertiza intocmit de expert Dumitrascu Navara Maria astfel cum a fost refacut in varianta a II a de lotizare.
Atribuie reclamantei-parate V V urmatoarele bunuri:
-o casa cu trei camere si geamlac, in valoare de 26793,3 lei notata cu 2 pe schita de la fila 384 a raportului de expertiza refacut;
-un fanar compus din trei camere, notat cu cifra 5 pe aceeasi schita, in valoare de 4681 lei;
-o magazie din lemn invelita cu tabla notata cu cifra 7 pe schita de la fila 384, in valoare de 1480 lei;
-1/2 din cotetul de porci notat cu cifra 6 pe acceeasi schita in valoare de 378 lei;
-patru cotete de porci si o aplecatoare, notata cu 8 pe schita, in valoare de 407 lei.
-suma de 5370 lei reprezentand contravaloarea cotei de 1  din bunurile mobile retinute prin incheierea de admitere in principiu;
-terenul curti-constructii in suprafata de 583 mp, cu vecinii: N-Neacsu Petre, cale de acces comuna; E-Diaconescu Leon; Rest proprietate, S-Cale de acces comuna, Rest proprietate; V-Dr.comunal, evidentiat pe schita anexa de la fila 384, in valoare de 233 lei;
-77,5 mp ( 1 din 155 mp) reprezentand cale de acces comuna cu dimensiunile si forma conform schitei de la fila 384, hasurata cu culoare rosie, in valoare de 31 lei;
-teren arabil intravilan in suprafata de 7103 mp, cu vecinii: N-Neacsu Petre, Penescu Florea, Florea Frosina, Dumitru Carstea Ion; E-Ionescu Florea, Mitroi Ion , S-Ulita si Mitroi Ion, V-Dr. comunal, Rest proprietate Diaconescu Leon, in valoare de 2841 lei, inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.1348/23.12.1998( fila 336);
-terenul arabil extravilan in suprafata de 3756 mp, cu vecinii:N-Vasilescu Dumitru, E-Padure, S-Toma Constantin, V-Drum, in valoare de 751 lei inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.1349/23.12.1998 ( fila 337);
-terenul arabil extravilan in suprafata de 11278 mp, cu vecinii: N-Asociatie, E-Drum, S-Popescu Gherghina, V-Padure, in valoare de 2256 lei, inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.1350/23.12.1998( fila 338);
-teren arabil extravilan in suprafata de 8000 mp, situat in punctul " Valcele", cu vecinii: N si S-As Poiana Lacului; E-Dr. exploatare, V-Padure, in valoare de 800 lei, inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.605/20.11.2011 (fila 343);
-teren arabil in suprafata de 2852 mp, situat in punctul "La Duta", cu vecinii: N-Radulescu Iancu, E-Mondiru Marin, S-Pasune, V-Topor Dumitru, in valoare de 285 lei, inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.90/14.01.2004 (fila 344);
-terenul arabil in suprafata de 2258 mp., situat in punctul "Capul liniei" cu vecinii"_N-Sima Gheorghe, E-Padure, S-Ilinca Dumitru, V-Drum, in valoare de 226 lei, inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.91/14.01.2004 (fila 345);
-teren arabil in suprafata de 10000 mp, in valoare de 1000 lei, inscris in adeverinta nr.2049/05.12.2007;
-teren pasune in suprafata de 5000 mp, situat in punctul "Capul Piscului", cu vecinii: N-Vasilescu Ion; E-Firul vaii Bradu, S-Badescu Constanta, V-Dr. exploatare, in valoare de 250 lei, inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.600/20.11.2001 (fila 346);
-teren pasune in suprafata de 5000 mp, situat in punctul "Dealul Cotmenii", cu vecinii:N-Vasilescu D Ion, E-Dr.exploatare, S-Padure, V-Ionescu N Alexandra, in valoare de 250 lei, inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.271/20.11.2001 (fila 347)
-teren padure salcam, in suprafata de 10000 mp situat in punctul "Parau" cu vecinii: N-Voicu Gherghina, E-Rest proprietate, S-Ionescu Ion, V-Firul vaii, in valoare de 1000 lei, inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.1548/19.12.2000 (fila 348);
-teren padure in suprafata de 4000 mp, situat in punctul "Braduletu" cu vecinii: N-Teodorescu Mita, E-Firul Vaii, S-Constantin Vasile;V-Teren arabil, in valoare de 400 lei, inscris in procesul verbal nr.2591/28.11.2003.
Valoare totala lot atribuit: 49.432 lei.
Plateste paratului-reclamant cu titlu de sulta suma de 993,25 lei.
Atribuie paratului-reclamant DL urmatoarele bunuri:
-o aplecatoare, in valoare de 3166,35 lei;
-o magazie din calupi de beton, notata cu cifra 4 pe schita anexa la raportul de expertiza de la fila 384, in valoare de 4306 lei;
-terenul curti-constructii in suprafata de 262 mp, cu vecinii:N-Neacsu Petre, E-Vlad Valeria, S-cale de acces comuna, V-V Valeria marcata pe schita de la fila 384 prin culoarea albastru, in valoare de 105 lei.;
-77,5 mp (1/2 din 155 mp) reprezentand calea de acces comuna cu dimensiunile si forma conform schitei de la fila 384, hasurata cu culoarea rosie, in valoare de 31 lei;
-teren arabil extravilan, in suprafata de 14000 mp, situat in punctul "La tufan", cu vecinii: N si S-AS Poiana lacului; E-Padure, V-dr.exploatare, in valoare de 2800 lei, inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.603/20.11.2001 (fila 341);
-teren arabil extravilan in suprafata de 5000 mp situat in punctul "La Tufe", cu vecinii:N si S-AS.Poiana Lacului, E-Padure, V-dr. exploatare, in valoare de 500 lei, inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.604/20.11.2001, (fila 342);
-teren arabil extravilan in suprafata de 11135 mp, cu vecinii: N-Sima Gheorghe, E-Drum, S-Vlad Floarea, V-Drum, in valoare de 2227 lei, inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.1349/23.12.1998;
-teren arabil extravilan in suprafata de 1540 mp, cu vecinii:N-Ionescu Gheorghe, E si V-Drum, S-Diaconescu D Nicolae, in valoare de 308 lei inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.1350/23.12.1998;
-teren arabil extravilan in suprafata de 1000 mp, situat in punctul "Peste Vale", cu vecinii:N-Diaconescu N Stan, E-Padure, S-most.Dinca Marin, V-Dr. exploatare, in valoare de 200 lei, inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.601/20.11.2001 ( fila 339);
-teren padure in suprafata de 2800 mp, situat in tarlaua 3, parcela 1544, UP 4,UA1, punctul "Braduletu", cu vecinii:N-Radulescu Iulian, E-Teren agricol, S-Istrate Ion, V-Firul Vaii, in valoare de 280 lei, inscris in procesul verbal nr. 1543/15.05.2008;
-terenul arabil extravilan in suprafata de 10000 mp, situat in punctul "Piturlea", cu vecinii:N-Sima Gheorghe, E-Padure, S-Diaconescu Gheorghe, V-Dr.exploatare , in valoare de 2000 lei, inscris in procesul verbal de punere in posesie nr.602/20.11.2001 (fila 340);
-teren padure in suprafata de 3000 mp, situat in tarlaua 3, parcela 1544, UP4, UA 1, punctul "Braduletu", cu vecinii:N-Ionescu Alexandra, E-teren agricol, S-Nicolae Constantin, V-Firul Vaii, in valoare de 300 lei;
-teren arabil extravilan in suprafata de 10000 mp, situat in tarlaua 84/3, parcela 1459, cu vecinii:-N-Rizescu Georgeta, E-Drum, S-Rezerva, V-Drum, in valoare de 1000 lei, inscris in T.P. nr.131472/08.12.2004.
Valoare totala lot: 17.255 lei.
Primeste de la reclamanta-parata sulta in suma de 993,25 lei.
Obliga paratul-reclamant sa plateasca reclamantei-parate cheltuieli de judecata in suma de 607,32 lei.
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 09 aprilie 2012.
*
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009