InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Craiova

cerere de obligare la plata cheltuielilor de intretinere catre asociatia de proprietari. Lipsa calitatii procesuale pasive a uzufructuarului.

(Hotarare nr. 5020 din data de 04.04.2014 pronuntata de Judecatoria Craiova)

Domeniu Locuinte; Uzufruct | Dosare Judecatoria Craiova | Jurisprudenta Judecatoria Craiova



  Titlu: cerere de obligare la plata cheltuielilor de intretinere catre asociatia de proprietari. Lipsa calitatii  procesuale pasive a uzufructuarului.
  Tip speta: sentinta civila
  Numar speta: 5020
  Data speta: 04.04.2014
  Domeniu asociat: Locuinte. Uzufruct Intrucat paratul nu mai este proprietarul garsonierei incepand cu data de 30.04.2009, rezervandu-si dreptul de uzufruct viager, reclamanta solicitand plata cheltuielilor de intretinere pe perioada octombrie 2009 - decembrie 2011 si avand in vedere ca Legea 230/2007 are caracter de lege speciala in raport cu Codul Civil care este legea generala, in speta nefiind aplicabile dispozitiile din Codul Civil in materie de uzufruct, acesta nu are calitate procesuala pasiva in cauza, nu el fiind obligat de prevederile legale sa achite cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari. Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamanta A. P. in contradictoriu cu paratul S. D., avand ca obiect pretentii.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reclamanta A. P. prin presedinte P. M., lipsa fiind paratul S. D. .
     Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care,
Instanta dispune lasarea dosarului la a II a strigare pt a se prezenta si reprezentantul conventional al paratului S. D., av. P..
La a II a strigare, la apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns reclamanta A. P. prin presedinte P. M. si paratul S. D. prin av. P., dupa care,
Instanta, pune in dezbaterea contradictorie a partilor exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata prin intampinare de paratul S. D. .
Avand cuvantul, paratul prin av. P. solicita admiterea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive intrucat persoana care foloseste exclusiv imobilul si are posesia este D. A.
Reclamanta invedereaza ca la momentul introducerii actiunii paratul era titularul contractului si intelege totodata sa lase la aprecierea instantei cu privire la exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.
Nemaifiind cereri prealabile de formulat, exceptii de invocat si probe de administrat, si sub rezerva pronuntarii asupra exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive invocata prin intampinare, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
Avand cuvantul, reclamanta prin presedinte solicita admiterea actiunii, cu cheltuieli de judecata.
Paratul prin av. P solicita admiterea in parte a actiunii pt suma de 2300 Ron aratand ca suma de 421 Ron nu se justifica cu titlu de penalitati de intarziere intrucat reclamanta nu calculeaza penalitati in sistem propriu.
Mai solicita paratul acordarea cheltuielilor de judecata reprezentand onorariu avocatial, onorariu expert si taxa de timbru.

INSTANTA

Prin cererea inregistrata la data de 05.10.2011, reclamanta A. P. a chemat in judecata  pe paratul S. D. solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta, sa fie obligat la plata sumei de 4278,17 lei din care  3843,95 lei, reprezentand cheltuieli de intretinere restante pe perioada ianuarie 2009 - august 2011 si  434,22 lei penalitati de intarziere aferente aceleasi  perioade.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca paratul,  in calitate de proprietar al apartamentului nr. X, situat in C. nu si-a achitat cheltuielile de intretinere aferente perioadei ianuarie 2009 - august 2011, inregistrandu-se un de debit total de 4278,17  lei.
La data de 18.01.2012 reclamanta a depus la dosarul cauzei precizare, aratand ca nu percepe penalizari proprii ci numai penalizarile de la furnizori. O data cu precizarea au atasat: extras de cont, facturi.
La data de 29.02.2012, paratul a formulat intampinare, solicitand  respingerea actiunii, aratand ca, inca din anul 2009, s-a mutat definitiv in com. M., la niste rude apropiate, nemailocuind in garsoniera respectiva nici pana in prezent. Mai arata ca, dupa ce s-a mutat definitiv in com. M., a mers in repetate randuri la sediul asociatiei pentru a fi radiat de la plata cheltuielilor de intretinere si de fiecare data a fost refuzat, iar cererea nu i-a fost inregistrata. A precizat ca in prezent a achitat suma de 1012 lei si a atasat copiile chitantelor.
La data de 04.04.2012 reclamanta a formulat precizare prin care a inteles sa solicite plata  cheltuielilor de intretinere  pe perioada  octombrie 2009-decembrie 2011  in cuantum de 3963, 15 lei, din care 3297, 88 lei cheltuieli de intretinere si penalitati de intarziere - 665,27 lei. Totodata, s-au depus extras se cont si liste de  plata.
La data de 09.05.2012 paratul a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive si a atasat copia contractului de intretinere autentificat de BNP .
Prin sentinta civila, pronuntata de Judecatoria Craiova, a fost respinsa exceptia lipsei calitatii procesuale a paratului ca neintemeiata.
A fost admisa actiunea precizata formulata de reclamanta si a fost obligat paratul la plata sumei de 3653,15 lei reprezentand cheltuieli de intretinere pentru perioada octombrie 2009- decembrie 2011 si penalitati de intarziere aferente aceleiasi perioade.
A fost respinsa cererea privind obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata reprezentand onorariu avocat ca neintemeiata
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs paratul, criticand-o pentru netemeinicie  si nelegalitate.
Tribunalul Dolj a admis recursul declarat de paratul S. D. in contradictoriu cu reclamanta A. P.  a casat sentinta recurata si a trimis cauza spre rejudecare la instanta de fond.
Dosarul a fost inregistrat pe rolul Judecatoriei Craiova.
Analizand cu prioritate exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata prin intampinare de paratul S. D., avand in vedere dispozitiile art. 137 alin. 1 CPC, instanta constata ca este intemeiata si urmeaza sa o admita pentru urmatoarele considerente:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Craiova, reclamanta A. P. a chemat in judecata pe paratul S. D., solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta, sa  fie obligat la plata sumei de 4278,17 lei din care 3843,95 lei reprezentand cheltuieli de intretinere restante pe perioada ianuarie  2009 -  august 2011 si 434,22 lei penalitati de intarziere aferente aceleasi  perioade.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca paratul, in calitate de proprietar al apartamentului nr. X, situat in C. nu si-a achitat cheltuielile de intretinere aferente perioadei ianuarie 2009 -  august 2011, inregistrandu-se un de debit total de 4278,17 lei.
La data de 04.04.2012 reclamanta a formulat precizare prin care a inteles sa solicite plata  cheltuielilor de intretinere  pe perioada  octombrie 2009 - decembrie 2011,  in cuantum de 3963, 15 lei, din care 3297, 88 lei cheltuieli de intretinere  si penalitati de intarziere - 665,27 lei.
In primul ciclu procesual paratul a depus la dosarul cauzei in copie conforma cu originalul contractul de intretinere autentificat sub de BNP, prin care acestea transmitea de drept proprietatea asupra garsonierei situata in C. incepand cu 30.04.2009, data autentificarii actului, catre D. A. M., paratul S. D. rezervandu-si dreptul de uzufruct pe tot timpul vietii.
Potrivit dispozitiilor art. 46 din Legea nr. 230/2007, toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
In consecinta, intrucat paratul S. D. nu mai este proprietarul garsonierei incepand cu data de 30.04.2009, rezervandu-si dreptul de uzufruct viager, reclamanta solicitand plata cheltuielilor de intretinere  pe perioada octombrie 2009 - decembrie 2011, in cuantum de 3963, 15 lei, din care 3297, 88 lei cheltuieli de intretinere si penalitati de intarziere - 665,27 lei si avand in vedere faptul ca Legea 230/2007 are caracter de lege speciala in raport cu Codul Civil care este legea generala, in speta nefiind aplicabile dispozitiile din Codul Civil in materie de uzufruct, acesta nu are calitate procesuala pasiva in cauza, nu el fiind obligat de prevederile legale sa achite cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari, ci numitul D. A. M.
Prin urmare instanta urmeaza sa respinga actiunea precizata ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.
Avand in vedere dispozitiile art. 274 alin. 1 CPC, instanta va obliga reclamanta la plata catre parat a sumei de 2150,5 lei cheltuieli de judecata (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat si onorariu expert).
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Locuinte; Uzufruct

Incheierea unui contract de vanzare prin reprezentant pentru un vehicul folosit. Mentionarea in contract a numelui vanzatorului si a obligatiilor acestuia. Calificarea actului drept un mandat cu reprezentare. Cerere formulata de cumparator pentru reparare - Sentinta civila nr. 9936 din data de 02.06.2014
revendicare imobiliara. Cerere de interventie prin care se solicita respingerea actiunii reclamantului si partajul imobilului revendicat. Calificarea cererii si procedura de solutionare . - Hotarare nr. - din data de 03.11.2014
cerere de obligare la plata cheltuielilor de intretinere catre asociatia de proprietari. Lipsa calitatii procesuale pasive a uzufructuarului. - Hotarare nr. 5020 din data de 04.04.2014
cerere de reexaminare impotriva incheierii de respingere a cererii de ajutor public judiciar si invocarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 15 art. 15 alin. 3 din OUG nr. 51/2008 sustinandu-se incalcarea art. 24 din Constitutie - Sentinta civila nr. - din data de 20.01.2014
Competenta teritoriala alternativa. Cerere avand ca obiect obligatie de a face constand in efectuarea unor lucrari la un bun al paratului pentru inlaturarea unor prejudicii cauzate reclamantului intemeiata pe raspundere civila delictuala si alegerea insta - Hotarare nr. 14354 din data de 21.11.2014
vatamare corporala(art.194 NCP). - Sentinta penala nr. 5475 din data de 20.11.2014
ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice art. 321 C.p. de la 1969 - Sentinta penala nr. 614 din data de 07.02.2014
infractiuni la regimul vamal (Legea 141/1997, Legea 86/2006). - Sentinta penala nr. 5082 din data de 28.10.2014
talharie art. 211 C.p. 1969 - Sentinta penala nr. 2036 din data de 21.03.2014
conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante (art. 336 Cp). - Sentinta penala nr. 3352 din data de 17.06.2014
furt calificat art. 208.209 C.p de la 1969 - Sentinta penala nr. 4409 din data de 20.12.2013
furt calificat art.228 , 229 N.c.p. - Sentinta penala nr. 4086 din data de 21.08.2014
talharie art.233 NCp - Sentinta penala nr. 4523 din data de 25.09.2014
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 3070 din data de 27.05.2014
furt calificat art.228 , 229 N.c.p - Sentinta penala nr. 3902 din data de 18.07.2014
talharie art. 233 N.c.p - Sentinta penala nr. 5838 din data de 12.12.2014
Contopire art.585 C.p.p. - Sentinta penala nr. 2301 din data de 03.04.2014
procedura speciala de evacuare din imobilele folosite sau ocupate fara drept prevazuta de art. 1033-1048 NCPC. Existenta unei constructii a paratului pe terenul de pe care se solicita evacuarea. Ipoteza in care pentru lamurirea raporturilor dintre parti e - Hotarare nr. 11040 din data de 25.09.2014
contract de credit bancar. Clauze abuzive. Posibilitatea instantei de a analiza daca o clauza ce are efect asupra pretului conventiei prezinta caracter abuziv. Ipoteza in care dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afisea - Hotarare nr. 11040 din data de 30.10.2013
Facturi fiscale emise in cazul consumului fraudulos de energie electrica. Actiune in constatare inexistenta drept de creanta - Hotarare nr. 8791 din data de 05.06.2013