InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Curtea de Arges-Arges

infractiuni privind circulatia pe drumurile publice (O.U.G nr. 195/2002)

(Sentinta penala nr. 276 din data de 08.11.2011 pronuntata de Judecatoria Curtea de Arges-Arges)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Curtea de Arges-Arges | Jurisprudenta Judecatoria Curtea de Arges-Arges


Dosar nr. 2080/216/2011 art. 87 alin. 5 din OUG Nr. 195/2002

R O M A N I A
JUDECATORIA CURTEA DE ARGES
SENTINTA PENALA Nr. 276/2011
Sedinta publica de la 08 Noiembrie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE PG
Grefier FB

Parchetul de pe langa Judecatoria Curtea de Arges
reprezentat prin procuror ID Pe rol fiind spre solutionare cauza penala privind pe inculpatul V.A, avand ca obiect infractiunea prevazuta de art. 87 alin. 5 din O.U.G nr. 195/2002.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns inculpatul asistat de avocat C.A. , conform imputernicirii avocatiale nr. 111540/07.11.2011.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier dupa care:
Aparatorul inculpatului depune la dosar imputernicire avocatiala.
Inculpatul arata ca recunoaste savarsirea faptei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate pe parcursul urmaririi penale.
Instanta pune in discutie cererea inculpatului.
Aparatorul inculpatului solicita admiterea cererii.
Reprezentantul parchetului este de acord cu admiterea cererii inculpatului.
Instanta admite cererea inculpatului prin care solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate pe parcursul urmaririi penale si in baza art. 320 ind. 1 alin. 3 Cod procedura penala procedeaza la audierea inculpatului, declaratia sa fiind consemnata in scris si atasata la dosarul cauzei.
Aparatorul inculpatului si reprezentantul parchetului arata ca nu mai au alte cereri.
Instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul in dezbateri de fond.
Reprezentantul Parchetului de pe langa Judecatoria Curtea de Arges solicita condamnarea inculpatului pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 87 alin. 5 din OUG nr. 195/2002 cu referire la art. 320 ind. 1 Cod procedura penala  cu executare in conditiile art. 86 ind. 1 Cod penal, avand in vedere atitudinea inculpatului in cursul urmaririi penale. In baza art. 71 alin. 1 si 2 Cod penal solicita aplicarea art. 64 lit. a teza a doua si lit. b Cod penal ca pedeapsa accesorie pe durata executarii pedepsei principale, urmand ca pe durata suspendarii executarii pedepsei principale sa se suspende si executarea pedepsei accesorii. De asemenea, solicita obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare.
Aparatorul inculpatului, fata de imprejurarea ca inculpatul in fata instantei a inteles sa-si recunoasca fapta, ca organele de politie i-au solicitat inculpatului sa opreasca autoturismul intr-un mod in care acesta nu avea cum sa observe, au avut un comportament neadecvat si la acel moment inculpatul a  considerat ca imprejurarea n-o sa-l afecteze cu nimic in viitor; de asemenea, pe parcursul urmaririi penale nu a avut aparator, de aceea abia in fata instantei inculpatul a inteles sa-si recunoasca fapta, astfel ca solicita aplicarea dispozitiilor art. 320 ind. 1 alin. 1 si 5 Cod procedura penala. In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei solicita aplicarea dispozitiilor art. 81 Cod penal, avand in vedere ca inculpatul e pensionar, este fost cadru M.A.P.N., nu are antecedente penale.
Inculpatul, avand ultimul cuvant, arata ca ii pare rau.

     

INSTANTA

Asupra actiunii penale de fata, constata:
Prin rechizitoriul parchetului de pe langa aceasta instanta nr. 180/P/2011 din 19.07.2011, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului V.A.pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 87 alin. 5 din OUG nr. 195/2002, retinandu-se ca in data de 08.02.2011 a refuzat sa sufle in aparatul alcotest si sa se supuna testarii aerului expirat, iar apoi, la solicitarea organelor de politie, a refuzat sa se supuna recoltarii de probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei.
In instanta, inculpatul a declarat personal ca recunoaste savarsirea faptei retinute in actul de sesizare si a solicitat ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Instanta de judecata a apreciat ca din probele administrate pe parcursul urmaririi penale rezulta ca fapta inculpatului este stabilita si sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse, astfel incat in temeiul art. 320 ind. 1 Cod procedura penala, a admis cererea acestuia.
Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta in fapt retine:
In seara zilei de 08.02.2011 inculpatul V.A. se deplasa cu autoturismul marca Dacia, cu numar de inmatriculare AG-04-LUU pe strada 1 Decembrie 1918 din Curtea de Arges. In momentul in care inculpatul a ajuns in dreptul S.C. ALPIN PRODAL S.R.L., un lucrator de politie i-a facut semn sa opreasca autoturismul, insa inculpatul a ignorat semnalul si nu a oprit autoturismul, continuandu-si deplasarea. Lucratorii de politie au pornit in urmarirea autoturismului si desi inculpatul a  observat ca este urmarit de echipajul de politie si-a continuat deplasarea, fugind de echipaj si la un moment dat a virat pe strada Eroilor dupa care a oprit si a parcat autoturismul. La locul unde inculpatul a oprit autoturismul, a sosit echipajul de politie care pornise in urmarirea autoturismului condus de inculpat si i-au solicitat acestuia sa se legitimeze si sa se supuna testarii aerului expirat cu aparatul alcotest, insa inculpatul a refuzat. De asemenea, inculpatul a refuzat si sa insoteasca organele de politie la spital pentru a i se recolta probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei.

In drept, fapta inculpatului, dovedita cu recunoasterea acestuia si cu probele administrate pe parcursul urmaririi penale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de art. 87 alin. 5 din OUG nr. 195/2002, text de lege in baza caruia se va dispune condamnarea inculpatului.
Condamnarea inculpatului se va face in conditiile art. 320 ind. 1 Cod procedura penala, acesta beneficiind de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege in cazul pedepsei inchisorii.
La stabilirea si individualizarea pedepsei vor fi avute in vedere atat prevederile art. 320 ind. 1 alin.7  Cod procedura penala, cat si ale art. 72 Cod penal cu referire speciala la gradul de pericol social al faptei savarsite, precum si la persoana infractorului fara antecedente penale.
In aceste conditii, instanta apreciaza ca scopul pedepsei, ca masura de constrangere si mijloc de reeducare a condamnatului, poate fi atins prin  condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii in limitele prevazute de art. 87 alin. 5 din OUG nr. 195/2002 cu aplic.art. 320 ind. 1 alin. 7 Cod procedura penala referitoare la reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa.
In baza art. 71 alin. 1 si 2 Cod penal se vor interzice inculpatului V.A. drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II - a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa accesorie pe durata executarii pedepsei principale.
Fiind intrunite conditiile impuse de art. 81 Cod penal, se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, existand convingerea ca scopul acesteia poate fi atins chiar fara executare.
In baza art. 82 Cod penal se va stabili termen de incercare pentru inculpat.
In baza art. 359 Cod procedura penala se vor pune in vedere inculpatului dispozitiile art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii conditionate in cazul savarsirii unei infractiuni in cursul termenului de incercare.
In baza art. 71 alin. 5 Cod procedura penala, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii, se va suspenda si executarea pedepsei accesorii.
In baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala se va obliga inculpatul la cheltuieli judiciare statului. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art. 87 alin. 5 din OUG nr. 195/2002 cu referire la art. 320 ind. 1 Cod procedura penala, condamna pe inculpatul V.A.,  la (un) an si 6 (sase) luni inchisoare.
In baza art. 71 alin. 1 si 2 Cod penal interzice inculpatului V.A. drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II - a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa accesorie pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a pedepsei.
In baza art. 82 Cod penal stabileste termen de incercare pentru inculpat de 3 (trei) ani si 6 (sase) luni.
In baza art. 71 alin. 5 Cod procedura penala, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii, se suspenda si executarea pedepsei accesorii.
In baza art. 359 Cod procedura penala pune in vedere inculpatului dispozitiile art. 83 Cod penal.
In baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala obliga inculpatul la 1.000 lei cheltuieli judiciare statului.
 Cu recurs in 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica de la 08 Noiembrie 2011

PRESEDINTE GREFIER
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010