InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Iasi

Partaj bunuri comune parti sociale societate

(Sentinta civila nr. 8926 din data de 11.06.2013 pronuntata de Judecatoria Iasi)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Iasi | Jurisprudenta Judecatoria Iasi

A fost admisa in parte actiunea reclamantei, instanta retinand:
Partile s-au casatorit la data de 20.11.1979 iar prin sentinta civila nr. 7376  din 6 mai 2010 pronuntata de Judecatoria Iasi,  a fost declarata desfacuta casatoria partilor.
  Partile au dobandit in timpul casatoriei terenul  in suprafata  de 1000 mp situat in  loc. Rediu, astfel cum rezulta din contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr.   din 23 decembrie  2003.
In ce prive?te  contravaloarea terenului si halei  situate in comuna Holboca,  din inscrisurile  dosarului si raportul de expertiza contabila efectuat in cauza  rezulta ca  bunurile sunt incluse  in patrimoniul societatii  comerciale SC X SRL, neavand caracter de bunuri  comune, nefiind dobandite  de parti in timpul casatoriei.  Contravaloarea acestora  nu poate fi inclusa in masa bunurilor comune avand in vedere pe de o parte  ca nu s-a facut dovada achizitionarii acestora  cu veniturile  sotilor, iar pe de alta parte, ca au fost luate in considerare la  evaluarea partilor sociale ale societatii, astfel ca includerea  atat a contravalorii cat si  a partilor sociale  ar  fi inechitabila.
Cu privire  la dividendele incasate de paratul reclamant de la SC X SRL  si suma de  200.000 lei de care acesta ar fi dispus  fara acordul reclamantei, reprezentand suma imprumutata societatii si  ridicata ulterior din contabilitatea acesteia, instanta apreciaza  ca  nu s-a facut dovada de catre reclamanta  a faptului  insusirii  acestor valori de catre parat.  Astfel, in perioada  in care sumele  au fost ridicate partile erau casatorite si se gospodareau impreuna, sumele fiind destinate sustinerii sarcinilor obisnuite ale  casatoriei partilor.  Reclamanta  nu a dovedit ca in aceeasi perioada ar fi avut alte surse  de venit care sa asigure  intretinerea  familiei, si, in lipsa unor probe concrete care sa demonstreze  ca  paratul  ar fi sustras aceste valori, instanta  retine netemeinicia  sustinerilor  reclamantei.
Referitor la partile sociale  detinute de  paratul reclamant la SC X SRL, instanta constata ca    societatea comerciala a fost infiintata  in timpul casatoriei partilor  cu aportul  comun al acestora, paratul nedovedind caracterul de bun propriu al sumei  de 200 RON reprezentand  capital social si nici al sumelor cu care ulterior a creditat societatea.
Partile sociale reprezinta fractiuni ale capitalului social, dobandite de asociati in schimbul aportului social. Prin urmare, capitalul social este expresia valorica a aporturilor asociatilor care participa la constituirea societatii, fara o existenta reala, doar cu o semnificatie contabila, in functie de care se calculeaza dividendele ce se cuvin asociatilor, in functie de care se imparte activul social in caz de lichidare, in limita caruia sunt urmarite bunurile din patrimoniul societatii, de catre creditorii acesteia.
Ceea ce este supus urmaririi de catre creditorii societatii, respectiv impartirii intre asociati in caz de lichidare, cand se urmareste rambursarea valorii aporturilor asociatilor in limita activului net, este patrimoniul societatii cu cele 2 componente ale sale, activul social si pasivul social si care este format din toate drepturile si obligatiile, precum si din toate bunurile societatii, bunuri ce sunt valorificate la valoarea lor reala (in urma vanzarii la licitatie publica), atunci cand este cazul, si nu la valoarea contabila, scriptica din actele societatii. Aceeasi solutie este data de Legea nr.31/1990 si in cazul excluderii unor asociati, care au dreptul la contravaloarea partii lor din capitalul social si care nu consta in dreptul de a culege o parte proportionala din patrimoniul social (toate bunurile aduse ca aport sau dobandite in cursul activitatii societatii, facand parte din patrimoniul societatii, asociatii nemaiputand pretinde un drept in acest sens), ci consta in dreptul de a primi o suma de bani care sa reprezinte insa, valoarea proportionala din patrimoniul social.
Se impune acelasi rationament si in situatia fostilor soti, intrucat prin partajarea partilor sociale  care apartin celor doi soti in codevalmasie, acestea inceteaza de a mai avea calitatea de bunuri comune, ramanand doar in patrimoniul paratului, care va continua pe viitor sa beneficieze de toate drepturile ce decurg din detinerea acestor parti sociale, inclusiv dreptul de a culege dividendele si de a primi in caz de lichidare, partea valorica din activul net, calculata proportional cu procentul detinut din capitalul social.
In temeiul acestui considerent, instanta retine  caracterul de bunuri comune, al partilor sociale, acestea urmand a fi atribuite  sotului asociat.
 Valorile  bunurilor comune sunt cele stabilite  prin  rapoartele de expertiza efectuate in cauza.  Astfel terenul  a fost evaluat la suma de 130.000 lei conform  raportului  de expertiza efectuat de expert CO. In ceea ce priveste  partile sociale, instanta are in vedere raportul de expertiza efectuat in cauza  de expert PV, din care rezulta  ca  valoarea unei parti sociale  este de 16173,07 lei.
In privinta contributiei sotilor la dobandirea bunurilor comune, instanta va avea in vedere  faptul ca  niciuna  dintre parti nu a solicitat  a se constata  alte cote de contributii decat cele prezumate  de  Codul Familiei. Probatoriul  administrat  nu a inlaturat prezumtia contributiei egale a sotilor la dobandirea bunurilor comune si la sustinerea sarcinilor casatoriei, prezumtie prevazuta  la art 357 al. 2  din  Noul Cod Civil,  art. 30  din vechiul Cod al Familiei.
 In virtutea principiului unicitatii cotei de contributie,  instanta urmeaza a retine ca partile au avut contributii egale la dobandirea bunurilor comune.
Lichidarea comunitatii de bunuri urmeaza a se dispune in conformitate cu prevederile art.673 indice 5, 673 indice 9 C.pr.civ., prin atribuirea catre reclamanta  a terenului, avand in vedere  manifestarea expresa  a vointei partilor.
Instanta va atribui  paratului  cele 20 de parti sociale   detinute la SC X SRL, avand in vedere calitatea  acestuia de asociat la  societatea respectiva.
Ca urmare a modalitatii de sistare a starii de devalmasie aleasa de instanta, urmeaza a fi obligat paratul  sa plateasca  reclamantei parate suma de  96730   lei  cu titlu de sulta.
Raportat considerentelor de fapt si de drept expuse , instanta va admite in parte actiunea principala.
Vazand si dispozitiile art.274 si urm. CPC, avand in vedere ca partile trebuie sa suporte  cheltuielile de judecata, proportional cu cota de contributie retinuta, instanta urmeaza a  compensa cheltuielile de judecata  reprezentand onorarii  experti  suportate de reclamanta  si de parat.
In ceea ce priveste  cheltuielile privind taxe  de timbru si onorarii avocatiale, instanta  urmeaza a obliga paratul sa plateasca reclamantei  suma  de  8506  lei  cheltuieli de judecata.
            Vazand si dispozitiile  art. 50 ind. 2 din  OUG nr. 51 din 2008., avand in vedere valoarea bunurilor  atribuite, instanta urmeaza a obliga reclamanta  la plata catre  Statul Roman a ajutorului public  incuviintat, in suma de  5607   lei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009