InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Iesire din indiviziune si pretentii

(Sentinta civila nr. 2724 din data de 12.12.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUD. ARAD                                      OPERATOR  2826
DOSAR NR.
SENTINTA CIVILA NR. 2724/2012
Sedinta publica din 12 decembrie 2012
Presedinte: _
Grefier: _ S-a luat in pronuntare actiunea principala formulata de reclamanta principala C. E. impotriva paratului principal S. P., pentru iesire din indiviziune si cererea reconventionala formulata de paratul principal - reclamant reconventional S. P. impotriva reclamantei principale - parata reconventionala C. E. pentru iesire din indiviziune si pretentii.
La apelul nominal nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei dupa care se constata ca dezbaterea in fond a cauzei a avut loc in sedinta publica din 10 decembrie 2012, si s-a amanat pronuntarea hotararii  pentru termenul de azi, pentru care ambele parti au depus concluzii scrise precum si inscrisuri doveditoare privind cheltuielile de judecata.

J U D E C A T A

Constata ca prin actiunea principala legal timbrata, reinregistrata la aceasta instanta la data de 17 mai 2012, ca urmare a casarii sentintei civile nr..../2011, prin decizia civila nr..../2012, si trimiterea cauzei pentru rejudecare, reclamanta principala C. E., domiciliata in ..., cu domiciliul procesual ales la Cabinet avocat ..., din ..., a solicitat in contradictoriu cu paratul principal S. P., domiciliat in ..., sa se dispuna iesirea din indiviziune asupra bunurilor mobile si imobile aflate in masa succesorala a defunctilor S. F. si S. M., conform sentintei civile nr. .../2010 a Judecatoriei Ineu, coproprietatea partilor, in cota de ½  parte, prin  formare de loturi si atribuire in natura, respectiv: lotul 1, compus din tarla ... parcela ... teren in suprafata de 1600 mp.,  tarla ... parcela ... teren in suprafata de 3400 mp. respectiv imobilul din CF ... A., provenit din conversia de pe hartie a CF... N., cu nr. top... compus din gradina in suprafata de 1458 mp., catre reclamanta, iar lotul 2, compus din tarla ... parcela ... teren in suprafata de 2000 mp., tarla ... parcela ... teren in suprafata de 5700 mp., tarla ... parcela ...  teren in suprafata de 3500 mp., imobilul din CF ... A. provenit din conversia de pe hartie a CF ... N., nr. top. ... compus din casa nr. ... si curte in suprafata de 122 mp;si respectiv imobilul din CF ... A..., provenit din conversia de pe hartie a CF ... N..., nr. top...  compus din gradina in suprafata de 1275 mp. catre parat.
Sa fie obligat paratul la plata sultei, raportat la valoarea de circulatie a imobilelor.
A mai solicitat sa se constate ca asupra bunurilor mobile mentionate in dispozitivul sentintei civile nr. .../2010 pronuntata in dosar nr..../246/2010 al Judecatoriei Ineu, partile au efectuat un partaj voluntar, prin preluarea bunurilor si valorificarea acestora de catre fiecare parte.
Sa se indrume Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ineu, sa faca cuvenitele mentiuni in cartea funciara.
Cu  cheltuieli de judecata.
A motivat in fapt prin aceea ca, prin sentinta civila nr. .../2010 pronuntata in dosar nr..../246/2010 al Judecatoriei Ineu, s-a stabilit componenta succesiunii defunctilor S. F. si S. M., respectiv din bunurile imobile evidentiate in Titlul de proprietate nr. ..., cod ... eliberat la data de 2.04.1995 de Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, respectiv: tarla ...parcela ... teren in suprafata de 1600 mp. avand ca vecinatati la Nord intravilan A ..., Sud DE ..., Vest A ...; tarla ... parcela ...  teren in suprafata de 2000 mp. avand ca vecinatati la Nord Pr ... , est A ..., Sud PD ..., Vest A ...; tarla ...parcela ... teren in suprafata de 5700 mp. avand ca vecinatati la Nord DE ..., est A ..., Sud Pr ..., Vest A ...; tarla ... parcela ... teren in suprafata de 3400 mp., avand ca vecinatati la Nord DC..., est A ..., Sud Pr ..., Vest A ...; si tarla ... parcela ... teren in suprafata de 3500 mp. avand ca vecinatati la Nord Fn ..., est A ..., Sud Fn ..., Vest Fn ..., respectiv imobilul din CF ... A. provenit din conversia de pe hartie a CF ... N., nr. top...  compus din gradina in suprafata de 1458 mp., imobilul din CF ... A. provenit din conversia de pe hartie a CF ... N., cu nr. top ... compus din casa nr.... si curte in suprafata de 122 mp;si imobilul din CF ... A. provenit din conversia de pe hartie a CF ... N.,  cu nr. top ...compus din gradina in suprafata de 1275 mp. respectiv bunurile mobile aflate in gospodaria defunctilor? vaca in valoare de 2300 lei, vitel in valoare de 1250 lei , porumb recolta din anul 2008-2009, in valoare de 2700 lei,  fan in valoare de 1300 lei, ovaz in valoare de 200 lei, azot in valoare de 100 lei,  respectiv bunuri din casa? suluri panza,oale mari,paturi,bidoane,lenjerie pat), toate in valoare de 700 lei.
Asupra acestora s-a constatat ca reclamanta si paratul sunt coproprietari in cota de ½ parti, in calitate de succesori ai defunctilor.
Astfel, desi componenta masei succesorale supusa impartelii a fost stabilita printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, pana la promovarea actiunii de partaj componenta masei succesorale s-a schimbat, respectiv unele bunuri nu mai exista, altele au fost instrainate de catre parti,  paratul-reclamant reconventional instrainand bunuri imobile cu valoare insemnata si toate bunurile mobile aflate in casa defunctilor, parte din bunuri fiind impartite deja intre parti conform intelegerilor survenite in cursul anilor 2010-2011.
De asemenea, mai arata ca reclamanta principala-parata reconventionala foloseste gradina din intravilan in suprafata de 1458 mp, aferenta nr.top...., precum si doua suprafete de teren din extravilan din tarla ..., respectiv ..., ambele din titlul de proprietate nr.... .
Avand in vedere valoarea de circulatie a imobilelor solicita ca paratul reclamant reconventional sa achite sulta corespunzatoare, iar restul imobilelor sa fie atribuite acestuia.
In drept, s-au aratat prevederile art.728,736 c.civil, prevederile art.671 ind.1 si urmatoarele c.pr.civila.
Paratul principal a depus intampinare, fila 21 dosar fond, prin care a aratat ca este de acord cu admiterea in parte a cererii principale, respectiv prin formarea de loturi si atribuire in natura, fara sulta, iar in ceea ce priveste bunurile mobile, a se avea in vedere ca reclamanta principala si-a insusit aceste bunuri, astfel ca acestea urmeaza sa ii fie atribuite acesteia.
De asemenea, cu privire la bunurile imobile, respectiv terenurile din intravilan a solicitat a se avea in vedere investitiile proprii ale paratului principal, precum si faptul ca cele trei nr.topografice formeaza un tot unitar, fiind aferente nr.administrativ ....
Prin cererea reconventionala formulata la data de 08 noiembrie 2011, legal timbrata, paratul principal reclamant reconventional S. P., domiciliat ... a solicitat in contradictoriu cu reclamanta principala - parata reconventionala C. E., domiciliata ..., cu domiciliul procesual ales la Cabinet avocat ..., din ..., sistarea starii de coproprietate privind bunurile mobile si imobile ce constituie succesiunea defunctilor S. F. si S. M., conform sentintei civile nr. .../2010 pronuntata in dosar nr..../246/2010 al Judecatoriei Ineu, prin formare de loturi si atribuire in natura, astfel : lotul  privind bunurile mobile indicate in sentinta civila nr..../2010 sa fie atribuite reclamantei - pirite reconventionale, iar in ce priveste bunurile imobile acestea sa fie partajate astfel: -Lotul A care sa fie atribuit reclamantului reconventional format din: tarla ... parcela ...teren in suprafata de 1600 mp., Tarla ... parcela ... teren in suprafata de 5700 mp. , gradina in suprafata de 1458 mp., inscrisa in cf ...12 A. nr.top ...provenit din conversia cf ... N., casa si curte in suprafata de 122 mp., situata in localitatea N. nr.. inscrisa in cf ... A. cu nr.top ..., provenit din conversia cf ... N., gradina in suprafata de 1275 mp. inscrisa in cf ...A. cu nr.top ..., si respectiv - Lotul B care sa fie atribuit reclamantei parate reconventionale format din: tarla ... parcela ... teren in suprafata de 2000 mp; tarla ... parcela ... in suprafata de 3500 mp.
Referitor la ultimele pensii ale defunctilor, in suma de 1082 lei si respectiv monumentul funerar in valoare de 1800 lei construit de reclamantul reconventional,  a solicitat ca acestea sa fie partajate in mod egal, conform cotelor parti.
  De asemenea, a  mai solicitat ca prin sentinta ce se va pronunta sa se constate ca valoarea loturilor formate este egala nemaifiind necesara stabilirea unei sulte in sarcina vreunei parti deoarece partile detin cote egale.
  Prin cererea reconventionala, a mai solicitat sa fie obligata reclamanta-parata reconventionala la plata sumei de 118 lei, reprezentand cota de 1/2 din valoarea impozitului aferent anilor 2010 si 2011 pentru imobilele coproprietatea partilor achitat  de reclamantul reconventional.
  Cu cheltuieli de judecata.
  In sustinerea cererii reconventionale se arata ca, prin sentinta civila nr. .../2010 a Judecatoriei Ineu s-a constatat ca reclamantul reconventional - parat principal si reclamanta-parata reconventionala au vocatie succesorala in cota de 1/2 parti fiecare dupa defunctii S. F. si S. M., fiind de asemenea stabilita componenta masei succesorale ramase dupa acestia.
Conform acestei hotararii judecatoresti, masa succesorala se compune atat din bunurile imobile indicate de reclamanta - parata reconventionala in actiunea principala cat si din bunuri mobile pe care aceasta nu le-a aratat, iar potrivit sentintei civile mentionate, aceste bunuri mobile sunt: vaca in valoare de 2300 lei vanduta de parata ;vitel in valoare de 1250 lei vandut de parata ;porumb (recolta din anul 2008- 2009)in valoare de 2700 lei ; fan in valoare de 1300 lei ; ovaz in valoare de 200 lei ; azot in valoare de 100 lei ; bunuri din casa(suluri panza,oale mari,paturi,bidoane,lenjerie pat)in valoare de 700 lei; ultimele pensii in suma de 1082 lei ; monument funerar in valoare de 1800 lei construit de paratul principal reclamant reconventional.
Toate aceste bunuri au fost valorificate de reclamanta-parata reconventionala in primele 10 luni dupa decesul parintilor partilor.
Pretul actualizat  al acestor bunuri mobile, in prezent depaseste valoarea casei si a gradinii aferente.
A mai aratat ca au mai fost si alte bunuri mobile in masa succesorala care au fost vandute de asemenea de reclamanta-parata reconventionala, a caror valoare totala depaseste valoarea casei si a gradinii aferente, plus terenurile din extravilan solicitate.
La scurt timp dupa decesul parintilor, paratul reclamant reconventional, i-a propus reclamantei principale cateva variante de partajare a mostenirii pe cale amiabila, dar acesta s-a eschivat invocand diferite motive.
Dupa decesul parintilor, reclamanta principala mergea saptamanal, respectiv aproximativ 2 zile pe saptamana, la casa parinteasca pentru a-i pregati mancare fiului acesteia, T. S.,  perioada in care, paratul principal a constatat ca lipsesc diverse bunuri mobile din casa.
           Astfel, dupa ce reclamanta principala si-a insusit bunurile mobile ce faceau parte din masa succesorala, i-a solicitat reclamantului reconventional si sulta, in mod neintemeiat, el fiind cel prejudiciat in modalitatea de partajare propusa.
            De asemenea, a mai aratat ca a participat la toate lucrarile agricole, a investit munca si bani in casa si gradina cu convingerea ca nu va avea probleme legate de mostenire, a suportat aproape in intregime cheltuielile cu cele doua inmormantari, a amenajat singur monumentul parintilor la cimitir, a achitat impozitul pentru casa, gradina si teren extravilan pentru anii 2010 si 2011, astfel ca solicita admiterea cererii reconventionale asa cum a fost formulata.
            In drept, cererea s-a intemeiat pe prevederile art.728 c.civil, art.119,art.274 c.pr.civila.
            Reclamanta principala - parata reconventionala nu a depus intampinare la cererea reconventionala.
             Pentru solutionarea cauzei, in rejudecare s-au depus la dosar : imputernicire avocatiala f.6, delegatie de substituire f.7, precizare de actiune f.8-9, certificat de atestare fiscal nr.818/25.06.29012 f.10,61, certificat de atestare fiscala nr.819/25.06.2012 f.11,62, certificat f.12,58, chitanta taxa timbru f.13, extras CF _ A., nr.vechi _ N. f.14—15, extras CF _ A., nr.vechi _ N. f.16—17, extras CF nr_. A., nr.vechi _ N. f.18-19, sentinta civila nr_./10.04.2012 pronuntata in dosar nr_./246/2012 al Judecatoriei Ineu f.20-21, dovada emisa de BNP _ privind terenul intravilan si terenul arabil in extravilanul comunei A., sat N. f.22,57, cerere de amanare f.24, extras portal Tribunalul Arad f.235, cerere de probatiune f.26, intampinare f.27—33, rezolutie dosar nr_./P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Ineu f-34-, precizare f-35, proces-verbal al BEJ _ f.36, note sedinta f-42-47,interogator f.56, copie contracte de vanzare-cumparare nr_./03.03.2010 si nr_./24.03.2010 f.59-60,chitanta taxa f.63,s-au audiat martorii B. A., I. S.,B. L. fl.64-66, planse foto f.68-80,  schita f.81, contract de vanzare-cumparare f.82,inscris f.83, copie adeverinta medicala f.84, adeverinta f.-85, intampinare f.86, rec urs f.87, copie titlu de proprietate f.88, cerere de amanare f.93, note de sedinta f.95, interogator S. P. f.105-107, s-au audiat martorii O. E.,B. I., M. A. f.107-109, interogator C. E. f.110-113inscris parat f.114—119, ziarul vand si cumpar f.120, planse foto f.121-124, lista experti f.130-131, obiective f.132-136, delegatie de substituire f.137, note sedinta f.138-139,148, declaratie expert f.152-154, nota de evaluare f.155,  raport de expertiza contabila f.156-160, nota de evaluare expert S. f.162-164, decont f.165,raport de expertiza tehnica f.166-211 dosar Vol I  si  respeciv Obiectiuni la expertiza tehnica f.3-8, obiectiuni la expertiza contabila f-9-10,extras anexe f.11-12, copia dovezii emisa de BNP _ privind terenul intravilan si terenul arabil in extravilanul comunei A., sat N. f.13, oferta pret f.4, ziarul vand si cumpar f.15-16, cerere reclamanta f.18, note de sedinta f.19, anexe  case f.20-21, oferta pret achizitii cereale f.23, dovada achitarii onorariu expert  f.27-34, raport de expertiza f.35-, raspuns la obiectiuni f.36-37, delegatie de substituire f.-38, cerere de amanare f.40, imputernicire avocatiala f.-41, note de sedinta f.43-44grila notarilor publici  pentru terenurile din N. f.45-46,concluzii scrise f-48-51, chitanta de plata onorariu avocat f-52, concluzii scrise f.53—55, bonuri fiscale privind cheltuielile de transport d.56-58, chitanta de plata a onorariului avocatial f.59 dosar Vol II.
Din coroborarea acestor probatiuni, instanta retine in fapt urmatoarele : 
Prin sentinta civila nr..../ 09.11.2010, pronuntata in dosar nr. .../246/2010 al Judecatoriei Ineu, definitiva prin decizia civila nr. .../08.02.2011 a Tribunalului Arad, s-a constatat ca masa succesorala ramasa in urma defunctului S.F., decedat la data de 9 mai 2009  cu ultimul domiciliu in  N., nr...., se  compune din  imobilele evidentiate in Titlul de proprietate  nr.... eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeteana Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor respectiv : tarla ... parcela ...  teren in suprafata de 1600 mp., tarla ... parcela ...  teren in suprafata de 2000 mp., tarla ... parcela ... teren in suprafata de 5700 mp.; tarla ... parcela ... teren in suprafata de 3400 mp.; tarla ... parcela ...  teren in suprafata de 3500 mp., la care vocatie succesorala au reclamanta principala C. E. si paratul principal S. P., fiecare in cota de ½ parti.
           Prin aceiasi hotarare, s-a constatat ca masa succesorala ramasa in urma defunctei S. M., decedata la data de 18 mai 2009 cu ultimul domiciliu in N. nr.... se compune din: imobilele inscrise in CF. ...A. provenita din conversia de pe hartie a CF. ... N., cu nr.top....,  compus din gradina in suprafata de 1458 mp., imobilele din CF. ... A. provenit din conversia de pe hartie a CF. ... N.,  cu nr.top. ... compus din casa nr.... si curte in suprafata de 122 mp. si imobilele din CF. ...A. , provenit din conversia de pe hartie  a CF. ... N. cu nr.top. ..., compus din gradina in suprafata de 1285 mp., precum si urmatoarele bunuri mobile: o vaca in valoare de 2 300 lei, vanduta de parata; un vitel in valoare de 1250 lei vandut de parata; porumb respectiv recolta  din anul 2008-2009 in valoare de  2700 lei; fan  in valoare de 1300 lei; ovaz in valoare de 200 lei; azot in valoare de 100 lei; bunuri din casa respectiv suluri panza, oale mari, paturi, bidoane, lenjerie pat, in valoare de  700 lei; ultimele pensii  in suma de  1 082 lei; si respectiv monument funerar in valoare de 1800 lei construit de reclamant, mostenitori fiind partile in cote egale.
Astfel, in raport de aceasta hotarare se retine ca asupra bunurilor mobile si imobile mentionate mai sus, sunt coproprietari reclamanta principala - parata reconventionala C. E. si paratul principal reclamant reconventional S.P., in cota de ½ parti fiecare, pe titlu de mostenire.
             Potrivit considerentelor deciziei civile nr. .../08.02.2011 a Tribunalului Arad, referitor la componenta masei succesorale dupa cei doi defuncti, se retine la pagina 4 aliniat unu din acesta, ca ajutorul de inmormantare si pensiile defunctilor incasate dupa decesul acestora au fost folosite pentru ca defunctii sa fie ingropati crestineste conform obiceiului locului, aceste sume fiind cheltuite in acest scop, tribunalul aratand  deci ca nu fac parte din masa succesorala.
            De asemenea,  avand in vedere ca partile nu au convenit asupra modalitatii si a  valorii bunurilor de impartit, respectiv fata de faptul ca mare parte din bunurile mobile nu mai exista fizic, in cauza s-a dispus efectuarea unei expertize contabile, pentru a stabili valorile actualizate ale bunurilor mobile coproprietatea partilor, precum si o expertiza tehnica de evaluare a bunurilor imobile.
            Din Raportul de expertiza contabila efectuat de expertul ...,  depus la fila 156 dosar Vol. I,  se retine ca in prezent bunurile mobile coproprietatea partilor au urmatoarele valori: vaca - valoare actualizata de 2479 lei, vitel - valoare actualizata de 1348 lei, porumb ( recolta  din anul 2008-2009) - valoare actualizata de  2911 lei, fan  - valoare actualizata de 1401 lei, ovaz - valoare actualizata de 216 lei, azot - valoare actualizata de 108 lei, si bunuri din casa - suluri panza, oale mari, paturi, bidoane, lenjerie pat - valoare actualizata de  755 lei.
            Potrivit Raportului de expertiza tehnica intocmit de expertul S. F., depus la fila 166-210 dosar Vol.I, respectiv raspunsul la obiectiunile paratului reclamant reconventional, filele 35-37 dosar Vol.II, privind imobilele terenuri inscrise in Titlu de proprietate  nr. 1077222 eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor, se retine ca : tarla ... parcela ... teren in suprafata de 1600 mp.are valoarea de circulatie de 192 lei, tarla ... parcela ... teren in suprafata de 3400 mp., are valoarea de circulatie de 265,20 lei, tarla ... parcela ... teren in suprafata de 3500 mp.,are valoarea de circulatie de 250 lei .
              In ceea ce priveste imobilele inscrise in CF. ... A.,  provenit din conversia de pe hartie a CF. ... N., cu nr.top. ..., compus din gradina in suprafata de 1 458 mp., valoarea de circulatie este de 3.338 lei , iar cu valoarea de circulatie  a imobilului din CF. ... A.,  provenit din conversia  de pe hartie  a CF. ... N., cu nr.top. ... compus din gradina  in suprafata de 1 285 mp. este de 2944 lei.
            Referitor la imobilul din CF. ... A., provenit din conversia de pe hartie  a CF.... N.,  cu nr.top. ... compus din casa nr....si curte in suprafata de 122 mp., valoarea de circulatie a fost stabilita la suma  de 32.907 lei, evidentiindu-se ca investitiile efectuate de paratul reclamant reconventional la acest imobil,respectiv betonarea curtii, efectuarea bransamentului de apa, construirea unei sobe de teracota, montarea gresiei ceramice in bucataria de vara, respectiv construirea unui sopron in spatele anexei, colna pentru fan si patul pentru depozitarea cerealelor, au valoarea de piata de 7.723,79 lei.           
           Acelasi expert concluzioneaza ca imobilul din intravilan, cu nr.administrativ ... N. nu este comod partajabil in natura, nefiind indeplinite cerintele prevazute de Legea nr.114/1996.
           Din acelasi raport de expertiza mai rezulta ca terenurile din intravilan nu sunt cultivate, existand doar o mica suprafata  cultivata cu vita de vie pe palier si cativa pomi fructiferi.
           Potrivit art. 669, 670 cod civil ,,Incetarea coproprietatii prin partaj poate fi ceruta oricand, afara de cazul in care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotarare judecatoreasca.
           Partajul poate fi facut prin buna invoiala sau prin hotarare judecatoreasca, in conditiile legii.,,
           Dispozitiile generale in materie de partaj, mai sus citate, se completeaza cu prevederile art.673 ind.1 c.pr.civila, care prevad ca,, Daca partile nu se invoiesc, instanta va stabili bunurile supuse impartelii, calitatea de coproprietar, cota-parte ce se cuvine fiecaruia si creantele nascute din starea de proprietate comuna pe care coproprietarii le au unii fata de altii. Daca se imparte o mostenire, instanta va mai stabili datoriile transmise prin mostenire, datoriile si creantele comostenitorilor fata de defunct, precum si sarcinile mostenirii.
          Instanta va face imparteala in natura. In temeiul celor stabilite potrivit alin. 1, ea procedeaza la formarea loturilor si la atribuirea lor. In cazul in care loturile nu sunt egale in valoare, ele se intregesc printr-o suma de bani.,,
           Cum in speta reclamanta principala parata reconventionala a ridicat problema sultei precum si a existentei unui partaj amiabil in ceea ce priveste bunurile mobile ramase in urma succesiunii celor doi defuncti, iar paratul principal reclamant reconventional aceea ca valorii bunurilor coproprietate, atat a celor mobile cat ti imobile precum si a folosintei bunurilor imobile, in cauza a fost administrata si proba cu interogatoriul partilor.
           Astfel, potrivit interogatoriului paratului principal - reclamant reconventional, fila 106 dosar Vol.I, respectiv al reclamantei principale - parata reconventionala la filele 110-113 dosar Vol.I, se retine ca reclamanta principala pirita reconventionala foloseste in extravilan terenurile identificate in Tarla ..., parcela ..., respectiv Tarla ..., parcela ...,  nefolosind nici unul din terenurile din intravilan.
            De altfel, reclamanta principala parata reconventionala, desi a solicitat atribuirea imobilului cu nr.top...., din CF ... A., potrivit interogatoriului  recunoaste faptul ca nu foloseste acest teren.
            Aceasta pozitie este sustinuta si de probele testimoniale, respectiv declaratia martorilor O. E., respectiv B. E., fila 107,108 dosar Vol.I.
            In ceea ce priveste bunurile mobile, potrivit interogatoriului reclamantei principale parata reconventionala, la filele 110-113 dosar Vol.I , rezulta ca aceasta si-a insusit bunurile mobile din gospodarie, respectiv produsele agricole, care au fost folosite fie pentru hrana animalelor ramase in gospodarie si pe care ulterior tot acesta le-a valorificat, fie pentru gospodaria proprie, aspect ce rezulta si din declaratiile martorilor B.A., fila 64,B. L. fila 66, B. I. fila 108 dosar Vol.I
            Tot reclamanta principala a procedat la vanzarea vacii si a vitelului din gospodarie, insusindu-si contravaloarea acestora, filele 64,66,108 dosar Vol.I.
            Referitor la bunurile mobile aflate in locuinta defunctilor, respectiv suluri de panza, oale mari, paturi, bidoane, lenjerie pat, si acestea au fost insusite de reclamanta principala, potrivit declaratiei martorei B. L. fila 66 dosar Vol.I.
            Astfel, sunt nefondate pretentiile reclamantei principale privind partajarea amiabila a bunurilor mobile ramase in urma defunctilor, in conditiile in care nu s-a facut dovada existentei acordului celuilalt coproprietar, respectiv al paratului principal reclamant reconventional privind insusirea acestor bunuri sau instrainarea lor catre terti.
  Se mai retine ca, imobilul teren in suprafata de 2000 mp., din tarla 126 parcela 944/1/II a fost vandut de parti la data de 24.07.2009, pentru pretul de 400 lei,  fara ca vreuna din parti sa formuleze pretentii cu privire la aceasta suma, conform sentintei civile nr..../2012 a Judecatoriei Ineu astfel acesta nu mai face obiectul partajului, fila 20 dosar Vol.I.
  De asemenea, se mai retine ca reclamantul reconventional a vandut prin inscris sub semnatura privata, la data de 03.03.2010 cu pretul de 1000 lei, cumparatorului B. P., fila 27 dosar fond, suma pe care a incasat-o integral.
  In fine, cu privire la obligarea reclamantei principale parate reconventionale sa suporte cota parte din valoarea monumentului funerar ridicat de reclamantul reconventional pentru defunctii S.F. si S. M., din inscrisurile depuse la filele 44-46 dosar .../246/2010, se retine ca valoarea acestuia este de 1800 lei, astfel ca este justificata pretentia reclamantului reconventional pentru suma de 900 lei, aferenta cotelor parti ce le revin succesorilor din intreaga mostenire.
  Referitor la capatul de cerere avand ca obiect obligarea  reclamantei principale parate reconventionale la plata sumei de 118 lei, reprezentand impozitul achitate de reclamantul reconventional pentru imobilele terenuri coproprietatea ambelor parti pentru anii 2010-2011, se retine ca acesta a fost achitat de catre reclamantul reconventional, asa cum rezulta din chitantele depuse la fila 17, 30,33 dosar fond.
  In raport de cele de mai sus, respectiv fata de prevederile art.673 ind.1 c.pr.civila, instanta va avea in vedere la sistarea coproprietatii urmatoarele criterii? natura bunurilor, valoarea acestora, efectuarea investitiilor de catre reclamantul reconventional la imobilul aferent nr. administrativ ... N., evidentiate anterior, faptul ca acest imobil nu este comod partajabil in natura, respectiv ca o parte din terenurile din extravilan au fost instrainate, sau insusite in mod exclusiv de un coproprietar.
            Astfel, vazand ca principalul criteriu in materie este acela al partajarii in natura, instanta va proceda la formarea a doua loturi luind in considerare acordul partilor, marimea cotelor-parti ce se cuvin fiecaruia, natura bunurilor, domiciliul si ocupatia partilor, faptul ca s- au facut constructii sau, imbunatatiri, loturi ce se vor atribuii catre fiecare parte.
           Vazand si prevederile art. 669 cod civil, pentru cele expuse, instanta va admite in parte atat actiunea principala cat si cea reconventionala, va constata ca asupra imobilelor terenuri inscrise in Titlu de proprietate  nr. ...eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeteana Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate  asupra terenurilor, respectiv : tarla ... parcela ...  teren in suprafata de 1600 mp., cu valoarea de circulatie de 192 lei, tarla ... parcela ... teren in suprafata de 3400 mp., cu valoarea de circulatie de 265,20 lei,  tarla ... parcela ... teren in suprafata de 3500 mp., cu valoarea de circulatie de 250 lei ,respectiv asupra imobilelor inscrise in CF. ... A.,  provenita din conversia de pe hartie a CF.... N., cu nr.top. ..., compus din gradina in suprafata de 1 458 mp., cu valoarea de circulatie de 3.338 lei , din CF. ... A., provenit din conversia de pe hartie  a CF. ... N.,  cu nr.top. ... compus din casa nr.... si curte in suprafata de 122 mp., cu valoarea de circulatie de 32.907 lei la care paratul reclamant reconventional a efectuat investitii in valoare de 7.723,79 lei si CF. ...A.,  provenit din conversia  de pe hartie  a CF. ... N., cu nr.top. ... compus din gradina  in suprafata de 1 285 mp. cu valoarea de circulatie de 2944 lei , conform expertizei tehnice efectuata de expert ...ce urmeaza a face parte integranta din hotarare, precum si tarla ... parcela ...  teren in suprafata de 2000 mp., vanduta de parti la data de 24.07.2009 pentru pretul de 400 lei, tarla ... parcela ... teren in suprafata de 5700 mp., vanduta de paratul reclamant reconventional la data de 03.03.2010 cu pretul de 1000 lei, sunt coproprietari reclamanta principala - parata reconventionala C. E. si paratul principal reclamant reconventional S.P., in cota de ½ parti fiecare, pe titlu de mostenire.
           Va constata ca asupra urmatoarelor bunurilor mobile: vaca in valoare actualizata de 2479 lei, vitel in valoare actualizata de 1348 lei, porumb ( recolta  din anul 2008-2009) in valoare actualizata de  2911 lei, fan  in valoare actualizata de 1401 lei, ovaz in valoare actualizata de 216 lei, azot in valoare actualizata de 108 lei, si bunuri din casa -suluri panza, oale mari, paturi, bidoane, lenjerie pat, in valoare actualizata de  755 lei, conform raportului de expertiza contabila efectuata judiciar de expertul ..., ce face parte integranta din prezenta hotarare, sunt coproprietari reclamanta principala - parata reconventionala si paratul principal reclamant reconventional, in cota de ½ parti fiecare, pe titlu de mostenire.
            Instanta va sista starea de coproprietate a partilor cu privire la bunurile imobile si mobile individualizate anterior,  prin formare de loturi si atribuire in natura dupa cum urmeaza ? lotul I compus din? imobilele terenuri inscrise in Titlu de proprietate  nr. ... eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeteana Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate  asupra terenurilor, respectiv : tarla ... parcela ... in suprafata de 1600 mp., cu valoarea de circulatie de 192 lei, si tarla ... parcela ... in suprafata de 3400 mp., cu valoarea de circulatie de 265,20 lei,  conform expertizei tehnice efectuata de expert ..., si urmatoarele bunuri mobile: vaca in valoare actualizata de 2479 lei, vitel in valoare actualizata de 1348 lei, porumb ( recolta  din anul 2008-2009) in valoare actualizata de  2911 lei, fan  in valoare actualizata de 1401 lei, ovaz in valoare actualizata de 216 lei, azot in valoare actualizata de 108 lei, si bunuri din casa -suluri panza, oale mari, paturi, bidoane, lenjerie pat, in valoare actualizata de  755 lei, conform raportului de expertiza contabila efectuata judiciar de expertul ..., ce urmeaza a face parte integranta din hotarare, valoarea totala  a acestui lot fiind de 9.675,20 lei , pe care il va atribui reclamantei principale - parata reconventionala, avand in vedere pozitia partilor precum si faptul ca aceasta si-a insusit bunurile mobile de mai sus sau contravaloarea acestora dupa valorificare.
           Lotul II compus din ?imobilele terenuri inscrise in Titlu de proprietate  nr. ... eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeteana Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate  asupra terenurilor, respectiv : tarla ... parcela ... teren in suprafata de 3500 mp., cu valoarea de circulatie de 250 lei , tarla ... parcela ... teren in suprafata de 5700 mp., vandut de paratul reclamant reconventional la data de 03.03.2010 cu pretul de 1000 lei, imobilul inscris in CF. ... A.,  provenit din conversia de pe hartie a CF. ... N., cu nr.top. ..., compus din gradina in suprafata de 1 458 mp., cu valoarea de circulatie de 3.338 lei, imobilul din CF. ... A., provenit din conversia de pe hartie  a CF. ... N.,  cu nr.top. ...compus din casa nr.... si curte in suprafata de 122 mp., cu valoarea de circulatie de 25.183,21 lei,( rezultata astfel total valoare de circulatie 32.907 lei minus valoarea investitiilor reclamantului reconventional de 7.723,79 lei) si imobilul din CF. ... A.,  provenit din conversia  de pe hartie  a CF. ... N., cu nr.top. ...compus din gradina  in suprafata de 1 285 mp. cu valoarea de circulatie de 2944 lei , conform expertizei tehnice efectuata de expert ..., valoarea totala  a lotului II fiind de 32.715, 21 lei, pe care il va atribui paratului principal - reclamant reconventional, avand in vedere solicitarea acestuia, respectiv faptul ca acesta a instrainat suprafata de 5700 mp.
            Se va lua act ca terenul in suprafata de 2000 mp., din tarla ...parcela ... a fost vandut de ambele parti la data de 24.07.2009, pentru pretul de 400 lei, neexistand pretentii cu privire la aceasta valoare.
            Fata de valoarea loturilor formate, urmeaza a obliga paratul principal - reclamant reconventional la plata  unei sulte de 11.520 lei catre reclamanta principala - parata reconventionala, raportat la valoarea totala a succesiunii  respectiv de 42.390,41 lei, si valoarea aferenta fiecarei parti respectiv de 21.195,20 lei, impunandu-se compensarea valorica a lotului I atribuit in natura reclamantei principale, pana la aceasta suma.
           De asemenea, va obliga reclamanta principala - parata reconventionala la 118 lei catre paratul principal - reclamant reconventional, reprezentand jumatate din impozitul achitat pentru imobilele terenuri in anii 2010-2011, precum si la suma de 900 lei, reprezentand jumatate din contravaloarea monumentului funerar construit de reclamant pentru defunctii S. F.  si S. M..
Se vor respinge pretentiile paratului principal - reclamant reconventional privind partajarea sumei de 1.082 lei, reprezentand ultimele pensii ale defunctilor,  precum si celelalte pretentii ale partilor, pentru considerentele expuse.
            Potrivit prevederilor art.47 din Legea nr.7/1996 republicata, se va autoriza intabularea in CF, conform hotararii, dupa ramanerea definitiva precum si plata sultei.
           Instanta, constatand ca paratul principal - reclamant reconventional S. P., datoreaza cu titlu de onorariu expert suma de 750 lei, catre expertul ..., domiciliat in ... si respectiv suma de 1500 lei, catre expertul ...,domiciliat in ..., in raport de prevederile art.129, art.673 ind.6, c.pr.civila, a decontului incuviintat la depunerea raportului de expertiza, prevederile OG nr.2 /2000, urmeaza a obliga paratul principal - reclamant reconventional S. P., la plata sumei de 750 lei, cu titlu de onorariu expert catre expertul ..., si respectiv  la suma de 1500 lei, cu titlu de onorariu expert catre expertul S. F..
           Avand in vedere ca ambele actiuni au fost admise, urmeaza a compensa  cheltuielile de judecata ale partilor.
Pentru aceste motive, in numele legii,   
                                 
H O T A R A S T E

             Admite in parte actiunea principala formulata de reclamanta principala C. E., domiciliata in ..., cu domiciliul procesual ales la Cabinet avocat ..., din ..., in contradictoriu cu paratul principal S. P., domiciliat in ... pentru iesire din indiviziune,
           Admite in parte actiunea reconventionala formulata de paratul principal reclamant reconventional S. P., domiciliat in ... in contradictoriu cu reclamanta principala - parata reconventionala C.E., domiciliata in ..., cu domiciliul procesual ales la Cabinet avocat ...,pentru iesire din indiviziune, pretentii, si in consecinta:
- constata ca asupra imobilelor terenuri inscrise in Titlu de proprietate  nr.
 ... eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeteana Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate  asupra terenurilor, respectiv : tarla ... parcela ... teren in suprafata de 1600 mp., cu valoarea de circulatie de 192 lei, tarla ... parcela ... teren in suprafata de 3400 mp., cu valoarea de circulatie de 265,20 lei,  tarla ... parcela ... teren in suprafata de 3500 mp., cu valoarea de circulatie de 250 lei ,respectiv asupra imobilelor inscrise in CF. ... A.,  provenit din conversia de pe hartie a CF. ...N., cu nr.top. ..., compus din gradina in suprafata de 1 458 mp., cu valoarea de circulatie de 3.338 lei, din CF. ... A., provenit din conversia de pe hartie  a CF. ... N.,  cu nr.top. ..., compus din casa nr.... si curte in suprafata de 122 mp., cu valoarea de circulatie de 32.907 lei la care paratul reclamant reconventional a efectuat investitii in valoare de 7.723,79 lei si CF. ... A.,  provenit din conversia  de pe hartie  a CF. ... N., cu nr.top. ... compus din gradina  in suprafata de 1 285 mp. cu valoarea de circulatie de 2944 lei , conform expertizei tehnice efectuata de expert ..., ce face parte integranta din prezenta hotarare, precum si tarla ... parcela ... teren in suprafata de 2000 mp., vandut de parti la data de 24.07.2009 pentru pretul de 400 lei, tarla ... parcela ... teren in suprafata de 5700 mp., vandut de paratul reclamant reconventional la data de 03.03.2010 cu pretul de 1.000 lei, sunt coproprietari reclamanta principala - parata reconventionala C. E. si paratul principal reclamant reconventional S. P., in cota de ½ parti fiecare, pe titlu de mostenire,
            -  constata ca asupra urmatoarelor bunurilor mobile: vaca in valoare actualizata de 2479 lei, vitel in valoare actualizata de 1348 lei, porumb ( recolta  din anul 2008-2009) in valoare actualizata de  2911 lei, fan  in valoare actualizata de 1401 lei, ovaz in valoare actualizata de 216 lei, azot in valoare actualizata de 108 lei, si bunuri din casa -suluri panza, oale mari, paturi, bidoane, lenjerie pat, in valoare actualizata de  755 lei, conform raportului de expertiza contabila efectuata judiciar de expertul ..., ce face parte integranta din prezenta hotarare, sunt coproprietari reclamanta principala - parata reconventionala si paratul principal reclamant reconventional, in cota de ½ parti fiecare, pe titlu de mostenire
             - sisteaza starea de coproprietate a partilor cu privire la bunurile imobile si mobile individualizate mai sus,  prin formare de loturi si atribuire in natura dupa cum urmeaza ?
- lotul I in valoare totala de 9675,20 lei compus din? imobilele terenuri
inscrise in Titlu de proprietate  nr. 1077222 eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeteana Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate  asupra terenurilor, respectiv : tarla ... parcela ... teren in suprafata de 1600 mp., cu valoarea de circulatie de 192 lei, si tarla ... parcela ... teren in suprafata de 3400 mp., cu valoarea de circulatie de 265,20 lei,  conform expertizei tehnice efectuata de ..., ce face parte integranta din prezenta hotarare, si urmatoarele bunurilor mobile: vaca in valoare actualizata de 2479 lei, vitel in valoare actualizata de 1348 lei, porumb ( recolta  din anul 2008-2009) in valoare actualizata de  2911 lei, fan  in valoare actualizata de 1401 lei, ovaz in valoare actualizata de 216 lei, azot in valoare actualizata de 108 lei, si bunuri din casa -suluri panza, oale mari, paturi, bidoane, lenjerie pat, in valoare actualizata de  755 lei, conform raportului de expertiza contabila efectuata judiciar de expertul ..., ce face parte integranta din prezenta hotarare,  pe care il atribuie reclamantei principale - parata reconventionala,
            - lotul II in valoare totala de 32.715, 21 lei compus din ?imobilele terenuri inscrise in Titlu de proprietate  nr. ... eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeteana Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor, respectiv : tarla ... parcela ... teren in suprafata de 3500 mp., cu valoarea de circulatie de 250 lei , tarla ... parcela ... teren in suprafata de 5700 mp., vandut de paratul reclamant reconventional la data de 03.03.2010 cu pretul de 1000 lei, imobilul inscris in CF. ... Archis,  provenit din conversia de pe hartie a CF. ... N., cu nr.top...., compus din gradina in suprafata de 1 458 mp., cu valoarea de circulatie de 3.338 lei, imobilul din CF. ... A., provenit din conversia de pe hartie  a CF. ... N.,  cu nr.top. ... compus din casa nr.... si curte in suprafata de 122 mp., cu valoarea de circulatie de 25.183,21 lei, si imobilul din CF. ... A.,  provenit din conversia  de pe hartie  a CF. ... N., cu nr.top. ... compus din gradina  in suprafata de 1 285 mp. cu valoarea de circulatie de 2944 lei, conform expertizei tehnice efectuata de expert ..., ce face parte integranta din prezenta hotarare,  pe care il atribuie paratului principal - reclamant reconventional,
             - ia act ca terenul in suprafata de 2000 mp., din tarla ... parcela ... a fost vandut de parti la data de 24.07.2009, pentru pretul de 400 lei,
             - obliga paratul principal - reclamant reconventional la plata sultei de 11.520 lei catre reclamanta principala - parata reconventionala,
             - obliga reclamanta principala - parata reconventionala la 118 lei catre paratul principal - reclamant reconventional, reprezentand jumatate din impozitul achitat pentru imobilele terenuri in anii 2010-2011, precum si la suma de 900 lei, reprezentand jumatate din contravaloarea monumentului funerar construit de reclamant pentru defunctii S. F.  si S. M..
- respinge pretentiile paratului principal - reclamant reconventional privind partajarea sumei de 1.082 lei, reprezentand ultimele pensii ale defunctilor.
- autorizeaza intabularea in CF, conform prezentei hotarari, dupa ramanerea definitiva a hotararii precum si plata sultei.
           - constata ca paratul principal - reclamant reconventional S. P., datoreaza cu titlu de onorariu expert suma de 750 lei, catre expertul ...., domiciliat ... si respectiv suma de 1.500 lei, catre expertul ..., domiciliat in ....
            Obliga paratul principal - reclamant reconventional S. P., la plata sumei de 750 lei, cu titlu de onorariu expert catre expertul ..., si respectiv  la suma de 1.500 lei, cu titlu de onorariu expert catre expertul ....
Compenseaza cheltuielile de judecata intre parti.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 12 decembrie 2012.
 
Presedinte                                                                       Grefier
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009