InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Partaj

(Sentinta civila nr. 2838 din data de 07.10.2009 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA O N E S T I
JUDETUL  B A C A U

Dosar nr. 1544/270/2009                                                                           partaj                            
Inreg. 24.03.2009

SENTINTA CIVILA NR. 2838
Sedinta publica din data de  07 octombrie 2009
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
Presedinte   -   Gheorghe Andronache
      Grefier         -   Nicoleta- Dalia  Vrinceanu

La ordine a venit spre solutionare actiunea civila promovata de reclamantii ____  si ____ impotriva paratei ____, avand ca obiect partaj.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: avocat Norocel Roxana reprezentand reclamantii si  parata personal, lipsa fiind reclamantii.
Procedura completa.
     S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care:
     Avocat Norocel Roxana pentru reclamanti, arata ca nu are de formulat obiectiuni la raportul de expertiza. Nu are alte cereri de formulat si depune la dosar 2 chitante privind plata onorarului de avocat.
     Parata  arata ca a participat la expertiza si a constatat ca s-au facut investitii numai intr-o parte a casei. Doreste partea ei in natura. Nu are cereri de formulat.
     Nemaifiind formulate cereri noi, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
     Avocat Norocel Roxana pentru reclamanti, solicita a se dispune iesirea din indiviziune, admiterea actiunii asa cum a fost formulata si atribuirea bunurilor in varianta I, lotul nr. 1, toate constructiile, urmand a fi obligati reclamantii la plata sultei. Mai arata ca, partajarea in natura nu este posibila, chiar experta subliniaza o serie de neajunsuri. Reclamantii, de-a lungul timpului au facut investitii, terenul pe care este amplasata constructia este proprietatea exclusiva a lor. Parata doreste partajarea intr-o varianta in care doreste o camera care este amplasata in mijlocul casei, parata are deja un imobil, este indreptatita sa primeasca sulta. Solicita obligarea paratei la cheltuieli de judecata reprezentand onorariu expert(fila 32) si onorariu avocat, raportat la cota care i se cuvine.
     Parata ____, avand cuvantul pe fond, arata ca in timpul efectuarii expertizei reclamantii si-au manifestat vointa ca in lotul ei sa fie trecute camera 1, sala, respectiv partea din casa in care nu s-au facut investitii. Dispozitiile art. 6735 Cod procedura civila ii confera dreptul la bunuri in natura, iar conform art. 6739 al. 2  Cod procedura civila, au dreptul sa primeasca partea in care au facut investitii, exista intrari separate si nu sunt deranjate partile. Mai arata ca, langa aceasta casa sora ei a avut niste anexe, reclamantii au demolat aceste anexe care erai deasupra beciului, reclamantii au suficient spatiu. Timp de 15 ani i-au interzis accesul in casa. Depune la dosar o schita si precizeaza ca a studiat cu atentie raportul de expertiza si evaluarea. In concluzie, solicita a-i fi atribuite camera nr. 1, holul, veranda, cu terenul din fata, exista posibilitatea de convietuire.
     Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
     
     I N S T A N T A
     Deliberand,
     
     Asupra cauzei civile de fata;
     Constata ca prin actiunea formulata reclamantii ____si ____ au chemat in judecata pe parata ____ pentru a se dispune iesirea din indiviziune asupra imobilului situat in ____, str____., judetul Bacau, compus din 2 camere, sala, bucatarie, construit din lemn, caramida,acoperit cu tigla, amplasat pe terenul in suprafata de 300 m.p. proprietatea reclamantilor.
     Actiunea a fost legal timbrata, iar in motivare reclamanta arata ca parata este sora defunctei ____,reclamantii cumparand de la mostenitorii sotului supravietuitor,____, terenul in suprafata de 300 m.p. si ? din locuinta situata in ____, str. ____, nr____, judetul Bacau.
     In cauza s-au administrat probe cu inscrisuri, s-a luat interogatoriu paratei si au fost audiati martori, probatorii din analiza carora instanta retine urmatoarea situatie de fapt :
     In data de 01.04.1983 a decedat ___.., cu ultimul domiciliul in ____, judetul Bacau.
     Mostenitori cu vocatie succesorala au ramas : ____, in calitate de sot supravietuitor si parata ____, in calitate de colateral privilegiat.
     Masa succesorala se compune din ? din imobilul - locuinta, compus din 2 camere, sala, bucatarie, construit din lemn si caramida, acoperit cu tigla, situat in ____., str____., nr____.,judetul Bacau.
     Cota succesorala este de cate ? pentru fiecare mostenitor.
     Cealalta jumatate din imobil apartine sotului supravietuitor, fiind cota sa de contributie la dobandirea acestuia.
     Constata ca la data de 08.12.1993 a decedat ____, cu ultimul domiciliu in ____, judetul Bacau.
     Mostenitori cu vocatie succesorala au ramas : ____ - sora, ____ - sora, ____- sora, ____ - frate,____ - frate, ____ - ____. - nepot de frate, ____ - nepot de frate.
     Masa succesorala se compune din cota de ? din imobilul locuinta prezentat mai sus.
     Prin contractul de vanzare, autentificat sub nr.1.473/12.09.1997 la B.N.P. ____, cu sediul in ___.., judetul Bacau, mostenitorii lui ____vand reclamantilor ____ - ____si ____ drepturile lor indivize de proprietate din cota parte de ? din imobilul prezentat anterior.
     La acest imobil reclamantii au facut o serie de imbunatatiri : au refacut instalatia electrica intr-o camera si in bucatarie si au montat rigips in aceste incaperi, au inlocuit usa de la bucatarie si de la hol, au racordat locuinta la reteaua de gaze, au facut instalatia de incalzire -centrala termica,au tras apa in curte, au schimbat plasele din metal cu scandura la gardul de la  strada. Tencuiala exterioara a fost doar lucrare de intretinere a locuintei si nu se va retine ca imbunatatire.
     In consecinta, se va majora lotul reclamantilor cu contravaloarea acestor imbunatatiri.
     In urma probelor administrate, prin Incheierea din data de 10.06.2009, s-a stabilit masa succesorala, mostenitorii, cotele ce revin acestora si a fost desemnat un expert pentru evaluarea bunurilor si formularea de propuneri de atribuire a loturilor.
     Expertiza efectuata in cauza a respectat dispozitiile din incheierea sus-precizata, partile neridicand obiectiuni.
     Fata de cele de mai sus si de dispozitiile art. 728 din codul civil urmeaza a se admite actiunea si a se dispune iesirea partilor din indiviziune prin atribuire de loturi conform expertizei tehnice, varianta I.
     Instanta urmeaza a atribui loturile in aceasta varianta avand in vedere concluziile expertizei, respectiv, faptul ca terenul de amplasament este destul de redus, nu exista in fapt o posibilitate de partaj in natura. Aceasta varianta, propusa de parata, ar presupune numeroase inconveniente tehnice, si anume: valoarea proprietatii pe ansamblu se va diminua considerabil; reclamantii nu vor avea acces in camera 1 pe care o primesc; va fi dificila de realizat efectiv partajarea terenului, dat fiind amplasamentul zonei dorite de parata (central, in mijlocul lotului de teren).
     In conformitate cu art.274 Cod procedura civila va fi obligata parata sa achite reclamantilor suma de 1.539 lei, reprezentand cota parte din cheltuielile de judecata (onorariu avocat, taxa judiciara de timbru si taxa expertiza).
     
     Pentru aceste motive,
     In numele legii,
     H O T A R A S T E :
     
     Admite actiunea formulata de reclamantii ____. - __. si ____., domiciliati in ____, str. ____ nr_, judetul Bacau impotriva paratei ____, domiciliata in ____.., str. ____, bl __., ap_.., judetul Bacau.
     Dispune iesirea partilor din indiviziune si atribuie loturile conform expertizei tehnice, varianta I, dupa cum urmeaza:
     Lotul nr.1 se atribuie reclamantilor si cuprinde casa situata in  ____., str. ____ nr__, judetul Bacau, impreuna cu gardul aferent, in valoare de 26.258 lei.
     Lotul nr.2 se atribuie paratei si cuprinde suma de 4.111 lei, sulta ce o va primi de la lotul nr.1 - reclamantii ____. - ___.. si  ____...
     Obliga parata sa achite reclamantilor suma de 1.539 lei, reprezentand cota parte din cheltuielile de judecata.
     Cu apel in 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica, azi 07 octombrie 2009.
 PRESEDINTE,                                                                      GREFIER,
      Red.  Gh.A. - 08.10.2009
Dact. N.D.V. - 12.10.2009
Exemplare - 5(cinci).

1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009