InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

infractiunii de talharie

(Sentinta penala nr. 15781 din data de 17.03.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Talharie | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea


ROMANIA
JUDECATORIA ORADEA- JUDETUL BIHOR
SECTIA PENALA                    Operator de date cu caracter personal - 3161
DOSAR NR.  15781/271/2010

SENTINTA PENALA NR.  386/2011

Sedinta publica din data de  17.03.2011

PRESEDINTE: T N C
GREFIER: P L

Din partea Ministerului Public, Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea, a participat procuror D R.
Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatii P A D si P M L, trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de talharie, prev. de art. 211 C. pen.
La apelul nominal facut in sedinta publica, lipsesc partile.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Instanta constata ca dezbaterile au avut loc in sedinta publica din data de 10.03.2011, fiind consemnate in incheierea de sedinta din acea data, care face parte integranta din prezenta, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru azi  17.03.2011 cand, in aceeasi compunere, a hotarat urmatoarele:
J U D E C A T O R I A
  D E L I B E R A N D:

Prin rechizitoriul nr. 6710/P/2009 din 29.07.2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, inregistrat la instanta la 09.08.2010, inculpatii P A D si P M L au fost trimisi in judecata pentru  savarsirea infractiunii de talharie, prev. si ped. de art. 211 al. 1, al. 2 lit. b, c si al. 2 ind. 1 lit. a C.pen, fapta constand in aceea ca in noaptea de 06/07.08.2009 la intersectia dintre DJ 792/A cu drumul de acces spre loc. Sauaieu, inculpatii le-au lovit pe partile vatamate  M H si N E provocandu-le leziuni care au necesitat cate  5-7 zile de ingriji medicale, pentru a obtine bani de la acestea si i-au luat partii vatamate M H o borseta continand acte, un telefon mobil si o camera foto, in valoare de aproximativ 300 Euro. 
Examinand actele si lucrarile dosarului de urmarire penala, coroborate cu probele din cursul cercetarii judecatoresti, instanta retine in fapt urmatoarele:

La data de 07.08.2009 ora 04:41, partile vatamate M H si N E, ambele de cetatenie olandeza, au sesizat prin apelul de urgenta 112 ca in aceeasi noapte au fost agresate fizic pe un drum forestier, iar numitei M H i-a fost sustrasa o borseta din material textil in care avea pasaport, permis de conducere, telefon mobil si un aparat foto.  In urma sesizarii agentii de politie s-au deplasat la locul indicat, respectiv cantonul silvic Pausa, unde le-au identificat pe cele doua parti vatamate, care i-au condus la fata locului, dupa care s-a procedat la intocmirea procesului verbal de constatare si ridicare de urme.
Din actele de cercetare efectuate in cauza s-a stabilit ca partile vatamate, ambele de cetatenie olandeza, au sosit in mun. Oradea la data de 06.08.2009, in jurul orelor 17:00, calatorind in scop turistic.
Acestea s-au cazat la Hotelul "Parc", dupa care seara au iesit pe terasa interioara a hotelului, unde au servit masa si au consumat bauturi alcoolice pana la inchiderea localului. De aici cele doua, s-au deplasat cu un taxi la Clubul "Manas" din Oradea de unde au plecat cu un alt taximetrist aflat in acel local pana in Clubul "Atis" de pe str. Mestesugarilor. Astfel, cele doua parti vatamate s-au deplasat cu taxiul marca "Dacia Logan" de culoare rosie cu nr. de inmatriculare BH-88-EDY, condus de catre inculpatul P A D fiind insotiti si de inculpatul P M L si prietena acestuia, F A Z. Ajunse in club, partile vatamate au mai consumat bere, iar dupa aproximativ o ora au solicitat inculpatilor sa le duca intr-un alt local. In acest sens toti cinci au pornit spre un alt local, partile vatamate realizand doar la iesire din Oradea ca barul respectiv se afla in alta localitate. In drum spre Tinca, inculpatul P A D a oprit autoturismul la statia PECO "Agil", situat pe str. Mestesugarilor din Oradea, de unde partea vatamata N E si-a cumparat un pachet de tigari dupa care si-au continuat deplasarea spre Tinca.
In jurul orelor 03.00, ajuns in loc. Nojorid, inculpatul PURGE ALIN a oprit autoturismul intr-o statie Peco situata pe partea dreapta a DN 79 de unde a alimentat benzina de 30 de lei si deoarece partile vatamate au refuzat sa-i dea bani de benzina, acestia au inceput sa se certe in autoturism. Ulterior la intrare in localitatea Les, inculpatul P A D a iesit cu autoturismul de pe DJ 792/A si a intrat pe un drum forestier si a oprit autoturismul dupa ce a parcurs cativa metri, langa o padure. A coborat din autoturism si cerandu-i si partii vatamate N E sa coboare a continuat sa se certe cu aceasta, iar la un moment dat  a inceput sa o agreseze fizic, astfel ca a coborat din autoturism si partea vatamata M H sa o ajute pe prietena ei. Intre timp a coborat din autoturism si inculpatul P M L, care impreuna cu fratele sau inculpatul P A D, le-au aplicat mai multe lovituri cu palmele si picioarele partilor vatamate, pe motiv ca nu le-au dat banii de benzina. In timpul agresiunii inculpatul P A D a luat de la partea vatamata M H o borseta, dupa care inculpatii s-au urcat in autoturism si au plecat abandonand partile vatamate. In tot timpul altercatiei martora F A Z, prietena inculpatului P M L,  a stat in autoturism si le-a spus inculpatilor sa lase victimele in pace.
In autoturism inculpatii au deschis borseta si au gasit in aceasta un pasaport, permis de conducere, un telefon mobil si un aparat foto. Din bunurile gasite inculpatii au pastrat telefonul mobil si aparatul foto, iar in ceea ce priveste borseta cu actele le-au aruncat la o distanta de aproximativ un kilometru de locul incidentului.
Partile vatamate au mers pe jos prin padure pana au ajuns la cantonul silvic Pausa, unde au spus persoanelor de acolo ce s-a intamplat si au anuntat politia.
Cu ocazia cercetarii la fata locului, echipa operativa a politiei care s-a deplasat imediat la fata locului a legitimat persoanele vatamate, dupa care au fost conduse de catre acestea la fata locului in prezenta a doi martori asistenti. Au fost efectuate fotografii judiciare in care au fost evidentiate leziunile suferite de partile vatamate si urmele de sange de pe hainele acestora. La fata locului, respectiv drumul ce duce spre Balta Gepiu au fost gasite mai multe urme biologice cu aspect de sange, trei chistoace de tigari, doua urme de rulare care provin de la un autoturism si o sticla goala de bere marca Beck´s. La 150 metri de locul faptei au fost gasite un pix si o bricheta, ambele de culoare alba si o cutie de crema.  Mijloacele materiale de proba au fost ridicate si sigilate, iar de pe sticla de bere a fost ridicata o urma papilara.
In baza informatiilor oferite de partile vatamate politia  a reusit inca in aceeasi zi identificarea autoturismului marca "Dacia Logan" de culoare rosie cu nr. de inmatriculare BH-88-EDY condus de inculpatul P A D si s-a procedat la examinarea criminalistica a autoturismului. La examinarea exterioara s-a constatat ca acesta prezinta avarii vizibile pe partea exterioara a aripii dreapta spate si urme de culoare brun roscata cu aspect de sange. La examinarea interioara au fost evidentiate pete de culoare brun roscata cu aspect de sange pe partea interior a stalpului din dreapta si pe partea interioara a portierei dreapta fata si de asemenea s-au prelevat mai multe urme papilare (f. 16-17 dos. UP). De asemenea s-a constatat ca la portierele din spate lipsesc manivelele pentru coborarea si ridicarea geamurilor. In urma constatarii tehnico stiintifice efectuate in cauza s-a stabilit ca doua dintre urmele papilare ridicate de pe portiera dreapta spate a autoturismului au fost create de partile vatamate (f. 80 dos. UP). S-a mai stabilit ca una dintre urmele papilare de pe portiera dreapta spate a autoturismului au fost create de inculpatul P M L (f. 96 dos. UP).
Ulterior cei doi inculpati au fost condusi in teren si la fata locului au fost gasite borseta si actele partii vatamate M H de pe pasaport fiind ridicate urme papilare (pv f.19 dos. UP). In urma constatarii tehnico stiintifice s-a stabilit ca urma papilara ridicata de pe interiorul pasaportului apartinand partii vatamate M H a fost creata de martora F A Z.
Din raportul de constatare medico legala eliberat de S.M.L. Bihor rezulta ca partea vatamata E Na prezenta leziuni posttraumatice produse prin lovire cu corpuri dure, comprimare cu mana si cadere (mai multe tumefieri si echimoze pe tot corpul) care dateaza din 06/07.08.2009 si  necesita 5-7 zile de ingrijiri medicale (f. 56-57 dos. UP), iar in ceea ce priveste partea vatamata M H aceasta prezenta leziuni care s-au produs prin lovire cu corpuri dure (la nivelul buzei superioare, genunchi stang si gamba) si care necesita 5-7 zile de ingrijiri medicale (f. 68 dos. UP). 
Aparatul foto digital marca "Soni Cyber Shot" model DSCW35 cu seria 7668359 a fost ridicat de la inculpatul P A D si restituit partii vatamate M H, iar telefonul mobil marca "LG Shine" de culoare gri a  fost ridicat de la inculpatul P M L fiind de asemenea restituit aceleasi parti vatamate (f.69-73 dos. UP).  
Cu ocazia audierii (f. 16) inculpatul P A D a recunoscut savarsirea faptei, dar sustine ca el i-a aplicat o singura lovitura cu palma peste fata uneia dintre partile vatamate, iar celalalt inculpat a lovit-o pe cealalta parte vatamata. A mai precizat faptul ca a retinut telefonul mobil si aparatul foto in contul banilor pe care trebuia sa ii primeasca pentru cursa. Inculpatul P M L (f.17) de asemenea a recunoscut savarsirea faptei precizand ca martora F A Z nu a coborat din masina si le-a spus sa lase victimele in pace. A mai aratat faptul ca persoanele vatamate vorbeau doar putin  limba romana, nu le cunosteau dinaintea evenimentului si nu le-au amenintat cu agresiuni sexuale. Sustinerile inculpatilor in sensul ca fiecare i-ar fi aplicat partii vatamate doar cate o palma, nu pot fi considerate ca fiind conforme cu adevarul raportat la mentiunile din certificatele medico legale, plansele fotografice ale victimelor si ale urmelor de sange descoperite la fata locului.
Partile vatamate nu au fost audiate cu ocazia cercetarii judecatoresti, dar au trimis o adresa in limba engleza in care arata ca nu se vor prezenta, respectiv faptul ca nu mai au nimic de adaugat la declaratiile date in cursul urmaririi penale (f. 11-13). In cursul urmaririi penale partile vatamate au dat o declaratie olografa in limba engleza, care a fost tradusa de traducator autorizat (f. 44-54, respectiv f. 60-65) in care au relatat in detaliu starea de fapt descrisa mai sus si au declarat ca nu se constituie parte civila in cauza.
Avand in vedere ca declaratiile nu au fost luate in prezenta unui interpret cu respectarea dispozitiilor art. 128 C.pr.pen. rap. la art. 83, 84 si 85 C.pr.pen, acestea nu pot fi avute in vedere la aflarea adevarului.
Martora F A Z (f. 39) a confirmat faptul ca inculpatii au luat borseta de la partile vatamate si le-au lovit, dupa care acestea au fugit in padure. A confirmat faptul ca in borseta pe care cei doi inculpati au adus-o in masina a fost gasit un aparat foto si un telefon mobil, acesta din urma fiind pastrat de inculpatul P M L, iar in ceea ce priveste actele, pe acestea le-au aruncat.
Starea de fapt retinuta si vinovatia inculpatilor sunt pe deplin dovedite cu probele administrate in cauza: procesele verbale de consemnare a plangerii (f.10-11- dos.UP), procese verbale de cercetare la fata locului (f. 12-13 dos.UP), procesele verbale de depistare (f. 14-15 dos.UP), proces verbal de examinare criminalistica (f. 16-17 dos. UP), proces verbal de conducere in teren (f. 18-21 dos.UP), planse foto de la examinarea criminalistica a autoturismului (f. 22-43 dos. UP),  dovezi de ridicare si restituire a telefonului si a camerei foto (f. 69-73 dos. UP), raportul de constatare tehnico stiintifica (f. 87-98 dos. UP), declaratiile inculpatilor (f. 99-104, f. 111-116 dos. UP si f. 16-17 dos. instanta) care se coroboreaza cu declaratiile martorei F A Z (f. 39) si ale martorilor asistenti N S S si B A ( f. 55).
In drept,  faptele inculpatilor  P A D si P M L, constand in aceea ca in noaptea de 06/07.08.2009, in jurul orei 03.00, la intersectia dintre DJ 792/A cu drumul de acces spre loc. Sauaieu, le-au lovit in repetate randuri la nivelul capului si al corpului, pe partile vatamate M H si N E provocandu-le leziuni care au necesitat cate 5-7 zile de ingriji medicale, pentru a obtine bani de la acestea si i-au luat partii vatamate M H o borseta continand acte, un telefon mobil si o camera foto, in valoare de aproximativ 300 euro, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie, prev. si ped. de art. 211 al. 1, al. 2 lit. b, c si al. 2 ind. 1 lit. a C. pen., text in baza caruia fiecare inculpat urmeaza a fi condamnat la cate o pedeapsa de 7 ani inchisoare cu executare in regim de detentie.
In ceea ce priveste continutul infractiunii de talharie, se constata ca exista legatura de cauzalitate intre actiunea principala de luare a bunurilor si actiunea secundara constand in aplicarea de catre fiecare inculpat a mai multor lovituri partilor vatamate. Astfel, chiar inculpatii au declarat ca, inca inainte sa  ajunga pe drumul forestier le-au solicitat partilor vatamate sa le dea bani. Pe cale de consecinta, solicitarea avocatului inculpatilor de achitare in temeiul art. 10 lit. d C. pr. pen. pe motiv ca nu a existat intentia de a talhari este neintemeiata, avand in vedere si imprejurarile in care a fost savarsita fapta, respectiv pe un drum forestier, noaptea, situatie in care partile vatamate ar fi putut remite bunurile respective chiar si numai urmare a temerii provocate de aceste circumstante reale. Totodata existenta raportului de cauzalitate este cu atat mai evidenta, cu cat inculpatii nu au contestat starea de fapt sustinand doar ca nu le-au agresat partile vatamate cu intentia de a le talhari, ci doar cu intentia de a le lua banii pentru cursa.  Pentru recuperarea unei presupuse creante banesti legiutorul a prevazut  si alte modalitati de a actiona decat  savarsirea unei talharii asupra a doua femei straine, pe timp de noapte, intr-o padure aflata intr-un loc izolat.
La individualizarea pedepsei, conform criteriilor prevazute la art. 72 C. pen. instanta a avut in vedere limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a codului, imprejurarile comiterii faptei, respectiv faptul ca infractiunea a fost savarsita pe timp de noapte, pe un drum forestier, victimele sunt femei care nu vorbeau bine limba romana si care au suferit leziuni destul de grave in urma multiplelor lovituri aplicate de cei doi inculpati, care aveau o forta fizica net superioara celor doua, circumstantele personale ale inculpatilor si gradul de pericol social al faptei savarsite. 
In cadrul individualizarii judiciare a pedepsei, retinerea circumstantelor atenuante prevazute la art. 74 C. pen. constatarea si caracterizarea acestora ca atare este lasata la aprecierea instantei de judecata.
Imprejurarea ca inculpatii au avut o atitudine sincera, cooperanta si au recunoscut fapta, este lipsita de relevanta in conditiile in care in cauza exista probe evidente stiintifice ale vinovatiei acestora (respectiv rapoartele de constatare dactiloscopica si certificatele medico legale), astfel incat trebuiau sa recunoasca si sa fie cooperanti, neputand nega o situatie certa si clara. Totodata comportamentul inculpatilor ulterior savarsirii faptei, faptul ca partile vatamate nu s-au constituit parte civila in cauza, lipsa de antecedente a inculpatilor, precum si faptul ca s-au bucurat de bune caracterizari, trebuie coroborat si cu pericolul social major al infractiunii savarsite. Astfel aceste imprejurari pot forma criterii de apreciere in dozarea pedepsei intre limitele prevazute de lege, considerandu-se ca prin aplicarea minimului special al pedepsei poate fi atins scopul educativ si coercitiv al pedepsei.
Raportat la cuantumul pedepselor aplicate, modalitatea de executare a acestora poate fi doar executarea efectiva in regim de detentie.
Instanta retine ca natura faptei savarsite, ansamblul circumstantelor personale ale inculpatilor duc la concluzia existentei unei nedemnitati in exercitarea drepturilor  prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C. pen. urmand ca in baza art. 71 al. 2 C.pen. sa le interzica pe durata executarii pedepsei, ca pedeapsa accesorie fata de fiecare inculpat.
Intrucat inculpatii au fost retinuti, in temeiul art. 88 C.pen, se va deduce din pedepsele pronuntate durata retinerii de 24 de ore din 07.08.2009.
In ceea ce priveste latura civila a cauzei, se constata ca partile vatamate M H si N E nu s-au constituit parte civila in cauza.
In temeiul art.191 al. 1 si 2 C.pr.pen. va obliga fiecare inculpat la plata sumei de cate 350 lei cheltuieli judiciare avansate de stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
 
I. Condamna pe inculpatul P A D, ______.,  dupa cum urmeaza:

- 7 ani inchisoare cu executare in regim de detentie, pentru savarsirea infractiunii de talharie,  prev. si ped. de art. 211 al. 1, al. 2 lit. b si c si al. 21 lit. a C. pen. 

In baza art. 71 al. 2 C. pen., interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a si b C. pen. cu titlu de pedeapsa accesorie.
In temeiul art. 88 C.pen, deduce din pedeapsa pronuntata durata retinerii de 24 de ore din 07.08.2009.

II. Condamna pe inculpatul P M L, ____..,  dupa cum urmeaza: 

- 7 ani inchisoare cu executare in regim de detentie, pentru savarsirea infractiunii de talharie,  prev. si ped. de art. 211 al. 1, al. 2 lit. b si c si al. 21 lit. a C. pen. 

In baza art. 71 al. 2 C. pen., interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a si b C. pen. cu titlu de pedeapsa accesorie.
In temeiul art. 88 C.pen, deduce din pedeapsa pronuntata durata retinerii de 24 de ore din 07.08.2009.

Constata ca partile vatamate M H si E N nu s-au constituit parte civila in cauza.

In temeiul art.191 alin. 1 si 2 C.pr.pen. obliga fiecare inculpat la plata sumei de cate 350 lei cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cu drept de recurs in 10 zile de la comunicare cu partile si de la pronuntare cu procurorul.
Pronuntata in sedinta publica din 17.03.2011.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Talharie

talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Talharie - Sentinta penala nr. SP62/2007 din data de 31.03.2009
Executarea efectiva a pedepsei inchisorii .Asigurarea indeplinirii scopurilor si functiei pedepsei .Mentinerea in apel a hotararii de condamnare - Decizie nr. 236 din data de 22.09.2010
Individualizarea judiciara a pedepsei Circumstante atenuante - Decizie nr. 21 din data de 01.02.2010
Corecta individualizare a pedepsei sub aspectul cuantumului si a modului de executare - Decizie nr. 44 din data de 24.02.2010
Talharie - Sentinta penala nr. 470 din data de 26.08.2009
Retinand in mod intemeiat varianta agravanta a tentativei de omor prev. de art. 176 lit. d Cod penal, instanta de fond a apreciat in mod judicios ca in speta nu sunt aplicabile prevederile art. 3201 Cod procedura penala referitoare la judecarea cauzei i - Decizie nr. 3/Ap din data de 21.02.2013
Activitatea infractionala a inculpatului major care in baza unei intelegeri anterioare cu inculpatii minori, autori ai unei infractiuni de talharie in forma continuata, promite autorilor ajutor in valorificarea la casele de amanet bunurilor obtinute in - Decizie nr. 125/R din data de 14.02.2013
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 1041 din data de 08.10.2012
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 847 din data de 05.07.2012
Talharie. Continut obiectiv al infractiunii. - Decizie nr. 60 din data de 14.03.2011
Talharie. Notiunea de arma. Folosirea unui pistol de jucarie la comiterea faptei. Incadrare juridica. - Decizie nr. 620 din data de 15.10.2009
Talharie. Stabilirea modalitatii de executare a pedepsei. Criterii de evaluare. - Decizie nr. 528 din data de 05.09.2009
Talharie savarsita in forma continuata. Mai multe infractiuni de talharie in concurs real. Distinctie. - Decizie nr. 80/A din data de 14.02.2006
Talharie si violare de domiciliu. Concurs de infractiuni. - Decizie nr. 30/A din data de 12.01.2006
art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 840 din data de 28.03.2012
art. 211 C.p. - Sentinta penala nr. 2100 din data de 22.10.2010
- Sentinta penala nr. 2070 din data de 20.11.2008