Iesire din indiviziune. Acord de mediere. Respingere cerere de restituire a taxei judiciare de timbru
(Sentinta civila nr. 3359 din data de 13.12.2012 pronuntata de Judecatoria Slobozia)Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale.
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. _, reclamanta NA a chemat in judecata pe paratii SI si SS, solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa dispuna iesirea din indiviziune cu privire la bunurile dobandite prin succesiune de la defunctii SC si SA, evidentiate in certificatul de mostenitor nr. _, emis de BNP _, cu sediul in _
In motivarea cererii, s-a aratat ca potrivit certificatului de mostenitor nr. _ , de pe urma defunctilor SC, decedat la data de _ si SA , decedata la data de _ , ambii cu ultimul domiciliu in _, au ramas ca bunuri succesorale un imobil casa de locuit cu anexe si teren aferent in suprafata de 1973 m.p., situat in _, cu datele de identificare
mentionate in actul succesoral si suprafata de 4,40 ha teren arabil situat in extravilanul _, identificat in actul succesoral si in titlul de proprietate nr. _.
Cotele conform carora detin terenul in coproprietate sunt de 1/3 pentru fiecare dintre parti, astfel cum s-a stabilit prin certificatul de mostenitor mai sus mentionat .
Pentru ca doresc lichidarea starii de indiviziune, s-a solicitat admiterea cererii formulate .
In drept actiunea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 673 ind. 1 si urm. din Codul de procedura civila .
Cererea a fost legal timbrata conform dovezilor atasate la dosar.
In dovedirea actiunii s-a solicitat proba cu inscrisurile depuse la dosar, fiind anexate un set de documente aflate la filele _ Ulterior s-au mai depus, certificat de atestare fiscala, certificat de sarcini, adeverinta rol agricol nr. _ emisa de Consiliul Local _, procesul verbal de inchidere a medierii si acordul de mediere incheiat de parti la data de _
Legal citati, paratii nu au depus intampinare in cauza si nu au formulat aparari, dar s-au prezentat la instanta si au aratat ca sunt de acord cu cererea reclamantei .
In sedinta publica din data de _, partile prezente la instanta au declarat ca au inteles sa stinga litigiul privind partajarea bunurilor succesorale printr-un acord de mediere, au depus inscrisul cu aceasta denumire atasat la filele _ din dosar si au solicitat instantei sa ia act de acordul de mediere incheiat in scris si depus la dosar, reclamanta solicitand totodata si restituirea taxei de timbru potrivit dispozitiilor art. 63 din Legea 192/2006.
In cursul cercetarii judecatoresti au fost administrate, la solicitarea reclamantei si dispozitia instantei, proba cu inscrisurile atasate la dosar.
Analizand cererea formulata prin prisma sustinerilor partilor, raportat la probatoriul administrat si dispozitiile legale incidente in cauza, instanta retine urmatoarele :
In primul rand instanta retine ca la data de 01.10.2011 au intrat in vigoare dispozitiile noului cod civil, prezenta cauza urmand sa se solutioneze in conformitate cu noile dispozitiile legale, aplicabile in speta in raport de faptul ca cererea a fost introdusa dupa intrarea in vigoare a acestor dispozitii, potrivit art. 66 alin. 2 din Legea nr. 71/2011 .
Apoi constata ca prin cererea formulata, reclamanta i-a chemat in judecata pe parati, solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa dispuna iesirea din indiviziune cu privire la bunurile dobandite prin succesiune de la defunctii SC si SA, evidentiate in certificatul de mostenitor nr. _, emis de BNP _, cu sediul in _ .
In baza titlului de proprietate nr. _, din data de _, emis de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor _, numitul SC (in prezent decedat) a dobandit prin reconstituire in baza Legii nr. 18/1991, dreptul de proprietate asupra suprafetei totale de 4,5973 ha teren din care 4,40 ha teren arabil si vii, situat in extravilanul _ si 0,1973 ha teren intravilan situat pe raza aceleiasi localitati .
Din certificatul de atestare fiscala aflat la dosar, rezulta ca defunctii SC si SA figureaza in evidenta la nr. de rol nominal unic _ cu 4,40 ha teren extravilan si un imobil casa de locuit in suprafata de 120 m.p. si anexe gospodaresti in suprafata de 113 m.p. cu teren aferent in suprafata de 1973 m.p. aflat in intravilanul _, ce se sustine ca face parte din masa succesorala, imobile pentru care este achitat la zi impozitul catre bugetul local.
De asemenea din certificatul pentru atestarea dreptului de proprietate si procesul verbal de identificare a imobilului, ambele emise de Primaria _, rezulta ca SC si SA (in prezent decedati), figureza in registrul agricol vol. _, tip _, la pozitia _ cu un teren intravilan in suprafata de 1973 m.p. si un imobil casa de locuit edificata in anul 1960 din paianta, formata din patru camere cu suprafata construita de 120 m.p. si anexe gospodaresti cu suprafata construita de 113 m.p., imobile situate in _
In baza certificatului de sarcini emis de O.C.P.I. _ anexat la dosar (fila _) si a incheierii atasate la fila _, instanta retine ca imobilele ce fac obiectul prezentei cauze nu sunt afectate de sarcini, fiind notat la dispozitia instantei doar acest litigiu intervenit intre parti.
La data de _ a decedat numitul SC, iar succesiunea acestuia a fost dezbatuta, conform certificatului de mostenitor nr. _, emis de BNP _, cu sediul in _. Prin acelasi certificat de mostenitor a fost dezbatuta si succesiunea numitei SA (sotia postdecedata a numitului SC), mama celor trei parti din dosar .
Conform inscrisului mentionat, mostenitorii defunctilor SC si SA sunt reclamanta si paratii in calitate de descendenti de gradul I (fiica si fii) iar masa succesorala ramasa de pe urma defunctilor este compusa din imobilul casa de locuit, construita din paianta, acoperita cu tabla, compusa din patru camere si anexe gospodaresti - o bucatarie de vara, un grajd si o magazie cu teren aferent in suprafata de 1973 m.p., amplasat in intravilanul _, individualizat potrivit titlului de proprietate nr. _, din data de _, emis de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor _ si suprafata de 4,40 ha teren arabil si vii, situat in extravilanul _, evidentiat in acelasi titlu de proprietate mentionat anterior .
Cotele conform carora detin imobilele succesorale in coproprietate sunt de 1/3 pentru fiecare dintre parti, astfel cum s-a stabilit prin certificatul de mostenitor mai sus mentionat .
In raport de aceste inscrisuri, instanta constata ca reclamanta si paratii sunt coproprietari in indiviziune asupra imobilelor ce compun masa succesorala a defunctilor SC si SA, anterior descrise si evidentiate in certificatul de mostenitor nr. _, emis de BNP _
Potrivit disp. art. 1143 alin. 1 din Codul civil, nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Mostenitorul poate cere oricand iesirea din indiviziune, chiar si atunci cand exista conventii sau clauze testamentare care prevad altfel, iar in baza alin. 2 al aceluiasi articol dispozitiile art. 669 - 686 se aplica si partajului succesoral in masura in care nu sunt incompatibile cu acesta.
In baza art. 669 din Codul civil, incetarea coproprietatii prin partaj poate fi ceruta oricand, afara de cazul in care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotarare judecatoreasca si in conformitate cu art. 670 din acelasi cod partajul poate fi facut prin buna invoiala sau prin hotarare judecatoreasca, in conditiile legii.
In temeiul art. 686 din Codul civil, prevederile prezentei sectiuni sunt aplicabile bunurilor aflate in coproprietate, indiferent de izvorul sau, precum si celor aflate in devalmasie.
Avand in vedere probatoriul administrat in cauza, textele de lege invocate, concluziile si considerentele retinute mai sus, instanta considera ca cererea reclamantei este intemeiata .
La dosar a fost depus de parti un acord de mediere solicitandu-se sa se ia act de acordul de mediere si sa se pronunte o hotarare in baza art. 272 Cod procedura civila, conform intelegerii partilor.
Potrivit art. 58 din Legea nr. 192/2006 privind medierea, cand partile aflate in conflict au ajuns la o intelegere, se poate redacta un acord scris, care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestea si care are valoarea unui inscris sub semnatura privata .
Conform disp. art. 63 alin. 1 din Legea nr. 192/2006, in cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit disp. art. 271 din Codul de procedura civila .
In temeiul dispozitiilor art. 271 C.pr.civ. ,,Partile se pot infatisa oricand in cursul judecatii, chiar fara sa fi fost citate, pentru a cere sa se dea hotarare care sa consfinteasca invoiala lor" si in baza prevederilor art. 272 C.pr.civ., invoiala va fi infatisata in scris si va constitui dispozitivul hotararii.
In baza acestor disp. legale urmeaza ca in continuare instanta sa analizeze daca acordul de mediere intervenit intre parti respecta cerintele de fond si de forma prevazute de lege, necesare pentru ca acesta sa fie consfintit printr-o hotarare de expedient.
Din examinarea inscrisului depus la dosar rezulta ca sunt indeplinite toate conditiile, atat sub aspect formal, cat si sub aspect material, pentru valabilitatea acestui acord de mediere, astfel incat instanta va admite actiunea, va dispune iesirea din indiviziune a partilor, va lua act de acordul de mediere incheiat la data de _ si va atribui partilor loturi conform inscrisului cu aceasta denumire atasat la dosar ce va fi evidentiat in dispozitivul hotararii.
In baza art. 54 alin. 2 din Legea nr. 7/1996 republicata va dispune comunicarea unei copii de pe hotararea ramasa irevocabila catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara _
Totodata, in baza art. 771 alin. 6 din Legea 571/2003 republicata, va dispune ca in termen de 30 de zile de la ramanerea irevocabila a prezentei hotarari, un exemplar al acesteia cu documentatia aferenta sa fie comunicata la organul fiscal competent, in vederea calcularii impozitului pe veniturile din transferul proprietatii imobilului.
Avand in vedere faptul ca acordul de mediere a fost incheiat de parti la data de _ si depus la instanta la data de _, iar incepand cu data de _, disp. art. 63 alin. 2 din Legea nr. 192/2006 au fost modificate prin disp. Legii nr. 115/2012 si nu mai este posibila restituirea taxei judiciare de timbru in cauze de genul prezentului litigiu, textul avand urmatorul continut “Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale", instanta va respinge ca neintemeiata cererea reclamantei de restituire a sumei de 3.178,28 lei, platita in cauza cu titlul de taxa judiciara de timbru.
Se va lua act ca partile nu au solicitat cheltuieli de judecata.
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. _, reclamanta NA a chemat in judecata pe paratii SI si SS, solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa dispuna iesirea din indiviziune cu privire la bunurile dobandite prin succesiune de la defunctii SC si SA, evidentiate in certificatul de mostenitor nr. _, emis de BNP _, cu sediul in _
In motivarea cererii, s-a aratat ca potrivit certificatului de mostenitor nr. _ , de pe urma defunctilor SC, decedat la data de _ si SA , decedata la data de _ , ambii cu ultimul domiciliu in _, au ramas ca bunuri succesorale un imobil casa de locuit cu anexe si teren aferent in suprafata de 1973 m.p., situat in _, cu datele de identificare
mentionate in actul succesoral si suprafata de 4,40 ha teren arabil situat in extravilanul _, identificat in actul succesoral si in titlul de proprietate nr. _.
Cotele conform carora detin terenul in coproprietate sunt de 1/3 pentru fiecare dintre parti, astfel cum s-a stabilit prin certificatul de mostenitor mai sus mentionat .
Pentru ca doresc lichidarea starii de indiviziune, s-a solicitat admiterea cererii formulate .
In drept actiunea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 673 ind. 1 si urm. din Codul de procedura civila .
Cererea a fost legal timbrata conform dovezilor atasate la dosar.
In dovedirea actiunii s-a solicitat proba cu inscrisurile depuse la dosar, fiind anexate un set de documente aflate la filele _ Ulterior s-au mai depus, certificat de atestare fiscala, certificat de sarcini, adeverinta rol agricol nr. _ emisa de Consiliul Local _, procesul verbal de inchidere a medierii si acordul de mediere incheiat de parti la data de _
Legal citati, paratii nu au depus intampinare in cauza si nu au formulat aparari, dar s-au prezentat la instanta si au aratat ca sunt de acord cu cererea reclamantei .
In sedinta publica din data de _, partile prezente la instanta au declarat ca au inteles sa stinga litigiul privind partajarea bunurilor succesorale printr-un acord de mediere, au depus inscrisul cu aceasta denumire atasat la filele _ din dosar si au solicitat instantei sa ia act de acordul de mediere incheiat in scris si depus la dosar, reclamanta solicitand totodata si restituirea taxei de timbru potrivit dispozitiilor art. 63 din Legea 192/2006.
In cursul cercetarii judecatoresti au fost administrate, la solicitarea reclamantei si dispozitia instantei, proba cu inscrisurile atasate la dosar.
Analizand cererea formulata prin prisma sustinerilor partilor, raportat la probatoriul administrat si dispozitiile legale incidente in cauza, instanta retine urmatoarele :
In primul rand instanta retine ca la data de 01.10.2011 au intrat in vigoare dispozitiile noului cod civil, prezenta cauza urmand sa se solutioneze in conformitate cu noile dispozitiile legale, aplicabile in speta in raport de faptul ca cererea a fost introdusa dupa intrarea in vigoare a acestor dispozitii, potrivit art. 66 alin. 2 din Legea nr. 71/2011 .
Apoi constata ca prin cererea formulata, reclamanta i-a chemat in judecata pe parati, solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa dispuna iesirea din indiviziune cu privire la bunurile dobandite prin succesiune de la defunctii SC si SA, evidentiate in certificatul de mostenitor nr. _, emis de BNP _, cu sediul in _ .
In baza titlului de proprietate nr. _, din data de _, emis de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor _, numitul SC (in prezent decedat) a dobandit prin reconstituire in baza Legii nr. 18/1991, dreptul de proprietate asupra suprafetei totale de 4,5973 ha teren din care 4,40 ha teren arabil si vii, situat in extravilanul _ si 0,1973 ha teren intravilan situat pe raza aceleiasi localitati .
Din certificatul de atestare fiscala aflat la dosar, rezulta ca defunctii SC si SA figureaza in evidenta la nr. de rol nominal unic _ cu 4,40 ha teren extravilan si un imobil casa de locuit in suprafata de 120 m.p. si anexe gospodaresti in suprafata de 113 m.p. cu teren aferent in suprafata de 1973 m.p. aflat in intravilanul _, ce se sustine ca face parte din masa succesorala, imobile pentru care este achitat la zi impozitul catre bugetul local.
De asemenea din certificatul pentru atestarea dreptului de proprietate si procesul verbal de identificare a imobilului, ambele emise de Primaria _, rezulta ca SC si SA (in prezent decedati), figureza in registrul agricol vol. _, tip _, la pozitia _ cu un teren intravilan in suprafata de 1973 m.p. si un imobil casa de locuit edificata in anul 1960 din paianta, formata din patru camere cu suprafata construita de 120 m.p. si anexe gospodaresti cu suprafata construita de 113 m.p., imobile situate in _
In baza certificatului de sarcini emis de O.C.P.I. _ anexat la dosar (fila _) si a incheierii atasate la fila _, instanta retine ca imobilele ce fac obiectul prezentei cauze nu sunt afectate de sarcini, fiind notat la dispozitia instantei doar acest litigiu intervenit intre parti.
La data de _ a decedat numitul SC, iar succesiunea acestuia a fost dezbatuta, conform certificatului de mostenitor nr. _, emis de BNP _, cu sediul in _. Prin acelasi certificat de mostenitor a fost dezbatuta si succesiunea numitei SA (sotia postdecedata a numitului SC), mama celor trei parti din dosar .
Conform inscrisului mentionat, mostenitorii defunctilor SC si SA sunt reclamanta si paratii in calitate de descendenti de gradul I (fiica si fii) iar masa succesorala ramasa de pe urma defunctilor este compusa din imobilul casa de locuit, construita din paianta, acoperita cu tabla, compusa din patru camere si anexe gospodaresti - o bucatarie de vara, un grajd si o magazie cu teren aferent in suprafata de 1973 m.p., amplasat in intravilanul _, individualizat potrivit titlului de proprietate nr. _, din data de _, emis de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor _ si suprafata de 4,40 ha teren arabil si vii, situat in extravilanul _, evidentiat in acelasi titlu de proprietate mentionat anterior .
Cotele conform carora detin imobilele succesorale in coproprietate sunt de 1/3 pentru fiecare dintre parti, astfel cum s-a stabilit prin certificatul de mostenitor mai sus mentionat .
In raport de aceste inscrisuri, instanta constata ca reclamanta si paratii sunt coproprietari in indiviziune asupra imobilelor ce compun masa succesorala a defunctilor SC si SA, anterior descrise si evidentiate in certificatul de mostenitor nr. _, emis de BNP _
Potrivit disp. art. 1143 alin. 1 din Codul civil, nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Mostenitorul poate cere oricand iesirea din indiviziune, chiar si atunci cand exista conventii sau clauze testamentare care prevad altfel, iar in baza alin. 2 al aceluiasi articol dispozitiile art. 669 - 686 se aplica si partajului succesoral in masura in care nu sunt incompatibile cu acesta.
In baza art. 669 din Codul civil, incetarea coproprietatii prin partaj poate fi ceruta oricand, afara de cazul in care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotarare judecatoreasca si in conformitate cu art. 670 din acelasi cod partajul poate fi facut prin buna invoiala sau prin hotarare judecatoreasca, in conditiile legii.
In temeiul art. 686 din Codul civil, prevederile prezentei sectiuni sunt aplicabile bunurilor aflate in coproprietate, indiferent de izvorul sau, precum si celor aflate in devalmasie.
Avand in vedere probatoriul administrat in cauza, textele de lege invocate, concluziile si considerentele retinute mai sus, instanta considera ca cererea reclamantei este intemeiata .
La dosar a fost depus de parti un acord de mediere solicitandu-se sa se ia act de acordul de mediere si sa se pronunte o hotarare in baza art. 272 Cod procedura civila, conform intelegerii partilor.
Potrivit art. 58 din Legea nr. 192/2006 privind medierea, cand partile aflate in conflict au ajuns la o intelegere, se poate redacta un acord scris, care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestea si care are valoarea unui inscris sub semnatura privata .
Conform disp. art. 63 alin. 1 din Legea nr. 192/2006, in cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit disp. art. 271 din Codul de procedura civila .
In temeiul dispozitiilor art. 271 C.pr.civ. ,,Partile se pot infatisa oricand in cursul judecatii, chiar fara sa fi fost citate, pentru a cere sa se dea hotarare care sa consfinteasca invoiala lor" si in baza prevederilor art. 272 C.pr.civ., invoiala va fi infatisata in scris si va constitui dispozitivul hotararii.
In baza acestor disp. legale urmeaza ca in continuare instanta sa analizeze daca acordul de mediere intervenit intre parti respecta cerintele de fond si de forma prevazute de lege, necesare pentru ca acesta sa fie consfintit printr-o hotarare de expedient.
Din examinarea inscrisului depus la dosar rezulta ca sunt indeplinite toate conditiile, atat sub aspect formal, cat si sub aspect material, pentru valabilitatea acestui acord de mediere, astfel incat instanta va admite actiunea, va dispune iesirea din indiviziune a partilor, va lua act de acordul de mediere incheiat la data de _ si va atribui partilor loturi conform inscrisului cu aceasta denumire atasat la dosar ce va fi evidentiat in dispozitivul hotararii.
In baza art. 54 alin. 2 din Legea nr. 7/1996 republicata va dispune comunicarea unei copii de pe hotararea ramasa irevocabila catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara _
Totodata, in baza art. 771 alin. 6 din Legea 571/2003 republicata, va dispune ca in termen de 30 de zile de la ramanerea irevocabila a prezentei hotarari, un exemplar al acesteia cu documentatia aferenta sa fie comunicata la organul fiscal competent, in vederea calcularii impozitului pe veniturile din transferul proprietatii imobilului.
Avand in vedere faptul ca acordul de mediere a fost incheiat de parti la data de _ si depus la instanta la data de _, iar incepand cu data de _, disp. art. 63 alin. 2 din Legea nr. 192/2006 au fost modificate prin disp. Legii nr. 115/2012 si nu mai este posibila restituirea taxei judiciare de timbru in cauze de genul prezentului litigiu, textul avand urmatorul continut “Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale", instanta va respinge ca neintemeiata cererea reclamantei de restituire a sumei de 3.178,28 lei, platita in cauza cu titlul de taxa judiciara de timbru.
Se va lua act ca partile nu au solicitat cheltuieli de judecata.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Partaj
Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009