InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Jiu

partaj succesoral

(Sentinta civila nr. 2614 din data de 03.04.2008 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Targu Jiu | Jurisprudenta Judecatoria Targu Jiu

Dosar nr. 556/318/2006 partaj succesoral
Operator: 2445
R O M A N I A
JUDECATORIA TARGU JIU
GORJ
SENTINTA CIVILA Nr. 2614
Sedinta publica de la 03 Aprilie 2008
Completul compus din:
PRESEDINTE CARINA-ANDA MORIE
Grefier ELENA VODISLAV
     
Pe rol fiind  judecarea  actiunilor civile de partaj succesoral formulate de reclamanta G P impotriva paratilor G T I, G M, G M, G V A si D M,  de reclamantele G M si GV A impotriva paratilor G T I, G M, G P si D M, precum si a cererii reconventionale formulate de paratul G T I.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns GM, asistata de avocat N L, G.P, GT I, D M, asistati de avocat M M C, lipsa fiind celelalte parti, G V A fiind reprezentata de avocat NL, iar G M de avocat M M C.
Procedura completa.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, avocat N Laurentiu solicita efectuarea unei contraexpertize pentru evaluarea imobilelor.
  Avocat MM C se opune.
Instanta respinge cererea formulata de avocat N L, bunurile fiind evaluate prin raportul deja efectuat si cererea de contraexpertiza nefiind facuta in termenul prev.de art.212 ali.2 C.p.civ. si acorda cuvantul pe fond.
Avocat N L, pentru G M si  G V A a solicitat omologarea raportului de expertiza in varianta a II-a sau a III-a.
Avocat  M M C pentru G P, GT I, D M si GM solicita omologarea raportului de expertiza in varianta I. Depune si concluzii scrise.

JUDECATA

Prin cererea inregistrata sub nr.12317/2005 la Judecatoria Tg-Jiu, reclamanta G Pa chemat in judecata pe paratii G TI, G M G, G V A si D M, solicitand instantei sa dispuna partajarea bunurilor imobile si iesirea partilor din starea de indiviziune cu privire la bunurile ramase la decesul autorului G I.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca la data de 06.08.1995 a decedat autorul comun, ramanand ca mostenitori legali reclamanta, in calitate de sotie supravietuitoare si paratii GTIG M,G I V si D M, in calitate de fii, cu precizarea ca Ilie Viorel a decedat la 19.04.2004, ramanand ca mostenitori G M, sotie si fiica G V A.
A mai aratat ca masa succesorala  se compune din ½ din urmatoarele bunuri: o casa de locuit cu 2 camere si hol, din caramida, acoperita cu tigla, un sopru din lemn acoperit cu placi de azbociment, un patul din fier acoperit cu tabla, un cotet din ciment, acoperit cu placi de azbociment, o casa cu doua camere din caramida, acoperita cu tigla, ce a fost demolata de G IV, care a construit o alta casa folosind si materiale rezultate din demolarea celei vechi, bunuri situate in Tg-Jiu, cartier Iezureni.
Prin incheierea de admitere in principiu din 07.03.2006 s-a constatat deschisa succesiunea autorului G I la 6.08.1995, retinand ca au vocatie succesorala G P -sot supravietuitor, cu o cota de 4/16,  G T I ,G MD M - fii  cu o cota de 3/16 fiecare si G M si GVprin reprezentare pentru autorul lor G IVcu o cota unica de 3/16.
S-a mai constatat ca masa succesorala se compune din bunurile descrise in actiune , iar paratii G M si G V au un drept de creanta asupra succesiunii , ce consta in c.valoarea manoperei la constructia casei de la pct. 5, c.valoarea materialelor de constructii platite din bani proprii, cheltuieli de transport pentru materiale si c.valoare manopera de demolare si s-a dispus ca lotul acestora sa fie majorat cu aceasta valoare.
Prin sentinta civila nr. 4734/5.09.2006 pronuntata de  Judecatoria TG-Jiu in dosar 12317/2005 a fost admisa in parte actiunea civila pentru partaj succesoral formulata de recl. G P, impotriva paratilor G T I, G M, G M si G V A, reprezentata de curator O M N
A fost omologat raportul de expertiza in varianta B, fiind atribuite partilor bunurile conform acestei variante, fiind obligati paratii in solidar la 168,30 lei catre reclamanta, reprezentand cheltuieli de judecata, in conformitate cu vointa partilor, ce au optat pentru varianta in care lotul lui G M si G V sa primeasca sulta, considerand ca este in interesul partilor, avand in vedere ca intr-o alta varianta ar urma sa locuiasca in aceeasi curte, aducand prejudicii morale .
Impotriva sentintei au declarat recurs recurentele G M Si  GV A - prin curator OMN, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, intrucat in mod gresit instanta a apreciat ca au un drept de creanta asupra imobilului cu 2 camere, pe care s-a apreciat ca la construit GM si sotul sau, constructie ce a fost edificata din nou ,pe un alt amplasament, invocand ca au un drept de superficie pe noua casa, care este bun comun al paratei cu sotul GVcu acordul reclamantei, fapt ce-i confera si un drept de coproprietate, iar instanta nu a stabilit regimul juridic al terenului , avand in vedere ca in cartier a fost zona cooperativizata si trebuia depus titlul de proprietate al terenului , urmand a fi adus si acesta la masa partajara, instanta netinand cont ca este vorba de un drept de coproprietate asupra terenului de sub casa cea noua, recurenta si minora neputand fi excluse de la dreptul locativ pe care il au in imobilul nou construit.
S-a apreciat ca intrucat nu s-a cercetat regimul juridic al terenului si nici destinatia terenului si casei noi construite , precum si afectatiunea acesteia, acest fapt echivaland  cu o necercetare a fondului, s-a solicitat admiterea recursului ,casarea sentintei cu trimitere spre rejudecare , pentru a se efectua o expertiza, prin care sa se faca mai multe variante de lotizare, in vederea unei juste aprecieri a solutiei.
Tribunalul Gorj, prin decizia nr. 68/16.01.2007 pronuntata in dosarul nr.2377/95/2007 a admis recursul declarat de recurentele G M Si  G V A - prin curator O M N, impotriva sentintei civile nr. 4734/5.09.2006 pronuntata de  Judecatoria TG-Jiu in dosar 12317/2005, a casat sentinta si a trimis cauza spre rejudecare la aceeasi instanta, mentionand ca la  rejudecare sa se  cerceteze fondul cauzei , destinatia casei nou construite de recurenta, impreuna cu sotul sau, precum si regimul juridic al terenului in litigiu, pe care s-a construit casa , iar ulterior se va efectua o expertiza, cu mai multe variante de lotizare , astfel incat partile din prezenta cauza sa poata opta si in acelasi timp sa fie aparate si interesele minorei in lotizarea ce urmeaza a fi efectuata.
La rejudecare cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu sub nr.5028/318/2007.
Prin cererea inregistrata la Judecatoria Tg-Jiu sub nr. 556/31872006 reclamantele G M si G V A au chenat in judecata paratii G T I, GMG P si D Msolicitand instantei ca prin sentinta ce o va pronunta sa dispuna partajarea averii succesorale  ramase la  decesul autorului G, si lichidarea starii de indiviziune.
In motivarea actiunii reclamantele au aratat ca  autorul a decedat la 06.08.1995, mostenitorii sunt partile, copii si sotie supravietuitoare, iar masa succesorala a autorului include terenul de 5382 mp situat in Tg-Jiu, cartier Iezureni, invecinat  cu DN 66, Raul Jiu, V G, T N pentru care s-a eliberat titlul de proprietate nr.102902/1992, iar pe teren a fost edificata o casa cec se cuvine reclamantelor si sa fie atribuit in lotul lor suprafata de teren ce  li se cuvine.
Reclamantele au anexat titlul de proprietate nr. 102902/1992.
In aceeasi cauza a formulat cerere reconventionala paratul G T Isolicitand a fi inclus la partaj si pasivul succesoral, reprezentand cheltuielile de inmormantare, cheltuielile cu parastasele si cele pentru administrarea mostenirii, cheltuieli pe care le-a suportat doar el,  ulterior precizand cuantumul la 5.000 lei (RON).
Reclamantele G M si GVA au formulat intampinare la aceasta cerere reconventionala, aratand ca autorul a decedat ca urmare a unui accident rutier, iar toate cheltuielile de inmormantare au fost suportate de conducatorul autoturismului implicat in accident, acesta platind inclusiv daune morale.
Paratul GT I a depus foaia de observatie clinica generala  din 05.08.1995 si a solicitat audierea martorilor S S M, T E si T D, iar reclamantele au solicitat audierea martorilor G N si CM, probe incuviintate de instanta si administrate in cauza.
Prin incheierea din 28 iunie 2007 instanta a dispus conexarea  dosarelor nr. 5028/318/2007 si 556/318/318/2006, ambele cauze avand ca obiect dezbaterea succesiunii aceluiasi autor.
Prin incheierea de admitere in principiu din 27.09.2007 instanta a dispus :
Admite in principiu actiunea formulata  de reclamantele G M, domiciliata in Tg-Jiu, Cartier Iezureni, nr.96, jud.Gorj si G V A - reprezentata prin curator O V A domiciliata in Tg-Jiu, str.Calea Severinului nr.91, judetul Gorj si  curator O M N, domiciliat in comuna Ostron’veni , judetul Dolj, impotriva paratilor GT Idomiciliat in Tg-Jiu, Cartier Iezureni, str.Iazului, nr.94, judetul Gorj,  G M, domiciliat in Tg-Jiu, Cartier Iezureni, nr.94,  GP, domiciliata in Tg-Jiu, Cartier Iezureni, nr.96, Gorj si D M , domiciliata in Tg-Jiu, str.Dumbrava, judetul Gorj.
Admite in principiu cererea reconventionala formulata de paratul G T I.
Constata ca masa succesorala a autorului GI se compune, pe langa bunurile  retinute in incheierea de admitere in principiu din 07.03.2006, si din:
- suprafata de teren de 5382 mp mentionata in titlul de proprietate nr.102902/29.decembrie 1992,
- pasivul succesoral de 5.000 lei RON reprezentand cheltuielile de inmormantare si pomenirile ulterioare.
Dispune majorarea lotului paratului G T  Ioan cu suma de 5.000 lei RON, pentru pasivul succesoral suportat de parat.
Dispune efectuarea unei expertize tehnice de specialitate in vederea evaluarii si lotizarii bunurilor .
In motivarea acestei incheieri instanta a aratat ca : prin incheierea de admitere in principiu din 07.03.2007, nedesfiintata prin decizia nr.68/16.01.2007, s-a constat deschisa succesiunea autorului G I la 6.08.1995, s-a retinut ca au vocatie succesorala GP -sot supravietuitor, cu o cota de 4/16,  G T I, G MD M- fii  cu o cota de 3/16 fiecare si G Msi G Vprin reprezentare pentru autorul lor GI V, cu o cota unica de 3/16,  ca masa succesorala se compune din bunurile descrise in actiune, iar paratii G M si G Viau un drept de creanta asupra succesiunii, ce consta in c.valoarea manoperei la constructia casei de la pct. 5, c.valoarea materialelor de constructii platite din bani proprii, cheltuieli de transport pentru materiale si c.valoare manopera de demolare si s-a dispus ca lotul acestora sa fie majorat cu aceasta valoare.
Actiunea formulata de reclamantele G M si G V A, precum si cererea reconventionala formulata de paratul GT Isunt cereri de completare a masei succesorale, solicitandu-se includerea terenului si a pasivului succesoral.
Deoarece incheierea de admitere in principiu din 07.03.2007 a fost mentinuta in calea de atac  prin decizia nr.68/16.01.2007, instanta nu se va mai pronunta asupra calitatii de mostenitori si cotelor cuvenite partilor si nici asupra bunurilor retinute in acea incheiere, fiind desfiintata doar sentinta, cu privire la modul de lotizare si atribuire a bunurilor.
Terenul mentionat in actiunea formulata de reclamantele G M si GV face parte din masa succesorala a autorului GI, titlul de proprietate pentru acest teren fiind eliberat pe numele acestuia si facand dovada ca autorului i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru acest teren. Sustinerea reclamantei-parate G P ca terenul provine de la parintii sai va fi inlaturata de instanta, fiind contrara mentiunilor titlului de proprietate, care nu a fost contestat de parti.
Cat priveste cererea reconventionala formulata de paratul G T I, instanta constata ca inscrisul depus de acesta si depozitiile martorilor St SM, T E si T D dovedesc ca paratul a suportat singur cheltuielile de inmormantare si pentru pomenirile ulterioare aferente decesului autorului G I, cheltuieli care se ridica la 5.000 lei la valoarea actuala.   Depozitiile  martorilor G N si CM, nu inlatura depozitiile martorilor susmentionati, martorul Greferindu-se la inmormantarea lui G V, iar martora C neputand aprecia contributia fiecarui copil la cheltuielile ocazionate de decesul tatalui.
Nu s-a facut dovada ca decesul autorului a fost cauzat de accidentul rutier suferit si nici ca soferul autoturismului ar fi suportat cheltuielile de inmormantare.
Pentru cheltuielile privind administrarea succesiunii ( taxe si impozite) paratul nu a facut dovada suportarii lor, dimpotriva, inscrisurile depuse la dosar dovedesc plata acestora de catre alti mostenitori. Dar suma reprezentand cheltuielile de inmormantare si pentru pomenirile ulterioare acopera suma solicitata prin cererea reconventionala.
Instanta va include ca pasiv al succesiunii suma de 5.000 lei si, intrucat aceasta suma a fost suportata doar de paratul G T Iva dispune majorarea lotului sau cu aceasta suma. .
S-a dispus efectuarea unei expertize tehnice de specialitate pentru evaluarea bunurilor si formarea loturilor, conform  dispozitiilor acestei incheieri, a incheierii din 07.03.2006, precum si cele ale deciziei nr.68/16.01.2007 a Tribunalului Gorj.
Urmare a obiectiunilor formulate de reclamantele GMsi G V A si pentru respectarea indicatiilor deciziei de casare privind formarea loturilor astfel incat sa fie respectate interesele minorei G  V-A, raportul initial de expertiza a fost refacut, prin raportul depus la 20.03.2007 fiind evaluat terenul curtii constructii la 27,92 Euro/mp si propunandu-se trei variante de lotizare.
Cererea aparatorului reclamantelor G M si GV A  de efectuare a unei contraexpertize nu a fost formulata in termenul legal, iar sustinerea ca si pentru restul terenului este folosit pe piata un pret de 30 Euro/mp este neintemeiata, pretul terenului extravilan fiind evident mai mic, iar cautare pentru vanzare avand terenul construibil. In obiectiunile formulate la 10.01.2008 reclamantele s-au referit doar la terenul construibil, iar printre criteriile de evaluare a terenului construibil (f.152) au fost avute in vedere si cele mentionate de reclamante in obiectiunile formulate initial.
Cu privire la alegerea variantei de lotizare, instanta constata ca in varianta a II-a de lotizare propusa de experti sunt respectate dispozitiile incheierii de admitere in principiu  si ale deciziei de casare cu privire la respectarea intereselor reclamantei minore fiind asigurara locuinta acesteia, prin atribuirea in lotul sau si al mamei sale a casei construita de parintii minorei in timpul vietii autorului, cu acceptarea tacita si a celorlalti mostenitori. Vointa partilor la momentul construirii acestei case a fost pentru asigurarea locuintei reclamantei GM si a sotului sau, fiul autorului.
Sustinerea celorlalti mostenitori ca spatiul de trecere dintre case este foarte mic nu va fi avuta in vedere de instanta la formarea loturilor, intrucat acelasi spatiu a existat si inainte de partajare si partile au putut folosi imobilele. Spatiul de trecere s-ar reduce daca partile ar proceda la delimitarea prin gard despartitor terenurile atribuite in lot, dar pentru ca reclamanta G Psa poata folosi spatiul ca trecere exista institutii de drept civil de care s-ar putea folosi in eventualitatea blocarii trecerii de catre reclamantele G M si G.
Astfel, instanta va omologa raportul de expertiza in varianta a II-a, in lotul reclamantelor G Msi G V urmand a fi incluse casa cu doua camere reconstruita si teren aferent 120 mp, iar celelalte bunuri vor fi atribuite reclamantei G P, din solicitarea de catre G P, G TID M si G M variantei I rezultand implicit ca G T Ioan, D Mu solicita bunuri in lot, ci doar sulta.
Vor fi compensate cheltuielile de judecata efectuate de parti. PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE : Admite actiunea formulata  de reclamantele G M, domiciliata in Tg-Jiu, Cartier Iezureni, nr.96, jud.Gorj si G V A - reprezentata prin curator OVAdomiciliata in Tg-Jiu, str.Calea Severinului nr.91, judetul Gorj si  curator OMNdomiciliat in comuna Ostroveni , judetul Dolj, impotriva paratilor G TI, domiciliat in Tg-Jiu, Cartier Iezureni, str.Iazului, nr.94, judetul Gorj,  G Mdomiciliat in Tg-Jiu, Cartier Iezureni, nr.94,  GP, domiciliata in Tg-Jiu, Cartier Iezureni, nr.96, Gorj si D M, domiciliata in Tg-Jiu, str.Dumbrava, judetul Gorj.
Admite in principiu cererea reconventionala formulata de paratul Gr.T- I.
Admite in parte actiunea formulata de reclamanta G P impotriva paratilor GT GMu M si G V A, reprezentata de curator OM N si curator O V
Omologheaza raportul de expertiza intocmit de expertii Petecel Dumitru si Hodajeu Gheorghe in varianta 2 de lotizare si atribuzie partilor bunurile conform acesteia, respectiv::
- casa cu doua camere si hol                                     = 19.989 lei
- sopron lemn                                                            =      990 lei
- patul                                                                        =      229 lei
- cotet                                                                        =      552 lei
- teren intravilan CC 366 mp
(terenul CC mai putin terenul CC atribuit lui
G M si G VA )         =  36.005,3 lei
- teren intravilan arabil  937,5 mp                              =       984 lei
- teren vie hibrida 3.153 mp                                       =    2.963,8 lei
Total bunuri atribuite  62.559,3 lei
Valoare cuvenita          36.784,7 lei
Da sula 25.774,6 lei, din care lui G T I     916,4 lei
                                                lui G M      12.429,2 lei
                                                lui D M  12.429,2 lei
2.Lot GTI :
  Bunuri atribuite              0.00 lei
Valoare cuvenita         17.429,2 lei
        Primeste sulta de la G P 916,4 lei
  Primeste sulta de la G M si G V A  16.512,8 lei
3. Lot GM
       Bunuri atribuite         0,0 lei
Valoare cuvenita      12,429,2  lei  
        Primeste sulta de la GP 12,429,2  lei

 4.Lot D M
Bunuri atribuite         0,0 lei
Valoare cuvenita      12,429,2  lei  
       Primeste sulta de la G P 12,429,2  lei
5. Lot G M si G V A
Bunuri atribuite:
- casa cu doua camere reconstruita                                = 18.665 lei
- teren intravilan CC 120 mp
(aferent casei reconstruite avand la drum
o latime de 5,4 m pe o adancime de 8,55 m,
apoi o latime de 8,95 m pe o adancime de 8,2 m)                     = 11.805 lei
Total bunuri atribuite 30.470 lei
Valoare cuvenita   13.957 lei
Da sulta lui G T I16.512,8 lei.
      Compenseaza cheltuielile de judecata.
       Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica din 03.04.2008, la Judecatoria Tg-Jiu.
  
Presedinte,
CARINA-ANDA MORIE
Grefier,
ELENA VODISLAV
   

C.M. 29 Aprilie 2008
9 ex.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009