InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Jiu

partaj bunuri comune

(Sentinta civila nr. 2050 din data de 18.03.2008 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Targu Jiu | Jurisprudenta Judecatoria Targu Jiu

Dosar nr. 2983/318/2007 Cod operator 2445
R O M A N I A
JUDECATORIA TARGU JIU
GORJ
SENTINTA CIVILA Nr. 2050
Sedinta publica de la 18 Martie 2008
Completul compus din:
PRESEDINTE CARINA-ANDA MORIE
Grefier ELENA CIORTAN
     
Pe rol fiind pronuntarea rezultatului dezbaterilor ce au avut loc in sedinta publica din 11.03.2008 asupra actiunii civile de partaj bunuri comune formulata de reclamanta BM impotriva paratului M S si a cererii reconventionale formulata de parat.
 La apelul nominal facut in sedinta publica a lipsit partile.
Procedura completa din ziua dezbaterilor.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, deliberand, instanta pronunta urmatoarea sentinta.
 
JUDECATA

Prin actiunea formulata la 27.02.2007, reclamanta B M a chemat in judecata si personal la interogatoriu paratul M S, solicitand instantei, ca prin sentinta ce o va sa dispuna impartirea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, obligarea paratului sa-i restituie bunurile proprii si plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca a fost casatorita cu paratul timp de 9 ani , divortand in data de 03.03.2005, dupa cum reiese din sentinta civila nr.1074 pronuntata in dosarul nr.1571/2005 al Judecatoriei TG-JIU, iar in timpul casatoriei au realizat mai multe bunuri, pe care le detine doar paratul, bunurile comune realizate in timpul casatoeiei fiind:
- o garsoniera confort II situata in Tg-Jiu, str.Lotrului, bl.9, ap.85, jud.Gorj,
- o casa situata in satul Baloseni, com.Stejari, jud.Gorj, compusa din 4 camere si hol mare, cu terasa din lemn, cu beci, subsol, din caramida, acoperita cu tabla, pe rosu (neincarcata),
- un aragaz,
- un convector,
- un sifonier,
- o vitrina,
- o comoda televizor,
- o canapea,
- un cuier piele,
- o combina frigorifica,
- doua suporturi flori,
- o masuta,
- un televizor,
iar bunurile proprii a caror restituire o solicita sunt:
- o butelie de aragaz,
- doua plapume,
- doua paturi tip camila,
- doua covoare persane,
- 5 cuverturi tesute artizanal,
- 3 fete de masa tip laseta, toate primite de zestre de la parintii ei,
- O masina de spalat Automatic,
-     O combina frigorifica, aceste  doua bunuri fiind cumparate dupa divort.
A mai aratat reclamanta ca  parintii ei au ajutat-o  financiar la dobandirea multor bunuri mentionate in prezenta actiune, casa situata in satul Baloseni  a fost realizata prin munca ei, a familiei sale si a familiei fostului sot.
In dovedirea actiunii, reclamanta a depus copia sentintei civile de divort, contractul de credit incheiat cu BRD FInance la 01.09.2005, chitanta seria 3899733/24.10.2004 , factura fiscala seria GJACA nr.5886209 din 24.10.2004, contractul de  vanzare-cumparare nr.3854/17.11.2003, factura fiscala seria GJMCA nr.0699403.
Paratul a formulat intampinare si cerere reconventionala. A recunoscut ca fiind realizate in timpul casatoriei si ca facand parte din masa partajara:
- o garsoniera confort II situata in Tg-Jiu, str.Lotrului, bl.9, ap.85, jud.Gorj,
- un aragaz cu doua ochiuri,
- un sifonier cu doua usi,
- o vitrina,
- o comoda televizor,
- o canapea,
- un cuier hol,
- o combina frigorifica,
- doua suporturi flori,
- o masuta,
- un televizor TELEFUNKEN,
iar bunuri proprii ale paratei, pe care le poate ridica oricand:
- doua plapume,
- doua paturi,
- doua covoare,
- cuverturi tesute manual,
- 2 fete de masa tip laseta,
Ca masina de spalat Automatic si combina frigorifica au fost cumparate  dupa divort de reclamanta si se afla la parintii ei, dupa despartirea in fapt, reclamanta nevenind la domiciliul comun.
Paratul a solicitat sa fie majorat lotul sau cu contravaloarea imbunatatirilor pe care le-a efectuat la garsoniera dupa ianuarie 2005:
- un convector pe gaze pentru incalzirea imobilului,
- deschidere partida proprie la IRE,
- deschis partida de gaze,
- lucrari de reparat peretii si zugravit cu vopsea lavabila,
- izolat acoperisul cu carton presat italian, garsoniera fiind la etajul IV.
Cu privire la casa din satul Baloseni, paratul a aratat ca este bun propriu, deoarece inainte de casatorie la 21.12.1995 a cumparat o casa si 800 mp teren, precum si materialele necesare pentru casa, respectiv ciment, nisip, var, piatra si caramida confectionata in curte de el si parintii sai. A extins casa cumparata in sensul ca in prezent are patru camere, din care una va fi folosita ca bucatarie, inafara materialelor proprii nu au mai folosit nimic in plus, casa este netencuita, fara usi si ferestre, neracordata la reteaua electrica.
Au fost audiati martorii B V, C I,  G S, M A M propusi de reclamanta, D S, V A, Tuca J M, L A propusi de parat, paratul a raspuns unui interogatoriu, iar paratul a depus inscrisuri: titlul de proprietate nr.1335401 din 28.nov.1996, contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr.374/21.12.1995, chitante de plata la CEC, BCR si R B SA, contractul de credit nr.8960/21.10.2004 incheiat cu CEC, certificatul de garantie  pentru convector gaz, facturile fiscale nr.79439894/28.09.2005 si 8080107/12.09.2005 emise de SC E  O SA si de rambursare a creditului contractat la RB SA.
Prin incheierea de admitere in principiu din 27.09.2007 instanta a admis in parte, in principiu actiunea  si cererea reconventionala, a constatat ca partile au dobandit in timpul casatoriei, cu contributii egale, de ½ fiecare, urmatoarele bunuri:
- o garsoniera confort II situata in Tg-Jiu, str.Lotrului, bl.9, ap.85, jud.Gorj,
- o casa cu patru camere, hol, terasa, beci, situata in satul Baloseni, com.Stejari, jud.Gorj, imobil construit din caramida si acoperita cu tabla, mai putin contravaloarea urmatoarelor materiale: caramida, piatra, jumatate din tabla si capriorii proveniti din casa demolata,
- aragaz cu doua ochiuri,
- convector,
- sifonier cu doua usi,
- vitrina,
- comoda televizor,
- canapea,
- cuier piele,
- combina frigorifica,
- doua suporturi flori,
- o masuta,
- televizor TELEFUNKEN, a majorat  lotul paratului cu :
- contravaloarea ratelor achitate de parat din ianuarie 2005 la zi la creditele contractate la CEC (nr.8960/21.10.2004) si la Raiffeisen Bank (nr.credit 3759064 din 29.10.2003),
- contravaloarea lucrarilor  si operatiunilor de deschidere a partidei  proprii la IRE,
- contravaloarea lucrarilor de reparatie si zugravire a garsonierei cu vopsea lavabila,
- contravaloarea lucrarilor de izolare deasupra garsonierei, a dispus  iesirea partilor din starea de codevalmasie,  efectuarea unei expertize de specialitate pentru identificarea si evaluarea bunurilor si formarea loturilor.
In motivarea incheierii de admitere in principiu s-a aratat :
Insusi paratul a recunoscut ca fiind realizate in timpul casatoriei si ca facand parte din masa partajara:
- o garsoniera confort II situata in Tg-Jiu, str.Lotrului, bl.9, ap.85, jud.Gorj,
- un aragaz cu doua ochiuri,
- un sifonier cu doua usi,
- o vitrina,
- o comoda televizor,
- o canapea,
- un cuier hol,
- o combina frigorifica,
- doua suporturi flori,
- o masuta,
- un televizor TELEFUNKEN.
Convectorul va fi inclus in masa bunurilor comune deoarece  inscrisurile de la filele 14  ( factura fiscala)  si 65 (certificat de garantie) dovedesc achizitionarea bunului la data de 24.10.2004, data situata in timpul casatoriei partilor, anterior separarii lor in fapt.
Casa cumparata de parat anterior casatorie a fost demolata si s-a construit casa cea noua in timpul casatoriei partilor. Paratul a recunoscut prin interogatoriu (f.31, pct.4) ca la saparea temeliei casei au participat parintii reclamantei, paratul si tatal lui. Martorii B V (f.32), C I (f.33) au declarat ca parintii si fratii reclamantei mergeau la Stejari la constructia casei si au contribuit  material lemnos la constructia ei, martorii D S  si V A  (f.35, 36 ) a declarat ca  demolarea casei vechi s-a facut inainte de casatoria partilor.
O parte din materialele provenite din demolarea vechii case a paratului (caramida, piatra, capriori) au fost refolosite la constructia noii case, iar paratul mai avea materiale  procurate dinainte de casatorie - caramida, piatra, jumatate din tabla. In acest sens sunt declaratiile martorilor D S  si V A  si raspunsul reclamantei la intampinare - f.26.
Astfel, instanta va include la masa bunurilor comune si casa din comuna Stejari, sat Baloseni, Gorj, mai putin materialele procurate de parat anterior casatoriei si cele provenite din demolarea case paratului: caramida, piatra, jumatate din tabla si capriorii proveniti din casa demolata, deoarece constructia ridicata de soti pe terenul unuia dintre ei este bun comun, mai putin pentru partea ridicata cu bunuri proprii ale unuia dintre soti, parte care este  bun propriu.
Cat priveste contributia fiecarei parti la dobandirea bunurilor comune, instanta va retine cote egale de contributie, din depozitiile martorilor rezultand ca ambele parti au lucrat al constructia casei, au fost ajutati atat de parintii paratului, cat si de cei ai reclamantei si nu  a rezultat ca unul din soti ar fi realizat venituri mai mari decat celalalt.
Paratul a solicitat sa fie majorat lotul sau cu contravaloarea imbunatatirilor pe care le-a efectuat la garsoniera dupa ianuarie 2005:
- un convector pe gaze pentru incalzirea imobilului,
- deschis partida de gaze, lucrari pe care le-a efectuat din creditele contractate la CEC si  Raiffeisen Bank si pe care le-a achitat el,
- deschidere partida proprie la IRE,
- lucrari de reparat peretii si zugravit cu vopsea lavabila,
- izolat acoperisul cu carton presat italian, garsoniera fiind la etajul IV, lucrari efectuate dupa despartirea in fapt de reclamanta.
Inscrisurile depuse de parat la filele 53-64 si 75 din dosar rezulta ca paratul a contractat doua credite in timpul casatoriei,  la CEC la 21.10.2004 si la Raiffeisen la 29.10.2003, iar dupa separarea de reclamanta, ianuarie 2005, a continuat sa achite ratele la aceste credite. Bunurile dobandite cu banii obtinuti prin aceste credite sunt bunuri comune, iar majorarea lotului paratului se justifica doar cu contravaloarea ratelor achitate de el dupa despartirea de reclamanta.
Din depozitiile martorilor T J M L A (f.42, 43), G S (f.39), M A M (f.47), coroborat cu inscrisurile depuse de parat la filele 67-68, instanta retine ca, dupa despartirea de reclamanta, paratul a deschis partida proprie la IRE, anterior toti locatarii platind in pausal, blocul fiind proprietate C, a reparat peretii si a zugravit garsoniera cu vopsea lavabila si a efectuat lucrari de izolare deasupra garsonierei.
Instanta va majora lotul paratului si cu contravaloarea acestor lucrari, deoarece aceste lucrari sporesc valoarea imobilului si au fost efectuate pe cheltuiala paratului.
Cu privire la deschiderea partidei de gaze  declaratiile martorilor au fost oscilante, nu exista inscrisuri privind aceasta lucrare, dar coroborat cu data achizitiei convectorului, instanta va retine ca aceasta lucrare s-a efectuat in timpul casatoriei partilor si nu justifica majorarea lotului paratului.
Prin incheierea din 11.10.2007 au fost desemnati ca experti Mitoi Gabriela, specialitatea evaluari bunuri mobile si contabil si Merfu Ilie, specialitatea constructii, acestia intocmind in cauza raportul de expertiza nr.2908/06.11.2007.
Cu privire la raport de expertiza a formulat obiectiuni paratul, sub aspectul evaluarii imobilelor. Instanta a apreciat util ca expertul constructor sa raspunda la aceste obiectiuni, insa, prin  raspunsul din 03.12.2007 expertul Merfu Ilie a mentinut punctul de vedere exprimat prin raportul depus anterior la dosar, mentionand ca se poate solicita si opinia altor experti tehnici.
Paratul a solicitat efectuarea unei contraexpertize privind evaluarea imobilelor, anexand copii ale unor contracte de cumparare pentru imobile in comuna Stejari si in Tg-Jiu.
Fata de actele depuse de parat, preturile practicate in zona si valorile imobilelor stabilite de expertul Merfu Ilie, instanta a apreciat concludenta efectuarea unei contraexpertize pentru evaluarea imobilelor, fiind desemnati ca experti constructori Buzera Camil, Radulescu Gheorghe si Dumitru Ion. Acestia au intocmit in cauza raportul de expertiza nr.247/29.01.2008.
Examinand rapoartele de expertiza intocmite pentru evaluarea imobilelor, instanta apreciaza ca valorile stabilite prin raportul de expertiza intocmit de expertii Buzera Camil, Radulescu Gheorghe si Dumitru Ion reflecta valoarea de piata a casei din Baloseni si a garsonierei din Tg-Jiu, valoare de care instanta trebuie sa tina seama la partajarea bunurilor.
In privinta  imobilele, in ambele expertize se porneste de la aceleasi valori tehnice, diferentele dintre valorile finale fiind date de coeficientii globali aplicati. La garsoniera, expertul Merfu Ilie aplica o reducere de 50% si stabileste o valoare de circulatie de 14.541 lei, iar expertii Buzera Camil, Radulescu Gheorghe si Dumitru Ion aplica  un coeficient de multiplicare de 200% tinand seama de preturile de piata ale garsonierelor in zona, stabilind o valoare de circulatie de 47.500 lei, inclusiv imbunatatirile efectuate de parat. Instanta constata ca aceasta valoare se incadreaza in limitele preturilor la care se vand garsonierele in zona, preturi indicate si  in adresele anexa la raportul de expertiza, filele 155, 156, 167, 168 din dosar.
La evaluarea casei expertul Merfu Ilie a aplicat un coeficient de reducere de 50% pentru zona, lipsa utilitati, lipsa finisaje, iar expertii Buzera Camil, Radulescu Gheorghe si Dumitru Ion au aplicat un coeficient de reducere de 70%, retinand si impedimentele unei vanzari a imobilului in conditiile existentei litigiului asupra lui si imprejurarea ca imobilul este situat pe teren proprietatea exclusiva a paratului. Instanta apreciaza justificat acest ultim coeficient de reducere, imprejurarile susmentionate impietand asupra unei cereri de valorificare a imobilului si implicit si asupra obtinerii unui pret mai mare.
Astfel, instanta va retine valoarea imobilelor stabilita prin raportul de contraexpertiza si valoarea bunurilor mobile stabilita prin raportul de expertiza intocmit de experta Mitoi Gabriela. Valoarea totala a bunurilor comune este de 54.360 lei . Lotul paratului se va majora cu contravaloarea ratelor achitate de parat din ianuarie 2005 la zi la creditele contractate  la CEC (1.696 lei) si la Raiffeisen Bank ( 380 lei), contravaloarea lucrarilor de deschidere a deschidere a partidei  proprii la IRE (80 lei), contravaloarea lucrarilor de reparatie si zugravire a garsonierei cu vopsea lavabila (210 lei), contravaloarea lucrarilor de izolare deasupra garsonierei (470 lei).
Valoarea cuvenita reclamantei este de 25.762 lei, iar valoarea cuvenita paratului este de 28.598 lei.
Cu privire la formarea loturilor, instanta va tine seama ca imobilul din Baloseni este construit pe terenul proprietatea acestuia, pentru acest imobil s-au exclus de la masa de impartit o parte din materialele folosite, astfel ca acest bun va fi inclus in lotul paratului. In plus, in faza initiala,  prin procesul-verbal intocmit de expertul Merfu Ilie (f.100), reclamanta a solicitat sa-i fie atribuita garsoniera. Pentru stabilirea unei sulte cat mai mici in sarcina reclamantei, vor fi atribuite paratului si bunurile mobile retinute la masa bunurilor comune.
Astfel, instanta va omologa, sub aspectul evaluarii bunurilor, rapoartele de expertiza intocmite de experta Mitoi Gabriela (pentru bunuri mobile) si de expertii Buzera Camil, Radulescu Gheorghe, Dumitru Ion (pentru imobile) si va atribui partilor bunurile conform variantei a II-a propusa in raportul de expertiza intocmit de expertii Buzera Camil, Radulescu Gheorghe si Dumitru Ion.
Cu privire la cererea  reclamantei de  restituire bunuri proprii, instanta constata ca paratul, prin intampinare, a recunoscut ca sunt bunuri proprii ale reclamantei (si a fost de acord ca aceasta sa le ridice) urmatoarele : doua plapome, doua paturi tip " Camila", doua covoare persane, cinci cuverturi tesute artizanal, doua fete de masa " laseta", iar pentru alte bunuri reclamanta nu a facut dovada. Astfel, acest capat de cerere va fi admis in parte.
Vor fi compensate cheltuielile de judecata efectuate de parti.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte actiunea formulata de reclamanta B M, domiciliata in comuna Crasna, sat Radosi, judetul Gorj, impotriva paratului MS, domiciliat in  Tg-Jiu, str str.Lotrului, bl.9, ap.85, jud.Gorj.
Admite in parte cererea reconventionala.
 Omologheaza, sub aspectul evaluarii bunurilor, rapoartele de expertiza intocmite de experta Mitoi Gabriela (pentru bunuri mobile) si de expertii Buzera Camil, Radulescu Gheorghe, Dumitru Ion (pentru imobile) si atribuie partilor bunurile conform variantei a II-a propusa in raportul de expertiza intocmit de expertii Buzera Camil, Radulescu Gheorghe si Dumitru Ion, respectiv:
1.Reclamanta BM primeste in lot:
- garsoniera confort II, situata in Tg-Jiu, str.Lotrului, bl.9, sc.2, et.4, ap.85, judetul Gorj, inclusiv imbunatatirile efectuate de parat, in valoare de 47.540 lei,
- convector                                               valoare          400 lei
Valoare bunuri atribuite         47.940 lei
Valoare cuvenita                     25.762 lei
Plateste sulta paratului            22.178 lei
2. Paratul MS primeste in lot:
 - casa cu  patru camere, hol, terasa, beci, situata in satul Baloseni, com.Stejari, jud.Gorj, imobil construit din caramida si acoperita cu tabla, mai putin contravaloarea urmatoarelor materiale: caramida, piatra, jumatate din tabla si capriorii proveniti din casa demolata, valoare   5.460 lei,
- aragaz cu doua ochiuri,                         valoare        80 lei
- sifonier cu doua usi,     valoare 200 lei
- vitrina,     valoare        200 lei
- comoda televizor,    valoare         100 lei
-  canapea,   valoare          100 lei
-  cuier piele,   valoare            50 lei
-  combina frigorifica,              valoare           100 lei
- doua suporturi flori,   valoare             30 lei
- o masuta,   valoare             50 lei
- televizor TELEFUNKEN valoare              50 lei
Valoare bunuri atribuite                6.420 lei
Valoare cuvenita                          28.598 lei
Primeste  sulta de la reclamanta  22.178 lei.
Admite in parte capatul de cerere privind restituirea bunurilor proprii si obliga paratul sa restituie reclamantei urmatoarele bunuri: doua plapome, doua paturi tip " Camila", doua covoare persane, cinci cuverturi tesute artizanal, doua fete de masa " laseta".
Compenseaza cheltuielile de judecata efectuate de parti.
Cu recurs.
 Pronuntata in sedinta publica din data de 18.03.2008.
  
Presedinte,
CARINA-ANDA MORIE
Grefier,
ELENA CIORTAN
   

C.M. 16 Aprilie 2008
4 ex.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009