InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Jiu

Nulitate act.

(Sentinta civila nr. 7138 din data de 10.11.2009 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Targu Jiu | Jurisprudenta Judecatoria Targu Jiu

                                                                                              Numar operator 2445
Dosar nr.                                                           - Nulitate act -
ROMANIA
JUDECATORIA TG. JIU  JUD. GORJ
SENTINTA CIVILA NR. 7138
Sedinta publica din data de 10.11.2009
Instanta constituita din:
PRESEDINTE: JUDECATOR
GREFIER:

     Pe rol solutionarea cauzei civile avand ca obiect anulare act formulata de reclamanta V V, domiciliata in .........in contradictoriu cu paratul S.D., domiciliat in .......
     La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns paratul asistat de avocati G. C. si S. D. C., lipsa fiind reclamanta.
     Procedura de citare legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta dupa care,
     Paratul depune la dosar actul de dezmembrare autentificat sub nr. 1924/19.03.2008 si cererea formulata de parti pentru intocmirea actului de dezmembrare.
     Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat instanta  constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
     Avocat G. C. solicita respingerea actiunii ca neintemeiata, cu cheltuieli de judecata, invederand ca nu exista conditii de anulabilitate sau de nulitate absoluta a actului contestat iar pentru valabilitatea consimtamantului reclamantei la autentificarea acestuia garanteaza notarul public.
     

INSTANTA
     Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
     Prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei .... la data de  24.07.2009, sub nr. ....., reclamanta V. V. a solicitat instantei de judecata ca prin hotararea ce o va pronunta in contradictoriu cu paratul S.D.,  sa se constate nulitatea absoluta a actului de partaj voluntar autentificat sub nr. . de BNP S. B., cu cheltuieli de judecata.
     In motivarea actiunii reclamanta a aratat ca, in calitate de coproprietari, a incheiat cu paratul un act de partaj voluntar in urma caruia acesta a preluat in proprietate mai multe bunuri, respectiv 2 terenuri cu nr. cadastrale 8926/1 si 8926/3 situate in intravilanul municipiului Tg Jiu, ........., in suprafata de 62 si respectiv 70 m2.
     A mai aratat reclamanta ca cele doua terenuri au facut parte din terenul cu nr. cadastral ., intabulat in cartea funciara nr. . a municipiului Tg ., teren ce a fost dezmembrat in 3 loturi conform actului de dezmembrare autentificat sub nr. . de BNP S. B..
     Reclamanta a aratat ca actul de partaj voluntar este lovit de nulitate absoluta, invocand pe de o parte lipsa consimtamantului iar pe de alta parte cauza ilicita si imorala, invederand ca la momentul incheierii actului era bolnava si netransportabila iar la sediul notarului public s-a deplasat numai paratul si prin urmare la intocmirea acestuia nu a manifestat o vointa constienta in mod liber, iar cauza ilicita si imorala consta in aceea ca prin incheierea acestui act paratul a incercat crearea unei situatii favorabile lui, afectand drepturile succesorale ale reclamantei, fiindu-i ascunse anumite interese personale care in prezent ii lezeaza proprietatea.
     In drept au fost invocate dispozitiile art. 948, 953, 954 si 969 Cod civil.
     Au fost anexate in fotocopie actul de dezmembrare autentificat sub nr. . de BNP S.B, actul de partaj voluntar autentificat sub nr. ... de BNP S.B si actul de identitate al reclamantei.
     Actiunea a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru in cuantum de 12 lei.
     Prin intampinarea formulata in cauza paratul a solicitat respingerea ca neintemeiata a actiunii si obligarea reclamantei la pata cheltuielilor de judecata, invederand ca reclamanta a fost in deplinatatea facultatilor mintale la momentul la care a formulat cererea adresata notarului public de a se deplasa la domiciliul sau pentru a incheia actul contestat in prezenta cauza, cerere ce se gaseste la dosarul notarial si face dovada acordului de vointa al partilor, aceasta avand discernamant pentru incheierea unui astfel de act.
     Pe parcursul cercetarii judecatoresti a fost administrata proba cu inscrisuri.
     Analizand actele si lucrarile dosarului instanta constata ca actiunea formulata de reclamanta V V este neintemeiata pentru urmatoarele considerente:
     Potrivit art. 1171 Cod civil inscrisurile autentice sunt acelea care s-au facut cu solemnitatile cerute de lege, de un functionar de stat, care are dreptul de a functiona in locul unde actul a fost facut.
     Inscrisul autentic se bucura de o prezumtie de validitate astfel ca cel ce-l foloseste este scutit de orice dovada, proba contrara revenind celui ce-l contesta si face dovada pana la inscrierea in fals in ceea ce priveste constatarile personale ale agentului instrumentator facute in limitele atributiilor sale, celelalte mentiuni, inscrise in baza declaratiilor partilor, facand dovada pana la proba contrara.
     Astfel, constatarile personale ale notarului public mentionate in inscrisul autentic cum sunt cele referitoare la prezenta partilor, modul de identificare a lor sau luarea consimtamantului, nu pot fi combatute decat prin inscrierea in fals, privitor la valabilitatea consimtamantului putandu-se face proba contrara.
     Conform art. 48 din Legea nr. 36/1995 actele notariale se indeplinesc la sediul biroului notarului public sau in afara sediului biroului notarului public, in limitele circumscriptiei sale teritoriale, daca la incheierea lui este interesat un numar mai mare de persoane sau partea care-l solicita este impiedicata sa se prezinte, din motive temeinice, la sediul biroului.
  Conform art. 59 din Legea nr. 36/1995 cand notarul public are indoieli cu privire la deplinatatea facultatilor mintale ale vreuneia dintre parti, procedeaza la autentificare numai daca un medic specialist atesta in scris ca partea poate sa-si exprime in mod valabil consimtamantul in momentul incheierii actului, iar potrivit art. 60 din acelasi act normativ pentru a lua consimtamantul partilor, dupa citirea actului, notarul public le va intreba daca au inteles continutul acestuia si daca cele cuprinse in act exprima vointa lor.
     In ceea ce priveste actiunea ce face obiectul prezentului dosar instanta retine ca in sustinerea cererii sale reclamanta a invocat nulitatea absoluta a actului de partaj voluntar autentificat sub nr. ..de BNP S. B. invederand lipsa consimtamantului sau la incheierea acestuia, aratand ca la sediul notarului public s-a deplasat numai paratul, astfel cum se poate observa din continutul incheierii de autentificare, profitand de conditiile de boala si de imposibilitatea sa de a exprima un consimtamant valabil.
     Analizand cuprinsul incheierii de autentificare (fila 5) instanta constata ca intr-adevar la biroului notarial s-a prezentat numai paratul insa, la cererea reclamantei, notarul public s-a deplasat la domiciliul acesteia unde a constatat ca este bolnava si netransportabila si dupa ce a citit inscrisul a consimtit la autentificarea lui, semnand toate exemplarele si anexele.
     Instanta constata astfel ca autentificarea actului de partaj voluntar a carui anulare se solicita a fost realizata cu respectarea dispozitiilor legale, exprimarea de catre reclamanta a consimtamantului reprezentand o constatare personala a notarului public mentionata in inscrisul autentic care nu poate fi combatuta decat prin inscrierea in fals.
     In ceea ce priveste deplinatatea facultatilor mintale ale reclamantei instanta retine ca, atata timp cat notarul public a autentificat actul, acesta nu a avut indoieli cu privire la acest aspect iar in fata instantei de judecata nu au fost prezentate acte medicale din care sa rezulte contrariul.
     In ceea ce priveste cel de-al doilea motiv de nulitate invocat de reclamanta, respectiv cauza ilicita si imorala constand in aceea ca prin incheierea acestui act paratul a incercat crearea unei situatii favorabile lui, afectandu-i drepturile succesorale, fiindu-i ascunse anumite interese personale care in prezent ii lezeaza proprietatea, instanta retine ca in cauza nu au fost aduse dovezi in sprijinul acestor afirmatii, sarcina probei revenind in conformitate cu dispozitiile art. 1169 Cod civil celui ce face o propunere in fata instantei de judecata.
     Avand in vedere cele aratate instanta urmeaza sa respinga actiunea formulata de reclamanta V V in contradictoriu cu paratul S.D.,
     

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

     Respinge actiunea formulata de reclamanta V V, domiciliata in ...... in contradictoriu cu paratul S.D.,, domiciliat in ....
Cu apel in termen de 15 zile de la comunicare .
Pronuntata in sedinta publica azi 10.11.2009.

     PRESEDINTE,    GREFIER,
        S. M.                                                              C. I.
     
     
RED SM/TEHN SM
4 ex./09.12.2009

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009