InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Cluj

Actiunea proprietarului terenului pentru desfiintarea lucrarilor de constructie executate cu rea-credinta. Conditionarea admisibilitatii unei astfel de actiuni de emiterea, prealabil pronuntarii hotararii judecatoresti, a autorizatiei de demolare.

(Decizie nr. 1245/R din data de 08.11.2004 pronuntata de Curtea de Apel Cluj)

Domeniu Bunuri si valori imobiliare | Dosare Curtea de Apel Cluj | Jurisprudenta Curtea de Apel Cluj

ACTIUNEA PROPRIETARULUI TERENULUI PENTRU DESFIINTAREA LUCRARILOR DE CONSTRUCTIE EXECUTATE CU REA-CREDINTA. CONDITIONAREA ADMISIBILITATII UNEI ASTFEL DE ACTIUNI DE EMITEREA, PREALABIL PRONUNTARII HOTARARII JUDECATORESTI, A AUTORIZATIEI DE DEMOLARE.

Proprietarul terenului este indreptatit sa pretinda desfiintarea lucrarilor realizate pe terenul sau de un constructor de rea-credinta,  in conditiile art. 464 alin. 1 si 3 C.civ.. Omisiunea autoritatii administratiei publice locale de a elibera autorizatia de demolare, impusa prin art. 9 din Legea nr. 50/1991 nu poate impiedica accesul la justitie al proprietarului terenului si nu poate obstructiona infaptuirea justitiei, caci in caz contrar s-ar permite imixtiunea organelor administratiei publice locale in activitatea judecatoreasca.

Curtea de Apel Cluj, sectia civila, de munca si asigurari sociale, pentru minori  si familie, decizia nr. 1245/R din 8 noiembrie 2004

Prin sentinta civila nr. 988/2003 a Judecatoriei Viseu de Sus, dosar nr. 3098/2002, s-a admis actiunea intentata de reclamantul B.S. impotriva paratului B.N. si s-a dispus demolarea constructiei edificate de parat pe terenul reclamantului, teren identificat conform variantei 3 anexa nr. 1 pozitiile 3 si 4 din expertiza ce face parte integranta din dispozitivul sentintei civile nr.  2133 din 16 decembrie 1999 a Judecatoriei Viseu de Sus.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut ca terenul pe care paratul si-a executat constructia a apartinut,  initial, unei matusi, fiind cumparat de catre tatal sau si constructia edificand-o cu acceptul acestuia.
Ca titlu de proprietate asupra terenului, reclamantul invoca sentinta civila nr. 2133/1999  a Judecatoriei Viseu de Sus, dosar nr. 379/1989, prin care s-a dispus iesirea din indiviziune succesorala, partilor atribuindu-li-se loturi conform variantei 3 din raportul de expertiza. Din procesul-verbal de punere in posesie asupra loturilor,  cu prilejul executarii silite, reiese ca asupra lotului nr. 4 a fost pus in posesie B.S., iar la pozitia 3 din acest proces-verbal s-a mentionat ca suprafata atribuita reclamantului, de 1277 mp, este ocupata de constructia paratului B.N., fiul lui B.A.
Primaria orasului Borsa a comunicat faptul ca paratul a fost sanctionat contraventional in baza Legii nr.  50/1991 si  s-a emis si dispozitie de oprire a executarii lucrarilor, inca din data de 15 iunie 1991.
Se constata ca in cauza sunt intrunite prevederile art. 494 C.civ., in sensul ca aceasta constructie este ridicata de parat pe terenul reclamantului,  iar reaua-credinta rezulta din faptul ca, desi paratul a fost atentionat de executorul judecatoresc, prin adresele si procesul-verbal de contraventie emise de organele administrative, a continuat sa execute lucrari la constructie.
Autorizatia de demolare a constructiei inca nu a fost eliberata, intrucat Primaria Orasului Borsa, prin adresa nr. 10970/2002, comunica faptul ca se poate emite doar la cererea proprietarului imobilului si in baza unei documentatii prealabile.
Prin decizia civila nr. 660 din 21 noiembrie 2003 a Tribunalului Maramures, dosar nr. 4271/2003, s-a admis apelul paratului B.N., iar sentinta a fost anulata.
Evocandu-se fondul, au fost respinse exceptiile ridicate de parat si s-a respins actiunea reclamantului, ca nefondata.
In considerentele deciziei se arata ca interpretarile primei instante, ca si cele ale intimatului, in sensul ca autorizatia de demolare a constructiei poate fi obtinuta dupa pronuntarea hotararii, sunt eronate si ilegale.
La data introducerii actiunii erau in vigoare prevederile Legii nr. 453/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr.50/1991, care acorda posibilitatea autoritatii administratiei publice locale, conform art. 27,  sa sesizeze instanta judecatoreasca pentru a dispune incadrarea lucrarilor in prevederile autorizatiei sau desfiintarea constructiilor realizate nelegal.
O atare sesizare nu s-a facut, iar intimatul nu se poate substitui autoritatii locale, in sensul de a solicita el desfiintarea constructiei.
Impotriva deciziei a declarat recurs, in termen legal, reclamantul B.S., solicitand modificarea acesteia in sensul respingerii apelului paratului si mentinerii sentintei data de judecatorie.
Recursul este fondat.
Tribunalul, desi pretinde ca prima instanta a retinut o stare de fapt nereala, nu stabileste, ca atare, o alta situatie de fapt decat cea desprinsa din considerentele sentintei, nu procedeaza la o noua interpretare a probelor in legatura cu sustinerile din actiune. Aceasta inseamna, evident, insusirea starii de fapt mentionata de catre prima instanta, cu privire la reaua credinta a paratului pe parcursul executarii constructiei in litigiu.
Toate imprejurarile, demonstrate prin probe, au format convingerea primei instante asupra relei-credinte a paratului, atat in momentul de inceput al executarii constructiei cat si pe parcursul realizarii acestor lucrari, in sensul ca acesta a avut cunostinta, in permanenta, ca lucrarile de constructie vizeaza un teren proprietatea unei terte persoane, in speta a reclamantului B.S.
Tribunalul este cel care a facut o gresita aplicare a legii cu prilejul rezolvarii fondului cauzei, astfel ca in cauza este prezent motivul de recurs prevazut de art. 304 pct. 9 C. proc.civ.
Rezulta ca reclamantul B.S. si-a dovedit pe deplin titlul de proprietate asupra terenului pe care paratul a executat constructia, cu rea-credinta.
Corect a stabilit prima instanta ca in speta sunt incidente dispozitiile art. 494 alin. l si 3 C.civ., reclamantul fiind indreptatit sa pretinda paratului desfiintarea constructiei, pe cheltuiala lui.
Eronat invedereaza tribunalul ca, atata timp cat autoritatile administratiei publice locale nu au sesizat instanta in vederea demolarii constructiei paratului, conform art. 27 din Legea nr.50/1991, modificata prin Legea nr. 453/2001, nu pot fi aplicate dispozitiile dreptului comun, respectiv cele care fundamenteaza actiunea reclamantului, art. 492 - 494 C.civ.
Desigur ca reclamantul nu se poate substitui vointei autoritatii administratiei publice locale, care, desi 1-a sanctionat cu amenda pe parat, nu a inteles sa-1 actioneze in instanta pentru a fi obligat sa-si desfiinteze constructia executata fara autorizatie, dar nici nu poate fi negat reclamantului dreptul de a apela la justitie pentru a-si ocroti proprietatea si a cere aplicarea prevederilor art. 494 C.civ. Actiunea a fost inaintata de B.S., in calitatea lui de proprietar asupra terenului pe care paratul a executat o constructie, fara autorizatie legala si de rea-credinta.
Lipsa autorizatiei de demolare a constructiei, impusa prin dispozitiile art. 9 din Legea nr.50/1991, nu constituie un impediment in rezolvarea favorabila a pretentiilor deduse judecatii de catre reclamant, caci omisiunea autoritatii administratiei publice locale de a elibera un astfel de act administrativ nu poate impiedica accesul la justitie al reclamantului si nu poate obstructiona infaptuirea justitiei, in caz contrar, s-ar permite imixtiunea organelor administratiei publice locale in activitatea judecatoreasca, ceea ce nu este posibil.
De altfel, insasi Primaria Borsa comunica instantei faptul ca aceasta autorizatie de demolare nu poate fi eliberata decat la cererea titularului dreptului asupra constructiei (nu se poate pretinde chiar paratului sa depuna diligente in sensul de a-si demola propria constructie).
Ramane ca, dupa ce hotararea devine irevocabila, partea interesata sa ceara aplicarea dispozitiilor art. 572, 580/2 C.proc.civ., iar organul administrativ sa emita autorizatia ceruta de lege.
in concluzie, in temeiul art. 312 alin. l C.proc.civ., recursul se va admite, iar decizia va fi modificata in parte, in sensul admiterii in parte a apelului si mentinerii sentintei in partea referitoare la actiunea intentata de B.S., in sensul ca paratul va fi obligat sa-si desfiinteze constructia amplasata pe terenul evidentiat in CF 9635 Borsa.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Bunuri si valori imobiliare

Recurs inadmisibil - incheiere premergatoare - Decizie nr. 2115 din data de 25.01.2010
Contract de vanzare-cumparare anulat. Evacuarea fostilor proprietari - Decizie nr. 654 din data de 28.11.2014
Bunuri si valori imobiliare - Decizie nr. 520 din data de 28.06.2010
Imbogatire fara just temei - Decizie nr. 19 din data de 25.01.2010
Obligarea autoritatii publice locale la incheierea unui contract de inchiriere in vederea asigurarii serviciului public - Decizie nr. 141/R din data de 23.02.2010
Nulitatea absoluta a actelor de instrainare a bunurilor, efectuate de debitor dupa deschiderea procedurii insolventei nu poate fi inlaturata de buna – credinta a dobanditorului. - Decizie nr. 431/R din data de 20.09.2007
Schimbare destinatie imobil prin hotararea consiliului judetean - Decizie nr. 103/R din data de 17.04.2007
Contencios fiscal - Posibilitatea deducerii TVA conform art. 145 alin. 3 din Legea nr. 571/2003 – bunuri si servicii destinate utilizarii in folosul operatiunilor sale taxabile. - Decizie nr. 93/R din data de 18.04.2006
Contract de locutiune. Exceptia de neexecutare a contractului . Daune interese - Decizie nr. 53/Ap din data de 02.05.2006
Masuri asiguratorii. Sechestru asigurator. Disproportie intre valoarea creantei si valoarea bunului indisponibilizat. Cuantumul cautiunii raportat la valoarea creantei. - Decizie nr. 89/R din data de 24.02.2006
Actiune in evacuare. Obligativitatea exercitarii actiunii de catre toti coindivizarii, in conditiile in care nu s-a efectuat partajarea fizica a bunului imobil in care se regasesc mai multe apartamente. - Decizie nr. 34/R din data de 31.01.2006
Art. 17 pct. B lit. a din O.U.G. Nr. 17/2000.Taxa pe valoarea adaugata - cota zero, la exportul de bunuri, transportul si prestarile de servicii legate direct de exportul bunurilor - conditii de aplicare. - Decizie nr. 222/R din data de 11.10.2005
Neobligativitatea formularii cererii reconventionale pentru completarea masei succesorale - Decizie nr. 702/R din data de 21.11.2005
Paratj succesoral. Momentul ramanerii definitive a hotararii judecatore?ti de partaj al bunurilor comune. - Decizie nr. 213/A din data de 03.10.2011
Inadmisibilitatea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune de catre detentor precar. - Decizie nr. 1366/R din data de 10.11.2011
Contestatie impotriva Dispozitiei emisa in temeiul Legii nr. 10/2001 formulata de un tert. Competenta de solutionare a cererii apartine instantei competente potrivit dreptului comun. - Decizie nr. 106 din data de 01.03.2012
Legea nr. 10/2001. Constatarea nulitatii dispozitiei de retrocedare in natura a unui imobil. Reclamanti care au calitatea de persoane indreptatite la masura reparatorie. Competenta. - Decizie nr. 16 din data de 12.03.2004
Imobil revendicat in conditiile Legii nr.10/2001. Unitate detinatoare. Instanta competenta teritorial. - Decizie nr. 1973/A din data de 17.12.2004
Cult religios. Imobil preluat de stat. Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil in baza Legii nr. 112/1995 si a Legii nr.85/1992. - Decizie nr. 1487/A din data de 07.10.2004
Aur confiscat abuziv. Notiunea de “obiect de aur”. Restituire in temeiul OUG nr.190/2000. - Decizie nr. 1484/A din data de 07.10.2004