InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Cluj

Nulitatea cererii de recurs. Nesemnarea ei de catre recurent

(Decizie nr. 1653 din data de 11.05.2011 pronuntata de Curtea de Apel Cluj)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Cluj | Jurisprudenta Curtea de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj, Sectia civila, de munca si asigurari sociale, pentru minori si familie, decizia nr. 1653 din 11 mai 2011

Prin cererea inregistrata sub nr. 6330/117/2010 pe rolul Tribunalului Cluj reclamanta C.V. a chemat in judecata pe paratii Scoala Mihai Voda, Inspectoratul Scolar al Judetului Cluj, Consiliul Local al Comunei Mihai Viteazu si Primarul Comunei Mihai Viteazu si a solicitat obligarea paratilor sa o incadreze pe functia de profesor pentru invatamantul primar cu plata salariului corespunzator functiei si obligarea acestora la calculul  si plata drepturilor salariale neacordate, reprezentand diferenta dintre drepturile salariale cuvenit conform studiilor si salariul efectiv platit incepand cu data de 01.01.2010 pana la solutionarea cauzei, actualizate in functie de rata inflatiei la data efectiva a platii si obligarea paratilor sa efectueze inscrierile corespunzatoare in carnetul de munca.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca a fost incadrata in functia de educatoare la parata de rd. 1, de la data de 01.01.2010 si ca in luna iulie 2009  a sustinut si promovat examenul de licenta la Facultatea de Psihologie - Sociologie - Specializarea Psihologie, forma de invatamant la distanta din cadrul Universitatii Spiru Haret.
Ca urmare a obtinerii licentei, reclamanta a solicitat paratei de rd. 1 incadrarea in functia de profesor pentru invatamantul prescolar si plata salariului corespunzator acestei functii, insa parata a refuzat atat incadrarea cat si plata salariului corespunzator si ca diploma sa de studii nu a fost revocata sau anulata si nici nu s-a constatat nulitatea acesteia printr-o hotarare judecatoreasca.
In drept, reclamanta a invocat prevederile art. 283 Codul Muncii, art.67 din Legea nr. 168/1999, art. 5 si 7 din Legea nr. 128/1997.
In probatiune a depus copia carnetului de munca, adeverinta emisa de catre unitatea de invatamant privind incadrarea in functie si practica judiciara.
Prin intampinare, paratii Consiliul Local al comunei Mihai Viteazu si Primarul acestei comune au invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, motivand ca nu au competenta de a o incadra pe reclamanta in functia solicitata.
Prin intampinare, Scoala cu clasele I-VIII Mihai Voda a solicitat respingerea cererii reclamantei, deoarece cursurile absolvite de catre aceasta nu sunt recunoscute de legislatia in vigoare si ca aceasta nu indeplineste conditiile pentru a fi incadrata in functia de profesor pentru invatamantul primar.
Prin intampinare, Inspectoratul Scolar al Judetului Cluj a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, motivand ca potrivit Legii nr. 84/1995 are atributia de coordonare a incadrarii unitatilor de invatamant cu personal didactic si de administrare a procesului educational din aceste unitati.
Prin sentinta civila nr. 3781/09.11.2010, pronuntata de Tribunalul Cluj s-a admis exceptia lipsei calitati procesuale pasive invocata de paratii Inspectoratul Scolar al Judetului Cluj, Consiliul Local Mihai Viteazu si Primarul Localitatii Mihai Viteazu si in consecinta, s-a respins actiunea fata de acestia.
S-a respins ca nefondata actiunea formulata de reclamanta C.V., impotriva paratei Scoala Mihai Voda.
Pentru a pronunta aceasta hotarare prima instanta a retinut urmatoarele:
Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocate de catre parati a fost admisa, deoarece paratii Primarul, Consiliul Local al comunei Mihai Viteazu si Inspectoratul Scolar judetean Cluj nu au calitatea de angajator si nu le revine sarcina de a incadra reclamanta in functia solicitata. Aceasta atributie revine directorului unitatii de invatamant care trebuie sa emita decizia de incadrare in  noua functie si salariul corespunzator.
Sub aspectul fondului cauzei Tribunalul a retinut ca reclamanta a fost incadrata la parata de rd.1 in functia didactica de educatoare conform contractului individual de munca pe perioada nedeterminata.
In perioada 01.10.2006 - 30.06.2009 reclamanta a urmat cursurile Facultatii de Psihologie-Sociologie - Specializarea Psihologie, forma de invatamant la distanta din cadrul Universitatii Spiru Haret, a caror durata a fost de 3 ani, iar in sesiunea iunie - iulie 2009 a sustinut examenul de licenta desfasurat in conditii similare cu examenul pentru forma de invatamant zi si a obtinut nota 9,40.
La data de 15.09.2009 reclamanta a depus la parata de rd.1 dovada absolvirii studiilor cu diploma de licenta, specializarea psihologie, forma de invatamant la distanta la Universitatea Spiru Haret si a solicitat incadrarea pe functia de profesor pentru invatamantul prescolar, insa parata de rd.1 nu a dat curs acestei solicitari, motivand ca programul de studii universitare de licenta sociologie - psihologie,  forma de invatamant la distanta din cadrul Universitatii Spiru Haret din Bucuresti nu a avut niciodata autorizare de functionare provizorie sau acreditare.
Instanta a retinut ca, potrivit prevederilor art. 3 din O.G. nr. 10/2009, studentii ciclului universitar de licenta inmatriculati in anul I in perioada 2005-2008 la specializari/programe de studii organizate la forma de invatamant la distanta au dreptul de a-si continua studiile la specializari/programe de studii autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate potrivit unei metodologii aprobate prin Ordin al Ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, care se publica in Monitorul Oficial.
Reclamanta a fost inmatriculata in anul I in anul 2006 si a finalizat studiile prin sustinerea si promovarea examenului de licenta din sesiunea iunie-iulie 2009.
Pentru a putea fi incadrata in functia de profesor pentru invatamantul primar conform studiilor absolvite, reclamanta poate sustine examenul de licenta in conditiile programelor de studii sau specializarilor autorizate sa functioneze provizoriu sau sa fie acreditate potrivit metodologiei aprobate prin Ordin al Ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.
In situatia obtinerii licentei, in conditiile aratate anterior, Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii va recunoaste diploma de licenta conform prevederilor art. 4 din O.G. nr. 10/2009.
Deoarece licenta in specializarea psihologie din cadrul Facultatii de Psihologie - Sociologie - Specializarea Psihologie, forma de invatamant la distanta din cadrul Universitatii Spiru Haret a fost obtinuta in alte conditii decat cele legale, cererea reclamantei a fost considerata ca fiind nefondata.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs reclamanta C.V., solicitand admiterea recursului, casarea sentintei recurate, in sensul admiterii actiunii.
Paratii Primarul comunei Mihai Viteazu si Inspectoratul Scolar Judetean Cluj au formulat intampinari, prin care au solicitat respingerea recursului si mentinerea sentintei recurate.
Exceptia nulitatii cererii de recurs, invocata din oficiu de instanta, este intemeiata.
In conformitate cu prevederile art. 3021 lit. d) din Codul de procedura civila, cererea de recurs trebuie sa cuprinda, sub sanctiunea nulitatii, intre altele, semnatura partii care exercita calea de atac.
Pe de alta parte, in art. 316 din Codul de procedura civila se prevede ca "dispozitiile de procedura privind judecata in apel se aplica si in instanta de recurs, in masura in care nu sunt potrivnice celor cuprinse in acest capitol" (privind recursul).
Rezulta astfel ca sunt aplicabile in calea de atac a recursului si prevederile art. 287 alin. 2 teza a II-a din Codul de procedura civila referitoare la cererea de apel, potrivit carora lipsa cerintei privind semnatura poate fi implinita in conditiile prevazute de art. 133 alin. 2 din acelasi cod.
In consecinta, in raport cu precizarile facute prin acest din urma text de lege, aplicabile, prin extindere, si in calea de atac a recursului, lipsa semnaturii de pe cererea de recurs poate fi implinita in tot cursul judecatii caii de atac, in afara de cazul invocarii lipsei semnaturii recurentului, cand cererea de recurs trebuie semnata cel mai tarziu la prima zi de infatisare urmatoare, iar daca este prezent in instanta, in chiar sedinta in care se invoca nulitatea.
Constatandu-se ca recursul nu a fost semnat de catre reclamanta, la termenul de judecata din data de 6 aprilie 2011 instanta de recurs a acordat un termen, reclamanta fiind citata cu mentiunea de a se prezenta in instanta si a semna cererea de recurs.
Avand in vedere ca reclamanta nu s-a conformat acestei dispozitii a instantei, cererea de recurs nefiind semnata, Curtea, in temeiul art. 133 C.proc.civ. raportat la art. 3021 lit. d C.proc.civ., va declara nula cererea de recurs impotriva sentintei civile nr. 3781 din 09.11.2010 a Tribunalului Cluj. (Judecator Georgeta Luminita Tilvar)
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012