InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Cluj

Contencios administrativ. Cerere pentru eliberarea unei adeverinte care sa ateste aspecte legate de activitatea prestata de petent in calitate de salariat al unei societati desfiintate. Calitatea procesuala pasiva a persoanei juridice care detine arh...

(Decizie nr. 990 din data de 19.04.2010 pronuntata de Curtea de Apel Cluj)

Domeniu Acte ale autoritatilor publice; Pensii | Dosare Curtea de Apel Cluj | Jurisprudenta Curtea de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj, Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 990 din 19 aprilie 2010

Prin sentinta civila nr.2571/5 noiembrie 2009 a Tribunalului Salaj, s-a admis cererea precizata de catre C.I. impotriva paratei DIRECTIA DE MUNCA SI PROTECTIE SOCIALA SALAJ, care a fost obligata sa-i elibereze o adeverinta care sa ateste stagiile de cotizare in sistemul public de pensii, conditiile de munca, sporurile si majorarile de retributii de care a beneficiat in calitate de angajat al Filaturii de Bumbac S.A. Zalau.
S-a respins exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut ca prin cererea formulata de reclamantul C.I. se solicita chemarea in judecata a  piritei DIRECTIA DE MUNCA SI PROTECTIA SOCIALA SALAJ si obligarea acesteia sa-i elibereze  copii si extrase  de pe documentele  pe care le detine  si care atesta stagiile  de cotizare  in sistemul  public de pensii .
Initial cererea a fost admisa  prin Sentinta nr. 194/2009 a Tribunalului Salaj.
Impotriva acestei solutii a formulat recurs parata, care a solicitat casarea primei hotarari  pe care a considerat-o ca fiind pronuntata cu incalcarea prevederilor legale.
Prin Decizia 1899/2009 a Curtii de Apel Cluj, recursul a fost admis considerand ca  tribunalul nu a  staruit  pentru clarificarea  cererii de chemare in judecata, intrucat reclamantul nu a facut nici o referire la faptul ca in speta  este vorba despre informatii de interes public, ci a invocat refuzul nejustificat al paratei dedus din modul  in care a procedat la  rezolvarea cererii reclamantului. Prin aceasta, s-a considerat ca s-a incalcat principiul  disponibilitatii  din perspectiva reclamantului,  cat si al dreptului de aparare al  piritei.
In rejudecare parata a solicitat pe cale de exceptie, constatarea lipsei calitatii sale procesuale pasive. Considera ca eliberarea acestor dovezi  nu intra in atributiile sale  si in consecinta nu dispune de personal de specialitate  autorizat in acest domeniu. Singura institutie autorizata este  Directia Generala a Arhivelor Nationale.
La randul sau, reclamantul depune o precizare a cererii initial formulate prin care arata ca solicita   eliberarea de catre parata a unei  adeverinte din care sa rezulte  perioada stagiului de cotizare  in sistemul public de pensii  si sporurile de care a beneficiat in calitate de angajat  al S.C. Filatura de  Bumbac S.A. Zalau.
Asupra cererii de fata, instanta a retinut urmatoarele:
Reclamantul a solicitat sa i se elibereze  adeverinte  prin care sa i se ateste perioada de cotizare  in sistemul public de pensii  si sporurile de care a beneficiat in perioada in care a avut calitatea de angajat  la SC Filatura de Bumbac Zalau. Aceasta societate a fost declarata ca fiind falimentara, iar preluarea  arhivei  de catre parata s-a facut  in urma adresei 53853/2001 a Ministerului Muncii.
Parata  a mentionat tot timpul ca nu ea era cea care trebuia sa preia  arhiva. Conform prevederilor Legii nr.16/1996,in cazul desfiintarii unor creatori de documente, persoane juridice,  documentele cu valoare practica  vor fi depuse la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale sau la directiile judetene ale acestora.
Aceasta aparare a paratei nu poate fi luata in considerare,  atata vreme cat ea este cea care a preluat toate actele ce au apartinut S.C. Filatura de Bumbac Zalau. Acesta este motivul pentru care a fost respinsa exceptia privind lipsa calitatii procesuale pasive a paratei.
Inadvertentele legate de functionarea institutiilor statului nu pot fi opuse reclamantului, care nu are nici o vina.
Apararea paratei potrivit careia nu detine personal de specialitate  pentru aceasta activitate  nu poate fi retinuta de instanta, atata vreme cat   reclamantul nu are o alta institutie la care  sa solicite actele de care are nevoie.
Mai mult, cererea reclamantului poate fi considerata  ca o cerere privind  o informatie de interes public asa cum este ea definita de art. 2 lit. b  din Legea 544/2001.
Impotriva solutiei aratate a declarat recurs parata AGENTIA JUDETEANA PENTRU PRESTATII SOCIALE SALAJ, institutie care a preluat atributiile DMPS Salaj, solicitand admiterea recursului, casarea sentintei ce a vizat obligatia la eliberarea unei copii dupa statele de plata in care intimatul a figurat ca salariat al S.C. Filatura de Bumbac S.A. Zalau.
In motivare, se sustine ca hotararea a fost data cu interpretarea si aplicarea gresita a prev. Legii nr. 16/1996, privind Legea Arhivelor Nationale, a Legii nr. 544/2001 privind accesul la informatiile de interes public si a Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor privind prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.  Dezvoltandu-si argumentele, recurenta arata ca institutia nu are calitate procesuala datorita lipsei competentei materiale in privinta eliberarii de documente ce sa ateste stagiile de cotizare a salariatilor, in special al fostilor salariati ai S.C. Filatura de Bumbac S.A. Zalau, dat fiind in acest context, situatia unica in care se gaseste institutia, dintr-o eroare la care si-a adus aportul si legislatia.
 Astfel, arata recurenta ca desi initial prin Legea nr. 16/1996 a fost instituita obligatia de a fi depuse documente cu valoare practica, in baza carora se elibereaza copii, certificate, extrase privind drepturile individuale ale cetatenilor, la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale sau la directiile judetene ale acesteia si i-au fost aduse asemenea acte, ulterior, prin Legea nr. 358/2000 si implicit H.G. nr. 51/2003, O.U.G. nr. 39/2006, aceasta obligatie a fost modificata in sensul preluarii documentelor de catre casele de pensii, respectiv arhiva nationala sau directiile judetene, astfel ca eliberarea documentelor nu mai revine in competenta sa.
In acest context, mai arata recurenta, ca, data fiind preluarea arhivelor, in baza legislatiei si intervenirea modificarilor ulterioare s-a adresat institutiilor abilitate de lege sa preia arhiva, insa a fost refuzata prin lipsa de spatiu si personal. In aceste conditii si intrucat in prezent nici un act normativ nu stabileste atributii in sarcina sa, in sensul eliberarii de acte referitoare la stagiu, lipsa competentei ar face ca asemenea adeverinte eliberate sa fie lovite de nulitate.
In plus, arata recurenta, extinderea aplicarii Legii nr. 16/1996, respectiv obligarea directiei la eliberarea de adeverinte, pe langa faptul ca ar duce la blocaje in activitatea institutiei, intrucat nu detine spatiu si nici personal specializat, ar duce si la incalcarea dispozitiilor actului normativ ce reglementeaza aspectele de prelucrare a datelor cu caracter personal si ar nesocoti exceptia prevazuta de art. 12 alin. d din Legea nr. 544/2001 intrucat pe statul de plata figureaza nu numai un singur salariat, ci mai multi.
De asemenea, se releva ca singurele documente aflate in arhiva paratei sunt statele de plata, neexistand documente care ateste stagiul de cotizare, iar mentionarea aspectelor la care face referire reclamantul presupune efectuarea unor calcule de catre persoane specializate in domeniu, angajatii paratei neavand astfel de competente.
Prin intampinare, intimatul C.I. s-a opus admiterii recursului, sustinand ca M.M.P.S. indeplineste orice atributii stabilite prin acte normative si implicit si atributii de eliberare a actului solicitat, iar lipsa personalului nu poate constitui motiv de refuz. De asemenea, s-a relevat ca prev. art. 2 lit. b din Legea nr. 544/2001 au fost invocate ca temei de drept subsidiar al cererii formulate.
Examinand argumentele aduse prin recursul declarat, in raport cu actele dosarului, cu normele juridice incidente si disp. art. 304 C.pr.civ., Curtea retine ca acestea nu pot conduce la modificarea hotararii atacate.
Pentru a aprecia astfel, s-a luat in considerare faptul ca, ulterior trimiterii cauzei spre rejudecare, actiunea reclamantului a fost precizata, in sensul in care se invoca un refuz nejustificat al paratei de a-i solutiona favorabil cererea privind eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte stagiul de cotizare in sistemul public de pensii si sporurile de care a beneficiat in calitate de angajat al SC Filatura de Bumbac Sa Zalau, persoana juridica radiata, a carei arhiva a fost preluata de catre Directia Muncii si Solidaritatii Sociale Salaj.
De asemenea, s-a aratat ca intelege sa invoce in sprijinul pretentiilor formulate si prev. art. 2 lit. b din Legea nr. 544/2001.
Prima instanta a admis cererea precizata, obligand DMPS Salaj la eliberarea adeverintei solicitate de catre reclamant.
Recursul declarat este nefondat, Curtea retinand ca, potrivit disp. Legii nr. 544/2001, fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice informatiile enuntate la art. 5, informatii ce pot implica si realizarea de copii de pe documentele detinute/aflate in posesia institutiei publice. Asigurarea accesului la informatii, conform aceluiasi act normativ, se face din oficiu sau la cerere prin intermediul compartimentului pentru relatii publice sau al persoanei desemnate in acest scop.
In speta, recurenta sustine ca informatiile solicitate nu pot fi comunicate, intrucat nu dispune de personal, de mijloace si aceasta i-ar ingreuna activitatea. Aceste sustineri nu pot fi primite, cata vreme, conform normei mai sus aratate, pentru asigurarea accesului la informatii, institutia publica are obligatia de a organiza compartiment specializat sau a desemna persoane cu atributii in acest sens.
Totodata, lipsa de valoare practica si juridica a documentelor ce vor fi eliberate in baza sentintei recurate este o chestiune care depaseste limitele in care a fost investit tribunalul de catre reclamant, ea netrebuind sa faca obiectul preocuparilor paratei, in acest cadru procesual, stabilit de catre petent.
Pe de alta parte, lipsa mijloacelor nu poate constitui un impediment, intrucat exista posibilitati de copiere si tehnoredactare in masura sa asigure comunicarea informatiilor, intr-o maniera care sa fie conforma si cu prevederile legale care impun protectia datelor cu caracter personal al celorlalte persoane care figureaza pe aceleasi state de plata cu reclamantul.
In plus, se sustine de catre recurenta ca Legea nr. 544/2001 excepteaza anumite categorii de informatii si ca in acestea s-ar include si cele solicitate de intimat. Aceste sustineri nu pot fi retinute ca motiv de justificare a refuzului comunicarii informatiilor solicitate, deoarece in sensul disp. art. 12 din Legea nr. 544/2001, nu trebuie avute in vedere si datele ce il privesc personal pe solicitant, acesta fiind in masura sa le faca sau nu publice, dupa comunicare si acestea cu atat mai mult cu cat ii sunt necesare pentru a justifica si dovedi un drept recunoscut prin legea pensiilor.
A accepta teza indusa de recurenta, inseamna a ingradi dreptul intimatului de a realiza un drept recunoscut de lege, ceea ce nu este scopul legii evocate. In plus, asa cum s-a aratat mai sus, pentru a nu incalca legislatia vizand protectia datelor cu caracter personal a altor persoane si, respectiv, a evita aducerea la cunostinta intimatului a altor date ce nu il vizeaza, recurenta are posibilitatea tehnica sa procedeze la creionarea acestor informatii cu marker, fie la o noua tehnoredactare, respectiv sa emita un act care sa cuprinda date din statele de plata numai cu privire la perioada si persoana intimata, asa cum, de altfel, s-a si solicitat. Or, in conditiile existentei posibilitatilor aratate, sustinerile recurentei sunt nefondate si urmeaza a fi respinse.
Nefondate sunt si sustinerile recurentei constand in aceea ca nu are competenta si ca nu se justifica calitatea sa procesuala, intrucat se omite a se avea in vedere disp. Legii nr. 544/2001 ce impun obligatia institutiilor publice de a comunica informatii cu privire la activitatea si implicit decurgand din documentele ce le au posesie, cat si faptul ca in demersul initiat calitatea procesuala presupune existenta unei identitati intre persoana paratului si cel ce se pretinde ca este obligat in raportul dedus judecatii, iar aceasta identitate a fost justificata de intimat prin indicarea obiectului cererii, a motivelor de fapt si de drept, respectiv prin fundamentarea acestuia, data fiind detinerea documentelor ce il vizeaza pe reclamant, de catre recurenta.
Or, in conditiile detinerii documentelor relevante pentru situatia intimatului, parata necontestand ca acestea se afla in posesia sa, ea fiind aceea care, potrivit reglementarilor legale in vigoare, a preluat arhiva documentelor cu valoare practica de la Filatura de Bumbac, nu se poate sustine lipsa calitatii procesuale a recurentei.
Din aceasta perspectiva, sunt pe deplin justificate retinerile conform carora inadvertentele legate de functionarea institutiilor statului, precum si sincopele intervenite datorita modificarilor legislative nu pot fi opuse reclamantului.
Prin urmare, constatand ca nu sunt motive intemeiate, ca in baza actelor depuse, a normelor juridice incidente hotararea atacata este temeinica si legala, Curtea, in baza art. 312 C.pr.civ., coroborat cu art. 20 din Legea nr. 554/2004, va da o solutie de respingere a recursului declarat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Acte ale autoritatilor publice; Pensii

Spor pentru vechime in munca. Cuantum prevazut in contractul colectiv de munca unic la nivel national. Indreptatire. - Decizie nr. 202/R din data de 22.01.2013
Contestarea deciziei de imputare emisa urmare auditului Curtii de Conturi. Obligatia conducatorului unitatii. Act de control necontestat. Drepturi salariale acordate peste limitele legale urmare unui acord colectiv. Respingerea contestatiei - Decizie nr. 3451 din data de 03.05.2012
Actiune in granituire si revendicare. Imobile invecinate. Stabilirea liniei de hotar tinand seama de iesirea din indiviziune a partilor - Decizie nr. 441 din data de 02.02.2012
Actiune confesorie. Servitute de trecere cu piciorul. Teren aflat in coproprietate. Nechemarea in judecata a tuturor coproprietarilor fondului aservit. Respingere - Decizie nr. 440 din data de 02.02.2012
Desfasurator de calcul al penalitatilor si dobanzilor emis de casa de asigurari de sanatate. Cerere de suspendare a executarii. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 4273 din data de 01.11.2011
Contract de antrepriza. Conditii pentru eliminarea oricaror formalitati pentru a asigura executarea intocmai a obligatiilor asumate astfel incat simpla implinire a unor termene contractuale sa duca la desfiintarea contractului sau sa oblige la penali... - Decizie nr. 4197 din data de 31.10.2011
Cerere de suspendare a executarii actului fiscal. Conditii. Lipsa aparentei de legalitate a deciziei de impunere prin care in anul 2011 s-au stabilit obligatii de plata pentru anii 2003 si 2004 - Decizie nr. 4157 din data de 28.10.2011
Societate comerciala radiata urmare inchiderii procedurii falimentului. Litigiu avand ca obiect restituirea unor sume de bani in temeiul Legii nr. 76/2002, aflat in rejudecare. Respingerea actiunii pentru lipsa capacitatii procesuale - Decizie nr. 4138 din data de 28.10.2011
Cerere de suspendare a executarii hotararilor AGOA si AGEA. Lipsa dovedirii urgentei - Decizie nr. 3911 din data de 21.10.2011
Cerere de aplicare a unei amenzi administrative pe zi de intarziere, pentru neindeplinirea in termen a obligatiilor stabilite prin hotararea judecatoreasca irevocabila pronuntata in contencios administrativ. Calitate procesuala pasiva - Decizie nr. 3692 din data de 11.10.2011
Antecontract de vanzare-cumparare. Rezolutiune pentru neexecutare in termenul stipulat ca "esential". Conditii. Repunere in situatia anterioara. Raportare la moneda euro. calculul penalitatilor de intarziere raportat la pretul transformat in lei - Decizie nr. 3687 din data de 11.10.2011
Contrabanda. Solutionarea laturii civile. Datoria vamala - Decizie nr. 1775 din data de 04.11.2011
Proces penal. Parti. Problema raspunderii pentru fapta minorului. Furt calificat. Introducerea in cauza a directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului - Decizie nr. 1703 din data de 26.10.2011
Accident de circulatie. Moartea a trei persoane si vatamarea corporala a altor doua. Indivizibilitate pasiva. Incadrarea juridica a faptelor pentru care inculpatul a fost trimis in judecata. Individualizarea pedepsei - Decizie nr. 1698 din data de 26.10.2011
Rectificare de carte funciara. Sustinerea faptului ca registratorul nu a verificat valabilitatea actului in baza caruia s-a facut intabularea. Respingere - Decizie nr. 3459 din data de 06.10.2011
Legea nr. 10/2001. Imobil preluat abuziv si instrainat ulterior. Indreptatirea fostului proprietar la despagubiri in conditiile legii speciale - Decizie nr. 3456 din data de 06.10.2011
Ordonanta presedintiala. Cerere de suspendare a deciziei de revizuire a pensiei. Lipsa conditiei urgentei - Decizie nr. 4794 din data de 21.11.2011
Solutionarea actiunii pe un temei juridic, iar a apelului pe un alt temei juridic. Casare cu trimitere la instanta de apel, in vederea solutionarii cauzei in limitele investirii primei instante - Decizie nr. 4754 din data de 18.11.2011
Actiune avand ca obiect obligatie de a face, respectiv desfiintarea contructiei. Solutionare in cadrul actiunii in revendicare. Admiterea recursului si apelului si repsingerea actiunii - Decizie nr. 4743 din data de 17.11.2011
Calitate procesuala pasiva. Actiune intentata de angajat impotriva angajatorului, pentru obligarea la restituirea sumelor retinute in plus cu titlu de contributii si impozit. Respingere pentru lipsa calitatii procesuale pasive - Decizie nr. 4724 din data de 16.11.2011