InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Cluj

Creanta AVAS. Inscriere in tabelul creantelor

(Decizie nr. 2018 din data de 14.09.2010 pronuntata de Curtea de Apel Cluj)

Domeniu Despagubiri; penalitati; Faliment | Dosare Curtea de Apel Cluj | Jurisprudenta Curtea de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj, Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 2018 din 14 septembrie 2010

Prin sentinta comerciala nr. 467 din 27.01.2010 a Tribunalului Comercial Cluj s-a respins ca neintemeiata contestatia impotriva tabelului preliminar de creante al debitoarei  SC SRL, formulata de creditoarea A.V.A.S. BUCURESTI, pentru urmatoarele considerente:
Prin declaratia de creanta formulata, creditoarea AVAS BUCURESTI a solicitat inscrierea in tabelul creditorilor debitoarei cu o creanta in valoare de 2.806,89 RON, creanta preluata de la CAS CLUJ.
In motivarea declaratiei astfel formulata, creditoarea a aratat ca a preluat creantele bugetare existente in evidentele contabile ale CAS CLUJ, conform protocolului nr. 2 din 23.02.2004, invederand totodata disp. art. 2 alin.2 din OUG 95/2003 modificate prin Legea nr. 557/2003, potrivit carora in vederea valorificarii, creantele bugetare preluate se consolideaza in dolari americani, pe baza raportului leu/dolar de la data preluarii acestora prin protocol.
Administratorul judiciar, verificand declaratia de creanta formulata de creditoarea AVAS, a propus inscrierea creditoarei in tabelul definitiv al creditorilor debitoarei in conditiile prev. de art. 69 alin.2 din Legea nr. 85/2006 respectiv la cursul BNR de la data deschiderii procedurii.
Fata de dispozitiile legale anterior citate coroborate cu insasi sustinerile creditoarei invederate in declaratia de creanta, precum si cu dispozitiile art. 2 alin.2 din OUG 95/2003 modificate prin Legea nr. 557/2003, judecatorul sindic a constatat ca in mod legal administratorul judiciar a inscris creanta creditoarei AVAS in tabelul creditorilor debitoarei facand aplicarea disp. art. 69 alin.2 din Legea nr. 85/2006.
Imprejurarea ca de la data preluarii creantei si pana la data deschiderii procedurii insolventei, data in raport de care se calculeaza contravaloarea creantei consolidate in dolari americani, cursul de schimb leu/dolar american comunicat de BNR a suferit modificari, nu are nici o relevanta in cauza, aplicabile fiind dispozitiile legale anterior aratate, creditoarea neavand nici o justificare legala de a-si alege cursul la care sa i se calculeze contravaloarea creantei consolidate in dolari americani, in functie de cursul care ii este mai favorabil.
Sustinerile contestatoarei in sensul ca in declaratia de creanta s-a solicitat inscrierea in tabelul creditorilor cu o valoare in lei si nu in valuta nu sunt conforme realitatii decat partial, intrucat in declaratia de creanta cererea viza inscrierea creditoarei in tabelul creditorilor cu o valoare de 2.806,89 RON.
Preluarea de catre A.V.A.S. a debitului in cuantum de 2.806,89 lei la data de 31.12.2003 de la Casa de Asigurari de Sanatate, prin cesiune, s-a facut in conformitate cu prevederile OUG nr.95/2003, care in cuprinsul art.2 stabileste ca cesiunea creantelor se va face la valoarea determinata conform OG nr.61/2002 privind colectarea creantelor bugetare republicata, cu modificarile ulterioare, inregistrata in evidentele contabile ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate la data de 30 iunie 2003.
Legea nr.557/18 decembrie 2003 in baza careia a fost aprobata OUG nr.95/2003 a si modificat acest act normativ, stabilind in cuprinsul art.2 alin.2 ca  in vederea valorificarii, creantele bugetare preluate se consolideaza in dolari americani pe baza raportului leu/dolar de la data preluarii acestora prin protocol.
Aceasta consolidare in dolari americani a creantelor preluate pe baza protocolului nu a fost lasata de legiuitor la latitudinea A.V.A.S., ci opereaza in baza legii.
Odata consolidata in valuta respectiva suma cesionata de Casa de Asigurari de Sanatate Cluj nu mai poate fi acceptata ideea ca aceasta s-ar transforma din nou in lei, intrucat dispozitiile Legii nr.557/2003 stabilesc clar in mod imperativ conversia leului in dolari americani.
Pe cale de consecinta, la momentul declararii creantei A.V.A.S. BUCURESTI avea de recuperat o suma consolidata in valuta in cuantumul mai sus mentionat, careia ii erau aplicabile dispozitiile art.69 alin.2 din Legea nr.85/2006 in vederea inscrierii in tabelul creditorilor.
Faptul ca legiuitorul a stabilit in mod clar si fara echivoc, fara a da posibilitatea de interpretari si fara exceptii, modul in care se face inscrierea in tabelul preliminar a creantelor consolidate in valuta, chiar daca o dezavantajeaza pe creditoare, nu poate fi ignorat, intrucat o alta modalitate de inscriere ar intra in contradictie cu dispozitiile legale.
Impotriva sentintei a formulat  recurs  creditoarea AUTORITATEA PENTRU VALORIFICAREA ACTIVELOR STATULUI  BUCURESTI, solicitand admiterea recursului, modificarea  sentintei, cu consecinta inscrierii creantei AVAS in tabloul definitiv al creditorilor cu suma de 2.806,89 lei reprezentand creanta preluata de la  C.A.S.Cluj.
In motivarea recursului se arata ca prin cererea de admitere a creantei, AV.AS. a solicitat inscrierea in Tabelul obligatiilor debitoarei SC T.C. SRL, a creantei sale" in valoare de 2806,89 Ron" creanta preluata de la C.AS. Cluj in temeiul dispozitiilor O.U.G. nr.95/2003, in categoria creantelor bugetare prevazute de art.123 pct.4 din Legea nr. 85/2006.
Pe data de 05.01.2010, lichidatorul judiciar a comunicat recurentei notificarea intocmita in temeiul art.72 din Legea nr.85/2006, in care mentioneaza faptul ca suma declarata de AVAS a fost transformata in conformitate cu dispozitiile art.69 alin.2 din legea insolventei, si astfel, AV.AS. a fost inscrisa cu creanta in valoare de "2.475,69 RON".
In aceasta situatie inscrierea AV.AS.cu creanta in valoare de "2.475,69 RON", este total eronata pentru motivele ce se vor arata in continuare:
Recurenta arata ca a preluat creanta de la CAS Cluj, prin Protocolul nr.2/23.02.2004 (atasat declaratiei de creanta comunicata la dosarul de insolventa al falitei) incheiat cu CAS Cluj, pe calea cesiunii de creanta, la valoarea de 3.438,76 RON suma pe care recurenta a solicitat-o in cererea de admitere a creantei depusa la dosarul cauzei.
Cesiunea creantei este reglementata de dispozitiile art.1 al OUG nr.95/2003 in care se arata ca "Prezenta ordonanta reglementeaza cesiunea creantelor bugetare restante, existente in evidentele contabile ale C.N.A.S. la 30.06.2003, pentru care creditorul detine titluri de creanta sau titluri executorii legal constituite, catre A.V.A.B. (actual AVAS) in vederea recuperarii acestora in conformitate cu prevederile O.U.G.nr.51/1998 privind valorificarea unor active bancare, republicata aprobata prin legea nr.409/2001".
A.V.A.S. a preluat aceste creante pe calea cesiunii de creanta, situatie in care valoarea preluata (si cu care trebuie inscrisa) este valoarea nominala aratata atat in actele de cesiune (PROTOCOLUL NR.2/23.02.2004) cat si in declaratia de creanta transmisa la dosarul instantei.
Avand in vedere dispozitiile art. 149 din Legea nr.85/2006,  invoca in sprijinul contestatiei si dispozitiile art.1402 Cod civil, care mentioneaza: "Cel in contra carui exista un drept litigios vandut se va putea libera de cesionar numarandu-i pretul real al cesiunii, spezele contractului si dobanda din ziua cand cesionarul a platit pretul cesiunii."
Unul din efectele cesiunii de creanta, intre parti este ca, cesionarul devine creditor in locul cedentului, preluandu-i toate drepturile. Creanta ramane neschimbata, in sensul ca-si pastreaza natura (civila sau comerciala), garantiile etc. Tot ca efect al cesiunii de creanta, cesionarul devine creditor pentru valoarea nominala a creantei, indiferent de pretul platit si chiar daca s-a facut cu titlu gratuit.
Instanta de fond a facut o interpretare si o aplicare gresita a dispozitiilor art. 69 din obligatii care nu au fost calculate in valoare monetara si creantelor a caror valoare este supusa modificarii (fara a cuprinde creantele exprimate in valuta - n.n.). In acest context, putem lesne observa faptul ca, creanta A.V.A.S. - creanta certa lichida si exigibila, care este calculata in lei si care nu este supusa modificarii pe parcursul procedurii de insolventa, nu se incadreaza in tiparul juridic stabilit de art. 69 din Legea nr. 85/2006, situatie in care motivatia administratorului judiciar este straina de natura pricinii. Nici dispozitiile alin. 2 al aceluiasi articol din Legea nr. 85/2006 nu sunt aplicabile creantei A.V.A.S. Intrucat recurenta a precizat soldul creantei lei si nu a solicitat inscrierea creantei in valuta, soldul din contabilitatea debitoarei fiind de asemenea inregistrat in lei si nu in valuta. Recurenta arata ca nu AVAS este cel prejudiciat prin aceasta masura nelegala, ci insasi bugetul de stat, creanta fiind una de natura bugetara si prin aceasta masura a organelor abilitate sa administreze o procedura de faliment sunt favorizati debitorii, intrucat li se diminueaza datoriile acestora catre bugetul de stat.
Solicitarea recurentei a fost inscrierea A.V.A.S. in tabelul creditorilor cu creanta exprimata in lei, aceasta fiind valoarea creantei pe care este obligata sa o vireze in contul cedentului Casa de Asigurari de Sanatate Cluj Napoca. Fiind solicitata in lei aplicabilitatea dispozitiilor art.69 din Legea nr.85/2006 nu mai este posibila, creanta nesuferind modificari pe tot parcursul procedurii.
Inscrierea AV.A.S. cu creanta preluata de la C.A.S. Cluj Napoca, insa diminuata la suma de 3.067,28 lei fata de cea solicitata, este gresita si nelegala, deoarece nu tine cont de natura si caracterul special al creantelor preluate de A.V.A.S. (fie cele preluate de la banci cedente, fie cele preluate de la Casele de Asigurari de Sanatate, fie cele preluate de la Societatile Comerciale de Distributie si de Furnizare a Energiei Electrice), care au ca temei norme juridice speciale, derogatorii de la dreptul comun privind conservarea si valorificarea acestora, din urmatoarele motive:
In concret, regimul juridic al creantelor preluate de A.V.A.S. este stabilit de O.U.G. nr. 51/1998, privind valorificarea unor active ale statului, republicata, aprobata prin Legea nr. 409/2001. modificata prin O.U.G. nr. 23/2004 si de O.U.G. nr. 95/14.10.2003. privind preluarea de catre A.V.A.S. a unor creante bugetare in vederea incasarii si virarii lor la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Legea nr. 557/18.12.2003, acte normative care reglementeaza atat calitatea creantelor preluate, cat si modul de conservare, de reflectare in contabilitate si de recuperare a acestora.
Instanta de fond s-a aflat in eroare, neanalizand insasi cererea de admitere a creantei depusa la dosarul de fond - in care s-a solicitat expres valoarea nominala a creantei preluate de la CAS - preferand sa invoce in sentinta recurata aplicarea dispozitiilor art.69 alin.2 din Legea nr.85/2006. Recurenta prin declaratia de creanta nu a solicitat admiterea creantei in USD, si astfel motivarea instantei de fond este total gresita. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie - motiv invocat din ce in ce mai des in considerentele sentintelor Tribunalului Comercial Cluj nu are fundament intrucat asa cum a aratat in nenumarate randuri, recurenta nu a solicitat inscrierea creantei in valuta.
Examinand recursul, instanta  constata ca este  nefondat, din   urmatoarele considerente:
Potrivit art.69 alin. 2  din Legea nr.  85/2006, "creantele exprimate  sau consolidate in valuta vor fi  inregistrate la  valoarea lor in lei la cursul BNR existent  la data deschiderii procedurii".
Din interpretarea textului sus  citat rezulta  ca, creantele al   caror  cuantum  este exprimat in valuta vor fi inregistrate la  valoarea lor in lei la  cursul BNR existent la data deschiderii procedurii.
Rezulta ca indiferent  de  modul in care  sunt  exprimate  creantele, acestea  vor fi platite  exclusiv in lei in cazul procedurii de  insolventa. Altfel spus,  din averea  debitorului nu se pot face  distribuiri in valuta.
Aflandu-se in procedura speciala a  insolventei, lege aplicabila in speta din  cauza este  legea speciala a  insolventei, textul din OUG nr.51/1998 si 95/2003 referitoare la  consolidarea creantelor in valuta, neputand fi considerate speciale in raport de legea care reglementeaza procedura  insolventei.
In acest sens  s-a  pronuntat  si Inalta Curte de Casatie si Justitie prin  decizia  nr.XII din 20.03.2006, in  recursul  in interesul legii asupra aplicabilitatii dispozitiilor fostului art.83 (2) din Legea nr.  64/1995, identic cu art.69 alin.2  din Legea nr.  85/2006, care a  statuat  ca valoarea unei creante  exprimate sau consolidata in valuta este cea de la data  deschiderii procedurii.
In cazul creantelor preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a aratat ca procedura de executare colectiva nu face diferenta in functie de natura creantelor, astfel incat dispozitiile din Legea nr. 64/1995, in prezent Legea nr. 85/2006, referitoare la modul de inregistrare a naturii creantelor sunt aplicabile si in cazul creantelor A.V.A.S. Textele din O.U.G. nr. 51/1998 si nr. 95/2003 referitoare la consolidarea creantelor in valuta nu pot fi considerate texte speciale in raport de legea care reglementeaza procedura insolventei.
Decizia pronuntata in recursul in interesul legii este obligatorie cu privire la dezlegarea problemei de drept conform dispozitiilor art. 329 alin. 3 C.p.c., iar faptul ca dispozitia din Legea nr. 64/1995 a fost abrogata, nu schimba incidenta deciziei enuntate, deoarece actuala Lege nr. 85/2006 contine o reglementare similara, neexistand vreun argument pentru o alta abordare.
In consecinta, in baza argumentelor enuntate, solutia judecatorului sindic de a respinge contestatia recurentei A.V.A.S. in baza dispozitiilor art. 73 alin. 3 din Legea nr. 85/2006 este pe deplin legala si temeinica.
Sustinerile recurentei conform carora a solicitat inscrierea creantei in moneda nationala situatie in care nu se impune reducerea cuantumului creantei sunt neintemeiate, deoarece conform dispozitiilor legale enuntate creantele preluate de A.V.A.S. au fost consolidate in dolari americani la data preluarii, suportand astfel atat beneficiile aprecierii cat si riscurile deprecierii. Nimic nu impiedica declararea creantei in moneda nationala, insa cuantumul creantei trebuie legal calculat in conformitate cu dispozitiile art. 69 alin. 2 din Legea nr. 85/2006, prin raportare la cursul leu - dolar de la data deschiderii procedurii de insolventa. Textul legal este lipsit de orice echivoc si nu ofera posibilitati de interpretare :,,Creantele exprimate sau consolidate in valuta vor fi inregistrate la valoarea lor in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei existent la data deschiderii procedurii,,. Mai mult, fata de dispozitiile recursului in interesul legii anterior precizat, constructia juridica a recurentei este lipsita de orice relevanta.
Pentru considerentele sus aratate, instanta  in baza art.312(1) C.pr.civ, va respinge ca nefondat recursul.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Despagubiri; penalitati; Faliment

Spor pentru vechime in munca. Cuantum prevazut in contractul colectiv de munca unic la nivel national. Indreptatire. - Decizie nr. 202/R din data de 22.01.2013
Contestarea deciziei de imputare emisa urmare auditului Curtii de Conturi. Obligatia conducatorului unitatii. Act de control necontestat. Drepturi salariale acordate peste limitele legale urmare unui acord colectiv. Respingerea contestatiei - Decizie nr. 3451 din data de 03.05.2012
Actiune in granituire si revendicare. Imobile invecinate. Stabilirea liniei de hotar tinand seama de iesirea din indiviziune a partilor - Decizie nr. 441 din data de 02.02.2012
Actiune confesorie. Servitute de trecere cu piciorul. Teren aflat in coproprietate. Nechemarea in judecata a tuturor coproprietarilor fondului aservit. Respingere - Decizie nr. 440 din data de 02.02.2012
Desfasurator de calcul al penalitatilor si dobanzilor emis de casa de asigurari de sanatate. Cerere de suspendare a executarii. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 4273 din data de 01.11.2011
Contract de antrepriza. Conditii pentru eliminarea oricaror formalitati pentru a asigura executarea intocmai a obligatiilor asumate astfel incat simpla implinire a unor termene contractuale sa duca la desfiintarea contractului sau sa oblige la penali... - Decizie nr. 4197 din data de 31.10.2011
Cerere de suspendare a executarii actului fiscal. Conditii. Lipsa aparentei de legalitate a deciziei de impunere prin care in anul 2011 s-au stabilit obligatii de plata pentru anii 2003 si 2004 - Decizie nr. 4157 din data de 28.10.2011
Societate comerciala radiata urmare inchiderii procedurii falimentului. Litigiu avand ca obiect restituirea unor sume de bani in temeiul Legii nr. 76/2002, aflat in rejudecare. Respingerea actiunii pentru lipsa capacitatii procesuale - Decizie nr. 4138 din data de 28.10.2011
Cerere de suspendare a executarii hotararilor AGOA si AGEA. Lipsa dovedirii urgentei - Decizie nr. 3911 din data de 21.10.2011
Cerere de aplicare a unei amenzi administrative pe zi de intarziere, pentru neindeplinirea in termen a obligatiilor stabilite prin hotararea judecatoreasca irevocabila pronuntata in contencios administrativ. Calitate procesuala pasiva - Decizie nr. 3692 din data de 11.10.2011
Antecontract de vanzare-cumparare. Rezolutiune pentru neexecutare in termenul stipulat ca "esential". Conditii. Repunere in situatia anterioara. Raportare la moneda euro. calculul penalitatilor de intarziere raportat la pretul transformat in lei - Decizie nr. 3687 din data de 11.10.2011
Contrabanda. Solutionarea laturii civile. Datoria vamala - Decizie nr. 1775 din data de 04.11.2011
Proces penal. Parti. Problema raspunderii pentru fapta minorului. Furt calificat. Introducerea in cauza a directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului - Decizie nr. 1703 din data de 26.10.2011
Accident de circulatie. Moartea a trei persoane si vatamarea corporala a altor doua. Indivizibilitate pasiva. Incadrarea juridica a faptelor pentru care inculpatul a fost trimis in judecata. Individualizarea pedepsei - Decizie nr. 1698 din data de 26.10.2011
Rectificare de carte funciara. Sustinerea faptului ca registratorul nu a verificat valabilitatea actului in baza caruia s-a facut intabularea. Respingere - Decizie nr. 3459 din data de 06.10.2011
Legea nr. 10/2001. Imobil preluat abuziv si instrainat ulterior. Indreptatirea fostului proprietar la despagubiri in conditiile legii speciale - Decizie nr. 3456 din data de 06.10.2011
Ordonanta presedintiala. Cerere de suspendare a deciziei de revizuire a pensiei. Lipsa conditiei urgentei - Decizie nr. 4794 din data de 21.11.2011
Solutionarea actiunii pe un temei juridic, iar a apelului pe un alt temei juridic. Casare cu trimitere la instanta de apel, in vederea solutionarii cauzei in limitele investirii primei instante - Decizie nr. 4754 din data de 18.11.2011
Actiune avand ca obiect obligatie de a face, respectiv desfiintarea contructiei. Solutionare in cadrul actiunii in revendicare. Admiterea recursului si apelului si repsingerea actiunii - Decizie nr. 4743 din data de 17.11.2011
Calitate procesuala pasiva. Actiune intentata de angajat impotriva angajatorului, pentru obligarea la restituirea sumelor retinute in plus cu titlu de contributii si impozit. Respingere pentru lipsa calitatii procesuale pasive - Decizie nr. 4724 din data de 16.11.2011