InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Liesti

Contestatie la executare. Girant in contractul de imprumut. Opozabilitatea contractului fata de girant. Nulitatea contractului. Admisibilitatea contestatiei in raport cu contestatorii giranti. Suspendare a executarii silite.

(Sentinta civila nr. 1214 din data de 21.09.2011 pronuntata de Judecatoria Liesti)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Liesti | Jurisprudenta Judecatoria Liesti

Contestatie la executare. Girant in contractul de imprumut. Opozabilitatea contractului fata de girant. Nulitatea contractului.  Admisibilitatea contestatiei in raport cu contestatorii giranti. Suspendare a executarii silite  conf .art. 403 cod proc.civ. Restituire cautiune.  Prin cererea inregistrata la aceasta instanta sub nr.X, contestatoarele DA, MN SI ID in contradictoriu cu intimata BCC, au formulat contestatie la executare impotriva actelor de executare efectuate in dosarul de executare X al  Executorului  X, din cadrul corpului executorului al OCC F, prin care au solicitat:
- anularea actelor de executare efectuate
- desfiintarea titlului executoriu reprezentat de anexa 1 la contractul de credit X.
- incetarea executarii silite insasi (cu ocazia concluziilor la fond contestatoarele au solicitat restituirea sumelor de bani ce au fosta deja retinute)
- suspendarea executarii silite in baza art. 403 alin 3 c.pr. civ. , pana la solutionarea contestatiei la executare.
Instanta din oficiu a dispus introducerea in citativ in calitatea de intimata a debitoarei principale C K (fila 74).
Facem precizarea ca pe parcursul procesului  a fost citata in mod eronat in calitate de intimata BCC AGENTIA Focsani. Cu toate acestea la dosar la fila 51 exista o imputernicire de reprezentare juridica data de BCC Tecuci d-lui c.j. X, iar acesta in baza acestei imputerniciri a reprezentat la fiecare termen de judecata BCC Tecuci.
In motivarea contestatiei, contestatoarea DA  a aratat ca la data de 10.03.2011  a primit somati 021 emisa de executor X, in dosarul de executare X. Din  continutul acesteia a aflat ca are calitatea de girant  a debitoarei principale CK, si este obligata sa suporte in solidar cu acesta obligatia de achitare a debitului restant in valoare de 9631,60 lei, ce rezulta din contractul de Credit x incheiat cu BCC Tecuci.
Arata ca nu are cunostinta de existenta imprumutului angajat de C K,  si nici nu a girat-o pe aceasta. Mai arata ca nu-i  apartin  nici scrisul si nici semnatura de pe angajamentul de plata, motiv pentru care a formulat o plangere penala impotriva numitei C K.
A  aratat ca debitoarea  C K este colega  de serviciu cu ea avand functia de secretat la GSTV si probabil aceasta functie i-a permis acesteia sa uziteze de acesul la emiterea adeverintelor de salariati si stampila rotunda a institutiei.
Contestatoarele MN si ID au aratata ca sunt intr-o situatie asemanatoare cu cea a lui DA, in sensul ca ele au fost de acord cu eliberarea adeverintelor de salariate necesare angajarii unui credit de catre C K, insa nu au semnat nici un angajament de plata.
Au aratat ca nu au stiut de continutul contractului de credit pana la momentul declansarii executarii silite.
Cu privire la cererea de suspendarea  de  executarii silite, contestatoarele au aratat ca ele realizeaza venituri doar de natura salariala, fiecare are familie copii si rate lunare personale, iar poprirea infiintata asupra salariilor ar putea duce la scoaterea la vanzare a garantiilor ipotecare. Mai solicita suspendarea si ca urmarea a suspiciunilor de natura penala ce planeaza asupra titlului executoriu.
In drept contestatoarele au invocat art. 399 si urm c.pr. civ.
Contestatia a fost legal timbrata cu taxa de timbru de 194 lei+10 lei si timbru judiciar de 3 lei.
In dovedirea contestatiei contestatoarele au depus inscrisuri, respectiv somatie si adresa de infiintare a popririi.
Intimata BCC Tecuci, prin intampinare ( fila 11) a solicita respingerea contestatiei la executare aratand ca la data de 25.02.2011 s-a inceput executarea silita impotriva debitoarei C K in baza titlului executoriu reprezentat de contractul de credit 930/15.08.2007 cat si a numitilor C G, in calitarte de coplatitor, ID, MN si D A in calitate de giranti in baza contractului de garantie (anexa nr. 1 la contractul de credit sus mentionat si a angajamentelor de plata.
A mentionat ca cele 3 persoane girante contesta semnatura aflata pe contractul de garantie  si angajamentul de plata aceasta afirmatie nefiind probata in nici un fel.
In sustinerea intampinarii intimata a depus inscrisuri, respectiv, copie contract de credit  copie contract credit 930/15.08.2007, copie contracte de garantie, scadentar, adeverinte de salariu, acte de identitate, somatii.
Din actele dosarului instanta retine urmatoarele:
Cele 3 contestatoare sunt colege de munca la GSTV, astfel: ID este directoare, MN, profesoara iar DA este bibliotecara.
C K este secretara la acelasi grup scolar.
La data  de 15.08.2007 a fost incheiatat contractul de credit intre  BCC Tecuci  in calitate de creditore si  numita C K in calitate de debitore. Obiectul contractului  la constituit acordarea de catre creditoare debitoare a unui credit de nevoi personale in suma de 19 000 lei, ce urma sa fie restituit in 60 luni ( 5 ani)  cu dobanda anuala de 20% (fila 13.14 - contract de credit).
In acest contract s-a prevazut  la art. 5 lit d ca imprumutul este garantat cu veniturile realizate si averea mobila si imobila a garantilor ID, MN si DA.
Anexa 1 la acest contract de credit este reprezentata de contractele   de garantie  date de cele 3 contestatoare, in sensul ca acestea se obliga sa garanteze creditul acordat de 19 .000 lei si dobanda aferenta, cu veniturile prezente si viitoare si cu intreaga lor averea lor mobila si imobila ( fila 15).
Anexa 3 la aceste contract de credit este reprezentata de angajamentele de plata date de cele 3 cotestatoare prin care acestea mandateaza GSTV sa retina din veniturile lor lunare sumele necesare pentru achitarea ratelor, dobanzilor, comisioanelor, la prima cerere  a intimatei BCC Tecuci ( fila 22 verso, fila 24 verso, fila 26 verso).
Cu privire la contestatorele MN si DA, instanta retine ca prin certificatele de grefa aflate la fila 67-68 la dosar, emise de Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, se atesta faptul ca  prin raportul de constatare tehnica-stiintifoca grafoscopica nr. 356017/06.05.2011, la alineatele 4 si 5, se concluzioneaza ca semnaturile literale in litigiu, executate la rubrica "semnatura" aferente garantelor MN si DA, pe anexa nr. 1 la contractul de credit  nr. 930/15.08.2007 si semnaturile semiliterale in litigiu executate la rubrica "semnatura" de pe anexa 3, reprezentand angajamentul de plata, nu au fost executate de MN si DA, fiind falsuri executate prin imitatie libera directa.
In aceste conditii  instanta urmeaza sa constate  nulitatea  absoluta a contractelor  de garantie si angajamentelor de plata in privinta contestatorelor MN si DA, pentru lipsa semnaturii acestora.
Ca si consecinta a acestei masuri instanta va dispune anularea  actelor de executare intocmite  cu privire la cele doua contestatoare si restituirea sumelor de bani ce au fost retinute acestora.
In ce o priveste pe contestatoarea ID, instanta urmeaza  sa respinga contestatia deoarece  in privinta  acesteia nu s-a dovedit ca semnaturile de pe contractul de garantie  si de pe angajamentul de plata nu i-ar  apartine.
Pe baza celor ce preced  instanta  va admite contestatia  formulata de contestatorele MN si DA si va respinge contestatia formulata de contestatoarea ID.
Cu privire la cererea de suspendare a executarii silite  instanta urmeaza sa o admita, in baza art. 403 alin 1 c.pr . civ.,   pana la solutionarea cauzei in mod irevocabil, avand in vedere solutia data in prezenta cauza.
Va dispune restituirea cautiunii in  cuantum de 930 lei achitata de catre  MN prin chitanta  seria TTC nr. 3583558/23.05.2011 emisa de CB SA - Agentia Liesti, in conditiile art. 723 ind. 1 alin 3 c.pr. civ., care prevede ca,  "Cautiunea se elibereaza celui care a depus-o in masura in care asupra acesteia cel indreptatit in cauza nu a formulat cerere pentru plata despagubirii cuvenite, pana la implinirea termenului de 30 de zile de la data la care, prin hotarare irevocabila, s-a solutionat fondul cauzei. Cu toate acestea, cautiunea se elibereaza de indata, daca partea interesata declara in mod expres ca nu urmareste obligarea partii adverse la despagubiri pentru prejudiciile cauzate. "
Pentru aceste motive, instanta admite  contestatia la executare,  formulata  de contestatoarele DA, domiciliata in Galati, si MN, domiciliata in Galati, in contradictoriu cu intimatele  BCC Tecuci, si CK, domiciliata  in comuna T, jud. Galati.
Constata nulitatea absoluta a contractelor de garantie si a angajamentelor de plata, incheiate intre BCC Tecuci si contestatoarele DA si MN, pentru lipsa semnaturii acestora.
Dispune anularea tuturor formelor de executare, efectuate in dosarul de executare silita X, al  Executorului X, din cadrul Corpului Executorilor al Organizatiei Cooperatiste de Credit Focsani, in privinta contestatoarelor DA si MN.
Respinge  contestatia la executare,  formulata  de contestatoarea ID, domiciliata in comuna Liesti, jud. Galati in contradictoriu cu intimatele BCC Tecuci si CK.
Dispune suspendarea executarii silite pana la solutionarea in mod definitiv si irevocabil a prezentei cauze.
Dispune restituirea cautiunii in  cuantum de 930 lei achitata de catre  MN prin chitanta  seria TTC nr. 3583558/23.05.2011 emisa de CB SA - Agentia Liesti, in conditiile art. 723 ind. 1 alin 3 c.pr. civ.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011