Procedura penala
(Decizie nr. 340/A din data de 06.10.2009 pronuntata de Tribunalul Bacau)Prin sentinta penala nr.34/22.01.2009 a Judecatoriei Moinesti s-a dispus:
In baza art. 184 alin. 1,3 Cod penal, condamnarea inculpatului S.V.D la pedeapsa inchisorii de 3 luni, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, in dauna partii vatamate B.D.
In baza art. 184 alin. 2,4 Cod penal, condamnarea inculpatului S.V.D., cu datele de stare civila de mai sus la pedeapsa inchisorii de 6 luni, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, in dauna partii vatamate F.E..
In baza art. 33lit. b si 34 lit. b Cod penal, au fost contopite si s-a aplicat pedeapsa cea mai grea de 6 luni inchisoare.
S-a interzis drepturile prev de art. 64 lit.a teza a II-a si b Cod penal in conditiile si pe durata prev de art. 71 alin. 2 Cod penal.
In baza art. 81 Cod penal, s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de 2 ani si 6 luni, prevazut de art. 82 Cod penal.
In baza art. 71 alin. 5 Cod penal, s-a suspendat conditionat si executarea pedepselor accesorii.
In baza art. 359 Cod procedura penala, s-a atras atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal, in sensul ca daca in termenul de incercare va mai savarsi o noua infractiune se va revoca suspendarea conditionata.
S-a respins cererea de prelungire a dreptului de a circula formulata de inculpat.
In baza art. 14, 346 Cod procedura penala, 998 si 1003 Cod civil, si art. 313 din Legea 95/2006, modificata prin art. 1 pct. 34 din OUG 72/2006, a fost obligat inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente SC S.G. SA la plata sumei de 590,97 lei catre partea civila S.C.J.U. Tirgu Mures, cu sediul in jud. Mures, reprezentand cheltuieli de spitalizare ale partii vatamate F.E..
In baza art. 14, 346 Cod procedura penala, 998 si 1003 Cod civil, a fost obligat inculpatul in solidar cu partea responsabile civilmente SC S.G. SA la plata sumei de 12337,96 lei reprezentand 11587,96 lei contravaloarea reparatiilor autovehiculului si 750 lei reprezentand despagubiri materiale, precum si 10 000 lei daune morale catre partea civila F.E. si 2000 lei daune morale catre partea civila B.D..
In baza art. 193 Cod procedura penala, a fost obligat inculpatul la plata sumei de 2000 lei cheltuieli de judecata catre partea civila F.E. si 600 lei catre partea civila B.D..
In baza art. 191 alin 1 Cod procedura penala, a fost obligat inculpatul la 200 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Pentru pronuntarea sentintei, prima instanta a retinut ca:
In fapt, la data de 30.03.2007 partile vatamate B.D. si F.E. se deplasau cu auto condus de ultima in directia Agas-Comanesti. Inculpatul conducea autoutilitara in sens invers. Pe raza com. Asau, intr-o curba la stanga pentru partile vatamate autoutilitara a parasit sensul sau de mers intrand pe contrasens si a lovit puternic autoturismul O. care s-a rasucit si a ramas pe carosabil. In urma impactului cele doua parti vatamate au suferit numeroase leziuni, B.D. avand nevoie de 11-12 zile de ingrijiri medico-legale, iar F.E. de 70-80 zile cu spitalizare la Spitalul Judetean Mures.
Inculpatul audiat arata ca autoturismul O. a fost cel care venea pe sensul sau de mers si pentru a evita o ciocnire frontala reactia sa a fost de virare la stanga. Mai arata inculpatul ca a observat inainte de accident ca cele doua persoane din O. intretineau o discutie respectiv persoana din dreapta era intoarsa spre cea din stanga. Dupa ciocnire cele doua ocupante ale auto O. au iesit foarte usor intrucat nu aveau centura de siguranta pusa.
Declaratia inculpatului este insa contrazisa de ambele parti vatamate care arata ca la iesirea din curba autoturismul condus de inculpat le-a iesit pur si simplu in fata pe sensul lor de mers, ceea ce a determinat ciocnirea celor doua autoturisme.
Martorul M.C. (fila 103) arata ca se afla in fata alimentarei si a vazut cum masina inculpatului, o duba, a taiat axul drumului si a trecut pe sensul contrar, aparand in fata autoturismului partilor vatamate. Mai arata martorul ca inculpatul a virat brusc stanga fara nici o justificare, in conditiile in care nu avea vreun obstacol de depasit ceea ce a determinat acestuia credinta ca inculpatul a adormit la volan.
Declaratia martorului se coroboreaza partial cu cea a inculpatului care precizeaza ca a vazut ca la aproximativ 50 m era o baraca in fata careia se aflau mai multe persoane, astfel ca instanta concluzioneaza ca au existat martori oculari la accident.
Acelasi martor relateaza ca locul impactului a fost pe banda pe care circulau partile vatamate, si imediat partile vatamate au iesit din masina pline de sange.
In declaratia sa de la urmarirea penala martorul A.N. arata ca a vazut ca pe directia Comanesti �Ghimes circula o dubita care intr-o curba a patruns pe contrasens si s-a ciocnit frontal cu autoturismul condus de partea vatamata, in conditiile in care deodata a observat cum autoutilitare a parasit sensul de mers.
Din raportul de expertiza tehnica se desprinde concluzia ca locul impactului este pe sensul regulamentar de mers al autoturismului O.; cele doua autoturisme se deplasau cu o viteza de 48 respectiv 50 km/ora, iar accidentul ar fi putut fi evitat de catre conducatorul auto S.V. daca nu ar fi efectuat manevra neadecvata de patrundere pe contrasens, indiferent de manevrele celuilalt autovehicul implicat in accident, intrarea pe contrasens fiind un risc asumat. Dinamica producerii accidentului descrisa in capitolul cu acelasi nume descrie cu exactitate momentul impactului astfel cum a fost retinut in situatia de fapt retinuta, iar concluzia desprinsa este aceea ca vinovat de producerea accidentului este exclusiv inculpatul.
Instanta nu poate retine apararea acestuia potrivit careia autoturismul a fost cel care a intrat pe contrasens aparand in fata autoutilitarei raportat la situatia ca aceasta afirmatia nu se coroboreaza cu nici o proba din dosar.
Din certificatul medico-legal al partii vatamate B.D. nr. 151/E/03.04.2007 (fila 23), prin care acesteia i s-au acordat 11-12 zile de ingrijiri medico-legale rezulta ca aceasta prezinta un traumatism cranio-facial si cervical obiectivat prin escoriatii si plagi taiate, leziuni ce s-au putut produce prin lovire la muchii ascutite (posibil cioburi de sticla) posibil in cadrul unui accident de circulatie.
Din certificatul medico-legal al partii vatamate F.E. nr. 1037/04.04.2007 (fila 30), prin care acesteia i s-au acordat 70-80 zile de ingrijiri medico-legale rezulta de asemenea ca aceasta prezinta leziuni traumatice care s-au putut produce la data de 30.03.2007 prin lovire de suprafete dure, in cadrul unei decelerari bruste, posibil in cadrul unui accident rutier.
In drept, inculpatul a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor prev de art. 184 alin. 1,3 Cod penal, si 184 alin. 2,4 Cod penal cu aplicarea art. 33 lit. b Cod penal.
Instanta a apreciat ca fapta inculpatului care in urma unui accident de circulatie a produs partilor vatamate leziuni vindecabile in 11-12, respectiv 70-80 zile ingrijiri medico-legale intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor pentru care inculpatul a fost trimis in judecata aflate in concurs ideal.
Astfel, instanta a apreciat inculpatul a savarsit prin aceeasi actiune doua fapte prevazute de legea penala, care prezinta pericolul social al unei infractiuni, savarsita cu forma de vinovatie a culpei cu prevedere motiv pentru care la va califica drept infractiuni, si va dispune condamnarea la cate o pedeapsa cu inchisoarea. La dozarea pedepsei, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare legala prevazute de art. 72 din Codul penal, respectiv gradul de pericol social concret al faptei, periculozitatea infractorului si imprejurarile concrete in care s-a comis infractiunea. Se va avea de asemenea in vedere si persoana inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale si s-a prezentat in vederea audierii atat in faza urmaririi penale cat si in cea a cercetarii judecatoresti.
Fata de motivele sus aratate instanta a apreciat ca scopul preventiv si sanctionator al pedepsei poate fi atins la fara privare de libertate, motiv pentru care va face aplicarea art. 81 Cod penal, aplicand inculpatului o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Sub aspectul laturii civile instanta a apreciat ca in cazul de fata sunt indeplinite conditiile acordarii de despagubiri, respectiv exista o fapta ilicita, un prejudiciu, legatura de cauzalitate dintre ele, vinovatia faptuitorului, precum si conditia suplimentara in contextul procesului penal, respectiv constituirea de parte civila.
In privinta despagubirilor materiale instanta a constatat ca partea vatamata B.D. s-a constituit parte civila cu suma de 500 lei reprezentand contravaloarea medicamentelor si 2500 lei daune morale,insa cu privire la despagubirile materiale aceasta nu a facut dovada efectuarii lor. Astfel chiar daca acestea se presupun instanta nu poate acorda decat un prejudiciu cert, motiv pentru care suma solicitata cu acest titlu nu va fi acordata.
Partea vatamata F.E. a solicitat in constituirea sa de parte civila cu titlu de despagubiri materiale 4000 euro reprezentand contravaloarea masinii accidentate, 5000 lei contravaloare medicamente si transport, precum si 2000lei contravaloare dantura.
Din copia dosarului da dauna (filele 169-182) inaintat instantei de asigurator, instanta observa ca pretul reparatiilor este de 11587,96 lei, suma ce va fi acordata de catre instanta.
Din depozitia martorului B.T. (fila 130) rezulta ca a transportat de mai multe ori partea vatamata la Targu Mures, respectiv de 5 ori, iar costul unui drum este de 150 lei, suma ce va fi acordata de asemenea.
Potrivit art. 14 alin 3 Cod procedura penala si art. 998 Cod civil,orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat a-l repara. De asemenea Recomandarile Consiliului Europei din 1969 de la Londra subliniaza, intre altele, ca principiul reparatiei daunelor morale trebuie recunoscut in cazul leziunilor corporale, despagubirea avand rolul de a compensare victimei.
Din probele administrate in cauza, rezulta ca, pe langa daunele patrimoniale suferite de partile vatamate au existat si prejudicii morale decurgand din leziunile suferite pentru B.D. si pentru F.E. din internarea in spital, interventiile chirurgicale suferite, sechelele postraumatice care afecteaza negativ participarea partii la viata sociala, comparativ cu situatia anterioara producerii incidentului, precum si durerile fizice efective ulterioare ale partii, la care se adauga numarul mare de zile de ingrijiri.
Ca urmare a vatamarilor fizice cauzate prin infractiune, partea vatamata a suferit vatamari psihice si alterarea conditiilor de viata, ceea ce justifica obligarea inculpatului, in solidar cu partea responsabila civilmente SC S.G. SA Craiova, intrucat inculpatul a actionat ca prepus al acesteia la plata daunelor morale.
In lipsa unor criterii legale de determinare a cuantumului daunelor morale, instanta va stabili intinderea acestora in raport cu gravitatea leziunilor produse si cu intensitatea suferintelor cauzate.
Avand in vedere ca sunt intrunite conditiile acordarii de despagubiri, respectiv exista un prejudiciu, o fapta legatura de cauzalitate dintre ele, vinovatia faptuitorului,precum si conditia suplimentara a acordarii de despagubiri, instanta, in baza art.l4 si 346 Cod procedura penala, 998 Cod civil si art.l06 din OUG l50/2002 sa oblige inculpatul catre partile civile Spitalul TG. Mures la despagubiri civile reprezentand contravaloarea cheltuielilor de spitalizare a partii vatamate F.E. si catre partile civile F.E. si B.D. la despagubiri civile reprezentand daune morale si daune materiale in cuantumul dovedit.
In baza art. 193 Cod procedura penala a obligat inculpatul la plata cheltuielilor de judecata catre partile civile raportat la culpa procesuala a acestuia.
In baza art. 191 alin 1 Cod procedura penala, a obligat inculpatul la cheltuieli judiciare catre stat.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel inculpatul S.V.D. si partea responsabila civilmente S.C.S.G. S.A.Craiova.
Instanta constata ca ambele apeluri sunt declarate prin avocat la data de 19.03.2009.
Inculpatul S.V.D. nu a fost prezent la dezbaterile pe fondul cauzei, ce au avut loc la data de 19.01.2009, fiind reprezentat de aparator ales. La solicitarea acestuia s-a amanat pronuntat pentru a depune concluzii scrise.
Nefiind prezent la judecarea cauzei, inculpatului i s-a comunicat copie de pe dispozitivul sentintei penale nr.34/22.01.2009 pe care a semnat-o sotia sa la data de 30.01.2009.
Inculpatul putea declara apel in termen pana la data de 10.02.2009 inclusiv. In perioada 15 ianuarie � 15 februarie 2009 inculpatul face dovada ca a suferit unele afectiuni medicale pentru care se recomanda repaus la domiciliu pentru perioada 15 ianuarie � 31 ianuarie 2009, respectiv, repaus la pat pentru perioada 1 � 15 februarie 2009.
Aceste adeverinte medicale insa nu probeaza ca inculpatul a fost imobilizat la pat, aspect care l-ar fi impiedicat sa exercite calea de atac. Chiar si in aceste conditii putea formula cererea de apel fie personal si sa o expedieze prin orice mijloc de corespondenta (posta, fax, etc) la instanta de fond, fie prin intermediul aparatorului ales care a si declarat apelul la data de 19.03.2009.
Mai mult decat atat, daca se calculeaza termenul legal de 10 zile de declarare a apelului in momentul incetarii starii de boala pe care a avut-o inculpatul � 15.02.2009 � instanta constat ca ultima zi de declarare a apelului ar fi fost 26.02.2009.
Ca atare, instanta considera ca nu exista nicio cauza temeinica de impiedicare care sa determine efectiv intarzierea declararii apelului inlauntrul termenului legal de 10 zile si care sa duca la admiterea cererii de repunere in termenul de apel.
In consecinta, apelul inculpatului fiind declarat la data de 19.03.2009, cu mult timp dupa implinirea termenului legal de 10 zile, instanta va respinge conform art.379 pct.1 lit.a C.p.p. ca tardiv formulat apelul inculpatului impotriva sentintei penale nr.34/22.01.2009 a Judecatoriei Moinesti.
Partea responsabila civilmente S.C.S.G. SA Craiova a fost citata legal la fiecare termen de judecata si pentru ca nu a fost prezenta la dezbaterile pe fondul cauzei, i s-a comunicat copie de pe dispozitivul sentintei penale nr.34/22.01.2009. Dovada de comunicare este semnata de S.R., fiul patronului si al inculpatului in acelasi timp, la data de 30 ianuarie 2009.
Partea responsabila civilmente putea formula apel in termen de 10 zile, adica pana la data de 10 februarie 2009 inclusiv. Cum nu rezulta nicio cauza temeinica de impiedicare care sa fi determinat intarzierea declararii apelului in termen, cererea de repunere in termenul de apel este neintemeiata.
In consecinta, partea responsabila declarand apel la data de 19.03.2009 prin avocat, cu mult timp dupa implinirea termenului legal de 10 zile, instanta in temeiul art.379 pct.1 lit.a C.p.p. va respinge ca tardiv formulat si apelul partii responsabile civilmente S.C.S.G. SA Craiova impotriva aceleiasi sentinte penale.
Constatand culpa procesuala a celor 2 apelanti, instanta ii va obliga conform art.192 al.2 C.p.p. pe fiecare la plata a cate 50 lei cheltuieli judiciare catre stat.
De asemenea, cei doi apelanti vor fi obligati potrivit art.192 al.2 C.p.p. si la plata cheltuielilor judiciare reprezentand onorariu avocat ales catre partea vatamata F.E. in cuantum de 250 lei fiecare.
In baza art. 184 alin. 1,3 Cod penal, condamnarea inculpatului S.V.D la pedeapsa inchisorii de 3 luni, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, in dauna partii vatamate B.D.
In baza art. 184 alin. 2,4 Cod penal, condamnarea inculpatului S.V.D., cu datele de stare civila de mai sus la pedeapsa inchisorii de 6 luni, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, in dauna partii vatamate F.E..
In baza art. 33lit. b si 34 lit. b Cod penal, au fost contopite si s-a aplicat pedeapsa cea mai grea de 6 luni inchisoare.
S-a interzis drepturile prev de art. 64 lit.a teza a II-a si b Cod penal in conditiile si pe durata prev de art. 71 alin. 2 Cod penal.
In baza art. 81 Cod penal, s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de 2 ani si 6 luni, prevazut de art. 82 Cod penal.
In baza art. 71 alin. 5 Cod penal, s-a suspendat conditionat si executarea pedepselor accesorii.
In baza art. 359 Cod procedura penala, s-a atras atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal, in sensul ca daca in termenul de incercare va mai savarsi o noua infractiune se va revoca suspendarea conditionata.
S-a respins cererea de prelungire a dreptului de a circula formulata de inculpat.
In baza art. 14, 346 Cod procedura penala, 998 si 1003 Cod civil, si art. 313 din Legea 95/2006, modificata prin art. 1 pct. 34 din OUG 72/2006, a fost obligat inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente SC S.G. SA la plata sumei de 590,97 lei catre partea civila S.C.J.U. Tirgu Mures, cu sediul in jud. Mures, reprezentand cheltuieli de spitalizare ale partii vatamate F.E..
In baza art. 14, 346 Cod procedura penala, 998 si 1003 Cod civil, a fost obligat inculpatul in solidar cu partea responsabile civilmente SC S.G. SA la plata sumei de 12337,96 lei reprezentand 11587,96 lei contravaloarea reparatiilor autovehiculului si 750 lei reprezentand despagubiri materiale, precum si 10 000 lei daune morale catre partea civila F.E. si 2000 lei daune morale catre partea civila B.D..
In baza art. 193 Cod procedura penala, a fost obligat inculpatul la plata sumei de 2000 lei cheltuieli de judecata catre partea civila F.E. si 600 lei catre partea civila B.D..
In baza art. 191 alin 1 Cod procedura penala, a fost obligat inculpatul la 200 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Pentru pronuntarea sentintei, prima instanta a retinut ca:
In fapt, la data de 30.03.2007 partile vatamate B.D. si F.E. se deplasau cu auto condus de ultima in directia Agas-Comanesti. Inculpatul conducea autoutilitara in sens invers. Pe raza com. Asau, intr-o curba la stanga pentru partile vatamate autoutilitara a parasit sensul sau de mers intrand pe contrasens si a lovit puternic autoturismul O. care s-a rasucit si a ramas pe carosabil. In urma impactului cele doua parti vatamate au suferit numeroase leziuni, B.D. avand nevoie de 11-12 zile de ingrijiri medico-legale, iar F.E. de 70-80 zile cu spitalizare la Spitalul Judetean Mures.
Inculpatul audiat arata ca autoturismul O. a fost cel care venea pe sensul sau de mers si pentru a evita o ciocnire frontala reactia sa a fost de virare la stanga. Mai arata inculpatul ca a observat inainte de accident ca cele doua persoane din O. intretineau o discutie respectiv persoana din dreapta era intoarsa spre cea din stanga. Dupa ciocnire cele doua ocupante ale auto O. au iesit foarte usor intrucat nu aveau centura de siguranta pusa.
Declaratia inculpatului este insa contrazisa de ambele parti vatamate care arata ca la iesirea din curba autoturismul condus de inculpat le-a iesit pur si simplu in fata pe sensul lor de mers, ceea ce a determinat ciocnirea celor doua autoturisme.
Martorul M.C. (fila 103) arata ca se afla in fata alimentarei si a vazut cum masina inculpatului, o duba, a taiat axul drumului si a trecut pe sensul contrar, aparand in fata autoturismului partilor vatamate. Mai arata martorul ca inculpatul a virat brusc stanga fara nici o justificare, in conditiile in care nu avea vreun obstacol de depasit ceea ce a determinat acestuia credinta ca inculpatul a adormit la volan.
Declaratia martorului se coroboreaza partial cu cea a inculpatului care precizeaza ca a vazut ca la aproximativ 50 m era o baraca in fata careia se aflau mai multe persoane, astfel ca instanta concluzioneaza ca au existat martori oculari la accident.
Acelasi martor relateaza ca locul impactului a fost pe banda pe care circulau partile vatamate, si imediat partile vatamate au iesit din masina pline de sange.
In declaratia sa de la urmarirea penala martorul A.N. arata ca a vazut ca pe directia Comanesti �Ghimes circula o dubita care intr-o curba a patruns pe contrasens si s-a ciocnit frontal cu autoturismul condus de partea vatamata, in conditiile in care deodata a observat cum autoutilitare a parasit sensul de mers.
Din raportul de expertiza tehnica se desprinde concluzia ca locul impactului este pe sensul regulamentar de mers al autoturismului O.; cele doua autoturisme se deplasau cu o viteza de 48 respectiv 50 km/ora, iar accidentul ar fi putut fi evitat de catre conducatorul auto S.V. daca nu ar fi efectuat manevra neadecvata de patrundere pe contrasens, indiferent de manevrele celuilalt autovehicul implicat in accident, intrarea pe contrasens fiind un risc asumat. Dinamica producerii accidentului descrisa in capitolul cu acelasi nume descrie cu exactitate momentul impactului astfel cum a fost retinut in situatia de fapt retinuta, iar concluzia desprinsa este aceea ca vinovat de producerea accidentului este exclusiv inculpatul.
Instanta nu poate retine apararea acestuia potrivit careia autoturismul a fost cel care a intrat pe contrasens aparand in fata autoutilitarei raportat la situatia ca aceasta afirmatia nu se coroboreaza cu nici o proba din dosar.
Din certificatul medico-legal al partii vatamate B.D. nr. 151/E/03.04.2007 (fila 23), prin care acesteia i s-au acordat 11-12 zile de ingrijiri medico-legale rezulta ca aceasta prezinta un traumatism cranio-facial si cervical obiectivat prin escoriatii si plagi taiate, leziuni ce s-au putut produce prin lovire la muchii ascutite (posibil cioburi de sticla) posibil in cadrul unui accident de circulatie.
Din certificatul medico-legal al partii vatamate F.E. nr. 1037/04.04.2007 (fila 30), prin care acesteia i s-au acordat 70-80 zile de ingrijiri medico-legale rezulta de asemenea ca aceasta prezinta leziuni traumatice care s-au putut produce la data de 30.03.2007 prin lovire de suprafete dure, in cadrul unei decelerari bruste, posibil in cadrul unui accident rutier.
In drept, inculpatul a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor prev de art. 184 alin. 1,3 Cod penal, si 184 alin. 2,4 Cod penal cu aplicarea art. 33 lit. b Cod penal.
Instanta a apreciat ca fapta inculpatului care in urma unui accident de circulatie a produs partilor vatamate leziuni vindecabile in 11-12, respectiv 70-80 zile ingrijiri medico-legale intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor pentru care inculpatul a fost trimis in judecata aflate in concurs ideal.
Astfel, instanta a apreciat inculpatul a savarsit prin aceeasi actiune doua fapte prevazute de legea penala, care prezinta pericolul social al unei infractiuni, savarsita cu forma de vinovatie a culpei cu prevedere motiv pentru care la va califica drept infractiuni, si va dispune condamnarea la cate o pedeapsa cu inchisoarea. La dozarea pedepsei, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare legala prevazute de art. 72 din Codul penal, respectiv gradul de pericol social concret al faptei, periculozitatea infractorului si imprejurarile concrete in care s-a comis infractiunea. Se va avea de asemenea in vedere si persoana inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale si s-a prezentat in vederea audierii atat in faza urmaririi penale cat si in cea a cercetarii judecatoresti.
Fata de motivele sus aratate instanta a apreciat ca scopul preventiv si sanctionator al pedepsei poate fi atins la fara privare de libertate, motiv pentru care va face aplicarea art. 81 Cod penal, aplicand inculpatului o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Sub aspectul laturii civile instanta a apreciat ca in cazul de fata sunt indeplinite conditiile acordarii de despagubiri, respectiv exista o fapta ilicita, un prejudiciu, legatura de cauzalitate dintre ele, vinovatia faptuitorului, precum si conditia suplimentara in contextul procesului penal, respectiv constituirea de parte civila.
In privinta despagubirilor materiale instanta a constatat ca partea vatamata B.D. s-a constituit parte civila cu suma de 500 lei reprezentand contravaloarea medicamentelor si 2500 lei daune morale,insa cu privire la despagubirile materiale aceasta nu a facut dovada efectuarii lor. Astfel chiar daca acestea se presupun instanta nu poate acorda decat un prejudiciu cert, motiv pentru care suma solicitata cu acest titlu nu va fi acordata.
Partea vatamata F.E. a solicitat in constituirea sa de parte civila cu titlu de despagubiri materiale 4000 euro reprezentand contravaloarea masinii accidentate, 5000 lei contravaloare medicamente si transport, precum si 2000lei contravaloare dantura.
Din copia dosarului da dauna (filele 169-182) inaintat instantei de asigurator, instanta observa ca pretul reparatiilor este de 11587,96 lei, suma ce va fi acordata de catre instanta.
Din depozitia martorului B.T. (fila 130) rezulta ca a transportat de mai multe ori partea vatamata la Targu Mures, respectiv de 5 ori, iar costul unui drum este de 150 lei, suma ce va fi acordata de asemenea.
Potrivit art. 14 alin 3 Cod procedura penala si art. 998 Cod civil,orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat a-l repara. De asemenea Recomandarile Consiliului Europei din 1969 de la Londra subliniaza, intre altele, ca principiul reparatiei daunelor morale trebuie recunoscut in cazul leziunilor corporale, despagubirea avand rolul de a compensare victimei.
Din probele administrate in cauza, rezulta ca, pe langa daunele patrimoniale suferite de partile vatamate au existat si prejudicii morale decurgand din leziunile suferite pentru B.D. si pentru F.E. din internarea in spital, interventiile chirurgicale suferite, sechelele postraumatice care afecteaza negativ participarea partii la viata sociala, comparativ cu situatia anterioara producerii incidentului, precum si durerile fizice efective ulterioare ale partii, la care se adauga numarul mare de zile de ingrijiri.
Ca urmare a vatamarilor fizice cauzate prin infractiune, partea vatamata a suferit vatamari psihice si alterarea conditiilor de viata, ceea ce justifica obligarea inculpatului, in solidar cu partea responsabila civilmente SC S.G. SA Craiova, intrucat inculpatul a actionat ca prepus al acesteia la plata daunelor morale.
In lipsa unor criterii legale de determinare a cuantumului daunelor morale, instanta va stabili intinderea acestora in raport cu gravitatea leziunilor produse si cu intensitatea suferintelor cauzate.
Avand in vedere ca sunt intrunite conditiile acordarii de despagubiri, respectiv exista un prejudiciu, o fapta legatura de cauzalitate dintre ele, vinovatia faptuitorului,precum si conditia suplimentara a acordarii de despagubiri, instanta, in baza art.l4 si 346 Cod procedura penala, 998 Cod civil si art.l06 din OUG l50/2002 sa oblige inculpatul catre partile civile Spitalul TG. Mures la despagubiri civile reprezentand contravaloarea cheltuielilor de spitalizare a partii vatamate F.E. si catre partile civile F.E. si B.D. la despagubiri civile reprezentand daune morale si daune materiale in cuantumul dovedit.
In baza art. 193 Cod procedura penala a obligat inculpatul la plata cheltuielilor de judecata catre partile civile raportat la culpa procesuala a acestuia.
In baza art. 191 alin 1 Cod procedura penala, a obligat inculpatul la cheltuieli judiciare catre stat.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel inculpatul S.V.D. si partea responsabila civilmente S.C.S.G. S.A.Craiova.
Instanta constata ca ambele apeluri sunt declarate prin avocat la data de 19.03.2009.
Inculpatul S.V.D. nu a fost prezent la dezbaterile pe fondul cauzei, ce au avut loc la data de 19.01.2009, fiind reprezentat de aparator ales. La solicitarea acestuia s-a amanat pronuntat pentru a depune concluzii scrise.
Nefiind prezent la judecarea cauzei, inculpatului i s-a comunicat copie de pe dispozitivul sentintei penale nr.34/22.01.2009 pe care a semnat-o sotia sa la data de 30.01.2009.
Inculpatul putea declara apel in termen pana la data de 10.02.2009 inclusiv. In perioada 15 ianuarie � 15 februarie 2009 inculpatul face dovada ca a suferit unele afectiuni medicale pentru care se recomanda repaus la domiciliu pentru perioada 15 ianuarie � 31 ianuarie 2009, respectiv, repaus la pat pentru perioada 1 � 15 februarie 2009.
Aceste adeverinte medicale insa nu probeaza ca inculpatul a fost imobilizat la pat, aspect care l-ar fi impiedicat sa exercite calea de atac. Chiar si in aceste conditii putea formula cererea de apel fie personal si sa o expedieze prin orice mijloc de corespondenta (posta, fax, etc) la instanta de fond, fie prin intermediul aparatorului ales care a si declarat apelul la data de 19.03.2009.
Mai mult decat atat, daca se calculeaza termenul legal de 10 zile de declarare a apelului in momentul incetarii starii de boala pe care a avut-o inculpatul � 15.02.2009 � instanta constat ca ultima zi de declarare a apelului ar fi fost 26.02.2009.
Ca atare, instanta considera ca nu exista nicio cauza temeinica de impiedicare care sa determine efectiv intarzierea declararii apelului inlauntrul termenului legal de 10 zile si care sa duca la admiterea cererii de repunere in termenul de apel.
In consecinta, apelul inculpatului fiind declarat la data de 19.03.2009, cu mult timp dupa implinirea termenului legal de 10 zile, instanta va respinge conform art.379 pct.1 lit.a C.p.p. ca tardiv formulat apelul inculpatului impotriva sentintei penale nr.34/22.01.2009 a Judecatoriei Moinesti.
Partea responsabila civilmente S.C.S.G. SA Craiova a fost citata legal la fiecare termen de judecata si pentru ca nu a fost prezenta la dezbaterile pe fondul cauzei, i s-a comunicat copie de pe dispozitivul sentintei penale nr.34/22.01.2009. Dovada de comunicare este semnata de S.R., fiul patronului si al inculpatului in acelasi timp, la data de 30 ianuarie 2009.
Partea responsabila civilmente putea formula apel in termen de 10 zile, adica pana la data de 10 februarie 2009 inclusiv. Cum nu rezulta nicio cauza temeinica de impiedicare care sa fi determinat intarzierea declararii apelului in termen, cererea de repunere in termenul de apel este neintemeiata.
In consecinta, partea responsabila declarand apel la data de 19.03.2009 prin avocat, cu mult timp dupa implinirea termenului legal de 10 zile, instanta in temeiul art.379 pct.1 lit.a C.p.p. va respinge ca tardiv formulat si apelul partii responsabile civilmente S.C.S.G. SA Craiova impotriva aceleiasi sentinte penale.
Constatand culpa procesuala a celor 2 apelanti, instanta ii va obliga conform art.192 al.2 C.p.p. pe fiecare la plata a cate 50 lei cheltuieli judiciare catre stat.
De asemenea, cei doi apelanti vor fi obligati potrivit art.192 al.2 C.p.p. si la plata cheltuielilor judiciare reprezentand onorariu avocat ales catre partea vatamata F.E. in cuantum de 250 lei fiecare.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Anulare act administrativ - Hotarare nr. 867 din data de 02.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Anulare act - Hotarare nr. 721 din data de 04.05.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018
Contestatie la executare - Hotarare nr. 220 din data de 30.01.2018
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018