InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Aplicarea sanctiunii disciplinare. Momentul de la care se calculeaza termenul de 30 de zile prevazut de art. 268 Codul muncii

(Decizie nr. 115 din data de 29.01.2009 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Raporturi de munca | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

    Aplicarea sanctiunii disciplinare. Momentul de  la care se calculeaza termenul de 30 de zile prevazut de art. 268 Codul muncii.

     Potrivit art. 268 (1) Codul muncii: angajatorul dispune aplicarea sanctiunii   disciplinare  printr-o  decizie emisa  in forma scrisa , in termen de 30 zile  calendaristice de la  data luarii la cunostinta  despre savarsirea  abaterii disciplinare , dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei, fiind fara relevanta in privinta curgerii termenului faptul ca pentru aceeasi persoana s-a inceput cercetarea prealabila in legatura cu o fapta de natura penala.

     Sectia conflicte de munca si asigurari sociale - Decizia civila nr. 115/29 ianuarie 2009                                             

     Prin contestatia inregistrata la Tribunalul Sibiu  sub nr. 640/85/30.01.2008 - contestatorul P.C.A. a chemat in judecata pe intimata SC P.C.E. Sibiu SRL solicitand:
     - anularea deciziei nr. 2383/20.12.2007 ca netemeinica si nelegala,
     - reincadrarea in functia si postul avut anterior, cu obligarea intimatei la plata drepturilor salariale de la data incetarii platilor si pana la reincadrarea efectiva.
     Din motivarea contestatiei se retine ca decizia emisa este lovita de nulitate in conditiile art. 268, alin. 2, lit. a si c Codul muncii. Se invoca in principal exceptia prescriptiei dreptului angajatorului de a aplica sanctiunea disciplinara raportat la prevederile art. 268 din Codul muncii motivand ca decizia contestata a fost emisa la 37 de zile de la data la care angajatorul avea cunostinta de savarsirea abaterii disciplinare.
     Pe fondul cauzei se solicita anularea deciziei intrucat faptele retinute de angajator nu corespund realitatii intrucat nu a savarsit nici o abatere disciplinara si nicidecum nu se face vinovat de abateri care sa determine societatea sa-i aplice cea mai drastica sanctiune.
     In drept se invoca dispozitiile art. 76, 78, 264 si 268 Codul muncii.
     Intimata solicita respingerea exceptiilor invocate precum si respingerea contestatiei, motivand ca angajatorul a respectat atat dispozitiile art. 268 alin. 1 C. muncii cat si dispozitiile art. 268 alin. 2, lit. a si c din C. muncii, pe fondul cauzei se precizeaza ca angajatul se face vinovat pentru faptele retinute in decizia de sanctionare intrucat in repetate randuri a acceptat modificarea conditiilor contractuale in defavoarea angajatorului. Mai mult de atat se retine ca angajatul in perioada 01.10.2007-11.10.2007, desi afirma ca se afla in concediu de odihna, in fisele de pontaj figureaza prezent la serviciu, cu toate ca pontajul se realizeaza pe baza de cartela electronica personala. In fine, se precizeaza ca exista numeroase sesizari din partea angajatilor cu privire la izbucnirile nervoase ale contestatorului, iar sarcinile de serviciu nu au mai fost indeplinite corespunzator, astfel ca toate faptele retinute sunt abateri disciplinare, ceea ce a determinat angajatorul sa dispuna desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
     Din examinarea actelor si lucrarilor dosarului precum si a probelor administrate in cauza instanta a retinut urmatoarele:
     Contestatorul a fost angajatul intimatei indeplinind functia de director general, iar prin decizia nr. 2383/20.12.2007 s-a dispus concedierea in conditiile dispozitiilor art. 61 lit. a Codul muncii - retinandu-se ca abateri disciplinare - incalcarea obligatiei de fidelitate fata de angajator, neexecutarea atributiilor de serviciu, incalcarea obligatiei de a respecta secretul de serviciu, programul de lucru, un comportament incorect in cadrul relatiilor de serviciu precum si incalcarea obligatiei de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului.
      In termen legal se contesta aceasta decizie invocandu-se in principal exceptia prescriptiei dreptului angajatorului de a aplica sanctiunea disciplinara precum si exceptia nulitatii absolute fata de prevederile art. 268 (2), lit. a si c din Codul  muncii.
     Conform dispozitiilor art. 137 Cod procedura civila instanta s-a pronuntat mai intai asupra exceptiilor, cercetarea fondului fiind de prisos.
     Fata de exceptia prescriptiei dreptului angajatorului de aplicare a sanctiunii disciplinare - instanta s-a pronuntat prin incheierea civila din 08 mai 2008 in sensul respingerii acesteia - constatandu-se din probatoriul administrat (respectiv notificare si raport audit) ca termenul de 30 de zile prevazut de art. 268 (1) Codul muncii a fost respectat, intrucat angajatorul a constatat cu certitudine abaterile disciplinare savarsite de angajat doar odata cu incheierea raportului de audit din 14.12. 2007, iar decizia s-a emis la 20.12.2007, deci inlauntrul termenului prevazut de art. 268 (1) Codul muncii.
     Exceptia nulitatii absolute a fost de asemenea respinsa intrucat prin decizia emisa angajatorul a facut o descriere amanuntita a faptelor retinute si sanctionate cu indicarea prevederilor din ROI si fisa postului ce au fost nesocotite de catre angajat, precum si a dispozitiilor din Codul muncii si clauzele contractuale ce au fost incalcate de catre angajat, astfel ca motivul de nulitate invocat in sensul dispozitiilor art. 268 (2)lit. “a" Codul muncii nu are suport legal si nici probator totodata.
     In fine prevederile art. 268 (2) lit. “c" au fost respectate de angajator - fiind inserat in decizie - urmatorul aspect.... prin "declaratia olografa a d-lui  C.A.P. inregistrata sub nr. 2263/17.12.2007 nu se aduc argumente exoneratorii de raspundere".
     Pentru considerentele expuse, instanta  a constatat ca decizia contestata a fost emisa cu respectarea conditiilor obligatorii prevazute de art. 268 (2) din Codul muncii.
     Prin sentinta civila 699/2008 pronuntata de Tribunalul Sibiu  in dosarul nr. 640/85/2008 s-a respins contestatia  formulata de contestatorul P.C.A.  impotriva  intimatei SC S.C. P.C.E. S.R.L.  Sibiu   pentru constatarea nulitatii deciziei  concediere .
     Pentru a hotari astfel, pe fondul cauzei instanta a retinut, in esenta, ca din probatoriul administrat in cauza a reiesit incalcarea obligatiei  de fidelitate a contestatorului fata de  angajator si a existentei unui comportament  neadecvat al directorului la locul de munca; apoi , neindeplinirea obligatiilor  de serviciu conform fisei postului  si a nerespectarii intocmai a programului de lucru.
     Impotriva acestei sentinte a declarat recurs  contestatorul P.C.A. , solicitand  admiterea  acestuia , modificarea  hotararii atacate si admiterea exceptiilor prescriptiei  sanctiunii si cea a nulitatii  deciziei de sanctionare si implicit a contestatiei  sale.
     In expunerea de motive  arata ca aplicarea sanctiunii este tardiva intrucat angajatorul a cunoscut despre faptele savarsite de recurent inca  din 13.11.2007 , iar decizia de concediere a fost emisa  doar la 20.12.2007, deci cu incalcarea  dispozitiilor art. 268 Codul muncii.
     Invoca apoi nulitatea deciziei  nr. 2383/20.12.2007 prin incalcarea  dispozitiilor art. 268 al.2 lit. a si c  Codul muncii datorita  faptului ca aceasta nu contine descrierea faptelor  considerate  de angajator  ca abateri disciplinare  si motivele pentru care  s-au incalcat  apararile  sale.
     Mai sustine  ca instanta  nu a luat in considerare  aspectele  de fapt invocate  de recurent  si nici depozitiile martorilor audiati in cauza , cat si imprejurarea ca nu a mai fost sanctionat niciodata.
     In drept invoca art. 3041 , 304 pct. 8 si 9 cod procedura civila.
     Prin intampinare,  intimata   a solicitat respingerea recursului ca nefondat  si mentinerea hotararii atacate.
     Verificand legalitatea  si temeinicia sentintei atacate  prin prisma aspectelor  critice invocate , cat si a dispozitiilor art. 3041 cod procedura civila , Curtea   a apreciat  recursul de   fata  ca fondat, pentru urmatoarele motive :
     Potrivit art. 268 (1) Codul muncii :
     "Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii   disciplinare  printr-o  decizie emisa  in forma scrisa , in termen de 30 zile  calendaristice de la  data luarii la cunostinta  despre savarsirea  abaterii disciplinare , dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei".
     Din aceasta perspectiva , sunt a se retine urmatoarele :
     Conform notificarii nr.2150/6.12.2007 (f.8) emisa de parata S.C. P.C.E. S.R.L.  Sibiu  catre reclamantul P.C.A. , acesta din urma a fost convocat  la sediul  firmei pentru data de 17.12.2007 , orele 12 , pentru a-si  exprima pozitia  si a-si formula aparari  fata de abaterile disciplinare mentionate in notificare.
     Tot in cuprinsul notificarii se face  in mod expres mentiunea  ca incepand cu data de 13.11.2007 , societatea a inceput cercetarea  disciplinara  impotriva contestatorului .
     Deci la data de 13.11.2007  parata cunostea in mod exact  savarsirea abaterilor disciplinare  puse ulterior  prin decizia atacata  in sarcina  petentului , astfel ca de la acea data  curgea termenul de 30 zile prevazut de art. 268 (1) Codul muncii  in care angajatorul  putea emite  dispozitia de sanctionare , adica cel mai tarziu  la 13.12.2007.
     Faptul ca in baza notificarii  nr. 1774/13.11.2007 s-a dispus  incepand cu aceiasi data  cercetarea  disciplinara a contestatorului  pentru fapta de inselaciune  prevazuta si pedepsita de  art. 215 Cod penal  nu are relevanta in cauza  cu atat mai mult cu cat  in urma cercetarilor  la 21.11.2007  s-a constatat ca  numitul P.C.A.  nu a savarsit acea infractiune , deci societatea era inca in termenul prevazut de lege  de a intocmi decizia  de sanctionare.
     Mai trebuie  precizat ca imprejurarea de a demara in paralel  cu cercetarea disciplinara  prevazuta de art. 267 Codul muncii si o actiune penala , nu inlatura dispozitia imperativa a textului  art. 268 Codul muncii  de aplicare a sanctiunii  disciplinare  in cel mult 30 zile  calendaristice  de la data luarii  la cunostinta  despre savarsirea abaterii  disciplinare , cata vreme textul nu dispune  asupra  posibilei existente a unor cauze  de  intrerupere a acestui termen sau de prorogare  a inceperii  curgerii lui  pana la finalizarea  cercetarilor  care au succedat  demararii altor proceduri.
     O asemenea interpretare ar putea crea situatii in care cercetarea disciplinara  ar putea depasi  chiar termenul  de 6 luni in care  trebuie aplicata sanctiunea.
     Or, intentia legiuitorului  a fost tocmai aceea de a limita in timp  cercetarea disciplinara  prealabila   la cele doua termen de prescriptie distincte de 30 zile  si respectiv  6 luni.
     Fata de aceste aspecte , se constata gresita solutionare a exceptiei prescrierii  aplicarii sanctiunii  de catre instanta  de fond , aceasta urmand a fi  admisa  si pe cale de consecinta , contestatia formulata de contestatorul P.C.A. urmeaza a fi admisa.
     Ca urmare  , in baza art. 312 raportat la art. 304 cod procedura civila , Curtea a admis  recursul, a modificat  hotararea  atacata si subsecvent  admiterii contestatiei  a anulat  decizia 2383/20.12.2007  emisa de parata  si a dispus  reincadrarea  reclamantului  in functia si pe postul detinut anterior. Societatea a fost obligata si la plata catre reclamant  a drepturilor salariale restante incepand cu data  incetarii platilor  si pana la reincadrarea efectiva.
     Curtea  nu a mai analizat  si celelalte motive  de recurs , a caror analiza a devenit de prisos  , urmare a retinerii  exceptiei  anterior mentionata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Raporturi de munca

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017
Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017