InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buhusi

punerea in circulatie sau conducerea unui autovehicul neinmatriculat

(Sentinta penala nr. 0 din data de 01.09.2014 pronuntata de Judecatoria Buhusi)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Buhusi | Jurisprudenta Judecatoria Buhusi

JUDECATORIA BUHUSI

SENTINTA PENALA Nr.
Sedinta publica de la
Completul compus din:
PRESEDINTE
Grefier

Ministerul Public  reprezentat de Procuror:


Pe rol fiind judecarea cauzei Penale privind pe inculpatul avand ca obiect
punerea in circulatie sau conducerea unui autovehicul neinmatriculat (art.334 NCP).
Desfasurarea sedintei de judecata a fost inregistrata cu mijloace tehnice audio, conform art. 369 Noul Cod procedura penala.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta inculpatul.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, care evidentiaza partile, obiectul pricinii si modul de indeplinire a procedurii de citare, aratand ca procedura este completa, dupa care:
Instanta, constata ca este competenta sa judece cauza potrivit art.25 si urmatoarele Cod pr.penala.
Inculpatul, prezent la instanta, se legitimeaza cu CI seria XC, nr.....
S-a dat citire actului de sesizare, conform art. 374/1 din N.C.P.P.
Instanta aduce la cunostinta inculpatului dispozitiile art. 83, art. 108 alin. 1 si 2 si art. 374 alin. 4 din Codul de procedura penala.
Inculpatul solicita ca judecata sa aiba loc in conditiile prevazute la art. 374 alin. 4 din N.C.P.P.
Instanta   dispune audierea  inculpatului, declaratia fiind atasata la dosarul cauzei.
Instanta pune in discutie cererea inculpatului privind judecarea cauzei in procedura recunoasterii.
Reprezentantul Ministerului Public arata ca este de acord ca judecata sa aiba loc in baza probelor  administrate in faza de urmarire penala.
Instanta apreciaza ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aplicarea procedurii judecatii in cazul recunoasterii vinovatiei si in baza art. 375/1 N.C.P.P. admite cererea de judecarea cauzei pe baza probelor administrate in faza de urmarire penala, conform prevederilor art. 374  C.pr.penala.
Reprezentantul Ministerului Public solicita schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunile de punere in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat si conducerea pe  drumurile publice a unui autovehicul fara permis de conducere, prevazute de art. 334 al.1 si respectiv art.335 al.1 NCpen. cu aplicarea art.33 lit.a C.pen 1969 si art.5 NCpen. in infractiunile de punere in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat si conducerea pe  drumurile publice a unui autovehicul fara permis de conducere,  prevazute de art. 85 al. 1 si respectiv 86 al.1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicata ,cu aplicarea art. 33 lit.a Cpen.1969, art. 5 N. C. pen. ,art.374 al.4 si art.396 al.10 N.C. pr.pen. si art. 74 lit. a,c cu 76 lit. e C. pen. 1969.
Cu privire la schimbarea incadrarii juridice, inculpatul arata  ca lasa solutia la aprecierea instantei.
Reprezentantul Ministerului Public, arata ca nu are alte cereri de formulat.
Nemaifiind alte cereri de formulat instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
Reprezentantul Ministerului Public avand cuvantul pe fond  arata ca prin rechizitoriul nr. 1269/P/2013 din 10.04.2014al Parchetului de pe langa Judecatoria Buhusi  s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a invinuitului ....., pentru savarsirea infractiunilor de conducere a unui vehicul neinmatriculat si de conducere a unui vehicul fara permis de conducere, constand in aceea ca la data de .... in jurul orei 22:00, a condus mopedul marca .... pe DC 192 C din satul ..... jud.Bacau, fara ca mopedul sa fie inregistrat si fara a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.
Avand in vedere  probele administrate in cursul urmaririi penale avand in vedere ca fapta si vinovatia sunt dovedite, pune concluzii de solicita schimbarea incadrarii juridice, de condamnare a inculpatului la pedeapsa  inchisorii. Solicita suspendarea conditionata a executarii pedepsei in baza art. 81 Cod penal anterior,  cu aplicarea   art.64 lit.a teza aIIa si b Cod penal 1969 .In baza art. 274  al. 1 N.C.P.P., solicita obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Inculpatul, avand ultimul cuvant arata ca ii pare forte rau pentru faptele savarsite.

INSTANTA
-deliberand-

Asupra cauzei penale de fata, constata ca:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buhusi nr. ..... inregistrat la Judecatoria Buhusi sub nr. ... s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului ....  pentru savarsirea infractiunilor de: conducere a unui vehicul neinmatriculat si conducere a unui vehicul fara a poseda permis de conducere, prevazute de art.334 al.1, art.335 al.1 din N.C.pen.,  cu aplicarea art. 33 lit.a  Cpen.1969 si art.5 N.C.pen..
S-a retinut in sarcina inculpatului ca  la data de .... in jurul orei 22:00, a condus mopedul marca .... din satul ....., jud. Bacau, fara ca mopedul sa fie inregistrat si fara a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.
In cursul urmaririi penale au fost administrate urmatoarele mijloace de proba: procesul verbal de constatare a infractiunii flagrante, verificarea in baza de date a Politiei Romane, verificarea in evidentele UAT .., declaratia martorului .... si declaratia inculpatului.
          Prin incheierea de sedinta din camera de consiliu din data de .... judecatorul de camera preliminara a constatat legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si a dispus inceperea judecatii.
          Analizand materialul probator administrat in cauza  instanta retine urmatoarea situatie de fapt :
Inculpatul ...., care nu poseda  permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule, detine un moped marca ....a satului .... de la domiciliul sau la magazinul martorului ... pentru a face cumparaturi. A ramas acolo pana in jurul orei 0030 , dupa care a condus din nou mopedul inapoi spre casa. Pe DC 192 C a fost oprit de organele de politie. In urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca mopedul nu este inscris in evidentele U.A.T. ... si ca inculpatul nu este posesor de permis de conducere.
Atat la fata locului, cat si in declaratiile date ulterior, inculpatul a recunoscut faptele comise si a precizat ca avea cunostinta despre obligatia de a detine permis de conducere pentru conducerea unui moped pe drumurile publice.
         Inculpatul a recunoscut faptele la urmarirea penala si la instanta si a solicitat ca judecata sa aiba loc in baza art.374 al.4 N.C.pr.pen., conform probelor administrate la urmarirea penala
In drept, faptele inculpatului intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de punere in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai neinmatriculat si conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fara permis de conducere, prevazute de art.85 al.1 si respectiv art.86 al.1 din OUG nr.195/2002 republicata, cu aplicarea art. 33 lit.a  C.pen.1969, art.5 N.C.pen., prin schimbarea incadrarii juridice din infractiunile de conducere a unui vehicul neinmatriculat si conducere a unui vehicul fara a poseda permis de conducere, prevazute de art.334 al.1, art.335 al.1 din N.C.pen., cu aplicarea art. 33 lit.a Cpen.1969 si art.5 N.C.pen..
Facand aplicarea dispozitiilor art.5 N.C.pen., instanta retine ca limitele de pedeapsa prevazute de Noul Cod Penal pentru aceste infractiuni sunt aceleasi cu cele prevazute de  legea veche, astfel ca  in raport de posibilitatile de individualizare a pedepselor si a modalitatii de executare, instanta constata ca legea mai favorabila este aceasta, asa incat, urmeaza a-l condamna pe inculpat la pedeapsa inchisorii in raport de vechile dispozitii. 
La individualizarea pedepsei, instanta va avea in vedere periculozitatea sociala a faptelor, pozitia sincera a inculpatului si faptul ca nu poseda antecedente  penale, precum si celelalte criterii generale de individualizare prevazute de art. 72 C. pen. 1969, urmand a face aplicarea art. 374 al.4 N.C.pr.pen. si ale art.396 al.10 N.C.pr.pen., reducand limitele de pedeapsa cu o treime. De asemenea instanta va aplica si circumstantele atenuante prevazute de art.74 lit.a,c si art.76 lit.e C.pen.1969.
Urmeaza ca instanta sa aplice cate o pedeapsa pentru fiecare infractiune si sa dispuna contopirea acestora conform art.33 lit.a si art.34 lit.b C.pen.1969.            
Fata de circumstantele reale si cele personale ale inculpatului instanta  apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins fara executare in regim de detentie. 
          Constatand indeplinite si celelalte dispozitii ale art. 81 C. pen. 1969, instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de executat, urmand ca in temeiul art. 82 C. pen. 1969 sa stabileasca termenul de incercare.
Va atrage atentia inculpatului, asupra dispozitiilor art.83 C. pen. 1969 .
 Va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si lit.b C.pen.1969 in conditiile si pe  durata prevazuta de art.71 al.2 C.pen.1969, pe care o va suspenda potrivit art.71 al.5 C.pen.1969.
Vazand si dispozitiile art. 274 al.1N.C.pr.pen..

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In temeiul art.386 NCpr.pen.:
       Dispune schimbarea incadrarii juridice din infractiunile de punere in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai[…] neinmatriculat si conducerea pe  drumurile publice a unui autovehicul fara permis de conducere, prevazute de art. 334 al.1 si respectiv art.335 al.1 NCpen. cu aplicarea art.33 lit.a C.pen 1969 si art.5 NCpen. in infractiunile de punere in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai[…] neinmatriculat si conducerea pe  drumurile publice a unui autovehicul fara permis de conducere,  prevazute de art. 85 al. 1 si respectiv 86 al.1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicata ,cu aplicarea art. 33 lit.a Cpen.1969 ,art. 5 N. C. pen. ,art.374 al.4 si art.396 al.10 N.C. pr.pen. si art. 74 lit. a,c cu 76 lit. e C. pen. 1969. 
     Condamna inculpatul ....  fiul lui ......,  pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:
- punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai[…] neinmatriculat conducere, prevazuta de art. 85 l. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicata ,cu aplicarea art. 5 N. C. pen. ,art.374 al.4 si art.396 al.10 N.C. pr.pen. si art. 74 lit. a,c cu 76 lit. e C. pen. 1969, la pedeapsa de 4 luni inchisoare.
- conducere pe drumurile publice a unui autovehicul [..] de catre o persoana care nu poseda permis de conducere, prevazuta de art. 86 al. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicata ,cu aplicarea art. 5 N. C. pen. ,art.374 al.4 si art.396 al.10 N.C. pr.pen. si art. 74 lit. a,c cu 76 lit. e C. pen. 1969, la pedeapsa de 5 luni inchisoare.
         In temeiul art.33 lit.a si art.34 lit.b.C.pen.1969 contopeste pedepsele aplicate in cauza in pedeapsa cea mai grea .
 Pedeapsa de executat 5 luni inchisoare.
          In temeiul art. 81 C. pen.1969, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, iar in temeiul art. 82 C. pen.,1969 stabileste termen de incercare 2 ani si 5 luni.
Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 C. pen.1969.
Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C. pen.1969, in conditiile si pe durata prevazute de art. 71 al. 2 C. pen.1969, pe care o suspenda potrivit art. 71 al. 5 C. pen.1969.
In temeiul art. 274 al. 1 N. C. pr. pen., obliga inculpatul la plata sumei de 230 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care 30 lei catre Ministerul Public, 100 lei catre Ministerul Administratiei si Internelor si 100 lei catre Ministerul Justitiei.
Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi,.....
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010